Questions_and_Answers_8-17-17.pdf

PDF 90 KB Posted

Attached to
Wilmington Readiness Center Federal contract opportunity
Solicitation number
W91242-17-B-0005
Issued by
Department of the Army North Carolina Army National Guard

View the file

Other files for this federal contract opportunity

Other files attached to Wilmington Readiness Center, newest first.
File Type Posted
OF_1419-_Abstract_Wilmington_Armory.pdf PDF
Questions_and_Answers_165.pdf PDF
W91242-17-B-0005-0005_Released.pdf PDF
Questions_and_Answers_162-164.pdf PDF
W91242-17-B-0005-0004_Released.pdf PDF
010000_fl-_general_requirements.pdf PDF
012300_fl_-_additive_bid_items_(abi).pdf PDF
NCARNG_WIlmington_Amendment_Drawings_20170824.pdf PDF
262913.03_-_Manual_and_Magnetic_Motor_Controllers.pdf PDF
Questions_and_Answers_135-161.pdf PDF
105613_fl_-_metal_storage_shelving.pdf PDF
015000_fl_-_temporary_facilities_and_controls.pdf PDF
Questions_and_Answers_80-134.pdf PDF
W91242-17-B-0005-0003_Released.pdf PDF
State_Stormwater_Management_Permit_No._SW8_140906.pdf PDF
Questions_and_Answers_60-79.pdf PDF
083323_fl_-_overhead_coiling_doors.pdf PDF
013300_fl_-_submittal_procedures.pdf PDF
NCARNG_Wilmington_RC_Addendum_1_Drawings_20170817_Part_2.pdf PDF
312000_FL_-_Earth_Moving.pdf PDF
087100_-_door_hardware.pdf PDF
114000_-_food_service_equipment.pdf PDF
MILCON_Erosion_Control_Letter_of_Approval.pdf PDF
083313_fl_-_coiling_counter_doors.doc.pdf PDF
084113_fl_-_aluminum-framed_entrances_and_storefronts.pdf PDF
NCARNG_Wilmington_RC_Addendum_1_Drawings_20170817_Part_1.pdf PDF
W91242-17-B-0005-0002.pdf PDF
NCARNG_Wilmington_RC_Addendum_1_Drawings_20170817_Part_3.pdf PDF
084413_fl_-_glazed_aluminum_curtain_walls.pdf PDF
133423.10_fl_-_fabricated_storage_building.pdf PDF
271513_FL_-_Communications_Copper_Horizontal_Cabling.pdf PDF
Questions_and_Answers_41-59.pdf PDF
Prebid_Attendance_Roster.pdf PDF
PreBidSlides_W91242-17-B-0005_a.ppt PPT presentation
NCARNG_RC_Bid_Final_Submittal_Drawings_Volume_1__20170619.pdf PDF
NCARNG_RC_Bid_Final_Specs_Volume_2_20170707.pdf PDF
NCARNG_RC_Bid_Final_Specs_Volume_1_20170707.pdf PDF
W91242-17-B-0005-0001_Released.pdf PDF
NCARNG_RC_Bid_Final_Submittal_Drawings_Volume_2_20170619.pdf PDF
W91242-17-B-0005_Released.pdf PDF
Show all 40

On GovTribe

Work with this file on GovTribe

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

Questions and Answers (1-40) Date: August 17, 2017

Solicitation Number W91242-17-B-0005 National Guard Readiness Center, Wilmington, North Carolina

1. Question: Is Whole Building Air Leakage Testing required?

Answer: No, it is not required.

2. Question: substitution request made for the use of the following item: MEL-ROL® Rolled, Self- Adhering Waterproofing Membrane

Answer: The applicable specification is SECTION 071326 SELF ADHERING SHEET WATERPROOFING. Substitution requests are not being evaluated at this stage of the project.

Substitution requests will be evaluated in accordance with SECTION 012500 SUBSTITUTION PROCEDURES after award.

3. Question: Electronic metering package- Is this by electrical contractor, is so can I get specifications for the said item.

Answer: The contractor is to provide the metering package shown at the switchboard.

Specification of the meter is covered in specification section 26 24 13-2.5 (Switchboards).

4. Question: Equipment Data Schedule ABI no 2 (E-801) - requirements for PWCP this would need to be built. Specifications for this item if electrical contractor is to furnish. Below is note sent back from Square D and GE distribution for pricing these items.

Answer: The PWCP (Pre-Wired Control Panel) denotes that the controller will be provided as part of the equipment package. Refer to the related Division 23 specification sections for the specific equipment requirements.

5. Question: Equipment data Schedule (e-701) to furnish (7) Type F COMB/HOAP (combination starter with hand off automatic) any specification or clarification available for vendors to price.

Answer: Refer to spec section 23 05 11 HVAC ELECTRICAL PROVISIONS, paragraph 2.4.

6. Question: Who is furnishing the fire pump controller with integral ATS? It is not by electrical is it.

If it is send specifications for said item.

Answer: The fire pump controller is specified in Division 26 (26 29 33). The General Contractor assigns responsibility and the division of work.

