CAF_ADAIR_Update_-_16_Mar_17.docx
DOCX document 329 KB Posted
- Attached to
- CAF ADAIR Update 7 Jul17
- Solicitation number
- Not on record
About this file
Included is a Memorandum for CAF AdAir Interested parties to include Attachment A Attribute and Fielding as well as Attachment B Responses to Industry Day Questions.
View the file
Other files
Show all 37
On GovTribe
Work with this file
- Download the original file
- Contacts named in this file
- Similar government files
- Ask GovTribe AI about this file
Text version
DEPARTMENT OF THE AIR FORCE
HEADQUARTERS AIR COMBAT COMMAND
ACQUISITION MANAGEMENT AND INTEGRATION CENTER
JOINT BASE LANGLEY-EUSTIS VA
MEMORANDUM FOR INTERESTED CAF ADAIR PARTIES
FROM: Headquarters Air Combat Command (ACC) Acquisition Management and Integration Center (AMIC)
SUBJECT: Combat Air Forces (CAF) Adversary Air (ADAIR) Acquisition Update
1. The team wanted to provide you an update on the acquisition strategy and requirement changes since the 14 February 2017 Industry Day hosted in Hampton, VA. Also included are the answers to the questions received from the interested parties thus far (See Attachment B).
2. The primary acquisition strategy updates are as follows:
a. Contract Type: Multiple Award Indefinite Delivery / Indefinite Quantity
b. Contract Length: 10 years (three (3)-year base period, with seven (7) one (1) year option periods at the task order level)
c. Source Selection Methodology: Subjective Tradeoff. As it stands now, we think we will be able to evaluate and award task orders as part of the multiple award contract (MAC) source selection process
· Please note the acquisition strategy has not been approved, but it is what we intend to present for approval, which addresses the concerns presented at Industry Day.
3. We have updated the attribute and fielding requirement description in order to provide better fidelity into the base, mid, and end objectives for a given time period throughout the life of the contract. Within the objectives are A, B, C categories designated by minimum and desired attributes. The white attribute blocks are the minimum requirements. The yellow and orange blocks depict desired enhancements. They are also prioritized one (1) through 16. This creates the trade space needed to conduct a tradeoff analysis among the offeror’s proposed approaches. If this description still does not provide enough detail to determine your pricing strategy and proposed capability / capacity / enhancement approach, please contact the CAF ADAIR Program Manager, Mr. Steve Brannen, with your specific concerns.
4. We will continue to keep you up to date on strategy and requirement updates. It is our goal to get you a draft request for proposal as soon as possible, which will provide the additional details needed to further refine and develop your proposal strategy. We look forward to the continued dialogue. In the interim, if you have any questions or require any further clarification regarding this update, please contact Mr. Steve Brannen at 757-764-9471 or Capt Hannah Kosirog at 757-225-2159. Request e-mails be sent to ACCAMIC.DRX.AdversaryAir@us.af.mil.
Cheers, KT
//Signed/klw/16Mar17
KATHARINE L. WEIMER
Chief, Plans and Programs Division
2 Attachments:
1. Attachment A – Attribute and Fielding Requirements
2. Attachment B – Responses to Industry Questions
Agile Combat Power image1.emf
Atch A Attributes & Fielding Reqs.pptx CAF AdAir Attribute and Fielding Requirements
1 3 8 2 4 5 6 11 9 N/A 10 13 7 12 14 15 16
CAT SUPPORTING Radar Target WEZ Alt. Speed Turn Rate ASD CATM DVR EA (J/S) ECM RWR DL IRST HOBS [T] OB [C] RCS EMCON AAR
A FTU (F-16/15E) 30 NM STT 4 DOF 30,000 0.8M 1.3 9M Yes Level 3 C/F Y Position 10 nm 45 Deg Radar 10 ALL Y
B FTU (F-16/15C/22) 60 NM DTT 4 DOF 40,000 1.2M 1.3 9X Yes Level 4 C/F Y Link 16 25 nm FOR Radar 6 ALL Y
C FTU/CAF (F-35/22) 80 NM MTT 5 DOF 50,000 1.5M 1.5 9X Yes Level 5 C/F/T Y Link 16 75 nm 100 Deg IR 1 IND Y
MIX Nellis Nellis 2025 Objective Top End
BASE (Threshold) Mid Objective End Objective
