36H79720R0009 0002.docx

DOCX document 195 KB Posted

Attached to
3695--West Palm Beach Laundry Procurement Federal contract opportunity
Solicitation number
36H79720R0009
Issued by
Department of Veterans Affairs Veterans Health Administration Veterans Integrated Service Network 12

About this file

This document summarizes a forthcoming Request for Proposals from the Department of Veterans Affairs for laundry equipment and systems to be installed at the VA Medical Center in West Palm Beach, Florida. The RFP will require line items including soiled sorting and storage systems, monorail systems, a continuous wash extract tunnel with dryers, washers, dryers, folders, conveyors, lint collection fans, and a communications system. Responses are due on or around October 15, 2020. The procurement is set aside entirely for small businesses with fewer than 1,000 employees. NAICS code 333318 for laundry machinery manufacturing applies.

View the file

Other files for this federal contract opportunity

Other files attached to 3695--West Palm Beach Laundry Procurement, newest first.
File Type Posted
36H79720R0009 0004.docx DOCX document
VAMC WPB AHU Cx Reports 8-5-19 (AHU 54 _ AHU 55).pdf PDF
36H79720R0009 0003.docx DOCX document
1-P7R.pdf PDF
36H79720R0009 0001.docx DOCX document
Technical Performance Specifications.docx DOCX document
PAST PERFORMANCE.pdf PDF
36H79720R0009_4.docx DOCX document
ACH Form.pdf PDF

On GovTribe

Work with this file on GovTribe

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

REQUEST FOR INFORMATION RESPONSES – WEST PALM BEACH, FL 36H79720R0009 0002

5. PROJECT NUMBER (if applicable)

CODE

7.

ADMINISTERED BY

2. AMENDMENT/MODIFICATION NUMBER

CODE

6. ISSUED BY

8. NAME AND ADDRESS OF CONTRACTOR

4. REQUISITION/PURCHASE REQ. NUMBER

3. EFFECTIVE DATE

9A. AMENDMENT OF SOLICITATION NUMBER

9B. DATED

PAGE OF

PAGES

10A. MODIFICATION OF CONTRACT/ORDER NUMBER

10B. DATED

BPA NO.

1. CONTRACT ID CODE

FACILITY CODE

CODE

Offers must acknowledge receipt of this amendment prior to the hour and date specified in the solicitation or as amended, by one of the following methods:

The above numbered solicitation is amended as set forth in Item 14. The hour and date specified for receipt of Offers

E. IMPORTANT:

is extended,

(a) By completing Items 8 and 15, and returning __________ copies of the amendment; (b) By acknowledging receipt of this amendment on each copy of the offer submitted; or (c) By separate letter or electronic communication which includes a reference to the solicitation and amendment numbers. FAILURE

OF YOUR

ACKNOWLEDGMENT TO BE RECEIVED AT THE PLACE DESIGNATED FOR THE RECEIPT OF OFFERS PRIOR TO THE HOUR AND DATE SPECIFIED MAY is not extended.

12. ACCOUNTING AND APPROPRIATION DATA

(REV. 11/2016)

is required to sign this document and return ___________ copies to the issuing office.

is not, A. THIS CHANGE ORDER IS ISSUED PURSUANT TO: (Specify authority) THE CHANGES SET FORTH IN ITEM 14 ARE MADE IN THE CONTRACT ORDER NO. IN ITEM 10A.

15C. DATE SIGNED

B. THE ABOVE NUMBERE

D CONTRACT/ORDER IS MODIFIED TO REFLECT THE ADMINISTRATIVE CHANGES

SET FORTH IN ITEM 14, PURSUANT TO THE AUTHORITY OF FAR 43.103(b).

RESULT IN REJECTION OF YOUR

OFFER. If by virtue of this amendment you desire to change an offer already submitted, such change may be made by letter or electronic communication, provided each letter or electronic communication makes reference to the solicitation and this amendmen t, and is received prior to the opening hour and date specified.

C. THIS SUPPLEMENTAL AGREEMENT IS ENTERED INTO PURSUANT TO AUTHORITY OF:

D. OTHER

Contractor

16C. DATE SIGNED

14. DESCRIPTION OF AMENDMENT/MODIFICATION

16B. UNITED

STATES OF AMERICA

Except as provided herein, all terms and conditions of the document referenced in Item 9A or 10A, as heretofore changed, remains unchanged and in full force and effect.

15A. NAME AND TITLE OF SIGNER

16A. NAME AND TITLE OF

CONTRACTING OFFICER

15B. CONTRACTOR/OFFEROR

STANDARD FORM 30

PREVIOUS EDITION NOT USABLE

Prescribed by GSA - FAR (48 CFR) 53.243 (Type or print) (Type or print) (Organized by UCF section headings, including solicitation/contract subject matter where feasible.)

(Number, street, county, State and ZIP Code) (If other than Item 6) (Specify type of modification and authority) (such as changes in paying office, appropriation date, etc.)

(If required)

(SEE ITEM 11)

(SEE ITEM 13)

(X)

CHECK

ONE

13. THIS ITEM APPLIES ONLY TO MODIFICATIONS OF CONTRACTS/ORDERS,

IT MODIFIES THE CONTRACT/ORDER NO. AS DESCRIBED IN ITEM 14.

11. THIS ITEM ONLY APPLIES TO AMENDMENTS OF

SOLICITATIONS

AMENDMENT OF SOLICITATION/MODIFICATION OF CONTRACT

(Signature of person authorized to sign) (Signature of Contracting Officer) 06-04-2021 548-B05019 36H797 Department of Veterans Affairs OPAL/National Acquisition Center Building 37 1st Avenue, One Block North of Cermak Hines IL 60141

To all Offerors/Bidders

36H79720R0009 04-15-2021

X X X ** HOUR & DATE for Receipt of Offers is EXTENDED to: Tuesday, June 22, 2021 at 15:00 CT X The purpose of this Solicitation Amendment 36H79721R0009 for West Palm Beach, FL is to extend response date and provide Request for Information (RFI) responses. Offeror response date extended from

June 08, 2021 to June 22, 2021 at 15:00 CT.

