AMENDMENT 6 DPW15-123 Answers bidders questions B1218 27 OCT 2020.pdf

PDF 650 KB Posted

Attached to
DPW15-123 Interior Improvement B1218
Solicitation number
W911RZ-20-B-0001
Issued by

About this file

This document contains answers to bidders' questions regarding Federal Contract Opportunity W911RZ-20-B-0001 for interior renovation work at Building 1218 on Fort Carson. The renovation includes abatement of asbestos floor tile and mastic, removal of furniture, demolition of walls, installation of new mechanical equipment and ductwork, electrical system upgrades including replacement of an existing transformer, low voltage work including a fire alarm system and data cabling, plumbing system replacement, and finishes installation. Conflicting prior responses regarding applicability of SABER specifications are clarified as not being part of the contract. The contracting agency is the Department of the Army Materiel Command Mission and Installation Contracting Command at Fort Hood.

View the file

Other files

File Type Posted
RELEASED AMENDMENT 0007 20-B-0001-0007 .pdf PDF
GENERAL WAGE DECISION BUILDING CO20200022 MODIFICATION 4 10-30-2020.pdf PDF
AMENDMENT 6 DPW15-123 furniture inventory B1218.pdf PDF
AMENDMENT 6 DPW15-123 REVISED SOW 1 B1218 27 OCT 2020.pdf PDF
AMENDMENT 6 DPW15-123 B 1218 DRAWING COLOR 27 OCT 2020.pdf PDF
AMENDMENT 6 DPW15-123 LATEST SOW 2 FURNITURE MOVE B1218.pdf PDF
RELEASED AMENDMENT 20-B-0001-0006.pdf PDF
AMENDMENT 6 DPW15-123 NEC DESIGN SUPPLEMENTAL Aug 2019 update.pdf PDF
AMENDMENT 6 DPW15-123 REVISED Submittal Register 27 OCT 2020.xls XLS spreadsheet
AMENDMENT 6 DPW15-123 B 1218 DRAWING GRAYSCALE 27 OCT 2020.pdf PDF
RFI Responses for B1218 3 OCTOBER 2020.pdf PDF
REVISION DPW15-123 RPR B1218 DWG GRAYSCALE 3 OCT 2020.pdf PDF
REVISION Submittal Register 3 OCTOBER 2020.xls XLS spreadsheet
SOW 2 Furniture Move B1218 7 OCTOBER 2020.pdf PDF
RELEASED AMENDMENT W911RZ-20-B-0001-0005.pdf PDF
REVISION DPW15-123-RPR B1218 DWG COLOR 3 OCT 2020.pdf PDF
ATTACHMENT FOR SOW 2 furniture inventory B1218 7 OCTOBER .pdf PDF
ATTACHMENT FOR SOW 2 BLDG 1218 - 2nd Floor plan - 7 OCT 2020 .pdf PDF
NEW B1218 Asbuilts Combined 3 OCTOBER 2020.pdf PDF
REVISION SOW 1 B1218 2 OCTOBER 2020.pdf PDF
ATTACHMENT FOR SOW 2 BLDG 1218 - 3rd Floor plan - 7 OCT 2020.pdf PDF
20-B-0001-0004 solicitation amendment.pdf PDF
WAGE DECISION CO20200022 BUILDING 8-28-2020.txt TXT text file
Bid Opening location W911RZ-20-B-0001.pdf PDF
W911RZ-20-B-0001-0003 amendment.pdf PDF
WAGE DECISION CO20200008 8-28-2020 HIGHWAY.txt TXT text file
RELEASED SOLICITATION 20-B-0001-0002.pdf PDF
DPW15-123 SOLICITATION MOD SF30.pdf PDF
Fort Carson COVID Travel and Leave Business Rules Smart Card 4AUG20.pdf PDF
Fort Carson Form 2036 March 2020.pdf PDF
RELEASED SOLICITATION 20-B-0001.pdf PDF
Wage Decision Number CO20200022 january 2020.docx DOCX document
DPW15-123-RPR RENOVATION BLDG 1218 DRAWING COLOR.pdf PDF
AT-OPSEC Cover Sheet (Interior improvements for B1218).pdf PDF
2015_B1218_FINAL_Report_Short Version.pdf PDF
SOW B1218 2 June 2020.pdf PDF
Submittal Register.xls XLS spreadsheet
DPW15-123-RPR RENOVATION BLDG 1218 DRAWING GRAYSCALE.pdf PDF
DRAFT 20-B-0001 SUN AUG 16 245PM.pdf PDF
2020-223mg_REC_DPW15-123.pdf PDF
Show all 40

