Amendment_2_Questions_and_Answers.docx
DOCX document 65 KB Posted
- Attached to
- VMFAT 101 Aircraft Maintenance Federal contract opportunity
- Solicitation number
- ID08150004
- Issued by
- GSA Federal Acquisition Service
About this file
Amendment 2 Questions and Answers
View the file
Other files for this federal contract opportunity
Show all 31
On GovTribe
Work with this file on GovTribe
- Download the original file
- Contacts named in this file
- Similar government files
- Ask GovTribe AI about this file
Text version
Questions and Answer Amendment 2
1) Comment:
Request for Proposal: 8.0 Team Compliment requirement states:
Any management approach utilizing an employee to supervisor ratio of greater than 40:1 is considered unrealistic
Answer/Comment:
This has been revised in 8.0 to read: 30:1
2) Question:
This requirement seems to be similar to the Tinker AFB Contract Field Team program. Will this supervisor to employee ratio still apply?
Answer:
This acquisition should not be compared to Tinker AFB Contract Field Team Program as this is a stand-alone acquisition and separate requirement
3) Question:
Full-time equivalent (FTE) personnel shall be in accordance with the Department of Labor (DOL) guidelines with a minimum of 1920 hours
Answer:
Reference the revised Attachment 02-Price Schedule. This has been revised in the RFP with PWS
4) Question:
Can the government please clarify the minimum FFP hours that are to be proposed?
Answer:
Reference response to Question 3
5) Question:
Offers shall use the most current Contract Field Teams Nationwide Wage Determination, 99-0316 in developing their proposals
Since there is a CBA in place, should offerors us the CBA and local Area Wage Determination for non-CBA employees or does the Nationwide WD apply?
The Government wants to assure that wages are paid at a level commensurate/in accordance with the Service Contract Act (SCA) for those positions not called out in the Collective Bargaining Agreement (CBA).
6) General Question:
Since this is being released through the GSA Region 8 office out of Denver, do offerors have to have a GSA Schedule in order to propose for this effort?
Answer:
No
7) Question:
Paragraph 6.10 Award Methodology states “Each Offeror’s non-price factors will receive an adjectival rating which will be summed into one summary rating for its non-price proposal.” The solicitation does not identify what the possible adjectival ratings are. Will non-price factors only receive an ‘acceptable’ and ‘unacceptable’ rating? Will the Government provide clarification?
Answer:
The descriptions of the adjectival ratings are not released and are part of GSA’s internal source selection plan. Non-price factors will receive a rating based on an adjectival rating scale (i.e. exceptional, good, marginal, unacceptable)
8) Comment:
All Contract Data Requirements List (CDRL)-Attachment 13 forms are hereby deleted in its entirety. The deliverables under Paragraph 7.0 remain unchanged
9) Question:
The RFP contains contradictory CBA information. Is the CBA in attachment 11 the correct CBA for the current contract, as L3 is not a signatory? Is there an amendment to the CBA to state such? Please confirm and advise if the attachment 11 CBA is valid.
Answer:
The CBA is corrected to add the Memorandum of Understanding (Attachment 11). No other changes have been made to the CBA per the Union
10) Question:
Reference 4.6.7 Ready Based Aircraft (RBA)- 1.) Can the government provide the referenced Mission Essential Subsystems Matrix (MESM) that will be used in calculating RBA rates under this contract?
Answer:
Paragraph 4.6.7 is deleted in its entirety
11) Question:
Reference 4.6.7 Ready Based Aircraft (RBA)- How will the government calculate daily RBA rates?
Answer:
Paragraph 4.6.7 is deleted in its entirety
12) Question:
Reference 4.6.7 Ready Based Aircraft (RBA)- Define Direct Parts on Aircraft and how that affects the RBA rate?
Answer:
Paragraphs 4.6.1 – 4.6.8 are deleted in its entirety.
13) Question:
Reference 4.6.8 SERVICE SUMMARY MATRIX Paragraph 4.6.1- under the monitoring method column it states that the QAR will assess delays in launch and recovery and delays due to contractor performance.
What specifically determines where the fault in a particular delay lies (contractor, government, act of god, etc.) How are disagreements handled?
Answer:
Paragraphs 4.6.1 – 4.6.8 are deleted in its entirety.
14) Question:
Reference 4.6.8 SERVICE SUMMARY MATRIX Paragraph 4.6.2- under performance standard column- what standards determine “minor” versus other level of defect for purposes of this computation?
Answer:
Paragraphs 4.6.1 – 4.6.8 are deleted in its entirety.
Question:
Reference 4.6.8 SERVICE SUMMARY MATRIX
Paragraph 4.6.5- What determines the level of a Corrective Action Report (CAR) for discrepancies under this contract?
Answer:
Paragraphs 4.6.1 – 4.6.8 are deleted in its entirety.
15) General:
Can the government provide a list of “Type Specific Aircraft Inventories” that the contractor may be responsible for under this contract?
