Attachment_10_Clarifications_with_Amd_2.pdf

PDF 71 KB Posted

Attached to
Adaptive renovation of historic building, Fort Vancouver NHS, Vancouver WA
Solicitation number
P17PS01771
Issued by

About this file

Attachment 10: Clarifications with Amendment #2

View the file

Other files

Show all 17

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

P17PS01771, Adaptive Renovation of Building 728 Fort Vancouver NHS Attachment 10: Clarifications provided with Amendment #2

This document is transmitted with RFP Amendment #2 and provides answers to questions received by e-mail. There are now two official RFP amendments that must be acknowledged with your offer, using one of the methods stated in Block 11 of the SF30.

The items herein continue the numbered list in Attachment 9, which was posted with Amendment #1.

The deadline for submitting new questions has passed. We will accept and answer future questions only if they have a profound impact on pricing or project execution, as opposed to minor clarifications of the specifications.

37. Section 260519-3.2 - Can MC be used in the existing walls?

MC can be used where not explicitly forbidden by the specifications and it must be used where required by the specification (see 26 05 19-3.2 A &B and 26 05 33 for examples but not limited to those sections) and/or limited by code requirements.

38. Section 260526-3.2 - Is a ground ring required?

Yes. Section 26 05 26-3.2a states “Provide exterior ground ring/ground grid as indicated, with pigtails for extension as indicated.”

39. Section 260526-3.3 - Is a ufer ground required?

Yes. Section 26 05 26- 3.3a states “Provide a concrete encased building grounding electrode where shown on the Drawings. Grounding electrode shall consist of a minimum of 20 feet of No. 4/0 bare copper conductor cast into the bottom 6 inches of an exterior concrete foundation or footing.”

40. Section 260526-3.6 - Is a fall of potential test required?

Yes. Section 26 05 25-3.6a states “Ground electrode resistance test shall be accomplished with a ground resistance direct-reading single test meter utilizing the Fall-of-Potential method and two reference electrodes. Perform test prior to interconnection to other grounding systems. Orient the concrete-encased ground electrode to be tested and the two reference electrodes in a straight line spaced fifty (50) feet apart. Drive the two reference electrodes five (5) feet deep.”

41. Section 260533-3.2 - Can we uses 1/2 EMT between boxes in the walls?

Refer to specification 26 05 33-3.2 A, B, C, D and E for limitations on the use of EMT and see applicable drawings for sizing requirements.

42. Section 260548 – What electrical components required Vibration and Seismic restraint calculation?

Refer to Section 3 – Installation for additional information and requirements.

43. Section 260548-3.7. - Is this testing required on this Project?

Yes.

44. Section 260553 -2.1E - Since the conduits will be concealed will the feeder labels be required?

Yes. Section 26 05 53 -2.1.E states “Feeder Conduit Marking: Provide one-piece snap-around vinyl feeder conduit markers for feeder conduits. Provide custom label, black letters on orange background indicating destination equipment, 1.25-inch high letters (min) – Seton #M440 Series. Provide additional one-piece snap-around vinyl label, black letters on orange background for voltage designation (i.e. 277/480V, 120/208V). Secure labels to conduits using plastic tie wrap – 2 per label.”

45. Section 260943 and Page E1.1. Is this lighting control required on this project?

Yes. Hallways lighting loads are to be controlled via the lighting control panel as noted on E1.1 with R1 (Relay 1) and R2 (Relay 2).)

46. What loads are on the panel?

Lighting loads are on lighting control panel. Per drawing E0.3 Panel A has a total design load of 86.81 KVA. Per drawing E0.4 Panel B has a total design load of 37.60 KVA.

47. Section 262416. What is the available fault current at the CT enclosure?

Available fault current will need to be provided by the Utility in coordination with the Site Electrical upgrade project. Utility transformer for this building is to be provided under the Site Electrical project.

48. Page E0.2 - Is there a 400 amp disconnect require between the CT enclosure and Panel A? The unfused wire will be within the building.

See Amendment 1 - The service disconnect to be provided downstream of utility meter and mounted near meter.

49. Section 262726-1.3 - Is AUTO CAD drawings required for the occupancy sensors located?

Yes.

50. Drawing E1.1 and Section 262726 3-4. Are the occupancy sensors line voltage and the dimmer switches only control the LED driver?

Occupancy sensor to be low voltage with power pack mounted per specification.

51. Section 264313 - Is surge Protection required on this Project?

Yes. Section 26 43 13-1.1.C states “The Contractor shall furnish and install the Surge Protective Devices having the electrical characteristics, ratings and modifications as specified herein and as shown on the contract documents. Related hardware (i.e. flush mounting kits, mounting brackets, etc.) shall be provided as required for the installation of the SPD system suitable for the application.”