All other terms and conditions remain unchanged.

Monique Lara Contracting Officer

FORM 1449

1. Item 0026 description reference to “blow down hose air reels” – The Technical Specification Item 26 description references a “Linen Storage Flow Rack.”

Q1 – Confirm if the air reel reference is a typo and Item 0026 description is Linen Storage Flow Rack.

Answer: The Technical Specifications have been updated to reflect Item 0026 is the Storage Flow Rack, and Item 0027 are the Blowdown Hose Air Reels.

B-2 SCHEDULE OF SUPPLIES

1. Item #6 – Tunnel Washing/Drying System (p.10); Trade-in of the existing staph barrier wall is included with Item #9.

Q1 - Confirm if the listed Staph Barrier Wall Trade-In Allowance is a typo.

Answer: The Schedule of Supplies has been updated to reflect there is NO Trade-in value on the old staph barrier wall.

2. Item #9 – Staph Barrier Wall (p.12); Typically, in past laundry renovation contracts the existing staph barrier walls specified to be replaced with new are demolished during the demolition phase and disposed in compliance with VA recycling procedures.

Q1 – Confirm if the listed Trade-In Allowance is a typo.

Answer: The existing staph barrier walls specified are to be replaced with new staph barrier walls. The existing staph barrier walls are to be destroyed during the demolition phase and disposed in compliance with VA recycling procedures. There is NO Trade in value on the old staph barrier wall.

B-3 STATEMENT OF WORK:

A. Project Special Requirements:

1. Para. #2 (p.23) Specification states…”The contractor shall provide positive and negative air pressure balancing of the newly renovated and new design of the laundry building using the existing HVAC equipment and provide positive and negative air balance between the soiled and clean side of the [new] laundry.”

Q1 – Provide copy of most current test & balance (TAB) report for the newly renovated HVAC equipment system serving the laundry. TAB information is required to serve as the baseline for the laundry equipment project installation design. The existing ventilation/ductwork is specified to be modified by the successful bidder to accommodate the new equipment system. The TAB report provides available air quantities to accommodate pressure requirements for the soil & clean production areas. If such information is not available, additional time will be necessary to allow bidders to measure the available air quantities.

Answer: Test and Balance (T&B) reports provided as an attachment; VAMC WPB AHU Cx Reports 8-5-19.

2. (p.22) Specification states “Connections to VA supplied utilities shall be from building entry/mechanical room to new equipment”

Q1 – Confirm the location contractor point of connection to the existing 3” hard cold-water supply serving the laundry. The existing water supply pipe extends out from the HVAC Mezz. Room at ceiling level into Room BD101 (soil production area) @ building column “8.8 / K8”.

Answer: The 3” hard cold-water supply connection will be ceiling height at the HVAC Mezzanine.

Q2 – Confirm pressure (PSIG) of the existing hard cold water supply main to laundry downstream of VA water conditioner (NLP Aqua Solutions) located in HVAC Mezz. Room.

Answer: The existing hard cold water supply main to laundry downstream of VA water conditioner (NLP Aqua Solutions) located in HVAC Mezz. Room is50 PSI.

3. (p.23) Specification states: ”Existing electrical panel[s] may be reused, contractor will install new circuit breakers and branch circuits [for new equipment] and if needed, new panels” The existing distribution panel ‘NDPG-1’ is nameplate rated for 1200 amperes and labeled fed 1000 amperes from Substation ‘C’ (C-1).

Q1 – Is the Substation circuit breaker serving Panel ‘NDPG-1 adjustable-type? Can the circuit breaker be adjusted up to 1200 amperes?

Answer: No, Substation circuit breaker serving Panel ‘NDPG-1 is not adjustable. No, the circuit breaker cannot be adjusted up to 1200 amperes.

4. Para. #3 (p.23) New Lighting - Specification states “Within the new layout of the laundry, the contractor shall replace all existing light fixtures with new… LED lighting and add LED lighting for any new workstations or storage areas.” And Para. 18 (p.24).

Q1 – Confirm the space reference “within the new laundry layout” means Room #BD-101 (soil & clean production areas) and Mechanical Room #BD-102.

Answer: The new laundry layout includes soiled side, clean side, mechanical room, mechanics office and new linen holding area on the clean side.

Q2 – Is the successful bidder required to replace the existing lighting fixtures in the Clean Linen Storage Room addition adjacent to the clean loading dock?

Answer: Yes, the contractor is required to replace the existing lighting fixtures in the Clean Linen Storage Room addition adjacent to the clean loading dock.

Q3 – Is the successful bidder required to replace the existing lighting fixtures in Maintenance Shop Room #BD-101A?

Answer: Yes, the contractor is required to replace the existing lighting fixtures in the Maintenance Shop Room #BD-101A.

Q4 – What is the minimum Lumens of emitted visible light that the new LED lighting system is to be designed & installed to meet? Typically, laundries are designed having 40-50 foot candles.

Answer: At a minimum, typically it would be one (1) lumen per square foot. Adhere to the what is stated in the design guide.

Q5 – Will the VA permit the successful bidder to rework & reuse the existing conduits, wiring & switching for connecting the new LED light fixtures?

Answer: The VA will NOT permit the contractor to rework and reuse the existing conduits, wiring and switching for connecting the new LED light fixtures. All conduits, wiring and switches shall be new for newly installed LED light fixtures.

Q6 – Will the VA permit 6’ fixture whips on new lighting fixtures being added during this upgrade? If the entire 6’ length is not used, may the remainder be coiled up and attached to the fixture or does the whip have to be cut to length?