Answer:
Yes, FA-18 ABCD variants, as old as lot 7 and as new as lot 21.
16) General:
Can the government provide a GFE list for which the contractor will be responsible?
Answer:
Tool boxes and inventories and any FA-18 specific tooling
17) General:
Support Equipment- For clarification, can the government provide a list of all Support Equipment that will be maintained by the contractor, and to what level of maintenance.
Answer:
The contractor will not physically maintain SE, he will have a vice, drill press, a grinder, and a shear that will require a pre op inspection or preventative maintenance that will be ongoing.
18) Question:
Reference Appendix A- Collective Bargaining Agreement
pg. 32 states “When the customer determines that the Aircraft Ordinance Technician shall handle ordinance/munitions...” Can the government provide the specific contract skill sets and personnel that are currently authorized to handle ordinance, munitions, and explosives in order that the offeror can accurately price this effort?
Answer:
The Aviation Ordnance MOS but no upload or down load of live ordnance.
19) Question:
Reference Part II Past Performance Part II Past Performance - RFP states “Submit at least three (3) references for past performance for prime (Attached is the Past Performance Questionnaire)”
Are we to submit the Past Performance Questionnaires to the POC of the referenced contract from completion, if so are they to be returned to Contracting Officer Nicole Haines and or Tracie Gutierrez and by what date
Answer:
Yes the past performance questionnaires will be sent to Tracie Gutierrez via e-mail at tracie.gutierrez@gsa.gov.
The cutoff is identified under 6.8-Request for Proposal Question Cutoff and Proposal Due Date “The Past Performance questionnaires will be submitted no later than March 9, 2015 at 10:00 am MST”
20) Question:
Reference Part II Past Performance Can you advise if there is a page limit for Part II Past Performance? If there is a page limit will it include the TOC
Answer:
Please reference Past Performance, page 84: “Offeror shall submit with its proposal at least three (3) references for the Offeror’s performance on projects similar in scope and complexity to this requirement within the past five years to include: Project description, Contract number, point of contact (i.e. Contracting officer, Project Manager, and/or Contracting Officer’s Representative), period of performance, total contract price, and brief description of services provided.”
There is not a page limit to the past performance
21) General:
Table of Contents: Paragraph numbering is duplicative in numerous (nearly all) sections.
Answer:
Will re-look at and re-do under this amendment
22) Question:
PWS Para 1.0 states the purpose of the PWS is to define requirements for the maintenance functions of the Phase, Corrosion Control, Logs and Records Clerks, Maintenance Control, Supply, and Aircraft "O" Level Maintenance Support.
IAW this initial PWS statement and all subsequent sections of the PWS, is there a requirement to provide management personnel in these sections to govern maintenance as stand-alone contractor work centers or will the contractors be imbedded in these work centers providing an augment workforce that will be managed by the Squadron's supervisory personnel?
Comment:
1.1 SCOPE The workload attachment (03) shall be used to determine the applicability of each task. The contract personnel shall be fully integrated with the work centers of the maintenance department or as directed by the Aircraft Maintenance Officer (AMO) to best meet the requirements of the squadron.
Answer:
Four production Managers and four QARs should be added along with paragraphs that spell out their functions and rolls. Phase maintenance is the only work center completely contractor owned and operated.
23) Question:
PWS Para 1.0 states the purpose of the PWS is to define requirements for the maintenance functions of the Phase, Corrosion Control, Logs and Records Clerks, Maintenance Control, Supply, and Aircraft "O" Level Maintenance Support.
If the contractor is required to manage these work centers and there are military personnel residing in these work centers will the contractor have authority to manage these military personnel?
Comment:
Typically, contractors do not manage military personnel. This work center would have to be fully manned by contractors for the contractor to manage the work center.
Answer:
If the AMO so dictates full integration or standalone military will have the leadership rolls of the work centers other than PHASE.
24) Question:
1.1 SCOPE ...The contract personnel shall be fully integrated with the work centers of the maintenance department or as directed by the Aircraft Maintenance Officer (AMO) to best meet the requirements of the squadron.
The current numbers of Power Plants personnel (14) are not sufficient to staff the Line Work Center with 15 Plane Captains, and support and integrate with the Power Plants, Phase, and Corrosion Work Centers. Does the Government want work centers integrated or are contractors expected to work independently?
Comment:
Recommend standardized language for Project Manager (a.k.a. Site Lead, Site Manager) throughout PWS
Answer:
The contractor will support these areas not be responsible for management of them.
25) Question:
3.0 & 6.9-The Site Lead or Site Manager shall sign Contractor personnel qualifications and certifications for Contractor employees.
Is the only exception to the Site Lead signing qualifications and certifications Low/Hi Power Turn-up qualifications? So the Site Lead will designate CDIs and CDQARs, Ordnance quals, SE Licneses, PCs, APU, Fuel Pit quals,etc?
Answer:
Yes, the Site Lead carries all qualification final signatures.
