Pre Bid RFIs_Answer Sheet V4 -24 Jan 25.docx

DOCX document 187 KB Posted

Attached to
ADAL Communications Bldg 210 Construction Federal contract opportunity
Solicitation number
W50S8Z25BA010
Issued by
Department of the Army Oregon Army National Guard

About this file

This is a Questions and Answers document containing 72 questions and responses related to solicitation W50S8Z-25-B-A010 for the ADAL Communications Building 210 construction project at Kingsley Air Force Base.

Key clarifications include: clean agent fire system is not required and existing system will be removed; the generator and pad are not a bid option; bid opening was extended to January 29, 2025; roofer rates are set at $33.19/hour with no fringes; Monaco fire alarm system will remain sole source; hazmat abatement must be included in contractor bids based on specifications; and CT/metering equipment must be located near the pad-mounted transformer. Technical clarifications were provided regarding electrical circuits, structural details, ceiling heights, fire protection requirements, BAS controls, and equipment specifications. The Q&A addresses phasing requirements to maintain base operations, security/badging protocols, and confirms contractors must coordinate with the base for camera and WAP installations which will be government-furnished.

View the file

Other files for this federal contract opportunity

Show all 19

On GovTribe

Work with this file on GovTribe

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

QUESTIONS AND ANSWERS FOR

SOLICITATION W50S8Z-25-B-A010

ADAL Communications BLDG 210 Project No. KJAQ199077 Updated: 15 Jan 2025

Date: 7 Jan 2025 Question 1: Please clarify the indented area(s) of protection for the clean agent fire extinguishing system (Specification Section 21 22 00.00 40).

a. The only indication I found in Specification Section 21 22 00.00 40 for possible areas of clean agent protection is in paragraph 2.3.9.1 – Annunciation Zones that states “Arrange annunciation zones as follows: Lab A, Lab B, Lab C, Frame Room.”

b. The only reference to clean agent that I found in the plan set is a note on Fire Alarm drawing FD102 that states “DEMOLISH EXISTING CLEAN AGENT RELEASING PANEL”.

Answer 1: Clean agent will not be provided for the project, disregard Spec 21 22 00. The existing clean agent system is to be removed.

Question 2: Contract Drawing CS 101 Keynote 9 says option 4 provide electric generator and slab; Price schedule for option 4 says insulated exterior wall panels, please clarify.

Answer 2: Keynote 9 is incorrect; the generator and pad are not a bid option. Disregard keynote 9.

Question 3: There is no spec or detail for the fencing. Please provide.

Answer 3: See specifications 32 31 13 Chain Link Fences and Gates. A forthcoming drawing will provide fence details.

Question 4: Sheet P401 Note 6 identifies x ray required for prestressed slabs.

Answer 4: There are no concrete pre-stressed slabs. (not required) Question 5: The Contract drawing SF 103 shows the T3 trusses extending past the line of the building and over the patio. Are the T3 trusses supposed to be shorter if the option is not accepted and the T12 trusses used if the option is accepted?

Answer 5: The trusses do not require the extension past the adjacent overhang if the bid option is not accepted. Type T3 trusses would be shortened. T3 trusses would be as shown in the drawings if the option is exercised.

Question 6: Is it the concept for the IT room to run on temp power while the new main distribution line is brought into the building? Is a backup generator required with an ATS to maintain power?

Answer 6: The new distribution system equipment has been positioned to maximize the amount of new construction which can occur without interrupting the UPS-backed service to the critical loads within the building. Where temporary power service is required, the utility source must be backed by a generator through an ATS.

Question 7: If the canopy section option is accepted, are the T3 trusses cantilevered over the patio? If not, what supports the outside line of the T3 trusses at the patio?

Answer 7: The trusses are cantilevered over the supporting masonry wall, note the deep bearing depth for these trusses on detail 1/S-522.

Question 8: Is the ANG going to move equipment around in the IT room when work is being performed within the space? Does this space need to be accessible 24/7 by the ANG?

Answer 8: See spec 01 14 00 1.5, dwg G-101, and dwg TD401 for information about phasing. The base infrastructure must remain operational and accessible throughout the project. Contractor will build space for relocation of ANG equipment and will allow time for ANG to relocate equipment from existing to new cabinets.