Answer: The VA permits utilization of prefabricated whips up to 6’ on new lighting fixtures being added during this upgrade. If the entire 6’ whip length is not used, the remainder has to be cut to length. Contractor to follow NEC standards.

Q7 – Is the new LED lighting system to be provided with a programmable lighting control panel with relays & time clock function?

Answer: Yes, the new LED lighting system to be provided with a programmable lighting control panel with relays and time clock function.

5. Disassembly & removal of the existing overhead monorail systems being traded-in Q1- Are the existing hanger supports with thru-bolt attachments installed in the pre-stressed concrete joists supporting the roof deck structure to be completely removed and the exposed anchor holes patched & touch up painted to match adjacent finish?

Answer: Yes, completely remove the existing hanger supports with thru-bolt attachments and do not patch exposed anchor holes nor paint.

6. Para. 8 (p.23) Specification lists new hot water heaters, thermal fluid ironer, non-production dryers and garment tunnel shall each be equipped with a totalizing, non-resettable gas meter.

Q1 – Is a separate gas meter also required for each CWES production dryer?

Answer: Yes, a separate gas meter is required for each CWES production dryer.

7. Para. 9 (p.23) Specification states “All drain piping that is broken, collapsed or inoperable shall be replaced including any piping drains outside to the sewer.”

Q1 – Are there any existing under slab drainage pipes known to be inoperable that require replacement (i.e. drains for the existing non-production washers, cart washer, production washer trenches, waste & reuse sump pits, etc.)?

Answer: The condition of existing under slab drains is unknown.

B. General Installation Requirements:

1. Back Flow Preventers

Q1 – What is the minimum specification for backflow preventer devices for Water System Item #4 and Dryer Items #6, #11 & #15? Past VA installations required reduced pressure principal-type with bronze body, double check valves, shut-off valves, test cocks, and y-strainer.

Answer: Yes, this installation requires reduced pressure principal-type with bronze body, double check valves, shut-off valves, test cocks, and y-strainer per VA and Florida Department of Health (FDOH) specifications.

Q2 – Is the successful bidder required to submit a testing certificate for each new backflow preventer installed, or will the VA perform the testing?

Answer: Contractor required to submit a testing certificate for each new backflow preventer installed and provide a copy of certificate to Rivera Beach.

2. Shock or Water Hammer Arrestors

Q1 - Are new arrestor assemblies required to be installed at each process water inlet point of connection on new the equipment for controlling water hammering? Past VA installation required water hammer control.

Answer: Yes, new arrestor assemblies are required at each process water inlet point of connection on the new equipment.

3. (p.25) Laundry Natural Gas Supply – Specification states “the VA will supply the main gas line” and indicates contractor is responsible to connect their lines at the main gas line located at building entry. There is an existing VA flow meter installed downstream from a CFR-3-175 meter after the main blocking valve; as well as, a second flow meter installed within the clean area. Additionally, the natural gas load for the new equipment system specified will be greater than the existing gas load for the (2) Jensen 400-lb dryers & Colmac garment tunnel finisher being traded in.

Q1 – What is the “pipe size” of the main gas supply upstream of the existing meter/regulator?

Answer: The contractor is to verify the “pipe size” of the main gas supply upstream of the existing meter/regulator.

Q2 – What is the “pressure” of the gas supply upstream of the existing meter/regulator?

Answer: The contractor is to verify the “pressure” of the gas supply upstream of the existing meter/regulator.

Q3 – What is the “pressure” of the gas supply downstream of the existing meter/regulator?

Answer: The contractor is to verify the “pressure” of the gas supply downstream of the existing meter/regulator.

Q4 – What is the “maximum” available line pressure (PSIG) and volume (CFH) available to the laundry from the VA natural gas utility distribution system?

Answer: The contractor is to verify the “maximum” available line pressure (PSIG) and volume (CFH) available to the laundry from the VA natural gas utility distribution system.

Q5 – If the existing gas meter, regulator, and/or flow meter require adjustment, recalibration or replacement to operate under the gas load conditions required by the new laundry equipment system, will the VA perform this work as part of supplying the gas?

Answer: The contractor is to provide and verify if the existing gas meter, regulator, and/or flow meter require adjustment, recalibration, or replacement to operate under the gas load conditions required by the new laundry equipment system. The VA will not perform this work as part of supplying the gas.

4. Para. 8 (p.27-28) Combustible Gas Meters, Carbon Monoxide (CO) Meters, Controllers/Transmitters & Gas Shut-Off System

Q1 –Confirm the successful bidder is not required to provide new CARBON DIOXIDE(CO2)/SMOKE sensors.

Answer: The contractor will be required to provide new Carbon Dioxide (CO2) and Smoke detectors. Contractor should consult with the Station on whether the detectors should be connected to the building fire alarm system.

5. Water Piping & Compressed Air Piping Within the laundry areas, it was observed press-fit type mechanical fittings are present on piping.

Q1 - Is copper tubing and/or schedule 10 stainless steel tubing with mechanical-type press fit fittings permissible for installing new process water and compressed air piping systems?

Answer: No, copper tubing and/or schedule 10 stainless steel tubing with mechanical type press fit fittings are NOT permissible for installing new process water and compressed air piping systems. Refer to the VA Master Specifications.

6. New Equipment Drains & Vents

Q1 – Is PVC/CPVC type piping with solvent-welded fittings permitted for exposed, above-grade equipment drains and vents?

Answer: No, PVC/CPVC type piping with solvent-welded fittings permitted for exposed, above-grade equipment drains and vents. Refer to the VA Master Specifications.