26) Question:
PWS para 3.0 states the Site Lead or Site Manager shall sign Contractor personnel qualifications and certifications for Contractor
This requires QAR’s to perform testing of personnel to include formal testing, practical application testing, quarterly monitoring, auditing, etc. There are no QAR's listed in the minimum team compliment (MTC). Is the QAR skill set going to be added to the MTC?
Answer:
QARs must be added to the minimum team compliment.
27) Question:
PWS Para 4.1 states the Ground Operating Procedures (GOPs) developed by the contractor shall be approved by the Ground Government Flight Representative (GGFR), within 30 calendar days from the start of direct labor performance. PWS Para 6.17.1 states 6.17.1 Contractors shall develop and deliver site-specific written ground operation procedures (GOP) and/or flight operation procedures (FOP) for all flight/ground operations not later than five working days prior to the start of labor performance (see Paragraph 7). Contractor shall NOT begin flight/ground operations until the procedures have been approved in writing by the Ground/Government Flight Representative (G/GFR).
Is the requirement to submit GOPs 30 Days after contract award or 5 days prior to the start of full performance which would be within the transition period? Will there be a GGFR assigned to the contract and located at the work site?
Answer:
There is an on-site GGFR.
28) Question:
PWS para 4.1.2 states The Contractor shall participate in periodic unit level Government Quality Assurance Audits and Monitors as outlined in the units Monthly Maintenance Plan (MMP).
The offeror understands the contractor will be required to participate in all maintenance inspections but to what extent? There is a much higher degree of responsibility to meet this requirement if the contractor manages the workcenter, vice providing augment personnel who work under the supervision of a uniformed service member. Please identify which work centers the contractor will be required to provide management for in which it will be the sole responsibility of the offeror to audit and remain in compliance with all NAMP/CSEC requirements.
Answer:
To the extent of qualification and requalification, verification of training, expiring of medical or licensing. Phase will be solely contractor ran.
29) Question:
PWS para 4.2 states The Contractor shall maintain a minimum of 15 qualified plane captains. The Contractor shall manage the Line work center, and ensure the NAMP Line Work Center and Plane Captain (PC) or Plane Handler (PH) processes are “On Track” by meeting all maintenance and safety inspection criteria.
PWS para 8.0 (Team Compliment) This Squadrons Flightline work center is currently staffed with well over 60 military personnel covering day/night flying operations. Is the contractor required to manage and control both contractors and military personnel and will the contractor be responsible for meeting all flight schedule requirements?
Answer:
No, flight line work is not a base of operations for the contractor. This is only a qualification to prevent a gap should the warfighter be called to some other obligation.
30) Question:
PWS para 4.2 states The Contractor shall maintain a minimum of 15 qualified plane captains. The Contractor shall manage the Line work center, and ensure the NAMP Line Work Center and Plane Captain (PC) or Plane Handler (PH) processes are “On Track” by meeting all maintenance and safety inspection criteria.
PWS para 8.0 (Team Compliment) identifies no Plane Captains as a skill set and only 14 Power Plant Mechanics (12 Level II and 2 Level III). With four distinct and separate maintenance requirements (Flight line, Power Plants, Phase Maintenance, and Corrosion Control) the 14 personnel identified in the team compliment is significantly less manpower than what would be required to satisfy both flight line and maintenance requirements. Is it an oversight that Plane Captains are not identified as a skill set? Should the offeror propose additional manning structure to be able to satisfy both flight line operations and all scheduled/unscheduled maintenance? Are the mechanics identified in the team compliment required to be dual qualified as both Mechanics and Plane Captains?
Answer:
Power Plant mechanics and other ratings would obtain the qualification Plane Captain. Should the contractor stand alone, it would be expected that only a percentage of the aircraft would be the contractors.
31) Question:
PWS para 4.2 states The Contractor shall maintain a minimum of 15 qualified plane captains. The Contractor shall manage the Line work center, and ensure the NAMP Line Work Center and Plane Captain (PC) or Plane Handler (PH) processes are “On Track” by meeting all maintenance and safety inspection criteria.
To effectively manage the Flight line work center the offeror would require additional management/supervisory capability. Should the offeror propose the additional capacity as over and above the MTC?
Answer:
Production manager/ Phase managers need to be added to the MTC, There is a place for 12 painters that we removed post award of current contract. The contractor was looking to bring 12 industrial painters. Painting of Aircraft or Support Equipment is a class taught by the military to its members.
32) Question:
4.0, 8.0, and attachment 02
PWS para 4.0 discusses the flight line manning and supervisory requirement, PWS para 8.0 Government recommended manning by occupation and the attachment 02 pricing sheet lists personnel in the Maint Control, Phase, Corrosion, Maint Admin and Material Control but no listing of flight line.
Which section of the PWS or Attachment 02 depicts the Government's requirement since various parts of the PWS and the Pricing attachment 02 conflict?
Answer:
Flight line operations are not expected to be full time outside of the qualification. Nor do we wish the contractor to completely manage this.