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

ANSWERS TO BIDDERS’ QUESTIONS B1218

27 October 2020

**Note: The SABER specs are not a part of this contract and no SABER specs will be issued.

1. Can the ACM Containing Mastic and Floor tile be capped with a 3/8" encapsulation

vs. abating the material?

Answer: No, ACM Containing Mastic and Floor tile must be abated.

2. There are multiple RFIs (G3, G12, G53, and G67) which state the government will remove furniture. The SOW #2 indicates the contractor will be responsible for relocating and removing furniture. Please clarify if furniture removal/relocation is included in this project. If the government will remove the furniture as noted in the RFI, please remove the furniture drawings/schedules and SOW #2 from the bid package to eliminate confusion.

Answer: The Contractor shall remove and relocate the furniture.

3. RFI G30 was not answered. Please provide answer for this RFI.

Answer: No, crack isolation membrane shall not be applied under new tile.

4. Will SABER specs be part of this project? RFI G7 staes they are not while G63 states they are part of the project.

Answer: The SABER specs are not a part of this project.

5. In response to G52, please provide a detail of the leveling required. To bring the floor up completely level will add significant structural weight as well as likely cause issues with the exterior doors.

Answer: Since the existing cmu walls within the room are to be removed and were built on top of the existing concrete floor slab, no leveling is required. Any remaining mortar on the floor slab shall be removed.

6. Reference RFI G55: Drawing EP 5.0 shows there are 4 parallel runs of 500 MCM for the feeders in 4" conduit. Can the existing 4 parallel runs of 500 MCM be used to feed the new panel?

Answer: The 500Kva 120/208V transformer shall be replaced with a 750Kva 480/277V at the same location on the existing concrete pad. The existing conduits are to be reused the contractor has the option to also reuse the existing junction box in the boiler room or remove it if needed, The existing 500MCM parallel conductor run can be reused “IF” they can be rerouted as needed without damaging the cables and any splices comply with

NFPA70 230.46 and be irreversible compression type splice with heavy duty heat shrink tubing..

7. Drawing EL 1.0 general note 1 and sheet note 3 indicate the contractor will be required to provide design for the mechanical room lights, 50 FC at 3'. RFI 71 states electrical engineering will not be required. Please clarify if electrical engineering will be required.

Answer: The EL drawings show a lighting layout for mechanical rooms however if the contractor needs to field adjust the lighting fixture locations to accommodate clearance around mechanical equipment then a lighting layout point to point lighting levels is needed to verify lighting adjustments meet the 50FC at 3’ this can be provided by the lighting manufacture representative

8. G137: The extent of fin tube radiant heater demolition was not addressed. Please address this RFI.

Answer: Demo ALL Hydronic Fin Tube Heaters and Hydronic Piping for complete building. On drawing sheets MD-1.0, MD-5.0, MD-6.0, the letters within squares labeled around the building outline correspond to the existing radiant heaters. Refer to Combined

Asbuilts document pg. 155/209 “Schedule of Extended Surface Radiation”.

9. Several responses to the Q&A has alluded to the SABER specifications being part of the bid documents. Although these specifications may have been issued on previous solicitations or task orders, will the Government reissue the SABER specifications for this contract?

Answer: The SABER specs are not a part of this contract and no SABER specs will be issued.

10. The response to question G50-NASCO 2 directs contractors to ‘patch cracks in the existing CMU wall’…’allow[ing] 200 LF of cracks at ¼” wide.” Is this direction to patch 200 lineal feet each of cracks on Levels 1, 2 and 3 or is it for all three levels combined?

Answer: All three levels combined

11. Sheet AN-8.0 has elevation details of the exterior walls at the mechanical rooms for each level with a keynote for placing stucco on the walls to match the brick. The details show these at Grid lines 11 and 12. Sheets AN-1.0 through 3.0 show Wall Type F for a stucco system, but also have Keynote #17 (Level 1) and #21 (Level 2) which calls for new face brick.