7. Laundry HVAC Airflow Supply & Exhaust Air Design & Air Balancing – The newly installed HVAC system has CFM capabilities for equipment-related supply make-up air requirements designed for the existing laundry system being traded-in. The new laundry system as specified includes new washing, drying & finishing equipment having air flow requirements that may exceed the existing HVAC system capabilities. VA may consider requiring bidders to include their proposed “equipment system” mechanical airflow design information in their Technical Proposal for reviewers to verify the existing HVAC system can or cannot accommodate the equipment system being proposed.

Answer: The contractor to verify existing HVAC sufficiency. If not deemed sufficient, the contractor can design and modify to accommodate the equipment system being proposed.

8. Work Performed by Others During Installation

Q1 - Will the VA be performing work within Laundry in conjunction with the equipment contract installation period?

Answer: The VA will NOT be performing work within Laundry in conjunction with the equipment contract installation period.

9. VA Laundry Operations During Shutdown

Q1 – What rooms with the laundry, if any, will the VA need access to during the installation shutdown period (i.e. offices, breakroom, restrooms, HAC’s, maintenance shop, loading docks)?

Answer: During the installation shutdown period, the VA needs access to the maintenance shop, linen storage. A section of open space in front of both spaces needs to be walled off for linen distribution and storage purposes. No VA access is needed in the office area, break room, and bathrooms. These designated spaces will be for contractor use.

10. Medical Center requirements for contractors performing work on station.

Q1 - Please provide a copy of the Medical Center’s “Contractor Information for Safety, Infection Prevention & Security” if applicable to the laundry equipment contract.

Answer: Contractor to perform Medical Center’s “Contractor Information for Safety, Infection Prevention & Security” and safety briefing with VA.

11. Technical Standards

Q1- Confirm if the Medical Center is subject to, has on record, or is applying for any City, County, State and/or Federal Air Emissions Permitting requirements for combustion burners operating or to be operated on station.

Answer: Yes, the VA Medical Center is subject to Federal Air Emissions Permitting requirements for operating combustion burners.

12. There are three existing emergency shower/eyewash stations located within the Laundry: (1) soil loading dock, (1) soil washing area & (1) clean cart washer.

Q1 – Is the successful bidder required to replace these units with new emergency shower/eye wash stations and install meeting the ANSI-Z35812014 standard for plumbed eyewash stations; or will the VA provide new devices and install in the locations corresponding with the new equipment layout?

Answer: The contractor will be required to replace and install plumbed eyewash stations in the locations corresponding with the new equipment layout meeting the ANSI-Z35812014 standards.

13. VA Chemical Pumping System

Q1 – Confirm the VA will have its third-party chemical vendor disconnect & remove the existing chemical injection lines and pump control cabling back to the chemical pump room located adjacent to the soil loading dock, including removal of the wire mesh cable trays.

Answer: Yes, the VA will have its third-party chemical vendor disconnect and remove the existing chemical injection lines and pump control cabling back to the chemical pump room located adjacent to the soil loading dock, including removal of the wire mesh cable trays.

Q2 – Confirm the VA will have its third-party chemical vendor furnish and install new chemical injection lines and control cabling to the new washing equipment.

Answer: Yes, the VA will have its third-party chemical vendor furnish and install new chemical injection lines and control cabling to the new washing equipment.

Q3 – Is the successful bidder required to install new EMT-type conduits with pull tapes extended overhead from the chemical pump room to each new washer extractor control panel for interconnecting pump control cables to be installed by the chemical vendor?

Answer: Yes, the contractor is required to install new EMT-type conduits with pull tapes extended overhead from the chemical pump room to each new washer extractor control panel for interconnecting pump control cables to be installed by the chemical vendor.

14. Para. 11 (p.24) Hurricane Equipment Protection

Q1 – Confirm reference to local “hurricane code” means: MIAMI-DADE HVHZ Design Requirements.

Answer: Yes, the local “hurricane code” means: MIAMI-DADE HVHZ Design Requirements.

15. Para.12 (p.24) Lightning Protection – Specifications require all [new] roof-mounted equipment & ductwork be provided with lightning protection grounding. There is an existing grounding system installed on the laundry roof.

Q1 – Confirm new grounding work is limited to installing new air terminals on new roof-mounted equipment and ductwork and extending/connecting new cables to the existing main cables.

Answer: Yes, new grounding work is limited to installing new air terminals on new roof-mounted equipment and ductwork and extending/connecting new cables to the existing main cables.

Q2 – Confirm if VA requires U.L. re-certification of the Laundry roof area grounding system following installation of new air terminal devices.

Answer: The VA does NOT require re-certification of the Laundry roof area grounding system following installation of new air terminal devices.

16. Existing Washroom Utility Sink

Q1- Is the successful bidder required to replace the existing sink with a new utility tub sink located within the soil wash area, or is the existing sink to be demolished?

Answer: The contractor is NOT required required to replace the existing sink with a new utility tub sink located within the soil wash area.

17. Protection (p.28) Specification states “Existing equipment that will be re-used shall be protected from damage during installation up to and including removal and replacement where necessary to facilitate installation of new equipment.”

Q1 – What existing equipment items are being retained by the VA for operation with the new laundry system that the successful bidder is required to protect?

Answer: The existing TransVac is being retained for reuse by the VA for operation with the new laundry system that the contractor is required to protect. Anything additional, the Station will answer.

18. Removal of Existing Flooring (p.30) Specification lists removal of the existing resilient floor tile and mastic materials throughout the laundry and apply a new tinted epoxy sealer. The existing walls within the soil/clean laundry production space have rubber/vinyl base molding applied which will be impacted by removal of the tiles.

Q1 – Is the successful bidder also required to perform the specified floor work in the following rooms that located in the soil & clean laundry space: 1) HAC #BD-111; 2) HAC #BD-104; 3) STORAGE #BD-106; or 4) MAINT. SHOP #BD-101A?