33) Question:
4.2.1.1 Flight Line Troubleshooters. The Contractor shall perform flight line troubleshooting and repair of the Power Plants, Airframes, Egress/Environmental, Avionics, Electrical and Weapon systems during launch and recovery cycles in support of the sorties and timelines of the daily flight schedule.
With ongoing flight operations this would further pull personnel from the required scheduled and unscheduled maintenance requirements impacting their capabilities to perform maintenance. Should the offeror propose the additional capacity as over and above the MTC?
Answer:
Trouble shooting on the launch is included to allow for this to be done; it is not expected to be a primary function.
34) Question:
PWS para. 4.2 specifically state that "The contractor shall manage the Line Work Center". However, para. 4.3 infers that the contractor will manage the Corrosion Control Program.
Will the Contractor have program management responsibility for the Squadron's Corrosion Control Program and Work Center?
Answer:
Should read that the contractor will manage people to support line operations, 4.3 should also read that the contractor will support corrosion control program.
35) Question:
PWS para. 4.2 specifically states that "The contractor shall manage the Line Work Center". However, para. 4.4 infers that the contractor will manage the Squadron's Tool/AMMRL/Calibration Programs.
Will the Contractor have program management responsibility for the Squadron's Tool/AMMRL/Calibration Programs and Tool Room Work Center?
Answer:
Work Center is changed to read Support
36) Question:
PWS para 4.5.1 states the contractor shall meet the established timelines for Phase and Special inspections
Please provide the established timelines for each Phase and Special inspection requirement.
Answer:
Two week turnaround is expected for a Phase. Other special inspections as stated on applicable MRCs (maintenance requirement cards)
37) Question:
4.5.7 Ammunition and Explosive (A&E): Contractors who perform services involving ammunition and explosive (A&E) material handling shall have an established explosive handling personnel qualification and certification (QUAL/CERT) program IAW OPNAVINST 8023.24.Para
Will contractors be required to maintain a program separate from the squadron’s program? USMC Ammunition and Explosive (A&E) Qual/Cert Program is managed IAW MCO 8023.3B.
Answer:
Ordnance contractors will not load or unload live ordnance.
38) Question:
Contractors performing A&E: Contractors performing A&E tasks shall be included in the Contractor's QUAL/CERT Program. Any deviation from the requirements of OPNAVINST 8023.24 shall be authorized in writing by the COR and approved in writing by the Contracting Officer through the activity Commanding Officer. The Contractor shall not conduct load/download or arm/de-arm operations on military aircraft.
Will contractors be required to maintain a program separate from the squadron’s program? USMC Ammunition and Explosive (A&E) Qual/Cert Program is managed IAW MCO 8023.3B.
Answer:
Ordnance contractors will not load or unload live ordnance.
39) Question:
PWS para 4.5.9 states ALSS personnel will be required to perform special projects.
Please provide an example of a special project.
Answer:
The construction of locally manufactured items like tool pouches, or pilot mask protectors, for example
40) Question:
PWS para. 4.2 specifically states that "The contractor shall manage the Line Work Center". However, para. 4.5.12 infers that the contractor will manage the Squadron's Hazardous Material Control & Management Program.
Will the Contractor have program management responsibility for the Squadron's Hazardous Material Control & Management Program?
Answer:
Should read support hazardous material and control and management program.
41) Question:
PWS para 4.6 Performance Summary (Metrics) task # 5 details a requirement to perform Intermediate Level maintenance.
What Intermediate Level Maintenance tasks are to be performed by the contractor?
Answer:
No tasks other than the scheduling of I level inspections.
42) Question:
PWS para 4.6 Performance Summary (Metrics) task # 7 requires the contractor to perform dispatch of SE to the flightline. This function is normally performed by the SE work center.
Is the contractor required to staff the SE work center with the applicable skill set of a GSE mechanic in order to enable this dispatching function?
Comment:
This could fall under the purview of the Line Work Center; however, If the contractor is not responsible for the management of the Line Work Center, the contractor would not be responsible to dispatch SE.
Answer:
Dispatch is hereby changed to read Check out. The contractor will check out SE, not dispatch SE.
43) Question:
PWS para 4.6 Performance Summary (Metrics) task # 8 is titled Transient or Deployed Aircraft but the task itself only refers to deployed aircraft.
Is the contractor required to support transient aircraft? If this is a requirement is the contractor expected to perform aircraft services on other than F-18A/B/C/D aircraft?
Answer:
No transient aircraft. We do support line operations from various southern California airfields where a contractor could be asked to go.
44) Question:
PWS para 4.6 Performance Summary (Metrics) task # 10C requires reporting deficient technical data to to the Government AQR.
"AQR" is not a CNAFINST 4790.2 (NAMP) term. Should this read Government QAR?
Answer:
Yes the QAR. This has been changed to read QAR under Paragraph 4.6.
45) Question:
PWS para 4.6.1 measures aircraft launch and recovery metrics.
