24B0001 Q and A Keesler AFB MS HVAC Replacement.pdf

PDF 2 MB Posted

Attached to
HVAC replacement at the Keesler AFB Commissary, MS Federal contract opportunity
Solicitation number
HQC00324B0001
Issued by
Defense Commissary Agency

About this file

This document contains questions and answers related to Solicitation HQC00324B0001 for the HVAC replacement at the Keesler AFB Commissary, MS. The solicitation is for a project to replace and remove all outdated mechanical equipment and refrigeration ACC systems at the commissary, including the refrigeration ACC system, HVAC systems and equipment, air handlers, chillers, condensing units, dehumidification units, and controls.

The Q&A covers topics such as subcontracting limitations, bond requirements, wage rates, proposal requirements, LEED certification, testing and balancing requirements, maintenance and repair of existing equipment, refrigerant requirements, government reimbursement, and other project specifications. The government provides clarification on various requirements and confirms the removal of some specified items from the scope of work. Overall, the Q&A provides detailed responses to address contractor inquiries related to the technical and administrative requirements of this solicitation.

View the file

Other files for this federal contract opportunity

On GovTribe

Work with this file on GovTribe

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

HQC00324B0001 Keesler AFB, MS HVAC Replacement Questions & Answers 1

1. I was wondering if there are any limitations on subcontracting, as I am interested in subbing this out to another small business while still providing value to the contract by making sure that the sub is fulfilling all the obligations in the SOW, keeping in contact with you or whomever is the

CO, invoicing on a monthly basis, and involving ourselves with quality control to make sure we provide you with the best work possible.

Answer: Please see 52.219‐14 LIMITATIONS ON SUBCONTRACTING (OCT 2022) in the solicitation.

2. I am inquiring as to the bond requirement for the above referenced refrigeration replacement of ACC systems (Solicitation # HQC00324B0001) I understand that the bond is twenty percent

(20%) of the project amount, but is there an estimate of the contract value or an estimated range that the government anticipates based on previous contracts? I see the Competition

Advocates Justification for a prior award, but the document is redacted and no information is provided as to any costs. Any information you can provide is greatly appreciated. We plan to attend the Site Visit on May 22nd and will do our best to cover any other questions at that time.

Thank you for your assistance and feedback.

Answer: I am barred from answering these questions.

3. The contractor is inquiring about the availability of a WAGE RATE form, which I am unable to locate here. Do they need a wage rate form.

Answer: The wage rate is in the solicitation.

4. Please provide the Section L Proposal Submission Requirements and Section M Evaluation

Factors for Award for solicitation HQC00324B0001.

Answer: Please reference the posting on SAM.gov.

5. What are the bonding requirements?

Answer: See Solicitation 52.228‐15

6. Do they plan on tying the rack system back into the new dehumidifier reheat circuit as it is currently set up?

Answer: No. This is not required.

7. Schedule of values per unit replacement?

Answer: See spec. FISCAL MATTERS AND RELATED DATA 01 27 00

8. 01 30 00 Administrative Requirements – LEED Coordination Conference.

Specifications require meeting per pg 13.

1.12 B 2 Agenda state LEED Silver certification. This is not an achievable certification for this project. Please advise.

Answer: Please disregard this LEED Requirement

9. 01 32 16 Construction Progress Documentation – Project Schedule. Will MS Project be acceptable as a schedule submission?

HQC00324B0001 Keesler AFB, MS HVAC Replacement Questions & Answers 2

Answer: Yes

10. 01 35 43.19 Environmental Procedures for Refrigerants

3.1 C 5 Ownership of Recovered Refrigerant: <Insert Ownership requirements>

Please clarify.

Answer: Eliminate Item 5 and Ownership of Recovered Refrigerant is described in item 3.1 C 4

11. 01 45 00 Quality Control. On previous DeCA projects, DeCA has taken the stance that this role is to be fulfilled on site throughout the entire duration of work being performed at the site. Please clarify.

Answer: YES, Two staff requirements are the Superintendent and the QCM. Either can be dual hatted as the Safety Manager, as long as they meet the safety manager requirements.

12. 01 50 00 Temporary Facilities and Controls

1.5B Temporary Support Facilities – Rodent & Pest Control

Typical DeCA projects require this service to be retained throughout the duration of the project.

This specification reads as typical DeCA project. Please clarify intent.

Answer: Active construction on this project is less than 90 days so this requirement can be waived.

13. 1.5 B Temporary Support Facilities – Grounds Maintenance. Please clarify if contractor is to retain grounds maintenance throughout duration of the project G19.

Answer: Yes, should be minimal and only the time you will be mobilized on‐site.

14. Section 23 05 93 Testing, Adjusting and balancing for HVAC: What systems are to be TAB’ed?

Please provide scope clarification.

Answer: All new systems shall be TAB'ed.