11a. We assume that these walls are to be stucco and Keynotes #17 and #21 will need to be removed. Please verify.

Answer: The exterior walls at the mechanical equipment room are to have a stucco finish. Key note 17 (Level 1) has been removed from the drawing. Key note 21 (Level 2) identifies filling in the exterior wall with face brick to match existing where a window is to be removed.

11b. We assume that these walls are to have new stucco from Grid Lines 4 through 6 and 9 through 13 at each level. Please verify.

Answer: The new stucco finish is to go from grid line 4 to just short of grids line 6, and from grid line 13 to just short of grid line 9. In both cases, there is a window to be removed and the opening to be filled in with face brick to match existing. This occurs at all three levels.

12. Is there a specific size for bidding purposes for the fire line? Is 6" a fair assumption?

The drawings say "approx", but it would seem for bidding purposes we would need to assume a not to exceed size.

Answer: 6” fire line is an acceptable assumption.

13. Furniture SOW note 1.1 references storage of furniture. But the remainder of the scope seems to deal with disposal of furniture, or moving of furniture to another building.

Is there a storage component, and if so, can it be further defined?

Answer: The furniture to be moved out of the building will either be moved into another building or disposed of. No furniture will be placed in storage.

14. The Furniture SOW discusses moving items from 1218 to 1011 and 1012. Is there any scope requirement for moving furniture back from these buildings back into 1218 at the completion of the work?

Answer: No furniture will be moved back into B1218.

15. Question G2-RJS2 seems to say that SABER specs will be applicable. We assume that this is a typo and the comment is "will not" be applicable. Is this correct?

Answer: The SABER specs are not a part of this project.

16. the response to G2-RJS 2 indicates that SABER specs are applicable

16a. the response to G7-RJS 1 indicates that SABER specs are not a part of the project

Answer: The SABER specs are not a part of this project.

16b. the response to G63-JBI General RRI’s 2 states that the SABER specifications are part of this contract

Answer: The SABER specs are not a part of this project.

17. From satellite images, the north east courtyard area of Building 1218 appears to have some type of fencing including what appears to be equipment. Sheet PD-1.0 shows a 4”

CIP, a grease pit and a 6” sanitary sewer that need to be removed which will pass through this area.

17a. Will the equipment, if any, be removed by the Government?

Answer: Any equipment, if any, shall be removed by the contractor.

17b. Will the fence need to be removed?

Answer: Remove the existing wood fence and fire pit at the northeast side of the building.

17c. If the fence is to be removed, will it need to be replaced and with what type of fencing does it need to be replaced with ?

Answer: Do not replace the fence.

18. Is the SIPRNet Cat 6 Shielded cable and RJ45 jacks to be the same colors and the

NIPRNet?

Answer: No, installed as per UFC3-380-1 and Fort Carson RNEC design Supplement o Voice Cable to be Blue in color with Blue RJ45 Jacks

Answer: No, installed as per UFC 3-580-1 and Fort Carson RNEC design Supplement o Data Cable to be White in Color and Orange RJ45 Jacks

Answer: No, installed per UFC 3-580-1 and Ft Carson RNEC design Supplement.

19. Are we to include patch cords for the Cat 6 Shielded SIPRNet cable locations? If so, o What Colors? What Lengths for the Telecom room? What lengths for the station side?

Answer: No

20. If the LV contractor is to do the existing cable demo is there anything that provides some counts for what cabling is currently in place on each floor?

Answer: See Drawing Demo sheets, all areas are identified

21. If the LV contractor is to demo the existing telecom rooms (racks etc) with exception of the existing OSP fiber and copper cabling, is there anything that shows the number of existing telecom rooms and the equipment that needs to be demo’ d? (The pictures provided looks like there may only be one current room)

Answer: See Drawing Demo sheets

22. It appears that the existing OSP fiber and Copper cable will be moved and reused?

Can this be confirmed.

Answer: See drawing sheets for information.

o If this is the case can you indicate where the existing room is that this cable is currently located in relation to Comm Room 1 (MTR) that it will be moved to?

Answer: See drawing sheets

* Is the existing fiber and copper cable long enough to move to the new location?

