140R4025R0023_Questions___Answers_-_Round_3_0005.pdf
PDF 737 KB Posted
- Attached to
- NGWSP INTAKE & RIVER PUMPING PLANT
- Solicitation number
- 140R4025R0023
About this file
This document is a Bid or Request for Proposal (RFP) Questions and Responses document for a federal construction project, likely related to water infrastructure. The document covers detailed technical clarifications across multiple specifications and drawings, addressing topics such as gate designs, electrical systems, cathodic protection, demolition methods, and mechanical components. Key technical responses include confirming specific equipment requirements like Schneider Modicon M580 PLCs, clarifying demolition methods for certain structural elements, specifying materials for various components (such as steel pipe for fire hydrant legs), and providing guidance on installation details for gates, valves, and other project elements. The responses indicate a comprehensive review process addressing contractor questions about technical specifications, drawing details, and installation requirements for what appears to be a complex water management or infrastructure project.
View the file
Other files
Show all 33
On GovTribe
Work with this file
- Download the original file
- Contacts named in this file
- Similar government files
- Ask GovTribe AI about this file
Text version
Question BOR Response Specification 01 57 60 - We are seeking clarification regarding anticipated river conditions during the in-water work window of October 1 through April 31. Specifically, we would like to know if there is any existing data or documentation on expected water levels during this period. This information is critical for planning the installation of fish exclusion nets.
Fish Exclusion nets have been removed from the project. WSEL have been added to Section 51 40 00 - Streamflow Records.
Drawing 1695-D-62041 - The Yard Gravel Surfacing detail shows 2.0' min. compacted backfill beneath the gravel surface. If there is not at least 2' of new embankment placed beneath the proposed gravel surface, will the contractor be required to remove and replace up to 2 ' of existing subgrade? If so, how will this be paid?
In general, the existing compacted subgrade that is not disturbed by construction activities and meets the site grading requirements can be proof-rolled (compacted) prior to placing the geotextile and new gravel surfacing. The detail on 62041 applies to new gravel surfacing areas.
Specification 23 08 00 - Should the CxA anticipate following ASHRAE Guideline 0 and Guideline 1 with an additional focus on ASHRAE 90.1 for energy performance when commissioning the facility and its systems?
The CxA is not strictly required by the contract to follow ASHRAE Guideline 0 or Guideline 1, but must meet the project requirements laid out in Section 01 80 15 and 23 08 00. They may use the procedures and recommendations in ASHRAE Guideline 0 or Guideline 1 as appropriate to meet the project commissioning requirements.
Specification 23 08 00 - Will the facility comply with the DOE Federal Energy Management Program (FEMP) and include advance metering? If so, will that be commissioned by the CxA?
The facility must comply with FEMP and include advanced metering for utilities. For the scope of this project, that only includes electrical metering. Per Section 01 80 15 paragraph 3.02 I, the CxA is required to “Check and document settings for electrical protection and metering components.”
Specifications Page 1041; The Section 31 23 39 of the specifications appear to indicate excavated material should be disposed of on-site with no off-site disposal. Please provide clarification if this is the intent. Section 31 14 10 indicates excess topsoil should be disposed off-site, contradicting Section 31 23 39. Please provide clarification. Section 31 14 10, has been amended to refer to Section 31 23 39. Off-site disposal of surplus excavated material is not required unless the material is determined to be unsuitable or contaminated.
The electrical specifications and drawings call for Variable Resistor, however, do not specify type/rating. Are you able to provide type/rating for variable resistors? The variable resistors for cathodic protection should be slide resistors with 100 watt rating.
The electrical drawings do not have a plan view for CP system to know locations and distances (ICCP and TS structure connections, junction box/rectifier, deep well, test stations). Are you able to provide a Plan for Cathodic Protection system?
1695-D-62036 (upper left corner) shows plan view location of rectifier and deep well. Plan view of the immersed system is in 1695-D-62291
Section 09 96 20 Tabulation No. 7 - Please confirm that exterior surfaces of [indoor] exposed ferrous piping may be furnished with this coating system, as opposed to Tabulation No. 3.
