Amendment_1_Attachment_6_Site_Visit_Notes_and_Q_and_A_0001.pdf

PDF 246 KB Posted

Attached to
Ext. Paint and Apply Fire Retardant to Roofs, LAVO
Solicitation number
140P8424Q0112
Issued by

About this file

This document is an amendment to a solicitation issued by the National Park Service (NPS) Pacific West Region for the exterior painting of structures and application of fire retardant to historic roofs at Lassen Volcanic National Park (LAVO) in California.

The key details include:

  • The solicitation is a request for quotes (RFQ) for a firm-fixed-price contract to paint the exterior of the Southwest Visitor Center, two entrance stations, and an amphitheater, as well as apply fire retardant to approximately 34,000 sq ft of shake roofs on 19 historic structures in the park headquarters area.
  • An organized site visit was held on September 5th, 2024 and notes/Q&A from the visit are included as an attachment.
  • Contract award is anticipated in September 2024 with a 10-month period of performance allowing for a possible seasonal shutdown.
  • This is a small business set-aside with a NAICS code of 238320 (Painting and Wall Covering Contractors).
  • Award will be made on a best value basis considering price and other factors.
  • All questions must be submitted in writing by 3 days prior to the solicitation closing date.

View the file

Other files

Show all 15

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

LASSEN VOLCANIC NATIONAL PARK (LAVO)

Solicitation no. 140P8424Q0112 – Amendment no. 1 (9/9/24)

Exterior Painting of Southwest Visitor Center Buildings and Apply

Fire Retardant to Historic Roofs in Park Headquarters Area

Solicitation #140P8424Q0112

Solicitation no. 140P8424Q0112

Attachment no. 6:

Pre-Quote Site Visit Info and Q&A

NATIONAL PARK SERVICE

PACIFIC WEST REGION

SITE VISIT SUMMARY:

As announced in the synopsis page in SAM.gov and in Section L of the Solititation

Terms-Provisions-Clauses, n organized site visit was scheduled for Thursday, September 5th at 11am PDT. While not mandatory, interested parties/quoters were urged and expected to inspect the site where the work will be performed. Interested parties/quoters met at the southwest entrance, at the Kohm Yah-mah-nee Visitor

Center, 21820 Lassen National Park Highway, Mineral, CA 96063. The site walk included a walk around the structures to be painted in this area of the park and then the parties re-located to the headquarters area and walked around the other structures that will receive the fire retardant treatment on the shake roofs.

ATTENDEES:

• Jospeh Pettegrew, Chief of Maintenance, LAVO

• New Color Co.

• National Paint Co.

• Credco

• R&M Painting

• Sieker Painting

• AWE LLC

QUESTIONS & ANSWERS:

1. Question: Is it OK to use paint applications equal to that of Benjamin Moore

Paints in the specifications.

Answer: Yes- as long as the Contracting Officer Representative can cross examine color swatches and the paints meet the required color standards, this is acceptable but known lower quality brands may raise question.

2. Question: Does the Park Have exact color specifications for color matching.

Answer: Yes, these colors are as follows for the Southwest Visitors Center and adjacent buildings. After further considerations, we have decided with the use of previous applications, brands, and color specifics, this to assure that inferior quality applications are not applied. Applications purchased must be verified by visual inspection of the project Contracting Officers Representative (COR) or

Assigned Field Inspector (FI) and the process for columns and glulams (any locations with more natural wood applications) are striped, neutralized, then applications applied.

Main Exterior Body Color: PPG Solid Stain Deep Base- SKU SIK710-140/05

Color Name-No: 41-1065-18 C15-142 Mahogany

(1): y3-11x19.25, s1-26x18, w/1-11x15.5

(2): r3- 21x14.25, g1-5x22.5

(3): Per Five

Main Exterior Facia Trim: PPG Proluxe Solid Stain Deep Base- SKU SIK710-

140/01

Color Name-No: TRIM COLOR

(1) : 2120-30 Witching Hour

(2) : bx-7y28, ex-4-5, mx-4, wx-2y13.5

(3) : Per Gallon

Lighter Color Trim at Entrance Stations will be painted the sam Main

Exterior Body Color noted above. (Mahagony).

