8_-_Q_&_As_88_-_114_-_Revised_to_88_-_108.docx
DOCX document 25 KB Posted
- Attached to
- Fixed and Rotary Wing Air Transportation Services in the PACOM AOR, Republic of the Philippines
- Solicitation number
- HTC711-18-R-R004
About this file
Questions and Answers - 8
View the file
Other files
Show all 28
On GovTribe
Work with this file
- Download the original file
- Contacts named in this file
- Similar government files
- Ask GovTribe AI about this file
Text version
Solicitation HTC711-18-R-R004
QUESTIONS 88 - 114
| QUESTION NO. |
| REFERENCE |
| QUESTION |
| RESPONSE |
| 88 |
| Atch 1 – PWS, Paras 1.2.1.4. Pg 4, 1.3.1.1. Pg 9 |
Para 1.2.1.4 states the “The Contractor shall provide at least one aircrew for each primary aircraft assigned to this task order.” Para 1.3.1.1 states “Aircraft shall be available to fly missions scheduled at any time; 24 hours per day, 7 days per week.”
(1) Does the govt intend for the aircraft AND aircrew be available to provide a 24/7 response?
(2) Should the contractor be able to support PR/CASEVAC missions as the occur, which could require the contractor to fly multiple missions within a 24-hour period?
(1) Yes. The Government intends for aircraft and aircrew to be able to provide 24/7 support meeting alert notification timelines as identified in the PWS.
(2) Yes.
| 89 |
| Atch 1 – PWS, Paras 1.2.1.4. & 1.2.1.5. Pg 4, 1.3.5.2. Pg 15 |
| N+0:30 response combined with 14 CFR 135 Subpart F aircrew rest regulations will require, at a minimum, two-three aircrews per aircraft to provide 24/7 response capability. N+0:30 requires the aircrew to be on duty, virtually planeside. |
Is it the Govt’s intent that ALL aircraft and aircrew be capable of providing 24/7 N+0:30 response capability at all times?
All aircraft and aircrew shall be capable of providing 24/7 response from alert notifications. Reference para 1.3.5.2 of the PWS. The Government anticipates workload operations to require an N+4 for FW and N+1 for RW to operate on a 24/7 CASEVAC structure.
| 90 |
| Atch 1 – PWS, Para 1.3.1.1. Pg 9 |
| Para 1.3.1.1 states “Aircraft shall be available to fly missions scheduled at any time; 24 hours per day, 7 days per week.” |
How much advance planning notice will the Govt provide the contractor for routine mobility (i.e. non-PR/CASEVAC missions?
Standard planning time will be provided for routine mobility.
| 91 |
| Atch 1 – PWS, Paras 1.3.2.5. Pg 12, 1.3.5.9. Pg 17, 1.3.6.2.4 & 1.3.6.4 Pg 20 |
| Para 1.3.2.5. states “pilots shall be instrument rated.” Para 1.3.5.9. states “to conduct operations while in other than daylight VFR conditions.” Para 1.3.6.4. states “Fixed Wing aircraft must be Instrument Flight Rules (IFR) capable.” Para 1.3.6.2.4 states “Contractor shall operate under Visual Flight Rules (VFR), except as otherwise specified in the PWS.” In order to operate aircraft IFR in air carrier service, aircraft must be equipped for IFR flight (including certified navigation equipment appropriate to the airspace), pilots must be trained and checked for IFR flight in accordance with an FAA approved training program, and the operator must be authorized for IFR flight and the required navigation type via Operations Specifications. |
Are IFR operations in fixed wing aircraft required?
Yes. While flights are expected to be in VMC, in the cases of life, limb, or eyesight, pilots need to have the capability to safely fly in instrument conditions.
| 92 |
| Atch 1 – PWS, Paras 1.3.2.5. Pg 12, 1.3.5.10.2. Pg 17, 1.3.6.2.4. Pg 20 |
| Para 1.3.2.5. states “pilots shall be instrument rated.” Para 1.3.5.10.2 states, in part, “during CASEVAC operations in which loss of life, limb, or eyesight of injured personnel may occur, (contractor) will ensure that IFR certifications are required for all aircrew and aircraft.” Para 1.3.6.2.4 states “Contractor shall operate under Visual Flight Rules (VFR), except as otherwise specified in the PWS.” In order to operate aircraft IFR in air carrier service, aircraft must be equipped for IFR flight, pilots must be trained and checked for IFR flight in accordance with an FAA approved training program, and the operator must be authorized for IFR flight via Operations Specifications. |
Are IFR operations in rotary wing aircraft required?
