M00264-21-R-0016 Amend 00001.docx.pdf
PDF 607 KB Posted
- Solicitation number
- M0026421R0016
- Issued by
-
United States Marine Corps
About this file
This is a solicitation for contractor support services for the Marine Corps Civil-Military Operations School. The contractor will provide instruction, curriculum development, doctrine review, and scenario development to support various Marine Corps training courses in civil affairs, civil-military operations, stability assessment, and information management. Training will be delivered through resident and mobile training courses to prepare Marines for civil-military roles and operations in expeditionary and littoral environments. The base period of performance is one year with four optional one-year extensions. The solicitation closes on June 18, 2021 and involves work at locations in Quantico, Virginia and other U.S. and foreign locations. The contractor will be selected based on technical capability, past performance, and price factors.
View the file
Other files
Show all 20
On GovTribe
Work with this file
- Download the original file
- Contacts named in this file
- Similar government files
- Ask GovTribe AI about this file
Text version
AMENDMENT OF SOLICITATION/MODIFICATION OF CONTRACT
Except as provided herein, all terms and conditions of the document referenced in Item 9A or 10A, as heretofore changed, remains unchanged and in full force and effect.
15A. NAME AND TITLE OF SIGNER (Type or print)
30-105-04EXCEPTION TO SF 30
APPROVED BY OIRM 11-84
STANDARD FORM 30 (Rev. 10-83)
Prescribed by GSA
FAR (48 CFR) 53.243
The purpose of this amendment is the follow ing:
1. Provide answ ers to questions received from industry and associated revisions to the RFP;
2. Add Travel CLINs 0005, 1005, 2005, 3005, 4005;
3. Extend closing date through 18 June 2021; and
4. Provide necessary attachments.
See Summary of Changes
1. CONTRACT ID CODE PAGE OF PAGES
1 50
16A. NAME AND TITLE OF CONTRACTING OFFICER (Type or print)
16C. DATE SIGNED
BY 27-May-2021
16B. UNITED STATES OF AMERICA15C. DATE SIGNED15B. CONTRACTOR/OFFEROR
(Signature of Contracting Officer)(Signature of person authorized to sign)
8. NAME AND ADDRESS OF CONTRACTOR (No., Street, County, State and Zip Code) X M0026421R0016
X 9B. DATED (SEE ITEM 11)
23-Apr-2021
10B. DATED (SEE ITEM 13)
9A. AMENDMENT OF SOLICITATION NO.
11. THIS ITEM ONLY APPLIES TO AMENDMENTS OF SOLICITATIONS
X The above numbered solicitation is amended as set forth in Item 14. The hour and date specified for receipt of Offer X is extended, is not extended.
Offer must acknowledge receipt of this amendment prior to the hour and date specified in the solicitation or as amended by one of the following methods:
(a) By completing Items 8 and 15, and returning 1 copies of the amendment; (b) By acknowledging receipt of this amendment on each copy of the offer submitted;
or (c) By separate letter or telegram which includes a reference to the solicitation and amendment numbers. FAILURE OF YOUR ACKNOWLEDGMENT TO BE
RECEIVED AT THE PLACE DESIGNATED FOR THE RECEIPT OF OFFERS PRIOR TO THE HOUR AND DATE SPECIFIED MAY RESULT IN
REJECTION OF YOUR OFFER. If by virtue of this amendment you desire to change an offer already submitted, such change may be made by telegram or letter, provided each telegram or letter makes reference to the solicitation and this amendment, and is received prior to the opening hour and date specified.
12. ACCOUNTING AND APPROPRIATION DATA (If required)
13. THIS ITEM APPLIES ONLY TO MODIFICATIONS OF CONTRACTS/ORDERS.
IT MODIFIES THE CONTRACT/ORDER NO. AS DESCRIBED IN ITEM 14.
A. THIS CHANGE ORDER IS ISSUED PURSUANT TO: (Specify authority) THE CHANGES SET FORTH IN ITEM 14 ARE MADE IN THE
CONTRACT ORDER NO. IN ITEM 10A.
B. THE ABOVE NUMBERED CONTRACT/ORDER IS MODIFIED TO REFLECT THE ADMINISTRATIVE CHANGES (such as changes in paying office, appropriation date, etc.) SET FORTH IN ITEM 14, PURSUANT TO THE AUTHORITY OF FAR 43.103(B).
C. THIS SUPPLEMENTAL AGREEMENT IS ENTERED INTO PURSUANT TO AUTHORITY OF:
D. OTHER (Specify type of modification and authority)
E. IMPORTANT: Contractor is not, is required to sign this document and return copies to the issuing office.
14. DESCRIPTION OF AMENDMENT/MODIFICATION (Organized by UCF section headings, including solicitation/contract subject matter where feasible.)
10A. MOD. OF CONTRACT/ORDER NO.
2. AMENDMENT/MODIFICATION NO. 5. PROJECT NO.(If applicable)
6. ISSUED BY
3. EFFECTIVE DATE
27-May-2021
CODE
MCINCR - RCO
2010 HENDERSON RD
COLIN SASSER
QUANTICO VA 22134
M00264 7. ADMINISTERED BY (If other than item 6)
4. REQUISITION/PURCHASE REQ. NO.
CODE
See Item 6
FACILITY CODECODE
EMAIL:TEL:
M0026421R0016
SECTION SF 30 BLOCK 14 CONTINUATION PAGE
SUMMARY OF CHANGES
SECTION SF 30 - BLOCK 14 CONTINUATION PAGE
The following have been added by full text:
ANSWERS TO VENDOR QUESTIONS
Section Question and Answers
1. How many contractor hours per year are currently utilized to support the Training and
Educational Analysis Task?
ANSWER: Currently, there are approximately 900 hours per year utilized to support the Training and Educational Analysis Task.
2. Will the government confirm that FFP offers by CLIN should NOT include any travel costs, and that ALL travel costs under this contract will be handled on a reimbursable basis? OR alternatively, is the expectation that FFP offers by CLIN should include labor + estimated travel at NTE amounts? If the latter, should the NTE amount be for CONUS or OCONUS event delivery, or can we somehow propose both? Would the government consider providing a template for contractors to complete for the pricing volume to avoid any confusion?
