Grp1_QA.pdf
PDF 149 KB Posted
- Solicitation number
- F500418BA005
About this file
Question and Answers for Group 1
View the file
Other files
Show all 24
On GovTribe
Work with this file
- Download the original file
- Contacts named in this file
- Similar government files
- Ask GovTribe AI about this file
Text version
PROJECT TITLE: F‐35 FUEL CELL MAINTENANCE FACILITY RENOVATION (Bldg 1344)
LOCATION: EIELSON AFB, ALASKA
PROJECT: FTQW 18‐0205
SOLICITATION QUESTIONS AND ANSWERS: Group 1 Answers dated 10/19/2018
1. Reference Plan A001 Architectural Information, Wall Assembly Modifier - Provide the information for wall assembly modifier, types B and K not found in plans or specifications.
ANSWER: On A001, add wall descriptor types to include, “ – B Insulation Added” and “ – K Tile Surface”.
2. No photos were allowed at the pre-bid walkthrough. Will the government provide detailed photos of the existing construction? Specifically, pictures of the structure of the building above the ceiling where the HRV unit and platform is mounted, the existing AFFF system (piping, tanks and generator) and the HVAC and piping systems inside the main hanger bay.
ANSWER: As-built drawings are being provided In lieu of photos.
3. The stated performance period is not reasonable due to the procurement time for the HEF Foam Generators. The generator takes 8 weeks to produce plus 2.5-3 weeks to ship to Alaska, after the system has been designed (2-4) weeks, submitted (4-6 weeks) and approved (2 weeks min.) After contract award and Notice to proceed. Total 19-23 weeks. (133-161 days) plus installation testing and closeout time (6 weeks). We request a minimum performance period of 240 days to accomplish this work.
ANSWER: The Government has determined that the completion date can be pushed to 06 December 2019. The completion of this facility on time is critical because this project is in the critical path of the overall F-35 beddown program. There is no room for further deadline extensions for this project.
4. Reference Plan Sheet F100. The Viking 15000WP that is shown as the basis of design is discontinued by Viking and is no longer available. What is an acceptable replacement for the Viking 15000WP?
Please provide new data for the HEF Foam Generator for bidding purposes as shown on sheet F100.
ANSWER: The Viking 15000WP foam generator is shown as a basis of design only, not as a sole source item. Alternate foam generators are permitted and were anticipated by the Government. The design was based on the generator data listed in the F100 schedule. Alternate generators shall meet or exceed these requirements or otherwise produce the required foam spread and height as required by UFC 4-211-01 within the required timeframe. Foam generator performance will be confirmed during the submittal of product data and shop drawings to the Government.
5. Will ANSUL HEF Foam Equipment be an acceptable alternate to the Viking system?
ANSWER: Ansul HEF Foam Equipment is an acceptable alternate manufacturer to Viking.
6. Specification section 10 51 00 Benches and Lockers was not included in the documents provided.
Will this section be provided?
ANSWER: Please see the attached specification Section 10 51 13 Metal Lockers.
PROJECT: FTQW 18‐0205
SOLICITATION QUESTIONS AND ANSWERS: Group 1 Answers dated 10/19/2018
7. Drawing A100 calls for flooring demo on the east part of but no flooring types were provided.
ANSWER: Sheet A640, Interior Plan – Finishes & Furniture contains the finish and signage legend.
The legend calls for installing LVT-1 (luxury vinyl tile – biobased tile) in the office and break rooms and CT-1 (ceramic tile) in the locker and shower rooms. Reference Specification Section 09 65 00 for Resilient Flooring requirements and Section 09 30 10 for Ceramic, Quarry and Glass Tiling.
8. Please confirm that all existing windows to receive a new window sill per 6/A500.
ANSWER: Yes, all existing windows are to receive new window sills. See details 3, 6 and 9 of Sheet A500. Each of these details has a callout to reference Detail 7 of Sheet A500 which is the detail for the window sill.
9. Reference drawing no. M002, Plumbing Schedule: Please provide basis of design for each fixture.
ANSWER: Please see the attached, revised Plumbing Fixture Schedule for basis of design for each fixture.
