406 Questions and Answers_26-112.pdf
PDF 145 KB Posted
- Attached to
- F-35 Alter Hangar 406 Federal contract opportunity
- Solicitation number
- W50S9F-21-B-0001
- Issued by
- Department of the Army National Guard
About this file
This document provides details for a federal solicitation to alter an F-35 aircraft hangar at Dane County Regional Airport - Truax Field in Madison, Wisconsin. The solicitation seeks a single firm fixed-price contract to demolish 19,913 square feet of existing hangar space and reconfigure it for F-35 aircraft maintenance operations, including lavatories, offices, break rooms, mechanical spaces, and repair shops. An additional 19,803 square feet of hangar space will be modified to accommodate F-35 aircraft, including modifications to the high expansion foam fire suppression system, aircraft make-up power and air systems, and lightning protection. The solicitation also includes two options related to a fire protection runoff storage perimeter trench and slab infill. Interested parties must register in the System for Award Management and attend a mandatory pre-bid conference on February 16, 2021. Bids are due by March 8, 2021. Award will be made to the responsive and responsible lowest bidder. The North American Industry Classification code is 236220 and award value is estimated between $10-25 million.
View the file
Other files for this federal contract opportunity
Show all 50
F-35 Alter Hangar 406 has more files on GovTribe.
On GovTribe
Work with this file on GovTribe
- Download the original file
- Contacts named in this file
- Similar government files
- Ask GovTribe AI about this file
Text version
Questions and Answers (26-112) Date: March 8, 2021
Solicitation Number W50S9F-21-B-0001 F-35 Hangar 406, Madison, Wisconsin
26. Question: While processing this project, we noticed that plan F-505 (Alarm Details) is missing.
Answer: See Amendment 4. Revised Sheet G-001 change F-505 FIRE ALARM DETAILS to F-502 FIRE
ALARM DETAILS.
27. Question: Can whole hangar be done in one phase or will it have to be split in half?
Answer: See Amendment 4, Section 01 11 00 revised part 1.2.1 indicating project will be constructed in a single phase.
28. Question: Please provide pipe size for hydrant water feeds.
Answer: All Hydrant water feeds will be 6” per C-151. See Amendment 4. Revised C-141 where this information is now depicted on Site Utility Plan.
29. Question: Spec section 21 13 18 – The releasing panel power system cabinet footprint will be at least 24”x24” and nearly 80” tall. Where will the releasing power system be located?
Answer: As indicated in Specification 21 13 18.00 10, 2.15, the Foam System Dettronics Eagle Quantum Premier fire panel is also utilized for releasing the preaction system. As indicated in F-103, the panel and battery is located in Corridor 130. Please note the panel and power supply (4/E-401) shall be mounted 18" above finished floor or rated for Class I Div. II in accordance with F-103 Note F.
30. Question: Spec section 21 13 18, 1.2.3.1 states to “Provide the primary operating power from two single=phase 120 VAC circuits.” Then adds “Provide backup power through use of rechargeable, sealed, lead calcium storage batteries.” Single VAC source is independent on drawings. Are redundant VAC sources really needed?
Answer: As indicated in Specification 21 13 18.00 10, 2.15, the Foam System Dettronics Eagle Quantum Premier fire panel is also utilized for releasing the preaction system. A dedicated 120 VAC circuit is required for both the releasing panel and the power supply as indicated in 21 13 18, 1.2.3.1.
31. Question: Spec section 21 13 18, 1.2.3.4, states to include manual activation stations for the pre-action system. None are indicated in the drawings. Are manual release stations required for the pre-action system? If yes, how many?
Answer: Provide one manual pull station adjacent to the releasing panel in Corridor 130. Refer to 21 13 18, 2.16.2 for details. Alternatively, a manual means to activate the preaction system as part of the preaction trim is also acceptable.
32. Question: Spec section 21 13 18, 1.2.3.4, states to include alarm notification appliances. None are indicated in the drawings. Are alarm notification appliances required for the pre-action system? If yes, how many and what are the requirements?
Answer: As indicated in Specification 21 13 18.00 10, 2.15, the Foam System Detronics Eagle Quantum Premier fire panel is also utilized for releasing the preaction system. The Detronics panel does include notification circuits for the blue beacons however they are to only be activated by the foam system.
