Site Visit Questions - Renovate Controlled Area - 26Mar2021.pdf

PDF 324 KB Posted

Attached to
MPLS208151 - Renovate Controlled Area, Building 9225 Federal contract opportunity
Solicitation number
FA301621B0001
Issued by
Department of the Air Force Air Education and Training Command

About this file

This document provides questions and answers related to a solicitation for the renovation of a controlled area at Joint Base San Antonio Lackland Air Force Base. The solicitation requires design-build services including demolition, construction, and installation of new partitions, doors, flooring, ceilings, electrical, data cabling, security systems and HVAC modifications. The work must meet TEMPEST and sound attenuation requirements. The acquisition is set aside for women-owned small businesses with a response due date between $500,000 to $1,000,000. The Construction Wage Rate Requirement applies. Offerors must complete the Standard Form 1442 and provide unit pricing, certifications, and representations in the proposal.

View the file

Other files for this federal contract opportunity

Other files attached to MPLS208151 - Renovate Controlled Area, Building 9225, newest first.
File Type Posted
Attachment 14 - Revised Wage Determination.pdf PDF
Attachment 01 - Revised Statement of Work 26 March 2021.pdf PDF
Attachment 04 - Revised Patch Panel and Multiple Input-Output (MIO)_Zone Boxes (Appendix D).pdf PDF
Attachment 7 - Revised Submittal Register 20210326.pdf PDF
Attachment 18 - Partial Mech.pdf PDF
FA301621B00010003.pdf PDF
Attachment 02 - Revised Concept Drawings (Appendix A).pdf PDF
Attachment 16 - Section L - Instructions to Offerors Rev 26Mar2021.pdf PDF
Attachment 19 - MEP Record Drawings.pdf PDF
Site Visit Questions - Renovate Controlled Area - ANSWERED.docx DOCX document
FA301621B00010002.pdf PDF
FA301621B00010001.pdf PDF
FA301621B0001.pdf PDF
Attachment 09 - Asbestos Report.pdf PDF
Attachment 10 - Lead Based Paint Report.pdf PDF
Attachment 16 - Section L - Instructions to Offerors.pdf PDF
Attachment 05 - CAD_Templates_and_Reqs.zip ZIP file
Attachment 07 - Submittal Register.pdf PDF
Attachment 08 - DD1354.pdf PDF
Attachment 14 - Wage Determination.pdf PDF
Attachment 2 - Concept Drawings.pdf PDF
Attachment 03 - Labeling.pdf PDF
Attachment 11 - General Requirement for Obtaining Waste Manifest.pdf PDF
Attachment 1 - Statement of Work.pdf PDF
Attachment 04 - Patch Panel and Multiple Input-Output (MIO)_Zone Boxes.pdf PDF
Attachment 06 - Installation Guidelines.pdf PDF
Attachment 12 - Bldg 9225 Record Dwg Binder 20140711.pdf PDF
Attachment 13 - Climatological Data 2019 - 2020.pdf PDF
Attachment 15 - Construction Cost Estimate Breakdown.xls XLS spreadsheet
Attachment 17 - Section M - Evaluation Factors for Award.pdf PDF
Show all 30

On GovTribe

Work with this file on GovTribe

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

Site Visit Q&As

Note: Contractors are to assume that unless incorporated in the SOW, the resulting contract will enforce any discrepancies based on information stated in the SOW.

FA301621B0001 Page 1 of 16 Rev. 26Mar2021

1. Section 01 11 00.10, para 1.3.4.2 requires contractor to provide and install security cameras. Can the Government confirm that these cameras and components must comply with the 2019 National Defense Authorization Act (NDAA), and cameras and components that do not comply (Dahua, HikVision, Huawei, ZTE, Hytera, etc.) will not be acceptable?

ANSWER: Per Section 01 11 00.10, paragraph 1.3.1 indicates that the Government will be providing the cameras for the contractor to install.

2. Section 01 11 00.10, para 1.3.4.2 requires contractor to provide and install security cameras. Are there specific camera manufacturers the Government does not want?

ANSWER: Per Section 01 11 00.10, paragraph 1.3.1 indicates that the Government will be providing the cameras for the contractor to install.

3. Section 01 11 00.10, para 1.3.4.2 requires contractor to provide and install security cameras. Are all 2019 National Defense Authorization Act (NDAA) approved cameras acceptable or are there specific manufacturers the Government prefers for compatibility or other reasons?

ANSWER: Per Section 01 11 00.10, paragraph 1.3.1 indicates that the Government will be providing the cameras for the contractor to install.

4. Section 01 11 00.10, para 1.3.4.2 requires contractor to provide and install security cameras. Does the Government have any preference for Axis or Avigilon devices or does it matter?

ANSWER: Per Section 01 11 00.10, paragraph 1.3.1 indicates that the Government will be providing the cameras for the contractor to install.

5. Section 01 11 00.10, para 1.3.4.2 requires contractor to provide and install security cameras. Can these be 720p interior or do they need to be 1080p or higher?

ANSWER: Per Section 01 11 00.10, paragraph 1.3.1 indicates that the Government will be providing the cameras for the contractor to install.

6. Section 01 11 00.10, para 1.3.4.2 indicates that all new security cameras are to connect to a new monitoring station in Room 320. Para 1.3.4.3 states “the contractor shall connect all cameras” to a wall mounted flat screen .It appears some cameras will serve Rooms 317 and 318 (SCIF area #1) while other cameras serve the remaining rooms (SCIF area #2). Is the contractor required to connect all cameras to a single NVR + Monitor in room 320 or are they required to split them into 2 separate security monitor locations?

ANSWER: All camera will run to room 320

7. Section 01 11 00.10, para 1.3.4.2 requires contractor to provide and install security cameras. Is there a specific recording FIFO retention time we need to provide on the cameras (i.e. 7-days, 30-days, etc.)? Please advise.