7. Question: Are Davis Bacon Wages required for this project, Due to it being for military use. If it is please send Davis Bacon Wage and Fringe report for electricians in Wilmington area.

Answer: See Section 00800 of the Solicitation, Attachment 2, Wage Determinations

8. Question: substitutions request made for the use of the following item: DC315

Answer: The applicable specification is SECTION 078123 INTUMESCENT FIREPROOFING.

Substitution requests are not being evaluated at this stage of the project. Substitution requests will be evaluated in accordance with SECTION 012500 SUBSTITUTION PROCEDURES after award.

9. Question: Our company specializes in Spray Applied Intumescent Fireproofing. We would like to bid this project and would like to clarify what is in the written specifications. Section 078100 Applied Fireproofing (cannot verify on plans). Section 078123 Intumescent Fireproofing (seems to be very little, only where roof decking meets the walls) is this correct?

Answer: Intumescent fireproofing may be used in lieu of applied fireproofing on supporting steel as required provided there is proof of a UL tested assembly of equivalent protection and exposed intumescent fireproofing is painted. Reference drawings G-104 and G-105.

10. Question: Will there be any impact/tap fees for this project? If so, will the owner be paying those costs?

Answer: See Section 010000, paragraph 1.29.A. The Contractor shall be responsible for any and all permitting, fees, metering, etc. associated with the construction and acceptance of all utilities until accepted by the Government.

11. Question: Please advise on requirements needed for Contractor and Subcontractor personnel to be able to work onsite, such as background checks, training, etc.

Answer: See Section 010000 Paragraphs 1.44 and 1.47 and Section 01000 paragraph 9.

12. Question: For clarification, please list all forms/information that will be required to be turned in at time of bid.

Answer: All requirements are described and explained in the solicitation. Please see entire solicitation document. Also, see Section 00010 Note #9.

13. Question: Sheet CS101 Note #4 seems to be linked to ABI #8 per Specification 012300 , however does not have the mark “ABI #8”. Please advise.

Answer: The asphalt milling and resurfacing of the existing lot is part of the base bid.

14. Question: Sheet CS410 Seems to indicate the utilities going to the Controlled Waste Handling Facility as part of the Alternate, However Specification 012300 reads that the utilities are part of the base bid. Please advise which is correct.

Answer: Only the portion of the utilities needed to support the Controlled Waste Handling Facility are part of the ABI's. The remaining portions of utilities serving the main building are part of the base bid.

15. Question: Section 083313 Paragraph 2.4B calls for an integral frame and fascia, but details do not appear to show either of these items. Are they required on this project?

Answer: They are required. Use manufacturer's standard details.

16. Question: Section 083313 Paragraph 3.5A calls for maintenance service which will add a lot of cost for the owner. Is it required on this project?

Answer: Yes

17. Question: Section 083323 Paragraph 1.5B calls for acceptance from Miami Dade for hurricane resistance. Are doors required to meet Miami Dade requirements or local requirements?

Answer: Exterior overhead cooling doors are to have Miami-Dade approval on door as tested by manufacturer. Project is adjacent to ocean and building this is replacing was severely damaged by a hurricane.

18. Question: Section 083323 Is fire door to be insulated? If so, push up operation is not available for safety reasons.

Answer: See sheet A-603. Door schedule on A-603 does not call for insulation in door 132E.

19. Question: Sheet A-113 seems to show EFS ceilings inside the building in the kitchen, dry storage, toilets, showers and scullery? That type ceiling seems odd in those locations. Please confirm that is the ceiling type.

Answer: The question does not stipulate why the bidder considers EFS ceilings "odd". Drawings A-113 and A-115 do indicate locations as well as being called out on the room finish schedules.

Specification section 07413 - Polymer -Based Exterior Finish System (EFS) outlines the performance requirements for the EFS. Bidders and reminded that EFS is not EIFS and does not include insulation.

20. Question: Specification 109900, 2.1-D Lists a stainless steel countertop, however we have been unable to locate it on the plans. Please advise.

Answer: The stainless steel counter occurs at coiling counter door 127 and is detailed at A1/A- 607.

21. Question: Please advise if electronic metering package is to be by the electrical contractor. If so, please provide specifications.

Answer: The Electrical contractor is to provide the metering package shown at the switchboard.

Specification of the meter is covered in specification section 26 24 13-2.5 (Switchboards).

22. Question: Specification 07 21 00 covers the rigid insulation, however we have not been able to locate specification information for the interior wall insulation as shown in the wall types. Please advise.

Answer: Referenced specification section 072100 indicates in article 1.2.B.4 that one should reference sections 092900 for sound attenuation blankets used as acoustic insulation.

Specification section 092900 - Gypsum Board, includes the sound attenuation blankets that are represented in some partition types.

23. Question: Would the owner/architect consider WT Shade company as an approved manufacture for specification 12413 Roller Shades?

Answer: The applicable specification is SECTION 122413 ROLLER WINDOW SHADES. Substitution requests are not being evaluated at this stage of the project. Substitution requests will be evaluated in accordance with SECTION 012500 SUBSTITUTION PROCEDURES after award.

24. Question: Plans call for sealed concrete floors. We have not been able to locate specifications for this work. Please advise.