33. Question: Drawing sheet F-001 FP Note #5: The ANG is the AHJ for this project per commissioning review requirements. With the ANG being the authority of this project what permitting is required and to who would the permitting be submitted to?
Answer: Truax ANGB does not require permits. With Truax ANGB being on an airport, FAA does have a crane permit (FAA 7460) requirement. See Amendment 0004 Section 01 14 00 added Part
1.2.6 to include FAA permit if required.
34. Question: General: Will the facility be empty during renovation and commissioning or should an occupied facility throughout the renovation be anticipated?
Answer: See Amendment 0004, Section 01 14 00. Revised Part 1.2.4 indicating building will be unoccupied during construction.
35. Question: In reference to the Fire Alarm System: will Textural Signs be required for this project as there is no indication of this on the drawings or specs as to this requirement? This is a requirement per the UFC.
Answer: Engineering and Construction Bulletin No. 2018-17: New Requirements for Visual Notification for Mass Notification Systems, requires text signs to be provided for Air Force Projects only when USACE is the design and construction agent. USACE is neither of those for this project therefore in accordance with UFC 4-021-01 Section 4-3.4.2.2, for Air Force installations, text signs are not required.
36. Question: Is there an asbestos survey or report available for this project?
Answer: See Amendment 0004 revised Sheet AD-101 for added asbestos abatement information and attached Asbestos and Lead Pre-Renovation Inspection.
37. Question: What is the expected date of Award?
Answer: The Government goal is to try to award this contract by approximately May or June of 2021. However, this is just an estimated date at this moment.
38. Question: Will contractor trailers and laydown areas be located in the immediate vicinity of the project site?
Answer: Amendment 0004 adds sheet G-011 Project Worksite and Operations Plan to define laydown/trailer areas.
39. Question: Would it be possible to receive a site drawing showing critical areas that must maintain access (walking or driving) at all times – AKA areas not to block at any time
Answer: Amendment 0004 adds sheet G-011 Project Worksite and Operations Plan to clarify. See Keyed Notes.
40. Question: Will the existing building or any portion of, be occupied during the construction period?
Answer: See Amendment 0004, Section 01 14 00. Revised paragraph 1.2.4 indicating building will be unoccupied during construction.
41. Question: Is it possible to include a time extension with Addendum #02 for the Bid Date & Time?
Answer: See Amendment 0002
42. Question: Are As-Built drawings required to be in electronic PDF and or BIM/Revit formats?
Answer: As-built drawings will be required to be submitted in electronic PDF format from the scanned field set. Amendment 0004 added text to 01 78 00 Part 3.1 to clarify.
43. Question: Will the government complete any and all snow/ice removals during the duration of the construction?
Answer: See Section 02 41 00 Part 1.3.1, contractor is responsible for all snow/ice removals within the construction limits. Amendment 0004 Section 01 50 00 Part 3.5.6.b added to clarify.
44. Question: Section 014535 – Special Inspections; Is the contractor responsible for hiring and paying for all costs associated with special inspections specifications?
Answer: Yes. Refer to Specification Section 01 45 35, Section 1.3.5. Refer to sheet S-001, note TI-2.
Refer to sheet S-005, note TI-1.
45. Question: Fire Alarm – Will Textural Signs be required for this project as there is no indication of this on the drawings or specs as to this requirement? This is a requirement per the UFC.
Answer: Engineering and Construction Bulletin No. 2018-17: New Requirements for Visual Notification for Mass Notification Systems, requires text signs to be provided for Air Force Projects only when USACE is the design and construction agent. USACE is neither of those for this project therefore in accordance with UFC 4-021-01 Section 4-3.4.2.2, for Air Force installations, text signs are not required.
46. Question: Drawing AD101 – Demolition Plan - General Note 11 Notes: Remove all equipment and turn over to the government. Does the government have a location for storage of removed equipment or is contractor to provide connex boxes for storage?
Answer: See Amendment 0004. Revised Sheet AD101 note 11 and Specification 01 11 00 part 1.6 for clarification.
