NNA16543413R_Amendment_No._8.pdf

PDF 2 MB Posted

Attached to
AMES BIOSCIENCES COLLABORATIVE FACILITY- N288 Federal contract opportunity
Solicitation number
NNA16543413R
Issued by
National Aeronautics and Space Administration Ames Research Center

About this file

NNA16543413R Amendment No. 8

View the file

Other files for this federal contract opportunity

Other files attached to AMES BIOSCIENCES COLLABORATIVE FACILITY- N288, newest first.
File Type Posted
NNA16543413R_Source_Selection_Statement_N288_May_30_2017.pdf PDF
Amendment_12_April_24_2017.pdf PDF
SF_1442_April_2017.pdf PDF
CA170029_CA29_dated_April_21_2017.pdf PDF
NNA16543413R_Amendment_No._11.pdf PDF
NNA16543413R_Amendment_No._10.pdf PDF
NNA16543413R_Amendment_No._9.pdf PDF
NNA16543413R_Amendment_No._7.pdf PDF
NNA16543413R_Amendment_No._6.pdf PDF
NNA16543413R_Amendment_No._5.pdf PDF
NNA16543413R_Amendment_No._4.pdf PDF
NNA16543413R_Amendment_No._3.pdf PDF
NNA16543413R_Amendment_No._2.pdf PDF
NNA16543413R_Amendment_No._1.pdf PDF
NNA16543413R-Acquisition_Update__6.pdf PDF
Attachment_J-3_Construction_Wage_Rate_Determination.pdf PDF
Attachment_J-7_Past_Performance_Questionnaire.pdf PDF
Attachment_J-6_CA_Partial_Exemption_Certificates.pdf PDF
Attachment_J-1_Specification_No._K14020.pdf PDF
Attachment_J-2_Drawings_for_Ames_Biosciences_Collaborative_Facility _N288.pdf PDF
NNA16543413R.pdf PDF
Attachment_J-8_SF_24-Bid_Bond.pdf PDF
NNA16543413R-Acquisition_Update__5.pdf PDF
NNA16543413R_Q A_04.24.16.pdf PDF
NNA16543413R-Acquisition_Update__4.pdf PDF
NNA16543413R_Interested_Parties_List_04.25.16.pdf PDF
NNA16543413R-Acquisition_Update__3.pdf PDF
NNA16543413R-Q_ _A__2-22-16.pdf PDF
Industry_Day_sign-in_sheet__1-28-16.pdf PDF
Industry_Day_Presenation_1-28-16.pdf PDF
NNA16543413R-Acquisition_Update__2.pdf PDF
NNA16543413R-Draft_RFP.pdf PDF
NNA16543413R-Draft_N288_Dwgs.pdf PDF
NNA16543413R-Acquisition_Update__1.pdf PDF
NNA16543413R-_Draft_N288_SPECS.pdf PDF
NNA16543413R-Interested_Parties_01-15-16.pdf PDF
NNA16543413R-Past_Performance_Questionnaire.pdf PDF
Show all 37

On GovTribe

Work with this file on GovTribe

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

For the best experience, open this PDF portfolio in

Acrobat X or Adobe Reader X, or later.

Get Adobe Reader Now!

http://www.adobe.com/go/reader

NNA16543413R

Amendment 8

Attachment A

QUESTIONS AND ANSWERS

NASA Ames Research Center Solicitation No. NNA16543413R

Answers to Questions

Please note that not all questions received have been addressed in this document. Answers to questions received will be released in subsequent amendments as they are made available.

1. Question: Can requirement be set up in a manner where contractors are down selected based on qualifications? Given the large amount of interested GCs, and the extremely healthy construction market, we highly recommend that there be a two-step process whereby GCs respond to a Request for Qualifications (RFQ) first. Then a

Request for Proposal (RFP) step for pricing allows for only the top 3 - 5 firms that score the highest on the RFQ step to be invitees for the RFP step. That way there are not a lot of firms wasting their time and resources on the pricing step. This would allow companies to weigh in if they want to move forward and submit a proposal for the requirement.

Answer: The acquisition strategy for this procurement was developed as a result of extensive research, including industry input received in response to Requests for

Information (RFI). The Government’s goal for this procurement is to promote competition while considering current market conditions to obtain best value. The two-step process described above reduces the Government’s flexibility to maximize tradeoffs among the evaluation criteria identified in the RFP.

2. Question: Are special FAA permits required for cranes due to proximity to airfield?

Answer: The Contractor shall notify the FAA if construction equipment exceeding the height of the surrounding buildings is to be used on the project site. If notification is required, the Contractor shall submit a completed FAA Form 7460-1, Notice of

Proposed Construction or Alteration, to the FAA Southwest Regional Office at least 45 days prior to the start of construction. FAA Form 7460 is available on-line at https://oeaaa.faa.gov/ .

https://oeaaa.faa.gov/

3. Question: Is additional storage area available?

Answer: Yes, a supplemental storage may be coordinated with the Government.

Requirements are outlined in Section J, Attachment J.1, entitled “Specification No.

K14020,” specification section 01 50 00 TEMPORARY CONSTRUCTION FACILITIES AND

CONTROLS.

4. Question: Is there a recent soil HAZMAT Report?

Answer: There is no recent hazardous materials test report for existing on-site soils. There is no known soil contamination on the project site. If pre-existing contamination is discovered during construction, NASA will assume responsibility for disposal. See Section J, Attachment J.1, entitled “Specification No. K14020,” specification section 01 35 40.00 20 ENVIRONMENTAL MANAGEMENT.

5. Question: Will the volleyball courts be removed prior to construction?

Answer: The Contractor will be responsible for removal of the volleyball courts. See

Drawing C011.

6. Question: Will the existing trees located on the construction site be removed?

Answer: The Contractor is responsible for site-specific tree removal per Drawing C011.

7. Question: Is there a designated area for contractor parking?

Answer: Yes, there is a single designated contractor storage, parking, and staging area located northeast of the project site. See Drawing G009.

8. Question: Are there underground ducts that need to be removed?

Answer: Yes, the scope of underground demolition is shown on Drawing C012.