Answer: Yes o If it is not to be reused and new OSP Fiber and Copper is to be installed we will need a site drawing that can provide the location / distances for the location where the fiber and copper OSP cable will need to be spliced at. (I think the existing is to be reused and moved)

Answer: Use existing

23. The new AD sheets call for the removal of the exterior brick wall at the locations where the new mech rooms will be. The notes on First and Third Floors call for removing portions of the existing brick and CMU walls. However, the Second Floor note calls out for steel angles in what appears to be a support for the brick and masonry.

23a. Is it the Government’s intent for steel angles to be installed as directed in

AD-2.0, #17 on Second Floor at First and Third Floors as well?

Answer: No. Note 17 on drawing AD-2.0 has been changed to read “remove existing face brick/cmu wall.

24. On Sheet AD-2.0, note #17 are the dimensions for “remov[ing] portions of the existing face brick/cmu wall” correct? It appears that the reason for the removal of these walls is to open up the wall to allow for the installation of the air handlers at these locations. Therefore the dimensions shown in the notes would not suffice; the openings needing to be close to 27’ +/- wide. Please clarify.

Answer: Note 17 on drawing AD-2.0 has been changed to read “remove existing face brick/cmu wall. The opening at the mechanical equipment room needs to be 29’ – 11”.

25. Is it the Government’s intent for steel angles to be installed as directed in AD-2.0, #17 on Second Floor at First and Third Floors as well?

Answer: Note 17 on drawing AD-2.0 has been changed to read “remove existing face brick/cmu wall. The opening at the mechanical equipment room needs to be 29’ – 11”.

26. Sheet AN-8.0 gives a detail for the typical louver. We assume that this detail is typical of the entire opening for the exterior walls of the new mech room locations and that it would carry to all three floors. Please verify.

Answer: Yes

27. The new one-line on EP-5.0 amendment 5 now shows that the existing feeders from

500KVA transformers are 3 parallel runs of 4#500 mcm 4”c and the new feeders from new 750 KVA transformer is the same size. Is the new 750 KVA transformer install in same location (Pad) as the existing 500 KVA transformer? Can existing secondary conduits and feeder conductors be reused? If not where is new transformer to be located?

Answer: The 500Kva 120/208V transformer shall be replaced with a 750Kva 480/277V at the same location on the existing concrete pad. The existing conduits are to be reused the contractor has the option to also reuse the existing junction box in the boiler room or remove it if needed, The existing 500MCM parallel conductor run can be reused “IF” they can be rerouted as needed without damaging the cables and splices if used are irreversible compression type splice with heavy duty heat shrink tubing and work complies with NFPA70 230.46

28. Is contractor required to move all furniture within 1218 as indicated by new SOW #2 or is Govt. going to move all furniture as indicated by multiple RFI responses?

Answer: Remove the furniture as per new SOW Furniture Move dated 7 October 2020.

29. Is existing transformer feeding building to remain? RFI response seems to suggest contractors are to remove it and deliver it to another location on base. Please Clarify.

Answer: The 500Kva 120/208V transformer shall be replaced with a 750Kva 480/277V at the same location on the existing concrete pad. The contractor shall coordinate with the

Government COR/QA to transport and deliver the existing 500Kva transformer to the

DPW Base Operations Contractors storage yard.

30. The response to question G7-RJS 1 was "The SABER specs are not a part of the project". Question G63-JBI General RFI's 2 asked "are the SABER specifications part of the contract?" and the reply was "Yes". Which is correct?

Answer: The SABER specs are not a part of this project.

31. Drawing TN-5.0 shows four (4) tie cable patch panels and 5 tie cables which would suggest 6 patch panels. Which is to be corrected, add a patch panel + termination or delete a 100pr tie cable?

Answer: Disregard the 5th voice tie cable and patch panel this was a drawing error. 4 voice tie cable and 4 voice tie patch panels for MTRC omm-1

32. Please clarify whether or not this contract will include under the responsibility of the contractor – moving old/existing furniture or moving new furniture. Areas of the RFI response say the Government will remove the furniture but there was a SOW published with the amendment detailing all of the furniture.

Answer: Remove the furniture as per new SOW Furniture Move dated 7 October 2020.