47. Question: Drawing A-102 Roof Plan - Does the existing roof system that will receive patching have a current manufacturer’s warranty that needs to be maintained? If so, what is the current Manufacturer providing said warranty? Does new wood roof blocking need to be fire treated lumber?
Answer: See Amendment 0004 for existing roof warranty in Repair Roofs 406 Warranty Cert. Fire treated blocking not required and as such not specified.
48. Question: Drawing A-201 Exterior Elevations - Keyed Note 4-2.01 – New 1 ½” Metal Siding, Fasten to Existing Supports - does this siding need to match the existing? If so, please provide profile and or manufacturer information for existing siding. Keyed Note 3.213 – Patch and repair existing holes or damage in existing hangar door – please provide detail for approved patching measurers.
Answer: See Specification 07 42 13 Part 2 for metal panel profile. See Amendment 0004. Revised Sheet A-201, Keyed Note 4.213 for hangar door inspection and repair.
49. Question: Drawing A-301 Building Sections - Keyed Note 4.131 – Please provide information and or details on the travel stops to be provided in existing overhead bridge crane.
Answer: See Amendment 0004 for revised Sheet A-301, revised detail 4/A301 and new keyed note 4.133
50. Question: The commissioning Section of the specifications 01 91 00.15 10 is titled "Total Building Commissioning" which usually includes the envelope. There is no reference to BECx in this section.
Should it be assumed commissioning of the building envelope is NOT needed?
Answer: Correct building envelope commissioning is not required in 01 91 00.15.10.
51. Question: Do the Guiding Principles for Sustainable Federal Buildings apply to this project?
Answer: Yes, Guiding Principles apply to this project See Specification 01 33 29 section 1.4
52. Question: Section 096723.13 – Resinous Flooring
a. What is the overall thickness to be installed? 30-mils or 3/16”?
b. What color is the floor to be? If white please mention as that generally adds more cost
c. What markings need to be applied or line striping once floor is complete?
d. It is recommended by Flooring Contractor to add moisture testing along with additional cost for moisture primer if required.
e. What is the overall floor texture smooth, satin finish or gloss finish with non-slip.
f. Is 480 volt, 3 phase, 30 amperes power available in the area of work? If not cost to include generator fee during install of coating will be needed.
Answer: See Amendment 3 for response to inquiries a-e. For f., per one-line diagram on E-701 480V, 3P, 30A is available, coordination with an electrical contractor may be required for any specific outlet required.
53. Question: Spec Section 12 21 00 Window Blinds refers to a Window Treatment Placement Schedule.
I am unable to locate the Window Treatment Placement Schedule in the specs or on the plans. Can you please provide?
Answer: See Amendment 0004. Revised specification 12 21 00. Part 1.1 replaced "WINDOW TREATMENT PLACEMENT SCHEDULE" with "drawings" and revised A-101 keyed note 4.134 for locations.
54. Question: Per Section 02 38 00 paragraph 1.2.5 Certified Industrial Hygienist (CIH), CHI are required to be employed by the general contractor. Please confirm that the government intends for the General Contractor to carry this administrative burden.
Answer: Section 02 83 00 Paragraph 1.2.5 defines Certified Industrial Hygienist (CIH). Paragraph
1.2.7 Defines Competent Person (CP), The CP is required to be a CIH. See Amendment 0004.
Replace Section 02 83 00 with Section 02 83 00 revised Paragraphs 1.2.5 to delete the requirement that the CIH be independent of the contractor and Paragraph 1.2.7 to allow the Competent Person (CP) to be an employee of the General Contractor or the Lead-Based Paint Remediation Subcontractor.
55. Question: Per section 02 83 00 paragraph 1.2.5 Certified Industrial Hygienist (CIH), CHI are required to be employed by the general contractor. Please confirm when this individual is required to be on site.
Answer: Section 02 83 00 Paragraph 1.2.5 defines Certified Industrial Hygienist (CIH). Paragraph
1.2.7 Defines Competent Person (CP), The CP is required to be a CIH. See Amendment 0004.
Replace Section 02 83 00 with Section 02 83 00 revised Paragraphs 1.2.5 to delete the requirement that the CIH be independent of the contractor and Paragraph 1.2.7 to allow the Competent Person (CP) to be an employee of the General Contractor or the Lead-Based Paint Remediation Subcontractor.
