Question 11-33 Answered.pdf

PDF 383 KB Posted

Attached to
Bldg 408 Dormitory Repair Federal contract opportunity
Solicitation number
W50S98-20-B-7001
Issued by
Department of the Army Tennessee Army National Guard

About this file

This document contains questions and answers related to a federal solicitation for repairs to Building 408 Dormitory at a Tennessee Army National Guard facility. Key details include specifications for ceramic floor tiles, expansion joint covers, fiber optic cabling, and clarification that fire extinguishers and stair tread coating are not required. Additional information provided addresses existing communication systems, hazardous materials testing, and sustainable wood certification requirements.

View the file

Other files for this federal contract opportunity

Other files attached to Bldg 408 Dormitory Repair, newest first.
File Type Posted
Amendment 5.pdf PDF
Abstract of Offers 20B7001 Signed.pdf PDF
RFI Roof Insulation Revision.pdf PDF
Amendment 3.pdf PDF
Revised Detail B1 A-501.jpg JPG image
Amendment 2.pdf PDF
Questions 36-40.pdf PDF
Revised Finish Materials Legend 11-15-19.png PNG image
23 07 00.pdf PDF
Amendment 1.pdf PDF
Questions 34-35.pdf PDF
Questions_1-10_Answered.pdf PDF
Prep-Bid_Minutes_W50S98-20-B-7001.pdf PDF
Sign_in_Sheet_Page_2_of_2.pdf PDF
Sign_in_Sheet_Page_1_of_2.pdf PDF
Pre-Bid_Slides.pdf PDF
W50S98-20-B-7001_Solicitation.pdf PDF
Repair_B408_-_Specifications.zip ZIP file
Show all 18

On GovTribe

Work with this file on GovTribe

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

Question 11. The drawings indicate to lift the slab and inject polyurethane foam to stabilize the slab.

a. We do not understand lifting the slab. Please clarify.

b. We have used pressure injection grout to stabilize a settling subgrade, but not polyurethane foam. We do not believe this is structural.

c. We suggest removing the slab in this unit to observe the failing condition and remove any bad soil and replace with flowable fill, and new slab.

Answer 11.

a. The slab on grade has experienced differential settling at the building corner and requires lifting.

b. Per the geotechnical engineer, polyurethane foam is an expansive material that will lift the slab during injection.

c. If removal of slab, regrading, and slab placement is preferred, a demo plan and slab design will be required to be submitted prior to performing any work.

Question 12. The drawings nor specifications calls for fire extinguishers and cabinets nor is stair tread covers called for. Spec. section 122100 Window Shutters is specifying blackout blinds as provided in building 406. It was my understanding that building 408 was to have horizontal or vertical blinds.

Please let us know of any changes to the scope of work in your next amendment.

Answer 12. Fire extinguishers are not required by the UFC’s when the facility is equipped with fully approved sprinkler and mass notification systems. In addition, the base specifically requested they not be included in the project as they are a maintenance issue in that building. Stair tread coating is specified in Section 09 67 23.13 Standard Resinous Flooring. Blackout shades are not mentioned in the drawings or specifications. Section 12 21 00 Window Shutters refers to horizontal polysatin plantation‐type shutters.

Question 13. There are horizontal expansion joint covers shown at the elevator addition. There is no vertical expansion joint covers shown at the 2” brick joints at the elevator addition. There is no specifications for the expansion joint covers. Please clarify if vertical expansion joint covers are required and provide specifications.

Answer 13.

2” horizontal floor expansion joints (conc. slab to conc. slab) shall be equal to Balco ES‐200 series with GF‐2P mill finish aluminum saddle plate.

2” vertical wall expansion joints (brick to cmu or brick to brick where walls are flush) shall be equal to Balco FCVS‐2‐SIL.

11. 2” vertical wall expansion joints (brick to cmu or brick to brick where walls form an inside corner) shall be equal to Balco FCVSE‐2‐SAN.

2” metal soffit ceiling expansion joints (new metal soffit panels to existing brick veneer) shall be equal to Balco ACWC‐2.

GC to submit samples for color selection.

Floor and ceiling expansion joints shall occur on all three floors where the new elevator breezeway connects to the existing open‐air south stair tower. Wall expansion joints shall occur on all three floors where the new elevator breezeway brick column wraps are adjacent to the existing brick veneer at the open‐air south stair tower and shall be located on each side of the new brick wrapped steel columns

Question 14. Is this project sales tax exempt?

Answer 14. No

Question 15. Will the government accept the use of the industry leading Procore Project Management software as the primary submittal and data tracking tool for this project? The software is compatible with the VA’s networks and is currently in use at many VA locations.

Answer 15. Yes, however, email should also be utilized for RFI, Submittal, etc. delivery.

Question 16. Who is the fire alarm servicer on site and specifically on the building?

Answer 16. Simplex

Question 17. Who is the DDC integrators who the new Mechanical system will tie in to?

Answer 17. Currently B408 ties into the Barber Coleman system. However, currently a project is in design using the bases of Schneider Electrical (T.A.C./Invensys System) as the bassis of design.

Question 18. We are not finding any drawings released on the FBO links/ Files.

Answer 18. As stated in the solicitation, please email TSgt Maxwell for drawings.

Question 19. Once released, will the Gov allow more time for RFIs to be submitted?

Answer 19. Once the contract is awarded the contractor will be able to submit RFIs throughout the project when needed.

Question 20. Is there any asbestos, lead based paints or any other hazardous materials to be abated?

Answer 20. No

Question 21. Is there a Hazardous material test report available?

Answer 21. No, the building was constructed in 1993.

Question 22. Drawing T-001 Telecommunications Outside Plant Cabling Notes No.1 and 2.Is the existing fiber 12 Strand Single Mode. Please provide characteristics of existing fiber and copper.

