QA_3_FA520924Q0043_20240718.pdf
PDF 1 MB Posted
- Solicitation number
- FA520924Q0043
About this file
This document is a set of Questions and Answers (Q&A) related to Solicitation No. FA520924Q0043 for the Chiller Replacement at Bldg. 3000 and Bldg. 3006, Yokota Air Base, Japan. The solicitation is issued by the Department of the Air Force Pacific Air Forces.
The Q&A provides clarification on various aspects of the contract opportunity, including requirements for plumbing licensure, availability of drawings, replacement of existing equipment, asbestos abatement, and other logistical details. The offerors are required to be registered to perform business in Japan. A site visit is scheduled for July 10, 2024, and offers are due by July 23, 2024. The contract does not include a performance bond requirement. Offerors can submit questions to the Contract Specialist or Contracting Officer by July 8, 2024.
View the file
Other files
Show all 11
On GovTribe
Work with this file
- Download the original file
- Contacts named in this file
- Similar government files
- Ask GovTribe AI about this file
Text version
Controlled Unclassified Information
Question & Answer (3) As of 18 Jul 2024
Solicitation No. FA520924Q0043
Chiller Replacement at Bldg. 3000 and Bldg. 3006, Yokota Air Base, Japan
No. 1
Question: Our company does not have plumbing work in its license. Would it be possible for us to submit a quotation and be considered for award?
Answer: In accordance with Standard Form (SF) 1449, Addenda to FAR 52.212-1, paragraph 2(m)B.3(a), the offeror shall provide a proof of valid plumbing construction work business (建設業許可:管工事業) licensure/permission authorized and issued by the Prefectural Government or the Government of Japan.
No. 2
Question: If one of our subcontractors has plumbing work in its license, would it be possible for us to submit a quotation with a subcontractor's license and be considered for award?
Answer: No. The offeror, i.e., the Prime Contractor, must possess the plumbing construction work business (建設業許可:管工事業) licensure/permission. The Government of Japan requires all companies to be registered in the country.
No. 3
Question: Would the Government be able to disclose the drawings related to this project?
Answer: Drawings are available upon request to the Contract Specialist and/or the Contracting Officer. The drawings will be also provided to the Contractor upon contract award. The Contractor shall verify accuracy and currency.
No. 4
Question: Would the Government be able to provide the part number of an existing chiller?
Answer: The offerors will be able to obtain the part number of an existing chiller during the site visit. The same information will be also provided in the Q&A document and/or in the site visit minutes.
The manufacturer of the existing units is Mitsubishi Electric Corporation (三菱電機株式会社).
Please see the pictures of the data plates for each building in the Appendices (Appendix A for Bldg.
3000 and Appendix B for Bldg. 3006) in this document. The offerors will be able to confirm the part number of an existing chiller during the site visit as well.
No. 5
Question: Does this project require a replacement of piping or ducts along with the chiller replacement?
Answer: Portion of chilled and condensing lines must be replaced by the Contractor.
No. 6
Question: Does this project require a replacement of any valves, gauges, or instrumentation along with the chiller replacement?
Answer: Yes, the Contractor must replace any valves, gauges, or instrumentation in accordance with commercial practice.
No. 7
Question: Does this project include power off or special control or notification to the alarm or disaster prevention center?
Answer: No notification to the alarm or disaster prevention center will be required.
No. 8
Question: Will the Government clarify the magnitude of construction before the bid due date?
Answer: No, the magnitude of construction will not be applied. This requirement is not a construction project.
No. 9
Question: Is there any information for the performance bond requirement?
Answer: No, this solicitation does not include the performance bond requirement. This requirement is not a construction project.
No. 10 (New)
Question: Are there any locations where asbestos-containing material (ACM) abatement is needed?
Answer: Asbestos is present in flange gaskets. The Contractor will need to abate asbestos.
No. 11 (New)
Question: What kind of documents/drawings shall the awardee submit after award?
Answer: The updated as-built to show new piping.
No. 12 (New)
Question: Is AF Form 103 (Base Civil Engineering Work Clearance Request) required?
Answer: Not required.
No. 13 (New)
Question: Does the Contractor need to cope with the energy saving project equipment installed by Schneider
Electric?
No. 14 (New)
Question: What is the extent of the refrigerant gas piping that needs to be removed? If it is beyond the penetration, how should the penetration part be treated?
Answer: Refrigerant is contained in the unit.
No. 15 (New)
Question: Should the existing flow switch be replaced? Is it necessary to conduct a flow switch/pump linkage test? If so, is it okay to submit a report?