Answer: Yes, the contractor is required to perform the specified floor work in the following rooms that are located in the soil and clean laundry space: 1) HAC #BD-111; 2) HAC #BD-104; 3) STORAGE #BD-106; or 4) MAINT. SHOP #BD-101A.

Q2 – Is the existing 4” base molding required to be removed from walls and replaced with new base material?

Answer: Yes, the existing 4” base molding is required to be removed from walls and replaced with new base material.

19. Mechanical Room Ceiling Condition – It was observed that painted exposed surfaces on the underside of the roof deck in the existing mechanical room area are deteriorated and flaking off.

Q1 – Upon completion of the equipment demolition work, does the VA plan to refinish the ceiling prior to installing new equipment system; or postpone painting work until the laundry project is completed?

Answer: No, the VA does NOT plan to refinish the ceiling prior to installing new equipment system. No, the VA does NOT plan to postpone painting work until the laundry project is completed.

20. Existing Building HVAC System Ductwork – Specifications require the successful bidder to relocate/modify the existing HVAC system supply air & return air ductwork within the laundry as needed to accommodate the equipment system.

Q1 – Where existing HVAC system ductwork is reworked or replaced with new ducting, is the successful contractor required to match the existing insulation covering and paint blue to match existing HVAC ductwork that remains?

Answer: Yes, the contractor is required to match the existing insulation covering and paint blue to match existing HVAC ductwork that remains.

21. Existing Concrete Roof Deck & Single-Ply Roofing System – Specifications require the successful bidder to perform work on the roof: Demolish existing lint filters, ducts, piping and install new work.

Q1 – What is the roof type (EPDM / PVC / TPO), and manufacturer?

Answer: The roof type is PVC and the manufacturer is unknown.

Q2 – Is the roof system under a warranty bond?

Answer: No, the roof system is not under a warranty bond.

Q3 – Who is the VA’s roofing subcontractor knowledgeable & experienced with the laundry roof system?

Answer: The VA’s roofing subcontractor knowledgeable and experienced with the laundry roof system is unknown.

Q4 – Where existing penetrations through the lightweight concrete roof deck are abandoned, does the VA require existing roof curbs/boots be removed and the deck openings formed and in-filled with matching concrete material, or may the abandoned roof curbs remain in place and be capped?

Answer: Yes, any existing roof penetrations will be removed or capped in compliance with State Roofing Codes and Technical Specifications.

22. Staging (p.32) Specification states the VA will provide “an area for staging contractor’s support materials.”

Q1 – To prevent prolonged exposure of the new equipment from the outdoor elements during installation, is the VA engaging a local warehouse for receiving the new equipment and providing interim storage until individual machines are to be received at the laundry in accordance with the work plan? If no, is the successful bidder responsible for staging the new equipment in a secure, climate-controlled local warehouse?

Answer: No, it is the contractor’s responsibility to secure a local warehouse for receiving the new equipment and providing interim storage until individual machines are to be received at the laundry in accordance with the work plan. Yes, the contractor is responsible for staging the new equipment in a secure, climate-controlled local warehouse.

23. Para. H (p. 32) Installation - Specification states “… installation work is to be performed eight (8) hours per day, Monday to Friday between the hours of 8:00am and 4:30pm excluding federal holidays and may include additional time frames as agreed upon by the facility and contractor.” Statement contradicts “24-hour access to the laundry facility seven days a week” installation time indicated in B.3 Statement of Work (p.22) Q1 – Confirm successful bidder shall have continuous access to the laundry facility to perform installation work 24-hours, seven days a week.

Answer: Yes, “The textile facility will be closed during the project for no longer than 210 days. The contractor will have 24-hour access to the laundry facility seven days a week.” SOW updated with the removal of “(h) Once installation is started, it shall be continuous, eight (8) hours per day Monday to Friday between the hours of 8:00 am and 4:30 pm excluding federal holidays, may include additional time frames as agreed upon by the facility and contractor.”

24. Electrical Installation - Conduits, Fittings and Electrical Wire (p.30): It was observed that there is a considerable mix of both RGS and “electrical metallic tubing” (EMT) type conduits with compression-type fittings throughout the laundry including the mechanical room.

Q1 - Do the conduits for the new mechanical room equipment, both power & control, need to be in galvanized rigid or intermediate metal conduit?

Answer: Yes, the conduits for the new mechanical room equipment, both power and control, need to be rigid conduit, no flex tubing is allowed.

Q2 – Confirm if new branch circuit homeruns to electric panels may be installed in IMC conduit up to 8-feet above finish floor, then transition to EMT conduit with compression type fittings. Allowing will reduce cost of both installation material & labor.

Answer: Per NEC Code, conduits cannot be mixed in an area considered a “wet” location.

Q3 – Para. 4 (p.29) Confirm all new low voltage communication & data wiring/cabling (excluding the new monorail control cabling & Communication speaker cabling) is to be installed in electro metallic tubing (EMT) type conduit, ¾” (min).

Answer: Yes, low voltage communication and data wiring/cable to be installed in EMT type conduit has a minimum of ¾”.

Q3 – What is the maximum length requirement for flexible conduit connections to movable equipment such as motors, control panels, etc.?

Answer: The maximum length requirement for flexible conduit connections to movable equipment such as motors, control panels, etc. is no more than 6 feet.

25. Existing Hazardous Materials

Q1 – Identify, all hazardous materials, if any, which are known to be present in Laundry space that could affect the work areas specified (i.e. roofing system, insulation, flooring, interior finishes, etc.).

Answer: Contractor to identify and verify all hazardous materials, if any, which are known to be present in Laundry space that could affect the work areas specified (i.e. roofing system, insulation, flooring, interior finishes, etc.).

26. Fire Protection

Q1 - Will the successful bidder be responsible for providing fire protection during installation period by way of furnishing & maintaining temporary work-site fire extinguishers on stands in accordance with applicable OSHA regulation?