9. Question: Can the road east of the construction site be closed?

Answer: The referenced road, C-Lane, must remain open during construction; however, it may be closed temporarily for construction operations. See the traffic control requirements outlined in Section J, Attachment J.1, entitled “Specification No. K14020,” specification section 01 50 00 TEMPORARY CONSTRUCTION FACILITIES AND

CONTROLS.

10. Question: Page L-7, Item (6) reads “One (1) electronic copy of the cover letter and each volume shall be submitted (in addition to the hard copies specified in (b)(1) above) in

PDF (Portable Document Format). The electronic format data shall be provided on quality, virus-free CD-R/CD-RW with an external label indicating: (1) the name of the

Offeror, (2) the RFP number, and (3) a list of the files contained on the CD. In the event of any inconsistency between data provided on electronic media and proposal hard copies, the original hard copy data will be considered the intended data”. Is it possible to offer a flash drive as an alternative electronic submittal. The file name can include the name of the project and solicitation number.

Answer: Unfortunately, NASA policy precludes utilizing removable media devices, such as flash drives, for transferring data to Government-owned systems.

11. Question: On page L-9, Information Provided by Offerors, 2nd paragraph “Offerors shall provide a Past Performance Information Summary identifying a maximum of five

(5) recent and relevant contracts that it has performed as a prime contractor for projects similar in size ($20M - $50M)….” Comment: Suggest lowering the threshold to $13M, we have a relevant project for consideration but does not meet the current cost range as stated in the draft RFP.

Answer: The Government will consider modifying the project size threshold in L.14

PROPOSAL PREPARATION—SPECIFIC INSTRUCTIONS, Volume 1 PAST PERFORMANCE, Paragraph (A) Information Provided by Offerors, to remove the $50M upper limit and allow Offerors to provide past performance information for contracts of lesser value if the Offeror does not have enough relevant contracts that meet the value requirement.

12. Question: Item #3 reads: “ Each Offeror is responsible for assuring that the customers return questionnaires directly to the Government 10 days prior to the proposal date.” Comment: Suggest that these are provided up until the proposal due date. We’d like to allow Owner’s as much time as possible to complete NASA’s extensive (4) page Past Performance Questionnaire and not limit them with shorter time frames to respond. It’s to NASA’s advantage to welcome the opportunity for all to use the time needed to complete NASA’s document requirements for a best value evaluation process.

Answer: The receipt requirement for past performance questionnaires is standard across NASA ARC procurements. The Government feels that there is sufficient time for

Offerors’ clients to complete and submit the questionnaires. The receipt requirement remains unchanged.

13. Question: Provision L.11, PROPOSAL PREPARATION—GENERAL INSTRUCTIONS, indicate the due date for Volume I is July 8, 2016. However, Volume I includes several items that require pricing data, such as the SF1442 and Small Business Utilization, and the Price Proposal (Volume III) is not due until August 5, 2016. Is this a typo?

Answer: Amendment 2 revises the due date for Volume I to August 5, 2016.

14. Question: Are sign-in sheets from the Site Visit going to be available on the

FedBizOpps website?

Answer: Yes, sign-in sheets and all materials from the Site Visit are posted with

Amendment 3.

15. Question: Has a geo technical report been provided?

Answer: NASA intends to post the geotechnical report for this project in the near future.

16. Question: Is there a known water table?

Answer: On June 29, 2016, the water table elevation in the monitoring well at the northwest corner of the site was approximately elevation 8.1 feet, based on the project vertical datum. The water table elevation varies over time; therefore the water table elevation during construction will likely be different.

17. Question: Fire Protection: What size water main is in the street? Type of pipe?

Expected water pressure? How do we shut down water for tie-in?

Answer: Per detail 1/C504, the existing water main is 8-inch diameter, and is identified as asbestos cement pipe (material to be verified by the Contractor). The water pressure is approximately 65 to 70 psi. There are valves on the water main upstream and downstream of the new point of connection. The procedure for a utility shutdown is outlined in specification section 01 14 00, WORK RESTRICTIONS.

18. Question: Low Voltage: Plans call for CAT6 network cabling. However, the specifications call for CAT6A. Please confirm which type of network cabling shall be installed.

Answer: Network cabling shall be Category 6A, in accordance with the requirements of specification section 27 10 00.

19. Question: The Basket Tray is shown for low voltage cable pathways. Please confirm if this is in Electrical or Low Voltage scope.

Answer: The contract documents define the entire project scope of work. It is left to the discretion of the Contractor to determine how the work scope is divided among subcontractors. The low voltage cable pathways shown in the TC

(telecommunications) and EAV (audiovisual) drawings may be provided and installed by any qualified subcontractor.

20. Question: Are there specific manufacturer(s) for laboratory equipment, supplies, and or consumables?

Answer: The requirements for laboratory equipment are provided in specification sections 11 53 00, LABORATORY EQUIPMENT AND FUMEHOODS; and 11 71 00, STERILIZERS AND ASSOCIATED EQUIPMENT (Bid Option 2c). Any required supplies or consumables required to be provided would also be defined in the contract specifications.

21. Question: Are there specifications for lab furniture (cabinets, tables—mobile or fixed?)?

Answer: The requirements for the laboratory furniture are provided in specification section 12 30 00, LABORATORY CASEWORK AND OTHER FURNISHINGS.

22. Question: Site Walk Question: Location- Open field south of N246.

Are there any known and/or unknown utilities that need to be located and protected prior to construction?

Answer: Yes, known utilities are shown on the contract drawing C012. Utilities not identified to be abandoned or removed should be protected from damage. The requirement for locating existing utilities is provided in specification section 01 14 00, WORK RESTRICTIONS.

23. Question: Will alternate pile type (excl. driven) be allowed?

Answer: Additional clarification of this question is needed. Please clarify the question via email to Robin Wong at Robin.L.Wong@nasa.gov .

24. Question: Is office furniture part of the construction bid?

Answer: No, office and conference room furniture is not included in the contract.

However, laboratory furniture which is shown and detailed on the AL drawings and in the specifications is included in the contract. Please note that some laboratory furniture is included in Option Item 3.