52. How is the Telecommunication System connected to the outside world?

It was determined during the design phase that this will need to be coordinated with BIA (Tenant) and NPS. The requested (2) 2”C from the Telecom room to exterior location is noted on sheet E1.2. The new service will be brought to within 5 feet of the building.

53. Section 270528 - Do we provide EMT sleeves to the attic and then use open cabling in the attic?

All Cables discussed in this section should be in EMT for their entire run. There will be no open cabling.

54. Section 271500 -1.5 - Are you requiring the CAT 6 cable to be only terminated by certified installers?

Yes. Section 27 15 00 - 01.5A.1 states “Terminations of cabling shall be performed by technicians who are currently certified CAT6a installers. Cables may be installed by uncertified installers, but terminations must be by certified installers.”

55. Are you requiring Independent testing of the cables?

Yes. Section 27 15 00 – 1.5.B states “Testing Agency Qualifications: An independent testing agency, with the experience and capability to conduct the testing indicated, that is a member company of the InterNational Electrical Testing Association or is a nationally recognized testing laboratory (NRTL) as defined by OSHA in 29 CFR 1910.7, and that is acceptable to authorities having jurisdiction.”

56. Section 271500-3.2 - Is there Fiber optic system on this Project?

Yes. Section 27 15 00 – 3.2.B states “Backbone Cable for Data Service: Use multimode and singlemode fiber-optic cable for runs between equipment rooms and wiring closets and for runs between wiring closets.”

57. Section 283100 - How is the Fire Alarm system tied to the outside world?

This will be determined by the Fire Alarm System Designer as part of the submitted design documents required in 28 31 00 - 1.3 A-J.

58. Section 283100 -What is the existing Campus Fire Alarm brand?

Answered in Amendment 1, Question 5: “Per the Fire Alarm Specification, this will need to be coordinated with the NPS. The campus does not currently have a preferred brand or model. The new system will need that have the capability to be continuously monitored.

It also needs to coordinate with the security and card reader systems.”

59. Section 283100 - Is the wiring method open cabling method?

See Part 3, Execution, 3.1B – all wiring …..shall be installed in conduit…

60. Drawing E0.2 - What is the length of conduit to be stubbed out from the building for the new service?

Power conduit will be run to the new transformers. The new transformers will be installed across the street, exact location will be determined later. Distance will not exceed 60ft.

61. Drawing E0.2 Light Fixture Schedule - F2 fixture with battery back up need to be added.

Yes, battery back-up is needed as shown on Drawing E1.1 in the corridor.

62. Drawing E1.1. It shows circuit number R1 and R2. What are these circuits to be connected?

These are lighting control panel Relay 1 and 2 assignments.

63. Drawing E1.2 - Who is the Utility company providing power to the building?

Clark County Public Utility

64. Drawing E1.2 note 1 - What fee is the contractor to pay?

Per Specification 01 31 00 Para 1.9 - “The Contractor shall, without additional expense to the Government, be responsible for obtaining any necessary licenses and permits, and for complying with any Federal, State and municipal laws, codes, and regulations applicable to the performance of the work.” Per Specification 23 05 01 Para 1.06.B. – “Give necessary notices, obtain permits, and pay taxes, fees and other costs, including utility connections or extensions for the work. File necessary plans, prepare documents and obtain necessary approvals of governmental departments having jurisdiction. Apply for and pay for all utility meters and gauges required. ”

65. Drawing E1.2 note 3, Where are the two 2" conduits to originate and be routed to?

In IT Room 120 for Low Voltage service connection – from interior to exterior 5 feet outside the building.

66. Section 27 15 00, Voice And Data Communication Cabling, Part 2.1 – May we substitute other manufacturers for Systimax and/or use Uniprise products?

Per 27 15 00 Part 2.1.A: “Subject to compliance with requirements, manufacturers offering products that may be incorporated into the Work include, but are not limited to, the following:” Therefore, as long as the material meets the same requirements as the specified product it can be submitted as for approval as an alternative.

67. Please clarify how these paragraphs regarding spare parts for the IT clean room should be construed. Section 21 22 00 - Clean-Agent Fire Extinguishing Systems, Part 1.7 / 2 - Container valve, and Part 1.7 / 4 - Additional agent, and Part 2.11 / Transfer switches.

Primary and reserve units will be attached to system using a transfer switch. Third unit will serve as back-up and will be stored detached from system. Appropriately sized containers are required for all units.

File details come from the government source that posted it. Updated .