Question 9: Can you also please provide a bidder list of prime contractors, if you have one, bidding on this project so far.

Answer 9: A list of prime contractors will not be supplied. However, the attendance roster from the Pre-bid Conference is attached to this amendment.

Question 10 One of the vendors has requested an extension to the solicitation close date due to the holiday season. Request is for 28 or 29 January.

Answer 10: The Government has decided to push the bid opening to 29 January.

Question 11: 5.1.2. Offerors shall submit bids in response to this solicitation electronically via the Solicitation module of the Procurement Integrated Enterprise Environment (PIEE)website at https://piee.eb.mil. NO OTHERTRANSMISSION METHODS (E-MAIL, FACSIMILE, REGULAR MAIL, HAND CARRIED, ETC.) WILLBE ACCEPTED. Please confirm that this Solicitation is in PIEE, as we are unable to locate it? Additionally, will follow on Amendments also be issued through the PIEE system as well?

Answer 11: This section has been amended.

Question 12: Drawing CS101, Keynote #9 – Bid Option #4 (?) Electrical Gen set. We’ll need clarification on this as we don’t see Bid Option #4 listed as this. (It does appear that we are including a 200kw genset for this project, so need to know if this is to be an optional pricing item Answer 12: Keynote 9 is incorrect, the generator and pad are not a bid option. Disregard keynote 9.

Question 13: The following rooms are not circuited (as all other rooms/areas are) Rooms – 106A, 106B, 107, 121A & 121B. There are no notes or references to lighting circuits for these areas/rooms other than General Note H EL101. However, this note refers to a panel that has no circuit references to these rooms. At this time we will assume they are coming from the main lighting panel 122-LLP-1, but would like to get confirmation officially.

Answer 13: Circuit lighting in the rooms as follows: Rooms 106A, 106B, and 107 circuit to panel 122-LLP-1, circuit 20. Rooms 121A and 121B circuit to 122-LLP-1, circuit 22.

Question 14: In section 02 41 00 paragraph 1.10 Hazardous Materials alluded to prior Hazardous Materials are assumed to exist in building 210 based prior engineering reports. Will these reports be made available to verify estimated quantities of the Hazardous Material?

Answer 14: A description of the hazmat containing building components is provided in section 1.10 for estimating purposes and will be confirmed by the contractor’s hazmat sub.

Question 15: Section 05 12 00 Required AISC Certification severely limit the number of Steel bidders for this project. Requiring this certification needlessly disqualifies a large number of qualified bidders.

Answer 15: AISC certification relieves several requirements for Special Inspection. If a non-AISC certified fabricator is used, the Contractor must provide an independent third-party Special Inspector to provide all IBC required special inspections for structural steel at no additional cost to the Government.

Question 16: Please advise on panel “106B-ULP-1” for a shut trip main or other feature for the EPO button actuation/interface shown on the One-Line Diagram sheet E-601 and in room/lab C 106 C on sheet EP103. The panel schedule does not address or show what the EPO button is to actuate and the specifications do not cover this panel as they do with the “PDU” & “UPS” units for EPO actuation.

Answer 16: Provide a shunt-trip main circuit breaker to be controlled by the EPO pushbutton in the room.

Question 17: Sheet G-101 “Frame Room – Phase 3” notes installing temporary server racks. Is Kingsley providing and installing the temporary racks, or is this the responsibility of the telecom subcontractor? If the telecom subcontractor is responsible, please provide a detailed list of expected equipment to be provided and installed.

Answer 17: Contractor will install racks as noted in drawings (specifically note TD401 noting “provide temporary ...”) and in accordance with the entirety of the construction package. Racks/cabinets noted as temporary are noted as such for timing/phasing and not as a note to deviate from specified quality of product.

Question 18: Sheet TY501, detail B4, notes “cameras by others.” Are the project cameras provided by others outside of the prime contract or are they provided under the scope of the security subcontractor in the project contract?

Answer 18: The cameras will be provided and installed by the base (GFGI). The contractor is responsible for the camera infrastructure including conduit and boxes, the finished facility should be fully prepared to accept the new cameras.

