Running QUESTIONS AND ANSWERS.docx
DOCX document 30 KB Posted
- Solicitation number
- W912J6-12-R-0002
About this file
Q A as of April 20 2012
View the file
Other files
Show all 35
On GovTribe
Work with this file
- Download the original file
- Contacts named in this file
- Similar government files
- Ask GovTribe AI about this file
Text version
QUESTIONS AND ANSWERS RELATED TO:
SOLICITATION W912J6-12-R-0002
Make Sure You Have the Latest Version of this Web Page “Refresh” or “Reload” Dated 28 Feb 2012
1. Q. How do I access the files/documents for the Project?
A. See, Sections 4.4, 4.5 & 4.7 of the FBO Vendor Guide available for download in PDF format via the Federal Business Opportunities / FBO Home Page. See also, Section 00100 of the Solicitation. Additionally, to view and/or download Export Controlled Materials, a company must be certified (via an approved DD Form 2345) by the Joint Certification Program (JCP) administered by the Defense Logistic Information Service (DLIS). This certification establishes that a company is a U.S. or Canadian contractor eligible to receive unclassified technical data that is under the control of the U.S. Department of Defense (DoD) or the Canadian Department of National Defense (DND). Questions about this program or DD Form 2345 should be addressed to U.S./Canada Joint Certification Office, Defense Logistics Information Services (DLIS), Federal Center, 74 Washington Avenue North, Battle Creek, MI 49017-3084; or telephone (616) 961-4358, toll free (800) 352-3572; or email jcp-admin@dlis.dla.mil.
2. Q. I am trying to access the [export controlled] packages and have a number as assigned on DD Form 2345 but cannot get the packages to open. Our DD 2345 Number is ####### expiration ##/##/2015.
A. The U.S./Canada Joint Certification Program (JCP) office reported to this office that once a company is certified with the JCP office (3 to 5 business days), the company should contact FBO to have them add their JCP number to their FBO account. The FBO help desk (Federal Service Desk) reported to this office that companies need to make sure that they are registered and login as a Vendor to FBO. When the Vendor click's to open an export controlled package/document, they should be asked for their MPIN. After entering the MPIN, the export controlled package/document should be viewable/downloadable by Vendors that have gone through the JCP process. If a Vendor still has problems, the Vendor should check to make sure that their CCR registration and MPIN are valid and up-to-date. If problems still persist, the Vendor may call the FBO help desk at 866-606-8220, selection option 2 for FBO issues, and ask for troubleshooting assistance.
Dated 05 April 2012
3. Q. On sheet C-124 a 2 foot by 3 foot CONCRETE BOX DRAIN is shown on OPTIONAL BID ITEMS 7, 8, and 9. Is this BOX DRAIN to be part of the Base Bid? If it is not part of the base bid should it be included with its respective OPTIONAL BID ITEM?
A. The box drain is not a portion of the Base Bid. The box drain is to be included in the respective versions of the Optional Bid Items 7, 8, and 9.
4. Q. 2. Final Specifications document - section 013520-(page 11) para
1.6. C.3.d states “The Commissioning Authority (CxA) for this project is provided by the A/E.".
The solicitation document W912J6-12-R-0002_BDE_RC_Phase#1.pdf states:
2.2.1.3.2. Proposal adequately discusses approach and timeline for commissioning. Use of an independent, qualified commissioning agent/firm may receive additional consideration Above two statements contradict each other. Please clarify if the commissioning authority is to be provided by the contractor or government A/E.
A. Government A/e.
Dated 10 April 2012
5. Q. Looking at Drawing A-411 and A-412 : Keynote 1 is for Wood Wall Panel (WD-1). However, WD1 on Interior finish abbreviation on sheet I-651 says that WD-1 is for wood doors.
A. This will be clarified in a forthcoming Addendum.
6.Q. Please provide spec for architectural terra cotta baguette sunshades.
A. Specification Section 045000 – Terra Cotta Panel and Baguette Louver System covers the architectural terra cotta baguette sunshades. This section is included in the Issued for Bid documents.
7.Q. Detail 6/S-511 and 3/A-541 gives conflicting size on shower partition support members. Please clarify.
A. Detail 3/A-541 will be deleted in a forthcoming Addendum.
7.Q. Section 012300 – Optional Bid Items OBI #1 – Price for providing all work in connection with the Auditorium Balcony… Plan Page I-410 shows that there are (2) fixed seats on the first floor that are labeled OBI #1 and in the Tabulation Box, it says that OBI #1 seats for the first floor is 314.
