About this file

This document contains responses to questions from offerors regarding a solicitation to renovate a pharmacy at a Veteran Affairs medical center to comply with pharmaceutical standards. The solicitation seeks offers for a construction project valued between $2-4 million to renovate over 12,000 square feet of existing inpatient pharmacy and primary care office space. The renovation aims to improve pharmacy efficiency for growing veteran needs and bring the facility into compliance with pharmacy compounding regulations. The solicitation is open only to Service-Disabled Veteran-Owned Small Businesses and questions must be submitted in writing by the specified date. Responses provide clarification on technical specifications, scope, and contracting terms.

View the file

Other files

Show all 24

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

RFI #1 Pharmacy

1. Will the VA allow projects 75% completed which are Phases?

The requirement is for the project to be completed.

2. Will the VA accept CPARS in lieu of PPQ?

Yes

3. Will the VA accept projects with the magnitude of $1.5M and above?

The requirement is projects similar in magnitude which is $2-$5M

4. Can SDVOSB who are in a small business MPA show projects from Mentor?

Yes

5. Cost/Price Schedule – aside from the Self-Performed Calculation doc, is there a price/cost Schedule form? If so, please provide.

No Pricing to be in block 17 of the SF 1442

6. Specification Section 21 13 13 § 2.1.B.2 Piping sizes 50 mm (2 inches) and smaller shall be black steel Schedule 40 with threaded end connections. May piping less than 2-1/2” be joined with grooved couplings?

Piping shall be per specifications.

7. Specification Section 21 13 13 § 2.1.B.6. Flexible sprinkler hose shall be FM Approved and limited to a hose with threaded end fittings with a minimum inside diameter or 1-inch and a maximum length of 6-feet. May the Victaulic AH2-CC with IGS Grooved Coupling be utilized?

Data Sheet Attached.

Flexible couplings shall meet the requirements of the specifications.

8. Is the plan to open a new P-Tube provider or if you will be tying into an existing system across the street at the OKC VA?

This Pneumatic Tube installation is at the OKC VA. We will be tying to the existing Pevco System.

9. SOW 1.5.2, 3.4.2, 3.7.1 Does the VA want a separate bid for asbestos, lead paint, and/or other contaminants or should it be a part of the base bid?

Existing floor tides have asbestos adhesive and need to be removed. There is no lead paint or other contamination. The asbestos adhesive abatement shall be a part of the base bid.

10. DWGS G1.02 Are the Ante Room(s) in the area as show or constructed elsewhere? Please clarify question, the ante rooms shown on Drawing 2/G102 are the existing ante rooms being demolished for the new project.

11. Section 27 62 41 Several communication systems were mentioned in the drawings and some specialty systems were implied but not identified. What work if any will be done on these unidentified systems?

Cameras and Speakers are extensions of existing systems. Extend camera wiring as noted on plans. Relocate or provide new to match speakers and connect to existing system. Telecom is covered in specs/notes. Intercom at doors are cover in notes.

Will specialty training/experience be required to do the work intended on them?

12. DWGS G1.02 “Turnover items noted to be salvaged to the owner to an area designated by the COR on site”. What are these items?

Refer to sheet AD1.00 for specifics on items to be turned over to the Owner. Items include workstations, medical equipment, lockers.

13. Will air admittance valves installed at each fixture be permitted in lieu of venting each sink into the vent system.

Air admittance valves cannot be used.

14. Cast iron is the only approved DWV material listed in specs. Is this correct? Is PVC permitted?

Cast iron shall be used for all sanitary and vent piping. PVC is not allowed.

15. Is all equipment in cleanroom expected to be new or reused?

Both new and re-used as scheduled in the Equipment Schedule, sheet A1.10.

16. Are supply duct systems like the exhaust duct and low wall chases expected to be stainless steel or can they be galvanized metal?

Supply ducts may be galvanized steel.

17. If stainless steel, are they expected to be welded?

Not applicable, see above.