PRIORITY LOCATION MAJCOM A/C SORTIES MAX TURN 19 - 21 22 - 25 26 - 28
1 Nellis ACC Multi 7500 20/18 MIX MIX MIX
2 Luke AETC F-16/F-35 1500 4/4 B C (F-35) C
Kingsley [ANG Exercise] ANG [AETC] F-15C 1000 6/4 B B C*
SJ [Razor Talon] ACC F-15E 2600 10/8 A A B*
Holloman AETC [AFRC] F-16 2700 8/6 B B C*
Tucson ANG F-16 1000 4/4 A A B*
Tyndall [Sentry] T-38 ACC F-22 2000 16/8/6 B C (F-22) C
Kelly (TDY) ANG F-16 100 4/4 A A A
3 Hickam* PACAF [ANG] F-22 3000 8/6 C C C
Langley [TRILAT] T-38 ACC F-22 3900 16/6/4 C C C
Eglin [Hammer] ACC Multi (F-35) 2200 8/6 C C C
Hill (TDY) ACC [AFRC] F-16/F-35 800 10/8 C C C
Alaska Add: Based on market feedback of potential F-16 adds (cold weather). Conceptually would be Elmendorf based with forward deploy for RF-A at Eielson. 1800 sorties annually = ~$55M w/ F-16 solution. (Baseline 4 Turn 4) for 236 OM days) image2.emf
Atch B Responses to Industry Questions.docx
ATTACHMENT B
RESPONSES TO INDUSTRY QUESTIONS FROM 14 FEB 17 INDUSTRY DAY
Disclaimer: The Government is currently developing the acquisition strategy and offerors are cautioned that information contained herein is preliminary and subject to final acquisition strategy approval. Changes may occur in the acquisition strategy up through the release of the final Request for Proposal (RFP).
1. Question: Will ISO 9000 be required at proposal or contract award?
Answer: ISO 9001-2015 will be required at performance start of a task order. Company will not be required to be certified, just compliant.
Question: Regarding the task order structure, will there be mixed vendors per location?
Answer: We would prefer to not mix vendors at a location in order to minimize vendor operational footprint and associated contract costs. However, there may be occasions where we fill a short-term requirement through deploying a second vendor into a location to meet unique training requirements.
2. Question: Need to know what types of radar will be acceptable, etc. What will meet performance parameters?
Answer: See Attachment A, Attributes and Fielding Requirements.
3. Question: As you’ve done Market Research, looking at a GOCO perspective, do you foresee this going forward as a purely services contract, or can we look at an acquisition of aircraft?
Answer: Currently, this acquisition will be a COCO.
4. Question: If you look at number of sorties now, how many of those are higher-gen solutions and at which locations?
Answer: See Attachment A, Attributes and Fielding Requirements. Within Category C approximately 25-30% are higher end.
5. Question: Would the Government consider the minimum IDIQ award to be 200-300 hours as minimum guarantee?
Answer: At this time, the Government is continuing market research and considering all options.
6. Question: Can you provide discussion on the LPTA process and additional information on the technical evaluation?
Answer: The Government is still finalizing the source selection strategy and currently planning on a subjective tradeoff. Regardless of source selection methodology, the Government will use the DoD Source Selection Procedures dated 31 March 2016 which describes the tradeoff process as well as LPTA. The Government is currently drafting Sections L and M of the solicitation which will detail the methodology and will be posted with the draft solicitation for comment.
7. Question: How will the Government manage unique schedules from location to location?
Answer: The Government recognizes this will be a challenge. The Government is considering a dedicated scheduling entity at ACC to handle this.
8. Question: Ferry times are expensive and cumbersome, so how will you manage this?
Answer: The Government intends to build task orders in a manner that reduces ferry times to the maximum extent practicable, yet does not advantage one offeror over another.
9. Question: Regarding ISO 9000, the US Military doesn’t require ISO 9000. Why should contractors add an additional layer of processes beyond the US military just to fly Red Air mission?