ANSWER: Cost reimbursable travel CLINs are included in the revised RFP.
3. Can the government provide a travel CLIN? Or will this be provided on each of the Task
Orders?
4. Is there a travel CLIN?
5. CLIN structure identifies doctrine support as being for all year, whereas, courses are being purchases on separate numbers for year. Is the intent for the doctrine support team to be dedicated separate from the course instructors or does the Government desire these to be the same personnel?
ANSWER: It is the Government’s intent to request the contractor’s solution as to how they propose to perform and support this effort. The contractor is requested to propose their solution in accordance with the RFP.
6. There is no mention in Section 6 for the Standard Form 1449 and amendments. Should these be provided in Volume 1 – Compliance Documentation?
ANSWER: See 52.212-1 Addendum- Instructions, Conditions, and Notices to Offerors, paragraph 6.3.
7. Clauses
In the instructions there is no mention as to which volume we should provide our Reps and
Certs. Can we provide them in Volume 1 – Compliance Documentation?
ANSWER: Yes, see revised language at 6.3.2.
8. DD 254 Is there a DD 254 for this effort? If so, can the government please provide it?
ANSWER: Yes, see Attachment 1.
9. PWS
paragraph
2.0
Will the government provide POI’s for all MCCMOS course as part of a bidder’s library for all offerors?
ANSWER: The Government will be providing all applicable references which make up the POI including the student outlines, calendars, class schedules and rating forms.
Please see Attachments 3-18.
10. PWS
3.1
What tasks are currently performed at contractor facilities?
ANSWER: Tasks currently performed at contractor facilities include curriculum development, doctrine review, and vignette creation/modification.
11. PWS
3.1
Does the contractor facilities need to be within a certain geographical distance from the
MCCMOS schoolhouse in Quantico?
ANSWER: The contractor facilities are not required to be within a certain distance from Marine Corps Base Quantico.
12. PWS
3.1
Are any MCCMOS academic periods of instruction or practical application performed on contractor facilities? If so, what are these and what are the facility requirements for this training?
ANSWER: Instruction will not occur at contractor facilities.
13. PWS
3.1
Will the Government consider holding an industry day to tour MCCMOS facilities that support MCCMOS school, doctrine analysis and training analysis supporting this contract?
ANSWER: The Government is not currently planning an industry day.
14. PWS
3.1
Are business licensees required for MCCMOS contractor support for Japan and the
Netherlands?
ANSWER: Business licenses are not required for MCCMOS contractor support for
Japan or the Netherlands.
15. PWS
3.3
Is the PCO, COR, and RCO located on Quantico? If not, where are they located?
ANSWER: Yes, they are all located on Marine Corps Base Quantico.
16. PWS
3.5
Section 3.5 directs Contractor to utilize a list of Government docs in preparing our proposal.
Not all these documents are publicly accessible, such as Marine Corps Training Information
Management System (MCTIMS) Course descriptive data (CDD) for the CA MOS Course, CMO Planner Course, Stability Assessment Framework Course, and G9 Stability
Operations Staff Course, along with their respective POI and Master Lesson File (MLF) provided by MCCMOS. Can the Government provide these documents to Offerors? (Note if any Offeror has access to this non-public information and is able to utilize for their
Proposal, it may create an instance of unfair competition.)
ANSWER: The Government will be providing all applicable references which make up the POI including the student outlines, calendars, class schedules and rating forms. Please see Attachments 3-18.
17. PWS
4.0
The PWS does not establish a transition or phase-in period. Can the Government provide expectations and requirements regarding contract start and transition-in period?
ANSWER: The contractor is expected to adhere to start date, 27 January 2022, as stated in the RFP. There will not be a transition in period.
18. PWS
paragraph
4.0
Can the government provide the schedule as currently known for course dates and MTT’s for calendar year 2022?
ANSWER: Yes.
The Government is provide the FY ’21 and ’22 calendars. Please see Attachments 3 &
4.
19. PWS
4.0
What are the annual throughputs for each of the courses?
ANSWER: The throughput is as follows:
0530 CA MOS: Minimum of 24, Maximum of 54
0531 and 0532 CA MOS: Minimum of 66, Maximum of 96
0535 CMO Planner Officer: Minimum of 24, Maximum of 36
0539 CMO Planner Chief: Minimum of 18, Maximum of 36
CAIC: Minimum of 12, Maximum of 24
G9 Course: Minimum of 16, Maximum of 24
SAF MTT: Minimum of 12, Maximum of 24
20. PWS
4.0
What is the typical number of students in each course?
0535 CMO Planner Officer: Minimum of 24, Maximum of 36
0539 CMO Planner Chief: Minimum of 18, Maximum of 36
CAIC: Minimum of 12, Maximum of 24
G9 Course: Minimum of 16, Maximum of 24
SAF MTT: Minimum of 12, Maximum of 24
21. PWS
paragraph
4.1 Doctrine
Analysis and
Review
What is the anticipated labor hour requirement for doctrine analysis and review as describe in this section annually?
22. PWS
4.1
Government desire dedicated support for doctrine analysis and review or is this additive duty for the instructor staff?
23. PWS
4.1
Can the Government provide information on the anticipated workload for doctrine support?
ANSWER: The throughput of doctrine reviewed and commented on in a typical year include:
Four Joint Publications: JP 3-68, JP 3-07, JP 3-08, and JP 3-57
Two USMC Publications: MCTP 3-02A, MCWP 3-31
Three MCCMOS produced “Circulars”: Civil Reconnaissance, The
Civil-Military Operations Center, Civil Engagement
Two Allied Joint Publications: AJP 3.4.2, AJP 3.4.5
24. PWS
4.1
What Multi-National, Joint and Service CA, CMO, and Stabilization doctrinal publications is the contractor required to review and revise? What is the frequency of these reviews and revisions?
ANSWER: Frequency depends upon the originator of the publication. Joint
Publications are roughly on a three year cycle while Marine Publications are now authorized at a more local level (MCCMOS circulars below are examples of this locally generated “doctrine.”)
JP 3-68 Noncombatant Evacuation Operations
MCTP 3-03A MAGTF CMO
AJP 3.4.2 NEO
MCRP 3-03A.2 Multi-Service Techniques for CA Support to FHA
MCCMOS Circulars (MAGTF CMO, CMOC, Marine Civil Affairs
Operations, Civil Preparation of the Battlespace, Green Cell, Civil
Information Management, Civil Engagement, Civil Recon, MAGTF
CMOP.)