Is the contractor responsible for all aircraft launch and recovery efforts or just those specifically assigned to the contractor? If the contractor is integrated with the squadron Maintenance Department and not ultimately responsible for all launches and recoveries how can this metric be applied?
Comment:
This could fall under the purview of the Line Work Center; however, If the contractor is not responsible for the management of all production work centers and the Line Work Center, the contractor would not be responsible for the success of all launch and recovery operations, as all work centers contribute to the success of launch and recovery operations.
Answer:
Paragraphs 4.6.1 – 4.6.8 are deleted in its entirety.
46) Question:
PWS para 4.6.2 measures scheduled aircraft maintenance events.
Scheduled maintenance requirements may require a look phase portion of the inspection and if discrepancies are identified a repair order is generated. Does the measurement of scheduled maintenance refer only to the MRC hours required to perform the scheduled maintenance task or does it also include any repair actions required?
Answer:
Paragraphs 4.6.1 – 4.6.8 are deleted in its entirety.
47) Question:
"PWS paragraph 4.6.6 states: Performance Measurement for Manning Levels will be based on minimum team complement as outlined in PWS Paragraph 8.0 and will be scored as follows: 1. To receive a score of +1, or exceeds standards, the contractor assessed if the manning assigned is less than the minimum team complement by 0.4 percent or less. 2. To receive a score of 0, or meets standards, the contractor assessed if the manning assigned is less than the minimum team complement by 5.0 percent or less.
3. A score of -1 or unacceptable will be assessed if manning assigned is less than the minimum team complement by more than 5.0 percent. "
Should the criteria for a score of +1 be 4% vice .4%? Given the Government's estimate of 118 contractor personnel, .4% would = less than one person (.472 to be exact) where 4% would = approximately 4-5 people (4.72 to be exact).
Answer:
Paragraphs 4.6.1 – 4.6.8 are deleted in its entirety.
48) Question:
PWS para 4.6.7 measures the Squadron's RBA and makes it the responsibility of the contractor.
The contractor work force for this Squadron is approximately 20% of the total work force. Is the contractor going to be penalized for lack of scheduled aircraft availability if the contractor has met the maintenance requirements it was tasked to perform and there is no fault on the part of the contractor?
Comment:
Recommend deleting all performance metrics, if contractor is not specifically responsible for a program or work center.
Answer:
Paragraphs 4.6.1 – 4.6.8 are deleted in its entirety.
49) Question:
Wrt 6.9 "Proposal Preparation Instructions", currently the Technical/Management Proposal Page count is limited to 50 pages inclusive of Table of Contents, charts, etc.
Typically Offerors will include a list of "Acronyms", which for Navy and Marine Corps Aviation can get extensive. Would the Government consider a Table of Contents, Table of Tables, Table of Figures, Cross Reference Matrix, and an Acronym list exclusive of the 50 page limit?
Answer:
Enclosure C01 provides reference to a listing of acronyms
50) Question:
The term Key Positions are addressed throughout this section, although the PWS does not address Key Positions or Key Resume requirements.
Would the Government consider adding a Key Resume requirement for the Project Manager?
Answer:
Project Manager added to key position.
51) Question:
"Part III - Price Proposal • Submit pricing as per Attachment 02- Price Schedule and paragraph 1.0.
• Submit electronically in same format as Excel spreadsheet.
• Submit price for Base and all Options for a total of five (5) years.
• Provide backup documentation as to pricing support."
The requirement to "provide back-up documentation as to pricing support" sounds as though the Government wants a Price Volume. Does the Government want a separate "Price" volume to substantiate a FFP offer?
Answer:
Yes the Government is requesting separate proposals. 1) Technical, 2) Past Performance and 3) Pricing
52) Question:
The Contractor shall be responsible for the safety and accountability of all its employees and shall provide common personnel protective equipment (PPE) for team members.
Are there any unique PPE requirements (i.e. coveralls for fuel pit, coveralls for Low/Hi power turns, etc.? Additionally, is the Contractor responsible for any other PPE (i.e. Fall Protection Equipment harnesses, cranials, soud attenuators, whistles, etc.?
Answer:
Basic items for sight, hearing and respiratory protection, as well as latex or nitrile gloves would fall into this category.
53) Question:
PWS para 6.3.1 refers to Secret security clearances.
Is the DD 254 going to be released as part of the solicitation documents?
Answer:
Yes. The DD 254-Security Clearance has been added under Attachment 17
54) Question:
A minimum of (12) DOL Skill Classifications 23021, 23022, 23023, and will require a SECRET security clearance.
Para. 8.0 Team Compliment reflects 13 COM/NAV Avionics Techs. Should the minimum DOL Skill Classifications 23021, 23022, 23023 that require a SECRET security clearance be 13?
Answer:
Yes, only the Avionics Techs should need this.
55) Question:
PWS para 6.7 refers to requirements set forth in OC-ALC clause 07-040 and OC-ALC clause 07-043.