Yes. For indoor exposed ferrous piping located inside the plant, the exterior surfaces may be furnished with the coating system in Section 09 96 20, Tabulation No. 7 (e.g., factory-applied FBE), in lieu of the coating system in Tabulation No. 3.
The Tabulation No. 3 systems remain preferred because of the added zinc-rich protection; however, the precoated system will be acceptable for indoor service, subject to review of the contractor’s coating submittals. For any ferrous piping located outdoors or otherwise exposed to weather/UV, provide a coating system with a UV-stable topcoat in accordance with Tabulation No. 3 (or approved equal).
Section 35 21 95 2.01 O.1.a - Please clarify the grooved-end coupling model/specification for 42" Ø "Vault" shown on drawing 1695-D-62271, as well as 18"Ø "filling bypass" shown on drawing 1695-D-62277. Style 77 couplings are available through 12" Ø, maximum.
For the 42-inch “Vault” pipe (Drawing 1695-D-62271) and the 18-inch “filling bypass” (Drawing 1695-D-62277), provide Victaulic Style W77 (AGS) grooved-end couplings, or approved equal, in lieu of Style 77. References to “Style 77” on these drawings for sizes above 12 inches shall be interpreted as Style W77 or equal. Couplings shall be sized and rated for the design pressure of the system and otherwise comply with Section 35 21 95.
Are unit prices going to be used for quantity increase or decreases after the award or is it negotiable? For the conductors/cables, the cost to purchase and install a #10 will vary significantly compared to a 350. The concern is that lumping multiple types into a single unit price could create an issue if only certain conductor/cable quantity sizes increase or decrease. Same applies to electrical conduit and cable tray.
A CLIN 33A has been added to address price differences in conduit and conductors.
Section 01 33 26 - Are quantities shown on price schedule, total quantities? There seem to be cables and conduits missing from the cable/conduit schedules. Is the intent for Electrical Contractor to provide a design and design set of drawings or bid off the "Electrical Installation" drawings?
CLINs 33, 34, 39, and 41 include quantities for Division 26 systems. Cost of Conduit, Conductors, and Cables for systems provided in Sections 27 30 01, 28 10 01, and 28 31 00 are to be included in CLINs 57, 58, and 59 , respectively.
DWG 1695-D-62224 - Gates No. 7 & 8 show the slots down to the floor. Structurally there needs to be something below the slot to structurally hold both sides together. Likely 3-4 inches. Perhaps it is ok having the bottom of the slot opening 4" above the floor. However, this is for fish, so it makes sense they want to have it flush with the bottom. The water should be pretty free of debris so perhaps they could make the frame extend below the floor by another 4" to host the bottom portion of the slide and allowing the opening in the slide to be flush with the floor. Perhaps the other option is to grout ramps on each side. Both create a pocket for collecting debris so that needs to be evaluated. Please advise desired design.
DWG 1695-D-62224 Section M shows that there is a blockout at the bottom of the channel, which should allow the installation of a gate frame which would hold both sides together. Annotation on Section N states that gates 7 and 8 are identical, so section M applies to both gates. The bottom of the slide should sit flush with the floor. The wall blockouts and sill blockout need to be grouted flush after gate installation.
DWG 1695-D-62224 - Gates No. 7 and 9 show a wall mounted frame recessed into a side wall block-out. The block out needs to be deep enough to host both the frame and the drill body size. The frame is 5-6 inches. The anchor bolt holes are inset maybe an inch. I would guess the depth of the block outs would need to be around 8-9 inches. The length of the block out needs to host a drill and a person being able to hold and push on the drill to make anchoring holes. Likely that needs to be about 3'. Possible Options to consider:
•use embedded guide frames in those areas •if a block out is still desired change the frame to "channel mounted" vs "wall mounted" design. Channel mounted is made to bolt to the inside face of existing channels. In this case the back of the block out. This allows the drilling and anchoring to be done to the back of the groove and no clearance issues. Use threaded flush shell anchors and bolts. The block outs would likely be around 3-4 inches and maybe 8-9 inches wide.