Others, as required (tasked to MCCMOS for input via TMT).
25. PWS
4.2
The Civil Affairs NCO course requirements in Section 4.2 does not specify the instructor needs per the Government approved curriculum. Can the Government please confirm the instructor manpower requirements for the curriculum?
ANSWER: The CA NCO Course is taught in conjunction with two other POIs. The instructors generally teach to all of these POIs.
The throughput is as follows:
Please see Attachments 5-7 for Civil Affairs schedule and student outlines.
It is the Government’s intent to request the contractor’s solution as to how they propose to perform and support this effort. The contractor is requested to propose their solution in accordance with the RFP.
26. PWS
4.2.2 & 4.3.2
Training
Schedules
What sections specifically of the Officer and NCO courses are taught together? Of the total instruction hours (43 for Officers and 34 for NCOs) how many of these are combined instruction hours?
ANSWER: Please refer to the class schedule in Attachment 5.
27. PWS
4.2.2 & 4.3.2
Training
Schedules
We understand that the contractor is expected to propose a training schedule. However, can the government provide a rough schedule of anticipated course delivery in the base year, or an example of a current/historic delivery schedule so offerors can understand any course overlaps, seasonal/cyclical downtime between courses, or back-to-back course delivery requirements?
ANSWER: The typical “academic year” consists of three MOS courses, four planner courses, and various iterations of mobile training teams (as requested). There are no overlaps in courses. Courses are not scheduled during federal holidays in order to avoid disruptions to the training schedule. It is the intent to always have at least two weeks between the various resident courses.
The Government will provide the FY ’21 & ’22 calendars for further clarification.
Please see Attachments 3 & 4.Please see attached schedules.
28. PWS
4.2.2 & 4.3.2
Training
Schedules
Is the 20-day course inclusive of the 4-day field exercise, or is the total combined event 24-days in duration?
ANSWER: The MOS courses are a total of 20 training days to include the field exercise. Please see Attachment 5.
29. PWS
4.2 & 4.3
Do the CMO Planners/Chief Course and the MOS Course ever need to be run simultaneously or could the same instructor(s) support both courses?
ANSWER: These courses are run concurrently. Contractor instructors would are expected to teach both POIs.
The Government will provide the FY ’21 & ‘22 calendars for further clarification.
Please see Attachments 3 & 4.
30. PWS
paragraph
4.2 & 4.3
Does the G9 course ever need to run simultaneously with the CMO or MOS courses or could the same instructor(s) support both courses?
ANSWER: The G9 course will not be run concurrently with another POI. It would be scheduled within any “white space” on the calendar.
The Government will provide the FY ’21 & FY’22 calendars for further clarification.
Please see Attachments 3 & 4. Please see attached schedules.
31. PWS
4.2.2
Will the government provide complete Training Schedules for all MCCMOS course taught in the last year as part of a bidder’s library to ensure all offerors have equal information to submit their bids?
ANSWER:
The Government will provide schedules for all MCCMOS courses for FY’21 and FY’22. The FY’20 schedule closely matches the FY’21 schedule provided.
32. PWS
4.2.3
Will the Government provide examples of all the student evaluations utilized for all
MCCMOS courses?
ANSWER: No. The evaluation will be in line with the student outlines.
33. PWS
4.2.4
Will the Government provide copies of all current MCCMOS curriculum and Master Lesson
Files for all offerors as part of a complete bidder’s library?
ANSWER: No. The Government will not provide MLFs however, The gGovernment will provide student outlines for all MCCMOS courses that have student outlines. In addition, the gGovernment will provide all the training schedules for the various POIs and the FY '21 calendar of when courses were held.
34. PWS
4.2.4
Are there any new MCCMOS CA, CMO, Stabilization courses currently under development not listed in the PWS or RFP?
ANSWER: There are not any new MCCMOS CA, CMO, or Stabilization courses currently under development that are not listed in the PWS.
35. PWS
4.2.4
Is there currently a School approved SOP and Instructor Development program for
MCCMOS? If so, will the Government provide offerors copies of these documents as part of a bidder’s library?
ANSWER: The SOP and IDP are in development and under review at this time.
36. PWS
4.3
The Civil Affairs Officer course requirements in Section 4.3 does not specify the instructor needs per the Government approved curriculum. Can the Government please confirm the instructor manpower requirements for the curriculum?
ANSWER: The 0530 CA MOS course has a minimum of 24 students and a maximum of 54 per FY. It is the Government’s intent to request the contractor’s solution as to how they propose to perform and support this effort. The contractor is requested to
37. PWS
4.4
CMO Planner course is 10 days per Section 4.4; however, travel is projected as approximately sixteen days in Section 4.4.5. Can the Government identify the additional duties to be performed during those 16 days?
ANSWER: 4.4.5 refers to the CMO Planner course if it is a non-resident course (i.e., mobile training team). The additional days account for travel on either end, classroom setup, etc.
38. PWS
paragraph
4.4.5
CMO Planner course states two to three instructors in Section 4.4.5. This manpower requirement is ambiguous. Can the Government provide clarification on what is required per the approved curriculum for instructors?
0535 CMO Planner Officer: Minimum of 24, Maximum of 36
0539 CMO Planner Chief: Minimum of 18, Maximum of 36
Please see Attachments 8 & 9 for schedules and outlines.
39. PWS
4.5
CMO Chief course is 10 days per Section 4.5; however, travel is projected as approximately sixteen days in Section 4.5.5. Can the Government identify the additional duties to be performed during those 16 days?
ANSWER: 4.5.5 refers to the CMO Planner course if it is a non-resident course (i.e., mobile training team). The additional days account for travel on either end, classroom setup, etc.