Question 19: Sheets EL103 and EL104 do not show any circuit numbers for the lighting in rooms 106A, 106B, 107, 121A, & 121B.

Answer 19: Circuit lighting in the rooms as follows: Rooms 106A, 106B, and 107 circuit to panel 122-LLP-1, circuit 20. Rooms 121A and 121B circuit to 122-LLP-1, circuit 22.

Question 20: Sheet E-601 shows the required utility CT cabinet and meter base for the primary service feed to MDS. MDS is located on detail D1 of sheet E-401. Please locate the CT cabinet and meter base on the exterior of the building so we can estimate required footages of conduit and wire from the CT cabinet to the MDS.

Answer 20: Provide free-standing meter base and CT cabinet installation at the pad-mounted transformer vault. Refer to Pacific Power Electric Service Requirements for details.

Question 21: Sheet E-601 shows a panel SIT-GEN-LP-1, there is no panel schedule provided in the following sheets for this generator panelboard. Please provide a panel schedule detailing panelboard characteristics and circuit breakers required.

Answer 21: Panel SIT-GEN-LP-1 is the name given to the panelboard which is provided as part of the engine-generator package. Circuit breakers and equipment served is determined by the engine-generator manufacturer.

Question 22: Sheet T-002 and T-101 detail ceiling mounted data outlets for WAP’s, please clarify if Kingsley or the telecom subcontractor is responsible for providing and/or installing the WAP’s.

Answer 22: The WAPs will be provided and installed by the base (GFGI). The contractor is responsible for the WAP infrastructure including power, conduit, and boxes. The finished facility should be fully prepared to accept the new WAPs.

Question 23: Section 263215 2.1 Acceptable Manufactures. Would MTU, Peterson, and/or Generac be acceptable generator manufactures if they complied with all specifications?

Answer 23: a 200KW genset with subbase fuel tank is acceptable.

Question 24: Section 283176 1.4.7 & 1.4.8 DFPE & QFPE. Please confirm Kingsley/COR provides and covers any expenses of the designated fire protection engineer DFPE. Additionally, please confirm the fire alarm subcontractor provides and covers any expenses of the qualified fire protection engineer QFPE.

Answer 24: The Government will cover the DFPE role. Drawings FA001 and FX001 indicate the contractor will engage a licensed FP Engineer to serve as QFPE and prepare or supervise preparation of the shop drawings, and participate in acceptance testing. The contractor will cover all costs associated with the QFPE services.

Question 25: Section 283176 1.9.2.1 Fire Alarm System Designer. Would a NICET Level 3 with Monaco factory training certificates and a minimum of 8 years’ experience be an acceptable system designer if the QFPE reviews, approves, and stamps the design set?

Answer 25: A level III certificate is acceptable. A level IV certificate is preferred and specified.

Question 26: Section 283176 1.9.2.2 Supervisor. Would a NICET Level 3 with Monaco factory training certificates and a minimum of 8 years’ experience be an acceptable supervisor if the QFPE performs a site visit to review and approve the installation?

Answer 26: A level III certificate is acceptable.

Question 27: Section 283176 3.8.4 Government Final Tests. Please confirm the fire alarm subcontractor is responsible for having present and all incurred costs of both the Monaco factory representative and GFPE for the final tests with Kingsley, COR, and the DFPE.

Answer 27: “GFPE” may be a typo, the DFPE and QFPE are both required at this testing. The contractor is responsible for all costs associated with final testing, and the requirements of section 3.8.4.

Question 28: Section 275116 Public Address System. Is there a Kingsley base standard manufacturer or preferred brands for the PA system? No approved manufactures are shown in the plan set or specifications.

Answer 28: There is no preferred brand for the PA system, any system that meets the specifications is acceptable.

Question 29: Roofer wage determination

a. Can you please provide a wage or what classification a ‘roofer’ and ‘painter’ should use for this project? Roofer is not listed in the wage determination OR20240093 provided.

b. If a wage classification is not listed in the determination, then does the pay default to federal minimum wage per the note on page 1 of the determination?

c. There is not an email available for Department of Labor contact. Everything has to be mailed to the office. There is not enough time for a response from this for this project. A wage should be established for roofer on this project, so everyone is bidding the same wage rate and is a fair bid.