25. Question: Is the high pressure air relocation to be performed as live tie-in or system shut down?

Answer: The High Pressure Air system must be shut down to perform the tie-ins. The requirements for coordination with the Ames High Pressure Air Distribution Manager are provided on sheet C506.

26. Question: What is the base campus Building Management System (BMS)/controls?

Answer: Siemans.

27. Question: Sheet E114 shows a panel 1RO in the Main Electric Room 197. The one line diagrams do not show this panel and no panel schedule has been included in the contract documents. If panel 1RO is required please provide a panel schedule and revised one line diagram.

mailto:Robin.L.Wong@nasa.gov

Answer: Panel 1RO is not required and has been deleted as of Amendment 3.

28. Question: Sheet E124 shows a panel E2RA in the Electric Room 299. The one line diagrams do not show this panel and no panel schedule has been included in the contract documents. If panel E2RA is required please provide a panel schedule and revised one line diagram.

Answer: Panel E2RA is not required and has been deleted as of Amendment 3.

29. Question: Where are the elevator related drawings located in the project plans?

Answer: Elevator sections and details are shown on drawing A436. The elevator requirements are included in specification section 14 24 00 HYDRAULIC ELEVATORS.

30. Question: Are there any biological safety cabinets to be purchased for the project?

Answer: Biological Safety Cabinets are not included in the contract. These items will be purchased and installed by the owner under a separate contract. The utilities to support the future installation of biological safety cabinets shall be provided as shown on the drawings. The reference to Biological Safety Cabinets in the Commissioning specification section is incorrect and will be removed via an amendment.

31. Question: Please clarify types of joints on domestic/industrial water for 2" and less. 22

00 00-2.2.1.a calls for 304 sst with extended 90 degree fitting. Is this to be a propress type fitting?

Answer: Piping 2" and smaller should be Type L copper with solder fittings per 2.2.1(2).

Paragraph 2.2.1(1) specifies SS elbow fitting for the entrance into building from UG only. The arms are 6 Ft long.

32. Question: FSD Spec 23 31 13-2.35 states to "provide a remote monitoring and test panel at each floor with indicator lights showing open/closed status of each FSD

(monitoring from end switches) and a key-operated switch to test each FSD individually (all switches keyed the same)". Confirm this is to be provided by the Fire

Alarm System contractor, as it is normally within their scope of work. Please clarify.

Answer: The intent is that this Section provide the FSD monitoring and test panel as specified. The panel is a standard option available from the FSD manufacturer.

33. Question: Duct Hanger spec 23 31 13-3.3.20 states to "space hangers not over 96" on center for ducts smaller than 18" in the largest dimension; 60" o.c. for ducts 18" and over". Confirm this requirement is for Rectangular Ducts only since Round Supports states "ducts under 12" diameter, provide supports 10'-0" o.c.; 12" and over, 6'-0" o.c.". Please clarify.

Answer: The 96" / 60"spacing applies to rectangular ducts and the 10' / 6' spacing applies to round ducts.

34. Question: Air Outlets and Inlets spec 23 31 13-3.3.24 states to "support and brace

Type D radial diffusers…", but the Diffuser/Grille Schedule on Drawing M003 shows

Type "C" as the Radial Diffuser and Type "D" as a Sidewall Register. Please clarify.

Answer: There is a mismatch in letter designation between the specifications and the

Diffuser/Grille Schedule on M003. The Schedule is correct - use its designations. The specification designations will be revised in an amendment.

35. Question: Metal Ducts spec 23 31 13-3.3.1 and 3.3.2 states to use "proprietary flanged joining system" for Transverse Joints on Low Pressure and Medium Pressure

Ductwork. 1. What is a Proprietary Flanged Joining System? 2. Would TDC and

Ductmate transverse joining systems be acceptable?

Answer: TDC or Ductmate are acceptable.

36. Question: Confirm the 6" round EA Duct serving Inst. Alcove #266, by gridlines 16 & 17 and B & C, is Galvanized Duct and not SS as stated. If SS, how far back should it extend to?

Answer: The noted duct is galvanized, not SS.

37. Question: Exhaust Air Valve #26 stated to use SS Ductwork, by gridlines 14 & 15 and B

& C, should the EA ductwork terminate 6" below the Ceiling with a bolted flanged SS

Damper?

Answer: The duct serving exhaust terminal #26 is to be galvanized, not SS. Follow

Detail 7/M505 for terminations.

38. Question: Detail 7/M505 states "Smooth Duct" for the Round Reducer and Straight

Duct as it terminates below the Ceiling. Would Spot Weld and Seal on the

Longitudinal Seams qualify as smooth? If not, clarify construction method.

Answer: Spot Weld and Seal on the Longitudinal Seams qualify as smooth.

39. Question: Equipment Schedule Drawing M005 states SA Air Valve #15 per Drawing

M123 as a "2x10" for 250 cfm. Confirm it should be "1x10" to align with its performance criteria and as depicted on Drawing M123.

Answer: The AFCT Schedule on M005 shows SA Valve #15 as 2 x10 with 900 cfm maximum. The valve should be a 1x12 rather than a 2x10. It is shown correctly on

M123 as a 1x12. The schedule will be corrected in an addendum.

40. Question: Equipment Schedule Drawing M005 states there is a HHW Reheat Coil serving SA Air Valve #19 per Drawing M123 as a "12x12". Drawing M123 does not depict a HHW Reheat Coil or its piping for SA Air Valve #19, by gridlines 17 & 18 and B

& C. Please clarify.

Answer: A reheat coil is required as scheduled. A corrected version of drawing M123 will be issued in an addendum.

41. Question: During the Site Visit, it was noted that Vol.1 and Vol.2 must be submitted before their bids are considered. Is this only for the general contractors or is it also for all the sub-contractors?

Answer: We are not following a two-step pre-qualification process. However, proposal volume due dates are staggered, as mentioned during the Site Visit and as detailed in

Provision L.11(b)(7) of the RFP. All Volumes apply only to offerors intending to propose as prime contractors and does not apply to potential subcontractors.