33. Please confirm that it is the contractors responsibility under this contract to perform all required abatement.

Answer: Yes, the contractor shall perform all required abatement.

34. Page one item G2-RJS 2 in the RFI Responses issued with the last amendment states that SABER specs will be applicable. On page two item G7-RJS 1 states – “The SABER specs are not a part of the project”.

35. Please clarify and if we are to price based on SABER specs we need them to be provided.

Answer: The SABER specs are not a part of this project.

36. Is there a soils report available for the new foundations for the new CMU sound wall per MN.0

Answer: There Is no soils report available. Use 1,500 PSF allowable soil bearing pressure.

37. What is the length of the buried chilled water lines per MN4.0? Is there a final location determined for the Chiller? Where on a site plan?

Answer: The chiller enclosure is 58’-4” from the center wing. Refer to MN-4.0.

38. What will these buried chilled water lines run through in terms of landscaping – do we need site repair costs?

Answer: Yes, restore to existing conditions.

39. Site Utilities – Length of 4” domestic/Fire Line per MN4.0? Where is the street we tie into? Plumbing drawings show 3” Domestic while M sheet shows 4” please clarify size of new domestic and size of new fire line.

Answer: New domestic line shall be 4”. See corrected plumbing drawings.

40. Can you tell us what the depth of asphalt is in the road we are connecting utilities in?

Answer: Assume 6”.

41. Please clarify what low voltage scope of work should be included in our bid.

Answer: This question is too vague to provide a clear answer.

Everything is shown on the drawings.

There will be lighting control in conference rooms and Fire Alarm and Mass notification that will require low voltage or communications

42. Please confirm whether or not this project is material tax exempt.

Answer: This project is not tax exempt.

43. On the new or revised Sheet AD-2.0, the MECH RMOOM 2-C NOTES and DET.1 calls for concrete infills at the roof. Does this building have a roof company that holds the warranty?

Answer: Yes, the warranty expires on 8-30-21 + Hail less than 2" 8-30-29 & Product manufacturing 8-30-39.

43a. If not, what type of roof system should be installed at the infill areas?

Answer: EPDM

43b. Also, to what extent does the Government want this roof section over the mechanical room repaired?

Answer: Only where new penetrations occur.

44. What is the depth of the concrete roof over the mechanical room as described on

Sheet AD-2.0?

Answer: 7”

45. What is the depth of the concrete floor of the mechanical room as describe on Sheet

AD-2.0?

Answer: 7”

46. As specifications were not provided, please provide product data for the automatic openers (venodr / manufacturer and product type / number)

Answer: McMaster-Carr LCN9130, or approved equal

47. We have been unable to locate glazing thickness or material type for the glazing at the door lites/side lites. Can we assume ¼" thick, tempered for all locations?

Answer: Yes

48. As specifications were not provided, please confirm that a level 4 finish is acceptable for all drywall assemblies, Also, should we assume a smooth texture.

Answer; Yes

49. As details were not provided, please confirm that the detail at the existing windows is

“wrapped” drywall, in other words, no special treatment at the openings is to be included.

Answer: The detail at the existing windows is “wrapped” drywall, no special treatment at the opening is to b included.

50. As interior elevations were not provided, please confirm that the restrooms do not require wall tile. If this assumption is incorrect, please provide a material selection for the wall tile as well as the wall height.

Answer: No wall tile is required in the restrooms.

51. As specifications were not provided, please provide the product data for the restroom specialty items (partitions, urinal screen, accessories, etc.) Product data is inclusive of vendor/manufacturer and model numbers of these items.

Answer:

Toilet partitions – Powder coated, standard series, standard finish, headrail braces, as manufactured by Hadrian, or approved equal

Urinal screens - Bradley 24” x 42” stainless steel urinal screen, or approved equal

Double roll toilet paper holder - Global Industrial plastic twin jumbo roll toilet paper holder, or approved equal

Mirrors - Bradley Channel Frame mirror, 24” x 36” - 781 024360, or approved Equal

Wall mounted Liquid soap Dispenser - Bobrick Classic Series, surface mounted, vertical soap dispenser, B-2111, or approved equal

Roll type paper Towel dispenser - Bobrick B-72974 automatic universal navy blue surface mounted roll paper towel dispenser, or approved equal

Stainless steel Trash receptacle- Commercial Zone 780329 Precision 15 gallon Allure stainless steel trash receptacle with oval side opening

Aluminum grab Bars- 42” Bobrick B-5806 x 4” stainless steel, satin finish, or approved equal

52. Please provide the attachment referenced in 6.2.1 (floor plans for B1011 and B1012) of Statement of Work (furniture move)

Answer: There are no floor plans for B1011 or B1012. The furniture to be moved into these buildings is as directed by the Contracting Officer Representative.

