About this file

This document contains a series of Questions and Answers (Q&A) for the Family Advocacy Program (FAP) Victim Advocacy Program (VAP) and Emergency Placement Care (EPC) Support Services solicitation, contract number W564KV-25-R-A002. The Q&A clarifies key details about contractor travel requirements, specifically addressing annual training and travel expectations.

The government responses provide specific guidance on travel, including one annual weeklong training anticipated to be held in Garmisch, Germany, with historical travel estimations of 4,034 miles per year for all 16 staff members. Local travel is estimated at 3,276 miles annually for 13 Victim Advocates. The government explicitly states that all travel costs must be included in the contract price and will not be separately priced. The contractor is required to arrange individual employee travel within a 50-mile radius of assigned performance locations, with travel costs to be covered by the contractor at their expense to meet Performance Work Statement (PWS) requirements.

View the file

Other files

File Type Posted
Attachment 1 - Revised VAP PWS with Attachements and Exhibits_24 APR.pdf PDF
Revised Government Q and A- Question 38 25APR.pdf PDF
Solicitation Amendment W564KV25RA0020010 SF 30.pdf PDF
Solicitation Amendment W564KV25RA0020009 SF 30.pdf PDF
Solicitation Amendment W564KV25RA0020008 SF 30.pdf PDF
Attachment 1 - Revised VAP PWS with Attachements and Exhibits.pdf PDF
Solicitation Amendment W564KV25RA0020007 SF 30.pdf PDF
Attachment 1 - VAP PWS_with attachments and exhibits.pdf PDF
Solicitation Amendment W564KV25RA0020006 SF 30.pdf PDF
Attachment 2 - VAP Past Performance Questionnaire.pdf PDF
Attachment 2 - W564KV25RA0020005 VAP Past Performance Questionnaire.pdf PDF
Solicitation Amendment W564KV25RA0020005 SF 30.pdf PDF
Attachment 1 - W564KV25RA0020005 VAP PWS_with attachments and exhibits.pdf PDF
Attachment 2 - W564KV25RA0020004 VAP Past Performance Questionnaire.pdf PDF
W564KV25RA0020004 Consolidated Clarification Questions and Answers.pdf PDF
Attachment 1 - W564KV25RA0020004 VAP PWS_with attachments and exhibits.pdf PDF
Solicitation Amendment W564KV25RA0020004 SF 30.pdf PDF
W564KV25RA00020003 Questions and Answers 2.pdf PDF
Amendment W564KV25RA0020003 SF30.pdf PDF
Attachment 2 -Past Performane Questionnaire.pdf PDF
Attachment 1 - VAP PWS with attachments and exhibits.pdf PDF
Amendment W564KV25RA0020003 SF 30.pdf PDF
W564KV25R0020003 Questions and Answers.pdf PDF
Solicitation Amendment W564KV25RA0020002 SF 30.pdf PDF
VAP Solicitation Amendment W564KV25RA0020001 SF 30.pdf PDF
Past Performane Questionnaire.pdf PDF
Solicitation - W564KV25RA002_released 18 DEC.pdf PDF
VAP PWS 16DECv2.pdf PDF
Show all 28

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

W564KV25R0020003 Question and Answers

Initial Question 17: Does IMCOM-E know when the trainings might occur, specifically what time of year and the location of training?

Initial Government Answer 17: Annual training schedule depends on availability of staff and accommodations. OCONUS location is usually Garmisch and held in February. Note, OCONUS locations are subject to change given mission requirements.

Revised Government Answer: Per revised PWS Section 1.5.4.1.1.1, Conference Travel – This type of travel requires overnight stay or air travel.

• Conference Travel - Long distance travel will incorporate one weeklong training annually for each employee. It is anticipated one training event will be conducted Garmisch, Germany. Historical estimations for this type of travel is 4034 miles per year for all 16 staff listed in Attachment 2 – Places of Performance.

Initial Question 18: Will all VA EPC contractors, including the CSM and Trainers, travel to both weeklong trainings? Travel to the U.S. in high travel season versus low season will result in great variance in cost.

Initial Government Answer 18: 1.5.4.1.1 remove second training requirement for CONUS travel.

Revised Government Answer: Yes, all contractor personnel are required to attend the one annual training as described in PWS Section 1.5.4.1.1.1, Conference Travel – This type of travel requires overnight stay or air travel. Please note that personnel titles have revised, and “trainers” are no longer a title in the PWS.

• Conference Travel - Long distance travel will incorporate one weeklong training annually for each employee. It is anticipated one training event will be conducted Garmisch, Germany.

Historical estimations for this type of travel is 4034 miles per year for all 16 staff listed in Attachment 2 – Places of Performance.

Initial Question 38: Please confirm that all travel (including all travel for training) should be bid as part of the composite rate, and not as an ODC‐Travel.

Initial Government Answer 38: Per PWS 1.5.4.1.1 Contractor Travel “... The cost for travel shall be included in the contract price / not separately priced.”

