About this file

This document is a set of pre-proposal questions and answers related to Request for Proposal (RFP) N62742-24-R-1313 for the FY24 MCON P-870, 9th Engineering Support Battalion (ESB) Training Complex at US NAVSUPPACT, Marine Corps Base, Guam.

The RFP is for the construction of training facilities to support III Marine Expeditionary Forces 9th Engineer Support Battalion, including a medium-heavy equipment training area, a water supply training area, and a bulk fuel training area. Key details addressed in the Q&A include: over-excavation requirements for footings and trenches, grout thickness, storm drain materials, resinous flooring specifications, contractor certifications, proposal due date extension, meter box locations, and details related to the monorail hoist system. The proposal due date has been extended to May 07, 2024. Several drawings and specification sections will be revised and provided in an upcoming amendment.

View the file

Other files

File Type Posted
24R1313 P870 Notice6.pdf PDF
24R1313 P870 Notice5.pdf PDF
24R1313 P870 Notice4.pdf PDF
N627224R1313_Amd0005.pdf PDF
AMD 0005_P-870_Specifications.pdf PDF
AMD 0004_P-870_Drawings.pdf PDF
AMD 0004_P-870_Specifications.pdf PDF
N627224R1313_Amd0004.pdf PDF
24R1313 P870 Notice5.pdf PDF
AMD 0003_P-870_Specifications.pdf PDF
AMD 0003_P-870_Drawings.pdf PDF
N627224R1313_Amd0003.pdf PDF
24R1313 P870 Notice3.pdf PDF
24R1313 P870 Notice3.pdf PDF
24R1313 P870 Notice2.pdf PDF
AMD 0002_P-870_Drawings_Signed.pdf PDF
N627224R1313_Amd0002.pdf PDF
N627224R1313_Amd0002.pdf PDF
24R1313 P870 Notice1.pdf PDF
AMD_0002_P-870_Drawings.pdf PDF
AMD_0002_P-870_Specification.pdf PDF
N6274224R1313_0001.pdf PDF
0_24R1313-RFP.pdf PDF
0_24R1313-RFP.pdf PDF
CJA No. 20-016 for AMI Meter_Redacted.pdf PDF
MCBG Knox Box Class JA_Redacted.pdf PDF
1_P870 Specs.pdf PDF
2_P870 Drawings.pdf PDF
Show all 28

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

DEPARTMENT OF THE NAVY

NAVAL FACILITIES ENGINEERING SYSTEMS COMMAND PACIFIC

258 MAKALAPA DR STE 100

PEARL HARBOR HI 96860-3134

RFP N62742-24-R-1313

Notice No. 4

Notice No. 4

23 April 2024

PRE-PROPOSAL QUESTIONS & ANSWERS

WON 1737354, FY24 MCON P-870, 9TH ENGINEERING SUPPORT BATTALION (ESB)

TRAINING COMPLEX, US NAVSUPPACT, MARINE CORPS BASE, GUAM

NOTE: The following questions and answers are provided for INFORMATION ONLY. The

RFP remains unchanged unless it is amended in writing on a Standard Form 30.

Revised Answer to Question 43:

43. Section 31 23 00.00 20, paragraph 3.3

Specification section 31 23 00.00 20 paragraph 3.3 requires to over excavate the footings for the Bleachers and Head at least 24 inches below the bottom of footing and 12 inches horizontally. Perform additional over excavation to remove any pockets of softy, loose and unsatisfactory material.

Please clarify the specification section 21 23 00.00 20 requirement of 12 inches (first paragraph of page 14) or 24 inches (second paragraph of page 14) horizontal distance from edge of foundation for over excavation.

REVISED ANSWER: Over excavation for 24-inches will be revised in section 31 23 00.00 20 and will be provided in an upcoming Amendment. **The sentence "Over excavate at least 24 inches below the bottom of wall footing, and 24 inches horizontally beyond the wall footing limits" will be removed.**

45. Grout

Provide thickness of Grout Rubble Pavement.

ANSWER: Minimum thickness is 15”. Section 31 23 00.00 20, Excavation and Fill will be revised in an upcoming amendment.

46. Drawing: CU503

Drawing sheet CU503 shows two (2) types of meter boxes. Please provide locations of meter box per type. Type X and Type III.