40. PWS
4.5.5
CMO Chief course states two to three instructors in Section 4.5.5. This manpower
0535 CMO Planner Officer: Minimum of 24, Maximum of 36
0539 CMO Planner Chief: Minimum of 18, Maximum of 36
CAIC: Minimum of 12, Maximum of 24
41. PWS
4.7.5
The G9 Staff course states three to four instructors in Section 4.7.5. This manpower
0535 CMO Planner Officer: Minimum of 24, Maximum of 36
0539 CMO Planner Chief: Minimum of 18, Maximum of 36
CAIC: Minimum of 12, Maximum of 24
42. PWS
4.8.5
The SAF course states two to three instructors in Section 4.8.5. This manpower requirement is ambiguous. Can the Government provide clarification on what is required per the approved curriculum for instructors?
0535 CMO Planner Officer: Minimum of 24, Maximum of 36
0539 CMO Planner Chief: Minimum of 18, Maximum of 36
CAIC: Minimum of 12, Maximum of 24
43. PWS
4.9.5
The CAIC course states three to four instructors in Section 4.9.5. This manpower
0535 CMO Planner Officer: Minimum of 24, Maximum of 36
0539 CMO Planner Chief: Minimum of 18, Maximum of 36
CAIC: Minimum of 12, Maximum of 24
44. PWS
4.10 & 6.4-
6.7
The PWS refers to a variety of deliverables and reports. Can the government confirm if there are standard templates for Instructor Rating Forms (IRFs), Examination Rating Forms
(ERFs), After Instruction Reports (AIRs), End of Course Critiques (ECCs), After Exam reports, Formal Learning Center Evaluation Report (FLECR), Lessons Learned Report
(LLR), or other reports, or can the contractor propose/develop a format for these deliverables in coordination with the Government?
ANSWER: Many of the templates mentioned above are documents provided by
MCCOS to the contractor. A contractor generated report may be acceptable (such as a trip report or after action report).
45. PWS
4.10.1
Will the Government provide examples of Examination Rating Forms, Instruction Rating
Forms, After Instruction Rating Forms, and End of Course Critiques for all MCCMOS offerors as part of a bidder’s library?
ANSWER: The Government will provide examples of Examination Rating Forms, and
Instructional Rating Forms only. See Attachments # 17 & 18.
46. PWS
4.10.3
What is the frequency of CA Training and Readiness (T&R) Conferences and CA T&R
Manual Review?
ANSWER: This is an “as necessary” task that typically occurs once annually.
47. PWS
4.10.3
“The Contractor shall assist with facilitating the CA T&R conference.” What will the contractor’s responsibilities be in conference facilitation?
ANSWER: The contractor would assist in set-up, recording, provide subject matter expertise, and attend break out group sessions, etc.
48. PWS
4.10.3
“Contractor will conduct the T&R Manual review using input from the MARFORs, CA, and
CMO SMEs.”
What is the anticipated contractor labor hour requirement for this review?
ANSWER: T&R Manuals usually occur over 5 days but any changes in the manual will determine level of effort needed. It is the Government’s intent to request the contractor’s solution as to how they propose to perform and support this effort. The contractor is requested to propose their solution in accordance with the RFP.
49. PWS
4.11.1
The 0530, 0531, and 0532 have a four-day Field Exercise (FEX). Is this exercise a 24-hour event? What are the daily hours for this FEX?
ANSWER: The FEX is not a round the clock event. The daily times will vary from 8-
10 hours per day.
50. PWS
4.11.1
Are all 0530, 0531, and 0532s conducting the FEX together simultaneously while their courses are conducted concurrently? If not, how do the courses overlap?
ANSWER: The FEX is a culminating event and the entire class participates concurrently.
51. PWS
4.11.1
Does the government coordinate for and provide the referenced role players, or is that a contractor function?
ANSWER: Role players are provided under a separate contract vehicle managed by
PM TRASYS.
52. PWS
4.11.1
What is the daily duration of the 4-day field exercise? Are operations run 24-hours or confined to typical working hours? How many contractor role players does the field exercise typically utilize?
ANSWER: The field exercise is not a 24 hour/4 day event. The contractor can expect to work 8-10 hours each day during the four-day field exercise. There are approximately 39 role players provided under a separate contract vehicle via PM TRASYS.
53. Section B
CLIN 0004
& PWS
paragraph
4.11
Would the government provide a description of the 12 Scenarios and Vignettes to be provided IAW PWS paragraph 4.11?
ANSWER: The Government has provided a description of the scenarios and vignettes at 4.11. Please see Attachments 5-16 for student outlines, and schedules. It is the
Government’s intent to request the contractor’s solution as to how they propose to perform and support this effort. The contractor is requested to propose their solution in accordance with the RFP.
54. PWS
4.11.1
Would the government confirm all exercises are expected to be four days in length, to include 0535 CMO Planner Course, 0539 CMO Chief Course and G9 Staff Course?
ANSWER: The only POI that has a field exercise is the 0530/0531/0532 MOS courses
(run concurrently). The CMO Planner Course, G9, CAIC, etc., do not have portions that take place in the field. The FEX for the MOS course is four days in length.
55. PWS
4.11.1 &
4.11.2
How many field exercises in total are expected during the contract period of performance?
ANSWER: There are three (3) field exercises per FY.
56. PWS
4.11.1
Will the contractor provide role player scripts? Will the contractor provide the role players, lane controllers, and evaluators? Are the scripting, role players, lane controllers, and evaluators to be priced in the Scenarios and Vignettes CLINs?
ANSWER: THIS REQUIREMENT IS NOT FOR ROLE PLAYERS, ROLE
PLAYERS ARE MANAGED BY A SEPARATE CONTRACT WITH PM TRASYS.
The contractor will provide role player scripts. Contractors are to provide evaluators and lane controllers. Price according to CLIN structure where required.
57. PWS
4.11.1
How many role players are anticipated for the Scenarios and Vignettes?
There are approximately 39 role players per field exercise.
58. PWS
4.11.1
Would the government confirm that foreign language role players will be required? Which languages? Will cultural role players be required?
These role players assigned by PM will be present during the field exercise. Normally they are Tagalog speakers.
59. PWS
4.11.1
Will the role players require moulage effects?
The role players are not related to this academic support contract.
60. PWS
4.11.1
Would the government provide details on locations where exercises will be being conducted?
ANSWER: The field exercise for the MOS courses are held on Marine Corps Base
Quantico.
The work locations are denoted in Paragraph 3.1 “Work locations.”
61. PWS
4.11.2
What services need to be provided over the exercise intranet (e.g., SharePoint, Microsoft
Office)? Will a cloud-based solution be acceptable to provide communications and
MARCIMS?