42. Question: Please verify if the fill-in for Clause B.2, FIRM FIXED PRICE (NFS 1852.216-

78)(DEC 1988) should be completed with a total of both the base bid and the options?

Answer: Clause B.2, FIRM FIXED PRICE (NFS 1852.216-78)(DEC 1988) will be filled in at the time of award. Therefore, offerors are not required to complete a response to

Clause B.2.

43. Question: I was contacting you to see if you can point me in the right direction for plans and specs on this project. I am hoping to see if certain furnishings like clocks and/or sensors are part of the scope of work.

Answer: Clocks are not included in the scope of work. Please be more specific regarding the types of sensors you are referring to. Please clarify the question via email to Robin Wong at Robin.L.Wong@nasa.gov .

44. Question: The page limit for the price proposal Vol III - states it is 5 pages. However, the proposal form (Section B) provided by NASA for this project is 6 pages.

Answer: The Offeror's completed response to B.1, SUPPLIES/SERVICES TO BE

PROVIDED, for the Base Offer Item and Option Items are to be submitted as part of the

Cover Letter in Volume I and therefore has no page limitation.

45. Question: FSD Spec 23 31 13-2.35 states to "provide a remote monitoring and test panel at each floor with indicator lights showing open/closed status of each FSD

(monitoring from end switches) and a key-operated switch to test each FSD individually (all switches keyed the same)". Confirm this is to be provided by the Fire

Alarm System contractor, as it is normally within their scope of work. Please clarify.

Answer: The intent of this requirement is to provide the FSD monitoring and test panel as specified. The panel is a standard option available from the FSD manufacturer. It is typically purchased and installed by the HVAC contractor. The fire alarm system contractor will tie the fire alarm system to the FSD.

mailto:Robin.L.Wong@nasa.gov

46. Question: On Door Detail sheet ES501, Detail 5 for Mullion Mount Card Reader Single

Door, calls out for an Electrified Mortise Lock. Now on all the ES drawings (ES111, ES112, ES121, ES122) the access control door bares no reference to which Door Detail, aside from being Mullion Mount. I had to use the Door Number to reference back to the Door Schedule/Detail sheet A704 to see what Type of Door was being installed.

Doors X158, X186, X202, X245, X258, X284 are all spec’d out to be FGA-1 doors (Full

Glass Aluminum Curtainwall), with a 3 ½’ Frame around the glass. An electrified mortise lock will not fit into this width of frame. What would they like us to bid as far as electronic locking hardware?

Also, on the doors that are receiving Crash Bars with Vertical Rods, are those rods

Internal or External? Typically, internal are installed prior to the door being put up.

And will they work on a door that has only a 3 ½” frame around the glass?

Answer: On drawing ES501, details 1, 5, and 7 incorrectly refer to a mortise lock.

According to specification section 08 71 00 DOOR HARDWARE, these doors do not have mortise locks. Drawing ES501 will be corrected by amendment. In response to the second question, the specified exit devices will fit door stiles as narrow as 1 3/4".

47. Question: Part 3.4A of the specification requires the chemical resistive resinous flooring to be novolac epoxy. The General Polymers product is not novolac, the

Tnemec series 221 is not listed on their website and may be discontinued, the Prime

Coat specification lists a topcoat called “Steri Coat P” which is a Dudick Product (not a

Prime Coat product) and the “Steri-Prime” primer listed in the Prime Coat specification is a Dudick Product. The only Novolac system listed in the specification is the Dudick

Protectocrete 140TSF. Would you please issue an addendum listing products that are novolac systems so there is no problem in getting appropriate systems submitted with the bids?

Answer: The products listed in paragraph 3.4 of specification section 09 67 23.14

CHEMICAL RESISTIVE RESINOUS FLOORING will be corrected by amendment.

48. Question: Room 172 shows four (4) light fixtures with no fixture tag specifying the type of fixture we are to provide. Please clarify the type of fixture we are to provide.

Answer: The four light fixtures in room 172 are Type F3.

49. Question: Under the 03 33 00 Section of the Specification for Cast In Place

Architectural Concrete, under 2.3 (page 5), there is a calling for a Hydrophobic Pore

Blocking Agent- Hycrete W1000 or equal. Later, in section 2.4, a crystalline product is specified- Xypex only, to be used. There doesn't seem to be a clear differentiation as to where the products will be used in the provided information and were wondering if you could provide some clarity for us.

Answer: The requirements for waterproofing have been revised in Amendment 8, items 84 through 89.

50. Question: Section 115300 Item 2.5 specifies the “down draft” exhaust. No “down draft” exhaust is shown on the drawings. Elevation 9 on Sheet AL204 shows

“backdraft” exhaust grilles. Are the “down draft” exhausts a reference to these

“backdraft” exhausts? If not, please clarify what specification applies to the “down draft exhaust grilles.”

Answer: Down Draft Exhaust paragraph in the specification not applicable. Duct connection to Backdraft Exhaust Plenum by Div. 23. 18” wide stainless steel exhaust grille mounted on epoxy riser by Division 11 per the AL drawing plans.

51. Question: Section 123000 Item 2.1 6/4/c calls for split width upper shelving for mobile bench assemblies exceeding 36”. Detail 1 on Sheet AL004 shoes a 48” mobile bench with full width upper shelving. The detail is in agreement with manufacturer standards providing split width shelving for mobile benches exceeding 48” in width. Please confirm that upper shelving is to be provided as detailed.

Answer: Please provide split shelving for mobile bench exceeding 48” wide as shown on for MB72 Elevation in Detail 1/AL004.

52. Question: Details 1 & 4 on sheet AL303 show cross sections of wall and island shelving. These cross sections appear to have a wood core. However, Section 123000 calls for all shelving to be painted metal. Please confirm shelving is metal as specified.

Answer: Please provide metal shelving per specifications.

53. Question: Detail 5 on Sheet AL202 shows retaining rods hat attach directly to the shelf. The bench elevations as shown on Sheet AL004 show these rods attaching directly to the shelf brackets. Please confirm bracket attachment of retaining rods is acceptable.

Answer: Bracket attachment of retaining rods on mobile bench shelves is acceptable.

