Amendment_04_Questions_and_Answers_8-19-22_04.docx
DOCX document 127 KB Posted
- Attached to
- Old Courthouse Phase 2 Renovations, Gateway Arch N Federal contract opportunity
- Solicitation number
- 140P2022R0159
About this file
This document contains 74 questions and answers related to a solicitation for renovations to the Old Courthouse Phase 2 project at Gateway Arch National Park in St. Louis, Missouri. The solicitation is for interior renovations including installation of an elevator, accessibility improvements, family restrooms, flooring replacements, mechanical and electrical system upgrades, window repairs, and hazardous material abatement. The period of performance is estimated to be from October 2022 to July 2024 with a notice to proceed of January 2023. The National Park Service is the contracting agency. Key requirements include 20% minimum small business participation and providing key personnel including a full-time safety manager and quality control manager.
View the file
Other files for this federal contract opportunity
Show all 50
On GovTribe
Work with this file on GovTribe
- Download the original file
- Contacts named in this file
- Similar government files
- Ask GovTribe AI about this file
Text version
Old Courthouse Phase 2 Renovations, Gateway Arch National Park (GANP 242900/253127) (Formerly Jefferson National Expansion Memorial (JEFF 199879)), St. Louis, Missouri
Solicitation 140P2022R0159 – Questions and Answers
Amendment 1, issued 7/29/22:
1. Contracting Officer’s Note 1: The language issued in “Section C – Specification / Drawings”, page 9 of 55 is incorrect. The correct language is as follows:
The Work includes installation of a new interior elevator, accessibility improvements, family restrooms, floor ramps, interior wayfinding signage, replacement of existing steam radiator system with new 4-pipe mechanical system, new fire-sprinkler system with detectors and alarms, upgrades to lighting, power, security and IT infrastructure, structural floor reinforcement, and replacement of window sashes and repair/refurbishment of window frames. Work also includes removal and disposal of asbestos containing materials, lead-based paint and household hazardous waste items as noted in a Work Plan included in the Appendices of the Construction Documents.
2. Contracting Officer’s Note 2: Please add the following requirement to Division 1 Specification Section 01 50 00 Temporary Facilities and Controls Part 4.3 Support Facilities Installation D. Project Identification and Temporary Signs:
Provide access to NPS for the installation of Artistic banners/signage on the temporary construction chain-link fencing for the duration of this project. Signage material will be suitable for use on temporary construction fencing. Exact locations and size of signage is to be determined; assume installations along all four perimeter streets. Installation and maintenance of these artworks will be the responsibility of NPS in consultation and/or under guidance of the artist.
Amendment 2, issued 8/9/22:
3. Contracting Officer’s Note:
Section 28 31 00 – Fire Alarm and Detection Systems, Part 2 – Products, 2.1 Acceptable Manufacturers is revised. The only acceptable manufacturer is option A, “Johnson Controls – Simplex 4100 ES”. This is necessary to be compatible with the existing Simplex 4100 ES system and with the new Security Command Center Fire alarm Network via the existing fiber backbone.
Amendment 3, issued 8/12/22:
4. Question: Does the steam pipe in the tunnels need to be abated for ACMs?
Answer: No. All steam pipe going to the tunnels will be abated and pipe removed. Once it goes into the tunnel, the steam pipe will be abandoned in place as well as the ACM covering. Exposed ends of the ACM covering at the tunnels should be sealed to prevent any ACM release into atmosphere.
5. Question: I am inquiring to request a copy of the 8/2/22 Pre-Bid Meeting & 8/4/22 Site Visit Sign In Sheets for the JEFF 199879 - Old Courthouse Phase 2 Renovations, Gateway Arch National Park, Jefferson National Expansion project.
Answer: See Amendment 2
6. Question: At the 1pm site visit last week, it was stated that an additional site visit can be scheduled in which all of the access points will be opened to the various catwalks. Will NPS schedule this additional site visit similar to the original site visit or do we need to schedule it per individual contractor?