53. Please confirm that unused furniture will be transported to a storage site on Fort

Carson campus (reference 2.8.1 of SOW #2). If not, please identify item types and counts for those furniture pieces which need to be disposed of off site.

Answer: All unused furniture will be disposed of off site (Fort Carson).

54. Finish notes on floor 3 are inconsistent with floors 1 and 2 regarding Male, Female, Office 3-20, Elec, Comms. Male and Female reference note 7. Note 7 is VCT. On floors

1 and 2, Male and Female floors are tile. Office 3-20 is marked as note 7 and note 1. As other offices are note 1, note 7 may be an error. Elec and Comms are marked with note

13. Note 13 references re-installing security bars. Floor plans 1 and 2 require VCT (note

7) at Elec and Comms. Please verify the inconsistencies.

Answer:

Male floor finishes at all three floors are to be 12” X 12” X ¼" gritted porcelain floor, tile color “bone” and 6” porcelain cove base color “bone”

Female floor finishes at all three floors are to be 12” X 12” X ¼" gritted porcelain, floor tile color “bone” and 6” porcelain cove base color “bone”

Office 320 floor finish is to be carpet tile, as shown on the drawing

Elec and Comms rooms floor finishes at all three floors are to be new 12” x 12” x 1/8”

VCT floor tile (marbleized), color shall be V-219 “cookie crumb” by Johnsonite, or approved equal and new 4” resilient cove base. Color shall be “sisal” by Johnsonite, or approved equal.

55. Please confirm that there Is no new architectural work in the basement. Our assumption is that scope is limited to MEP modifications and cutting/pathing required for

MEP modifications.

Answer: Correct

56. Thank you for responding back. I apologize for the additional email. This is a question we had in particular regarding the specs/Saber specs. The RFI responses for

B1218 DPW15-123 contains conflicting information regarding the Saber specs. Are the

Saber Specs part of the project? We are hoping specs will be issued to clarify the additional questions we have. Thank you.

Answer: The SABER specs are not a part of this contract.

57. Will you be issuing specs for Solicitation W911RZ20B0001? Please let me know so we can plan accordingly to bid questions we have.

Answer: The SABER specs are not a part of this contract.

58. The new one-line on EP-5.0 amendment 5 now shows that the existing feeders from

500KVA transformers are 3 parallel runs of 4#500 mcm 4”c and the new feeders from new 750 KVA transformer is the same size. Is the new 750 KVA transformer install in same location (Pad) as the existing 500 KVA transformer? Can existing secondary conduits and feeder conductors be reused? If not where is new transformer to be located?

Answer: The 500Kva 120/208V transformer shall be replaced with a 750Kva 480/277V at the same location on the existing concrete pad. The existing conduits are to be reused the contractor has the option to also reuse the existing junction box in the boiler room or remove it if needed, The existing 500MCM parallel conductor run can be reused “IF” they can be rerouted as needed without damaging the cables and splices if used are irreversible compression type splice with heavy duty heat shrink tubing and work complies with NFPA70 230.46

59. Please reference drawing sheet G-0.1 General requirements. Can these requirements be provided to the bidders or all reference to them be removed from the contract documents?

Answer: Drawing G-0.1 will be issued to all bidders.

60. The environment report references exterior caulking at windows, door frames, exterior vents and recommends the caulking be removed of and disposed of prior to demo or renovation. If it is to be abated we would need to also re-caulk all of existing windows and doors. Since we are not completing any exterior work on the existing windows for the most part, can we exclude this work? Please advise.

Answer: Abating and re-caulking of all exterior windows and doors is required.

PLEASE NOTE!!

NEW ITEM: Furnish and install new bottle fill stations at all six locations in B1218 (2 fill stations per floor)

File details come from the government source that posted it. Updated .