RFI 07 QA 20190904 - W9127Q-21-B-0001 Small Arms Range.pdf

PDF 163 KB Posted

Attached to
Small Arms Range #LRXQ159097
Solicitation number
W9127Q-21-B-0001
Issued by

About this file

This document includes a request for information (RFI) related to solicitation number W9127Q-21-B-0001 for the construction of a Small Arms Range facility. The RFI provides responses to contractor questions regarding project specifications, drawings, and requirements. Key details include that the base bid requires construction of an indoor small arms range and associated site work and facilities. The project includes optional scopes for target and waste removal systems. The period of performance is extended to 450 days with a bid due date of September 15, 2021. Clarification is provided on materials, systems, and requirements for range safety components. The solicitation is for the Army National Guard base in Flowood, Mississippi and has a magnitude between $5-10 million.

View the file

Other files

Show all 17

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

W9127Q-21-B-0001 Small Arms Range, #LRXQ159097

REQUEST FOR INFORMATION (RFI) #07

07 September 2021

I. Questions & Answers

31. Question: Spec Section 116723 para 1.09 14 a calls for MERV-15 filters for the dust collection system. Para 14 f stipulates a MERV-17 filter. Please confirm which paragraph prevails.

Answer 31: Both are required. Specification section 23 38 00, para 2.4.E calls for “A two-stage filtration system with a MERV 15 bag filter no less that 26 in. long (66 cm) followed by HEPA filter with a 99.95 percent efficiency rating.” Minimum rating of HEPA filters is MERV 17.

32. Question: Detail 1, Drwg Z522.1 calls our 3/8” AR500 plate for the bullet trap. Spec Section 116723, para. 1.9 5.a.1 calls for 3/8” AR500. However, 1.9 5.a.1 references MIL- A46100. Please confirm which material(s) is (are) required.

Answer 32: AR500 is required. MIL-A46100 is the military specification for AR500 steel plate.

33. Question: Spec Section 116723 para 1.10 describes both glass booths and steel core shooting booths. Please confirm which style of shooting booth is required?

Answer 33: Sheet C0.1 lists what items are included in the Base Bid and ABI's 1-3.

34. Question: Spec Section 116723 para 1.14 A.5 & 6 provide two different configurations for the baffles – tactical and static. The drawings show a tactical configuration. Please confirm which baffle configuration should be utilized.

Answer 34: Delete specification text: “6. Fixed firing position.”

– AMENDMENT -0002 PENDING

35. Question: Due to the impact of Hurricane IDA, we respectively request an extension to the due date for this BID. Please advise?

Answer 35: Bid due date is extended to Wednesday September 15, 2021 @ 1PM

However, no further questions will be addressed. This finalizes all RFIs for this

IFB. – AMENDMENT -0002 PENDING

REQUEST FOR INFORMATION (RFI) #06

03 September 2021

I. Questions & Answers

20. Question: Please confirm if a 3rd Party Commissioning Agent is a requirement for the project other than what is specified under section 23 38 00 Firing Range Ventilation System?

Answer 20: 3rd Party Commissioning Agent is not a requirement other than what is specified under section 23 38 00 Firing Range Ventilation System

21. Question: Section 101100 - Marker/Tack Boards. “Section 3.02 Installation: A. Install boards in locations and at mounting heights as shown on the drawings, accordance with manufacturer's instructions.” No references found on the drawings for number or location.

Answer 21: Delete this specification section. – AMENDMENT -0002 PENDING

22. Question: Section 102600 – Wall and Door Protection. Please clarify specifically where these are to be located. There doesn’t appear to be any reference on the drawings.

Answer 22: Delete this specification section. – AMENDMENT -0002 PENDING

23. Question: Section 105723 – Shelving. Please clarify specifically where these are to be located. There doesn’t appear to be any reference on the drawings.

Answer 23: Delete this specification section. – AMENDMENT -0002 PENDING

24. Question: Section 122400 - Roller Shades. Please clarify if these are required for the full height of the curtain wall according to section C, Sheet 10.1. Are there any other locations where these are required?

Answer 24: Roller shades shall be full height of the curtain wall. Roller shades are required in the classroom only.