Please confirm frame mounting design.
The sill blockouts are the same geometry as the wall blockouts and are standard for many slide gate manufacturers and successfully installed on other reclamation projects. If the contractor is concerned about access, they have the option to cast the anchorage in place. Channel Mounting of the gates would be technically acceptable by TSC as a no cost modification.
DWG 1695-D-62220 - Gate No. 1 has a "debris deflector". This appears to be in the way of the gate's full travel.
An option would be to make it wide enough for the slide to travel behind it. Please advise.
Note on DWG 62220 says “…ensure that the deflector cannot interfere with gate operation under any circumstance”. Note 2 states that the gate and debris deflector are to be contractor designed.
It appears these gates are used for fish passage. There is mention of sharp edges and things not being obstructive. It is common to see request for a flat face on both sides of the slide. An additional flat plate covering the reinforcement members welded to the face of the slide. Please confirm if standard design is acceptable or a design with a flat face on both sides of the slide is desired.
Standard design is acceptable.
Aluminum stem covers are called out. They are not called out with viewing slots. This design is expensive and does not provide a visual reference for gate positioning. If they have slots, they should have a plastic liner to keep out water. The industry standard is clear stem covers made with polycarbonate and have decals with lines and numbers. Are polycarbonate stem covers acceptable?
The specification requires aluminum stem covers, these are thought to be better for withstanding damage from vandalism. The actuator is required to have integral position indication making the visual reference unnecessary.
Bid Item #97 calls for 7-EA 20-Inch Manually Operated Butterfly Valves. Only 6-EA are shown on the DWGs. Please clarify.
Quantity should be 6 (S00A02-BFV-U2-3, S00A02-BFV-U3-3, S00A02-BFV-U4-3, S00A03-BV-AC1-1, S00A03-BV-AC2-1, S00A03-BV-AC3-1). There is one 20-inch motor operated butterfly valve that was missed in the price schedule (Section B) located on Unit 1's manifold.
Spec 034800, 2.04 appears to specify a Hot Dipped Galv Flush Mounted Cover for the PRECAST BLOWOFF ENCLOSURE. While Spec 083125, 1.01, B appears to Specify an Aluminum Single Leaf Access Hatch at the PRECAST BLOWOFF ENCLOSURE. Please clarify which type of access will be required at the BLOWOFF ENCLOSURE/VAULT?
For the precast blowoff enclosure shall have a hot dipped galvanized flush mounted cover. The Aluminum signle leaf access hatch is required at the vault.
Spec 221110 makes no mention of Steel Pipe, will the 4” Steel Pipe required in the Pumping Plant, shown on DWG 62242 be paid in the Steel Manifold?
The requirements for the carbon steel pipe in the pressurized water system can be found in Section 35 21 95 - Steel Manifold Piping, per general note 1 on 1695-D-62242. Per flag note 7 on the same sheet, the steel piping shown on 1695- D-62242 (downstream of the coupling designated by flag note 7) shall be part of the pressurized water system. The steel piping upstream of that coupling, and the coupling itself, shall be part of the steel manifold pay item
Plan sheet 62098, Detail 2 calls for an “MANHOLE, SEE NOTE #6”, while note #6 calls to “Install manholes per specifications.” This is not a PRECAST CONCRETE Item. Please provide a particular Spec reference for these “MANHOLES”.
Manholes have been added to Section 33 11 15.
Plan sheet 62277, Section K shows the Fire Hydrant leg pipe as 6” Steel. Considering the required field adjustment required to bring this FH to Grade, could another Pipe type be considered for this FH Leg, such as C900 PVC or Ductile Iron?
The 3'-0" long 6-inch Std. steel pipe extending from the 42-inch manifold shall remain as steel as shown in Detail K, Dwg.
1695-D-62277. Contractor shall coordinate with municipality for piping and valving requirements downstream of the flanged connection.
DWG 62273/Section B shows 20-Inch Motor Operated Butterfly Valves CV-U1-2, while there is NO ITEM in the Price Schedule that would contain this item. Please clarify. This 20-inch motor operated butterfly valve (S00A02-BFV-U1-3) has been added to the price schedule.