Please verify if there is OBI #1 work on the first floor and, if so, is this work for two seats only?
A. Per Sheet I-410:
- Total Seat Count First Floor Base Bid Condition is 312 seats
- Total Seat Count First Floor OBI#1 Condition is 314 seats.
The following Note will be added in a forthcoming Addendum under the Total Seat Count tabulation:
“OBI #1 – PROVIDE 2 ADDITIONAL SEATS”
The 2 additional seats required for OBI #1 are a result of the different wall elevations that results from the addition of the Balcony.
Dated 11 April 2012
8.Q. Regarding the IBCT Readiness Center Door Schedule:
Doors # 1013I & 1013J appear on the door schedule, but do not appear on the floor plans. I believe these openings are at doors # 1241A & 1242A. Please clarify.
A.
Doors 1013I and 1013J are not in the project. These are Doors 1241A and 1242A respectively.
This will be clarified in a forthcoming Addendum indicating the deletion of doors 1013I and 1013J from the Door Schedule.
9.Q. Please verify the locations for door numbers 1013J and 1012I. Also, verify that doors 1061A, 1062A, 1021A, 1241A, 1242A, 1250C, 1250B, 2051A will be pair doors and type "G". On door schedule they are shown to be single doors with type "C" and on floor plan they are pair doors. Please confirm.
A.
Doors 1013J and 1012I (1013I? – see above) are not in the project.
Doors 1061A, 1062A, 1021A, 1241A, 1242A, 1250C, 1250B, 2051A will be pair doors and type "G‖.
This will be further clarified in a forthcoming Addendum.
10.Q.Regarding Existing Pavements :
Please clarify the thickness of the existing pavements (AC & Concrete) that are to be demolished. Would you provide a specification for Sheet # C-010.
A.
Existing pavement thicknesses can be determined in the review of the Geotechnical Report located in Section 311001 ―Project Soils Report and Logs‖ of the specifications.
General specifications for Sheet C-010 can be found in Section 311000 ―Site Clearing‖, Section 15240 ―Construction Waste Management‖, and Section 17310 ―Cutting and Patching‖.
11.Q. Regarding Section 03300 Cast In Place Concrete, subsection 2.4, A, 2.
The specifications for section 321316 Concrete Paving, allows the use of flyash class “C” or “F” per ASTM C618 but does not indicate if the use of blended cements are allowed per ASTM C595. Will the design team accept ASTM C595 “Standard Specification for Blended Hydraulic Cements”, Type IP for concrete paving as well?
A.
Type IP cement is acceptable for concrete paving.
Section 321316 ―Concrete Paving‖ shall be modified as follows: Per Subsection 2.3 Concrete Materials A.1, Type III cement will not be utilized for this project.
12.Q. Need clarification on Section 102800 – Toilet, Bath & Laundry Accessories; 12.Q. Specs call for one type of mirror Bobrick Model #B-290, which is a framed mirror. The plans are also calling for a “frameless” mirror. Is this mirror a part of this section? If so, what model does the end user require?
A.
Framed mirrors are specified in Section 102800 – TOILET, BATH AND LAUNDRY ACCESSORIES. Framed mirror information is also included in Section 088300 – MIRRORS.
“Frameless” mirrors are specified in Section 088300 – MIRRORS. The “frameless” mirrors are not part of Section 102800 – TOILET AND BATH ACCESSORIES.
13.Q. The plans mention a Soap Dish. There is no spec for this. Please advice.
A.
A recessed soap dish will be added to Specification Section 102800 in a forthcoming Addendum.
14.Q. Plans mention a wall mounted soap dispenser and a lavatory mounted soap dispenser. The specs only mention the wall mounted soap dispenser. What model should I use for the lavatory mounted soap dispenser? Please advice.
A lavatory mounted soap dispenser will be added to Specification Section 102800 in a forthcoming Addendum.
Need Clarification on Section 102113 – Toilet Compartments:
15.Q. Specs call for “Floor-to-Ceiling” style. The plans are asking for “Overhead Braced”. Which style is required?
The specifications are correct. Toilet Compartments are “Floor and Ceiling Anchored”.
16.Q. As you can see, even with numerous guides and specifications, there are no precise guidelines regarding concrete temperatures or discharge times, it is left to the discretion of the purchaser. We are already doing the typical concrete temperature control procedure. The greatest concern on high concrete temperatures is lower strength due to water demand and hydration rates.