ANSWER: Services required are listed under paragraph 4.11.2. The server is provided and uses commercially available office software (MS Office). The server does not “touch” the internet during the field exercise.
62. PWS
4.11.2
Will the exercise intranet need to be classified or unclassified?
ANSWER: The intranet will be unclassified.
63. PWS
4.11.3
Section 4.11.3 Exercise Control does not specify any specific EXCON tools to be provided by Government and would be required to be utilized. Does the Government have specific tools they require the Contractor to utilize?
ANSWER: SharePoint (on an internal exercise only server) will be provided for the contractor.
64. PWS
4.11.3
Section 4.11.3 Exercise Control does not specify manpower needs for EXCON. Can the
Government provide details on manpower requirements and personnel skill requirements for
EXCON?
0535 CMO Planner Officer: Minimum of 24, Maximum of 36
0539 CMO Planner Chief: Minimum of 18, Maximum of 36
CAIC: Minimum of 12, Maximum of 24
The FEX is an exercise for all students (officer and enlisted). As such, the minimum number of students in a class is 30 and the maximum is 50.
65. PWS
4.11.3
Does the government coordinate for and provide the referenced lane controllers and evaluators or is that a contractor function?
ANSWER: The Government coordinates this effort.
66. PWS
4.11.3
How many evaluators, lane controllers, and role players are required to support EXCON and is the controller responsible for providing these personnel as part of the MCCMOS contract?
PLAYERS ARE MANAGED BY A SEPARATE CONTRACT WITH PM
TRASYS.
The throughput is as follows:
0535 CMO Planner Officer: Minimum of 24, Maximum of 36
0539 CMO Planner Chief: Minimum of 18, Maximum of 36
CAIC: Minimum of 12, Maximum of 24
The FEX is an exercise for all students (officer and enlisted). As such, the minimum number of students in a class is 30 and the maximum is 50.
67. PWS
5.1 & 4.2.4
“…primary instructors will complete the SATE and Operational Risk Management Distance
Learning courses and attend the Formal School Instructor Course (FSIC) offered at Camp
Pendleton or Camp Johnson. The Senior Instructor Course and the Curriculum Developers
Course are additional courses for a primary instructor and demonstrate the fundamentals of being an instructor.”
AND “Personnel shall be qualified as a curriculum developer having attended the
Curriculum Developers Course in accordance with MCO 1553.2C Marine Corps Formal
School Management Policy and the SATE Handbook.”
Will the government allow contractor instructors to enroll in these courses after an award is made, or is the expectation that only individuals who have already completed these courses are eligible to be proposed by offerers? Also, can the government provide information on schedule/frequency and duration of these courses, and confirm if the contractor is expected to bear the costs for personnel to travel to complete these courses as part of their FFP offer?
ANSWER: These courses may be taken after the award has been made however it is most beneficial to already have this training. MCCMOS will work with the schoolhouse in Camp Johnson to enroll any contractors. See Travel CLINs. MCTIMS will provide the most current course dates/frequencies of the resident (Camp Johnson) or mobile training team (MTT) iterations.
68. PWS
5.4
Is the “Moodle Like” Learning Management System (LMS) supporting MCCMOS a stand-alone system? Is it a program of record? Is it used as a MCCMOS repository or is it utilized to provide Distance Learning Instruction?
ANSWER: Moodle is part of the Marine Corps’ “E-learning Eco-system.” Moodle allows the schoolhouse to have pages that are not for general distance learning but are for specific POIs.
69. PWS
5.4
How is LMS utilized to provide MCCMOS instruction during COVID in a Distance
Learning Environment? Is the intent to continue to provide some or all MCCMOS instruction via this LMS?
ANSWER: The LMS is used in support of resident courses. While it has features that may allow for distance learning, MCCMOS continued to hold resident courses during the Pandemic. The virtual environment does not support the LMS. It is the
Government’s intent to continue providing instruction via LMS.
70. PWS
5.4
Will the Government consider having a virtual industry day to demonstrate the LMS as it applies to MCCMOS support to provide an equal competition to all offerors?
ANSWER: The Government is not planning to hold an industry day.
71. PWS
5.5
“Graduation from a professional military education institution/program (resident/non-resident), such as the Staff
Noncommissioned Officers (SNCO) Advanced Course, SNCO Career Course, Expeditionary Warfare School, Command and Staff College is required.”
Will the government please clarify to whom this qualification requirement pertains? Is it required for ALL contractor proposed personnel to meet this requirement, or can some proposed personnel instructors meet this background, while others have a relevant civilian background, such as MA or PhD work in related discipline?
ANSWER: This is required for all contractors.
72. PWS
8.0
What additional work in support of MCCMOS is accomplished at the contractor facilities?
Is there a Facility Clearance requirement for these facilities? Does the facility require
NMCI IT support? Is MCCMOS academic instruction executed in these facilities virtually or on site? If so, how many students will the facility need to support?
ANSWER: It is not required for the contactor to have a cleared facility at this time.
All MCCMOS instruction is provided in Government facilities. When mobile training teams are called for, the hosting unit is responsible for providing a training venue suitable to the POI being provided.
73. PWS
8.3
Is there a CLIN for Travel supporting MCCMOS MTTs and academic support?
74. PWS
8.3
Has travel been reduced due to COVID and replaced with virtual MCCMOS event in the
Post COVID environment?
ANSWER: Travel has not been reduced and replaced with virtual MCCMOS events.
75. PWS
9.0
Will the Government provide current procedure for MCCMOS worksites for ensuring the
Security of Government Facilities, equipment, materials and MCCMOS contractor personnel who require after-hours access to MCCMOS training locations?
ANSWER: The contractor will be provided a badge to the academic support facility.
After-hours access is on a case by case basis determined by appropriate Government authority.
76. PWS
9.0
“Contractors are expected to have access to Secure Internet Protocol Router Network
(SIPRNET) for planning and conferences.”
Are contractors provided with SIPR computers at MCCMOS worksite or does the contractor need to provide computers?
ANSWER: MCCMOS will provide the necessary devices.
77. PWS
paragraph
9.0
Is the contractor required to have a cleared facility, or does all classified work take place at government sites?