ANSWER: Per Section 01 11 00.10, paragraph 1.3.1 indicates that the Government will be providing the cameras for the contractor to install.

8. Section 10 11 00.10, para 1.3.4.2 says to “use schedule 40 PVC large enough to handle NIPR CAT 6 cabling.” Does the government want this PVC sized the handle CAT 6 or CAT 6 shielded cable (different diameters)?

ANSWER: CAT6 shielded cabling. SOW updated.

9. Section 10 11 00.10, para 1.3.4.2: We would like to make sure we understand the outlet setup the government requires the contractor to provide since it is defined in several

FA301621B0001 Page 2 of 16 different locations in the SOW. The next-to-the-last paragraph says a Work Area Outlets equals: 4 NIPR in one FP and in one double gang FP will be 6 SIPR (pair) and 6 JWIC (pair). Page 9 the 5th paragraph says to use OM3 for SIPR and NIPR. Is this correct?

ANSWER: Yes, this is per work station cubicle. Four NIPR (unclassified) shielded CAT 6 drops (cable color green) in a single gang box to each cubicle. A double gang box with six SIPR OM3 (color red) LC drops, and six JWICS OM3 color yellow LC drops. They must meet TEMPEST separation distances of a minimum of 36 inches.

Cubicle furniture can be equipped with external type boxes.

10. Section 10 11 00.10 1.3.4.2, page 10 says “the contractor is required to install one surface mount box, with two wall plates along the wall, at each cubicle in the rooms for NIPR with 4 ports” a) Does the government want one double gang box with 2 single gang faceplates? b) And 4 NIPR ports in each single gang faceplate? c) For each cubical that is located against a wall?

ANSWER: This item is specifically for the fiber networks and drops to be installed within the wall. The contractor is required to use existing wall conduit to single or double gang wall plates where applicable. The contractor shall install new in wall conduits with single/double gang boxes and faceplates in identified rooms for SIPR & JWICS configured with 6 pair each.

The contractor is required to install two surface mount boxes at each cubicle furniture desks in all the rooms where applicable. One surface mount box for SIPR with 6 ports and one surface mount box for JWICS with 6 ports, to be duplicated in each room and each cubicle.

11. Section 10 11 00.10, para 1.3.4.2, page 10-11 states “Additionally, the contractor shall install 3 wall jacks at each external cubicle.” a) Does external cubicle mean cubicles not against or touching a wall? b) Does the government want the NIPR Outlets for the external cubicles to be located on the wall and patch cords run through the furniture to the cubicle? c) Does the government want only 3 and not 4 NIPR drops per external cubical?

d) What does the government mean by 3 wall jacks?

ANSWER:

a. Yes, furniture that is not connected in modular fashion that touches or is adjacent to a wall.

b. Patch cords ran through the furniture are not required.

c. Four NIPR drops are to be installed per identified location.

12. Section 10 11 00.10 chart on page 9 says room 318 has 8 work areas, but the 1st chart on Page 11 says place 28 NIPR which would be equivalent to only 7 work areas (positions).

a) Can the government confirm how many NIPR pairs the government wants in room 318? b) Are there 7 work areas or 8 work areas in room 318?

ANSWER:

SOW updated.

a) 28 Drops

b) 7 work stations

13. Section 10 11 00.10 chart on page 9 says room 317 has 12 work areas. 6 (pairs) x 12 (work areas) = 72 pairs (ea. /for SIPR and JWICs). The 1st chart on Page 11 says there are only 62 pairs. Can the government confirm how many SIPR pairs the government

FA301621B0001 Page 3 of 16 wants in room 317? Can the government confirm how many JWICS pairs the government wants in room 317?

ANSWER: There are 10 work areas, but 12 drop locations for all networks.

(I.e. two drop locations will be on the right side wall as you enter the room from the existing doorway) SOW updated.

NIPR 50 drops (12 positions) – 2 locations each along wall SIPR 62 pair (12 positions) – 2 locations with 1 pair each along wall JWIC 62 pair (12 positions) – 2 locations with 1 pair each along wall

14. Section 10 11 00.10 chart on page 9 says room 319 (the conference room) has 6 work areas. Para 1.3.4.3 on page 8 in the last paragraph (and continues to page 9) plus the chart on page 9 says to place 4 NIPR drops, 6 SIPR and 6 JWICS. a) Can the government tell the contractor which number is correct? b) Does the government want to contractor to provide enough drops for 6 work areas in the conference room?

ANSWER:

a) Page 8 specifically speaks to the network cable installation that is to be installed within the trench from the wall and is to be installed within the conference table.

SOW updated.

NIPR 4 drops (conference table) – 2 locations 2 each at front and back of table SIPR 6 pair (12 strand) – 2 locations 3 each at front and back of table JWIC 6 pair (12 strand) – 2 locations 3 each at front and back of table

b) Room 319 is to be configured in this manner SIPR 48 pair (8 positions) JWIC 48 pair (8 positions) NIPR 56 drops (14 positions)

15. Section 10 11 00.10 chart on page 9 says room 320 has 6 work areas. 4 NIPR (drops) x 6 (work areas) = 24 drops. But the 1st chart on Page 11 says there are only 20 drops. Can the government confirm how many drops the government wants in room 320?

ANSWER: 24 drops. 6 work areas. SOW updated

16. Section 01 11 00.10, para 1.3.1, page 3, note 2 states “verify that the two provided network racks for room 318 are sufficient in size.” There was only one full size Chatsworth data cabinet in room 318 when we walked the space. Does the government have another full-size data cabinet in some other location for the contractor to use?

ANSWER: Three network cabinets were present in room 318, one fully used and two empty ones.