Answer: Yes, the successful bidder will be responsible for providing fire protection during installation period by way of furnishing and maintaining temporary work-site fire extinguishers on stands in accordance with applicable OSHA regulation.

27. (p.32) Period of Performance: Delivery & Installation – Specification states: “Installation shall be completed within 150 calendar days...” Past VA procurements for complete steamless laundry renovations required 180 to 200+ days to successfully complete due to the complexity of the equipment systems. The 150-day installation period is inadequate for the amount & types of work specified for this procurement that also includes installing all new LED lighting, reworking existing HVAC ductwork & balancing the HVAC system, and installing new epoxy flooring system throughout the soil & clean areas. Consideration should be made to extend the installation period to a minimum 210 days (180 days + 30 days to install new epoxy flooring & cure).

Answer: The SOW will be updated to reflect VA will extend the installation period from 150 days to 210 days.

B.3 LIST OF DELIVERABLES:

1. 45-day installation design drawings:

Q1 - Are the installation design drawings and as-built drawings to be sealed by a licensed professional architect/engineer?

Answer: Yes, as-built drawings are to be sealed by a licensed professional architect/engineer.

Q2 - With the anticipated impact to the existing building utilities (water, natural gas, electric & available HVAC supply air/return air/exhaust air) likely required by this acquisition, does the VA require the successful bidder to include the following information it its 45-day design submittal:

1) New equipment Btu heat radiation & air balance volumes, design load information & calculations on the building HVAC systems (i.e. 1-AHU-1 and 1-AHU-2);

2) New three-phase powerline details; and,

3) New natural gas load calculations?

Answer: Yes, the contractor is to include new equipment Btu heat radiation and air balance volumes, design load information and calculations on the building HVAC systems (i.e. 1-AHU-1 and 1-AHU-2); new three-phase powerline details; and, new natural gas load calculations in their 45 day design submittals.

1. Drawing and Room Preparation Instructions

Q1 - Because this acquisition requires architectural, structural, mechanical & electrical engineering design, is the design information listed below that is typical to information furnished for past VA equipment system installation projects considered the minimum applicable requirement?

1. Existing trade-in equipment demolition information;

1. New equipment set-out & assembly information including anchorage details;

1. Monorail system installation information and applicable component details, clearance details, structural support system information & engineer’s certified loading calculations;

1. Architectural demolition & new work information and applicable details, sections, elevations & schedules;

1. Structural new work information and applicable details, sections, elevations;

1. Mechanical plumbing & pressure piping demolition & new work installation information, details, equipment utility connection schedule; equipment utility connection details, process water system flow diagram;

1. Mechanical ventilation demolition & new work installation information, details, equipment connection schedule/details; and,

1. Electrical demolition & new work installation information, details, equipment connection details, panel schedules (for existing and new work), power load calculation, new/relocated lighting fixtures details.

Answer: Yes, the design information listed above is considered the minimum applicable requirement for this equipment system installation project.

Q2 - As part of the 45-day drawing submittals, will the VA require inclusion of structural information consisting of drawings and engineering design calculations for the new equipment systems being furnished and installed (i.e. roof/floor loadings and structural support design, including anchorage related to the new monorail systems, CWES washing/drying system, non-production washing systems, water storage tanks, water softener tanks, etc.)?

Answer: Yes, as part of the 45-day drawing submittals, will the VA require inclusion of structural information consisting of drawings and engineering design calculations for the new equipment systems being furnished and installed (i.e. roof/floor loadings and structural support design, including anchorage related to the new monorail systems, CWES washing/drying system, non-production washing systems, water storage tanks, water softener tanks, etc.).

Q3 - Is the 3-phase power & 120v control and compressed air utility connection information for the new soil & clean material handling monorail and conveying equipment provided required to be included in the 45-day installation design drawings for VA review and approval?

Answer: Yes, the 45-day installation design drawings for VA review and approval should include the 3-phase power, 120v control and compressed air utility connection information for the new soil and clean material handling monorail and conveying of provided equipment.

SECTION C – CONTRACT CLAUSES:

1. Para (k) (p.44) – Taxes: specification states “The contract price includes all applicable Federal, State, and local taxes and duties.”

Q1 – Upon receipt of award, will the Medical Center provide the successful bidder with a valid certificate of exemption for State of Florida Sales and Use Tax?

Answer: Yes, if exemption is applicable to the state, the facility is responsible for providing the certificate of exemption to the contractor upon request.

1. Para (c) (p.22) Commercial Interim Payment

Q1 - Will equipment items delivered to an off-site secured storage facility, if required, located within 40 miles of West Palm, FL constitute meeting the contractual “delivery” requirements for interim 80% payment(s) following verification of equipment by Medical Center by way of the receiving reports?

Answer: No, equipment items delivered to an off-site secured storage facility, if required, located within 40 miles of West Palm, FL constitute meeting the contractual “delivery” requirements for interim 80% payment(s) following verification of equipment by Medical Center by way of the receiving reports. The delivery payment is based on equipment being at the physical location, the VA Medical Center and COR verification that they are in receipt of the equipment. Then the contractor can submit invoice for 80% payment.

REQUEST FOR INFORMATION RESPONSES – WEST PALM BEACH, FL 36H79720R0009 0002

TECHNICAL PERFORMANCE SPECIFICATIONS: (Amendment 0001)

1. Item #1 – Non-Recessed Floor Scales Q1 – Confirm if the requirement to include “chairs” with the stand-up work stations is a typo.

Answer: The requirement does NOT include “chairs” with workstation.

Q2 – Are the 48”x60” raised weigh scales required to have guards on three edges to prevent cart roll off?

Answer: The under scales of Item # 6 states scales are to have two ramps, accordingly the guards would only be on the two sides. However, if space does not allow two ramps, then the guards would be on the sides and the end without the ramp.

