Q and A for FA441823R0019 NNPTC Latrines 2 CES responses.docx
DOCX document 27 KB Posted
- Attached to
- NNPTC B2400 Design Build Latrines
- Solicitation number
- FA441823R0019
About this file
This document contains questions and answers related to a solicitation for design-build latrines at Joint Base Charleston, South Carolina. The solicitation seeks a contractor to provide all personnel, equipment, tools, materials, and supervision necessary to complete the design and construction of renovated latrines in six buildings. Key details include that the solicitation is set aside for women-owned small businesses, has a project magnitude between $1 million and $5 million, and involves renovating and expanding restroom facilities including replacing plumbing fixtures, floors, walls, and doors. The Air Force is the issuing agency and questions regarding the solicitation should be directed to the identified point of contact.
View the file
Other files
Show all 29
On GovTribe
Work with this file
- Download the original file
- Contacts named in this file
- Similar government files
- Ask GovTribe AI about this file
Text version
Question and Answers for Solicitation FA441823R0019 NNPTC B2400 Design-Build Latrines
1. Do we need to send you the original hard copy signed bid bond?
Answer: No, the copy sent with your proposal through DoD Safe will be sufficient.
2. Could you confirm that proposals will be submitted via DOD Safe? Section L calls for an original and one copy to be submitted for both parts.
Answer: DoD Safe submission is the only requirement. Original and one copy should be omitted. Offerors shall submit proposals via DOD SAFE at https://safe.apps.mil. Please contact the contract administrator to confirm your email address. Once your email address is confirmed you will receive an email request drop off password to upload your files. Contractors are cautioned to request a DOD SAFE drop off password from the contract administrator well in advance; a drop-off request is valid for 14 days. The Government will not be responsible for interruptions in communications, which cause delays. Late proposals will be processed in accordance with the provisions of FAR 52.215-1(c)(3), "Submission, modification, revision, and withdrawal of proposals." The Contracting Officer will accept modifications and revisions to the proposal via DOD SAFE as well.
3. For the three required past performance projects, do we also need to provide CPARS or prior completed PPQs?
Answer: The following is directly from Section L: Quality and Satisfaction Rating for Contracts Completed in the Past Five Years: Provide any information currently available (letters, metrics, and customer surveys, independent surveys, etc.), which demonstrates customer satisfaction with overall job performance and quality of completed product for the same or similar type contract. There is no page limit on information submitted for this paragraph. In addition, explain corrective actions taken in the past, if any, for substandard performance and current performance problems such as cost overruns, extended performance periods, numerous warranty calls, etc. Past Performance Surveys: The Government will evaluate the quality and extent of offerors experience deemed relevant to the requirements of this solicitation. The Government will use information submitted by the offeror and other sources such as other Federal Government offices and commercial sources, to assess experience. Provide a list of no more than three (3) of the most relevant contracts performed for Federal agencies and commercial customers within the last five (5) years from the issue date of this solicitation. There is not a requirement to provide CPARS or PPQs, however, the more you present the better. The Government has the capability to access CPARS as well.
4. Will the Site Superintendent be allowed to fulfill other positions, such as the Quality Control Manager or Site health & safety? Would the government allow this project to be a triple hat if the individual is competent and experienced in all positions?
Answer: Per the Division 1 specifications the project requires a Superintendent, Quality Control Manager, and Site Safety and Health Officer. The QC Manager may not perform the duties of the Superintendent but may perform the duties of SSHO. Triple hat is not allowed.
5. For the 3 projects - do they need to be only design build completed projects?
Answer: This is considered one project that includes a design and construction be provided.
6. For the 3 projects - what dollar threshold must they be between?
Answer: First, this is considered one project that includes a design and construction be provided. The following came directly from Section L: Disclosure of the Magnitude of Construction Projects (IAW FAR 36.204(f)): The estimated amount of this project is: Between $1,000,000 - $5,000,000
7. In the amended Part 3 Statement of Work, Part 1.0 Project Description, Paragraph A. General, it indicates vestibule P121A. Should P121A read P221A?
Answer: Yes, it should read P221A.
8. In the amended Part 3 Statement of Work, Part 1.0 Project Description, Paragraph A. General, second sentence, it indicates the vestibules are to be included in the renovation. Please describe what is expected to be renovated.