17. Section 01 11 00.10, para 1.3.2 states “The communications racks must match or be equal to the existing 42U NIPRNET network rack.” Is the government referring to the data cabinets located in room 318?

ANSWER: Yes

18. Section 01 11 00.10, para 1.3.2 states “The communications racks must match or be equal to the existing 42U NIPRNET network rack.” The 42U NIPERNET network rack was actually a full-size Chatsworth Data Cabinet. Does the government want the contractor to provide data RACKs or data CABINETs for the new comm room?

FA301621B0001 Page 4 of 16

ANSWER: Contractor must match or be equal to the 42U Chatsworth if the two existing ones are not usable.

19. Is the contractor required to perform an asbestos survey of the space or abate in accordance with the government report?

ANSWER: Contractor is required to abate in accordance to the report provided with the package, clarification added in SOW 01 11 00.10, section 1.3.1 Project Summary.

20. SOW Section 1.3.1 states to provide a furniture layout plan. There is no indication of new furniture to be provided as part of this contract. What guidelines should be utilized for providing the furniture layout?

ANSWER: As indicated in SOW, contractor is require to store existing furniture and cubicles and install them at the end of each phase.

21. Please confirm no new furniture is being provided as part of this contract. If furniture is to be provided, please provide specific requirements by space.

ANSWER: No new furniture will be required. Contractor shall re-install existing cubicles and furniture at end of each phase.

22. SOW Section 1.3.1 states to re-install all office furniture and cubicles. During the site visit the office furniture in many cases seemed incomplete and partial taken apart.

During the site visit it was not possible to obtain an inventory of the furniture to be removed and re-installed. Please provide a listing of items requiring, disassembly, storage, and re-installation within this space.

ANSWER: Reassemble usable furniture approximately 27 complete desk and 35 modular walls – TBD during design phase. Disposal of remaining.

23. SOW Section 1.3.3 requires a storage container for all furniture removed from the workspace. Does this storage container have to be conditioned?

ANSWER: No. Wrap and protect assets within the storage container

24. There does not appear to be existing fire sprinklers in the space. Please confirm this is not required.

ANSWER: No existing fire sprinkler is available in the space. Not required for this project.

25. SOW Section 1.3.4.1 states that the contractor shall install sealing floorboards at the end of carpet installation. Can the government please clarify what is meant by sealing floorboards? Is this rubber vinyl base?

ANSWER: Removal of floorboards is required. New Vinyl Cove Base floorboards shall be installed after the new carpet has been installed.

26. SOW Section 1.3.4.2 provides a table for quantity of electrical outlets per space. Is the quantity in this table in addition to maintaining the existing count within each room?

ANSWER: Yes.

27. As this is a highly technical design build project, responses to Q&A are critical to correctly interpret the design build requirements and devise accurate solutions for pricing.

As a result, it is critical to have adequate time after receipt of Q&A responses to develop pricing documents and have adequate time for contractors to review and bid those documents. We are requesting an extension of the proposal due date to ensure a

FA301621B0001 Page 5 of 16 minimum of 10 business days is provided to submit proposals from the date that Q&A responses are provided.

ANSWER: Please refer to Amendment for proposal due date information.

28. Per the SOW section 1.3.4.3 page 6, in rooms 315 and 316 the government wants the contractor to replace / re-run the 44 drops (22 in Rm 315 and 22 in room 316). The existing drops are CAT6 drops in this area. Does the government want the contractor to replace in kind? (CAT6 Plenum) ANSWER: Yes. Replace with new CAT6e

29. Addressing the new drops that will be placed to room 315 and 316; will the government allow the contractor to use J Hooks for the replacement/rerouted drops?

ANSWER: Yes. Contractor can use J-hooks where needed to route the cables.

30. Room 315 had an MIO box on the wall. Is this NIPR fiber, or SIPR fiber or JWIC fiber.

ANSWER: SIPR and JWICS. The MIO box needs to be removed and returned to the government.

31. Does the government currently have SIPR or JWICs drops in room 315?

ANSWER: No SIPR or JWIC connectivity in the rooms.

32. Does the government currently have SIPR or JWICs drops in room 316?

ANSWER: No SIPR or JWIC connectivity in the rooms.

33. Does the government want SIPR or JWICs in room 315 when the project is completed?

ANSWER: No

34. Does the government want SIPR or JWICs in room 316 when the project is completed?

ANSWER: No

35. Where does the existing backbone fiber cable that feeds the MIO box in Room 315 originate? Does it originate in the TR Room 303?

ANSWER: No. All cabling between MIO boxes originated in the networking rack on the wall of room 317 and must be terminated. The MIO box should be uninstalled and returned to Government.

36. Where does the existing backbone fiber cable that feeds the MIO box in Room 316 originate? Does it originate in the TR Room 303?

ANSWER: No. All cabling between MIO boxes originated in the networking rack on the wall of room 317 and must be terminated. The MIO box should be uninstalled and returned to Government.

37. Can the government provide the Cisco IP phone model number they want the contractor to provide for this proposal?

ANSWER: Government will provide phone, contractor is not require to provide the phone.

38. Does Lackland allow for SIPR and JWICs to be in the same MIO box?

ANSWER: No.

39. Cipher locks are mentioned several times in the SOW. Does Lackland define a cipher lock as an X-10 lock?

ANSWER: Yes.

40. The 1.3.4.2 calls for the contractor to place two separate cable trays. Can the contractor use wire basket type cable trays for these cables (example: Flex tray Wire Basket)?

ANSWER: Yes. One tray for unclassified cabling and one tray for classified cabling.