15. 23 01 00 Maintenance and Repair for HVAC and Refrigeration

1.2 Performance Period – contractor to maintain EXISTING equipment listed in Technical Exhibit

#1 page 23 01 00 – 8) from 60 days after NTP to 90 days after BOD. Please confirm.Equipment to be maintained throughout contract duration lists (7) remote air cooled condensers. The replacement of these condensers was previously removed from the scope of this project. Please clarify if government intends successful offeror to maintain refrigeration system air cooled condensing equipment listed.

HQC00324B0001 Keesler AFB, MS HVAC Replacement Questions & Answers 3

Answer: Due to the projected manufacturing lead time for the AHU's, and the requirement to only replace these units, the M&R requirement will be for associated HVAC units during the time you are mobilized on‐site. Refrigeration systems will not be included.

16. 23 09 16 Refrigeration Monitoring and Control System(RMCS) 2.1 B Unit Controllers

Basis of Design AK‐SM 800A is discontinued.

Answer: Per 23 84 16 2.17, the new DHU’s will come with their own controls to interface to the existing RMCS.

17. 23 84 16 Mechanical Dehumidification Unit

2.2 Refrigerant shall be R410A

Equipment selected is R454B for more current requirements.

Answer: Refrigerant shall be R‐454b.

18. 3.3 Government Reimbursement A. and B. Is the $500 amount noted per occurrence or in aggregate of repairs?

Does DeCA classify equipment to be replaced under the classification listed in specification 23

01 00 as equipment available for reimbursement for labor? In other words, equipment slated for replacement otherwise qualifies as an air handler in excess of 2000 CFM. "

Answer: This cost over $500 is per part/equipment. Read excluded items. It only pertains to equipment you are required to maintain during the mobilization period.

19. On Sheet MR0.1, “Mechanical Sequencing Notes,” it states to install DHU‐1/DHU‐2 on existing curbs. These units appear to be sitting on vibration Isolation rails.

Is the intent to utilize the existing vibration isolation rails, or furnish new vibration isolation rails with the Dehumidification units?"

Answer: Utilize existing rails.

20. Paragraph 1.4.E.1 in Section 01 45 00 states “As a minimum, the contractor’s personnel required to attend (the coordination and mutual understanding meeting) include the Project Manager, Project Superintendent, QC Manager, Assistant QC Manager and QC Specialist.” Is an assistant

QC manager necessary and required for this project?"

Answer: No, disregard this requirement

21. With respect to Section 01 30 00, paragraph 1.12.B, please review and clarify LEED requirements. Considering that this project scope is limited and includes replacing existing equipment, please confirm that all references to LEED requirements (e.g., Coordination

Conference, LEED coordinator, LEED Silver certification, LEED project checklist, LEED

HQC00324B0001 Keesler AFB, MS HVAC Replacement Questions & Answers 4 documentation, LEED certification) are not applicable and that LEED is not required on this project."

Answer: No LEED requirement for this project, please disregard.

22. With respect to Section 01 50 00, paragraph 1.5.A, please confirm the contractor will not be responsible for providing any temporary refrigerated storage trailers."

Answer: Please disregard this requirement as refrigeration systems are not part of the project.

23. With respect to Section 01 50 00, paragraph 1.5.A, please confirm the contractor will not be responsible for providing Rodent and Pest Control, as also referenced in paragraph 1.5.H."

Answer: Will not be required

24. With respect to Section 01 50 00, paragraph 1.5.A, please confirm the contractor will not be responsible for providing Grounds Maintenance, as also referenced in paragraph 1.5.I."

Answer: Ground maintenance is required during the mobilization period.

25. With respect to Section 01 50 00, paragraph 1.4.H.1, please confirm the contractor is not responsible for providing temporary ventilation, humidity control, or cooling during the performance of this contract."

Answer: Not required

26. With respect to Section 01 50 00, paragraph 1.4.F.2.a, please confirm the contractor is not responsible for providing emergency backup lighting and normal use lighting.

27. With respect to Section 01 50 00, paragraph 1.4.I.1, please confirm the contractor is not responsible for providing temporary telephones, with the exception of standard mobile phones."

28. With respect to Section 01 50 00, paragraph 1.4.J.2, please confirm bottled water is acceptable rather than a “drinking water fixture”, as referenced in paragraph 1.4.J.1."

29. With respect to Section 01 50 00, paragraph 1.5.A, will the contractor be required to provide a temporary field office?

HQC00324B0001 Keesler AFB, MS HVAC Replacement Questions & Answers 5

30. With respect to Section 01 50 00, paragraph 1.6.F, please confirm the contractor is not responsible for providing a temporary 6’ chain link fence (site limit barrier).

31. There are multiple references to “PMAC” (Program Management Assistance Contractor) in the

Project Specifications. Please confirm the PMAC, if required on this project, is provided by, and is employed by, the Government.