There is mention of this instruction in Attachment 5 Directives and Instructions. Can the OC-ALC references be deleted from the solicitation?
Comment:
OC-ALC represents Oklahoma City-Air Logistics Complex, the contracting office for the current L-3 contract. Any clause associated with OC-ALC should not be applicable to this contract.
Answer:
OC-ALC references are deleted.
56) Question:
PWS para 6.7.2 informs the contractor some equipment may be made available on a shared basis. One of the items referred to is "FPE".
Should "FPE" be revised to read "PPE" or is FPE relate to Fire Protection Equipment?
Comment:
Recommend adding a list of "Acronyms" to the solicitation.
Answer:
Fire Protective equipment fits this location but printers and fax machines do not.
Enclosure C01 is a reference to an acronym listing. Also this paragraph references a Tinker program publication hyperlink.
57) Question:
Confined space gas monitor (PGM-50 or equivalent), respirators, cartridges, FIT training and all occupational health physicals required for PWS services shall be included in Contractor’s FFP proposal.
Will the Government provide the non-sparking fan, flexible ducting, singage, stantions, etc. required to support the Aircraft Confined Space Program (i.e. is it part of Squardon IMRL/Tools)?
Answer:
Yes, this would be example of shared tools.
58) Question:
PWS para 6.8.2.4 requires detachment services in support of multiple T/M/S aircraft.
Besides the F-18/A/B/C/D what other T/M/S aircraft is the contractor required to provide services for?
Answer:
No other aircraft types.
59) Question:
PWS para 6.8.2.5 Personnel may utilize off base accommodations only when a request for Government quarters have been denied or are not available. Authorization for use of other than Government quarters must be covered by a certification of non-availability or justification by the COR.
Available quarters aboard ship is understood; however, can the Government direct contractors to use Government quarters when traveling in support of the contract?
Answer:
Not in accordance with the JTR. The Government prefers that the contractor utilizes quarters when available.
60) Question:
PWS para 6.9 details qualifications and designations. CDQAR designations are required for Airframes/PowerPlants/Egress/ Environmental/Electrical.
Are all personnel in these skill classifications required to be CDQARs or just a portion of each technical area? Can the Government specifically state how many CDQARs are required?
Answer:
There should be a minimum of one per shift per specialty if no QAR is in support. All members should strive to reach the qualification of CDQAR but not mandatory.
61) Question:
Meetings/Training/Qualifications: Non-proprietary training records shall be made available to the Government upon request.
Can the Contractor utilize the Squadron's AMTCS/ASM program to track all completed training, qualifications and certifications?
Answer:
ASM is available under a separate unit or title
62) Question:
Instructions to Offerors has numerous discrepancies referring to the wrong union and numerous references to the CFT.
The CBA provided as Attachment 11 of the Solicitation is from the International Association of Machinists and Aerospace Workers AFL-CIO vice Teamsters, Creamery Employees and Drivers, Public, Professional and Medical Employees Local Union No. 517, Affiliated with the International Brotherhood of Teamsters. Additionally, this contract will not be under the CFT effort.
Answer:
The CBA that was attached is the correct one. The only difference is that there is a Memorandum of Understanding (MOU) with the current contractor performing the work and it will be attached to these questions. The MOU will be attached to this amendment.
63) Question:
6.9.1 Testing Qualifications: The Government (station, Public Works, or other agency) will administer testing for qualifications that are required for duties outside the local command, including: Support Equipment Licensing, and Material Handling Equipment licenses. The Contractor shall qualify personnel after successful testing and completion of specific program requirements listed in the GOPs.
Are Materials Handling Equipment (MHE) or forklift qualifications required? If so, what capacity forklift (i.e. 4K, 6K, etc.) is required as each different forklift has a different license requirement?
Answer:
There is one 4k fork lift that material control personnel use.
64) Question:
Contractors shall develop and deliver site-specific written ground operation procedures (GOP) and/or flight operation procedures (FOP) for all flight/ground operations
Are flight operation procedures (FOP) required for this contract? There is no requirement in section 7.0 for FOP delivery.
Answer:
There is no need for FOP.
65) Question:
“Contracts and agreements will require that operators comply with licensing requirements of the State and local motor vehicle laws. DoD contractor employees shall not be issued Optional Form (OF) 346, "U.S. Government Motor Vehicle Operator's Identification Card." DoD contractor employees assigned to operate either government owned/leased equipment in performance of their contract shall be certified, by the contractor and at the contractor’s expense, as being fully qualified to operate the vehicles/equipment to which they are assigned. The prime contractor shall document all operator qualifications. This documentation shall be provided to the contracting officer representative and contracting officer before any contract employee engages in any mode of equipment operation. The contracting officer and contracting officer representative shall retain documentation.”
It is acknowledged that this requirement applies to self-propelled SE. However, does this requirement pertain to flight line vehicles (i.e. trucks)? If so, does a valid state drivers license suffice?
Answer:
Unit has no other flight line vehicles only SE.