FA301621B0001 Page 6 of 16

41. Does the government want 20% growth in the Backbone fiber cables for SIPR and JWICs?

ANSWER: Yes. Contractor shall reference APPENDIX B for Installation Guidelines. Clarification added in SOW 01 11 00.01, section 1.3.4.3 Communication

42. The SOW (1.3.4.3 page 11, between the 2 charts) in the 1st sentence (and other places in the document) refers to NIPR drops as CAT6. Then in the third sentence it says Shielded CAT6 drops. Does the government want the NIPR drops in room 317-323 to be CAT6, or Shielded CAT6?

ANSWER: All NIPR Data/Voice cabling is to be installed in a shielded CAT6 configuration from patch panel to data port/wall plate. Face plates can be keystone type with a shielded port connector.

43. The SOW (1.3.4.3 page 8, second paragraph) refers to NIPR drops in a separate faceplate. Does the government want these drops to be CAT6, or Shielded CAT6, or CAT6e or Fiber OM3?

ANSWER: All NIPR Data/Voice cabling is to be installed in a shielded CAT6 configuration from patch panel to data port/wall plate. Face plates can be keystone type with a shielded port connector.

44. The SOW (1.3.4.3 page 10 last paragraph) refers to NIPR drops along the wall in a separate faceplate. Does the government want these drops to be CAT6, or Shielded CAT6, or CAT6e or Fiber OM3?

ANSWER: All NIPR Data/Voice cabling is to be installed in a shielded CAT6 configuration from patch panel to data port/wall plate. Face plates can be keystone type with a shielded port connector.

45. Does the government want any of the NIPR drops to be fiber drops?

ANSWER: No.

46. Data Switches are not mentioned in the SOW. Will the Data Switches be GFGI?

ANSWER: Data Switches will be Government provided and Government Installed.

47. Uninterruptible Power Supplies are not mentioned in the SOW. Will the UPS’s be GFGI?

ANSWER: Uninterruptible Power Supply (UPS) is mentioned in the SOW and shall be provided by the government and installed by the contractor.

48. Does the government want the contractor to store the Chatsworth Data Cabinet in Room 318 and use it in the new comm room that is being built in Room318?

ANSWER: Yes. The contractor shall store the Chatsworth Data Cabinet in room 318 and reinstall it in the newly constructed comm room in room 318.

49. The SOW refers to data racks in several sections of the SOW. Does the government want the contractor to provide open Data Racks for the two addition requirements in the new comm room?

ANSWER: Contractor shall verify that the existing government provided Data Racks are sufficient in size to the Chatsworth Data Cabinet in Room 318. If cabinets are too small or too big, then contractor shall provide two new cabinets compatible with Chatsworth Data Cabinet/rack.

50. The SOW refers to data racks in several sections of the SOW. Does the government want the contractor to provide enclosed data cabinets for the two addition requirements in the new comm room?

FA301621B0001 Page 7 of 16

ANSWER: Contractor shall verify that the existing government provided Data Racks are sufficient in size to the Chatsworth Data Cabinet in Room 318. If cabinets are too small or too big, then contractor shall provide two new cabinets compatible with Chatsworth Data Cabinet/Rack.

51. Does the government what the contractor to provide fans for these cabinets?

ANSWER: If government provided network racks are not sufficient in size, then the contractor shall provide new racks along with associated fans, cable management and power switches. SOW updates made to 01 11 00.10, section 1.3 Project Summary

52. Does the government what the contractor to provide large vertical power strips for these cabinets?

ANSWER: Government provided network racks have necessary power strips. If the racks are not sufficient in size, then the contractor shall provide power strips.

53. Or does the government what the contractor to provide smaller horizontal power strips for these cabinets?

ANSWER: No.

54. Does the government what the contractor to provide ground bar/strip for these cabinets?

ANSWER: Yes; contractor shall provide a ground bar. SOW update 01 11 00.10, section 1.3.4.3 Communication

55. Is an ISP container required for the Taclane?

ANSWER: No

56. Are secure filing cabinets required for this project? If yes, how many?

ANSWER: No

57. Are any CATV drops required for any of these rooms? If yes in what rooms? How many in each room?

ANSWER: 2 drops, room 317 and 320. SOW updated 01 11 00.10, section 1.3.4.2 Security and Electrical

58. Is a fiber optic Isolator required for the CATV Headend?

ANSWER: Yes.

59. With respect to the schedule 40 PVC with lock box on both ends. Does the government want 16-gauge lockable security boxes with an SG lock for each box of the 2 boxes for the SIPR/JWICs PVC?

ANSWER: They must be 14-guage and must have a cover that can be locked.

60. With respect to the schedule 40 PVC with lock box on both ends. Does the government want 16-gauge lockable security boxes with an SG lock for each box of the 2 boxes for the NIPR PVC?

ANSWER: Yes, please install above false ceiling at same location of SIPR / JWICS.

61. Will a new electrical panel be required for the new office spaces? Some of the existing offices are fed from electrical panels that are in the hallway. Is this acceptable?

ANSWER: A new electrical panel is required. A 208/120V, 225A, 3Ph, 4W tied in to the main distribution panel. SOW updated 01 11 00.10, section 1.3.1 Project Summary.

62. Will a new electrical panel be required for the sole use in the new communication room?

FA301621B0001 Page 8 of 16

ANSWER: A new electrical panel is required. A 208/120V, 100A 3Ph, 4W with a manual shutoff switch. SOW updated 01 11 00.10, section 1.3.1 Project Summary.

63. Will any of these panels be fed from a generator for backup power?

ANSWER: No.

64. Will a UPS system be required in the communication room?

ANSWER: Yes. Government will provide UPS for contractor to install. SOW updated 01 11 00.10, section 1.3.1 Project Summary.