Answer: PMAC is a government requirement.

32. With respect to Section 01 45 00, paragraph 1.4.B.1.a (which states to provide a QC Manager at the work site and whose duties and responsibilities are restricted to managing and implementing the QC program only), will the Government waive this requirement and accept a single qualified individual to perform the duties of Superintendent/Quality Control/Safety?"

Answer: No, the Superintendent and QCM shall be two separate individuals, however, either can be dual hatted as the safety mgr. as long as they meet the requirements for that position.

33. The solicitation includes DFAR 252.204‐7012‐Safeguarding Covered Defense Information and

Cyber Incident Reporting and also DFAR 252.204‐7008‐Compliance with Safeguarding Covered

Defense Information Controls, which states the following: “(1) By submission of this offer, the

Offeror represents that it will implement the security requirements specified by National

Institute of Standards and Technology (NIST) Special Publication (SP) 800‐171, ``Protecting

Controlled Unclassified Information in Nonfederal Information Systems and Organizations'' (see http://dx.doi.org/10.6028/NIST.SP.800‐171) that are in effect at the time the solicitation is issued or as authorized by the contracting officer not later than December 31, 2017.” Our cybersecurity consultant has provided a quote for complying with these Cybersecurity DFARS, but also pointed out that they would expect the inclusion of Section 25 05 11 due to the Div 23 programming and controllers’ requirements. Please provide Section 25 05 11, if applicable to this project.

Answer: The information in the SF 1442 form uses standard language that applies to this bid. The bidder must follow the information under Section I – Contract Clauses instructions to bidders regarding procedures for clauses incorporated for submission of bids for this action.

34. With respect to Section 23 84 16, paragraph 2.1.A., which indicates, “Basis of Design Product:

Seasons 4 Dual Path Dehumidification Systems” and the Schedule of Dual Path Cooling and

Dehumidification Units incorporated into the Justification & Approval Document included with this RFP, please confirm that it is the Government’s intent and requirement that the dehumidification units provided by the contractor be the make and model indicated in the J&A.

HQC00324B0001 Keesler AFB, MS HVAC Replacement Questions & Answers 6

Answer: Brand name or Equal per J&A.

35. With respect to Section 01 32 13, paragraph 1.5.A, please confirm that Primavera P6 scheduling software will be required."

Answer: Primavera P6 is not mandatory

36. Please confirm that the Mississippi State Contractor’s Tax of 3.5% will be applicable on this project.

Answer: See FAR 52.229‐3

37. With respect to Sheet G1.0, General Note A. (which discusses phased work), is it the

Government’s intention that the two (2) dehumidification units be replaced in a phased manner

(i.e., replace and commission the first unit before replacing the 2nd unit)?

Answer: Phased construction is required to maintain a comfortable environment for our patrons and employees.

38. Please confirm that the existing roof structure has been confirmed to support the new dehumidification units indicated in the Justification & Approval (J&A) document.

39. At the site visit, it was noted that a large crane will be needed during the performance of this work. Please confirm that the sloped concrete ramp on north side of the building just outside of the manual rollup door is an acceptable location for placement of the crane. If not, please provide an acceptable location in order to determine the required crane size.

Answer: It is the contractor's responsibility to provide means and methods to accomplish the

40. Paragraphs 3.10.A and 3.11.A in Section 01 35 40 both indicate hazardous materials (LBP and

ACM) requiring remediation. The paragraphs immediately following these state “no

LBP/ACM…” Please clarify if LBP and/or ACM was encountered.

Answer: There is no LBP or ACM on the project due to the age of the facility.

41. If a hazardous material assessment was performed, would the Government please provide those assessment reports as part of the solicitation files?

Answer: No Hazmat survey was completed for this project due to the age of the facility and scope of the project.

HQC00324B0001 Keesler AFB, MS HVAC Replacement Questions & Answers 7

42. With respect to Section 01 32 13, paragraph 1.7.F.5 (which indicates to “reserve 1% of contract value for final punch list…” and “in addition reserve $40,000 for required closeout documents”), please confirm the $40,000 value assigned to closeout documents is correct and will be enforced.

43. Sheet MR1.0 Items of Work No. 2 states “connect to existing wiring”. During the site visit, it was noted that the existing DH1 unit has a 400A breaker. The new unit is scheduled to receive a

250A breaker. Please confirm the existing wiring will be compatible with both new dehumidification units (DH1 and DH2).

Answer: New unit electrical requirements are similar to existing. Provide new breakers as required, but wiring should be adequate.

44. TAB Section 23 05 93, paragraph 1.8 indicates “the testing agency shall furnish a six (6) month warranty for all work performed. During the warranty period, the owner may request a recheck of 10% of the total number of terminals, or resetting of any outlet, coil or device listed in the final test reports…” Please confirm that this will be required."