Log Columns and Glulams must have existing applications removed using…

Log Columns and Glulams: PPG Woodluxe Wood Stain Remover- SKU 015

00/1

Log Columns and Glulams: PPG Woodluxe Wood Brightener Neutralizer-

SKU 017 00/1

Log Columns and Glulams: PPG Proluxe Log and Siding Natural 078- SKU

SIK42078 05 / Two applications.

3. Question: Does the project require the striping and sanding of columns and

Glulams to bare wood required before applications.

Answer: Yes, the park is requiring the striping of any previous finishes / stains to assure a proper adhesion before application of the first coat. The finished striped columns and Glulams must be verified by visual inspection of the project

Contracting Officers Representative (COR) or Assigned Field Inspector.

4. Question: Does Prevailing Wage apply in this job?

Answer: Yes. Refer to Attachment 3, “DOL DBA Wage Rates Tehama County

CA.”

5. Question: There is a 5’ high log column standing up next to the Amphitheater, does that need to be stained as well?

Answer: Yes

6. Question: Does this job include the painting of the Visitors Center Restaurant

Vent enclosure on top of the Visitors Center and the Standby Generator

Enclosure on the West End of the Visitors Center?

Answer: Yes, it does.

7. Question: Does this job include the painting of the Southwest Campgrounds

Comfort Station (restroom) or the Water Treatment Building?

Answer: No

8. Question: Would we be allowed to place a Conex for staging tolls and equipment near the job site?

Answer: HQ’s is no problem once in this area. The service road into the back western end of the building has an old road leading to where the old Ski Chalet once was. This road can be used for staging a Conex for the duration of the project. Placed appropriately, this road should be sufficient for work crew vehicles but parking in a way that blocks the service entrance or staff parking is not permitted.

9. Question: Are pre-finished doors and windows at the Southwest Buildings a part of this project?

Answer: No

10. Question: Is caulking a part of the project at the ends of and between the Hardi-

Back and Trim Boards at the VC?

Answer: Evidence suggests that caulking was applied before and this is preferred to keep the elements out that could cause future problems. It appears much of the caulking is still intact. Apply caulking where / when necessary to remain consistent with previous applications and using an exterior caulking developed for use in harsh summer and winter conditions such as extreme heat or snow is required. But again, only where necessary.

11. Question: For the entrance of the Visitors Center, will the building be opened to the public during work activities?

Answer: Yes and No; the VC is typically opened every day of the week. The recent Park Fire forced the park to make decisions to release volunteers early and as a result, upon reopening, the decision was also made not to bring these workers back leaving the park short staffed. Two days per week (between

Monday and Friday), the VC will be closed. The COR or FI will work to help close the area off at which time, portable toilet facilities and handwash stations will be provided.

12. Question: Is water available at the VC?

Answer: Yes, the COR or FI will identify the location for the VC and the HQ’s area roofing applications.

13. Question: Is there a clean out area to clean equipment at both locations?

Answer: the COR or the FI will identify a location at the Park’s HQ’s area. A clean out area will be identified for the VC portion of this project upon award.

14. Question: It appears that the Square Footage of the roofing is far greater than what was stated on the solicitation. Has this square footage been verified?

Answer: Yes, this information is used for the contract applications that are applied on a three-to-five-year basis, so the amount identified in the solicitation is accurate.

15. Question: Is there a specific brand required for the fire-retardant applications of the historic roofs?

Answer: Yes, the park is now requiring the use of “Flame Control Coatings

#10”- for the same purposes noted under #2 above. Use of the products specified provides the park options to purchase the specified items locally in the event touchups or new applications are required and to maintain consistency in reoccurring applications.

16. Question: What is the period of performance for the job and what happens if the job cannot be completed due to unforeseen elements like weather.