ANSWER: See notes respective to each water meter box. The contractor should be able to determine the location of each box based on the type of the meter box.

Notice No. 3

47. Section 33 40 00 paragraph 2.1

Spec section 33 40 00 paragraph 2.1 provided reinforced concrete pipe and corrugated steel pipe. Please clarify which type of material is required for storm drain?

a. Drain Line A

b. Drain Line B

c. Drain Line C

d. Drain Line D

e. Drain Line E

f. Drain Line F

ANSWER: Either is acceptable for all the referenced drain lines.

48. Sections 09 67 23.14 and 09 67 23.15, and Drawing A-601

The specifications provided for resinous flooring include 09 67 23.14 Chemical Resistant

Resinous Flooring and 09 67 23.15 Fuel Resistive Resinous Flooring, 3-coat System.

On Drawing A-601 the description for F1 finish is "Exposed Concrete w/ Slip Resistant

Epoxy Coating Membrane." Please confirm what specification between the two should be used for this.

ANSWER: See section 09 67 23.14 Chemical Resistant Resinous Flooring for Bleachers and

Public Toilet (Head) for A-601 List of Materials description F1.

49. Sections 09 67 23.14 and 09 67 23.15, and Drawings A-601, A-101, and A-102

The specifications provided for resinous flooring include 09 67 23.14 Chemical Resistant

Resinous Flooring and 09 67 23.15 Fuel Resistive Resinous Flooring, 3-coat System.

Could you please also provide the specific areas or locations within the project where these flooring finish specifications should be applied?

ANSWER: See section 09 67 23.14 for the Bleachers and Public Toilet (Head) noted in A-601 as F1 in Room Finish Schedule, and A-101/A-102 as concrete sidewalk. See section

09 67 23.15 for the Bulk Fuel bermed concrete pad.

50. Sections 09 67 23.15

Specs 09 67 23.15 Fuel Resistive Resinous Flooring, 3-Coat System, paragraph 1.3.4.3 stated that "All Contractors that perform surface preparation or coating application must be certified to SSPC QP 8 and should be SSPC QS 1 certified prior to Contract award and must remain certified while accomplishing any surface preparation or coating application..."

To our knowledge, no contractors in Guam currently hold both SSPC QP8 and SSPC QS 1

Certifications. Considering the project's flooring area is relatively small. Will the government consider, waiving this requirement?

ANSWER: The first and second subparagraphs of Specification Section 09 67 23.15 paragraph

1.3.4.3 will be removed in an upcoming amendment. The installation contractor requirements will only be the remaining paragraph: “Minimum requirements for the installation contractor are as follows: Completed three or more jobs within the past two years, applying the specified materials to concrete surfaces, and the total area exceeds 200,000 square feet. Submit documentation listing location of work, point of contact at job site, total square footage of applied materials, listing of both materials and equipment used, and validation from coating manufacturer documenting quality of materials purchased per job for work totaling 200,000 square feet within the past two years."

51. Proposal due date

We respectfully request a two (2) week extension of the bid submission deadline. The additional time is necessary to give vendors ample time to provide their quotations.

ANSWER: The proposal due date will be changed to May 07, 2024, and it will be provided in an upcoming amendment.

52. Drawing: A3/CU503

Please clarify if the meter reading cover for type box X is the same with type box III (Cast

Iron) (Dwg. Ref CU503 Detail A3)

ANSWER: Type III box cover to be provided in an upcoming amendment.

53. Drawing: Detail C1/CU511

Drawing CU511 detail C1 Sewer Trench Detail (Option 1). Sub-bedding with a thickness of

12" is shown in the section with "see note 2". Note 2 says prepare subgrade per spec section

31 23 00.00 20. If cohesive material, unsatisfactory material, or unstable material is encountered or the bottom of trench is within 2 feet of water table, overexcavate and replace the overexcavated material with crushed rock wrapped in non-woven geotextile fabric.

a. Question 1: Is the 12" sub-bedding provided in the detail C1 should be included as the regular trench section?

b. Question 2: Is the 12" sub-bedding provided in the detail C1 supposed to be part of note 2 and should not be included in the pricing as it is considered to be unforeseen condition and shall be subject to change order?