25. Question: Regarding the tilt wall in-beds in the slab, there are two sizes of in-bed plates called out on the drawings. On page S201, section 1, there is a in-bed plate called out which is 6” x 12” x 1/2” w/ (3) ½” x 6” studs on the perimeter spread footing of the building.

Later, on page S203, Detail D “At Base of Wall”, there is an in-bed called out which is 4”x8”x3/8” w/ (2) ½” x 4” studs (6” O.C.) @ 5’ spacing. Will both sets of in-beds be used or only one? And if only one is used, please specify which set.

Answer 25: Only one set on in-beds is required. The detail on S203 is the correct one.

Disregard the tilt wall in-bed information on S201. – AMENDMENT -0002

PENDING

26. Question: Can we remove the existing fencing to the west of the new building to allow for crane access? It may be required to set these tilt wall panels with a medium/large crane.

Once we set the tilt up panels, we would leave the matting in place and bring in a smaller crane to set the steel. It is anticipated to be removed for (2) months total for steel and precast.

Answer 26: The existing fence can be removed, however the contractor will be responsible for providing and installing a temporary fence of the same size and type in order to provide perimeter security.

27. Question: Please confirm that AWI certification is required for the installation portion of both the 064100 Casework AND 123600 Countertops-Quartz scopes of work.

Answer 27: Yes. This is required.

28. Question: Flooring specification call out a collection name but not a pattern name.

Which pattern specifically do we need to price out??

Answer 28: Pattern shall be Hot and Heavy; Bolder. – AMENDMENT -0002 PENDING

29. Question: Sheet C1.0 Lists an Oil/Water Separator for removal. Please confirm that this oil/water separator has been decommissioned and that no hazardous materials are currently present.

Answer 29: The Government will have all of the contents of the existing oil water separator removed before the contractor demolishes it.

30. Question: While not listed on Sheet C1.0, the site visit revealed a monitoring well within the limits of demolition. Please confirm that the monitoring well is to be removed and that no hazardous materials are currently present. Also, please provide a specification or detail for abandonment of the monitoring well.

Answer 30: The existing monitoring well shall be left in place, protected, and undisturbed.

REQUEST FOR INFORMATION (RFI) #05

01 September 2021

I. Questions & Answers

12. Question: We have searched all of my vendors for Turfstone. They are all out of stock on this product. No manufacturers are planning on producing any in the near future; they are focusing on product that is in demand. Belgard makes a permeable paver called Aqua Brick. It is a 5’’x10’’ paver by 80mm. As of now, there is plenty in stock. Is a substitution is permissible for this landscape related product?

Answer 12: Product substitutions are not considered during the bid phase. Other equal turf-type paver products will be considered during the submittal phase.

13. Question: In The UFC 4-179-02 section 4-10.2 in the Ballistic Side and Downrange walls:

bullet point 2 - Steel: Minimum 0.375 in. (9.5 mm) AR500 steel plate.

bullet point 3 - Provide splatter protection on steel and concrete up to 8 ft. (2.4

m) above the floor and a minimum of 16.4 ft (5 m) down range of all firing positions, except do not place any splatter protection within 10 ft. (3 m) of the bullet trap. This is to allow inspection of the wall where it is most susceptible to bullet strikes.

There is no mention of steel for the walls (Combat Walls) in the specification or on any of the drawings for the range, yet this range is said to be designed in accordance with the UFC 4-179- 02 specification, please clarify. This appears to be a fully tactical shooting range and needs to have steel on the walls in the shooting range area between the stalls area and the bullet trap.

Answer 13: The UFC requires walls of 8” concrete or 3/8” plate, not both. Concrete was used on this project. Ballistic integrity can be accomplished with keyed construction joints or placing 3/8” plate over the joint per the UFC. This will be reviewed as shop drawings in the submittal phase.

14. Question: There is no mention of a door in the range in the specification or providing any armored steel to protect the door, yet all the design drawings for the range show a set of double doors in the shooting range envelope area – Please provide some clarity as how to proceed with shooting range ballistic protection design.

Answer 14: Door schedule on A10.0 shows which door must be Ballistic Rated, UL Level 8.