Answer: The additional site visits will be held on August 16/Tuesday at 9am AND August 18/Thursday at 9am on the west entrance steps, N Broadway.
7. Question: Solicitation Page 15, Section H – Special Contract Requirements (Requirement 3) indicates a Quality Manager as part of the Key Personnel. Please confirm whether the Quality Manager can perform other duties on the project. In addition, is the safety manager required to be onsite full time?
Answer: Quality Control Manager CANNOT be the site superintendent. Quality Control Manager can perform other duties on site and is full time.
8. Question: Solicitation Page 15, Section H – Special Contract Requirements (Requirement 3) indicates a Safety Manager as part of the Key Personnel. Please confirm whether the Safety Manager can perform other duties on the project. In addition, is the safety manager required to be onsite full time?
Answer: Safety Manager can perform other duties on site and is full time.
9. Question: Solicitation Page 48-49, Factor 2, Subfactor 2A, Element 3 requires an organization chart. The associated written narrative (entirety of Factor 2) is limited to 3 pages. Please confirm that the organization chart is not part of the 3-page limit.
Answer: The Organization Chart is not part of the 3 page count.
10. Question: Solicitation Page 48-49, Factor 2, Subfactor 2A, Element 3 – can the org chart be an 11x17 sheet?
Answer: The org chart can be an 11x17 sheet.
11. Question: Solicitation Page 49, Factor 3, Subfactor 3A will utilize the Project Experience Questionnaire form provided as an Attachment to the RFP. The form provided with the RFP is a static PDF, though it appears this is supposed to be a fillable/editable form. Can a live/editable version be provided for use on this project? Or are we to recreate the form?
Answer: The pdf can be edited through Adobe Pro, however, a Word document version of the Project Experience Form is included in Amendment 03.
12. Question: Factor 3, Subfactor 3A - Project Experience Questionnaire form allows for expanding the response sections to adequately address each question (to multiple pages if needed). Once expanded for responses, is there a page limit for each form?
Answer: There is no page limit.
13. Question: Factor 3, Subfactor 3A requires us to “describe the experience and capability of key trades identified in Section H…”. No key trades were identified, only key personnel. Please clarify the requirement of this portion of Subfactor 3A.
Answer: There are no Key Trades identified for this project.
14. Question: Factor 4 - The Past Performance Questionnaire form provided as an attachment to the RFP is a static PDF, though it appears this is supposed to be a fillable/editable form. Can a live/editable version of the PPQ be provided for use on this project (since this will be transmitted directly from our references to the Contracting Officer)? Or are we to recreate the form?
Answer: The pdf can be edited through Adobe Pro, however, a Word document version of the Past Performance Questionnaire Form is included in Amendment 03.
15. Question: Please provide the “Hazardous Material Identification Listing” form that is referenced on page 50 of the Solicitation and is required to be submitted as part of the technical proposal. The form was not provided as part of the RFP. Note, this form is also listed on the cover page of Attachment 5.
Answer: The Hazardous Material Identification Listing Form is no longer required.
16. Question: Solicitation page 16, Special Requirement 4: Small Business Participation indicates a minimum of 20% of the total contract value is to be performed by Small Business. Page 51 of the solicitation lists a small business goal of 44% for Small Businesses. Likewise, the Small Business Subcontracting plan template provided as an attachment to the RFP lists a goal of 44%. Please clarify the small business requirements – is 20% a required minimum with 44% the goal?
Answer: 20% is the requirement, 44% is the goal.
17. Question: Report on Limitations on Subcontracting. The cover page included in Attachment 5 of the RFP indicates that this is a required submittal. Please confirm that this is not required as the project is not a sole source or set-aside solicitation.
Answer: Report on Limitations on Subcontracting is not required, as this solicitation is Full and Open.
18. Question: RFP attachment 5 – Cover page – is there a specific form to address “Proposed Equals”? If so, please provide. Note, this form is also referenced on page 50 of the solicitation.