Answer 29:

Roofer Rates: $33.19 Fringes: $0.00 Painter Rates: $35.62 Fringes: $15.80 Question 30: Can you please confirm the wage classification for metal siding will be ‘sheet metal’ wages.

Answer 30: That is correct.

Question 31: Reference drawing AD102, the demolition plan indicates that the existing concrete roof of the building is to remain in place. Reference drawing SF 103 and S-522 which clearly show no concrete roof structure, trusses attach directly to the exterior concrete walls.

One of these has to be incorrect, either the concrete roof remains and the structural drawings need to be updated or the concrete roof is to be demolished and the architectural plan needs to be updated? Removal of the concrete roof will, of course, impact the phasing and sequencing of the project where the existing server rooms are to be maintained enclosed and secure during construction. Please advise?

Answer 31: All existing concrete roof slabs will remain in place, the two areas hatched on the roof framing plan (see below) are prior building additions and are framed with cold formed metal, no concrete roof slab exists in these areas. Detail B3/S-522 describes the condition where new trusses bear on the existing concrete roof slab, detail B5/S-522 describes the condition where new trusses bear on the existing cold-formed walls at the prior building additions. These details will be updated to better represent the existing conditions.

Question 32: Drawings T-403, Lab C room 106B – There is shown in detail B3 a “SBB” ground buss. However, this buss is not shown on the Telecom Grounding Riser detail B3 on drawing T-601 as the other labs/rooms grounding buss bars are shown for connection. Please clarify.

Answer 32: Lab C room 106B is intended to have a SBB. T-601 is revised to coordinate.

Question 33: Will there be a “SIPRNET” room in the new build out? This could also be called a Vault room. The Demo plan showed a “vault” panel @ grid lines B/2. Reason for importance of this is if a “SIPRNET” room is part of new build, we cannot penetrate the room with copper wiring of any kind. This effects both electrical and Low Voltage systems. We are wondering of any of the labs are being considered SIPRNET?

Answer 33: Cabling types and design has been approved and is in accordance with government security requirements. No TEMPEST requirements have been identified.

Question 34: Would the government consider making a conference call available to bidders for attendance at the bid opening?

Answer 34: The government will make the bid opening available to via conference call. More information to follow.

Question 35: Please clarify where the specifications of the optional line items are located? Request specifications for the following optional items:

ITEC Storage Racks Patio Canopy Answer 35: ITEC Storage Racks: The building design is based on the Space Saver High Density Mobile System, 7 ft tall, manual operation. Other products of comparable size, quality, functionality, load rating, and storage density are acceptable.

Patio Canopy: The design includes the details to construct the canopy as an integral part of the building and building structure. This isn’t a standalone product with a specification.

Question 36: Regarding the project schedule, it appears that the overall schedule is 4/16/25 to 7/20/26. Please correct me if I am wrong. When do you anticipate the demo, and exterior framing/finishes scope to occur?

Answer 36: This is up to the contractor and needs to factor in the Base’s continuous operation requirements. This work is in the contractors scope and should be included within their proposed schedule.

Question 37: As this is a military base, what are the security/badging protocols involved for workers and deliveries on site?

Answer 37: Contractors will be required to be badged and have a background investigation. In addition, AT/FP brief is required by Security.

Question 38: Is there a 05400 spec available? The project clearly has CFMF, and we need to know if engineering/delegated design is required, type of coating on CFMF, performance criteria, etc. These items are not provided in the plans.

Answer 38: There is no load bearing CFMF, use specification 09 22 00, provided herein.

Question 39: Is a spec available for the interior framing? We would like to know the performance requirements, minimum thicknesses, etc.

Answer 39: See specification 09 22 00, provided herein.

Question 40: Is there a demo plan for existing ceilings? We assume there are existing ceilings in place.

Answer 40: Refer to Demolition note E on AD101. All existing ceilings are to be removed.

Question 41: Demo plan AD101 keynote 1 calls for infill of opening to match adjacent construction. Please clarify the wall type at this location and the size of the removed door.