We respectful request waiver of the maximum concrete temperature specified. Instead we suggest maximum concrete temperature of 95oF provided the concrete is still workable.
The maximum temperature of concrete shall be increased to 95° F, provided the concrete is workable.
Dated 12 April 2012
17. Q, Reference: Underground Gas Tank
• First of all, we would like to know if an above ground tank is not an option. Underground tanks are difficult to maintain and would still require the same necessary set back requirements that an above ground tank requires. Also Oahu Gas Service (OGS) could rent the LP Gas Tank for the above ground tank. Please confirm.
A.
It is our understanding that an above ground LP Gas Tank presents a greater potential risk to the security and safety of the soldiers utilizing the facility and the building. For example, if an explosive device were detonated in the vicinity of an above ground tank, the explosion would be amplified. We do not recommend installing an above ground LP Gas Tank near this facility. Please bid the below grade LP Gas Tank as specified on the plans.
18. Q. When is the last day to receive questions?
The last day for questions will be 18 April 2012 by COB.
19.Q. Drawings A102B: Gridline D and Gridline 13 thru 22 do not show windows but details 6/A203 is showing windows on this locations. Please clarify.
Windows are high windows above the Floor Plan cut line, so do not appear on Sheet A-102B.
These windows appear in Plan on Sheet A-112B – Reflected Ceiling Plan.
They are also indicated in Section on Section 3/A-322 on Sheet A-322 – Wall Sections.
They correspond to Window Type 14 on Sheet A-621 – Window Type Elevations.
20.Q. E100A describes the PV to be mounted on the Parking Canopy Structure. Please clarify if this is an Open Structure or a Deck Structure. If it is an open structure, the amount of PV Panels would increase and the KW rating of the system would also increase to approx 60KW.
The Parking Canopy was intended to be open structure, based on 210 watts per panel which required an area approximately 40’ x 135’. If higher output panels are utilized, the overall length of the structure may be reduced, provided the nominal 45kW (minimum) is maintained.
21.Q. E601 shows a feeder raceway for HECO to be provided from the SW1 to the AASF Facility. Please clarify the location of the AASF Facility. Please clarify the location of the AASF Facility and Trench Detail
Refer to Keyed Note #6 on drawing E-100B. “provide (2) 5” conduits stubbed out 5’-0” and capped for future use” (2-5” conduits stubbed out to the East, and 2-5” conduits stubbed out to the South). Use trench Detail #2 on sheet E-501.
Date 18 April 2012 22.Q. E601 shows a feeder raceway for HECO to be provided from the SW1 to the NEW HECO UTILITY SERVICE. Is the New HECO Service location to be at the “PURPOSED HANDHOLE LOCATION FROM HEKO” as shown on E010A?
Correct, Contractor is to provide feeder raceway from SW1 to the Proposed Manhole from HECO, as shown on sheet E-010A.
23.Q. We are assuming that the Raceway shows on E601 from SW1 to SW2 to be conduit only with pull rope. Please clarify that this is in face raceway only.
Contractor to provide feeder raceway only from the manhole near SW1 to the manhole near SW2.
24.Q. Drawing C-010 has 6' chainlink fencing at 621 lineal feet, drawing C-103 has 6' chainlink fencing scaling out to 684 lineal feet. Which is correct?
A.
C-010 is a Demolition Plan and should not be utilized when determining final fence quantities. It simply states that the contractor will have to install approximately 620 l.f. of chain link fencing into existing concrete pavement.
C-103 gives the total chain link fence requirement for the back parking area (approximately 685 l.f.).
25.Q. Drawing C-010 has 15'x870' strip of existing pavement to be removed for the new fire line. Is this area to be repaved after firline installation?
A.
Yes. This needs to be temporarily repaved. Utilize the detail shown on 5/C-502 for utility repairs under pavement areas (7” of unreinforced concrete pavement).
26.Q. Drawing C-112 has 3/4" lawn hydrants to the field, kitchen and trash enclosures. Is these lawn hydrants tied into building water service with a backflow preventer?
A.
No. A backflow preventer is not required on these lawn hydrants.
27.Q. OBIs 10, 11, 12 and 13 concern using concrete in lieu of 4" ACP in the parking lots. There are 2 details #7 and #18 on drawing C-502 one calls for 5" concrete and the other is for 7" concrete which do we use? The base bid has 9" concrete driveways.
For the OBIs changing the optional asphalt parking areas to concrete, use Detail 18/C-502 (5" unreinforced concrete). Detail 5/C-502 showing 7" of unreinforced concrete shall be utilized on the thickened sidewalk shown on Detail 2/C-501. This detail shall also be used for the Mobile Kitchen Trainer Pad also shown on Detail 2/C-501.