10. Reference drawings no. A600 and M401: The drawings show WC-1 water closets located “approximately” back-to-back, offset by about 6” center-to-center.
These are wall-hung, wall-outlet water closets supported by floor-mounted carriers (TS 22 00 00-
2.4.1 and -3.3.4).
Back-to-back water closets must be aligned center-to-center in order to utilize a floor-mounted carrier.
Relocating one of the water closets could have a significant impact to the restroom.
Perhaps the water closets could be revised to floor-mounted, floor-outlet.
ANSWER: Water closets are to remain wall hung with floor mounted carriers, see the attachedsketch A600 Toilet Fixture Shift for the revised fixture locations.
11. For work within Hydrazine Servicing 109A and Hydrazine Storage 108, given the toxicity of hydrazine please confirm that all of the hydrazine & components be removed from the rooms prior to commencing work.
ANSWER: Building 1344 is the only building on the Installation that is equipped with hydrazine storage capabilities. Therefore, the hydrazine will remain in the facility during the renovation project.
However, the hydrazine is stored inside of sealed, portable containers that can be temporarily moved from Room 108 to Room 109A while work is underway in Room 108.
12. Solicitation requires the project be completed 120 calendar days after receiving notice to proceed.
Typically HVAC equipment, electrical equipment, doors, frames & hardware have an 8-12 week production schedule after submittal approval. The specifications also require the HVAC system be fully commissioned prior to occupancy. This appears to be a very aggressive performance period. Can the performance period be extended to allow time for long lead items to be submitted on, procured, shipped, installed and building commissioning completed?
ANSWER: The Government has determined that the completion date can be pushed to 06 December 2019. The completion of this facility on time is critical because this project is in the critical path of the overall F-35 beddown program. There is no room for further deadline extensions for this project.
13. In Section I- Contract Clauses, FAR Clauses Incorporated by Reference: FAR clause 52.243-1 Changes-Fixed- Price is referenced twice; once with an effective date of 1987-08 and once with an effective date of 1984-04. It is our assumption that the Government wishes to include by reference one of
PROJECT: FTQW 18‐0205
SOLICITATION QUESTIONS AND ANSWERS: Group 1 Answers dated 10/19/2018 the Alternate Clauses under 52.243-1. Please clarify if this is the intent, and which Alternate Clause is to be incorporated.
ANSWER: The Government has recently gone to a new contract writing system that list the base clause and alternate without the Alt number. The alternate being referenced is Alt 1.
15. In Section I- Contract Clauses, FAR Clauses Incorporated by Reference: FAR clause 52.249-2 Termination for Convenience of the Government (Fixed Price) is referenced twice, once with an effective date of 2012-04 and once with an effective date of 1996-09. It our assumption that the Government wishes to include by reference one of the Alternate Clauses under 52.249-2. Please clarify if this is in the intent, and which Alternate Clause is to be incorporated.
ANSWER: The Government has recently gone to a new contract writing system that list the base clause and alternate without the Alt number. The alternate being referenced is Alt 1.
16. Was this a mandatory site visit?
ANSWER: No, this was not a mandatory site visits.
17. I am working on requesting a bid bond from our surety for the F35 Renovate Fuel Cell (Bldg 1544) project. I didn't see a bid bond form in the solicitation, is it acceptable to use the governments SF24 form? Also, please confirm the Air Force is the owner of the project.
ANSWER: Yes, the SF24 needs to be included in the bid. The Air Force is the owner of this project.
18. Are there As-builts available?
ANSWER: Yes, see the as-builts pdf listed in this solicitation.
19. Is the “New Concrete Landing” noted in KEYNOTES ‘H’ on sheet A200 to be attached to structure?
ANSWER: Yes. Please see how the line work depicting the outline of the landing intersects with the line work showing the exterior wall surface.
20.
21. Please provide a reinforcing detail for the “New Concrete Landing” noted in KEYNOTES ‘H’ on sheet A200.
ANSWER: Please refer to Section 03 30 00 subsection 2.4 Reinforcement.