Answer: To mitigate technical risk by complying with the appropriate contract quality requirement. In addition to the other responsibilities specified in Federal Acquisition Regulations Part 46.105, the contractor may be required to provide and maintain an inspection system or program for the control of quality that is acceptable to the Government (see 46.202). Per 46.202-4: Requiring compliance with higher-level quality standards is necessary in solicitations and contracts for complex or critical items (see 46.203 for definitions); the Government has determined the technical requirements of this acquisition are both complex and critical. Again, per 46.202-4, examples of higher-level quality standards include overarching quality management system standards such as ISO 9001, ASQ/ANSI E4, ASME NQA-1, SAE AS9100, SAE AS9003, and ISO/TS 16949, and product or process specific quality standards such as SAE AS5553.
10. Question: Are non-US entities able to participate?
Answer: Highly unlikely; however, this will be determined once the DD254 is finalized.
11. Question: What is the Government’s small business compliance approach? Will there be a set-aside for the MAC contract? What about for the task orders?
Answer: The Government is gathering the information to determine any potential set-asides at this time. IAW FAR 19.502-2 (b) The contracting officer shall set aside any acquisition over $150,000 for small business participation when there is a reasonable expectation that (1) Offers will be obtained from at least two responsible small business concerns offering the products of different small business concerns; and (2) Award will be made at fair market prices. The Government is evaluating the small business market capabilities to determine a potential set-aside for the multiple award contract (MAC) and/or task orders.
12. Question: Would there be consideration of a strategic basing location for strong radars versus weak or no radars?
Answer: The Government is developing site-specific aircraft attribute requirements for all locations. See the attached Attribute and Fielding Requirement.
13. Question: Will fuel burn be a consideration as it directly affects the hourly and overall cost?
Answer: Yes, the effect of fuel use requirements have a direct effect on the price paid per flying hour.
14. Question: Can you define incentives at the task order level?
Answer: The Government has not determined if incentives will be used at this time. If used, the Incentive Plan would be included with the solicitation.
15. Question: Will airworthiness be required in the RFP? Will airworthiness be priced or will it be required to have an AW certification by the time the contract is awarded?
Answer: Airworthiness will be a RFP requirement. The Government is currently coordinating this with the airworthiness office. For those airframes that need to be imported, the AW process will need to be part of the proposal to include planned milestones for AW.
16. Question: Will the MAC RFP ask for lower-end capability, and do you want them to price that or will it be a combination of low and high-end?
Answer: Most likely there will be a low and high capability with pricing split for both options. See the attached Attribute and Fielding Requirement.
17. Question: Do you know what the scope of the initial award is going to be? What will be the minimum guarantee for the primes?
Answer: An initial award following the MAC competition, will allow the awardee the possibility to win up to 12 Operating Locations and receive a minimum guarantee of a specified amount. The Government is further refining the requirement and considering all options for the minimum guarantee. We plan to publish these requirements and include in the draft RFP.
18. Question: Competitive range – how do you determine that? Is it Cost per flying hour (CPFH) from low-end/high-end?
Answer: The competitive range determination will be specified in the final RFP. It will include the most highly rated offerors as defined IAW FAR 15.306(c).
19. Question: Will you be allowing a teaming relationship between primes? May see more teaming for a mixed bag of high- and low-end capabilities and capacity.
Answer: Yes, this is an offeror’s business decision if it makes sense from a fielding perspective, but is not prohibited. The teaming would have to include an element that reduces overhead costs (i.e. – we don’t want two management teams operating per location). There must be clear lines of responsibility and integration.
20. Question: What if only one company bids on a particular task order?
Answer: The Government will evaluate the proposal IAW FAR 15.404-1.
21. Question: Will you send out draft copies of the task orders prior to the final versions?
Answer: Yes, the Government will send out draft copies of the task order PWSs for Industry review with the draft RFP.
22. Question: How will you map out the task orders and when they’re awarded?
Answer: The Government is developing the strategy for the MAC source selection and subsequent task orders. Within this strategy we will include a minimum award. We plan to publish these requirements in the draft RFP.
23. Question: For task orders, are you going to be asking for the same type of information as MAC? How will you streamline this?