Answer: The vestibules shall match the finish of the restrooms so it is expected the floors, walls and ceilings will be renovated.
9. In the amended Part 3 Statement of Work, Part 1.0 Project Description, Paragraph A. General, last sentence, it indicates to convert one standard water closet stall into an ADA stall. Is it your intention to require the new ADA stall to be a wheelchair accessible toilet compartment that is approximately 56” x 60” or an ambulatory accessible toilet compartment meeting ADA that is approximately 36” x 60” with an outswing door?
Answer: The new ADA stall shall be a wheelchair accessible toilet compartment that is approximately 56” x 60”.
10. There was discussion during the walk-through regarding requirements for paper hand towel dispensers and electric hand dryers. Please indicate which is required or if both are required. Also, regarding part D Submittals, under y. Automatic Soap and Paper Towel Dispensers, as well as C1020 Specialties, Toilet and Bath Accessories, it indicates the dispensers are large paper roll format. Are separate waste receptacles required? If yes, are the receptacles (trash cans) GFGI?
Answer: The contractor shall provide and install paper hand towel dispensers. Separate waste receptacles will be required and will be Government supplied.
11. In the reworked vending area is the sink to remain as is and not be touched?
Answer: This shall be determined by the design. The sink may need to be removed to accommodate having two vending machines in the vending area.
12. In the reworked vending area, the existing plastic laminated countertop is to be reduced in length only to accommodate the expansion of the women’s restroom, correct? Furthermore, is it the expectation that only enough of the base cabinets under the counter tops will be removed to accommodate the expansion of the women’s restroom and no additional work will be done to the base cabinets? No new base cabinets or layout changes will be expected of the base cabinets, correct?
Answer: The extent of the countertop and cabinet rework in the vending area is limited to that which is necessary for the expansion of the women’s restroom and accommodation of the vending machines. This will be determined by the design. There is no intent to add new base cabinets.
13. In the reworked vending area, the balance of finish ceiling and finish flooring is existing to remain, correct? It is not your intention to have any of the balance of the ceiling and floor finish that is left over from the restroom expansion to be replaced, correct? Only new base will be provided at the new common wall between the vending room and the expanded women’s restroom, correct?
Answer: The flooring and ceiling in the section of vending area that is to remain a vending area will need to be reworked and repaired as needed to accommodate the new wall. The drop ceiling will need to be reworked and any damaged tile will need to be replaced. The flooring will need to be reworked and any damaged tile will need to be replaced. The intention is not to completely remodel the new vending area.
14. All doors and associated hardware are to remain, correct? It is not your intent to have any doors and or frames or associated hardware replaced, correct?
Answer: All doors, frames and associated hardware are to be replaced. The doors shall have a hands free door pull for exit.
15. Is all room identification signage existing to remain? No new room signage is required, correct?
Answer: Existing room signage to be reused if possible. Some new signage will be required to meet ADA signage requirements.
16. Confirm no carpet required as indicated in C3020 Floor Finishes, correct?
Answer: No carpet is required.
17. Per C3020 Floor Finishes, part b., last sentence, are any concrete floors required to receive a minimum of 3 coats of sealer?
Answer: The concrete floors in the wet walls shall be evaluated and require sealer if needed.
18. Per C3020 Floor Finishes, part d., there are no resilient floor finishes, correct?
Answer: There are no resilient floor finishes in the renovated spaces. The work on the flooring in the vending area may require some work adjacent to the new wall.
19. Per D2010 Plumbing Fixtures, it states to provide plumbing fixtures based on occupancy, use, and function. Can it be assumed that the quantities of fixtures indicated in the drawings provided in the RFP meet code requirements and no analysis is required by the AE to verify the existing fixture quantities meet minimum fixture quantities required by code?
Answer: It can be assumed that no analysis is required by the AE to verify the existing fixture quantities meet minimum fixture quantities required by code.
20. Per D2010 Plumbing Fixtures, it indicates to provide electric water coolers. Are these to be provided just outside the vending area? How many are to be provided? Do the water coolers need to meet ADA requirements with one being high and one being low?