Answer 41: Doors to be removed are standard 3’ x 7’ tall hollow metal doors. These doors occur in existing 8” CMU walls with furring both sides. See Partition Type F on sheet A-811.

Question 42: Demo plan AD 101 keynote 5 calls for infill of opening to match adjacent construction. Please clarify the wall type at this location and the sizes of the removed windows.

Answer 42: Wall types along grid 2 and along grid D between 2 and 3 are 8” CMU walls with interior furring (5/8” gyp board on 1 ½" hat channels). Wall type along grid D between 4 and 5 is 6” cold-formed metal framing with batt insulation, interior 5/8” gypsum board, and exterior 5/8” gypsum sheathing. Existing windows are 4’x4’ nominal.

Question 43: Detail D4/A502 calls out a CFMF channel spanning between the trusses. Please clarify if this is light gauge framing (CFMF) or a structural C channel. It is drawn with a different hatch pattern than the framing below. Also, if this is CFMF we would need to know the size and gauge required.

Answer 43: This is light gauge framing (CFMF). Refer to specification 09 22 00, provided herein.

Question 44: Detail D4/A-502, at the CFMF channel spanning between the trusses, please provide connection details to the trusses. Also, per the structural details, the bottom chord of the trusses stops at the face of the exterior wall, so it appears that the attachment would only be to the top chord.

Answer 44: Refer to specification 09 22 00, provided herein.

Question 45: Detail D4/A-502, the vertical leg of the galvanized soffit framing closest to the building is shown attaching to the bottom of the roof truss, but per the structural details the bottom chord of the roof truss stops at the face of the exterior wall. Please clarify this connection.

Answer 45: This is CFMF. Refer to specification 09 22 00, provided herein.

Question 46: At the new exterior walls, does the furred GWB extend to the bottom of the structure, or can it stop 6” above the ceiling?

Answer 46: Where a ceiling is present, it can stop 6” above the ceiling. Where no ceiling is present, it should go to underside of structure.

Question 47: At the existing building, where removed doors are filled in with CMU, are these walls exposed CMU or does the infilled CMU get a furred GWB assembly on it?

Answer 47: Infilled CMU at removed doors will receive a furred GWB assembly.

Question 48: Please clarify the existing wall types on both sides of UPS room 106 so we understand how to upgrade them as noted Answer 48: Based on as-built drawings, both walls are believed to be 4” 22ga metal studs with one layer of Type X GWB each side from floor to underside of structure. Spacing of studs would need to be verified in field.

Question 49: Detail D5/A554 is called out on the RCP in the corridor south of entry vestibule C103 but there are no additional ceiling height callouts for this ceiling. Please clarify whether there is a step in this ceiling at this location.

Answer 49: Ceiling is 8’ in Corridor C101 which continues past expansion joint until the detail callout for D5/A554 where it pops up to 9’. See building section A1/A-301 between grids 5 & 7 for clarity.

Question 50: Detail D5/A-554 is called out in the radio room 120 but only one ceiling height is noted in this room. Please clarify whether there is a step in the ceiling in this room.

Answer 50: Ceiling height to be 9’-6” for 2’ from exterior wall. The rest of the room is the standard 9’.

Question 51: Regarding the Fire Sprinkler System on FX-101 it shows new control valves, check valve, flow switch, and test valve for the Frame Room, UPS Room, and Lab C Room, is the intent for a wet system or are these systems to be double interlock pre-action systems?

Answer 51: The intent is for a wet-pipe sprinkler system throughout. Individual zone control valves must be provided for these spaces.

Question 52: In the Division 21 spec section there is a spec for a clean agent system but there is not one shown, please clarify?

Answer 52: Clean agent will not be provided for the project, disregard Spec 21 22 00. The existing clean agent system is to be removed.

Question 53: On FX-101 it shows suggested routing of 6” pipe, can this pipe be smaller based on hydraulic calculations or is it to be required 6”?

Answer 53: The incoming feed main and riser assembly must be a minimum of 6 inches. System piping may be smaller as based on system design and justified by hydraulic calculations.