66) Question:
The first parsgraph references Air Force
Should Air Force be replaced with Navy/Marine?
Comment:
Recommend removing all Air Force references. This eCMRA reporting requirement is already adequately addressed in the PWS.
Answer:
Air Force has been removed from the first paragraph and replaced with Navy/Marine. Also, 4790.2b Chapter 11, Contract Maintenance could be used
67) Question:
Meetings/Training/Qualifications: Prior to 0001 hours on the day of contract start, the Contractor shall submit to the COR a list of personnel with current qualifications, designations, expiration dates and work shift assigned. The Contractor shall submit to the GGFR/COR a training/qualification plan, to be included in the GOPs (see paragraph 7). The plan shall outline the processes and timelines for Contractor technician training, qualifications and designations. The Contractor shall obtain GGFR/COR approval of the plan prior to performance of work. The following qualifications and designations marked with an “X” below are required: 1. Certify Aircraft Safe-for-Flight. Contractor’s written policy shall conform to T/M/S series instructions. Contractor Site Manager shall designate in writing contract personnel authorized to certify aircraft Safe-for-Flight. 2. Collateral Duty Quality Assurance Representative (CDQAR) for Airframes, Power Plants, Egress/Environmental and Electrical Systems. Contractor’s written policy shall conform to T/M/S series instructions. 3. Collateral Duty Inspector (CDI) Line, Corrosion Control, ALSS, Avionics and Armament Systems. Contractor’s written policy shall conform to T/M/S series instructions. 4. Tire and Wheel 5. Hydraulic Contamination 6. Ordnance Handling 7. Plane Captain / Plane Handler 8. APU/Low Power and High Power turn qualified. Contractor personnel shall be included in the Government’s turn qualification program and shall be qualified by the host unit NATOPS Officer.
This is a CBA work force that has right of first refusal to maintain employment on the contract. To meet the requirement to have all personnel qualified at 0001 on the first day of performance would require the offeror to work with the incumbent task force to document their prior training, and recertify qualifications and certifications. Will all this information be made available by the incumbent contractor or the government during the prescribed transition period? If this information will not be made available recommend changing the timeline from 0001 of the full performance period to within three working days of the contractor's first full POP.
Answer:
Reference Attachment 10-Training.
68) Question:
6.9 Mission Essential Services: The contractor shall prepare for the continuation of essential DoD services during crisis IAW Defense Federal Acquisition Regulation Supplement (DFARS) SUBPART 252.237.7023 “Continuation of Essential Contractor Services.” In a state of emergency, if the Government deems necessary, the contractor shall provide all services necessary to ensure mission accomplishment. Within 60 days after contract award or subsequent incorporation of this clause into a contract by modification, the Contractor shall provide a written list of all “Mission Essential Contractor Personnel” to the customer for those tasks identified as essential, to provide reasonable assurance of continuation during crisis conditions (see paragraph 7). The list shall identify names and country where each employee will perform work under this contract. The following skills are considered Essential DoD Contractor Services under this Contract: 1. Maintenance Control 2. Phase 3. Corrosion Control Services 4. Site Manager 5. Quality Assurance
Item #2 Lists Phase but Phase is not listed as a requirement in the PWS? Item #3 Lists Corrosion Control but does not list Line, Maint Admin, or Supply personnel?
Item #3 Quality Assurance is listed here as essential but there is no requirement in the PWS?
Answer:
Item #2 Phase-Paragraph 4.1.3 Item #3 Line-Paragraph 4.2 Logs and Records Clerks- Paragraph 4.5.5 Item #3 Quality Assurance- Paragraph 4.1.2
69) Question:
Monthly Performance Report
In the Recipients(s) column - what organization is AFSC/PZIY, should that be some other organization?
Answer:
AFSC/PZIY has been deleted under Paragraph 7.0-Deliverables under recipients
70) Question:
Monthly Performance Report
Will this CDRL be submitted IAW a Government format? If so, what information is requested?
Answer:
CDRL’s will be deleted in their entirety but the deliverables mention in paragraph 7.0 will still be required to be adhered to and will be accepted in contractor format.
71) Question:
Monthly Performance Report
Will this CDRL be submitted IAW a Government format? If so, what information is requested?
Answer:
CDRL’s will be deleted in their entirety but the deliverables mention in paragraph 7.0 will still be required to be adhered to and will be accepted in contractor format.
72) Question:
Documented Inventory of all Gov't property
Will this CDRL be submitted IAW a Government format?
Answer:
CDRL’s will be deleted in their entirety but the deliverables mention in paragraph 7.0 will still be required to be adhered to and will be accepted in contractor format.
73) Question:
Contractor Manpower Reporting
This is typically not a CDRL. If it is to be a CDRL, will this CDRL be submitted IAW a Government format?
Answer:
CDRL’s will be deleted in their entirety but the deliverables mention in paragraph 7.0 will still be required to be adhered to and will be accepted in contractor format.