Answer: The Proposed Equals form is no longer required during solicitation. This will be addressed by a submittal after award.
19. Question: Most Appendices, including “Appendix G – Signage and Wayfinding”, as mentioned in the Table of Contents of the Construction Documents on page 200116-6 appear to be unissued. Will these documents be forthcoming?
Answer: Signage and Wayfinding Plans are included as Appendix G.
20. Question: Specification section 01 91 13 – Commissioning Requirements – will the Government be providing the services of the Commissioning Agent (CxA) directly? Or are these costs to be included by the Offeror?
Answer: Cost of Commissioning Agent being provided by Partner and no costs are to be included by offeror.
21. Question: Regarding schedule – there are conflicting schedules within the solicitation - please verify which of the below schedule timelines is correct: a. Solicitation pages 10 and 48 indicate a Notice to Proceed by January 16, 2023, with completion required no later than 18 months after Notice to Proceed, or July 26, 2024. Page 48 indicates a Notice of Award on October 21, 2022. b. Solicitation page 3 indicates a period of performance from 10/21/2022 to 04/21/2024. This was also indicated at the pre-proposal conference and suggests a Notice to Proceed of 10/21/2024.
Answer: The Notice to Proceed and Notice of Award are separate events. The period of performance will be adjusted once the Notice to Proceed is issued and will extend to 18 months from the Notice to Proceed. Typically, the Notice to Proceed is issued 1 to 2 months after the Notice of Award. It is the Government's intention to award this contract by October 21, 2022. Given this date, it is the Government's estimate that the Notice to Proceed will be issued on January 16, 2023.
22. Question: Solicitation page 25-26, FAR 52.236-4 – the documents listed in this section were not issued as part of this RFP (though they were issued in the previously cancelled solicitation). Will these documents be reissued as part of this RFP? Specifically:
a. Historic Structure Report – July 2013
b. Historic Preservation Plan – Nov 2021
c. HazMat Reports (4)
d. Ceiling Table Mar 2020
e. Draft Report of Asbestos Findings MAR 2014
f. Environmental Work Plan JUL 2019
g. Report of Findings Asbestos Lead Paint HHW APR 2014
h. Archeology Reports (3)
i. Noble Aug 2007
j. Schilling Jul 2014
k. Trip Report from Schilling & Barnett Jan 2014 (End of clause)
Answer: Refer to the Table of Contents in Volume 1 of the Project Manual as some of the mentioned documents are included in the Appendices. And reference all the amendments. Refer to this solicitation only for the documents needed for this project.
23. Question: I am reaching out to request additional access/walk-through of the Old Courthouse. We would like to set something up on Tuesday, August 16 at the earliest time available. We would specifically like to see the basement as well as the floors above the 2nd floor.
Answer: The additional site visits will be held on August 16/Tuesday at 9am AND August 18/Thursday at 9am on the west entrance steps, N Broadway.
24. Question: On A-505, elevation 8 shows that there are two accessories on the back of the door that are called out as a changing table(11). I believe these are meant to be coat hooks(12). Please verify.
Answer: Yes, elevation 8 on A-505, the note 11 should read 12 for coat hook (similar to elevation 4).
25. Question: What is the correct flooring in Breakroom 215C? Sheet A-905 shows LVT-1 and CPT-2. If both are to be installed, please provide extents.
26. Question: Please clarify required blocking in Rooms 215C, D & E? Do both sides of the wall need blocking? A-205 and A-502 have conflicting information.
Answer: Provide blocking full north-south length on east face of west wall in Room 215D. Blocking not required in 215B, 215C or 215E.
27. Question: Please confirm CPT-3 and WB-2 as the proposed flooring/trim finishes for the Elevator Machine Room 209A.
Answer: As referenced in the schedule sheet, A-906, the flooring is CPT-3 with WB-2 as the base.