Answer: The park’s intention is to put out a period of performance that encourages prompt action to complete both projects but also understands that weather can be disruptive. In the event weather disrupts further progress, a modification can be placed to extend the period of performance until weather allows for the completion of the projects.

17. Question: Price Schedule Line Item 2 - "Apply Fire Retardant to 19 Historic

Structures with Shake Roofs.” The Solicitation 1442 form in the description block states: “Apply fire retardant to shake shingles throughout an area of approximately 34,000 sq ft. "and" on 19 separated historic housing and administrative structures...”

Answer: The square footage identified is based on the total square footage over

19 historic structures. The approximately 34,000 square feet is the area of solicitation for applications of the above specified fire retardant. The 34,000 sq ft area is on the 19 historic structures.

18. Question: Can you please provide a map which shows the exact locations of

Yah-Mah-Nee Visitor Center, two Entrance Station Fee Booths, Amphitheater and

19 separated historic housing and administrative structures located in the park headquarters area?

Answer: Yes, a map is now included in the solicitation as Attachment no. 7.

NOTE: .The headquarters area main address is 38050 Hwy 36E Mineral, CA

96063. At Headquarters, the shake roofs will be sprayed at buildings 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 20 and 21. No the locations have shake roofs.

For the Kohm-Yah-Mah-Nee Visitors Center, Adjacent Amphitheater, and two

Entrance Stations, Attachment no. 7 includes a Lassen SWVC Map which shows the locations all adjacent to one another. Southwest VC and

Amphitheater Top left and Entrance Stations bottom left. All at the southwest entrance to the park.

19. Question: Is there a Warranty period on Work Performance?

Answer: One year from date of contract completion – per Contracting Officer’s Representative’s (COR) final inspection and acceptance. The Contracting Officer will issue a letter of final acceptance that will show the one-year period start and end dates.

20. Question: Are there any liquidated damages?

Answer: No.

21. Question: We would also like clarification on (CPARS). Is CPARS something that is automatically completed by Contracting Officers we have worked for in the past? or do we need to produce any forms to be sent out?

Answer: During quote evaluation we look at CPARS for any past performance assessment reports available. After award, at contract completion, the Contracting Officer and the COR will fill out an evaluation in CPARS to which the contractor will be notified and can enter their own comments before it’s finalized.

If a quoter has assessment reports from past projects that were reported in CPARS, copies can be included in quote for convenience of the evaluators but it’s not required.

22. Question: Has the paint been tested for Lead?

Answer: Yes, there is not lead present.

23. Question: Can we have bathroom access onsite at both locations or quote a porta-potty?

Answer: There are restrooms at the Park Visitors Center and Restrooms at the Maintenance Building that area available for use.

24. Question: There is a bird nest at the front entrance of the Main Visitor Center above the camera. Is there any condition with removal?

Answer: We will have our Natural Resources Staff remove the nest before the job begins.

25. Question: Item discussed during site walk Re:fire proofing and waterproofing of 19 buildings “Flame Control Coatings #10”-is Fire coating only.

Answer: "Flame Stop II" is an Interior / Exterior Coating Application and is what the park has required historically.

26. An exterior waterproofing sealer will be required after applying Flame retardant material.

Answer: This is not necessary. This should not be in the solicitation.

27. Question: Park Entrance building two-tone colors (see attached picture).

Answer: Exterior Trim to be matched at both Southwest Entrance Stations.

28. Wide siding accent around the window color?

29. Brick Ledger wood sill detail color?

30. Main Visitor Center/park entrance: Wood stained doors Question: Are the 3-double doors at the Visitor Center and 1-single door Lg. Park Entrance: Are the exterior wooden doors getting stripped and stained the same color and process as the post and beams?

Answer: Yes, just the exterior of any "wooden" doors. All other windows are pre-finished and do not require additional paint applications.

ATTACHMENTS – AMENDMENT 1:

Attachment 7 – Map

Attachment 8 – Product Info (Flame Stop II for interior and exterior applications)

File details come from the government source that posted it. Updated .