54. Question: As per 084400, 1.7.1 Protective Covering, “cover finished surfaces of aluminum and stainless steel with protective covering of adhesive paper, waterproof tape, or strippable plastic.” This step adds many hours and much cost to the product out of our shop. 3.6.4 calls for stripping of protection “immediately after installation.” This only adds more field hours with the removal. As there are no mortar or stucco construction types on the project, is this requirement necessary, and can it be removed? Of course, we apply protection to all frames for the shipping process in cardboard interleaves and plastic protection wrap for delivery to the field.

Answer: Specification section 08 44 00, paragraph 1.7.1 Protective Covering, will be deleted by amendment.

55. Question: Are there requirements for blast resistance? As per 081116, 1.1

REFERENCES, ASTM F1642 & ASTM F2248 are called out. Both these references are for test requirements of blast capabilities. This raises several issues as detailed here –

c. What is the blast design specification and in particular is it UFC 4-010-01

2012? This is a newer specification that we have been seeing more of in the past year. This specification is different in that it does not allow for the computer analysis of the blast resistance of doors. This spec requires that the doors used on the project have actually been blast tested with an explosive weight equal to or greater that the charge weight for this project. In addition, that blast test must also have the explosive placed at a distance equal to or lesser than the standoff distance specified for the project. (A) What is the charge weight? (B) What is the standoff distance? (C) What is the blast design specification and in particular is it UFC 4-010-01 2012? This is a newer specification that we have been seeing more of in the past year. This specification is different in that it does not allow for the computer analysis of the blast resistance of doors. This spec requires that the doors used on the project have actually been blast tested with an explosive weight equal to or greater that the charge weight for this project. In addition, that blast test must also have the explosive placed at a distance equal to or lesser than the standoff distance specified for the project

Answer: The reference to ASTM F1642 and ASTM F2248 in paragraphs 1.1 and 1.2.1 of specification section 08 11 16 will be deleted in an amendment. There are no requirements for blast resistance for this building.

56. Question: 084400, 2.6.2 Construction calls out for “mortise-and-tenon construction except that the corners of the vertical and horizontal mullions in the grid frames shall be coped-and-welded construction.” Please clarify this requirement as it is beyond typical Kawneer 1600 System 1 curtain wall (as specified in 2.6.1) fabrication and erection.

Answer: This requirement will be deleted by amendment.

57. Question: 081116, 2.3.8 Finishes calls for a two coat PVDF finish for doors and frames.

084400, 2.4 ALUMINUM FINISHES calls for a 3 coat PVDF finish. 090690, 2.2.2.2 &

2.2.2.3 call out the same “F1” color and number as “S(herwin)W(illiams) 7005 Pure

White” as a match for the PVDF formulation (note- 7005 Pure White is not a designation for any PVDF manufacturer; it is a Sherwin Williams interior/exterior latex paint designation for which we are to match the PVDF). What is the required coating system for the finish designation “F1”?

Answer: The designations F1 through F6 were intended to indicate color. F1 is to match Sherwin Williams 7005 Pure White. The coating systems shall be as specified in

08 11 16 (PVDF minimum 2 coats for aluminum doors and frames) and as specified in

08 44 00 (PVDF 3 coats for aluminum curtain wall).

58. Question: Are we required to provide visual or testing mock-up? There are no references to mock-ups in the specifications.

Answer: A mock-up of the curtain wall system will be required. The details of the mock-up will be added by amendment.

59. Question: Aluminum doors 160A & 160B are identified on the hardware schedule

A704 as having Hardware Set 7. Hardware Set 7 has no closer designation. Is there a closer requirement for Hardware Set 7?

Answer: Closers will be required for doors 160A and 160B. These closers will be added by amendment.

60. Question: 074213 2.1.1 calls out the fabricator/supplier for the rain screen system to be Kovach Building Enclosures. We have contacted Kovach Building Enclosures, and have been notified that they are declining to bid this project. We have been unable to find a comparable fabricator/supplier. Can the vendor specification be opened to qualified stainless fabricators/installers and optional attachment and insulation systems?

Answer: The specification for the rain screen cladding was not intended to be a sole source. The specifications are performance based and are open to other qualified vendors/fabricators/installers for the system, including cladding, support system, and insulation.

61. Question: Door 119 (to the folding partition alcove) is missing from the door schedule.

Please provide door and hardware type.

Answer: Door 119 shall be a pair of doors with an opening size approximately 5'-0" x

10'-7" (to be verified). The door and frame construction and finishes for Door 119 shall match adjacent doors 102 and 104 (except without the transoms). Use Hardware

Group 21 for Door 119.

62. Question: On the door Schedule, page A704, door number 160A calling out 45 min rating, the aluminum storefront around that (SF160) isn’t fire rate, and we can’t get a fire rated aluminum frame. Please verify if it HW or Aluminum.

Answer: Door 160A is aluminum, however it is not required to be a rated door. The

Door Schedule on sheet A704 is incorrect and will be corrected by amendment.

63. Question: Are there any specs for the pedestal pavers/pedestal paver system?

A3/A591 and A181 are the detail/location in the documents.

Answer: Use Buzon Pedestals International DPH Series as the Basis of Design for pedestals, or equal. The pavers are from HDG Building Materials; Structural Porcelain

Pavers: Pietra Granado.

64. Question: Where is S111A Drawing referenced in the drawing below?

Answer: Reference to Sheet S111A is a typo. It should read Sheet S110.

65. Question: What is the static pressure needed for exhaust 316 stainless steel duct? For rectangular ducts, will stiffening be required per SMACNA?

Answer: Per 23 13 31.00 40 2.1, stainless steel ducts are to conform to medium pressure requirements. Medium pressure construction is found in paragraph 3.3.2.

Additional information for stainless steel ducts is found in paragraph 3.3.4.

66. Question: EF-1,2 Exhaust Stack Detail 3/M503 has the following questions: 1. Is the

4'-0" Long x 1/4" Bent Plate Steel Duct correct? If so, should the material and Angle

Rings be Stainless Steel?; 2. What is the type of joint connection from the Square-to-

Round Fitting to the Bent Plate Steel Duct?