28. Question: Please confirm if all windows on Sheet A-801 noted as “BASE” and “C.O. 1” are to have complete sash replacement per Bid Phase Notes. If this is incorrect, is there any way to decipher between the different processes for repair/restoration noted below from spec 080352 for each window.
a. Wood Window Patch-Type Repair
b. Wood Window Member-Replacement Repair
c. Wood Window Unit Replacement
Answer: Wood patching and/or replacement of existing window members is not related to Sheet A-801. Each individual BASE or C.O. 1 window shall be evaluated and repaired per specified methods. Specified wood window unit replacement method shall be followed at all sash replacements.
29. Question: A bidder has commented on the use of laminated glass and the putty glazing method. They noted that the oils in the putty conflict/breakdown the lamination of the glass. Please provide any clarification on this process or information regarding an approved alternative method.
Answer: We are unaware of stated issues using specified glazing compound (See 080352 2.6.B.1). Historic appearance requires use of glazing putty - Other products can be considered if submitted under 012223 2.3.E Approved Equals
30. Contracting Officer’s Note: Government solicitations are officially issued on sam.gov. There is not a “Plan Holder’s List” on this site. To find contractors who are interested in this project you can look at the Site Visit Sign-in sheets published in Amendment 2. However, there may be third party redistributers of the solicitation documents published from sam.gov that could have a Plan Holder’s List. Please inquire with them.
Amendment 4, issued 8/19/22:
31. Contracting Officer’s Note: There will be a limited access site visit for the dome attic held on Wednesday, August 24, 2022, at 9am on the west entrance steps, N Broadway. This is for fire protection sub-contractors, electrical sub-contractors, and mechanical sub-contractors only.
32. Question: Spec section 113013 notes a undercabinet microwave oven. In what room is this to be in? There currently aren’t any upper cabinets shown.
Answer: Revise spec section 13013 Residential Appliances, Part 2 Products 2.3 Microwave Oven, 1.2. Mounting to COUNTERTOP (from Undercabinet).
33. Question: We are to install new wall sensors (thermostats) for FCU’s and BCU’s. How are we to install the wiring for these sensors in the existing wall? Will the wall be opened up to allow access? Or are we to provide a surface raceway? Or Wireless sensors?
Answer: Wireless is preferred but both surface mtd and wireless are acceptable at the discretion of the installer
34. Question: Please provide a detail cut and elevation of the new door opening between utility room 048 and 045. Reference drawing AD201.
Answer: This is an existing opening that will be infilled with a new door.
35. Question: What is the depth of the existing slab on grade at the basement and on grade areas of the 1st floor? If unknown, what depth should we assume for bidding purposes?
Answer: Basement and 1st floor slab on grade depth is unknown. We have drawn and assumed 5" based on conversations with building maintenance and experience with similar buildings.
36. Question: The notes indicate to re-use existing MEFP floor and wall openings as much as possible. Our assumption is that all the holes will not be re-used. How many floor openings and wall openings should we assume will need to be patched for bidding purposes? Please provide a detail for patching of floor penetrations.
Answer: Unused floor openings should all be patched. For floor openings in structural vaults see 1/S-104. Refer to A-900-906 for floor finish occurring above patching. For limestone flooring use non-shrink grout tinted to match adjacent surface. A mock-up will be required to determine the patch is acceptable. (assume 22 patch surface & 148 patch beneath new floor finish) Wall openings in basement, above ceiling, or in utilitarian spaces can be left open.
37. Question: Reference note 2.05 on drawing AD-202, 203 will we be responsible for display removal, or will this be handled by a separate package. Our understanding was that all display work was going to be a separate bid package and that we were not supposed to include this item in our bid per the initial GC walk thru.
Answer: Display removal will be done by NPS.
38. Question: Reference keyed note 2.13 at southwest wall in room 122, please confirm that this wall is to be completely removed. The wall is shown with solid lines and does not have the dashed lines that all the other walls with this note have. Is this a utility chase that will have to have a portion of the wall removed for MEFP access?
Answer: Note 2.13 that points to the solid grey wall is incorrect, the masonry chimney located there will remain.