ANSWER: The contractor is not required to have a cleared facility. The contractor is required to be able to access secured or cleared facilities aboard Government sites.
78. PWS
paragraph
9.0
Will all role players, lane controllers, and evaluators be required to hold U.S. SECRET and
NATO SECRET clearance requirements?
Please refer paragraph 9.0.
79. PWS
11.0
Does the government provide computers for instructors/curriculum developers at MCCMOS worksite or is the contractor expected to furnish computers?
ANSWER: MCCMOS will provide MCEN laptops that will not leave the property.
MCCMOS will also provide non-MCEN laptops for C-ISP access that will also remain on site.
80. PWS
11.0
What IT systems do MCCMOS and contractor use and who is responsible for each? (for lesson files, EXCON, how do contractor systems talk to MCTIMS? SIPR access? etc.) Are contractors supplying devices, servers, cables etc?
ANSWER: MCCMOS uses government provided IT systems and non-MCEN devices that utilize C-ISP. The non-MCEN devices are essentially student laptops. MCTIMS can be accessed via C-ISP and a CAC. SIPR access is provided on site.
81. 52.212-1
Addendum-
6.1
Would the government consider allowing for graphics, drawings, tables allow for 9 font?
ANSWER: Please follow the instructions at 6.1 regarding font sizes.
82. 52.212-1
6.5.1
This paragraph mentions relevant to the scope of the Innovative Instruction Requirement...
Can the government please clarify what is meant by this requirement since it is not spelled out in the PWS, Section M?
ANSWER: Paragraph 6.5.1 has been revised.
83. 52.212-1
6.5.5.1
“The Contractor shall submit a “Past and Present Information Form” (Attachment 1) for each reference submitted.”
Where is this form available?
ANSWER: Yes, it has been renamed. See Attachment 2.
84. 52.212-1
6.5.5.1
Can the government provide Attachment 1 – Past and Present Information Form?
85. 52.212-1
6.5.5.1
Will the Past and Present Information Forms be due to the government the same day as our bid responses?
86. 52.212-1
6.5.5.1
This paragraph mentions a Past and Present Information Form (Attachment 1). There is no
Attachment 1 as part of this solicitation, will the Government provide this form for offerors to submit?
87. 52.212-1
6.5.5.1
The ‘Past and Present Information Form’ is not included in the solicitation. Will the government provide that attachment?
88. 52.212-1
6.6.1
The Government request that all offerors submit pricing data in Microsoft Excel 2007 or later. Does the Government intend to issue a Pricing Excel Sheet format to simplify analysis and evaluation pricing for all bidders?
ANSWER: No, please provide in accordance with the revised instructions at paragraph 6.6.
89. 52.212-1
6.6.5
“A copy of the Offeror’s GSA Schedule should be included, but will not be included in the volume page limitation”
Will the govt confirm that an offerer is NOT required to hold a GSA schedule contract? In other words, are small businesses that do NOT currently have a GSA schedule contract eligible to bid on this solicitation?
ANSWER: Paragraph 6.6 has been revised. The offeror is not required to hold a GSA scheduled contract and should only enter information at this section if it is applicable.
90. 52.212-1
6.6.5
The paragraph states travel costs should be clearly annotated in the offer. Can the government establish a non-evaluated cost reimbursable travel CLIN with a plug number as an alternative? Reasoning: Travel costs may significantly fluctuate over the base and option years, and the PWS does not specify where MTT training will occur (ref PWS 4.8 which states the SAF MTT will occur three times a year but does not identify where it will occur each year). It is impossible to accurately estimate travel with current information.
SECTION SF 1449 - CONTINUATION SHEET
SOLICITATION/CONTRACT FORM
The required response date/time has changed from 09-Jun-2021 10:00 AM to 18-Jun-
2021 10:00 AM.
SUPPLIES OR SERVICES AND PRICES
CLIN 0005 is added as follows:
ITEM NO SUPPLIES/SERVICES QUANTITY UNIT UNIT PRICE AMOUNT
0005 Each Travel
COST
Government directed travel in accordance with PWS para 8.0. The Government estimate for the base period is $40,000.00. This is a Not-to-Exceed (NTE) cost reimbursable, non-fee bearing line item. Travel shall be in direct support of tasks within the attached PWS and will be reimbursed only in accordance with FAR
Part 31 and only up to the NTE amount identified in this order or as modified by the Government. As stated in FAR 31.2, per diem costs that exceed the rates in the Joint Travel Regulations (JTR) will be found unreasonable.
FOB: Destination
PSC CD: U008
ESTIMATED COST
CLIN 1005 is added as follows:
1005 Each OPTION Travel
COST
Government directed travel in accordance with PWS para 8.0. The Government estimate for the base period is $40,000.00. This is a Not-to-Exceed (NTE) cost reimbursable, non-fee bearing line item. Travel shall be in direct support of tasks within the attached PWS and will be reimbursed only in accordance with FAR
Part 31 and only up to the NTE amount identified in this order or as modified by the Government. As stated in FAR 31.2, per diem costs that exceed the rates in the Joint Travel Regulations (JTR) will be found unreasonable.
CLIN 2005 is added as follows:
2005 Each OPTION Travel
COST
Government directed travel in accordance with PWS para 8.0. The Government estimate for the base period is $40,000.00. This is a Not-to-Exceed (NTE) cost reimbursable, non-fee bearing line item. Travel shall be in direct support of tasks within the attached PWS and will be reimbursed only in accordance with FAR
Part 31 and only up to the NTE amount identified in this order or as modified by the Government. As stated in FAR 31.2, per diem costs that exceed the rates in the Joint Travel Regulations (JTR) will be found unreasonable.
CLIN 3005 is added as follows:
3005 Each OPTION Travel
COST
Government directed travel in accordance with PWS para 8.0. The Government estimate for the base period is $40,000.00. This is a Not-to-Exceed (NTE) cost reimbursable, non-fee bearing line item. Travel shall be in direct support of tasks within the attached PWS and will be reimbursed only in accordance with FAR
Part 31 and only up to the NTE amount identified in this order or as modified by the Government. As stated in FAR 31.2, per diem costs that exceed the rates in the Joint Travel Regulations (JTR) will be found unreasonable.