Answer: This does not apply and has been removed from the D2010.
21. Please confirm that natural gas is not supplied to the building. Please also confirm that one new water heater with a recirculation pump is to serve only the six remodeled restrooms or is one new water heater with a recirculation pump to replace an existing water heater and provide service to the existing fixtures on that water heater plus the fixtures for the renovated restrooms. Please provide the minimum size of the new water heater.
Answer: Natural gas work is not part of this contract. The new hot water heater shall be electric. The intent is for the six remodeled restrooms to be provided with hot and cold water from the new water heater. There is an existing water heater that only provides tempered water to the restrooms. That water heater shall be replaced and pipping shall be installed to provide hot and cold water to the restrooms. If there are any other existing fixtures being supplied by that water heater then piping at the heater needs to tie into the existing piping that feeds those fixtures. The new water heater is to be 80 gallons.
22. The proposed stainless steel sink for the men’s latrines does not meet ADA requirements. Do these sinks need to meet ADA?
Answer: The design needs to account for providing an ADA compliant sink in each restroom.
23. The 01 33 16 Design After Award document appears to be a boiler plate document. It indicates that in numerous locations SID is required as well as a Predefinition Conference. Since this project is so small and all the interior finish materials and colors have already been selected, is a separate SID binder and conference required? If a binder is required, are physical samples required or are images acceptable?
Answer: A separate SID binder and conference will not be required. The preliminary design conference can cover the functions of the SID predefinition conference.
24. In the 01 33 16 Design After Award document, part 1.2 Submittals, it indicates 5 submittals. Can this be reduced to three submittals, 35%, 95%, and 100% signed and sealed?
Answer: Include all the required design phases as specified in the solicitation.
25. In the 01 33 16 Design After Award document, part 1.6 Submittal Reviews, it indicates the contractor will be furnished comments. Will these comments be provided via ProjNet or some other method? Please indicate the method.
Answer: Comments will be provided via email correspondence.
26. In the 01 78 00 Closeout Requirements document, part 3.3.1 Final Record Drawing Package, it indicates one mylar set of drawings is required. Are mylar drawings required?
Answer: No, mylar drawings are not required.
27. Under this contract, are documents considered Controlled Unclassified Information (CUI)?
Answer: Generally, no. It is not expected that any documents, other than access pass requests with personally identifiable information, under this contract will be considered CUI. However, if during the process of executing this project it is discovered that any information shall be treated and handled as CUI then all required protocols shall be followed.
28. Should the contractor extend or replace the supply and waste nipples to the porcelain (toilets and urinals) due to the new wall thicknesses.
Answer: Yes, the contractor shall extend or replace the supply and waste nipples due to the new wall thickness.
29. With respect to fire sprinkler locations, should we anticipate relocating heads to accommodate the women’s restroom expansion. How many heads should we anticipate relocating.
Answer: This would be determined during design. As builts for the fire system were provided and could be referenced to make an estimate on the potential number of heads that may need to be relocated.
30. If electric hand dryers are required, please indicate where the power within the building is to be pulled from. Please indicate the panel(s) to be pulled from and please verify that the panels have sufficient space for new circuits.
Answer: The contractor shall provide and install paper hand towel dispensers.
31. Please indicate where within the building power is to be pulled from to serve the electric flush valves for the water closets and urinals. Please indicate the panel(s) to be pulled from and please verify that the panels have sufficient space for new circuits.
Answer: The intention is to pull power from existing power circuits in the room. This was the option used in the recently completed restroom project. If this is not possible then a run to the panels feeding power to the respective rooms will need to be made. The electrical drawings for the rooms and the associated panels will be provided as a separate attachment with the responses to these questions.
32. Please confirm that the new plumbing fixtures being added to the women’s room will require new mechanical exhaust and rebalance of the exhaust systems.
Answer: This will be determined by the designer. It is not anticipated that a new mechanical exhaust system will be needed. Anticipate some duct work related to the expansion of the female room and rebalance of the existing system.
33. Should the contractor plan to replace any of the existing carriers for the fixtures?
Answer: It is not anticipated that any of the carriers will need to be replaced. The contractor shall replace deteriorated hardware for the carriers.
File details come from the government source that posted it. Updated .