Yes. While flights are expected to be in VMC, in the cases of life, limb, or eyesight, pilots need to have the capability to safely fly in instrument conditions.
| 93 |
| Atch 1 – PWS, Paras 1.3.1.2. Pg 9, 1.3.5.2. Pg 15 |
| Para states “aircrew shall remain on the approved/filed flight plan, unless deviation for safety of flight is required. Para 1.3.5.2. states aircraft and aircrew shall be flight ready within 30 minutes of notification. IFR flight operations requires flight plans to be filed in controlled airspace. |
Is the time required to file flight plans, receive flight clearance, and taxi time be included in the N+0:30 response requirement?
PWS is revised to reflect N+1 response for RW and N+4 response for RW. The time required to file flight plans, receive flight clearance, and taxi time is included in response requirement.
| 94 |
| Atch 1 – PWS, Paras 1.3.1.7.3. Pg 10, 1.3.6.4. Pg 20 |
| Para 1.3.1.7.3. states “contractor shall be responsible for all communication equipment.” Para 1.3.6.4 states the contractor shall provide the airborne communications capability that is capable of securing UHF SATCOM Type 1 encryption that is compatible with AN PRC 117-G radio system. Some examples that are compatible are the ARC 210/231.” Procurement of Type-I encryption capable communication equipment requires one of the following: (a) the contractor to have or establish NSA COMSEC account; (b) the contractor to order the equipment and manufacturer deliver to DOD for export. Applies to all Type-1 encryption communications equipment, to include standard aviation radios such as the ARC 210 or 231. Establishing a NSA COMSEC account can take months, will require an executed DD254 authorizing COMSEC equipment, and have an account established for the operating location. The equipment order time is subject to manufacturer lead times and priority of US Govt orders. |
(1) Since a contractor cannot establish an NSA COMSEC account for this requirement prior to contract award, will the Govt consider providing the actual radios if the contractor provisions the aircraft with the necessary antennas, wiring, etc to allow the capability to plug in a GFE radio?
(2) If not, will the Govt assist the contractor in taking possession of the radios once shipped from the manufacturer and export the radios?
(1) Yes. The Government may provide SATCOM radio equipment as GFE until a vendor establishes a COMSEC account.
(2) See response above (ques #94, (1).
| 95 |
| Atch 1 – PWS, Para 1.3.6.5.2. Pg 21 |
| Para 1.3.6.5.2. states “Upon approval by the FAA or Civil Aviation Authority, as applicable, and the CO, the contractor shall obtain the capability to fly at night with the use of NVGs as specified in Table 2.” Approval to conduct air carrier night vision goggle (NVG) operations requires modifying the aircraft lighting system in an FAA approved manner to be compatible with NVG operations. |
(1) Must aircraft types offered by a Contractor have an FAA approved means of installing an aircraft lighting system compatible with NVG operations?
(2) If yes, must the contractor provide documentation that an FAA approved means of installing an aircraft lighting system compatible with NVG operations exists for the aircraft type offered?
(3) If yes, must specific aircraft offered by a Contractor on this task order have FAA approved NVG compatible aircraft lighting systems?
(4) If no, must the Contractor describe the means by which FAA approved NVG modification will be performed?
(1) Yes
(2) Yes
(3) Yes
(4) N/A. Reference responses above (ques. #96, 1-3)
| 96 |
| Atch 1 – PWS, Para 1.3.5.3. Pg 15 |
| Para 1.3.5.3 states “The air transport service shall maintain accreditation by 1) the Commission of Accreditation for Medical Transport (CAMTS), or 2) the National Accreditation Alliance of Medical Transport Applications (NAAMTA)”. CAMTS and NAAMTA offer different levels of accreditation that certify air carrier and medical program capabilities of providing specific levels of patient care. Each level of accreditation requires different compliments of equipment and different medical attendant credentials. The different levels of medical accreditation applicable to this requirement, listed in order from lowest to highest level of patient care, are: (a) Basic Life Support (EMT); (b) Advanced Life Support (Paramedic); (c) Critical Care (RN/PA/MD + Paramedic) |
What level of accreditation is required of the air transport service?
Advanced Life Support accreditation is required.
| 97 |
| Atch 1 – PWS, Paras 1.3.5.3. Pg 15, 1.3.5.9. & 1.3.5.10.2. Pg 17 |
| Para 1.3.5.3 states “The air transport service shall maintain accreditation by 1) the Commission of Accreditation for Medical Transport (CAMTS), or 2) the National Accreditation Alliance of Medical Transport Applications (NAAMTA)”. Para 1.3.5.9. and 1.3.5.10.2 states, in part, that the FW and RW must be capable of “transporting a minimum of four (4) patients (two (2) ambulatory and two (2) litters or a combination thereof) and at least one (1) medical attendant…” Both CAMTS and NAAMTA require a minimum of two (2) medical attendants per aircraft and flight for accreditation, regardless of the level of accreditation. Additionally, NAAMTA and CAMTS accreditation standards will require sufficient medical attendants in order to provide 24/7 coverage per designated CASEVAC aircraft; this will result in a minimum of two to three medical crews per aircraft. |
(1) Is it the Govt’s intent for only one (1) medical attendant to treat a minimum of four (4) patients?
