CWGS IFB Questions_Answers through 30 April.pdf

PDF 501 KB Posted

Attached to
Cold Weather Glove System (CWGS) Invitation for Bid
Solicitation number
W911QY-24-B-0001
Issued by

About this file

This document is a set of questions and answers related to an Invitation for Bid (IFB) from the U.S. Army for the Cold Weather Glove System (CWGS). The IFB is for the production of an estimated 194,000 CWGS kits under two five-year firm fixed price Indefinite Delivery, Indefinite Quantity (IDIQ) contracts with a total award ceiling of $99 million.

The key details include:

  • The CWGS kits include four components (Extreme Cold Weather Full Mitten Shells, Extreme Cold Weather Trigger Finger Mitten Shells, Extreme Cold Weather Trigger Finger Mitten Liners, and Intermediate Cold Weather Gloves) that must be delivered as complete kits or as individual components.
  • The IFB references several military specifications for the glove components, and provides clarification on issues such as pattern grading, seam taping, elastic placement, and labeling requirements for bid samples.
  • The Government will not grant an extension to the bid due date but will allow vendors to notify the Government if they made independent corrections to patterns before the release of updated versions.
  • Berry Amendment compliance is required, including educating and auditing the supply chain.

View the file

Other files

File Type Posted
Attachment 0009 - CWGS IFB Questions_Answers through 30 April.pdf PDF
B08 - W911QY-24-B-0001 Amendment 0002 (Amendment Copy).pdf PDF
B08 - W911QY-24-B-0001 Amendment 0002 (Conformed Copy).pdf PDF
CWGS IFB Questions_Answers through 26 April.docx DOCX document
CWGS IFB Questions_Answers through 24 April.docx DOCX document
CWGS IFB Questions_Answers through 22 April.docx DOCX document
CWGS IFB Questions_Answers through 18 April.docx DOCX document
B08 - W911QY-24-B-0001 Amendment 0001 (Conformed Copy).pdf PDF
B08 - W911QY-24-B-0001 Amendment 0001 (Amendment Copy).pdf PDF
CWGS IFB Questions_Answers through 15 April.docx DOCX document
CWGS IFB Questions_Answers through 9 April.docx DOCX document
CWGS IFB Questions_Answers through 2 April.docx DOCX document
CWGS IFB Questions_Answers through 28 March.docx DOCX document
CWGS IFB Questions_Answers through 27 March.docx DOCX document
CWGS IFB Questions_Answers through 26 March.docx DOCX document
Reference 0001.jpg JPG image
CWGS IFB Questions_Answers through 20 March.docx DOCX document
CWGS IFB Questions_Answers through 14 March.docx DOCX document
CWGS IFB Questions_Answers through 13 March.docx DOCX document
CWGS IFB Questions_Answers through 7 March.docx DOCX document
Attachment 0003 - MIL-DTL-32708A MittLiner 01.30.24.pdf PDF
Attachment 0004 - MIL-DTL-32709A ICWG 01.30.24.pdf PDF
Attachment 0002 - MIL-DTL-32707A MittShells 01.30.24.pdf PDF
Attachment 0005 - Shipping Instructions Rev 15 Dated 8 June 2022.pdf PDF
Attachment 0001 - MIL-DTL-32075A Label for Clothing Equipage and Tentage.pdf PDF
Attachment 0006 - Production Readiness Review Template.docx DOCX document
Attachment 0007 - Pricing Schedule.xlsx XLSX spreadsheet
Attachment 0003 - MIL-DTL-32708A MittLiner 01.30.24.pdf PDF
Attachment 0002 - MIL-DTL-32707A MittShells 01.30.24.pdf PDF
Attachment 0008 CWGS GTA Draft - 31 Oct 23.pdf PDF
B08 - W911QY-24-B-0001 CWGS IFB Final.pdf PDF
Attachment 0004 - MIL-DTL-32709A ICWG 01.30.24.pdf PDF
Show all 32

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

CWGS IFB W911QY-24-B-0001 Questions and Answers

30 April

1. Are there NSN numbers available for these items?

Answer: NSNs are available. Vendors can find them in the draft GTA which is included in the IFB as an attachment. It is not critical that vendors include the NSNs in the labels for their samples.

29 April

1. We are assuming the below means 1/2" hem, but I've never seen the hem requirement worded this way:

3.6 Patterns. Standard patterns, providing a seam allowance of 1/8 inch for all seams, and 3/4 inch for the hem, Can you please confirm what hem size you are looking for?

Answer: Statement is correct as written. Hem is 3/4". All other seams are 1/8”.

26 April

1. Will the government extend the current deadline 1 week to allow offerors time to adequately address the updated patterns for the MIL-DTL-32707, Type I, Full Mitten Shell?

Answer: No, we will not issue an extension.

2. Would the Government consider altering the new language in Section E under Berry Amendment to reflect the following:

This acquisition is subject to the Berry Amendment, 10 USC 2241, and Defense Federal Acquisition Regulation Supplement (DFARS) Clause 252.225-7012 Preference for Certain Domestic Commodities (Section I). The Prime Contractor and the entire supply chain are required to adhere to the Berry Amendment. The Prime Contractor shall educate and mentor all of its CWGS suppliers the entire supply chain in the implementation and maintenance of Berry Amendment compliance and shall require such suppliers to do the same for their suppliers.

