QUESTION AND ANSWER.docx

DOCX document 13 KB Posted

Attached to
CNS Consolidated Helo/TRF Ops/AMU and Alert Facility, FE Warren AFB, WY
Solicitation number
W9128F21R0070
Issued by

About this file

This document contains questions and answers regarding the interpretation of clauses in the Buy American Act as they apply to a federal construction contract opportunity. The solicitation is for the construction of a Helo/TRF Ops/AMU and Alert Facility at FE Warren Air Force Base in Wyoming, to be awarded by the Department of the Army Corps of Engineers Omaha District. The questions seek clarification on whether construction materials and components from World Trade Organization Government Procurement Agreement countries listed as designated countries would be compliant with Buy American restrictions. The answers provided explain that materials from WTO GPA countries would be acceptable if they meet the criteria of being substantially transformed in a WTO GPA country, consist of at least 55% US-manufactured components by cost, or the nonavailability of domestic components has been determined. Clarification is also available in amendments 0008 and 0009 to the solicitation.

View the file

Other files

Show all 31

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

QUESTION AND ANSWER

Inquiry ID: 9414441(display only)

b. Comment Classification: Controlled Unclassified Information (CUI)

c. Design Discipline: Equipment

d. Spec Section: 00 72 00

e. Drawing Sheet/Detail: n/a n/a

f. Inquiry Text: Under paragraph 1.72 *FAR 52.225-11 BUY AMERICAN-CONSTRUCTION MATERIALS UNDER TRADE AGREEMENTS (OCT 2019), the "Designated country" definition lists countries of the World Trade Organization Government Procurement Agreement (WTO GPA). Further down under the definition for "WTO GPA country construction material" (2)(b)(1) states that "[t]herefore, the Buy American restrictions are waived for designated construction materials." We assume that construction materials and/or components from the foreign countries listed under the "Designated county" definition could be used without further restrictions should a system have assembled components using both American produced/fabricated products and other countries within that list. Will the Government verify this is accurate?

ANSWER:

This assumption may be correct depending on the circumstances. In pertaining to assemblies used for construction derived from a WTO GPA country, the clause 25.225-11 states:

“(2) In the case of a construction material that consists in whole or in part of materials from another country, has been substantially transformed in a WTO GPA country into a new and different construction material distinct from the materials from which it was transformed.”

Since WTO GPA countries of origin have an exemption to the Buy American Act, items that are of a combination of US manufactured products and foreign components from a WTO GPA country would be acceptable so long as the material has been substantially transformed in and by a WTO GPA country.

Further, the clause states:

“Domestic construction material means… …(A) The cost of its components mined, produced, or manufactured in the United States exceeds 55 percent of the cost of all its components. Components of foreign origin of the same class or kind for which nonavailability determinations have been made are treated as domestic. Components of unknown origin are treated as foreign”

Therefore, if a material consists of both US and WTO GPA country components but is ether a) 55% of the cost of the components are US manufactured, or b) substantially transformed from non WTO GPA materials in a WTO GPA country, then that material would be compliant with the Buy American Act.

"please also see amendments 0008 and 0009 for clarification."

File details come from the government source that posted it. Updated .