(2) Is the Govt’s intention for the contractor to staff aircraft with only one medical attendant? If the answer is yes, medical accreditation will not be possible.
(1) 2 paramedics for FW aircraft; 2 paramedics for each RW aircraft.
(2) No, reference previous response (ques #99, (1).
| 98 |
| Atch 1 – PWS, Paras 1.3.5.4. Pg 15, 1.3.6.1. Table 2 Pg 19 |
| Para 1.3.5.4. states, in part, “…medical providers shall consist of four medical attendants…allowing for two paramedics for (FW) and two paramedics for (RW) aircraft.” Para 1.3.6.1. Table 2 designates 1x FW and 2x RW aircraft as CASEVAC aircraft implying all aircraft must be staffed with medical attendants. As a general rule, 24/7 coverage by a single crew of medical attendants is not safe or practical. N+0:30 makes single crew of medical attendants impossible. |
(1) Must all three CASEVAC-designated aircraft be staffed with medical attendants at all times?
(2) If not, will the Govt specify minimum medical attendant staffing for each the CASEVAC aircraft at any given time (i.e. 1x FW and 1x RW must be CASEVAC capable at any given time)?
(1) Reference para 1.3.5.2.
(2) Reference previous response (ques. #99, 1)
| 99 |
| Atch 1 – PWS, Para 1.3.5.9. Pg 17 |
| Para 1.3.5.9 states a loading door is not an acceptable alternative to a rear loading ramp and states specific rear-loading cargo door dimensions, payload capability, and cabin volume requirements. This para is titled “Fixed-Wing CASEVAC Requirements” and the FW aircraft is designated as a CASEVAC aircraft. Furthermore, CASEVAC requirements of a minimum of two litter patients, two ambulatory or a combination thereof do not necessitate the ramp measurements, payload capability required, or the cabin volume. Currently, incumbent CASEVAC contractors in other AORs supporting SOF are utilizing FW aircraft with wide side-loading doors successfully. A wide side-loading door enables a patient to on a litter to be loaded in the neutral horizontal position with all critical care equipment attached. |
(1) Is it the Govt’s intent to specify FW CASEVAC aircraft requirements that do not relate or pertain to CASEVAC capabilities?
(2) Is it the Govt’s intent to utilize the FW CASEVAC aircraft primarily or equally for pax/cargo support as opposed to dedicated N+0:30 CASEVAC alert? If so, the FW CASEVAC aircraft will be limited in its ability to be available 24/7 for N+0:30 response.
PWS is revised appropriately to reflect responses to ques 102, (1)-(2).
| 100 |
| Atch 1 – PWS, Paras 1.3.5.10 & 1.3.5.10.1., Pg 17 |
| Para 1.3.5.10. is titled Rotary Wing CASEVAC Requirements and 1.3.5.10.1. specifies requirements for quarterly CASEVAC training exercises to be conducted specifically with the RW aircraft. |
(1) Does the quarterly training requirement apply to FW CASEVAC aircraft as well?
(2) If so, will the contractor be excused from maintaining N+0:30 response requirements on the FW aircraft during training events? If not, the contractor will have to propose two (2) FW aircraft to fulfill the one (1) FW aircraft requirement.
(1) Exercise applies only to RW aircraft.
(2) N/A
| 101 |
| Atch 1 – PWS, Para 1.3.6.1. Table 1 Pg 18 |
| Table 1 lists Aircraft Specifications, but does not specify combined/conjunctive capability requirements for the FW or RW the aircraft. A lack of clearly stated combined requirements has led to previous contract protests in the industry. |
(1) What are the Govt’s combined requirements for the FW aircraft (e.g. Combined requirement of 400 NM with 2,000 lbs unrefueled at 30 C and 2,000 ft pressure altitude with no wind).
(2) What are the Govt’ combined requirements for the RW aircraft (e.g. Combined requirement of 400 NM with 5,000 lbs at 30C and 2,000 ft pressure altitude with no wind).
(1) Reference revisions to para 1.3.6.1 of the PWS.