Answer: The ¼” bent plate should be SS, The angle rings welded to it should be SS. The connection of the bent plate to the square-to-round transition fitting can be welded or flanged. The transition fitting itself should be at least 12 gauge SS.

67. Question: Equipment Schedule Drawing M005 states SA Air Valve #4 per Drawing

M122 as a "3x10" with a "12x36" Re-Heat Coil. Drawing M122 depicts Air Valve, by gridlines 9 & 10 and B2 & C, as a Dual 12 with same size Re-Heat Coil to match the

24x12 ductwork. Please clarify.

Answer: The scheduled 3x12 air valve is correct. The graphic depiction on M122 showing a 2x air valve is incorrect.

68. Question: Equipment Schedule Drawing M005 states SA Air Valve #4 per Drawing

M122 as a "3x10" with a "12x36" Re-Heat Coil. Drawing M122 depicts Air Valve, by gridlines 9 & 10 and B2 & C, as a Dual 12 with same size Re-Heat Coil to match the

24x12 ductwork. Please clarify.

Answer: The scheduled 3x12 air valve is correct. The graphic depiction on M122 showing a 2x air valve is incorrect.

69. Question: EF-1 & 2 Exhaust Duct Riser stated on Drawing M112, by gridlines 12 & 13 and B & C, as "14 x 24 FE SS UP". Should it be 10 x 20 to match Drawings M122 and

M132?

Answer: The correct duct size is 10x20 FE SS fire-rated.

70. Question: Drawings AL112 Room 150 Chemistry & AL113 Room 160 Microbial includes both Laboratory Symbols 4 & 9 as shown on drawings AL0001. Laboratory Symbol 4 is an adjustable island bench and per detail 4 on AL303 Division 26 is to provide an electrical raceway. Electrical Laboratory Drawings EL112 & EL113 do not show this raceway. EL112 & EL113 only shows the overhead service carrier which is Laboratory

Symbol 9 on AL112 & AL113. Please provide drawings showing what Division 26 is required to provide in the electrical raceway as noted on detail 4 on AL303. Please provide type of raceway, length of raceway, electrical & low voltage devices required and panel circuitry.

Answer: Electrical Lab Drawings EL112 and EL113 incorrectly call out Overhead Service

Carriers over the island benches along the south wall of rooms 150 and 160. The electrical raceways for these benches are to be mounted on island bench shelving per

Detail 4/AL303. The correct EL reference details should be details 2/EL401 and

1/EL402.

71. Question: Fixture L421 (Sheet #E212, E213, E222, E223) scales at 71’ Fixture schedule lists it as 68’. The 4’ sections shown would add up to 72’.

Answer: 68 ft length is correct.

72. Question: Fixture F1 (4’ pendant) (Sheet #E212) is shown in the passenger elevator.

Please confirm this fixture is installed in the ceiling above the elevator and not inside the elevator. Fixture is shown in the freight elevator room, and passenger elevator room.

Answer: These fixtures are in the elevator pit and are intended to be wall mounted in the elevator pits.

73. Question: Task lighting is the lab is mentioned in the architectural drawings (AL202)

No task lighting is shown on the electrical or architectural for this area. Please specify what lights if any are required for lab task lighting.

Answer: Task lights are specified in specification section 12 30 00, paragraph 2.12.

74. Question: Specification Section 12 30 00, subsection -2.1.6 -4. h) 3) b) states that the power service for the movable benches needs to be plugged in a twist-lock receptacle.

Please clarify if we need to provide those twist-locks as they are not shown on the lab power drawings.

Answer: The movable benches in Chemistry 150 and Microbial (BSL-2) 160 do not require the twist-lock receptacles and are designed to get power from the adjacent dedicated duplex 120-volt outlets at the adjacent bench. The movable benches in

Cellular Lab 217 and Organismal Lab 260 do require the twist-lock outlets for power, and these outlets are provided along the underside of the overhead service carrier on the project plan sheets.

75. Question: Do we need to provide 120V power for Biological Safety Cabinets? Nothing is shown on the Electrical Lab Drawings.

Answer: The Biological Safety Cabinets (BSC) are shown in the following rooms: Project Lab (Microbial) 180, Microbial Culture 182, Microbial (BSL-2) 160, Tissue Culture 270, Procedure Room 274, Tissue Culture 275, Project Lab (Cellular) 276, Project Lab (Organismal) 277, Procedure Room 280, and Tissue Culture 282. In each of these rooms a dedicated duplex 120-volt outlet is provided on the wall at the BSC location to provide the required power.

76. Question: For the ACT ceilings, we need specific grid & tile types identified in order to accurately quote this project.

There is nothing other than the A707 (Material Description).

As you will note below, these finishes are not identified properly:

ACT-1 (tegular 2’x2’ and 2’x4’ washable tile)

ACT-2 (tegular 2’x2’, 2’x4’, 1’x4’ and 6”x48” tile)

ACT-3 (metal 4” plank panels, in cotton white finish)

ACT-4 (metal 4” plank panels, in cotton white finish), with encapsulated fiberglass acoustical pads (no thickness called out)

*The grid and tile types are critical to this bid….. please have AECOM complete this scope analysis?

Answer: See specification Section 09 51 00 ACOUSTICAL CEILINGS.

77. Question: Please see below and let me know what type of jacks are to be quoted.

SECTION 14 24 00 - Page 10

“2.4.4 Hydraulic Elevator Type

Provide hole-less telescopic plunger type units. Telescopic and inverted jacks are not acceptable. Do not utilize roped-hydraulic elevator design.

2.4.4.1 Cylinder-Plunger (Jack) Unit

Provide telescopic plungers. Provide cylinders with self-stabilizing mounts that will support and hold cylinders plumb without the need for stabilization means at the bottom of the cylinder.

Provide bleeder valve at the cylinder, according to manufacturer's requirements.”

The SPECIFICATIONS are calling for “hole-less telescopic” then they note “Telescopic and inverted jacks are not acceptable”.

Answer: Please see Amendment 6, Attachment D for the revision resulting from this inquiry.

