Questions and Answers 2 - HVAC Charlotte.pdf
PDF 61 KB Posted
- Attached to
- Replace HVAC Equipment/Systems - Charlotte Federal contract opportunity
- Solicitation number
- W50S87-20-B-5002
About this file
This document contains questions and answers regarding Solicitation Number W50S87-20-B-5002 to replace HVAC equipment and systems at various facilities in Charlotte, North Carolina. The solicitation requires contractors to replace HVAC equipment, including complete duct cleaning and insulation of supply ductwork. Temporary HVAC, seismic anchoring, vibration isolation, and coordination drawings are also required. Questions addressed include project work hours, availability of meeting space and restrooms, storage space, use of existing openings, fire alarm work, and controls requirements. "Equal to" equipment may be proposed with approval. The start date will be determined upon contract award and approval of pre-construction submittals. The solicitation was issued by the Department of the Army North Carolina Army National Guard.
View the file
Other files for this federal contract opportunity
Show all 18
On GovTribe
Work with this file on GovTribe
- Download the original file
- Contacts named in this file
- Similar government files
- Ask GovTribe AI about this file
Text version
Solicitation # W50S87-20-B-5002 Questions & Answers #2 Replace HVAC Equipment/Systems - Charlotte 19 May 2020
4. Question: Is the project sales-tax exempt on equipment & material being used?
Answer: The project is not sales-tax exempt.
5. Question: 4/10 is possible for the project? (10 hours for 4 days)
Answer: Per section 01000 of the solicitation, “Normal base work hours for the Contractor will be between the hours of 7:00 AM through 4:30 PM, excluding Saturdays, Sundays, and Federal Holidays.”
6. Question: Does the scope include LEAD/ASBESTOS?
Answer: There are buildings which they have work in that have these materials. See spec section 01 35 26 – 3.1.4 regarding this.
7. Question: Is Temp HVAC Required for the project?
Answer: Yes, General Notes drawing 00M001 & Spec section 01 14 00 – 1.3.5
8. Question: Do they provide office room for the meetings?
Answer: For the purposes of the contractor conducting progress update meetings to the owner, a room will be provided.
9. Question: Can we use on-site restrooms?
Answer: No, must provide own restrooms. Porta-john, inside trailer, etc. – see requirements for 01 50 00 1.3, Construction Site Plan
10. Question: Do we have any storage room for the units to be stored at site?
Answer: Other than the mechanical spaces that they are working in, the Government will not provide additional space - see requirements for 01 11 00 1.5.2, Temporary Facilities – which would include storage conex.
11. Question: Is DUCT CLEANING required for the project?
Answer: Yes, perform a complete duct cleaning and inspection. All supply ductwork (at a minimum) shall be installed with minimum 1” thick insulation. See Solicitation Attachment 7.
12. Question: How about permits?
Answer: Contractor responsibility – see section 1.5 On-Site Permits. Will need hot work permits from base Fire Dept which can be coordinated during course of construction. Contractor responsible for their own confined space permit.
13. Question: Are seismic restraints & Vibration Isolation required for the project?
Solicitation # W50S87-20-B-5002 Questions & Answers #2 Replace HVAC Equipment/Systems - Charlotte 19 May 2020
Answer: Yes, Spec section 23 00 00 – 2.7 Seismic anchorage, Spec section 23 23 00 – 3.2.13.12 Seismic Requirements, Spec section 23 64 10 3.2.1 Vibration Isolation, Spec section 23 05 15
2.2.3 Expansion Vibration Isolation Joints
14. Question: What is the start date of the project?
Answer: Start date of the project will be based on award of contract, approval of all pre-construction submittals, receipt of performance and payments bonds, and issuance of notice to proceed.
15. Question: Can we use existing wall openings for the project?
Answer: If available, See spec section 07 84 00 2.2.3.1 – Through Penetrations and fire ratings, Spec section 23 00 00, 3.6 Penetrations
16. Question: Is Arc flash study OR Arc flash wiring required for the project?
Answer: No
17. Question: Can we use EQUAL TO MANUFACTURERS for all the units described in schedule?
Answer: “Equal to” manufacturers can be used for all units described in the schedule as long as they meet or exceed the performance and specifications of the basis of design. A substitution request must be submitted to the Contracting Officer during construction for approval.
18. Question: Is it mandatory to use specified DDC controls for the project OR can we use EQUAL
TO MANUFACTURER?
Answer: DDC controls are required to be Alerton. See Q&A #1 for more information.
19. Question: Is fire alarm replacement or any fire alarm work involved in the project? Please advise
Answer: No fire alarm replacement is involved. For temporary removal of duct detectors or other devices that are connected to the fire alarm system, this coordination can be done during the course of construction.
20. Question: Are coordination drawings required for the project?
Answer: Coordination drawings are required spec section 23 05 15 section 1.2. “Submit Coordination Drawings for pipes, valves and specialties showing coordination of work between different trades and with the structural and architectural elements of work. Detail all drawings sufficiently to show overall dimensions of related items, clearances, and relative locations of work in allotted spaces. Indicate on drawings where conflicts or clearance problems exist between various trades.”
File details come from the government source that posted it. Updated .