56. Question: Per spec section 05 12 00 Structural Steel, paragraph 1.3 AISC Quality Certification is required for the structural steel fabricator. These qualifications severely limit the number of available steel fabricators in the geographic area suitable for this project. These requirements could force contractors to utilize nonlocal or regional vendors introducing additional cost into this scope of work. Please consider removing the AISC Quality Certification for the structural steel fabricators.
Answer: We would like to maintain this requirement.
57. Question: Per spec section 05 12 00 Structural Steel, paragraph 1.3 AISC Quality Certification is required for the structural steel erector. These qualifications severely limit the number of available steel erectors in the geographic area suitable for this project. These requirements could force contractors to utilize nonlocal or regional vendors introducing additional cost into this scope of work. Please consider removing the AISC Quality Certification for the structural steel erectors.
58. Question: Per plan details a geotechnical report is referenced. Please provide geotechnical report for this project.
Answer: See Amendment 0003.
59. Question: Please provide detail for Airport Concrete (Concrete Thickness (11” based on reinforcement detail C-504) and Stone Base Requirements)
Answer: Repeat of question 18. For Airport Concrete, this requires looking at both details 4 and 12 on C-504. Detail 12 gives you the thickness you have already listed (“T”= 11.00”). If you refer to detail 4 of the asphalt/concrete construction joint (which refers to that asphalt/airfield concrete) it shows on the concrete side of the detail (to the right) with the “T” depth that is the 11” thickness and the 6” crushed aggregate with compact subgrade underneath. In addition, the dowel length is listed in Detail 12.
60. Question: Please provide detail for Concrete Pad (Concrete Thickness and Base Requirements).
Answer: Repeat of question 19. If this is referring to the pad on the southwest side of the building with the limestone, refer to detail 9/C-502 for the concrete sidewalk detail. Please clarify if you are discussing a different location.
61. Question: Is it the intention that areas noted as Restoration Areas are to be topsoil and seeded? Or replaced with what was existing, unless noted otherwise?
Answer: Repeat of question 20. See Amendment 3 revised sheets C-101 and C-121 where Restoration Area has been noted uniformly and defined by Note 1. Amendment 3 also includes a revised Section 329219 that deleted the former Part 2.4 Mulch and Part 2.4.1 Straw.
62. Question: How is oil/water separator tank anchored? C-141 has note referencing detail 1/C-501 but there is no anchoring information.
Answer: Repeat of question 21. Since the oil/water separator is a concrete tank, it only needs to be anchored by a given thickness for it is concrete foundation. A buoyancy calculator was used from the National Precast Concrete Association to verify that if we had an empty tank with a 6” foundation thickness (as shown in 1/C-501) there would be no uplift in the tank with the ground water being 6’ below the surface.
63. Question: Please provide pipe size for hydrant water feeds.
Answer: Repeat of question 28. All Hydrant water feeds will be 6” per C-151. See Amendment 0004. Revised C-141 where this information is now depicted on Site Utility Plan.
64. Question: For hydrant on South corner of site, is it intended that this will be a live tap or will a shutdown be allowed for the tie in?
Answer: Repeat of question 23. All coordination for water main connections should be done with the Madison Water Utility. The person to contact at the water utility is:
Jeff Belshaw Construction Supervisor Jbelshaw@madisonwater.org
(O) 608-261-7087
(M) 608-206-3856
65. Question: We do not see a specification for non-structural metal framing. Can the government please provide a spec section for this work?
Answer: See Amendment 0004. Added Section 05 40 00
66. Question: Detail 3/A-311 calls out glass mat gypsum sheathing behind the stone veneer, but details 12, 13 & 14/A-501 does not show the sheathing. Should we include sheathing behind the stone?
This will also add Z furring to hold the rigid insulation and to attach the sheathing to.
Answer: Details on Sheet 501 are correct, revised 3/A-311 to remove sheathing from note in Amendment 0004.
67. Question: Can you please indicate where detail 19/A-501 applies to?
Answer: Detail 4/301 note 4.132 references detail 19/A-501.
