About this file

Questions and Answers for OMEE.

View the file

Other files

Show all 18

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

Q: 10of42 PWS 1.4.5 General Observation: Based on the answers to questions, there is a "typo" within the Spec Item - "shipping costs are not reimbursable". Please verify that information as either correct - or - incorrect.

A: This was a typo was corrected in the PWS. Shipping costs ARE reimbursable.

Q: 10of42 PWS 1.4.5.1 3 of 7 last (Q:9of38) Spec Item States in Part..--"The contractor shall use the contracted Q & A exchange rate to determine value. This exchange rate will be included at time of award." Question 1: Unless the contractor will have the opportunity to purchase and or exchange Dollars/Yen throughout the period of performance at the contracted exchange rate via the government, how is the contractor to assess the burden? Example: Government contract exchange rate for base year is later identified at $1.00 = 99.2150, the government approved a reimbursable item at a however the local exchange center rate on that date is ¥105 to $1.00, total cost of $8,500.00. The contractor pays the invoice in US Dollars, the contractor will pay

¥892,250 and be reimbursed ¥843,328, having to absorb ¥48,922 of a direct cost reimbursable item?

A: The contractor shall invoice in Yen, and the Government will pay in Yen. The

Government has clarified this language in the PWS. If the contractor makes a purchase in dollars, the contractor shall invoice in Yen, providing documentation of the exchange rate received along with documentation of the purchase such as receipts. The contract Yen rate established at time of award will not affect contractor invoices or accounting. The contract Yen rate established at time of award is for Government purposes and Defense Finance Accounting

Service systems.

Q: When should we submit the list of certificate holders? Is it after award or together with solicitation proposal documents?

A: The contractor is not required to submit a list of certificate holders prior to award.

This is not an evaluation factor and will not be used to determine the awardee. The Government reserves the right to utilize certificate information in its determination of responsibility under

FAR 9.

File details come from the government source that posted it. Updated .