CLIN 4005 is added as follows:
4005 Each OPTION Travel
COST
Government directed travel in accordance with PWS para 8.0. The Government estimate for the base period is $40,000.00. This is a Not-to-Exceed (NTE) cost reimbursable, non-fee bearing line item. Travel shall be in direct support of tasks within the attached PWS and will be reimbursed only in accordance with FAR
Part 31 and only up to the NTE amount identified in this order or as modified by the Government. As stated in FAR 31.2, per diem costs that exceed the rates in the Joint Travel Regulations (JTR) will be found unreasonable.
DELIVERIES AND PERFORMANCE
The following Delivery Schedule for CLIN 0005 has been added:
DELIVERY DATE QUANTITY SHIP TO ADDRESS DODAAC /
CAGE
POP 27-JAN-2022 TO
26-JAN-2023
N/A COMMANDING GENERAL - MARINE
CORPS UNIVE
BONNIE OLIVER
2076 SOUTH STREET
QUANTICO VA 22134-5001
BARBARA WILLIAMS
703-784-6917
M30407
The following Delivery Schedule for CLIN 1005 has been added:
POP 27-JAN-2023 TO
26-JAN-2024
N/A COMMANDING GENERAL - MARINE
CORPS UNIVE
BONNIE OLIVER
2076 SOUTH STREET
QUANTICO VA 22134-5001
BARBARA WILLIAMS
703-784-6917
The following Delivery Schedule for CLIN 2005 has been added:
POP 27-JAN-2024 TO
26-JAN-2025
N/A COMMANDING GENERAL - MARINE
CORPS UNIVE
BONNIE OLIVER
2076 SOUTH STREET
QUANTICO VA 22134-5001
BARBARA WILLIAMS
703-784-6917
The following Delivery Schedule for CLIN 3005 has been added:
POP 27-JAN-2025 TO
26-JAN-2026
N/A COMMANDING GENERAL - MARINE
CORPS UNIVE
BONNIE OLIVER
2076 SOUTH STREET
QUANTICO VA 22134-5001
BARBARA WILLIAMS
703-784-6917
The following Delivery Schedule for CLIN 4005 has been added:
POP 27-JAN-2026 TO
26-JAN-2027
N/A COMMANDING GENERAL - MARINE
CORPS UNIVE
BONNIE OLIVER
2076 SOUTH STREET
QUANTICO VA 22134-5001
BARBARA WILLIAMS
703-784-6917
INSPECTION AND ACCEPTANCE
The following Acceptance/Inspection Schedule was added for CLIN 0005:
INSPECT AT INSPECT BY ACCEPT AT ACCEPT BY
Destination Government Destination Government
The following Acceptance/Inspection Schedule was added for CLIN 1005:
The following Acceptance/Inspection Schedule was added for CLIN 2005:
The following Acceptance/Inspection Schedule was added for CLIN 3005:
The following Acceptance/Inspection Schedule was added for CLIN 4005:
The following have been added by reference:
52.204-2 Security Requirements MAR 2021
The following have been added by full text:
ATTACHMENTS
Attachment 1: DRAFT DD254
Attachment 2: Past and Present Performance Information
Attachment 3: FY21 Course Dates
Attachment 4: FY22 Course Dates
Attachment 5: CA MOS Schedule
Attachment 6: CA Officer Student Outline
Attachment 7: CA Enlisted Student Outline
Attachment 8: CMO Planner Schedule
Attachment 9: CMO Planner Student Outline
Attachment 10: MARCIMS Schedule
Attachment 11: G9 Schedule
Attachment 12: G9 Student Outline
Attachment 13: SAF MTT Schedule
Attachment 14: SAF Student Outline
Attachment 15: CAIC Schedule
Attachment 16: CAIC Student Outline
Attachment 17: Examination Rating Form
Attachment 18: Instructional Rating Form
The following have been modified:
FAR 52.212-1 ADDENDUM
52.212-1 Addendum – Instructions, Conditions, and Notices to Offerors
1. Multiple Offers
1.1 The Marine Corps Installations National Capital Region (MCINCR) Regional Contracting
Office (RCO) does not encourage offerors to submit multiple offers presenting alternative terms and conditions for satisfying the requirements of this solicitation.
2. Overview
2.1 The Government intends to make a single Firm Fixed Price (FFP) award (with cost reimbursement travel CLINs) for one 12 month base period, and four 12 months option periods as a result of the solicitation. The Government may extend the term of the contract not to exceed six (6) months, under FAR clause 52.217-8.
2.2 Each offeror shall submit an offer that clearly and concisely describes its response to the requirements of the solicitation. Use of general or vague statements such as “standard procedures will be used” will not satisfy this requirement. Unnecessary elaboration or presentations beyond what is sufficient to present a complete and effective solution are not desired and may be construed as a lack of understanding of the requirement. Elaborate artwork and expensive visual or other presentation aids are neither necessary nor desired.
3. Guidance
3.1 Offerors must submit a proposal and other information in strict accordance with these instructions. Failure to do so may result in the Offeror’s submission being determined unacceptable and ineligible for award. Each Offeror’s submission shall be screened by the
Contracting Officer upon receipt to ensure completeness and compliance with the instructions contained in the Request for Proposal (RFP). Elimination of an offeror is at the sole discretion of the Contracting Officer.
3.2 Prior to initiation of offer evaluations, the Contracting Officer will conduct a responsibility determination of each offeror in accordance with section FAR 52.212-2 Addendum below.
3.3 The contract award shall be made in accordance with the following information contained in the RFP. Each offeror must submit an offer including information pertaining to Technical
Capability/Performance Execution and Management, Past Performance, and Price. The
Government will evaluate each offeror's understanding of the contract and Performance Work
Statement requirements, and each offeror's ability to perform the work on the basis of its proposal.
3.4 The Government reserves the right to incorporate all or part of the successful Offeror's proposal into any contract awarded pursuant to this RFP.
3.5 The purpose of this procurement is to obtain contractor support in providing classroom and in-the-field instruction related to specific USMC needs.