Specification 08 34 02 includes the ballistic requirements of doors. When placed downrange past the firing line, doors and door hardware must meet UL 752 Level 8 protection standard.

This includes doors on back wall behind the trap so that rounds cannot escape during a trap failure. Use locking hardware, panic hardware, or magnetic door locks to ensure personnel do not inadvertently enter during live fire events. For doors on the side wall between the firing line and bullet trap, a wall baffle must be placed just up-range of door extending from the floor to the height of the door to reduce the chance of an errant shot striking the door hardware. This information is included in the specifications.

Left image: elevation of typical elevation of ballistic door with deflector/baffle; right image:

(structural) typical recess in concrete panel for installation of steel baffle.

15. Question: Page E0.3, feeder schedule is missing several that are listed: 30-2, 100-5, and 110-3 and it has (2) 65-4. We believe one of these should be 65-5. Please clarify.

Answer 15: 30-2 shall be 3/4"C, 2-10 AWG, 1-10 AWG -G- 100-5 shall be 1-1/4”C, 5-3 AWG 110-3 shall be 1-1/4”C, 3-2 AWG, 1-6 AWG -G- The second listed 65-4 should be 65-5: 1”C, 4-6 AWG, 1-6 AWG -G-

AMENDMENT -0002 PENDING

16. Question: The UFC 4-179-02 it states in section 2-3.2: Ballistic steel plate and AR500 Steel Plate must be tested in accordance with ASTM E10-08, meet MIL-A-46100, and certified as having the following Brinell Hardness (HBW):

•AR500: HBW between 470 and 544.

•AR525: HBW between 500 and 544.

In addition, require:

•Certifications for all ballistic steel plates.

•Connection made in such a manner as to maintain ballistic properties.

•All cuts made in a manner that does not alter or reduce hardness.

•Ballistic integrity maintained across all joints.

The specs do not say anything about this for the baffles, only the bullet trap (Section 1.9.A.5.a).1).a– This certification adds significant cost to the steel provided for the bullet trap and the overhead baffles (and the steel on the walls if needed) so clarification is needed here – please clarify.

Answer 16: Section 1.14.A.2.a call for the baffles to be AR500.

17. Question: As none of the questions posed on the shooting range portion of this project have been answered as of yet, I respectfully ask that the bid date be extended at least a week in order to allow time for design changes for the range – Please reply/clarify.

Answer 17: NO, in order to make award prior to end of FY on 09/30/2021, we are unable to extend the proposal due date.

18. Question: Section 28 31 05 Military Fire Alarm and Mass Notification Paragraph 2.1.B.17 states, “Connect to ISI unit for reporting of alarm and trouble conditions to the True Site Workstation via radio transmission”. Detail 1 Fire Alarm Riser Diagram on drawings sheet E02 Note 1 states, “Radio Transmitter shall be compatible with base Monaco Central Station.

Frequency of transmitter shall be 139.6750 Mhz. Transmitter shall transmit Fire Alarms to Central Station by zone”. Will you confirm which is required?

Answer 18: Detail 1 on E02 is correct. 28 31 05 2,1,B,17 may be omitted.

19. Question: Section 28 31 05 Military Fire Alarm and Mass Notification Paragraph 2.10 - Addressable Alarm Notification Appliances. Are addressable alarm notification appliances required for this project?

Answer 19: Addressable alarm notification appliances are not required.

I. REQUEST FOR INFORMATION (RFI) #04

27 August 2021

7. Question: Section 11 67 23 states in section 1.9 Bullet traps and Collection Section A.

states the bullet trap should be Self Supporting, and section A.h states the “Trap: Fully self-supported requiring no prior construction site preparation other than a flat concrete pad with a prepared trench, and an optional boom.” Yet the range drawings Z301.1 and all the drawings for the range showing the bullet trap clearly show the top section of the trap being supported by the building. Which is correct?

Answer 7: The Trap will require support structure as shown in the Structural drawing and referenced in the Z-drawings. Disregard specification references to free-standing.

8. Question: Drawing Z301.1 shows the screw conveyor system as part of the Range Section AB1 (Base Bid) but the screw conveyor system is part of Option #3. Which is correct?