68. Question: Openings 115-120 and 122, 123A, 129, 133, 135, 142, call for frame type F1, but on the drawings it appears to be a F3 frame type. Please clarify.
Answer: See Amendment 0004. Revised sheet A-601 updated door schedule with corrected frame types and Materials.
69. Question: Opening 104B and 137C do not have a new frame or door material. Please clarify.
Answer: There is no opening 104B. See Amendment 0004 Revised sheet A-601 updated door schedule with corrected frame types and Materials.
70. Question: Please clarify if (3) ID-01 room tags are needed in Structural Supervisor room on sheet A- 801.
Answer: See Amendment 0004. Revised Sheet A-801 updated signage locations and details.
71. Question: ID-04, ID-05, ID-06 do not appear to be used. Please clarify if any of these are needed.
72. Question: What grab bars are required in the two shower bathrooms in the Men’s room on sheet A- 401.
Answer: See Amendment 0004. Revised Sheet A-401 for updated grab bar information.
73. Question: Spec 10 28 13 calls for Waste Receptacle and towel bars, but none are shown on drawings. Please clarify.
Answer: See Amendment 0004. Revised 10 28 13 Part 2.2.10 for updated waste receptacle type (freestanding) and in Part 2.2.8 eliminated towel bar and replaced with robe hooks as shown on the drawings.
74. Question: Per spec section 01 14 00 paragraph 1.2.4 indicates that the building will be occupied during construction. Please clarify if the government intends to occupy the building during construction and provide direction as to how construction needs to be phased to properly anticipate cost associated with phasing.
be unoccupied during construction and Section 01 11 00 Part 1.2.1 indicating the project will be completed in a single phase.
75. Question: Please clarify the scope of work for bid option #1 and bid option #2. C-101 does not define the concrete paving at the fire foam holding tank as bid option #1.
Answer: The bid options are only specified for the fire foam holding tank and the sanitary sewer system connecting to the lift station. The concrete pavement will be replaced per drawings and is not dependent on which option is chosen.
76. Question: Per Section 01 45 35 paragraph 1.3.9 Contractor's Quality Control (QC) Manager, the contractor is to retain a Quality Control Manager. Are there any qualifications for the QC Manager?
Answer: Amendment 0004 adds Section 01 45 00.00 10 Quality Control to the specifications. This section will provide requirements for the QC Manager.
77. Question: Per Section 01 35 26 paragraph 1.6.1.1 indicates that the SSHO can also serve as the Superintendent. Please confirm that this individual needs to hold an OSHA 30, 5 years of continuous safety experience or 5 years of general industry safety experience or ANSI or NCCA certifications plus 8 hours of documented formal training every year Per EM385-1-1.
Answer: Correct, the SSHO must meet the requirements of EM385-1-1 Section 1 as noted in paragraph 1.6.1.1 of Specification 01 35 26.
78. Question: There are 12 side lights missing from the door schedule. Would it be possible to note these in the Addenda?
79. Question: During the bid walk, existing ACT were identified. There is no indication on the project documents to demolish existing ceilings. Please confirm all ACT ceilings are to be demolished for this project. Is there an existing RCP available to quantify extent of demolition?
Answer: See Amendment 0004 revised sheet AD101 note 3. All existing ACT ceilings to be demolished for this project.
80. Question: Sheet A-601 shows a door frame type F3 which includes a full height side lite. Floor Plan A-101 shows several openings that appear to be frame type F3. Door schedule on sheet A-601 does not indicate any openings have frame type F3. Should below openings be F2 (no lite) as indicated on A601 or F3 (full side lite) as shown on A-101? Openings 115, 116, 117, 118, 119, 120, 122, 129, 133, 135, 142.
81. Question: Is there window treatment schedule? Window Treatment specification provided but no locations are scheduled/shown in project documents.
Answer: See Amendment 0004. Revised specification 12 21 00. Part 1.1 replaced "WINDOW TREATMENT PLACEMENT SCHEDULE" with "drawings" and revised A-101 keyed note 4.134 for locations.
