Vendor Questions with Answers (Updated 6.27.24).docx
DOCX document 18 KB Posted
- Attached to
- Ventilated Enclosure/Paint Booth
- Solicitation number
- W911SG24Q0074
About this file
This document is a set of vendor questions and answers regarding a requirement for a ventilated enclosure or paint booth system. The key details are:
The booth will be used primarily for removing chemical agent resistant coating (CARC) paint and primer from helicopter rotor blades and airframe components, with a focus on containing hexavalent chromium particles. The booth must meet ACGIH ventilation standards for both paint fumes and abrasive grit, with a minimum cross-sectional air velocity of 100 feet per minute. The booth must have a built-in dry chemical fire suppression system, HEPA filtration, and be sized at approximately 10'H x 18'W x 45'L. The exhaust air must be returned to the building. Electrical components do not need to be rated for hazardous locations. The booth will be utilized 4-8 hours per day on average. This requirement is part of a federal solicitation (W911SG24Q0074) issued by the Department of the Army Materiel Command Mission and Installation Contracting Command Fort Hood.
View the file
Other files
On GovTribe
Work with this file
- Download the original file
- Contacts named in this file
- Similar government files
- Ask GovTribe AI about this file
Text version
Vendor Questions: Ventilation Paint System
1. What is the application/process that will take place inside the booth?
Answer: Booth will be utilized primarily for removal of CARC paint and primer applications from helicopter rotor blades and airframe components that contain quantifiable amounts of hazardous compounds. Specifically of concern is containment of Hexavalent Chromium. Application of new non chromate primers and paint will also be conducted in booth.
2. What material or materials are being generated that you would like captured?
Answer: Particles of removed paints and primer resulting from sanding helicopter rotor blades and panels. Specifically need to capture Hexavalent Chromium particles. Additionally, airborne paint particles from spray applications of paint and primer.
3. Criteria states the booth needs to meet ACGIH standards for both paint fumes and for abrasive grit – will these be performed at the same time inside the booth?
Answer: Yes, potentially.
4. Are any of the materials being collected inside the booth considered combustible?
Answer: No
5. Will the booth design need to comply with NFPA 484?
6. Is the area where the booth will be located considered a classified hazardous duty location? i.e.: Class II/I Division II/I
a. Do any of the electrical components need to be classified as hazardous duty?
7. Can the booth have any center supports?
Answer: Yes
8. How many hours per day will the booth be utilized?
Answer: Work in the booth will not be continuous but would average out to 4 to 8 hours per day depending on demand.
9. Will the booth require HEPA filters?
Answer: Yes
10. Can you provide more detail on the dry chemical fire suppression system in the booth and on the exhaust?
Answer: Request is for a built-in fire suppression system, dry chemical based (ABC type) for both the room and filtration equipment as the building fire suppression system (sprinklers) won’t be able to extinguish a fire in the booth or associated equipment. Fire suppression can be worker activated, does not need to be automatic.
11. What is the max outside footprint the booth can be?
Answer: 20’ x 60’
12. What is the minimum inside working footprint that the booth should have?
Answer: 18’ x 45’ (10’ high)
13. Is there a max CFM?
Answer: No maximum.
14. Is there a voltage standard that the booth needs to comply with?
Answer: 230 VAC Three Phase Power
15. Is there a max amperage that the booth needs to comply with?
16. Exhaust system calls for Exhaust air to be “RETURNED TO BUILDING”. This is in violation of multiple Federal Codes including NFPA-33, OSHA CFR29-1910, and the National Fire Code.
ACGIH® Industrial Ventilation Manual Figure VS-80-01 Abrasive Blasting Room: Cross-sectional velocity range of 60-100 fpm. Federal Code requires not less than 100 fpm airflow in a cross-draft spray paint booth. Why is an Abrasive Blast Room specification mentioned here? Is the end user planning to sandblast and paint in the same enclosure?
Answer: The intention for use of this booth as previously described is to conduct abrasive removal of paints and primers from aircraft component surfaces. This removal process will not involve the use of sandblasters or any sort of blown/projected media. We utilize manual and electric sanders to complete the removal of paints and primers. Removal and painting in the booth will not take place simultaneously. A rotor blade or other component will be moved it to the tent, sanded, then painted.
I do see that the OSHA 1926.66(b)(5)(i) requirement does exceed the ANSI/ASSP specification and does require a minimum of 100 linear feet per minute. The Corps tasking does list a variety of cross-sectional velocity standards for various activities, but because we do intend to paint in the enclosure, 100 FPM is the minimum linear velocity we require.
The intent of this enclosure is to provide a negative pressure space within the hangar structure without making permanent modifications to the building. We need to contain and capture hazardous compounds, specifically hexavalent chromium, generated from sanding and painting tasks we perform. The enclosure will be installed on the hangar floor (a large open space) and the air drawn from the enclosure must filtered to ensure that Soldiers working outside of the enclosure are not exposed to hexavalent chromium levels in excess of .0002mg/m3. The ask is for the filtration system to meet or exceed NESHAP 319 requirements.
File details come from the government source that posted it. Updated .