39. Question: Reference note 2.23 in room 109, 111 on drawing AD-203, please confirm that this bid package is not responsible for the salvaging or re-installing of historic wood divider.
Answer: Project scope includes removing and returning to NPS but not reinstallation.
40. Question: Note 2.31 on AD-302 directs for the higher ceiling of the first floor to remain in the rotunda area, which contradicts what the hatch depicts. Also, the hatch on A-302 shows new gyp board on existing frame. Please clarify scope extent.
Answer: This ceiling area should be removed, and new gyp board installed on existing framing.
41. Question: Reference notes 2.03 and 2.30 on drawing AD-302, both notes call for the plaster ceiling to be removed. Note 2.30 calls for the ceiling to be removed to the structure. Is there an additional ceiling above the plaster ceiling that needs to be removed? We are trying to figure out what additional work is required for note 2.30 verses note 2.03. Does the 2.30 note represent barrel vault plaster ceilings?
Answer: Some spaces have original ceiling structure, design intent is for plaster or gyp to be removed but the ceiling structure to remain for reuse with new gyp ceiling.
42. Question: Who is the Ameren point of contact for the new vault work?
Answer: TYLER A. CLARKE, P.E.
Supervisor, Distribution Services (Underground) Underground Division Mail Code 678 C 618.401.3134 T 314.554.2633 E Tclarke@ameren.com
43. Question: Please provide appendix H, which was issued with the original documents but did not appear in the updated solicitation documents. Are we responsible for abatement that is identified, but drawings do not indicate the product being removed. Example: the reports indicates that there is asbestos containing flooring in numerous rooms, but the demo drawings call for the flooring to be removed in those rooms. We will need a document that specifically tells us how much abatement work is required on the project and the quantities that we should assume for bidding purposes and where the abatement work is located in the building.
Answer: Appendix H is included in Volume 4/Project Manual.
44. Question: Are we responsible for new signage on the project?
Answer: Yes, there is a separate CLIN 3 for the wayfinding signage scope, as noted in the Contract Price Schedule. Refer to Appendix G for the Signage/Wayfinding drawings and the spec section. 101400.
45. Question: Reference equipment being removed from basement, will we be responsible for removing equipment pads that the equipment sits on? Examples: condensing units and generator being removed from basement.
Answer: When outdoor condensing units are removed, those setting on pads will need pads removed as well. The existing pad for the natural gas generator will need to be removed and a new one provided for the new diesel generator.
46. Question: Reference demo notes 2.03 and 2.31 in room 220 on drawing ad-304, note 2.03 says to remove ceiling to room extents, and note 2.31 says the existing ceiling is to remain. Please clarify what the ceiling demo scope is required in room 220.
Answer: Note 2.03 applies to extents of flat lower ceiling. 2.31 applies to extents of higher vaulted ceiling.
47. Question: Is there a specific reason a Hydraulic Elevator was selected? We are foreseeing some possible constructability issues with digging the elevator pit as well as boring a hole for the elevator jack. Is a machine room-less traction elevator an acceptable alternative?
Answer: There is limited room between the existing floor to floor height at level 2. The hydraulic elevator avoids the additional floor demolition that would be required for a traction elevator.
48. Question: STN-4 is shown on sheet A-904 in the storage rooms but is not included on the finish schedule/index. Please confirm there is no scope with STN-4. If there is, please provide specifications similar to what is included for STN-1, 2, & 3 for STN-4.
Answer: STN-4 should match STN-1.
49. Question: Will there be an Emergency Responder Radio Communication System included in this renovation.
Answer: Design includes a Simplex 4100u main control panel and a 4009 annunciation panel in the level one corridor. These are networked back to Arrowhead dispatch center located at Grounds Building, this is where the command center for all buildings in the Park use is a Simplex system. This requires that Johnson Controls/ Simplex are used so it is compatible with park wide system. There is no command center work within the Old Courthouse for the contractor.
