Updated_Site_Visit_Questions_2025_01_15_-_GVIC_0003.pdf
PDF 238 KB Posted
- Attached to
- GVIC FISH SCREEN REHABILITATION
- Solicitation number
- 140R4024R0024
About this file
This document contains 37 questions and answers from site visits related to Solicitation 140R4024R0024 for the GVIC Fish Screen Rehabilitation project managed by the Bureau of Reclamation.
Key details include: Government-furnished equipment delivery timelines with traveling screens expected by award time and debris trough/conveyor delivery before Notice to Proceed; requirement for an onsite safety representative during construction (can be dual role with superintendent); no requirement for full-time quality control representative; NEMA enclosure specifications for various control panels; PPQ submission due date of January 29, 2025; work period between April 1, 2025 and May 1, 2026 with canal operation from April-November 2025; liquidated damages of $3,650 per calendar day; estimated project value between $1-5 million; work hours restricted to 6pm-7am for certain activities; and various technical specifications regarding guardrails, pipe materials, and testing requirements. GVIC will install the Master SCADA system while the contractor is responsible for installing government-furnished CCS equipment and connections.
View the file
Other files
Show all 26
On GovTribe
Work with this file
- Download the original file
- Contacts named in this file
- Similar government files
- Ask GovTribe AI about this file
Text version
GVIC Fish Screen Rehabilitation
Solicitation 140R4024R0024
Site Visit Questions – 18 December 2024
Question #1 - When does Reclamation expect delivery of the traveling screens?
Answer #1 -
a. See Specification Section 01 64 40 – Government-Furnished Equipment (GFE) for the list of GFE and associated storage, protection, and reporting requirements.
b. The CCS panels and enclosures (Items 6, 7, 8) have been delivered and are stored at the work site.
c. The traveling screens (Items 1, 2, 9) are undergoing their final inspections and are expected to be on-site by the time of Award.
d. The debris trough and conveyor (Items 3, 4, 5) are being fabricated and are expected to be delivered after award but before Notice to Proceed is issued.
e. The GFE Spare Parts will be delivered with the associated equipment.
Question #2 - Is a Full-Time Safety individual or a Full-Time QC person expected or required?
Answer #2 - Yes, Specification Section 01 35 20 – Safety and Health, Paragraph 1.05 B.
5. states “At least one Contractor Onsite Safety Representative shall be onsite during construction activities”. There is no restriction against the contractors Onsite Project
Superintendent serving collateral duty as the Contractor Onsite Safety Representative.
The specifications do not require the contractor to provide a full-time onsite quality control representative. However, Specification Section 01 46 00 – Quality Procedures and
Far Clause 52.246-12 – Inspection of Construction require the Contractor to establish an inspection system to ensure quality.
GVIC Fish Screen Rehabilitation
Solicitation 140R4024R0024
Questions/Answers – 15 January 2025
Question #3 - Please advise if the GVIC PLC/VFD control panel enclosure is to be
NEMA 4X (stainless steel) or NEMA 4 (mild steel).
Answer #3 – Please see the following:
The Wash Water Supply System control panel enclosure shall be 304 Stainless Steel rated
NEMA 250, Type 4x. See revised Specification Section 22 16 00 – Wash Water Supply
System, Paragraph 1.05 J.
The Upstream trough and Downsteam trough shown on Drawing No. 1745-417-134 shall be 304 Stainless Steel. See revised Specification Section 26 05 33 – Electrical Conduit, Paragraph 2.02 H.
The DP1 & Master SCADA Panel enclosure is specified as NEMA 250, Type 4 minimum.
See Specification Section 26 05 02 – Basic Electrical Materials and Methods, Paragraph
2.01 B. 1.
The Government Furnished Equipment CCS & SCADA Sub-Panel enclosure is NEMA
Type 4x, Stainless Steel.
Question #4 – The PPQ lists a response date of 11/15/24. What date would you like references to return the PPQs to you?
Answer #4 – PPQs are to be submitted on 29 January 2025, when proposals are due.
The PPQ due date will be updated accordingly.
Question #5 – Is GVIC installing the SCADA system? Who is supplying the Master
SCADA equipment?
Answer #5 – Please see the following:
The Master SCADA system equipment will be furnished and installed by GVIC. All data and power connections required for the Master SCADA installation will be furnished and installed under this contract. The installation of the Government Furnished Equipment
CCS and all associated connections is also accomplished under this contract. See
Specification Section 11 95 00 – Traveling Screen System, Paragraph 3.01 F. and the
Notes on Drawing No. 1745-417-137.
Question #6 – The Government will be supplying the debris trough assembly, does this include all the hardware such as the swivel leveling mounts?
Answer #6 – Yes, all hardware listed on Drawing No. 1745-OA-079 will be supplied by the Government. The contractor will be responsible for providing expansion anchors in accordance with drawings 1745-417-142 detail B.
Question #7 - Is the contractor responsible for providing a controls contractor?