2. Item #2 – Automated Soiled Storage/Sorting System Q1 – Storage, Transfer & Sorting Conveyors - Is guarding required on the underside of soiled linen conveyor beds?

Answer: Yes, guarding is required on the underside of soiled linen conveyor beds.

Q2 - Para. h. (p.5) Sorting Platform - Are 3-1/2" tall toe boards required on all open sides of the platform (excluding openings); and must platform comply with OSHA Std. 1910 Subpart D: Walking Working Surfaces?

Answer: Yes, 3-1/2" tall toe boards required on all open sides of the platform excluding openings and platform must comply with OSHA Std. 1910 subpart D: Walking Working Surfaces.

3. Item #3 – Automated Soil Storage/Monorail System

Q1 - Is it a requirement to indicate the location(s) of the “full soil slings in storage” on the proposal layout to confirm system offered meets the minimum classified storage specification?

Answer: Yes, it is required to indicate location of “full soil slings in storage” on the proposal layout to confirm system offered meets the minimum classified storage specification.

4. Item #4 – Laundry Ancillary Support Water System:

A. Waste Water Heat Recovery:

Q1 – If a filtered wastewater feed tank is furnished with the heat exchanger, is the successful bidder required to insulate the tank and install PVC jacketing in accordance with the installation specifications?

Answer: Yes, feed tank is to be insulated and install PVC jacketing in accordance with installation specifications.

C. Water Reuse System:

Q1 – Confirm the required filtered water level (specification references both 1130- & 354-micron particle sizes). Typical water reuse systems installed in VA laundries with an automatic solids removal feature utilize 80 mesh filter screens rated for 420 microns.

Answer: The filtered water level shall come with an automatic solids removal feature utilize 80 mesh filter screens rated for 420 microns.

D. Water Softening System:

Q1 – Are the new mineral tanks required to be 100 PSIG rated ASME Code?

Answer: Yes, the new mineral tank is required to be 100 PSIG rated ASME Code.

5. Item #5 – Energy Monitoring System:

Specification references providing real time utility and event measurement for compressed air. This plant utility is generated utilizing an air compressor system powered by electric.

Q1 – Confirm the energy monitoring system by way of measuring the Laundry main electric indirectly incorporates the air utility, eliminating the requirement to separately measure compressed air.

Answer: The laundry main electric indirectly incorporates the air utility eliminating the requirement to separately measure compressed air.

6. Item #6 – Continuous Wash Extract Tunnel System

Para. 1 (p.25) Specification requires tunnel washer to be loaded using a loading conveyor.

Q1 – Will the VA consider alternate means for automatically sling loading the tunnel washer in lieu of the loading conveyor?

Answer: Yes, the VA will consider alternate means of loading the tunnel washer will be considered.

Para. e. (p.26) Specification requires the CWES is to include barriers which preclude discharge of moisture and chemicals onto the production floor.

Q2 – Is the minimum requirement to provide a drain trench system under the tunnel washer and a perimeter trench drain around the press extractor like as required in past VA installations to direct excess water/chemicals to the drain system?

Answer: Yes, the minimum requirement to provide a drain trench system under the tunnel washer and a perimeter trench drain around the press extractor to direct excess water/chemicals to the drain system.

Para. 9.y. (p.35) specification references the successful bidder is required to provide supply air intake from outside the laundry building for the CWES production dryers.

Q3 – Are motorized isolation dampers required to be installed in the outside make-up supply air ducts for the CWES production dryers with controllers interlocked with each dryer, respectively as required for previous VA installations?

Answer: Yes, motorized isolation dampers required to be installed in the outside make-up supply air ducts for the CWES production dryers with controllers interlocked with each dryer, respectively.

Q4 – What is the minimum required method/means to provide optimum combustion conditions for the new CWES dryers? Past VA installations have required a new insulated/PVC jacketed outside supply air duct with damper extended to the dryer combustion burner assembly; with a motorized isolation damper control interlocked with the dryer control.

Answer: The minimum requirements require a new insulated/PVC jacketed outside supply air duct with damper extended to the dryer combustion burner assembly; with a motorized isolation damper control interlocked with the dryer control.

Para. 5.e. (p.28) Specification states “All drains/trenches and pits shall be cleaned…” Q5 – Confirm reference to “all pits” means the existing waste water & reuse water sump pits located within the Mech. Rm. BD102.

Answer: Yes, “all pits” means the existing waste water & reuse water sump pits located within the Mech. Rm. BD102.

Q6 – Confirm reference to “cleaned” means power wash clean all exposed pit wall & floor surfaces.

Answer: “Cleaned” means power wash all exposed pit walls,floor surfaces and reseal.

Para. 5.e. (p.28) Specification references installing new ¼” aluminum diamond plate sump pit covers.

Q7 – The existing pit access openings are manholes with industrial cast iron lids (26” dia.). Confirm if the existing cover lids are to be replaced with new, or are to remain.

Answer: The existing lids can remain, if deemed by the Station to be in good condition.

Para. 9.t. (p. 34); Para. 10.g. (p.38) Specifications require CWES dryer lint collectors to be insulated & jacketed.

Q8 – In past VA installations, lint filters constructed of fire-retardant fiberglass have not been insulated. Confirm if fiberglass lint filters are not to be insulated.

Answer: The lint filters constructed of fire-retardant fiberglass do not need to be insulated.

Para.10.f. (p.38) Lint collection

Q9 – Is lint collection in the production area to be accomplished utilizing a central vacuum system with vacuum lines connected to each CWES dryer lint filter?

Answer: Yes, the lint will be collected utilizing a central system with vacuum lines connected to each dryer lint filter.

Para 9.nn. (p36) Specification requires a dryer by-pass be provided in the drying system design.

Q10 – Confirm if reference to provide a “dryer by-pass” is a typo.