78. Question: Reference Door Schedule on Sheet A704. Doors #X101A, #X115 & #X145 are to receive automatic door operators per comment column on right. Specification

08 72 00 – Automatic Door Operators and Hardware Group #11 or #35 in hardware specification 08 71 00 indicate the hardware required for these doors and operators but do not indicate the exterior bollard type and finish as seen on the floor plans.

Please provide a specification and/or type, size & finish of bollard that is to be utilized for these 3 doors.

Answer: The exterior door operator bollard is shown in detail A2/A540.

79. Question: Specification 084400 and 088100 does not mention any blast requirement, UFC 4-010-01, or DoD minimum antiterrorism standards. However specification

081116 references ASTM F1642 and ASTM F2248. Please confirm there is not a blast requirement on the project.

Answer: There is not a blast requirement for this project. ASTM F1642 and F2248 will be removed from the specification by amendment.

80. Question: On finish schedule CC-1, concrete ceilings is unpainted. Please confirm.

Answer: Concrete ceilings are not painted. The painting scope will be clarified in an amendment.

81. Question: If an exhaust afct is constant volume, can we lock the valve in place (i.e.

have no controls?)

Answer: Constant volume application valves connot be "locked" into place. They require full controls.

82. Question: What is the sash configuration for fume hoods (vertical, horizontal, combination?)

Answer: Fume hoods have a vertical sash.

83. Question: Please confirm fume hood quantity. Siemens is estimating every exhaust afct that is coated is a fume hood (24 total)

Answer: Please examine the drawings for the fume hood count and locations. They are clearly shown on the lab and mechanical drawings.

84. Question: Please confirm that high speed actuation is only required in rooms with VAV fume hoods. All other spaces will be standard speed actuation.

Answer: All AFCTS are required to be high speed per specification section 23 09 33.00

40 paragraph 2.8.4.

85. Question: Please confirm Siemens monitors closed position only for FSDs.

Answer: Per detail 3/8M04 monitor end switches. Two shown. Open/close swtiches specified in section 23 31 13.00 40 paragraph 2.3.5.

86. Question: Please confirm Siemens monitors closed position only for FSDs.

Answer: Per detail 3/8M04 monitor end switches. Two shown. Open/close swtiches specified in section 23 31 13.00 40 paragraph 2.3.5.

87. Question: Please confirm if diffusers served by VAVs 1-3, 1-4, 2-1, 2-2, 2-3, 2-9, 2-10 are thermafuser type ( Diffuser designation B.)

Answer: The only VAV diffusers are those designated as Type B and are served by VAV

1-6 and 2-4.

88. Question: Please provide quantity of wireless window switches.

Answer: One per window served by VAV Type B diffusers.

89. Question: On sheet E101, sheet note 7 identifies the “existing primary electrical service conductors in existing underground conduit”, also shown is the existing switch

“SW470”, can this switch be opened without effecting other parts of the campus? Or will the tie in for both the conduit and cabling need to be done during a scheduled shutdown?

Answer: The contract work will not impact other parts of the Ames campus. A scheduled shutdown will not be required for this work.

90. Question: Please confirm that the AHU supply fan inlet air flow monitors are being provided by the AHU manufacturer. They should be provided with one per fan.

Answer: Per specification section 23 34 23.00 40 paragraph 2.3.1, each fan is specified to come with its own inlet bell flow measurement transducer.

91. Question: AC units – Spec done not call for FMCS communication but control drawing on M805 detail 2 note 8 shows it, as well as the SOO. Please confirm ACs 1 and 2 will be provided with communication card.

Answer: FMCS communication is required.

92. Question: Fixture Types LS-411, LS-611 and LS-911 are shown on the lighting plans;

however, are not included in the fixture schedule. Please provide a revised fixture schedule to include these luminaires.

Answer: LS411, LS611, and LS911 are site lighting fixtures shown on plan sheet E102.

These fixture types are included at the bottom of the fixture schedule on sheet E604.

93. Question: Should it be assumed that all existing site/utility conduits are transite?

Answer: The following existing utilities should be assumed to be transite (asbestos-cement):

1. The existing electrical underground electrical conduits.

2. The existing water main that will supply domestic and fire protection water.

3 The existing communication ducts that will tie into the new communication manhole.

94. Question: Trench details have been provided for specific trenches as shown on C507 &

E507. No trench details have been provided for the underground electrical work shown on E102 & E410. Please provide a typical trench detail for the underground electrical work shown on E102 & E410.

Answer: The underground conduit shown on sheet E102 need not to be concrete encased. Please refer to specification section 26 71 02, paragraph 3.3.8 for trench details. The conduits shown on sheet E410 are planned to be run overhead.

95. Question: Sheet L501, detail 3, planting plan – parking shows a tree as part of the parking lot planter. There are a few parking lot planters shown without trees. Please advise if we are to use this detail for those areas, or if we are to provide a tree for all planters. The space for the tree may also have no planting or filled in with the festuca mix.

Answer: Please refer to sheet L103 for location of trees. There are two planters without trees one at the eastern parking entrance and a second one adjacent to the

ADA parking bays. Please only provide trees if shown on plan but use L501 detail 3 for understory planting and infill with festuca mix.

96. Question: The bioswale detail shown sheet L501, detail 1 shows a typical layout for plant materials in the bioswale. While all shrubs are 1 gallon sizes, the quantities generated from this layout may be a big difference depending on the width of the bioswales. The difference in cost will not allow for bids to be comparative and competitive. Generally there are quantities provided per square footage to allow for competitive bids. Please advise.

Answer: The plant quantiites per 100 square feet will be provided in an amendment.

97. Question: The bioswale detail shown sheet L501, detail 1 shows a typical layout for plant materials in the bioswale. While all shrubs are 1 gallon sizes, the quantities generated from this layout may be a big difference depending on the width of the bioswales. The difference in cost will not allow for bids to be comparative and competitive. Generally there are quantities provided per square footage to allow for competitive bids. Please advise.

Answer: The plant quantiites per 100 square feet will be provided in an amendment.