ANSWERS:

a. Follow Note 2. The 12” sub-bedding is only required as described by Note 2 for

“cohesive material, unsatisfactory material, or unstable material” and is not part of the

“regular” trench section.

b. Follow Note 2. The 12” sub-bedding is only required as described by Note 2 for

“cohesive material, unsatisfactory material, or unstable material” and is part of SLIN

0001AC.

54. Drawing: CU511

Drawing CU511 detail C1 Sewer Trench Detail (Option 1). Sub-bedding with a thickness of

12" is shown in the section with "see note 2". Note 2 says prepare subgrade per spec section

31 23 00.00 20. If cohesive material, unsatisfactory material, or unstable material is encountered or the bottom of trench is within 2 feet of water table, overexcavate and replace the overexcavated material with crushed rock wrapped in non-woven geotextile fabric.

Question 3: Note 3 mentions Controlled Low Strength material (CLSM). Is CLSM acceptable as sub-bedding?

ANSWER: Yes, CLSM is acceptable as sub-bedding.

55. Oil and Water Separator

Please provide reinforcement details for oil and water separator.

ANSWER: For pricing purposes only, assume 12" thick concrete slab with #5 @ 12" OC EW

T&B. Per A1/M-503, plan dimensions and reinforcing of the pad are contingent upon OWS Manufacturer.

56. Section 32 12 13, Bituminous Prime and Tack Coats, para 2.1.2, 2.2.2, 2.1.1.4

Section 32 13 13.06, para. 2.1.1, states - to "Provide cementitious materials in concrete mix with 20 to 50 percent non-portland cement pozzolanic materials by weight”. Para 2.1.1.4, states - to “Use of one of the SCMs listed below is optional, unless the SCM is required to mitigate ASR.” Para. 2.1.1 states - to provide, but, para. 2.1.1.4 states, to provide “is optional” unless the SCM is required to mitigate ASR.

Note, that our aggregates are not alkali-silica reactive.

Question: Is “SCM” still required, per par. 2.1.1, if the aggregates are not alkali-silica reactive?

ANSWER: Follow paragraph 2.1.1.4.

57. Drawing: Details C1/CU501 and C1/CU521

Drawings CU501 detail C1 for Waterline trench and drawing sheet CU521 detail C1 Drain

Line Trench. Both trench section shows a 24" thick sub-bedding.

Please confirm the 24" thick sub-bedding to be used for waterline and storm drainage line as shown in the drawings.

ANSWER: Detail C1/CU501 will be revised and provided in an upcoming amendment.

58. Drawing: Details C1/CU501 and C1/CU521

Drawings CU501 detail C1 for Waterline trench and drawing sheet CU521 detail C1 Drain

Line Trench. Both trench section shows a 24" thick sub-bedding.

Please confirm the sub bedding for waterline and storm drainage line are to be included in

BASE ITEM 0001AA.

ANSWER: Details C1/CU501 and C1/CU521 will be revised and provided in an upcoming amendment. Sub-bedding is considered over excavation in accordance with SLIN

0001AC.

59. Section 31 23 00.00 20, para 3.3

Specification section 31 23 00.00 20 paragraph 3.3 requires to over excavate the footings for the Bleachers and Head at least 24 inches below the bottom of footing and 12 inches horizontally. Perform additional over excavation to remove any pockets of softy, loose and unsatisfactory material.

Is the 24 inches below and 12 inches horizontal over-excavation requirement under foundation of Bleacher and Head shall be included as Option Item 1 under bid item 0002?

Please clarify.

ANSWER: All work associated with bid option 1 is part of CLIN 0002.

60. Drawing: Detail A2/CG414

Drawing CG414 section detail A2 shows a 4-feet limit of MEC clearance from the bottom of the pit and Over excavation limit. Please clarify if this over-excavation requirement is to be included under bid item 0001AC OVER-EXCAVATION.

ANSWER: HE Dig Pit Over excavation is required in the base bid for a different purpose than the over excavation in the Options.

61. Section 41 22 23.19, Sheet S-511

Reference to specification 41 22 23.19 and drawing sheet S-511 regarding the required monorail hoist. Please provide details and sizing of steel columns and steel beams supporting monorail hoist system so we can source out separately from the hoist supplier. Multiple supplier of hoist already declined to provide pricing due to missing details.

ANSWER: For bidding purposes only, assume HSS columns & WF beams weighting 50 lb/ft.

Per RFI #27 response, Monorail system to be designed by others.

File details come from the government source that posted it. Updated .