(2) Reference revisions to para 1.3.6.1 of the PWS.
| 102 |
| Atch 1 – PWS, Para 1.3.6.1. Table 2 Pg 19 |
| Table 2 Note 2 states the Govt “will guarantee 80 hours per month per airframe supporting other than CASEVAC. No minimum guarantee for CASEVAC.” Note 3 states that “25% of the estimated RW/FW hours will be utilized for PR and CASEVAC support. 75% (of hours) will be utilized for airlift…” All aircraft listed in Table 2 are designated as CASEVAC aircraft, which results in Note 2 and 3 conflicting. |
(1) What are the minimum guaranteed hours for each aircraft listed in Table 2 (e.g. 80 hours; 75% of 80 hours; 0 hours)?
Note 2 addresses minimum guaranteed hours for each aircraft listed - 80 hrs. Note 3 provides estimated workload percentage for type of flying and has also been revised to reflect appropriately.
| 103 |
| Atch 1 – PWS, Paras 1.4.1. – 1.4.1.2. Pg 23 |
| Para 1.4.1. specifies the contractor shall provide flight risk analysis to include the development, evaluation, and dissemination of environmental risks/threats/conditions. Flight risk analysis of each flight and mission is an inherent part of Part 135 air carrier operations, but para 1.4.1.1. and 1.4.1.2. contemplate generalized all-source intelligence without specifics, that implies intent of providing these capabilities for external use. This would necessitate the contractor staff a dedicated intelligence analyst on site to accomplish the requirements stated. |
(1) Are the Flight Risk Analysis requirements only applicable to the contractors operations or will the contractor be required to provide all-source intel analysis for external users?
(2) Is the Govt’s intent for the contractor to staff a dedicated intelligence analyst on site?
(3) Can the Govt provide more specific details as to the frequency of reports or briefings for Flight Risk Analysis requirements?
(1) Flight Risk Analysis shall only be applicable to the contractor’s operations.
(2) Yes.
(3) Flight Risk Analysis requirements will be as required by the Government for contractor to conduct operations.
| 104 |
| Atch 1 – PWS, Paras 1.4.4. – 1.4.4.2. |
| Para 1.4.4. states the contractor “shall manage daily and future operations of transport aircraft.” Para 1.4.4.1 and 1.4.4.2. provide generalized requirements that imply these services could be in support of external users or other aircraft. |
(1) Can the Govt provide more specific requirements for Air Planning Services?
(2) Are the Air Planning Services limited to the contractor’s operations or external users and aircraft?
(1) No external support is required for air planning services.
(2) Yes, air planning services are limited to contractor’s operations.
| 105 |
| Atch 1 – PWS, Para 1.4. Pg 23 - 25 |
| Task Area 3, Para 1.4. states “this task area provides specifics on requirements outlined in this performance work statement.” All of the requirements outlined in para 1.4. through 1.4.4.2 are generalized requirements without specifics, frequency, or specific mention of these services in relation to applicability contractor services or other operations, aircraft, and users. As a result, it is impossible to anticipate these requirements or appropriately plan for staffing and resources. |
(1) Will the Govt provide more specificity for Task Area 3 in order to clearly outline expectations and estimated requirements so that the contractor can adequately price and resource this Task Area?
(2) Does the Govt expect the contractor to price these services into the Monthly Basing and Flight Hour CLINs provided in the Price Table? Generally, these services are priced separately or contracted separately.
(3) If so, is the contractor expected to provide these services external to the contractor’s operations via a team of dedicated Ground Support Services personnel (i.e. support to DOD units and DOD aircraft)?
(1) Reference revisions to para 1.4.3 of the PWS.
(2) Pricing table is revised to reflect appropriately.
(3) Reference revisions to para 1.4.3 of the PWS. The CLIN structure and pricing table is revised to capture Ground Support Services under an Operational Support CLIN.
| 106 |
| Atch 1 – PWS, para 3.2. Pg 27 |
| Para 3.2 states the Govt will provide office furniture, lodging accommodations, and meals during performance at Edwin Andrew Base. |
Will the Govt provide accommodations if the contractor aircraft and aircrew are required to remain overnight (RON) at a forward operating location?
The USG will not provide accommodations, but will reimburse costs as identified in the PWS.
| 107 |
| Atch 1 – PWS, Para 3.2. Pg 27 |
| Para 3.2 states the Govt will provide office furniture, lodging accommodations, and meals during performance at Edwin Andrew Base. |
Will the Govt provide aircraft parking and maintenance space; office and operations planning space; area or real estate to store parts, GSE, and spares?
Yes.
| 108 |
| Proposal Preparation Instructions, L-3(3)(a)(3) Pg 7-10 of Amend 0001 |
| Will the Govt increase the 6-page limit specified for Subfactor 1 – Management and Operational Approach? 6-pages is insufficient to cover requirements listed and task areas. Recent solicitations of this nature have allowed between 10-15 pages. |
| The USG has increased the page limitation from 6 pages to 12 pages for Subfactor 1. |
File details come from the government source that posted it.