82. Question: Sheet C-151 – Compliance plan indicates a fire Truck access lane with diagonal pavement markings. Please confirm the diagonal marks are for graphical representation only and these markings are not to be included as pavement markings for this project.
Answer: Correct. The diagonal hatching on the drawing is for representation only, and are not required to be included as pavement markings on the project.
83. Question: Note 4.202 Calls for 4" Split Face Masonry. Wall Sections call for 1" Nominal Stone Veneer. Please confirm new exterior walls are to receive 1” stone over insulation per wall sections in lieu of 4” split face masonry. If split face masonry, should it be painted?
Answer: See Amendment 0004. Revised specification 04 20 00. Part 2.2.2.2.5.d added to include Thin Block Veneer. Revised notes on Sheets A-301 and A-501.
84. Question: Bath Accessories call for Alum. Framed Mirrors with specified dimensions. Mirrors are not called out on enlarged restroom floor plans. Mirrors shown on elevations appear to be custom length and do not specify if framed or unframed. Please clarify mirror requirements.
Answer: See Amendment 0004. Revised Sheet A -401, Mirrors to be custom sized to dimensions noted on the drawings. Mirrors to be frameless as specified in 08 81 00 section 2.5.2.
85. Question: Will Owner remove tables, work benches, etc. from spaces? Will Owner remove existing lockers?
Answer: See Amendment 0004. Revised Specification 01 11 00 Part 1.6 first paragraph modified for clarification.
86. Question: There is no specification nor detail for the Limestone Boulders called out on civil documents. What is the size/appearance requirements for limestone boulders? Is there a specification available or a basis of design?
Answer: Amendment 0004. Revised C-101 has added description at boulders to define the limestone requirements
87. Question: Interior signage plan does not appear to be properly coordinated/overlaid with floor plan. Interior signage plan markers do not appear to be aligned with walls. Is there a correct layout for signage or quantity that needs to be figured?
88. Question: Operable Partition: Specification 10 22 26 call for electric operated operable partition.
Head detail reflects and electric operated partition as well. However, no power or switching is shown to this partition in project documents. Floor plan matches a paired door without electrical operation. Which is correct?
Answer: See Amendment 3. Delete 10 22 26.13 and Replace with 10 22 39 Folding Panel Partitions, door in new specification is listed as manual operation.
89. Question: Project Schedule, Is building going to be occupied by personnel or equipment during construction?
90. Question: Are we providing or pulling any cable in the (2) 4" overhead backbone conduits on sheet t-101?
Answer: No, this raceway is for future Base utilities installation.
91. Question: Sheet T-101 keyed note 9.703 mentions a fiber optic cable coming from building 404. The note further states that the cable is to extend to the cable tray and route to TR. Is this in the underground conduit marked “TV” on sheet C-141? Is this an existing fiber cable? How far is it to building 404? What size is the fiber?
Answer: Contractor to use conduit marked TV as path way for new fiber optic cable between TR in building 404 and new TR in building 406. Fiber shall be a 24 strand as noted on Sheet T-701 of Building 404 set.
92. Question: Sheet T-101 keyed note 9.704 mentions a 6 strand fiber that is to run from the lobby to the ALIS server room in building 404. Is this to be run in the existing underground raceway? How far is it to the server room in building 404?
Answer: Contractor to use existing conduit between building 404 and 406. Contractor to provide 550 feet of fiber optic cable between building 406 and 404 ALIS Server room. Coil excess cable equally on both ends of fiber run for maintenance.
93. Question: Please provide a detail on how the new hanger ground receptacles shown on sheet E-101 will connect with the existing grounding system.
Answer: See Amendment 0004. Sheet E-501 revised detail 6. New grounding receptacles will not connect to the existing grid. Each new ground receptacle shall be installed as shown on the drawings and will act independently from the other grounding receptacles.
94. Question: Drawing SD-111 states that no cutting of the existing hanger floor is allowed. Please provide an installation method for installing the floor ground receptacles.
Answer: See Amendment 0004. Sheet E-101 for revised grounding lug locations and Sheet E-501 revised detail 6. New grounding receptacles will require drilling for their installation. SD-111 revised in Amendment 0004 to permit drilling for grounding.