Answer #7 – The contractor is responsible for installing the GFE Cleaning Control
System (CCS) and all data connections. While the CCS is pre-programmed, the contractor is responsible for bringing it into operation. GVICs representative will install and program the Master SCADA system. See Specification Section 11 95 00 – Traveling
Screen System, Paragraph 3.01 F. and the Notes on Drawing No. 1745-417-137.
Question #8 - Can water be completely shut off to the fish screen return structure?
Answer #8 – The canal will not be in use and the GVIC river gates will be closed from
November 1, 2025, to April 1, 2026. However, the gates allow some leakage which must be managed by the contractor. See Specification Section 31 03 33 – Removal of Water from Excavation (Removal and Control of Water), Paragraph 1.06 B. and Note 4 on
Drawing No. 1745-417-112. See also Revised Specification Section 01 11 00 – Summary of Work, Paragraph 1.03 B.
The fish return pipe is equipped with a slide gate and stop log guides on its inlet and stop log guides on its outlet which may be used by the contractor to prevent backflow from the river. See Information Only Drawing No. 1745-100-6 and 1745-100-21.
Question #9 - Will all excavated material need to be removed from the site?
Answer #9 – No. Excavated material may be stockpiled onsite in the location shown on
Drawing No. 1745-417-112. See Specification Section 31 23 39 – Disposal of Excavated
Materials, Paragraph 3.01 B.
Question #10 - Can you provide a detailed list of pumps and motors that are supplied by the Government?
Answer #10 – The following pumps and motors will be supplied by the Government:
• Each screen provided as GFE will be assembled with the motor and gearbox installed as shown on Drawing No. 1745-417-134, quantity 16.
• The debris conveyor provided as GFE will be assembled with motor and gearbox as shown on Drawing No. 1745-417-143, quantity 1.
• The pump assembly (pump and motor) provided as GFE to be installed by contractor, shown in drawing 1745-417-138, quantity 1.
• The spare Screen Gear Motor (quantity 1) and Debris Conveyor Gear Motor
(quantity 1) listed in Specification Section 01 64 40 – Government-Furnished
Equipment, Table 01 64 40B – GFE Spare Parts.
Question #11 – Is there a specific model of Rotork actuator that would be preferred for the three new gate actuators on the existing check structure gates (35 22 18)? It appears that the Rotork IQ does not have an iron gear casing but does have a digital interface;
alternatively, the Bettis M2CP has the iron gear casing but no digital interface.
Answer #11 – The cast iron gear casing is not required. See revised Specification Section
35 22 18 – Gate Actuators, Paragraphs 2.01 D and 2.01 F.
Question #12 – What is the torque required to open the gate, as well as the pitch on the stem?
Answer #12 – We cannot provide the torque required to open the gate. The gates are 5-ft x 5-ft and designed for 10 feet of seating head. The stem is 1-1/2” diameter with .375
Pitch, Stub ACME threads. See revised Specification Section 35 22 18 – Gate Actuators, Paragraph 2.01 H. The contractor is responsible for working with the actuator supplier to determine the required torque.
The gates are currently operated using Joyce/Dayton machine screw jack model WJT65I
84 T1 SPS/SW/ST, HC. See Specification Section 35 22 18 – Gate Actuators, Paragraph
2.01 A. 6.
Question #13 – What will the work hours be for this project?
Answer #13 – Only construction activities approved by the COR will be allowed during hours of 6 pm to 7 am. See Specification Section 01 57 20 – Environmental Controls, Paragraph 1.06 A.
Question #14 – Was the Pre-Bid Site Visit on December 18, 2024, Mandatory to be able to bid on this project?
Answer #14 – No. While the site visit was encouraged it is not a requirement to bid. See
Solicitation Clause L.23. 52.236-27 Site Visit (Construction).
Question #15 – Are there any liquidated damages for this project? If so, what are they?
Answer #15 – Yes. $3,650.00 for each calendar day of delay until the work is completed or accepted. See Solicitation Clause F.2. 52.211-12 Liquidated Damages – Construction.
Question #16 – The period of performance is listed as 4/1/25 – 5/1/26. When will the existing fish screen be in operation during that period of performance?
Answer #16 – GVIC will operate the canal and fish screen from April 1, 2025, to
November 1, 2025. See revised Specification Section 01 11 00 – Summary of Work, Paragraph 1.03.
Question #17 – What is the thought process of working during the time the existing fish screen is in operation?
Answer #17 – See answer to Question #16 above.
Question #18 – Are we (the contractor) to keep the fish screen in operation during the
2025 season?
Answer #18 – No. See answer to Question #16 above.
Question #19 – When will GVIC be shutting off water to the fish screen?
Answer #19 – See answer to Question #16 above.
Question #20 – The budget listed for this project is $1,000,000 - $5,000,000, that is quite a range. Can this budget be narrowed down with the thought process that went into this budget?
Answer #20 – The estimated magnitude range of $1 to $5 million is provided with the solicitation to give potential bidders an idea of the magnitude of the project and is based on the independent government cost estimate. Potential bidders should rely on their own analysis when determining the unit prices and resulting total value of their proposals.