The main drives shown by the designation "Conc. Drive" denoted on Sheets C-102 and C-103 utilize Detail 8/C-502 (9" reinforced concrete). The main concrete drives are to be included with the base bid
28.Q.Regarding the IBCT Readiness Center - Specifications SECTION 102116 - SHOWER AND DRESSING COMPARTMENTS call for “Floor to Ceiling”.
Do the shower stalls require a headrail and curtain track?
A.
The typical Shower Stalls do not require a head rail or curtain track as designed.
A curtain rod is specified per 1022116 - -2.3.B.
It is installed in the stalls as indicated on Details 3/A-401 and 4/A-401 which indicate the Plan and Section for the Typical Standard Shower Stall respectively.
29.Q. On drawing C-122 the retention area notes contractor to drill 3 bore holes into coral. There is a soils report that notes the depth of coral around that area, however there is no detail for bore holes or depth into coral for bore hole bottom elevation therefore no drill depth. Please advise.
Assume a 50' drill depth with a 1' diameter for bidding purposes.
30.Q.Reference: Civil Sheet C-502 – detail 3 & 4 related to control and expansion joints on Driveway Concrete Pavement (thickness 9”) Please confirm that the entire concrete pavement is reinforced with # 4 @ 12” on Ctr eachway. Typically on concrete pavement, reinforcing steel is applied only on irregular shapes, small panels.
A.
The concrete drive denoted on Sheets C-102 and C-103 and supported by Detail 8/C-502 shall be reinforced for the entire pavement area.
31.Q.Will 5” concrete pavement listed in options 11, 12, 13 & 14 be reinforced as well? If so, please advise which detail. Detail 18 on the sheet C-502 does not indicate any rebar.
A.
Rebar is not required in the 5” pavement section dedicated for parking.
32.Q.Reference: Spec Section 32 13 16-2 related to concrete paving-part 2 – 2.1 Steel Reinforcement, item G refers to Epoxy Coating: AASHTO M 284.
Please advise if pavement dowels and steel reinforcement have to be epoxy coated or not. Details on plan do not indicate epoxy coated reinforcement.
Per the specification that you referenced above, epoxy coating is required for the steel reinforcement utilized for this project.
33.Q.Reference: Geotechnical Report – Section 4.6 Cavity Probing and Treatment
• The above section indicates frequency and depth of probe and grout under wall & spread footings. Cost of this item varies based on actual volume of flowable fill used. Since it is impossible to quantify volume of cavities, can the bid schedule be revised by adding a pay item for unit cost per CY of flowable fill? Payment will be made based in actual quantity during project execution. This will have all contractors price same/comparable scope.
A.
We designed the building using a 3,000 psf allowable bearing pressure; therefore, cavity probing was not required according to the Geotechnical Report.
34.Q.Reference: Civil sheet C-500-water notes #12 indicates that pipe size over 12” shall be ductline iron. Spec section 330501-part 2 – products indicates specification for copper and PVC pipes and does not indicate ductile iron pipe specs
• Please confirm that pipe larger than 12” shall be ductile iron. If so, pipe shall be poly-wrapped as noted on C-500 – water note #4. Also, confirm ductile iron pipe wall thickness/class.
A.
All pipe larger than 12” shall be ductile iron and shall be poly-wrapped as noted.
The materials and installation of said ductile iron pipe shall comply with the standards set forth in the latest edition of the “Water System Standards” utilized by the City and County of Honolulu. Mechanical Joint and Push-On Joint ductile iron pipe shall be Class 52 pipe and have a minimum wall thickness of 0.40 inches for 16” pipe. Threaded Flange ductile iron pipe shall be Class 53 pipe and have a minimum wall thickness of 0.43 inches for 16” pipe.
35.Q. Volume 2, Part 2 Offeror Past/Present Performance Information requires Offeror’s to solicit Reference Package Exhibit C from past and present clients if a CCASS Evaluation is available.
Government customer personnel intimately involved with the project have indicated that they are extremely busy at the moment. Will the Hawaii Air National Guard consider accepting submitted Reference Package Exhibit C’s from the recently submitted projects?
A.
Please refer to section 3.4.3.11 of the solicitation.
36.Q. Is there a new wage determination?
Yes, a new General Decision Number: HI120001 03/30/2012 HI1 will incorporated in an amendment .
File details come from the government source that posted it. Updated .