Revised Government Answer: Per revised PWS Section 1.5.4.1.1Contractor Travel, The Contractor shall arrange individual Contractor employee travel. Such Contractor employees shall be accountable solely to the Contractor who, in turn is responsible to the Government. The cost for travel shall be included in the contract price / not separately priced. The contractor shall be required to travel during the performance of this contract to attend meetings, respond to on call emergencies, conferences, and training. The Government identifies long distance and local travel to be required to meet the above prescribed contract requirements. The description of each is provided below as well as historical estimations for each respectively. Overages of these travel estimations will not constitute the contractor’s right for an equitable adjustment.

W564KV25R0020003 Questions from Industry #2

Initial Clarification to Question 38: A separate travel CLIN would allow the Government to establish an NTE amount for travel that will only be billed when it is used. With the sole CLIN structure, contractors have to assume each of the minimum of 16 personnel will travel the historically estimates 2,400 miles a year and attend a one-week annual conference in Garmisch, but there may in reality be a great deal more variation. Requiring contractors to include all labor, travel, and other costs into one CLIN gives the incumbent a significant advantage as they have five years experience in understanding actual travel costs.

Likewise, a separate CLIN for relocation would all the Government to establish an NTE amount to be billed only if used. Under the current CLIN structure, a contractor must either bill the Government for relocation costs regardless as to if they are used or not. Will the Government consider adding an NTE travel and relocation CLIN?

Initial Government Clarification Answer 38: No NTE travel and relocation CLIN will be added.

Revised Government Answer: Per revised PWS 1.5.4.1.1 Contractor Travel,

1.5.4.1.1 Contractor Travel: The Contractor shall arrange individual Contractor employee travel.

Such Contractor employees shall be accountable solely to the Contractor who, in turn is responsible to the Government. The cost for travel shall be included in the contract price / not separately priced. The contractor shall be required to travel during the performance of this contract to attend meetings, respond to on call emergencies, conferences, and training. The Government identifies long distance and local travel to be required to meet the above prescribed contract requirements. The description of each is provided below as well as historical estimations for each respectively. Overages of these travel estimations will not constitute the contractor’s right for an equitable adjustment.

1.5.4.1.1.1 Conference Travel – This type of travel requires overnight stay or air travel.

o Conference Travel - Long distance travel will incorporate one weeklong training annually for each employee. It is anticipated one training event will be conducted in Garmisch, Germany.

Historically estimations for this type of travel are 4034 miles per year for all 16 staff listed in Attachment 2 – Places of Performance.

1.5.4.1.1.2 Local Travel - The Contractor shall be required to travel within a 50-mile radius of the assigned place of performance as defined in 1.5.4.1 – Place of Performance. Any transportation in the area of contractor’s operation, will be required at the contractor’s expense to meet the requirements in the PWS. Historical estimations for this type of travel is 3276 miles per year for 13 Victim Advocates per year and 0 miles for the CSM, ALT CSM, and 1 DAVA located at IMCOM-E referenced in Attachment 2 – Place of Performance.

Initial Clarification Question 47: Is the Estimate for 2,400 miles total for the contract or for each Victim Advocate?

Initial Government Answer 47: Per revised PWS 1.5.4.1.1 “Historical estimations are that 2,400 miles will be required using vehicle transportation on an annual basis.”

Revised Government Answer: Per PWS Sections 1.5.4.1.1.1 Conference Travel and 1.5.4.1.1.2 Local Travel:

Conference Travel – This type of travel requires overnight stay or air travel.

Conference Travel - Long distance travel will incorporate one weeklong training annually for each employee. It is anticipated one training event will be conducted Garmisch, Germany.

Historically estimations for this type of travel are 4034 miles per year for all 16 staff listed in Attachment 2 – Places of Performance.

Local Travel - The Contractor shall be required to travel within a 50-mile radius of the assigned place of performance as defined in 1.5.4.1 – Place of Performance. Any transportation in the area of contractor’s operation, will be required at the contractor’s expense to meet the requirements in the PWS. Historical estimations for this type of travel is 3276 miles per year for 13 Victim Advocates per year.

Initial Clarification Question 63: Will the Government please clarify whether the 2,400- mile travel estimate was an annual estimate or was for the total contract duration, including all option years?

Initial Government Answer 63: This represents the historical estimation of total miles required per Victim Advocate to meet PWS requirements for the contract on an annual basis. PWS section was revised to clarify that this is an annual estimation.

Revised Government Answer: Per revised PWS Section 1.5.4.1.1.2 Local Travel - The Contractor shall be required to travel within a 50-mile radius of the assigned place of performance as defined in 1.5.4.1 – Place of Performance. Any transportation in the area of contractor’s operation, will be required at the contractor’s expense to meet the requirements in the PWS. Historical estimations for this type of travel are 3276 miles per year for 13 Victim

Advocates per year and 0 miles for the CSM, ALT CSM, and DAVA located at IMCOM-E referenced in Attachment 2 – Place of Performance.

File details come from the government source that posted it. Updated .