Question #21 – What is the clarification on the electrical control panel enclosure rating?
Answer #21 – See answer to Question #3 above.
Question #22 – The existing control panels are NEMA 4X (304SS) please confirm exactly what is required for the control panel enclosure rating? The specification does not provide this information.
Answer #22 – See answer to Question #3 above.
Question #23 – Are the existing check gate stems going to be reused with the new actuators?
Answer #23 – Yes. See answer to Question #12 above for existing stem characteristics.
Question #24 – What is the expected outage time frame for dewatering the structure and performing the work in the dry?
Answer #24 – Work requiring dewatering of the canal shall be performed between
November 1, 2025, and April 1, 2026. See answer to Question #16 above.
Question #25 – Are there any working hour restrictions? (No Saturdays, Sundays, etc.)
Answer #25 – See answer to Question #13 above. Work may be performed on Saturday and Sunday.
Question #26 – Can you provide an installation manual or spec sheet for the dual leaf gate and/or the bi-fold overshot gates?
Answer #26 – No. The Dual Leaf and Bi-fold Overshot gates are “or equal” products supplied by the contractor under this contract. The contractor is responsible for selecting a manufacturer and following their installation requirements. For Dual Leaf Gate see
Drawing No. 1745-417-120 and 1745-417-121, and Specification Section 35 22 17 –
Dual Leaf Gate, Paragraph 3.01. For the Bi-fold Overshot Gates see Drawing No. 1745-
417-124 and Specification Section 35 22 20 – Bi-fold Overshot Gates, Paragraph 3.01.
Question #27 – Do we need to include the stainless steel blockout cover assembly and drainpipe clamp shown on Drawing No. 1745-417-143 in our scope?
Answer #27 – Yes. All Debris Conveyor Attachments on Drawing No. 1745-417-143 are included in this contract including the Debris Conveyor Drain Pipe, Conveyor Blockout
Cover Assembly, Drain Pipe Bracket, and Drain Pipe Clamp.
Question #28 – Will D1.1 cover the requirements for the requested D1.4 on the embed plates shown on Drawing No. 1745-417-126?
Answer #28 – Yes, D1.1 is acceptable.
Question #29 – Are the pre-plate embeds shown on Drawing No. 1745-417-126 already there or do we need to fabricate new? If new – we need a detail/drawing with specifications.
Answer #29 – The embeds are included in this contract and will be cast into the concrete in the new fish return structure. The Wall Embedment detail is on the bottom right corner of Drawing No. 1745-417-126.
Question #30 – Can the 3rd step down shown on Drawing No. 1745-417-126 Section A-A be (1) 2’-0” length like the other two steps? We understand that they are trying to save on material, but the fabrication time is increased. We believe it is more cost effective to have them all the same.
Answer #30 – No. The bottom step grating is in two sections for easier removal to allow debris to pass through the channel below.
Question #31 – What is the thickness of the bent plate on the Grating Support Weldment shown on Drawing No. 1745-417-141?
Answer #31 – All components of this weldment are ¼”, except the C channel and the square tube.
Question #32 – There is no hardware shown to mount guardrail post to socket. Is it required?
Answer #32 – No. The socket mounting method is intended to facilitate removal of the guardrail as needed for canal maintenance access.
Question #33 – What material (pipe size) is required for the guardrail?
Answer #33 – The Guardrail shall be 1-1/2” schedule 40 steel pipe. The Guardrail
Sockets shall be 2” diameter schedule 40 steel pipe. See Drawing 1745-417-125.
Question #34 – Can you verify the condition of the existing guardrail to be reinstalled and are we (the contractor) responsible for repairing damage to existing railing or coating.
Answer #34 – The existing guardrail has been in place for many years and may have some damage to the galvanized finish. Damage to the galvanized finish caused by the contractor shall be repaired per Specification Section 05 50 00 – Metal Fabrications, Paragraph 3.01 B. Guardrail damaged by the contractor shall be repaired or replaced, see Specification Section 01 56 10 – Protection of Existing Installations, Paragraph 3.03
A.
Question #35 – Can D1.6 & Section IX (stainless) be substituted for the requested B2.1-
8-212/213 certification for the Wash Water Pipe Termination shown on Drawing No.
1745-417-132?
Answer #35 – Yes, D1.6 is acceptable.
Question #36 – Is 3rd party testing required for the Wash Water Pipe Termination on
Drawing No. 1745-417-132?
Answer #36 – No. The contractor should inform the COR when testing will take place.
The COR will determine if the government will have a representative in person for the test of if photographic evidence is sufficient. See Specification Section 05 50 00 – Metal
Fabrications, Paragraph 3.04.
Question #37 – For the Wash Water Pipe Termination on Drawing No. 1745-417-132 can
SCH40 pipe be substituted for the SCH10 pipe? This will assist with the ability to thread and weld.
Answer #37 – Yes, the pipe shall be schedule 10 minimum.
File details come from the government source that posted it. Updated .