4. Confidential Information
4.1 The Freedom of Information Act (FOIA) and its amendments have resulted in an increasing number of requests from outside the Government for copies of contract qualifications and offers submitted to federal agencies. If a Offeror’s submissions contain information that he/she believes should be withheld from such requestors under FOIA on the grounds that they contain “trade secrets and commercial or financial information” (5 USC 552(b)(4)), the offeror should mark its submissions in the following manner:
4.2 The following notice should be placed on the title page: “Some parts of this document, as identified on individual pages, are considered by the submitter to be privileged or confidential trade secrets or commercial or financial information not subject to mandatory disclosure under the Freedom of Information Act. Material considered privileged or confidential on such grounds is contained on page(s) _______.”
4.3 Each individual item considered privileged or confidential under FOIA should be marked with the following notice: “The data or information is considered confidential or privileged, and is not subject to mandatory disclosure under the Freedom of Information Act.”
5. Submission of Questions and Offers
5.1 Questions
5.1.1 All questions must be received by 7 May 2021 at 10:00AM EST. All questions shall be submitted via email to Colin Sasser, Contract Specialist, at colin.sasser@usmc.mil and Christa
Eggleston-Scott, Contracting Officer/Team Lead at christa.eggleston-sc@usmc.mil.
Please submit questions in the table format below via Microsoft Word.
Solicitation Section Comment/Question
Should any questions be received after the date stated above, the Government reserves the right not to provide an answer. If, however, in the Government's opinion, the question(s) cites an issue of significant importance, the Government may provide written responses.
PLEASE NOTE: The subject line for your email should read “MCCMOS Support RFP M00264-
21-R-0016-Questions”.
5.1.1.2 Note: Due to the firewall at Quantico, please be advised that it is the Offeror’s responsibility to ensure all electronic submittals of questions are received by the Contracting
Officer in the timeframe given above.
5.2 Offers
5.2.1 Offers will be accepted via e-mail only. Offers must be received prior to the date and time on Block 8 to Colin Sasser, Contract Specialist, at colin.sasser@usmc.mil and Christa Eggleston-
Scott, Contracting Officer/Team Lead at christa.eggleston-sc@usmc.mil.
mailto:colin.sasser@usmc.mil mailto:christa.eggleston-sc@usmc.mil mailto:colin.sasser@usmc.mil
The subject line for your email should read “MCCMOS Support RFP M00264-21-R-0016-Offer”.
6. Offer Format
Contractors shall submit offers via email.
6.1 In order to maximize efficiency and minimize the time for offer evaluation, it is required that all Offerors submit their proposals in accordance with the format and content specified. All offers shall meet the following format requirements:
Page Setup 8.5 x 11in paper size
11 x 14 inch for foldouts, matrixes, Work Breakdown Structure
Single-spaced typed lines
1 inch margins on all sides
12 point font, Times New Roman for text material.
Graphs, drawings and “Screen Shots” of pictures depicting an element(s) of the offered approach must be clear and legible; use no less than 10 point font Times New Roman and no more than 12 pt. font Times New Roman
Headers/footers- ensure the company name and RFP number is included on each page
No photographs or hyperlinks are permitted.
Microsoft Office compatible files or Adobe Acrobat are required.
The offer shall be prepared so when printed the offer meets the format requirements. The offer submitted via email shall be compatible with and capable of being opened in Microsoft Office
2010 or earlier; or Adobe Acrobat. All documentation shall be provided in Microsoft Word format, except for the following exceptions: documents requiring signature shall be provided in
PDF; supporting price information shall be provided in Microsoft Word and Excel format
(completed pricing template and basis of estimates). All spreadsheets shall be in Microsoft
Excel (MS Excel 2013 or earlier) format such that each mathematical equation is obvious. No fields shall be password protected.
Number of page limits required per volume is as follows:
Volume Volume Title Page Limit
1 Compliance Documentation No limit
Factor 1: Technical Capability/Performance
Execution & Management
40 pages
3 Factor 2: Past Performance 30 pages
4 Factor 3: Price No limit
6.2 Offer Content
Each offer shall contain the following volumes/sections:
Volume 1: Compliance Documentation
Volume 2: Factor 1 –Technical Capability/Performance Execution & Management
Volume 3: Factor 2 – Past Performance
Volume 4: Factor 3 – Price
6.3 Volume 1 - Compliance Documentation
The offer shall comply with the following information:
6.3.1 Adherence to offer format and content.
6.3.2 Include a cover letter with the following information:
1) The RFP number.
2) Company Information. Provide the name, address, DUNS number, CAGE
Code, and telephone number of the offeror.
3) Authorized Personnel. Provide the name, title, telephone number, facsimile number, and e-mail address of the company/division point of contact that can obligate your company contractually. Also, identify those individuals authorized to negotiate with the Government.
4) “Remit to” address, if different than mailing address.
5) Acknowledgment of Amendments (if applicable).
6) Agreement with terms. A statement specifying the extent of agreement with all terms, conditions, and provisions included in the RFP. Offerors are to clearly detail any exceptions taken and the rationale for the exceptions taken to the
RFP. Please note that exceptions taken to the RFP may render the offer unacceptable to the Government.
7) Identify any enclosures being transmitted.
8) State the length of offer validity (at least a minimum of 180 days).
9) Completed Standard Form (SF) 1449, of the Solicitation (Signed and dated).
Failure to do so may lead to rejection of the offer.
10) A completed copy of all solicitation representations and certifications. If the offeror completed the representations and certifications in the System for Award
Management (SAM), it shall include a statement stating its representations and certifications are up to date in SAM. Any representations and certification that are not available for completion within SAM must be submitted in this volume.
6.3.3 Organizational Conflict of Interest (OCI) Plan Submission: The offeror shall provide an affirmative statement that no OCIs exist or a detailed plan which mitigates existing or anticipated OCIs.
6.3.4 DD254: Security Clearance requirements (see RFP Attachment 1) - The offeror shall demonstrate its ability to meet the security requirements of the solicitation and in accordance with the DD Form 254 Contractor shall provide a completed DD Form 254, Contract Security
Classification Specification filled out in blocks 6.a., 6b., and 6c. for the prime contractor and blocks 7.a., 7.b., and 7.c. for any subcontractors.
Offeror will be responsible for ensuring that its subcontractor(s) meet(s) security policies and regulations in accordance with the DD Form 254 and applicable security policies and…
This is the start of the file's text. The full file is on GovTribe.
File details come from the government source that posted it. Updated .