Question 54: In Division 21 spec section 2.3.1.1 it states that steel pipe 2” and less must be Schedule 40, and larger than 2” pipe can be schedule 10 pipe, but all grooved pipe must be cut grooved. If that is the case then you cannot use schedule 10 pipe since it cannot be cut grooved as it is to thin. Is roll grooving allowed, or are we to use schedule 40 for all mains larger than 2”? Please clarify Answer 54: ANG ETL 15 01 03, Section 7.4.1 requires pipe to be minimum Schedule 40. This matches Note L on Sheet FX001.

Question 55: Due to the year the building was built is there an Asbestos report?

Answer 55: Asbestos and other hazmat is anticipated in the facility, see specification 01 11 00 and 02 41 00.

Question 56: Control Document No; 20-002 titled Justification Review Document for Other than Full and Open Competition lists the Brand Name Fire Alarm/Transmitter for the Monaco Fire Detection and Alarms System with an estimated cost of $35,700.00.

Item 5 on page 2 of this document cites that Monaco is the only responsible source and cites annual training done by Kingsley AFB staff and full compatibility as the basis for sole source.

In contrast, Specification 283176 only cites Monaco as the required communication unit in 283176 2.24.1, with 283176 2.3 not including the requirement to utilize only Monaco.

Drawing FA601 requires transmission of the fire alarm signals to the Monaco Transceiver and Base Reporting System, which is often done via a BT-XM radio unit with input/output interface between that unit and FACP. Several other AFB locations like Beale AFB and Moffett Field, use the BT-XM in conjunction with an Edwards fire alarm / MNS control panel.

Please confirm that per 283176 2.3 and FA601, that a fire alarm control & mass notification system utilizing another manufacturer, as long as it includes a compatible Monaco transmitter is acceptable for the ADAL Communications Building 201 FA/MNS scope of work.

Answer 56: This will remain Monaco sole source.

Question 57: Please clarify the CT metering facilities desire at the remote location noted in Q&A #20 of Amendment #2. (i.e., free standing “frame mounted” individual components or freestanding CT metering pedestal) Answer 57: See Pacific Power Electric Service Requirements document. Figure 57 – CT Metering for Free-standing Installations 600V, 800A Maximum. Due to limited wall space and clearances in the electrical/mechanical room and generator area CT/metering equipment will need to be located near the pad-mounted transformer.

Question 58: With new remote metering location noted in Q&A #20 of Amendment #2, is a separate circuit protective device requested/required for the approximate 90 LF length of unprotected secondary circuit from metering facilities to “MDS”? (These conductors will now be owner owned and be required to be installed by contractor. PCORP will provide to line side of CT cabinet only) Answer 58: Due to Pacific Power requirements (3.5.5 Service Disconnect), the MDS (service disconnecting means) will need to be located adjacent to the CT/metering pedestal. Provide Electrical equipment support (B4/E-503) to mount MDS.

Question 59: For expansion joint materials which are detailed on pgs A.501 and A.503. There seems to be no specifications for expansion joint control. Can we get a basis of design or some clarification for expansion joint materials.

Answer 59: Expansion joints are specified under 07 92 00. Basis of design for vertical and soffit joints is InPro 615. Roof joint is InPro 661.

Question 60: A hazardous materials report has not been provided for the existing building to our knowledge. Spec Section 024100 states a list of possible and ‘assumed’ hazardous materials that may exist in the building, but without a report from a hazardous materials testing company it is impossible to determine the extent of these materials and bid the removal in a competitive bid environment. We ask that the government either provide this report so we can bid it accurately or remove the cost of abatement from the base bid portion of the project and make it an item contracted direct by Owner?

Answer 60: Hazmat abatement must be included in the contractor’s bid based on the information provided in the specifications, with the exception that a prior project removed ACM from floor tile and piping, so this scope in the specifications can be disregarded. Offerors should clarify any assumptions made for hazmat abatement costs. See attached drawing from 2005 documenting prior ACM removal.

Question 61: Is there a basis of design for the facility water and gas meter? Who is responsible for providing these?

Answer 61: Refer to plumbing sheet P-601 for the performance requirements of the Gas and Water meters. The meters are contractor furnished and installed.

Question 62: Electrical service metering is mentioned in the sequence of operations on M-811 but is not shown on Electrical plan drawings. Is electrical metering required, and if so, what are the requirements?