65. Will the new lighting requested, match the existing within the building, or is LED now required?

ANSWER: Yes. SOW updated 01 11 00.10, section 1.3.4.2 Security and Electrical

66. Can we use a floor mounted floor track for the conference room requirement, such as Connectrac?

ANSWER: Trenching is preferred. Contractor will be allowed to use a combination of trenching and some sort of wire way as long as it is under-carpet not just laying on top of the carpet, as that is a tripping hazard.

67. Does the new cable tray need to be the secured type or is an open type acceptable?

ANSWER: Open type is acceptable

68. Is there any Seismic requirement?

ANSWER: No Seismic requirements for this project. SOW updated 01 11 00.10, section 1.3.1 Project Summary.

69. What is the Deck to Deck measurement?

ANSWER: Approximately 15’-1 1/2”. Contractor shall verify field dimensions.

70. What is the Finish Floor to Finish Ceiling measurements?

ANSWER: Approximately 9’-9 1/4”. Contractor shall verify field dimensions.

71. Will the winning contractor be required to foil the floor?

ANSWER: No.

72. Page 5 SOW paragraph 3 you have it stated you want the contractor to install STC 50 rating 3070 steel door with STC 45 rating. Do you want STC 50 or STC 50 Doors?

ANSWER: Please reference the Door Schedule in APPENDIX (Concept Drawings) A provided with the package. As different rooms have different STC rating requirements.

73. On the site survey it was notice that the hallway wall where CMU Block, will the winning contractor have to match existing finish after double doors are removed?

ANSWER: Yes.

74. Information needed for Acoustic carpet. How thick is the concrete slab between floors?

ANSWER: Concrete slab is approximately 6”.

75. Will the office need to be sound tested?

ANSWER: Contractor shall follow UFC 4-010-05 paragraph 3-4.4 Sound Attenuation for testing.

76. Card access System. Is the site looking for a stand-alone Hirsch/Identiv system or are you look for a stand-alone system that works with Military CAC system?

ANSWER: Per the SOW, contractor stand-alone system compatible with Military CAC system. Stand-alone system must meet Section 889 compliance.

77. Will a Nicet 3 Certified Technician be required for the fire alarm install on this project?

ANSWER: No.

FA301621B0001 Page 9 of 16

78. Are we following the new Communications Guide version 10 for isolation of Red Comm/Power?

ANSWER: SOW was written to meet the requirements of DIA for building of SCIFs.

79. Question #1-The government has provided/stated the ICD dated 2020 applies. Please provide direction as to what provisions apply to this project?

ANSWER: All provisions in ICD dated 2020 version 1.5, except chapters 4, 5 and 6 chapter.

80. Question #2-A controlled space is a six sided box. The demo plan indicates the room perimeter walls and exterior walls are to remain. How does the government intend on upgrade these walls with only having access to one side (single sided upgrade)?

ANSWER: Patching of the walls, re-carpeting, and new dividing wall and door will be required and must meet UFC 4-010-05.

81. Question #3-Will the government be providing a Lead and abatement report? If not please give clear direction as what the contractor shall carry for this part of the project.

ANSWER: Please refer to Solicitation Attachments #9 and Attachment #10.

82. Question #4-All new ceilings, floors and penetrations shall meet Tempest Requirements.

There are many options when it comes to this requirement. Can the government give direction as to what is required? Please clarify if the level of Tempest shielding that is required or desired.

ANSWER: Foil backed drywall to walls that are the perimeter of the secure space.

No foil carpet required. Contractor shall reference 01 11 00.10, Section 1.3.4.1 General Construction and Finishes.

Metal secure vault doors entering, metal emergency door. Z duct or sound baffle on HVAC. Penetrations that are over 96 sq. inches, barred. Inspection ports in HVAC. Contractor shall reference 01 11 00.10, Section 1.3.4.4 Mechanical

83. Question #5-In regards to 01 33 16.00 10 Design after award, It includes HPSB (High Performance and sustainable building) guiding principle 01 33 29 sustainability reporting with 3rd party verification. This project has very little opportunity to leverage sustainable design. Is this truly required? Please clarify the government’s intent on this.

ANSWER: Yes.

84. Question #6-What are the working hours for this project?

ANSWER: 0630-1630 – M-F

85. Question #7-What are the clearance requirements for the onsite personnel?

ANSWER: Per UFC 4-010-05, all personnel working in this project must be U.S citizens. Vetting will be done by Security Forces.

86. Question #8- The solicitation states that the SSHO can be the QC manager but not the Superintendent. Can the government please confirm that they want 2 managers on site at all times?

ANSWER: Two manager must be on site at all times.

87. Question #9-What is the commissioning requirements for this project? Does it have to be 3rd party?

ANSWER: The fiber cabling will require Optical Time-Domain Reflectometer (OTDR) testing and can be done by the contractor or the subcontractor, as indicated in 01 11 00.10, section 1.3.4.3 Communication. The contractor is responsible for commissioning the IDS system and shall require to coordinate with appropriate GOV POC.

FA301621B0001 Page 10 of 16

Commissioning does not need to be done by a 3rd party. Prime contractor or subcontractor commissioning is acceptable.

88. Question #10-Where will the modular furniture be stored during renovations? Is this the governments or contractors responsibility?

ANSWER: Contractor shall provide storage for modular furniture as indicated in SOW Section 01 11 00.10, paragraph 1.3.1

89. Question #11-Are there any wall backing requirements for items that will be installed on the walls after the renovation is complete?

ANSWERS: Yes. Fire rated ¾” plywood.

90. Question #12-Will the sprinkler heads need to be turned up during construction?

ANSWER: No

91. Question #13-What are the STC requirements for all HVAC grilles and returns?

ANSWER: Contractor shall follow UFC 4-010-05 paragraph 3-5.8 to 3-5.9.1 for all HVAC grilles and returns. Also contractor shall reference the SOW paragraph

1.3.4.4 Mechanical and install bars and Z-ducts or sound baffles to aid in the STC requirements.

92. Specification 01 30 00 Paragraph 1.7 says that one qualified superintendent must be present. Is a QC required for this contract?