Specification 35 79 20, 2.01 D mentions galvanized and 2.01 E describes stainless steel. Since it is not a good idea to mix dissimilar metals due to galvanic reaction, please clarify which items are needed in stainless so we can price how to isolate the dissimilar metals if needed.
Section 35 79 20 is written as a performance specification for a contractor-designed debris boom system. The material lists in 2.01.D (galvanized structural steel) and 2.01.E (stainless steel connections) are intended to define acceptable materials, not to require that galvanized and stainless be mixed on the same component. We are not requiring any specific items to be stainless steel; using stainless is optional where your designer deems it appropriate. If you elect to use stainless components in direct contact with galvanized steel, any measures needed to address potential galvanic corrosion (isolating washers, bushings, coatings, etc.) should be incorporated into your PE-sealed design and included in your pricing.
Request qty for CLIN 102, automatic ball-drip drain valve to be changed to (2) to match section J and section L on sheet 1695-D-62282 which show (1) drain assembly for the air equalization piping and (1) drain assembly for the air compressor piping.
Clin 102 is for the automatic ball drip drain valve located on the blowoff, not the automatic drain valves shown on 62282. Those are items S00A03-CV-ACS-2 and S00A03-CV-ACS-4.
Section 03 81 10, 3.03 M specifies that a 1-inch calibration test must be performed within a 30-square-foot area designated by the COR. After completing this calibration test , the contractor is required to adjust equipment and proceed with hydro demolition to the depths indicated in the project plans. Can you confirm that this interpretation accurately reflects the intent of the section?
Section 03 81 10, Paragraph 3.03 M is written such that the contractor is required to perform a 1-inch calibration test within the 30-square-foot area designated by the COR to calibrate the hydrodemolition equipment. Once the equipment has been calibrated in accordance with Section 3.03 M.1, the contractor may proceed with hydrodemolition to the depths indicated on the project plans.
Section 25 00 01 specifies "Modicon M580 Programmable Controller". Would the Government consider an IEC 61131-3 compliant PLC from an alternate manufacturer that meets all functional requirements and can communicate via Modbus TCP/IP with the San Juan Lateral WTP SCADA system?
The PLCs for the overall Navajo Gallup project have been standardized on the Schneider Modicon M580 PLCs and these PLCs are required per Section 25 00 01 2.02. PLCs from alternate manufacturers are not acceptable.
Section 25 00 01, 2.01 specifies "Vijeo Designer Development Tools, Magelis OS" for OITs. Would the Government accept an HMI platform that provides equivalent functionality, and can display all required graphic screens?
The HMI software used at the sites along the San Juan Lateral has been standardized as Schneider's Vijeo Designer Development tools, and is required per Section 25 00 01 2.01, alternate manufacturers are not acceptable.
Section 26 18 39 (Medium-Voltage Motor Controllers) - The pumps require 4160V, 900 HP motors. Are there specific VFD/soft starter requirements, or is this open to manufacturers meeting performance specifications?
VFDs are not allowed on the project and should not be provided for the 900 HP motors. Soft starters are required for the 900 HP motors and are specified in Section 26 18 39 1.03 A., with more detailed requirements being supplied throughout that specification section.
Drawings have been amended to claify demolition areas and details.
Drawings have been amended to claify demolition areas and details.
Sheet 1695-D-62061 has the channel slab hatched for hydro demolition, but sheet 1695-D-62075 shows the same slab to be removed by standard demolition methods. We are requesting clarification because the plans appear to show both standard demolition and hydro demolition on separate sheets for the same areas. Could you confirm which demolition method applies to these sections?
Sheet 1695-D-62073 has the channel walls hatched for hydro demolition, but sheet 1695-D-62075 shows the same walls to be removed by standard demolition methods. We are requesting clarification because the plans appear to show both standard demolition and hydro demolition on separate sheets for the same areas. Could you confirm which demolition method applies to these sections?
File details come from the government source that posted it. Updated .