36C25023B0005 0002 - 506-21-102.pdf
PDF 171 KB Posted
- Attached to
- Z1DA--Modernize Building 22 506-21-102 Federal contract opportunity
- Solicitation number
- 36C25023B0005
About this file
This document provides information regarding a pre-solicitation notice for a construction project at the LTC Charles S. Kettles Veterans Administration Medical Center in Ann Arbor, Michigan. The Department of Veterans Affairs intends to advertise an Invitation for Bid for project 506-21-102 to modernize building 22, with an estimated cost between $5-10 million. The solicitation is planned for release on November 30th, with award of a firm fixed price contract to a verified Service-Disabled Veteran Owned Small Business within 120 days of bid opening. The work includes furnishing all labor, materials, equipment and supervision specified in drawings and specifications to complete the project in compliance with applicable codes and standards during normal business hours excluding federal holidays. Questions must be submitted in writing by the deadline specified in the forthcoming solicitation.
View the file
Other files for this federal contract opportunity
Show all 49
On GovTribe
Work with this file on GovTribe
- Download the original file
- Contacts named in this file
- Similar government files
- Ask GovTribe AI about this file
Text version
36C25023B0005 0002 – Modernize Bldg. 22 – 506-21-102 – VAMC Ann Arbor, MI
5. PROJECT NUMBER (if applicable)
CODE 7. ADMINISTERED BY
2. AMENDMENT/MODIFICATION NUMBER
CODE
6. ISSUED BY
8. NAME AND ADDRESS OF CONTRACTOR
4. REQUISITION/PURCHASE REQ. NUMBER 3. EFFECTIVE DATE
9A. AMENDMENT OF SOLICITATION NUMBER
9B. DATED
PAGE OF PAGES
10A. MODIFICATION OF CONTRACT/ORDER NUMBER
10B. DATED
BPA NO. 1. CONTRACT ID CODE
FACILITY CODE CODE
Offers must acknowledge receipt of this amendment prior to the hour and date specified in the solicitation or as amended, by one of the following methods:
The above numbered solicitation is amended as set forth in Item 14. The hour and date specified for receipt of Offers
E. IMPORTANT:
is extended,
(a) By completing Items 8 and 15, and returning __________ copies of the amendment; (b) By acknowledging receipt of this amendment on each copy of the offer submitted; or (c) By separate letter or electronic communication which includes a reference to the solicitation and amendment numbers. FAILURE OF YOUR ACKNOWLEDGMENT TO BE RECEIVED AT THE PLACE DESIGNATED FOR THE RECEIPT OF OFFERS PRIOR TO THE HOUR AND DATE SPECIFIED MAY is not extended.
12. ACCOUNTING AND APPROPRIATION DATA
(REV. 11/2016)
is required to sign this document and return ___________ copies to the issuing office. is not, A. THIS CHANGE ORDER IS ISSUED PURSUANT TO: (Specify authority) THE CHANGES SET FORTH IN ITEM 14 ARE MADE IN THE CONTRACT ORDER NO. IN ITEM 10A.
15C. DATE SIGNED
B. THE ABOVE NUMBERED CONTRACT/ORDER IS MODIFIED TO REFLECT THE ADMINISTRATIVE CHANGES SET FORTH IN ITEM 14, PURSUANT TO THE AUTHORITY OF FAR 43.103(b).
RESULT IN REJECTION OF YOUR OFFER. If by virtue of this amendment you desire to change an offer already submitted, such change may be made by letter or electronic communication, provided each letter or electronic communication makes reference to the solicitation and this amendment, and is received prior to the opening hour and date specified.
C. THIS SUPPLEMENTAL AGREEMENT IS ENTERED INTO PURSUANT TO AUTHORITY OF:
D. OTHER
Contractor
16C. DATE SIGNED
14. DESCRIPTION OF AMENDMENT/MODIFICATION
16B. UNITED STATES OF AMERICA
Except as provided herein, all terms and conditions of the document referenced in Item 9A or 10A, as heretofore changed, remains unchanged and in full force and effect.
15A. NAME AND TITLE OF SIGNER 16A. NAME AND TITLE OF CONTRACTING OFFICER
15B. CONTRACTOR/OFFEROR
STANDARD FORM 30 PREVIOUS EDITION NOT USABLE
Prescribed by GSA - FAR (48 CFR) 53.243
(Type or print) (Type or print)
(Organized by UCF section headings, including solicitation/contract subject matter where feasible.)
(Number, street, county, State and ZIP Code)
(If other than Item 6)
(Specify type of modification and authority)
(such as changes in paying office, appropriation date, etc.)