22. Detail 1/A640 indicates new flooring installation throughout most of the east side (between gridlines 3 & 4). A100 does not indicate any demolition of flooring in this area. Is new flooring to be installed over existing?
ANSWER: Please refer to Demolition Remarks A and B on Sheet A100 which state:
A. For work within area indicated by hatch pattern, remove materials not reused in new construction. This includes interior walls, exterior walls, casework, fixtures, doors, windows, soffits, ceilings, floor finishes, and wall mounted items, floor mounted items, and ceiling mounted items; unless otherwise indicated.
B. For work within area indicated by hatch pattern, items to remain include concrete floor slabs, roof decking, roofing, and ceiling tiles attached to underside of structure; unless otherwise indicated.
23. Do as-builts for this facility indicate any utility raceways installed within the concrete slab?
PROJECT: FTQW 18‐0205
SOLICITATION QUESTIONS AND ANSWERS: Group 1 Answers dated 10/19/2018
ANSWER: See Sheet M-3 “Plumbing Plan and Details” and Sheet M-7 “Mechanical Room Plans and Details” by Crews, Macannes, Hoffman, Vitro. for “Eielson AFB, Alaska Repair and Reclamation Hangar” project (.tif file names ftqw_vault8_1340_2175_193 and ftqw_vault8_1340_2175_193).
24. Do as-builts for this facility provide the estimated slab thickness at locations for removal as indicated on 1/M103?
ANSWER: See “Grade Slab Plan” on Sheet S-3 “Grade Slab Plan Details” by Andersen, Bjornstad, Kane, Jacobs, Inc. for “Eielson AFB, Alaska Repair and Reclamation Hangar” project (.tif file name ftqw_vault8_1340_2175_197).
25. No floor demolition is noted for the east office area (that portion of the building between gridlines 3 &4). Is new flooring to be installed over existing?
ANSWER: See answer for Question 22 above.
26. Please provide a gauge thickness for “Prefinished Metal Flashing” shown for installation with the new and existing windows on sheet A500.
ANSWER: Please reference specification Sections 08 51 00 and 08 51 13.
27. ROOM SCHEDULE on plan sheet A920 indicates Room 105A. This room is not identified on sheet A200. Please identify.
ANSWER: Please see the callout for 105A Corridor adjacent Door 101.1 and Room 104 Office.
28. Are there as built drawings of the fire protection sprinkler system available?
ANSWER: See Sheets M‐9 (ftqw_vault8_1340_2175_199.tif), M‐6 (ftqw_vault8_1340_2175_196.tif), M‐5 (ftqw_vault8_1340_2175_195.tif) by Crews, Macannes, Hoffman, Vitro. for “Eielson AFB, Alaska
Repair and Reclamation Hangar” project.
29. In section 21 30 00 3.7 Flushing- it states the fire pump suction and discharge piping shall be flushed at 150% of pump capacity for 10 minutes. This would produce over 22,000 gallons of water. Is it ok to let this water discharge to the ground?
ANSWER: Yes, the water may be discharged to the ground after approval of a Hydrostatic General
Permit (AKG003000) by Alaska Department of Environmental Conservation Division of Water.
30. In speaking with one of the approved door manufacturers they suggested trying to get the door replaced in lieu of repair. Can this be a consideration?
ANSWER: No. Replacing the door triggers a requirement for a hangar door that meets the current
UFC requirements which is a hangar door without a built in man door. The man door in the existing hangar door provides code compliant emergency egress under the old UFC that this existing hangar door was constructed. If the existing hangar door is replaced then a separate emergency fire egress will be required to be constructed which is not in the project budget.
31. Solicitation requires the project be completed 120 calendar days after receiving notice to proceed.
Typically HVAC equipment, electrical equipment, doors, frames & hardware have an 8-12 week production schedule after submittal approval. The specifications also require the HVAC system be fully commissioned prior to occupancy. This appears to be a very aggressive performance period.
Can the performance period be extended to allow time for long lead items to be submitted on, procured, shipped, installed and build?
ANSWER: The period of performance will be extended to 240 days.
File details come from the government source that posted it.