50. Question: In the submission requirements listed in the solicitation under paragraph E.3, subfactor 1B, it says the schedule should be submitted in MS Project Gantt Chart Format. Is Primavera P6 Gantt Chart Format acceptable?
Answer: That is acceptable.
51. Question: In the submission requirements, is there a page limit for Subfactor 1B, schedule and schedule narrative?
Answer: There are no page limits for this section, however succinctness and specificity to this project will be appreciated.
52. Question: For Factor 3 - Experience, Subfactor 3A: Project Experience, please provide parameters for this section, such as timeframe, project value minimum, etc. Please also advise on how many projects should be provided.
Answer: Projects should be within the last 10 years, of equivalent scale, scope and costs and provide 3-5 projects.
53. Question: Please clarify if we can create our own form to for Factor 3 - Experience, Subfactor 3A: Project Experience, or if Attachment 5 - Project Experience Questionnaire is required to be filled out as is.
Answer: Please use the Project Experience Questionnaire provided. Submit responses to the questions in that questionnaire that address experience relative to the elements noted under the Project Experience evaluation subfactor in solicitation section L. Limit submittals to the quantity of projects and timeframes noted in the previous answer. Expand the response sections shown below as needed to adequately address each question (this questionnaire may be expanded to multiple pages if needed).
54. Question: For Factor 3 - Experience, Subfactor 3A: Project Experience, please clarify if we can provide supplemental information in addition to Attachment 5 - Project Experience Questionnaire.
Answer: Acceptable to provide supplemental information - limit of 1 additional page per project.
55. Question: For Factor 3 - Experience, Subfactor 3A: Project Experience, please confirm that Elements 1 through 3 can be answered in question 2 of the Project Experience Questionnaire form, or please provide instructions on where to include these answers.
Answer: It is acceptable to provide answers for elements 1 through 3 in Question 2 of the Project Experience Questionnaire.
56. Question: For Factor 3 - Experience, Subfactor 3A: Project Experience, since no key trades are to be provided, please advise on how NPS would like to see this section addressed. The RFP states: "Describe experience and capability for Key Trades identified in Section H of this solicitation for elements listed below. Indicate whether or not you have previously worked with these firms on previous projects. All firms proposed as Key Trades are subject to substitution requirements contained in this solicitation." The RFP implies that Elements 1 through 3 should be answered about the key trades.
Answer: In Subfactor 3A: Project Experience, replace the paragraph, "Describe experience and capability for Key Trades identified in Section H of this solicitation foe elements listed below. Indicate whether or not you have previously worked with these firms on previous projects. All firms proposed as Key Trades are subject to substitution requirements contained in this solicitation", with, "Describe experience and capability for the General Contractor and relevant Subcontractors for elements listed below. Indicate whether or not you have previously worked with these firms on previous projects".
57. Question: For Factor 4 - Past Performance, in lieu of the provided Past Performance Questionnaire, can CPARs be submitted?
Answer: The Government will review each offeror's CPARs through the CPARs system, so the offeror does not need to submit them. The Past Performance Questionnaire should be used with the instructions noted on the top of that form. The intent is to have your referenced sources complete the form and email them to timothy_burger@nps.gov and edwin_berry@contractor.nps.gov
58. Question: For Factor 4 - Past Performance, can NPS advise how many past projects we should submit as part of our proposal? Is there a minimum or maximum amount?
Answer: There is no minimum or maximum amount.
59. Question: For the "Past Performance Participation" requirement outlined in Section M, can NPS advise if there are any specific proposal components that should be submitted to demonstrate adherence to this requirement? E.g., should a narrative response be provided to address any of the specifications? Or should this requirement simply be addressed throughout the proposal?
Answer: There is no "Past Performance Participation" section. Section M describes how the Factors in Section L will be evaluated. Section L describes what we want from the offerors.
60. Question: For the "Past Performance Participation", is there a template that can be provided to address the required criteria?
Answer: There is no "Past Performance Participation" section.
