Notice No.2 08122024.pdf

PDF 139 KB Posted

Attached to
JAPANESE TRANSLATION SERVICE IDIQ FOR NAVFAC FE
Solicitation number
N4008424R0058
Issued by

About this file

This document is a Notice that provides responses to questions received regarding a Request for Proposal (RFP) for an Indefinite Delivery/Indefinite Quantity (IDIQ) Contract for Japanese translation and interpretation services at various locations throughout Japan and the Naval Facilities Engineering Command (NAVFAC) Far East's Area of Responsibility.

The RFP, Solicitation Number N4008424R0058, is seeking a contractor to provide all personnel, facilities, equipment, tools, materials, supervision, transportation, and other items necessary to interpret and translate between Japanese and English. The Requiring Activity is NAVFAC Far East. The Notice provides clarification on proposal submission requirements, pricing in Yen or USD, correspondence language, on-site presence of the contractor's representative, use of the Corrective Action Report, and past performance documentation. It also confirms that the number, length, and type of interpretation meetings will be determined at the task order level, and that source files for translation will be provided in various formats.

View the file

Other files

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

DEPARTMENT OF THE NAVY

NAVAL FACILITIES ENGINEERING SYSTEMS COMMAND FAR EAST

PSC 473 BOX 13

FPO AP 96349

Notice No. 2

12 August 2024

RFP N4008424R0058

JAPANESE TRANSLATION SERVICE IDIQ FOR NAVFAC FE

NOTE: The following schedule is provided for INFORMATION ONLY. The RFP remains unchanged unless it is amended in writing on a Standard Form 30.

Request for Information Questions and Responses

1. Do we need to only indicate only Yes/No in PWS/JAPANESE TRANSLATION SERVICE

IDIQ FOR NAVFAC FE.pdf?

ANSWER: Please follow instructions in the RFP for proposal submittal requirements and

EVALUATION FACTORS FOR AWARD.

2. How do we do the submission for this RFP?

ANSWER: Please read ADDENDUM 52.212-1 and EVALUATION FACTORS FOR AWARD of SF1449 and Amendment N4008424R0058-0001.

3. At the time of the RFP, do rates have to be submitted in Yen or USD?

ANSWER: Please review the Price Proposal requirements on page 19 of the SF 1449.

4. The services will be utilized in Japan, so is the submission and general correspondence in

Japanese or English?

ANSWER: See DFARS 252.225-7041, Correspondence in English (JUN 1997) incorporated into the RFP.

5. On page 9 of PWS under 2.1, it mentions that a representative from our side needs to be present at the COR's office (Contracting Office Representative). Do you mean to have an employee of our organization to be present onsite?

ANSWER: Contracting Officer's Representative definition is located on 12.0 Glossary of

Acronyms. Contracting Officer's Representative is not referring to an Office. When services are ordered, the Contractor's Representative will be present at the place of performance identified in each task order. See Section II, Paragraph 1.0 of the PWS.

6. On page 24 of PWS, in the table, again it mentions that the interpreters need to be available at the COR's office as well. Please clarify.

N40084-24-R-0058

Acronyms. Contracting Officer's Representative is not referring to an Office. The Contractor’s

Representative shall be available to the COR. See response to Question 5.

7. Page 25 of PWS, do we need to fill the CAR report? Or it is for our reference and to be used in future?

ANSWER: The Government will fill out the Corrective Action Report (CAR) and provide it to the Contractor. The Contractor will respond with a written corrective action plan (See 5.1.2 Page

22 on the PWS).

8. Do we need to submit the Past Performance Questionnaire on or before Aug 26th?

ANSWER: At least the first page of PPQ must be provided by the due date (See Page 20 of 75 on SF1449).

9. In the PPQ document please explain what do you mean by CPARS?

ANSWER: CPARS stands for Contractor Performance Assessment Reporting System. If the

Contractor has experience of the Government's contracts and evaluated by CPARS, the CPAR records are equivalent to the PPQ. (See Page 20 of 75 on SF1449).

10. The PWS mentions that the Contractor’s Representative should be present at once the contract commences and interpreter should be available as well. Does it mean that our representative only has to be there when there is an interpretation meeting? We are expecting translation material to be shared with us via email.

Acronyms. Contracting Officer's Representative is not referring to an Office. When services are ordered, the Contractor's Representative will be available during the length of the period of performance. Translation material will also be shared via email.

11. Requesting clarity on the interpretation portion, it mentions that there will be 10 meetings per average yearly. What is the average time of a meeting, how many attendees per meeting? Do you require equipment as well?

ANSWER: The average meetings are provided for planning purposes only. The number, length, and type of meeting varies and will be determined on the delivery order.

12. For text translation, what file format the source files will be shared?

ANSWER: See page 12 of the PWS.

13. Kindly confirm if there is any penalty and cancellation clause.

N40084-24-R-0058

ANSWER: Please review FAR 52.212-4 which is incorporated into the RFP, which details

Termination for the Government's Convenience and Termination for Cause.

14. Do we need to submit our Rates along with PWS yes/no declaration?

ANSWER: See Price Proposal submission requirements on page 17 of the SF1449.

File details come from the government source that posted it. Updated .