Answer: No dryer by-pass is needed in the drying system design.

7. Item #7 – 250/300-lb. Washer Extractor Para. 9 (p.39) Specifications requires washer to be provided with manual dry supply tank.

Q1 – Confirm if requirement for dry-type chemical dispenser is a typo.

Answer: The requirement is not for dry-type chemical dispenser.

8. Item #8 – Semi-Automatic Cart Washer/Dryer

Para. 1.z. (p.45) Specification states outside air make-up is required.

Q1 - Is a motorized isolation damper required to be installed in the outside make-up supply air duct with controller interlocked with the cart washer control as required for previous VA installations?

Answer: Yes, a motorized isolation damper is required to be installed in the outside make-up supply air duct with controller interlocked with the cart washer control.

9. Item #9 – Staph Barrier Wall System Q1 – Para. 3 (p.46) Specification requires wall construction above roof joists is to be drywall construction. The existing pre-stressed concrete joists are only 16” deep and occur at approx. 18’-10”AFF. Recommend the VA consider setting the wall design to have a 10’-6” height (minimum) for the new aluminum storefront similar to the existing storefront wall, and metal stud & painted drywall above up to the underside of the roof deck. This will allow wall area for utilities and ductwork to be installed above through the new wall without impacting the storefront.

Answer: The new aluminum storefront glass staph barrier wall system is to a minimum of 10 ½’ high and metal studs and painted drywall above that height to the underside of the roof deck.

10. Item #10 – Semi-Automated Clean Side Monorail System

Para. 7 (p.40) Provide 20% additional sling bags for back up.

Q1 - Are slings to be provided with trolleys?

Answer: Yes, the contractor to provide both sling bags and trolleys.

11. Item #11 200/300-Lb. Gas-Heated Drying & Conditioning Tumbler with External Lint Collection (Non-Production)

Q1 – Is the successful bidder required to furnish and install a spur rail with electric chain hoist for operator to manually sling load the dryer?

Answer: Yes, the successful bidder is required to furnish a spur rail with electric chain hoist to load the dryer.

Q2 – Will the VA consider a pass-thru type dryer having one-way tilting, two doors to accommodate production flow?

Answer: The VA will consider an alternate bid item that meets the technical specifications of the requirement.

Q3 – Para. 13 (p.50) – Specification states outside air make-up is required. Is a motorized isolation damper required to be installed in the outside make-up supply air duct with controller interlocked with the dryer control as required for previous VA installations?

Answer: Yes, a motorized isolation damper is required to be installed in the outside make-up supply air duct with controller interlocked with the dryer control.

12. Item #13 – Thermal Fluid Ironing System

Para. 11.a. (p.60) Visual observation of the mechanical systems including electrical

Q1 – Typically, the specified clear panels are provided on ironer sides, not front or rear locations (typo?). VA may consider modifying this requirement to manage equipment cost.

Answer: The specified clear panels are provided on the ironer sides.

Para. 11.h. (p.60) Totalizing, non-resettable gas meter.

Q2 – Confirm meter is to be an in-line multivariable mass vortex-type flow meter.

Answer: Yes, the meter is to be an in-line multivariable mass vortex-type flow meter.

Para. 11.i. (p.60) Specification references the successful bidder is required to ensure optimum combustion conditions for the new ironer.

Q3 - What is the minimum required method/means to provide optimum combustion conditions for the new ironers? Past VA installations have required a new insulated/PVC jacketed outside supply air duct with damper extended to the ironer combustion burner assembly; with a motorized damper control interlocked to the ironer control.

Answer: The contractor shall install new insulated/PVC jacketed outside supply air duct with damper extended to the ironer combustion burner assembly with a motorized damper control interlocked to the ironer control.

Q4 – What is the minimum design requirement for the new ironer combustion positive pressure vent/flue system? Past VA installations have required pre-fabricated U.L. Listed gas-tight, double wall flue systems having a 304 stainless steel inner liner and an aluminized steel jacket with 1” thick ceramic fiber insulation between the inner and outer jacket and a drain provided to collect condensation and be installed in compliance with VA Construction Specification Section 15400 Breeching, Chimney & Stacks.

Answer: The contractor shall install pre-fabricated U.L. Listed gas-tight, double wall flue systems having a 304 stainless steel inner liner and an aluminized steel jacket with 1” thick ceramic fiber insulation between the inner and outer jacket and a drain provided to collect condensation and be installed in compliance with VA Construction Specification Section 15400 Breeching, Chimney, and Stacks.

13. Item #18 – Automated Clean Side Clean Takeaway Conveyor Q1- Para. 3 (p.71) specification states minimum 42” conveyor width to accommodate textiles being transferred from both sides. Will the VA accept the conveyor bed width reduced to 36” to accommodate textiles being transferred automatically on a single side and on both sides when the point of transfers are +10-ft. apart?

Answer: No, the VA will not accept conveyor belt bed width reduction, because the minimum 42 inches apply if multiple machines are loading on to the conveyor, ironer, blanket machine, small piece folders. .

14. Item #20 – Steamless Garment Tunnel Finisher Q1- Para. 32 (p.77) Confirm if requirement for “automatic lint screen cleaning” is a typo. Automated lint screen cleaning features are typically designed for high-production machines operated in industrial laundries.

Answer: Item #20 – Steamless Garment Tunnel Finisher does not require “automatic lint screen cleaning”.

15. Item #21 – Textile Plant Industrial Lint Blow Down Fans Q1- (p.77) specifications states minimum of (8) high-velocity blowdown devices are required. Will the VA accept a fewer number of blowdown fan devices if each has a full radius coverage of 50-ft?

Answer: VA will consider fewer number of blowdown fan devices, but contractor needs to show the coverage area of…

This is the start of the file's text. The full file is on GovTribe.

File details come from the government source that posted it. Updated .