Answer 62: An electrical meter is required. Refer to the electrical specification for the BAS connection requirement.

Question 63: AC-1 does not have a freeze-stat. Is this something the designers intended, or should we add a freeze stat?

Answer 63: Yes, Freeze-stat is required for AC-1. Refer to Control Diagram an Sequence of Operation on sheet M-805.

Question 64: On page M-810, ductless mini split systems control and monitoring points are listed. Typically, this type of equipment is not available with external control points as listed on M-810. Is there a basis of design for the equipment, or can it be assumed that the equipment will be typical and BAS control will be achieved through an integration interface? (this integration will require additional parts to be furnished by contractor supplying the equipment) Answer 64: The Split System is typical, and the points shown will be provided through the unit’s controller interface.

Question 65: Same as above, in relation to the CRAC-1 and CRAC-2 equipment. What is the basis of design for the equipment and should an integration interface for BAS control be assumed? (this integration will require additional parts to be furnished by contractor supplying the equipment) Answer 65: CRAC unit will be provided by the manufacturer interface for BAS. The unit must communicate with the BAS via a BACNET-compatible network card at each unit provided by the unit manufacturer. The controls contractor must coordinate with the unit provider and provide necessary control mapping and software modification to the BAS for remote control and monitoring.

Question 66: M-806 lists air flow monitoring stations as points for the AHU, but no mention of airflow as part of the sequence of operation. Are airflow monitors required? If so, can we get an SOO?

Answer 66: Yes, per UFC 3-410-01, airflow stations are required for both supply and outside air. Refer to minimum outside air ventilation for sequence of operation.

Question 67: On sheet P-502, a Thermostatic Mixing Valve is shown for Domestic HW. The M-811 detail drawing indicates that the TMV must be integrated into the BAS for monitoring and/or control. How can we ensure coordination with the plumbing vendor to ensure we can meet the design intent?

Answer 67: The BAS drawing and the P-601 specifies the thermal mixing valve requirement to be furnished by the contractor.

Question 68: There is a note in the mechanical drawings (Note #18 on M-002) that says the mechanical contractor is responsible for installing all low voltage cabling pertaining to HVAC. Is this written under the assumption that mechanical is carrying us as a sub-contractor or what is this intended to clarify?

Answer 68: Low voltage power requirements of HVAC systems is in the contractors scope.

Question 69: Per M-501, AC-1 unit sits on a platform with steps and decking of some kind? We don’t see a design for this and the manufacturer of this unit does not make or supply it. Please specify design requirements?

Answer 69: See detail D1/S-521 for the structural platform. The contractor must coordinate the size of the platform and the location of support beams required to anchor down equipment. Submit steel shop drawings of the mechanical platform for review and approval.

Question 70: Also regarding the above platform, plan calls for galvanized or stainless steel. Stainless is obviously cost prohibitive, galvanizing requires fabrication and then sending off to Portland for galvanizing. Is Powder coating or Epoxy coating on site acceptable instead?

Answer 70: A two part resin/hardener epoxy coating is acceptable as an alternative to galvanizing.

Question 71: Note 5 on MH101 calls for man bars at ducting into Lab. These ducts are only 8” Diam, round. We’re not sure how to accomplish this or why it’s needed in a duct that tiny?

Answer 71: Refer to detail D5/M503, vents or duct openings exceeding 96 square inches (619 cm2) that penetrate the perimeter with permanently affixed bars, grills or diamond mesh. If one dimension of the penetration measures less than 6 inch (150 mm), protection is not required Question 72: Based on the points list on sheet M-804 and detail drawings on M-803, is the expectation that the BAS will control all points as listed through hardwired points? We don’t normally see boilers that offer all those points up through hardwire connections, but a combination of hardwired and integration could provide this based on the boiler equipment interface. Is this an acceptable solution if the boiler does not come with these points?

Answer 72: It is acceptable to have boiler points from the interface card provided by the boiler manufacturer. Other points including emergency shutdown outside of the boiler controller are to be hardwired or software by the control’s contractor.

image1.png

File details come from the government source that posted it. Updated .