45. Section 01 79 00, paragraph 3.3 states, “…Engage a qualified videographer to produce demonstration and training DVD. Will a person who is able hold and operate a video recording device be considered a qualified videographer?

Answer: Compliance with specifications are required.

46. With respect to Section 01 91 13, paragraph 1.5 – Systems to be Commissioned, please confirm that the only systems to be commissioned under this contract are those systems that are installed by the contractor.

47. Since this facility is in operation every day from 0830 – 1900 hours, what are the allowed times and days to have an outage?

Answer: It depends on the duration of the outage and what systems will be affected.

48. What is the maximum length of time we can have a power outage?

Answer: 4 hours for the entire facility due to refrigerated product requirements

HQC00324B0001 Keesler AFB, MS HVAC Replacement Questions & Answers 8

49. Will there be any utility company fees associated with the power outage?

Answer: It is the contractor's responsibility to provide means and methods to accomplish the

50. Can offerors please be provided with the circuit breaker size, style, and type feeding the existing DHU1? DHU1 is being fed from switchboard MS Commissary located in the electrical room.

Answer: See attached electrical as‐builts

51. Can offerors please be provided with the electrical as‐built drawings showing the switchboard schedules and wiring information for the DHUs?

Answer: See attached electrical as‐builts

52. No Lightning Protection was seen on the existing roof top units, or on the existing roof. Please confirm that no lightning protection is required for the new equipment being installed on the roof.

Answer: Not required as part of this project.

53. Is a 3‐hat (superintendent / SSHO / QC manager) acceptable provided that the individual has the required qualifications with respect to experience and training?

Answer: No, the Superintendent and QCM shall be two separate individuals, however, either can be dual hatted as the safety mgr. as long as they meet the requirements for that position.

54. Section 01 45 00 notes that for projects over $5M that “The on‐site QC manager shall be from an independent firm that specializes in construction quality control oversite, and must have as a minimum of 5 years experience as QC Manager on commercial construction projects of similar size and type construction contracts.” Would it be acceptable to modify this requirement such that the on‐site QC manager (with at least 5 years of experience in QC management on construction projects) can be an employee of the prime contractor (which is typical on federal construction projects) rather than an independent firm? Typically the construction quality staff that are employees of independent firms are quality assurance (QA) inspectors, not quality control (QC) managers, and are contracted separately by the government to serve as their representatives.

Answer: No

55. DHU‐1 has a heat reclamation system tied into the refrigeration rack system. Is the heat reclamation system able to be valved off at the refrigeration rack to isolate DHU‐1?

HQC00324B0001 Keesler AFB, MS HVAC Replacement Questions & Answers 9

56. DHU‐1 has a heat reclamation system tied into the refrigeration rack system. Is the heat reclamation system able to be valved off at the refrigeration rack to isolate DHU‐1?

Answer: Yes

57. Does the Seasons 4 replacement for DHU‐1 also have heat reclamation? If not, what is the government's directive concerning heat reclamation for the rack system?

Answer: No heat reclaim from the rack systems. The units have hot gas reheat for self‐contained heat reclaim.

58. Will there be a temporary cooling requirement for the project referenced in the subject line?

Answer: Comply with the MAINTENANCE AND REPAIR FOR HVAC AND REFRIGERATION 23 01 00

59. Do the Superintendent, SSHO and QC Manager need to be 3 separate individuals?

Answer: Superintendent and QCM shall be two separate individuals, however, either can be dual hatted as the safety mgr. as long as they meet the requirements for that position.

60. Are there any phasing requirements?

Answer: Phased construction is required to maintain a comfortable environment for our patrons and employees.

61. Will the building be occupied during construction? If yes, how many people will be in the building?

Answer: Comply with contract documents, commissary is to remain in operations during the entire construction process.

62. Are there any temporary heating/cooling requirements?

Answer: Comply with the MAINTENANCE AND REPAIR FOR HVAC AND REFRIGERATION 23 01 00.

63. Can the period of performance be extended after award once the material/equipment lead times are confirmed due to current market conditions for the equipment for this project?

Answer: Yes

64. Please confirm Items of Work #2 & #6 on sheet MRD1.0 are still in the scope of work.

Answer: Yes these items are eliminated

HQC00324B0001 Keesler AFB, MS HVAC Replacement Questions & Answers 10

65. MR2.0 Air Cooled Condensers show existing Heatcraft Condensers with 1140 RPM fan motors.

Specs call for 850 RPM motors. Which is correct?"

Answer: No longer in scope of work.

66. If 850 RPM motors are selected per the specifications this could increase the size of the condensers. Will the support steel be increased accordingly to support the units?

Answer: No longer in scope of work.

67. Do current systems have VFDs?

Answer: Not relevant to the scope of work.

File details come from the government source that posted it. Updated .