74) Question:
Contractor Vehicle Equipment Operator documentation listing IAW 6.17
Should this be IAW para 6.18 vice 6.17?
Answer:
Yes. The paragraph citing has been changed to read 6.17
75) Question:
PWS para 8.0 Tells the offeror to utilize the Nationwide Wage Determination when developing the proposal.
This contract has a CBA in place through May 14, 2016. Please clarify the requirement to utilize the National Wage Determination.
Answer:
The Government wants to assure that wages are paid at a level commensurate with other contracts covered by the Service Contract Act (SCA) for those positions not called out in the Collective Bargaining Agreement (CBA).
76) Question:
Full-time equivalent (FTE) personnel shall be in accordance with the Department of Labor (DOL) guidelines with a minimum of 1920 hours in accordance with Contract Field Teams Nationwide Wage Determination.
Attachment-02 Price Schedule reflects 1760 hrs vice 1920 hrs. Is this an oversight? Which FTE amount should be priced?
Answer:
Reference the revised Attachment 02-Price Schedule. This has been revised in the RFP with PWS
77) Question:
In the PWS 8.0 requirements for contractor personnel listing and Base Period Rate Tab under the Minimal Team Complement there is no mention of a Project Manager. However, there are specific requirements in PWS 4.6 Performance Summary (Metrics) for a Project Manager.
Since a Project Manager has specific tasking IAW the PWS it would seem appropriate that a Project Manager's labor would be directly billed, and a Project Manager would be listed under the "Minimal Team Complement" of PWS 8.0 and Price Schedule. Is the Project Manager's labor expected to be directly billed or will it be an indirect cost?
Answer:
Project Manager should be added to the MTC
78) Question:
PWS Para 6.4 states that the the transition period is anticipated to begin on or about 1 June 2015 for a period of thirty (30) days. However the Base Period CLIN 0001 Period of Performance states 1 May 2015-30 April 2016 and CLIN 0004 Period of Performance: 1 May 2015-31 May 2015
When does the transition period begin? When is the expected start of full performance? If the Transition CLIN 0004 Period of Performance is 30 days, should CLIN 0001 begin immediately following the Transition (i.e. 01Jun2015 to 31May2016?
Answer:
The period of performance has been corrected with a transition of 1-30 May 2015 and full performance beginning 1 June 2015. Attachment 02-Pricing Spreadsheet has been corrected
79) Question:
9.0-Are there any amendments that have been published for the CBA which have not been provided to the offeror?
Answer:
The CBA is corrected to add the Memorandum of Understanding (Attachment 11). No other changes have been made to the CBA per the Union
80) Question:
There were only 3 of 16 Deliverables identified in Attachment 13, and the three in Attachment 13 appear to be "Examples" vice the actual CDRL. Will the Government provide the remaining actual CDRLs?
Answer:
CDRL’s will be deleted in their entirety but the deliverables mention in paragraph 7.0 will still be required to be adhered to and will be accepted in contractor format.
81) Question:
Typically for DoD Aircraft related contracts the Government will include FAR clauses 52.223–6 Drug-Free Workplace and 252.223-7004: Drug-Free Work Force.
Answer:
The clauses have been added
82) Question:
Page 7 of the PWS indicates that we will not be performing “Ordnance Handling”, but on page 9 “Explosive handling and Naval Ordnance Maintenance is checked, also on page 10 para 4.2.1.1 indicates that we will be supporting weapons systems on the flight line., page 12 para 4.5.4 indicates we will be inspecting and repairing Armament systems. Finally, page 13 para 4.5.7 indicates that we will be performing Ammunition and explosive services.
Do we or do we not have to have an Ordnance handling program?
Answer:
· 4.0 PROGRAMS:
http://www.usa-federal-forms.com/navy/3-pdf-forms_pubs/neds.daps.dla.mil/Directives/08000%20Ordnance%20Material%20Management%20and%20Support/08-00%20General%20Ordnance%20Material%20Support/8000.16B-7.pdf
OPNAVINST 8000.16B- THE NAVAL ORDNANCE MAINTENANCE MANAGEMENT PROGRAM (NOMMP)
· Attachment 5-Directives and Instruction:
8023.24 Series-Explosive Handling Qualification and Certification Program http://doni.daps.dla.mil/OPNAV.aspx
· Paragraph 6.9 6.9-Meetings/Training/Qualifications: Ordnance Handling This is training
IAW the PWS these are all directives or training on how to handle the "ordnances”
Ordnance contractors will not load or unload live ordnance.
83) Question:
Page 10, para 4.2 line support, indicates that we will be supporting “transient aircraft” Do we have any historical data on the frequency and TMS aircraft that have used these services? Also, are we to assume that only F/A-18 aircraft will utilize the TA line? If not, will the customer provide any technical data required if a visiting aircraft requires “O” level support other than standard line functions?
Reference Attachment 03-Data Historical; go to the tab stated-Master
File details come from the government source that posted it. Updated .