(If required)
(SEE ITEM 11)
(SEE ITEM 13)
(X)
CHECK
ONE
13. THIS ITEM APPLIES ONLY TO MODIFICATIONS OF CONTRACTS/ORDERS,
IT MODIFIES THE CONTRACT/ORDER NO. AS DESCRIBED IN ITEM 14.
11. THIS ITEM ONLY APPLIES TO AMENDMENTS OF SOLICITATIONS
AMENDMENT OF SOLICITATION/MODIFICATION OF CONTRACT
(Signature of person authorized to sign) (Signature of Contracting Officer)
1 7
02-17-2023
506-23-1-586-0009
506-21-102
Department of Veterans Affairs Network Contracting Office (NCO) 10
5500 Armstrong Rd Battle Creek MI 49037
Same as Block 6
To all Offerors/Bidders
36C25023B0005
02-17-2023
X
X X
The Purpose of the Amendment is to:
1. Provide Answers to RFI Questions
2. Provide updated Specifications and Drawings with explanation of revisions
End of Amendment 0002
SCOTT D. BRENNAN
Contract Specialist
SF 30 CONTINUATION PAGE 36C25023B0005
AMENDMENT 0002
THE FOLLOWING ANSWERS TO REQUESTS FOR INFORMATION QUESTIONS ARE
HEREBY PROVIDED TO CLARIFY, UPDATE, REVISE, OR CORRECT CONTRACT
SPECIFICATIONS AND/OR DRAWINGS.
QUESTIONS AND ANSWERS
1. RFI #1 Question: In reviewing the documents for this project we found the following specification sections are missing: 01 91 00 General Commissioning Requirements, 07 21 13 Thermal Insulation, 12 31 00 Manufactured Metal Casework?
Answer: Addendum 01 will include these three specs.
2. RFI #2 Question: Please verify if the electrical contractor needs to provide the following electrical equipment: EP101 - Disconnect switch for EF-6 in Gas storage room. Does this need to be explosion proof given the nature of the room?
Answer: Disconnect switch required but does not have to be explosion proof.
3. RFI #3 Question: Please verify if the electrical contractor needs to provide the following electrical equipment: EP102 - Any motor starters required for FFU-1?, Any motor starters required for 22-H-3?, What size disconnect for the Sterilizer?, 30A combo starter switch for EF-1 and disconnect on the roof?
Answer: FFU-1 is ECM per schedule on sheet M603. 22-H-3 30A disconnect. Sterilizer 20A disconnect. EF-1 30A combo starter on roof.
4. RFI #4 Question: Please verify if the electrical contractor needs to provide the following electrical equipment: EP103 - 30A Disconnect switch on roof for EF-2, EF-3, EF-4 & EF- 5? 30A Disconnect switch for 22-P-1 & 22-P-2? Single Phase motor starter for DHWRP-1 & GWH-1? 30A Disconnect switch for VP-1?
Answer: EF-2,3,4,5: 30A combination starter/disconnect. 22-P-1/2: 30A disconnect.
DHWRP-1 and GWH-1: Toggle disconnect switch near motor. VP-1: 20A fused disconnect.
5. RFI #5 Question: Where is panel D1 and RB located in bldg. 31? What is the panel manufacturer?
Answer: Panel RB-05 is located in Elec RM 25, basement of bldg 31. Panel D1 is located in Elec RM 116, first floor of bldg. 31.
6. RFI #6 Question: Please provide a panel schedule for panel 22-R3-1.
Answer: Panel was left off the sheet. Added to E601 with Addendum 01.
7. RFI #7 Question: Please confirm continuous IT connectivity is required for the administrative area during base bid renovation if ‘Deductive Alternate No. 1’ is not accepted.
Answer: IT connectivity shall remain active in administrative area.
8. RFI #8 Question: Please confirm whose responsibility it is to remove/remediate existing IT infrastructure (Prime/sub-contractor). Will the existing IT room/infrastructure be removed in its entirety?
Answer: IT room to be removed in it's entirety. Responsibility of GC to coordinate.
9. RFI #9 Question: Based on newly located IT/Telecom rooms; What type and strand count of fiber optic cable is required (Single-mode or Multi-mode)? Will this terminate in the demarc/basement or will a new feed need to be ran to another building location such as an MDF/Data Center?
Answer: 12 strands of multi-mode and single-mode. New feed from MCR (rm CB07) in basement of building 1.
10. RFI #10 Question: Is there a specific product manufacturer required for the fiber and copper connectivity/warranty?
Answer: No specific product manufacturer.