Answer 8: Sheet C0.1 lists what items are included in the Base Bid and ABI's 1-3. The last sentence says "Contractor shall disregard any ABI/Notes in the plans or specifications that contradict information in the notes above."

9. Question: On the Statement of Work LRXQ159097 Construct Small Arms Range May 2021, The Scope for the base bid does not call out any target system, yet the drawing Z301.1 shows the Genesis target retrieval system and the DRM Pro running man. Which is correct?

Answer 9: Sheet C0.1 lists what items are included in the Base Bid and ABI's 1-3. The last sentence says "Contractor shall disregard any ABI/Notes in the plans or specifications that contradict information in the notes above."

10. Question: Sheets A2.0 & A11.0 indicates Raised Access Flooring in Rm 111. There is no specification for this. Please advise.

Answer 10: See attached spec section 09 69 00 for Access Flooring --See Attached.

AMENDMENT -0001 is issued

11. Question: Sheets A11.0 indicates new appliances. Are these contractors furnished/contractor installed OR government furnished/government installed?

Answer 11: Appliances listed on A11.0 are to be included in the construction contract and supplied by the contractor. **Answer is revised. AMENDMENT -0001 is issued

REQUEST FOR INFORMATION (RFI) #03

26 August 2021

5. Question: Is there a blast rating for the windows or doors for this project? Could not locate in the drawings or the specifications.

Answer 5: The only blast-related building component is exterior laminated glazing - an interlayer within the outer pane is used per project requirements. No other blast rating is required on doors or exterior opening frames.

6. Question: There are some hardware sets with the following remark in the hardware spec. "Doors, Frames and Hardware to comply with blast standards as determined by UFC 4- 010-01 and small/large missile impact approvals". When blast UFC 4-010-01 is mentioned on a project, additional information is needed to get a quote to include project PSF level or the standoff distance plus the charge weight in order for manufacturer to calculate the proper PSF level. Please advise if blast is needed on this project or only ballistic rated material

Answer 6: No blast rating is required on exterior building hardware. Ballistic rated requirements are in SECTION 08 34 02.

REQUEST FOR INFORMATION (RFI) #2

24 August 2021

3. Question: Please advise if shifting the building 10'-0 from the existing building is a viable option. See attached drawing

Answer 3: Due to the buildings proximity to the ANG boundary the building cannot be shifted to the west.

4. Question: Question from Landscaping subcontractor….What is the installed size of the

(20) Pin Oak trees on the Small Arms Range job.

Answer 4: The pin oaks shall be 45 gallon/3" caliper.

REQUEST FOR INFORMATION (RFI) #1

22 August 2021

1. Question regarding E-sheets and division 26 of the specifications. See Amendment #01 to replace E.6 with E0.6-R1:

Question A: What size kVA cable is needed?

Answer: (3) 2 AWG AL, 15KV, 133% EPR, Type MV-105. Refer to details on revised sheet E0.6.

Question B: There is not a detail showing the pole hardware at the new dip pole. Please advise.

Answer: Refer to details on revised sheet E0.6.

Question C: Will 6” be needed on the bore for the primary, or will 4” be sufficient?

Answer: 4” is sufficient. Refer to details on revised sheet E0.6. AMENDMENT PENDING

Question D: Do you want a spare conduit bored out to the pole?

Answer D: NO

2. Question: The small arms range equipment is specified in Section 11 67 23 of the specifications. Most suppliers advised that delivery in 90 to 120 calendar days with significant time required for installation and system testing. A period of performance of 365 calendar days is insufficient. We request the period of performance be increased to a minimum of 15 months or 450 days.

Answer 2: We are aware of the volatility of the construction market and related lead times.

We believe even with a 90-day delivery, the period of performance of 365 calendar days shall remain during the bid process. **Disregard this previous answer, AMENDMENT -0001 Addresses change in PoP to 450 Days

II. PENDING SOLICITATION AMENDMENT -0002

NONE

III REMINDER:

1. Proposal Due Date – is extended to Wednesday September 15, 2021 @ 1PM

Proposal delivery will still be to MS USPF&O Bldg 144 Military Drive Flowood, MS 39232

No pre-clearance is required for access to this location.

However, valid picture ID will be required to access the building

File details come from the government source that posted it. Updated .