Answer: Information requested for the task order level will be more detailed to meet requirements and address location-specific operations and the Government intends to require less information with the task order proposal than required for the MAC proposal. TO evaluation procedures will be included in the final RFP. The Government is developing the strategy for the MAC source selection. Within this strategy we will include a minimum award and minimum level of work. We plan to publish these requirements in the draft RFP.
24. Question: How long will you use to turn task orders? How long to submit task order proposals after RFP release?
Answer: Normally, task orders will be awarded within 90-180 days from proposal receipt. The Government will specify how long Contractors have to submit proposals in the final RFP.
25. Question: Do you envision valuing LVC or VC or LC type of environment on any of these task orders? Would you see this as an incentive? You could leverage technology that’s available to match sophisticated threats.
Answer: No, as LVC is not functioning/functional on USAF assets, nor is it anticipated during the duration of the contract.
26 Question: Will the primes have the opportunity to provide input to task orders prior to putting out final RFP? Will this be used on this acquisition?
Answer: Yes, the primes will have an opportunity to review and provide comments the draft RFP.
27. Question: Regarding the MAC ceiling, will it be known to industry and does it include Gov’t costs?
Answer: The MAC ceiling will not include Government costs and will be in the RFP.
28. Question: Will there be 12 Performance Work Statements posted eventually?
Answer: Yes, for each task order that will be issued.
29. Question: Any thoughts on benefit of East coast v. West coast location?
Answer: We don’t have any plans to structure ADAIR operations as East/West coast operations at this time. We realize that ferrying could potentially drive up cost but view that as a company’s business approach to decide how/where they want to propose.
30. Question: Is LVC a bridge too far to see the benefits of leveraging those technologies to provide higher-end threats?
Answer: LVC is not approved/operating on USAF assets. LVC will field IAW current LVC roadmap and is external to CAF ADAIR.
31. Question: Is the idea to solve this amount of sorties by keeping the cost per sortie low? Or, is it driven more by need but not so much cost?
Answer: ADAIR is driven by a need to acquire effective and realistic ADAIR training sorties at reasonable costs the government utilizing a cost effective approach. The Government understands we will have to pay more price per flying hour to meet the higher-end requirements. However, we have a responsibility to ensure the PPFH is affordable.
32. Question: Is the RAND study releasable to the public yet?
Answer: The document is still pre-decisional and not releasable to the public.
33. Question: Do you have a clear picture on the funding from AF?
Answer: Not completely, but it is a high-priority discussion occurring at the highest levels. The discussion centers more around just how much funding will be applied, not if funding will be applied.
34. Question: How long will task order be awarded? For the life of the contract (i.e. 7 years)?
Answer: Task orders will be awarded with a three (3) year base period with seven (7), one (1) year options.
35. Question: For the MAC, what are the elements of cost we’d have to price?
Answer: Other than cost and pricing data will be defined in the RFP.
36. Question: Will the Government start doing AW right now, if possible? Rather than wait for a contract unless?
Answer: The Government agrees airworthiness should be worked as soon as possible. We are in discussions with the USAF Airworthiness office to better identify the correct and acceptable “airworthiness window.”
37. Question: What is the timing of the task orders?
Answer: The Government is currently further defining the task order requirement and when they will be issued.
38. Question: How do you envision risk upgrades working? How do we price that in? Into year 1 if we’re putting radar in during year 5? How do you evaluate this?
Answer: The Government will identify required attribute enhancements at certain points in time. We will evaluate offeror’s modification plans and determine the viability of plans and proposed PPFH.
39. Question: Task order requirements – will they be dictated by the OGs at each location?
Answer: Task order requirements will be identified through a collaborative effort between ACC/A3TO, the applicable MAJCOMs and the OL OGs.
40. Question: Is GOCO still a part of this contract?
Answer: Currently, this is a COCO service contract only.
41. Question: What level of the evaluation criteria will be based on assured sortie production?
Answer: The viability of offeror plans for meeting aircraft attribute requirements for operation locations, their sustainment plans and their plans to execute attribute enhancement will be evaluated. Aircraft availability and mission effectiveness are service summary delivery metrics that may be utilized to measure contractor performance.
42. Question: Will the Government consider competition at the capabilities level?
Answer: Yes, we are considering this option.
image3.png image4.png
File details come from the government source that posted it. Updated .