11. RFI #11 Question: On MP-101 there isn’t any dotted lines showing Deduct Alternate #1 Please advise.
Answer: Work from shutoff valves to vav boxes shall be omitted as part of Alternate #1
12. RFI #12 Question: On PD-100, what is the invert elevation below finished floor of the 4” LW and 6” SW at the tie-in points?
Answer: The 6" SW invert and the 4" LW invert are both 810.0'
13. RFI #13 Question: On PD-111, Note 5 – this was not looked at during the walk-thru.
How far does the DHW and DHWR go to where it is to be capped? And are there existing isolation valves at that point?
Answer: According to the existing drawings, these lines come from mains in the pipe basement of Building 1. It is unknown whether there are isolation valves at points of removal.
14. RFI #14 Question: Do the lab gases require wall shut off valve boxes per lab area?
Drawing doesn’t show any.
Answer: Wall shutoff valves are not required in the lab areas. There are isolation valves above the ceilings.
15. RFI #15 Question: On M503 the terminal unit water coil detail does not have a balance valve. Is a balance valve required?
Answer: Yes.
16. RFI #16 Question: Is polypropylene mechanical joint acceptable for lab waste piping systems?
Answer: Yes.
17. RFI #17 Question: Where is Xfmr T6 located? It is the main feeder to 22 - MOP and does not show on any drawing.
Answer: Outside on southwest corner of building. Near column line 2.
18. RFI #18 Question: Where is 31-PB-02 & ISOPB-01 located? We believe they are in Buildings 31 and 15 respectively. Could we get a floor plan of those other buildings since we have feeders that need to run back to those panels.
Answer: 31-PB-02 is located in Elec RM 18 in basement of building 31. 15-PB-01 is located in emergency generator room in building 15.
19. RFI #19 Question: Please clarify: Sheet FD 102 Key Note #3 states to remove tire suppression piping and associated components between points shown. There is only one point shown on Sheet FD102. Are we to presume that all the fire protection piping, including the zone control assembly on the first floor is to be demolished and replaced new?
Answer: The other ends of the points of removal are on the first floor shown on drawing FD101. All the fire protection piping in the stairwell is to be removed including the zone control assemblies on the first and second floor. Fire protection piping and sprinklers in the penthouse and basement is to remain. The drain piping to the building exterior drain is also to remain.
20. RFI #20 Question: Do you have a floor plan of building 31? Where are the following panels located? What is the manufacturer of these panels?
a. Panel 31-PB-01 {ES0l)
b. Panel 15-PB-01 (ES0l)
c. Xfmr T6 (ES0l)
d. Panel RB-05 (EP102)
e. Panel D1-01(EP102)
Answer: 31-PB-02 is located in Elec RM 18 in basement of building 31. 15-PB-01 is located in emergency generator room in building 15. Panel RB-05 is located in Elec RM 25, basement of Bldg 31. Panel D1 is located in Elec RM 116, first floor of bldg. 31.
Transformer T-6 is outside building 22 on south west corner near column line 2.
21. RFI #21 Question: Note B on sheet E501 is telling me to provide a temporary generator and panelboard for the electrical service in the building. Is this required for the project?
Generator rental for 24 hour run time with fuel (twice a week fill up) and maintenance will be close to $40,000 to $50,000 a month. We already are providing a temp panel for power and lighting.
Answer: Temporary generator required if deduct #1 is accepted.
22. RFI #22 Question: Please provide a panel schedule for panel 22-R3-1.
Answer: A panel schedule for panel 22-R3-1 has been added to sheet E601 and issued as an Addendum.
23. RFI #23 Question: Who is responsible for providing and installing the Ceiling utility panels that are located in the various lab spaces?
Answer: The contractor will provide the ceiling utility panels and utilities running to them. The VA is providing the Kewaunee mobile casework.
24. RFI #24 Question: Demo Drawing PD 121, Note #1 states to remove lab gas outlets and pipe. How much pipe is to be removed for each outlet. - 57 outlets? Same question for Drawing PD 122?
Answer: The associated piping from the outlets to be removed is located in the cabinet spaces under the counters, which will also be removed. The piping is routed from the outlets to the lab gas mains. The lab gas mains are located in the ground floor ceiling space. All lab gas piping is to be removed back to the points of removal shown on drawings PD121 and PD122.
25. RFI #25 Question: Page PL103 Bottom right of page: Pipe is partially drawn and Not labeled. Is this water or vent and where is it going to?