ANSWER: Yes. A QC is required, along with a Superintendent.

93. 2. The demolition scope states to remove the entire ceiling grid and light fixtures. New work includes new ceiling grid, but the scope of new work only states to provide new light fixtures for the new offices, so are the existing light fixtures being reinstalled in the remaining spaces?

ANSWER: Yes

94. 3. Are the existing supply diffusers and return air grills to be reused as much as possible or will new devices be required when the ceiling grid is replaced?

ANSWER: Reuse as much as possible.

95. 4. Will the existing drywall be removed and replaced?

ANSWER: Yes, foiling is required to meet ICT standards.

96. 5. Please provide the Manufacturers and associated Vendors for all special systems in Building 9225, including Fire Alarm, Security/Intrusion Detection/BMS, video surveillance (CCTV) and any existing “White Noise” systems in order to verify compatibility of any system(s) modifications and additions with the existing systems.

Also, clarify if White Noise cancellation is desired above the listed false ceilings, or if Sound Masking is the preferred solution. White Noise, when amplified, can be irritating or distracting in an office environment.

ANSWER: The contractor is to install heat/smoke sensors equal or better to System Sensor 5603, rated 135 degrees and Fixed Temperature. No Fire Alarm is required.

The Intrusion Detection System must be a Honeywell Vindicator system as indicated in the SOW in 01 11 00.10, section 1.3.1 Project Summary.

The BMS must be better or equal to AN/GSS-20 Volumetric or AN/GSS-9(V) 1955

BMS.

White Noise machine system shall be equal or better to Sonet QT 4.

97. 6. Please confirm the statement in the SOW that all demolition and construction work may be accomplished during normal business hours and on weekdays.

FA301621B0001 Page 11 of 16

ANSWER: Contractor shall accomplish all work during normal business hours, weekend work might be authorized.

98. 7. Although the SOW states that the suspended ceiling grid and tiles are to be replaced in all rooms, and that the existing light fixtures are to be removed in all rooms, the only rooms specifically described as having new light fixtures are Rooms 317, 318, 320 and

322. Are the existing light fixtures in Rooms 319, 321 and 323 to be removed, stored and reinstalled, or do these rooms require new light fixtures as well?

ANSWER: Contractor shall remove, store and reinstall all existing light fixtures and provide new fixtures for new rooms.

99. Will Rooms 315 – 323 be fully available for access at start of the project?

ANSWER: Yes

100. Will the building manager provide a secure area on the 3rd floor for temp storage of components that require re-installation?

ANSWER: Per the SOW, the contractor is to provide (locked) storage containers to store components and furniture. Some room available in rooms 317 and 320, but contractor shall not relay on that space to solely.

101. Please confirm the government requires disposal of all hardware / locks on the existing doors.

ANSWER: Contractor shall remove, store, and reinstall all Cipher locks.

102. Will the GC have use of the freight elevator for all debris and new material movement?

ANSWER: Yes

103. Will the GC be allowed to use the east end of the building’s parking area as a lay-down area?

ANSWER: Contractor shall be allowed to use grassy area past parking as bed down area. Ensure coordination with CE to fence in the area.

104. Is the acoustic ceiling in the hallway coming down and/or being replaced?

ANSWER: No. Ceiling tile replaced in rooms only

105. It says in the SOW that we are to replace existing receptacles and switches with new. The receptacles are to be GFI but no color is mentioned. Assuming that will be determined at a later date?

ANSWER: Correct. Color selection during design phase.

106. Other than the new receptacles being added, are the existing receptacles staying where they are?

ANSWER: Yes. Unless they are located in a new pathway/walkway, those will have to be relocated.

107. On the new outlets, can we use existing circuits in the room? We assume that the twist locks will be coming out of IT panel.

ANSWER: Yes

108. Two different things are mentioned about the tails for existing furniture…just want to verify that the furniture is going back the way it is now? Keeping the tail location, the same?

ANSWER: Rearrangement will be required in some of the rooms as new offices are been constructed. Rearrangement plans shall be developed during the design phase.

FA301621B0001 Page 12 of 16

109. The Attachment 12 - Bldg. 9225 Record Dwg Binder 20140711 does not match the Attachment 2 - Concept Drawings. Was there another renovation that the Government can provide Record Drawings from?

ANSWER: Work associated with this project is only depicted in Attachment 2 – Concept drawing ONLY.

110. The Attachment 12 - Bldg. 9225 Record Dwg Binder 20140711 does not show any actual HVAC ductwork or indicate the HVAC equipment capacities. Are there older Record Drawings that can be provided for the project?

ANSWER: Partial drawing from older projects are available to the contractor.

111. Are there CAD files of the facility that can be provided?

ANSWER: Yes. The winning contractor will get CAD files.

112. Will this project be required to comply with UFC 1-200-02?

ANSWER: Yes.

113. Will Life Cycle Cost Analysis be required for any portion of this project?

ANSWER: No

114. Will any of the building envelopes be required to be upgraded to meet UFC 1- 200-02 requirements?

ANSWER: No

115. Will air barrier testing be required?

ANSWER: No

116. RFP Attachment 1 para 1.3.4.4 “Mechanical” indicates that the “contractor shall retrofit the existing HVAC duct work to accommodate new offices built within the space in rooms 317, 318, 320, and 322.” Please clarify that the HVAC ductwork retrofit is to include all new spaces created by the new partitions shown in Attachment 2 Sheet A-102 within the existing boundaries of these room numbers as defined by Attachment 2 Sheet A-101. The intent of question is to confirm which new rooms shown on A-102 are to get the retrofitted HVAC ductwork.