Answer: The existing flow switch shall be replaced if the flow switch is in between the flanges and the chiller.
No. 16 (New)
Question: Can the Contractor use a parking space at the top of the ramp? (about 4-5 spaces)
Answer: Yes. However, parking shall not impede traffic flow and shall not be unattended.
No. 17 (New)
Question: Is a manifest issued for industrial waste disposal? And, does the Contractor need to submit it?
Answer: Per the Statement of Work (SOW), paragraph 1.2.6. Job Site Cleaning, all debris, trash, leftover materials, existing chiller, etc., shall be removed from the job-site by the Contractor and disposed of off Yokota Air Base, Japan, in accordance with Japanese regulation, Article 3 of “Law of Disposal and Clearing of Waste (Haikibutsu no shori oyobi seisou ni kansuru horitsu)” and local regulations.
No. 18 (New)
Question: Is a proof of material (mill sheet) for piping materials, etc. required?
No. 19 (New)
Question: Can the Contractor use a 100V outlet and 3-phase 200V power supply in the machine room?
Answer: The Contractor may use power available from the outlets. No new taps are allowed.
No. 20 (New)
Question: Can the Government provide the prospective offerors with piping system drawings, machine room drawings, and B-1 and 1F drawings of the relevant building?
Answer: See attached. File Name: “B3000 Mechanical Drawings 1_Redacted” (For Bldg. 3000) “B3006 Mechanical Drawings 1_Redacted” (For Bldg. 3006)
No. 21 (New)
Question: Is it possible to close the loading dock to traffic during the Contractor’s loading and unloading?
Answer: Yes. However, pre-arrangement is required with the Requiring Activity at least 7 calendar days prior to the actual date, and the Contractor must propose primary and alternate dates.
No. 22 (New)
Question: There is a possibility that level 3 asbestos is used in equipment and piping when the renewal date is
1998 (Appendix B). Is it safe to consider this as deemed work without conducting an investigation?
Answer: No, the Government assumes asbestos is present; therefore, the Contractor will need to abate asbestos.
No. 23 (New)
Question: There is a possibility that level 3 asbestos is used in equipment and piping when the renewal date is
1991 (Appendix A). Is it safe to consider this as deemed work without conducting an investigation?
Answer: No, the Government assumes asbestos is present; therefore, the Contractor will need to abate asbestos.
No. 24 (New)
Question: Is it possible to drain the plumbing line? If so, is on-site drainage possible?
Answer: The Tower Maintenance Contractor will drain the line under a separate contract during the Heating, Ventilation, and Air Conditioning (HVAC) change-over period, which is typically the end of October through November (subject to change) each year.
No. 25 (New)
Question: Is it possible to drain water above the valve? If so, is on-site drainage possible?
Answer: The Tower Maintenance Contractor will drain water above the valve under a separate contract during the HVAC change-over period, which is typically the end of October through November (subject to change) each year.
== End of Q&A Sessions ==
Appendix A: Pictures of Data Plates (Bldg. 3000)
== End of Appendix A ==
Appendix B: Pictures of Data Plates (Bldg. 3006)
== End of Appendix B ==
| No. 1 |
| Question: |
| Answer: |
| No. 2 |
| Question: |
| Answer: |
| No. 3 |
| Question: |
| Answer: |
| No. 4 |
| Question: |
| Answer: |
| No. 5 |
| Question: |
| Answer: |
| No. 6 |
| Question: |
| Answer: |
| No. 7 |
| Question: |
| Answer: |
| No. 8 |
| Question: |
| Answer: |
| No. 9 |
| Question: |
| Answer: |
| No. 10 |
| Question: |
| Answer: |
| No. 11 |
| Question: |
| Answer: |
| No. 12 |
| Question: |
| Answer: |
| No. 13 |
| Question: |
| Answer: |
| No. 14 |
| Question: |
| Answer: |
| No. 15 |
| Question: |
| Answer: |
| No. 16 |
| Question: |
| Answer: |
| No. 17 |
| Question: |
| Answer: |
| No. 18 |
| Question: |
| Answer: |
| No. 19 |
| Question: |
| Answer: |
| No. 20 |
| Question: |
| Answer: |
| No. 21 |
| Question: |
| Answer: |
| No. 22 |
| Question: |
| Answer: |
| No. 23 |
| Question: |
| Answer: |
| No. 24 |
| Question: |
| Answer: |
| No. 25 |
| Question: |
| Answer: |
File details come from the government source that posted it. Updated .