98. Question: Reference Section 07 14 00, detail 1/L402- Planter boxes for Bid Option

4B(detail 1/L402) are calling for a Bituthene or approved waterproofing system at all exposed concrete retaining walls. Bituthene system is a sold as a sheet good that self-adheres to the surface. Specs are calling for a fluid applied waterproofing (07 14 00). Is the intent to have a fluid applied membrane? If not, please provide specs for

Bituthene mastic system.

Answer: Please follow specification section 07 14 00 FLUID-APPLIED WATERPROOFING.

99. Question: 09 51 00 calls out, “Intestude XL 9/16 dimesion heavy duty” tee system. We could not find any such products on the Armstrong World Industries website – please clarify type and size of grid.

Answer: Provide Armstrong Interlude XL HRC System with face width of 9/16".

100. Question: Please confirm if “Clean-room type” gasket system is required at all rooms’

ACT or just the lab areas?

Answer: The clean-room gaskets are not required on this project and will be deleted by

101. Question: Specification 08 44 00-2.3.5 calls for glazing gaskets to be “continuous one-piece units with factory-fabricated injection-molded corners”. The Basis of Design

Curtainwall System, Kawneer 1600, does not include molded corner gaskets in their published performance testing reports. Molded gaskets are expensive. Please confirm that this added cost is required for this project.

Answer: This question should reference specification section 08 81 00 GLAZING. It will be revised by amendment. The Kawneer 1600 System 1 is the Basis of Design. The standard glazing gaskets provided with this system are acceptable.

102. Question: Specification 08 41 13-2.2.2.3 calls for the Interior Aluminum-Framed

Storefronts to carry an STC rating of 40, and be field tested to STC 35. The specified glass, 3/8” clear laminated, carries an STC rating of 36. Typically, when glazed into a frame, the assembly tests 3 to 4 points lower than the glass alone. Based on this, the specified products will not field test to STC 35. Please also note that the specified aluminum frames will not accept glass thicker than 3/8”.

Answer: Provide the specified system. The STC rating and testing requirements will be

103. Question: Specification 08 8100-2.2.1 includes Glass Type IGU-4. We could not find this glass type in the drawings, please confirm IGU-4 is required.

Answer: IGU4 is not used and can be deleted.

104. Question: Specification 08 8100-2.1.7 calls for interior glazing in Aluminum-Framed

Doors and Storefronts to be 3/8” clear laminated glass. Interior Elevation Pgs. 601 thru 606 show some interior elevations with Keynote 2 “Frosted glass, writable surface”. Please provide a specification for this product.

Answer: The requirement for the frosted glass writable surface will be removed by

105. Question: Curtainwall details show the mullions to have a 3” face dimension. Standard curtain wall framing is available with face dimensions of 2”, 2

1/4” and 2 1/2”. Will standard systems be accepted or is it required to develop a custom system with a 3” face dimension

Answer: Due to horizontal spans, the 3" face dimension is required. Kawneer has advised us that this product is available.

106. Question: Specification section 01 32 16.00 20 1.3.1 states to “prepare and maintain project schedules using Microsoft Project 2010 or later” and that “third party software is cause for rejection”. Please confirm if Primavera P6 may be used in lieu of Microsoft

Project.

Answer: Primavera P6 may not be used in lieu of Microsoft Project.

107. Question: Please provided clarification regarding the base for the rooms specified as

EF-1 on plan page A707, Room Finish Schedule. Several of the rooms specified as EF-1

(which normally has integral cove base) are shown with a base of RSF-1. Room 172 is shown with “EF-1, 4” COVE” and that is what we would expect to see for the other rooms with EF-1 Floors.

Answer: The Finish Schedule on sheet A707 will be corrected by amendment.

108. Question: Reference architectural Sheet A521. Details A6, B2, C6 & D5 all show aluminum partition closures that close off the gap from the interior demising walls to the vertical storefront mullions. Please have the architect issue a specification for these aluminum closures so that they can be properly priced.

Answer: The partition to mullion closure by Mull-It-Over: Mullion Trim Cap, 55 Classic model with ½” gasket”.

109. Question: Sheet E507 detail 8 identifies a Lightening Arrestor enclosure, please identify where if at all this details applies to this project, we have been unable to locate where this detail is required.

Answer: Detail 8/E507 is referenced in detail 9/E507. Detail 9/E507 is called out on sheet E331, near column line 13/A.

110. Question: Please see the image below of drawing A-126, the contraction joint, and isolation joint should not exist on this level. These appear to be copied from the first floor.

Answer: Correct, these joints should not be installed at the second floor. They will be

111. Question: Reference Elevation B6 shown on A4.02. The wall elevations (as well as others) shows lines running parallel with the floor and ceiling however the form liner specified calls for a horizontal wood grain. This will not produce the lined pattern shown. Please specify if that is what the design team wants.

http://usformliner-reckli.com/fileadmin/user_upload/pdf/Katalog_Doppelseiten/Holzstrukturen_DS/2_2

3_Alster.pdf

Answer: The horizontal lines are a symbol used to identify the material. The actual finished concrete wall will have a texture of large wood grain areas, due to specified formliner.

112. Question: The RA Linear Diffusers (type E) in the nine (9) Offices, along gridline B.2, did not depict them as a continuous Linear from wall to wall. RCP Drawing A141 depict a continuous space for the RA Linear Diffusers for each Office from wall to wall, but did not show any symbols for it. Clarify if each Office requires a continuous RA

Linear Diffuser.

Answer: The return air slots are 4’ long located in the vertical sidewall of the soffit, facing the windows. They are not continuous. The RCP drawings are showing the bottom face of the gyp board soffit.

113. Question: Duct Legend, on Drawing M001, needs clarification: 1. On the fifth item down, it depicts a Duct with dash lines on the insides that states "duct with unlined internal acoustical insulation", should it be duct with "lined" internal acoustical insulation?; and, 2. On the sixth item down, the symbol states a duct with lined insulation with perforated metal on the insides. Are there any ductwork associated with it on this project? If so, please identify.

Answer: 1. “Unlined” means that there is no perforated liner and mylar over the acoustic insulation. 2. There is no duct in this project that has the internal acoustic insulation lined with perforated metal and mylar.

1…

This is the start of the file's text. The full file is on GovTribe.

File details come from the government source that posted it. Updated .