95. Question: Sheet E-101 shows several instances of 60' of government provided support equipment cables. We need a detail on how these are to be installed.
Answer: The 60' of cable shown as dashed lines on sheet E-101 represents the maximum distance from the 480V receptacle for Government purposes. Government will plug their mobile equipment into this 480V receptacle. EC is only responsible for providing the 480V receptacle in accordance to the plans specifications.
96. Question: Sheet E-101 keyed note 9.307 describes a unistrut assembly for receptacle mounting.
What height should this be mounted at?
Answer: Correction, this RFI is regarding keyed note 9.309. Note indicates to provide unistrut as required and high enough to support incoming conduits from above. Unistrut shall be field verified and coordinated with other trades.
97. Question: Some of the existing electrical equipment that is being removed is to be turned over to the owner. Is the storage area designated by the owner on site?
Answer: Yes
98. Question: Sheet F-103 general note B specifies watertight devices in the hanger. Do the electrical devices in the hanger shown on the E plans have any watertight requirements?
Answer: Division 26 electrical devices and equipment in hangar are not specified to be watertight.
99. Question: Sheet AD-101 note 10 mentions asbestos abatement but we cannot find the asbestos survey/report or the name of the contractor mentioned. Please advise.
Answer: See Amendment 0004. Asbestos and Lead Pre-Renovation Inspection and revised Sheet AD-101 for added asbestos abatement information.
100. Question: Sheet A-901 general notes for relocating and installing the equipment from bldg.
400/409 to 406. Who is responsible for the disconnects for all the equipment, computers, data cables, power cords, etc.?
Answer: See Amendment 0004 revised sheet A-901 note 2. Equipment intended to be relocated is listed on A-901, contractor responsible for all new electrical connections per electrical drawings.
101. Question: Will the aircrafts and all personnel be relocated during the project?
102. Question: Are there any phasing requirements or will we need to work around personnel and the aircrafts?
103. Question: The structural steel calls for the fabricator and erector to be AISC certified. Could you let me know if this requirement can be waived or not?
104. Question: Who is the control contractor for the base?
Answer: Andover Automated Controls is the control manufacturer for the Base, per Attachment 5 to the Solicitation, the Justification and Approval to sole source Andover Automated Controls.
105. Question: What manufacture is the basis of design for the equipment on the HVAC schedule?
Without a manufacture of HVAC design it will be a hard getting numbers from the appropriate suppliers.
Answer: The equipment must meet the salient features and requirements provided in the specifications. A manufacturer has intentionally not been listed in the contract documents.
106. Question: Please confirm or correct sign installation locations from sheet A-801, or provide exact quantity of each sign type needed for the project to ensure apples to apples sign counts are provided from all subcontractors. A few rooms include sign locations that are not typical of a room id sign (not adjacent to door, within the interior of a room, etc.)
107. Question: Sign Type ID-02 detail the recessed area of sign to be ABS Panel with radius corners without removable end caps, will a sign type matching the UFC Sign Standard within attachment using acrylic material with square corners with tamper resistant end caps be acceptable?
Answer: See Amendment 0004 revised Specification 10 14 00.20 Part 2.2.1 removing radiused corner requirement. Acrylic material permitted per specification.
108. Question: Is an ESD floor system required to ground out the floor for electronics?
Answer: Repeat of question 4. ESD floor is not required to ground out floor for electronics, and as such is not included in the drawings or specifications.
109. Question: Has a soil boring been conducted with a report indicating whether petroleum based products exist within the soil or not?
Answer: No soil investigation was completed to determine any presence of petroleum based products in the soil.
110. Question: Are dust and noise control measures required for this project?
Answer: See specification 01 57 19 Temporary Environmental Controls, section 3.5.5 Dust Control for requirements regarding dust control measures, and section 3.15 Sound Intrusion, for requirements regarding noise.
111. Question: Does the floor need to x-rayed to identify chases? Is it known how deep the current chases are?
Answer: The existing chase is identified as a trench on SD111, S-111 and details 10 & 11/S-511 in the drawings.
112. Question: Can you provide photos of the interior and exterior of the facility?
Answer: Photos will not be provided.
File details come from the government source that posted it. Updated .