ANSWER: All new offices and the new TR room as shown in the concept drawings.

117. Please confirm expected use and occupancy of each of the 11 new spaces created by the new partitions shown on RFP Attachment 2 Sheet A-102. The RFP alludes to these spaces being “offices”, however, one space appears to be a new TR Room.

ANSWER: New Offices and a new TR room

118. The RFP does not indicate the need for a separate HVAC system for what appears to be a new TR room created within Room 318. Will the Government require a separate HVAC system for this space?

ANSWER: No need for a separate HVAC system for the TR room.

119. RFP Attachment 1 para 1.3.4.4 “Mechanical” indicates that the “contractor shall retrofit the existing HVAC duct work to accommodate new offices built within the space in rooms 317, 318, 320, and 322.” The Attachment 12 record drawings (M1.1 and M3.1) showing existing supply and return air devices in these spaces; however, there is no duct size and routing indicated. Will the Government provide an as-built of the existing duct sizes and routing that enter this space so that required duct modification and TEMPEST envelope penetration requirements can be determined?

ANSWER: Work associated with this project is only depicted in Attachment 2 – Concept drawing. Partial drawings can be provided to aid in the duct sizing and routing.

FA301621B0001 Page 13 of 16

120. Until as-builts of the duct work are provided, it is not possible to determine how conditioned air is distributed to the spaces. If Phase 1 is served from Phase 2, will the contractor have the option to complete Phase 2 before Phase 1 begins?

Partial Mechanical drawings will be provided. Phase 1 must be completed before Phase 2.

121. Does the user require Red-Black Power separation in each SCIF area?

Yes. Contractor shall reference APPENDIX C. SOW 01 11 00.10, paragraph 1.3.1 has been updated for clarification.

122. Does the user require power filtering to each SCIF area?

No. Power filtering is not required.

123. Has the Accrediting Officer approved the requirements described in 01 11 00.10?

Yes. The Accrediting Officer has approved the requirements.

124. Please confirm SCIF areas to do not require backup generator.

SOW 01 11 00.10, paragraph 1.3.1 indicates that each of the two IDS systems will require to have a 24-hr of uninterruptible backup power and may be provided by batteries or an uninterruptible power supply (UPS) or a combination of the the two.

UPS shall be provided by the Government and Contractor installed

125. ICD 705 requires 24hr UPS for IDS. Is the existing IDS serving this space backed up with a 24hr UPS or generator? Is the intent to reuse this backup system for the new SCIF IDS or is a new UPS required?

126. Please clarify the STC Requirements for Room 320 Corrections have been made to SOW. See section 01 11 00.10, paragraph 1.3.3 and section 01 11 00.10, paragraph 1.3.4.1. Current space has double doors and the new work calls out for single entry doors. Contractor shall reference APPENDIX A for demolition and new work associated with the doors. Two STC 50 doors shall be installed. One STC 50 emergency door with egress to the hallway. Another STC 50 door between rooms 319 and 320. Contractor shall reference APPENDIX A door schedule in page A102. SOW was updated for clarification, section 01 11 00.10, paragraph 1.3.4.1. Rooms 318 and 320 are to have access controlled main entrances with STC 45 rating as indicated in SOW in section 01 11 00.10, paragraph 1.3.4.2.

Contractor shall also reference APPENDIX A page A102 for additional door schedule.

127. Configuration of cubicles not shown on "Concept Drawings.pdf"; please provide New cubicle/furniture layout shall be defined during design phase of project.

Contractor can reference a previous project 2014-07-11 MEP Record Drawing, page E2.1. Updated SOW to clarify that cubicle layout shall be determined during design phase in 01 11 00.10, paragraph 1.3.4.1.

128. Please confirm carpet tile is not required in the comm room; confirm that sealed concrete is acceptable floor finish.

SOW section 01 11 00.10, paragraph 1. 3.4.1 Has been updated to reflect no carpet in dedicated COMMS room been built in room 318. The contractor shall be require to install anti-static flooring.

129. Elimination of all noise is not practical. Please remove this requirement The requirement cannot be removed. SOW section 01 11 00.10, paragraph 1.3.4.1 has been adjusted to state STC rating shall be greater than 50 to eliminate very loud sounds in the space installed.

FA301621B0001 Page 14 of 16

130. Please locate these offices on the "Concept Drawings.pdf" Keyed note 6, page A102 in APPENDIX A (concept drawings) indicates which rooms are STC 50

131. Please clarify if STC 50 or STC 45. Does this statement only apply to the five new offices described in the previous sentence?

STC standard differ in rooms, some rooms are STC 45 and others are STC 50.

Contractor shall reference Keyed notes and door schedule in page A102 in

APPENDIX A.

132. Please clarify the STC requirements for Room 319 Rooms 319 and Room 323 shall meet STC 50 rating. Clarification updated in SOW section 01 11 00.10, paragraph 1.3.4.1. Contractor shall also reference APPENDIX A keyed notes in page A102. Two STC 50 doors shall be installed. One STC 50 emergency door with egress to the hallway. Another STC 50 door between rooms 319 and 320. Contractor shall reference APPENDIX A door schedule in page A102.

SOW was updated for clarification, section 01 11 00.10, paragraph 1.3.4.1.

133. Please clarify the STC requirements between rooms 319-320 The door between rooms 319-320 shall be an STC 50. SOW has been updated to reflect correction. See Section 01 11 00.10, paragraph 1.3.3. Contractor shall also reference APPENDIX A door schedule in page A102. The door between rooms 319- 320 shall be an STC 50. SOW has been updated to reflect correction. See Section 01 11 00.10, paragraph 1.3.3. Contractor shall also reference APPENDIX A door schedule in page A102.