Who is responsible to provide testing of existing fiber and copper prior to pull ing back to(MH-14) behind 408. Who is responsible to provide testing of existing fiber and copper after pulling from (MH-

14) behind 408 to building. Will the surge protection equipment used for the original 200pr.

terminations be saved to be reinstalled.

Answer 22. Leave the existing OSP copper and fiber in place including surge protection. Base comm would be responsible for retesting and commissioning of the existing cable upon completion of construction. Any damage to the cable due to construction would be the responsibility of the contractor.

Question 23. A. All equipment racks shown on drawings are wall mounted and not in a rack. B. Please confirm if a wall mounted swing rack is be installed in the MDF.

Answer 23. A. This is correct. The existing telecom rooms were too small to accommodate a rack and still maintain minimum clearances on 3 sides. A floor mounted cabinet which also secures to the wall was used to allow for these clearances. B. There is not room for a cabinet or a rack. In its place there will be a 4U wall mounted fiber patch panel/splice. A 12 ST SM and a 6ST MM will be installed to each TR.

The initial design had a 6SM/6MM but the UFC requires a minimum of a 12 SM fiber. These cables will need to be separate cables and not a hybrid.

Question 24. A. Conduit and sleeves are not shown on drawings.

Is there existing conduit and/or sleeves installed between the MDF and communication rooms A121, A221 and A321. B. Is there existing conduit and/or sleeves installed between the cable tray on each floor.

Answer 24. A. These conduits are shown on the electrical drawings. B. There should be cable tray down the corridor in front of the telecom room. The tray should penetrate the TR on each floor except the basement.

Question 25. Drawings do not indicate cable tray or conduit from corridor to comm rooms. What is to be provided from corridor cable tray to communications room?

Answer 25. See answer above. This needs to be added. Cable tray should extend down corridor and penetrate the TR.

Question 26. On drawing T-106 detail D1 12 ST SM FOC WITH MESH INNERDUCT FROM MDF-1 TO IDF1,2 AND 3. Please provide mesh innerduct and type specification. Example: MAXCELL with 1 cell, 2 cell or 3 cell. And 1 Inch, 2 inch or 3 inch ECT.

Answer 26. We can’t specify manufacturer on Government projects. 3-cell in an empty conduit. 1-inch corrugated innerduct is also acceptable for the riser as long as the conduit is maxed out with the innerduct during installation. Example: 4-inch duct receives four (4) 1-inch corrugated innerducts.

Question 27. Drawings T-110, T-120 and T-130 Detail A1 shows 6 SM/6 MM FOC. , however specification 271000 section 2.3.1.2 shows 12 ST SM. Please confirm what type of fiber is to be used.

Answer 27. 12 SM 6 MM to each comm room from the Basement. This is a change from a 6SM/6MM.

UFC requires a minimum of a 12 SM for building backbones.

Question 28. Specifications indicate plenum rated cabling for horizontal and backbone cabling.

Please clarify if cabling is to be plenum rated.

Answer 28. Plenum rated cabling will be used for all horizontal cabling. Backbone cabling does not have to be since it will be in the conduit riser between the floors.

Question 29. On drawing T-502 Detail B1 indicates conduit bonding to cable tray, however Detail B2 indicates the conduit stubbed up. Are we to run and bond all conduits to cable tray.

Answer 29. These details show two different scenarios that could arise in a retrofit situation. All conduit should be installed back to the cable tray. In rare instances where that is not possible, then a stub up conduit is allowed as long as it is less than 50 feet away from the tray. J-hooks or other approved cable supports can be used for the transition.

Question 30. On drawing T-106 Telecom General Notes R. refers to a drawing ED-103 that was not provided. Please provide drawing ED 103 for review.

Answer 30. There is not a T-106 in the drawing set. T-001 has the General notes. The referenced note pertains to the electrical demo drawings as a reference. Just disregard that comment and reference the TD drawings within the telecom set. They are the same thing.

Question 31. I noticed on page 516, 1.7.1.2 that the casework for this job is supposed to be manufactured with FSC material. Are you requiring that all Cabinets be supplied by a Certified FSC Chain of Custody Fabricator? And supply all appropriate paperwork for LEED points?

Answer 31. Yes, all wood provided on the project shall be certified by FSC Chain of Custody or other similar third-party program, however LEED points are not required. Submit sustainable wood certification data with copies of invoices bearing certification numbers in accordance with Section 01 33

29 SUSTAINABILITY REPORTING.

Question 32. The plumbing specifications sect. 22 00 00, 3.1.2.4 paragraph a, page 22 , reference soldered joints shall be made with flux and are only Acceptable for piping 2 inches and smaller. What types of joints will be accepted larger then 2 inches, excluding press connections.

Answer 32. All plumbing piping 3” and smaller shall be copper per Table II and 3.1.2.4 should be “piping

3 inches and smaller” not 2”.

Question 33. enlarged standard and ADA floor plans on sheet A-401 is showing tile floors in all toilets.

The finish schedule on sheet A-610 is calling for a poured floor 1 (TNEMEC) floor. Please verify which flooring product is to be used.

Answer 33. All toilet rooms labeled 'TLT' on the Room Finish Schedule on sheet A-610, except for toilet room A105, shall have Ceramic Floor Tile 1 (CFT1), not Poured Floor 1 (PF1) as currently noted. CFT1 shall be 6"x12" unpolished porcelain tiles on the main portion of the floor, and the shower stall floors shall be 2"x2" unpolished mosaic porcelain tiles. Toilet room A105 shall remain with a Poured Floor

(epoxy resin). Disregard the floor, base, wall, ceiling and miscellaneous material legends on sheet A -610.

Revised finished material legends will be issued NLT 11-14-19.

File details come from the government source that posted it. Updated .