Answer: If this is reference to note #5 that is make-up water for HVAC piping. The water piping is 3/4" and there will be a backflow preventer. Refer to the HVAC drawings for continuation of the piping downstream of the backflow preventer.
26. RFI #26 Question: Ref spec 01 45 00 part 1.4…. For fair bidding practices and for GCs currently not onsite conducting projects, does the full-time onsite QC manager need to be dedicated to the bld. 22 project?
Answer: Per 01 35 26 Safety Requirements, Part 1.7.C, the Site Superintendent, SSHO, and QC Manager can be the same individual if all training requirements are met per other parts of the specifications. The GC's higher level QC manager does NOT need to be dedicated to this project alone.
27. RFI #27 Question: The site Superintendent may serve as the on-site Safety manager.
This is in part why the VA requires the Site Superintendent to have the OSHA 30 hour certification. The GC's higher level Safety Manager does not need to be dedicated to this project alone.
Answer: The site Superintendent may serve as the on-site Safety manager. This is in part why the VA requires the site Superintendent to have the OSHA 30 hour certification.
The GC's higher level Safety Manager does not need to be dedicated to this project alone.
28. RFI #28 Question: Ref drawing PD100- Does all piping shown with dashed line require removal under the basement floor? Or just cutting and patching where the pipe penetrates the floor? What is the existing concrete floor thickness? Is the basement an open space without any interferences? How does one access the space to haul debris and new material in and out? Can some photos of the area be provided?
Answer: The dashed piping shown to be removed is located under the ground floor, which is slab on grade. This piping will be removed by cutting the slab. The thickness of the concrete slab is presumed to be 5". There will not be any plumbing work in the basement.
29. RFI #29 Question: Ref drawing QL102- What is the description of Type Mark L13?
Answer: This is the "Overhead Ceiling Service Panel". See AC141 and the Division 12 Metal Casework specification for more information.
30. RFI #30 Question: Ref drawing AE500- Who is responsible to provide and install steel lab casework shown on details 10, 11 and 12? Will specification 12 31 00 be provided?
Answer: Fixed casework, as shown in Details 10, 11, and 12 are provided by the Contractor. Specification 12 31 00 Manufactured Metal Casework will be issued with an Addendum.
31. RFI #31 Question: Ref drawing AE101 General Note K- Who currently does USP 800 compliance testing for the VA? Can contact information be provided?
Answer: Clean Air Testing Services https://catestinginc.com/ (734) 522-1533
32. RFI #32 Question: Specification 12 31 00 -Manufactured Metal Casework is found in the Specification Index but there is no specification section in the Technical Specification for that work.
Answer: Specification 12 31 00 will be included in an Addendum.
33. RFI #33 Question: Is there a basis of bid manufacturer for the Constant Temperature Rooms, Specification 13 21 29?
Answer: No BOD will be provided
34. RFI #33 Question: Building 15 does not appear to be connected in Building 31. The only route for the ATS feeder from 15-PB-01 to 22- ATS-1 is via the greenbelt to the north along Fuller Ave. Please confirm that this assumption to acceptable or is there a tunnel or some other connection between these two (2) buildings?
Answer: This is an acceptable assumption. There is no tunnel connecting Bldg. 15 and Bldg. 31.
https://catestinginc.com/
A.1 ADDITIONAL ATTACHMENTS
See attached document: List of updated Specifications and Drawings with explanation of revisions.
See attached document: Specifications - Complete Set Revised - 506-20-102.
See attached document: Drawing - 09.02_QL102 - FIRST FLOOR EQUIPMENT PLAN.
See attached document: Drawing - 11.01_PD100 - BASEMENT PLUMBING DEMOLITION
PLAN.
See attached document: Drawing - 11.09_PL100 - BASEMENT PLUMBING NEW WORK
PLAN.
See attached document: Drawing - 11.18_PL601 - PLUMBING SCHEDULES.
See attached document: Drawing - 13.07_MP101 - BASEMENT AND GROUND FLOOR
PIPING PLAN.
See attached document: Drawing - 13.12_M503 - MECHANICAL DETAILS.
See attached document: Drawing - 13.13_M504 - MECHANICAL DETAILS.
See attached document: Drawing - 13.14_M505 - MECHANICAL DETAILS.
See attached document: Drawing - 13.19_M701 - MECHANICAL CONTROLS.
See attached document: Drawing - 13.21_M703 - MECHANICAL CONTROLS.
See attached document: Drawing - 14.16_E602 - PANELBOARD SCHEDULES.
A.1 ADDITIONAL ATTACHMENTS
File details come from the government source that posted it. Updated .