134. Please confirm this sentence should read "All external hardware shall be removed and reinstalled with hinge pins internal to the secure space.

SOW updated section 01 11 00.10, paragraph 1.3.4.1, to state "The hinge pins shall be internal to the facility with with no exterior/external hardware, contractor shall be compliant UFC 4-010-05.

135. Please clarify which rooms must meet TEMPEST requirements. Note that rooms with framed openings (317-318, 320-321, 321-322) cannot meet TEMPEST requirements.

Contractor shall be compliant with UFC 4-010-05 for TEMPEST requirements.

Frame doors shall be sealed on both sides of the entire perimeter of the door assembly with acoustical caulk where it interfaces with wall. SOW updated section 01 11 00.10, paragraph 1.3.4.1

136. UFC 3-530-01 requires contractor perform LCCA to determine if LED light fixtures are more economical than fluorescent fixtures. Previous experience indicates that LED fixtures will be more economical in this area unless the government allows the contractor to reinstall existing 2x4 fluorescent fixtures. Please clarify if existing fixtures can be reinstalled.

Existing lights shall be reinstalled and new rooms shall have LED lighting. See SOW section 01 11 00.10, paragraph 1.3.4.2.

137. Please provide HVAC As-Builts with Duct Work and AHU Data Partial Mechanical drawings for contractor.

138. Please confirm the comm room can be cooled with air from the existing HVAC;

confirm a separate dedicate HVAC unit is not required for the comm room.

No independent HVAC shall be required for the newly constructed TR.

FA301621B0001 Page 15 of 16

139. The total area of renovation is less than 10,000sf. Per UFC 1-200-02, Table 1-1, Chapter 1 Introduction and Chapter 4 HPSB Compliance Tracking, Reporting, and Policies are not applicable to this project. Please confirm section 01 33 29 is not applicable to this project.

Section is applicable

140. Please clarify the design submittals. Is a back-check review required after the 95% interim design package, or can the contractor submit the 100% design complete/construction stamped drawing set after approval of the 95% interim design package?

The contractor shall submit a 95% design package for the government review and comments. A 100% design package for construction shall be submitted to the government for review and approval before any construction is started in the space associated with this project. SOW section 01 11 00.10, paragraph 1.3.1 has been updated to reflect changes. Section 01 33 16.00 10, paragraph 3.2.2 has also been updated. Yes. SOW section 01 11 00.10, paragraph 1.3.1 has been updated for clarification.

141. Please confirm there are no Civil Site and Utility requirements No Civil Site and Utility requirements associated with this project.

142. Please confirm there are no structural modifications anticipated for the scope of this project No structural modifications required for this project

143. Please confirm ATFP analysis and upgrades are not required for the scope of this project No ATFP analysis and/or upgrades required for this project

144. Please confirm the Life Safety Analysis is limited to the area of work defined by 01 11 00.10 Yes. SOW updated section 01 33 16.00 10, 3.5.4.d to state that the Life Safety Analysis is limited to the area of work defined.

145. Please confirm the intent is to repair the existing air barrier system as necessary to meet the requirements of 01 11 00.10 SOW updated section 01 33 16.00 10, paragraph 3.5.4.e removed.

146. Please confirm SID is required for an area this small. Note this requirement will add significant cost and time to the design schedule SID not required. SOW updated section 01 22 16.00 10, paragraph 3.5.5.1

147. Please confirm FF&E is not required for this project SOW updated section 01 33 16.00 10, paragraph 3.5.5.2. FF&E not required for this project.

148. Please confirm a building riser diagram is not required for this scope of work A riser diagram is required as the updated work associated with this SOW calls for the installation of two new additional electrical panels. See sections 01 11 00.10, paragraph 1.3.1

149. UFC 400-100-01 and UFC 4-100-01 are not valid UFC references. Please clarify UFC requirements.

SOW was updated to correct UFC 400-100-01 to UFC 4-010-01, see SOW section 01 33 16.00 10, paragraph 2.3.1.9 and 3.5.9.2

FA301621B0001 Page 16 of 16

150. TEMPEST only requires one layer of foil lined drywall. A second layer of foil does not add to the STC rating; the STC rating can be accomplished with standard drywall. Please confirm only one layer of foil-lined drywall is required along the TEMPEST boundary.

Room 320 requires a STC 50, hence two layers of foil lined drywall. For rooms that call out for STC 45, one layer of foil lined drywall is sufficient. Contractor shall reference APPENDIX A page A102 for additional information on what rooms require STC 45 and which room require STC 50.

151. Please describe what work must be done to existing penetrations such as fire alarm circuits, fire alarm conduits, and fire sprinkler system piping to comply with TEMPEST requirements.

The facility does not have a fire sprinkler system.

152. Section 01 11 00.10 paragraph 1.3.4.5 indicates that the only fire protection and life safety systems scope of work is reinstallation of existing smoke detectors in the revised ceilings. However, Section 01 33 16.00 10 paragraph 3.5.7 and Section 01 3

16.00 10 paragraph 2.3.1.7 require whole building fire protection and life safety systems analysis and design. Please confirm this is not a "Major Project" and please confirm that the only required design, engineering, installation, and testing scope related to fire protection and life safety systems is simply the re-installation of existing smoke detectors in the revised ceilings. Please confirm that this minor repair work does not require the services of a QFPE as defined by UFC 3-600-01. On the other hand, if the intent of the SOW is to require the involvement of a QFPE or more thorough analysis, design, installation, and testing, please clarify the required scope.

This project is a minor repair and no related fire protection shall be added. Sections 01 33 16.00 01, paragraph 3.5.7 and 2.3.1.7 have been updated in the SOW.

Contractor shall review changes in section 01 11 00.10, paragraph 1.3.4.5 for additional information.

File details come from the government source that posted it. Updated .