Answer: Reference specification 033000 section 2.8. At polished concrete finish reference specification 033543 section 2.1.

25. Question: Specification 087113 calls for Automatic Door Operators. Please clarify which doors will need to be operated by them.

Answer: Doors 118A and 118C are identified on G-123 as "power-assist doors". A-603 further identifies these two doors and clarifies through door schedule remark 10 that the "power-assisted entrance door on right hand reverse".

26. Question: Please advise what the blast weight and standoff distance required for this project is.

Answer: Reference specification 089500 section 1.9.

27. Question: In the event of a fire, what authority will be the one responding? City, or Airport?

Answer: New Hanover County Fire Department is the responding authority.

28. Question: substitution request made for the use of the following item: Metal Roofing Systems (MRS) Product

Answer: The applicable specification is SECTION 074113.19 BATTEN_SEAM METAL ROOFING PANELS. Substitution requests are not being evaluated at this stage of the project. Substitution requests will be evaluated in accordance with SECTION 012500 SUBSTITUTION PROCEDURES after award

29. Question: substitution request made for the use of the following item: Soprema Colphene 3000

Answer: The applicable specification is SECTION 071326 SELF-ADHERING SHEET WATERPROOFING. Substitution requests are not being evaluated at this stage of the project.

Substitution requests will be evaluated in accordance with SECTION 012500 SUBSTITUTION PROCEDURES after award.

30. Question: substitution request made for the use of the following item: Soprema Colphene BSW

Answer: The applicable specification is SECTION 071326 SELF-ADHERING SHEET WATERPROOFING. Substitution requests are not being evaluated at this stage of the project.

Substitution requests will be evaluated in accordance with SECTION 012500 SUBSTITUTION PROCEDURES after award.

31. Question: substitution request made for the use of the following item: Soprema Sopraseal LM

202 VP

Answer: The applicable specification is SECTION 072726 FLUID APPLIED MEMBRANE AIR BARRIERS. Substitution requests are not being evaluated at this stage of the project.

Substitution requests will be evaluated in accordance with SECTION 012500 SUBSTITUTION PROCEDURES after award.

32. Question: The Foamed-in-Place Specification section 072119 does not mention a requirement for an ABAA Certified Installer, but it is mentioned in the Specification section 072726 for Fluid Applied Air Barrier. Will it also be required for the Spray foam installer?

Answer: No, it is not required.

33. Question: Drawing E601 indicates a metering package (EMP). Please provide specifications if contractor is to supply.

Answer: The Electrical contractor is to provide the metering package shown at the switchboard.

Specification of the meter is covered in specification section 26 24 13-2.5 (Switchboards).

34. Question: Drawing E701 indicates the electrical subcontractor is to provide exhaust fans with 1/10 hp rating could a manual motor switch with heater be used in lieu of comb starter bigger than the fan it controls.

Answer: All these fans are required to be controlled by BAS system as indicated on the mechanical drawings. If the proposed manual switch is equipped with accessories that will allow it to be controlled by the BAS system then this is acceptable.

35. Question: Specification section 072726 Fluid Applied Air Barrier mentions spot checks for wall systems but doesn’t discuss overall air-tightness of the building. Is whole building air leakage testing required for this project?

Answer: Whole building leakage testing is not required.

36. Question: Do the doors on the South side of the building, within the security chain link fence, need to meet UFC4-010-01 for blast resistance? I would also question doors #101A, 142 & 143A on the west elevation since these are entering unoccupied spaces.

Answer: All doors at the perimeter envelope of the building shall meet the specified blast rating.

Reference specification 08 95 00.

37. Question: Drawing A-713 General Note 15 details that “Privately Occupied Rooms Shall Have a Removeable Name Tag for Occupant.” Sign Type RI (B4 / A-713) details “For Private Offices, Sign Message Shall Be 6” – 7” Type Written Insert.” Sign Schedule per A-711 & A7-12 Note #6 details and identifies (6) specific locations where we are to “Provide Instructor or Occupant Identity SignMounted with Bottom 3” Above Top of Sign Type RI.” Please clarify exactly which rooms are to include Window Signs (ie. InsertWindows integral to the ADA Sign) and/or which are to include a Separate Insert Window NOT Attached to the ADA Signs. Please provide a detailed drawing of all required sign types/sizes and a schedule detailing their location(s).

Answer: The information requested is available on the signage plans and in the signage details.

38. Question: Blast Criteria-Impact: Could you please provide the standoff distance and the charge weight for the glass? The Manufacturer is requiring this information.

Answer: The information requested is included in specification section 089500 - Blast Resistance.

39. Question: Kitchen equipment does not have proper tagged ID's, reference A1-403

Answer: Refer to Food Service drawing FS-1 for equipment by Kitchen supplier. For fixtures not tagged on detail A1/P-403 refer to C1/P-901

40. Question: There is no RPBP called out in the schedule, can we have more information on this equipment item?

Answer: Plumbing system backflow preventers are specified in SECTION 221119 Article 2.4.

Water distribution backflow preventers are shown on drawing CS400 and referenced detail WD7 on drawing CS704.

File details come from the government source that posted it. Updated .