18. DWGS sheet E00 Who is responsible for tele-data wiring and jacks? (Note u in general notes say to be provided by others while note 8 indicates that the contractor will provide power pole with 8 data cables.)

Disregard sentence in general note “u” that indicates cabling by others. Telecom cabling to be provided in the contract.

19. Are fan powered HEPA filters required to have stainless steel housing vice the majority of cleanroom installs that have aluminum housings at a more affordable cost?

Fan Filter Units shall be stainless steel.

20. In addition to USP guidelines, are there additional VA standards to be adhered?

The VA standards are to be adhered also.

21. There are no Access Panels shown on the hard ceiling of the architectural sheets, is this intentional? Is there any intention to get above ceiling within the cleanroom?

There are access panels placed above the work areas adjacent to the cleanroom.

The intent with the cleanrooms is to service HEPA Filters/Fans from below.

Testing ports will be provided as well.

22. Who is responsible for room and hood certification, and terminal cleaning?

This is part of the contract and should be provided by the prime contractor.

23. Given that there is no need for latching, why are card readers on the doors of the cleanroom?

Card Readers control Mag Lock for access control. Door is latching with Passage Latchet.

Refer to HW Group 3.0 for doors GA 149 and GA 154.

24. Where do the negative air machines vent to during Phase 2?

Negative Air shall be vented to the exterior to provide negative pressure. General Contractor to make provisions for any necessary ducting to a temporary opening in the exterior. Any opening shall be approved by the COR and replaced to existing conditions at the completion of the work.

25. Note 3 on M101 indicates to provide additional steel as needed for support of the new air handler. Can additional information be supplied on the support requirements? Coordination required for support of air handler shall come from the air handler manufacturer to ensure that unit is supported per their requirements.

26. The specifications mention the high density storage shelving should be space savers or equal product that can meet the specifications. There are many different product options for Space saver. Can a specific space saver product be provided? No product numbers are listed on the equipment plan. Can elevations be provided for the mobile storage shelving providing number of levels of shelving, depths, etc.? In addition, in section N of 10 56 26.23 the specifications ask for photoelectric safety sweeps and Zero Force Sensor. (ZDS) Then the specifications ask for a mechanical assist safety sweep (#4) When a system has photoelectric sweeps, mechanical sweeps are not required. Please confirm the safety features required.

See attached Revised Specification 105626.23 Motorized Mobile Storage Shelving for corrections made to clarify bidder inquiries. Also see attached revised drawing R0.01 which updates the layout of the mobile shelving system as well as provide overall dimensions for system area.

27. Can the 5 year manufacturer’s warranty be waived for the casework? This is longer than industry standard and limits participation of subcontractors because of required insurances necessary to guarantee a 5-year warrantee.

The 5 years manufacture’s warranty can be waived for the casework.

28. [Question regarding fire suppression] A review of the project construction bid info in the DEMO plan FDX.01 infers that the existing 6 in. diameter standpipe from basement to 10th floor (See Note #1). However, the new system installation directive plan sheet FX.01 does not indicate replacement of the subject standpipe; moreover, another note says there is no other work in stairwell except for the reinstallation of the existing system control valve assembly. We believe that there is no intention to impact said 6 in. diameter standpipe. Question: Please confirm that the existing 6” diameter standpipe will remain “as is” for this project. Existing 6” Dia Standpipe in Stair Tower to remain.

29. [Question regarding abatement] The RFP documents refer the reader to a Hazardous Material

Inspection Report. A copy of this report (or redacted copy for the proposed area of work only) was not provided with the RFP documents. This information is being requested by the abatement contractors in order to complete their pricing. Question: Please provide a copy of the referenced Hazardous Material Inspection Report for the proposed work area. See the attached Hazardous Materials Report, dated 8-27-2019.

30. [Question regarding record drawings] Question: Please provide copies of the record drawings for the proposed area of work. These will be provided to the awardee

File details come from the government source that posted it. Updated .