61. Question: For Factor 3, Subfactor 3B: Key Personnel Experience, could NPS advise if there are any page limits for the section or the individual resumes?
Answer: There are no page limits for this section, however succinctness and specificity to this project will be appreciated.
62. Question: For Factor 2, Subfactor 2B: Safety, could NPS advise if there are any page limits for this section or the narrative portion of this section?
Answer: There are no page limits for this section, however succinctness and specificity to this project will be appreciated.
63. Question: Please confirm that wood window frame repairs per spec section 080352 are only to be performed on windows where sashes are to be replaced per Sheet A-801. At windows shown as NIC or “—” will there be any window work required beyond what is described by the Window Notes 1-9?
Answer: Wood window frame repairs only occur at windows defined as BASE and C.O.1. Windows labeled NIC will have no frame repair or sash replacement but will have work required by the Window Notes 1-9.
64. Question: Our interpretation of the answer of RFI #28 is that all windows noted as “BASE” or “C.O. 1” and have details associated with sheets A-803, A-804, A-805, A-806 on sheet A-801 are to have their sashes replaced with new manufactured/replicated sashes in their entirety. The old sashes are to be removed and disposed of. Please confirm.
Answer: Correct. All windows noted as Base or C.O.1 will have sashes removed, disposed of, and replaced with new replica sashes.
65. Question: Details on sheet A-802 call for sash, sill, and damaged wood restoration by others and (NIC). Please confirm the only scope at these openings is to remove the storm window and install bird wires.
Answer: Windows that state NIC will have no sash replacement work. Notes 1-9 still apply.
66. Question: Are the picture-hanging angles throughout the building to remain in place or should they be removed, and the plaster patched? If they are to be replaced, is there any information on quantities and locations?
Answer: Picture-hanging angles should remain in place or be removed and reinstalled.
67. Question: There is currently insulation above existing ceilings that are being removed. Do we need to reinstall insulation above new ceilings? If yes, please provide spec.
Answer: Any room with an attic space above does need insulation. Insulation should be cellulose type filled to R-30 depth.
68. Question: There is insulation shown in the new wall partitions, but there is not a spec for it. Please provide.
Answer: Acoustic insulation is specified in 092900 Gypsum Board.
69. Question: During a site walk it was mentioned that the gate on the North Entry Stairway is to be removed and new custom handrails were to be installed. This is not shown on the drawings. Please confirm this is outside of the scope.
Answer: Gate will be removed by NPS, do not include removal in bidding. Reference drawings on A-808 for details of new handrails.
70. Question: The window schedule has 15 windows shown to be painted, but not designated as Base or C.O. 1. Please confirm this is within the scope.
Answer: Restoration work will occur by NPS, contractor should be responsible for painting.
71. Question: There are a few items that have longer lead times and we may need to order before NTP. Will General Contractor be able to execute subcontracts and purchase orders after project award and before NTP, or will General Contractor be at risk until NTP?
Answer: Upon award of the contract, the GC can begin the submittal process, specifically the technical submittals related to the long lead items (in accordance to Division 1 submittal processes) and upon approval of these submittals, the GC can order the long lead items. The GC can move forward with submittals prior to the issuance of a NTP.
72. Question: The demo and proposed details/cuts on sheet A-803 and the specifications provide conflicting information regarding new chains, pulleys, and counterweights. Please confirm all sash replacements are to have new chains, pulleys, and counterweights.
Answer: All windows receiving new sashes should have new chains, pulleys, and counterweights.
73. Question: Regarding the answer for RFI #29. Spec Section 012223 2.3.E Approved Equals has not been issued. If we are to use this process, please provide spec.
Answer: The RFI-29 response should have stated Spec Section 013323, 2.3E is till the correct reference for the 013323 section.
74. Question: Can the Project Superintendent also serve at the Safety Officer?
Answer: Yes, Superintendent can also be the Safety Officer BUT CANNOT be the quality control manager.
image1.png image2.png
File details come from the government source that posted it. Updated .