The Prime Contractor shall assess the entire supply chain at least xx of its CWGS suppliers annual via an in-person Berry audit of their manufacturing facilities for compliance to the Berry Amendment, and shall maintain documentation of Berry product compliance, and supply chain education, mentoring, and assessments.

Answer: No change in wording. The Berry Amendment is applicable to the deliverables of this CWGS requirement.

3. Alternatively, will the government please provide details as to what is required by the phrase “educate and mentor the entire supply chain.” What forms of education and mentorship would be required? What documentation is required?

Answer: Please reference M.3.2.1.2. Contractor will use its own format to depict their supply chain management approach.

4. Reference MIL-DTL-327089A, TABLE II. Pattern Parts: Ring Finger Gusset/Middle Finger Gusset – Please reference below image. The pattern piece of size XS appears not to be graded properly. Please advise if we should stretch the leather to accommodate, or if the government intends to issue a new pattern.

Answer: NO issue with grading is found on Government pattern on MIL-DTL-32709 (MIDDLE_FINGER_GUSSET_LEATHER). Please see attached screen captures in Gerber AccuMark. There may be an issue on grade rule #6 when converting the CAD file into their system. I would advise to troubleshoot internally based on their CAD plotting/cutting capabilities.

5. Regarding Q&A released 22 APR, MIL-DTL-32707, Type I, Full Miten Shell. The government states that, “correc�ons independently made by vendors before the release of the updated paterns will not nega�vely impact bid sample assessments.” However, our sample was produced without the need to make independent correc�ons. Please confirm our lack of independent correc�ons will not result in any nega�ve impact our bid sample assessment neither.

Answer: Answer: Vendors are requested to notify the Government, through the Contracting Officer, of samples produced before the pattern corrections were issued. Notifications should include whether pattern corrections were implemented or not, and the vendors’ assessment of the impact on the final samples.

6. Do we need to attach the 3 Finger Liner shell and lining pieces at the fingertips to prevent inversion on doffing?

Answer: Yes, you should attach the shell and lining pieces.

24 April

1. Are you expecting offerors to notify the Government if we made corrections [regarding the pattern issue for MIL-DTL-32707, Type 1, Full Mitten Shell] in our proposal submission or immediately via email?

Answer: Please send an email and make sure to include the Contracting Officer, Mike Quinlan, and contract specialist, Patrick Wallace.

23 April

1. We noticed in making our samples for submission that the TF Liner in Spec. MIL-DTL-32708 that there is no requirement to join the wool lining to the ripstop shell. The Intermediate Cold Weather Glove (32709) and Extreme Cold Weather Mitts (30707) include a lining-pull test, and we want to make sure the TF Liner does not require this. Without joining the shell and lining the lining will invert when doffing the glove – please confirm this design was intentional and we do not need to join the lining to the shell of the TF Liner.

Answer: Typically, we do not execute a lining-pull test on liner mittens as is the case in the TF mitten liner. This was not an omission in the Specification. There are ways that the TF liner shell can be tacked to the next to skin layer. The vendor, using best judgement and experience may attach the two components together during the manufacturing process to ensure inversion does not occur when doffing.

22 April

ATTENTION:

The Government has become aware of an error with the patterns for MIL-DTL-32707, Type I, Full Mitten Shell. The previously released patterns for this item had incorrect dimensions for the thumb opening pieces which did not match the dimensions of the thumb opening on the palm. The issue has been corrected and updated patterns will be sent to all potential offerors who’ve requested patterns previously.

Offerors are requested to notify the Government if they made corrections to these patterns independently in order to produce the bid samples. Corrections independently made by vendors before the release of the updated patterns will not negatively impact bid sample assessments.

17 April

1. End item testing/Acquisition requirements. If required, mittens submitted will be tested by the Government. Acquisition documents should specify the following- if the mitten shells require testing by the Government. Where would you prefer the notice that we need the Government to perform the end item testing on the Mitten Shell (Type I & Type II), Glove and Liner? Is there any additional information required?

Answer: See Amendment 0001. All other terms and conditions remain the same.

2. Is seam taping required for the Type II Trigger Finger Mitten Shell described in MIL-DTL- 32707A? The sixth sentence of section 3.4.1 Type I, full mitten shell , of MIL-DTL-32707A states; “The outer shell fabric’s inside seams are seam taped to provide waterproofing.” Section

3.4.2 Type II, trigger finger mitten shell in MIL-DTL-3207A does not include a similar statement requiring seam taping. This seems to indicate that there is no requirement for seam taping on the Type II Trigger Finger Mitten Shell. Please confirm.

Answer: There is no requirement to Seam Seal the TF mitten.

12 April

1. Label/Tag. Each glove requires a combination identification-size label and instruction label as well as paper tag. Are we able to submit bid samples with a hang tag only and artwork of what the combo labels will look like if awarded the contract?

Answer: Answer: No, bid samples must conform to the requirement and include the combination label.

2. GTA.Is the Graphic Training Aid (GTA) required for bid samples? If so, could you please provide the Government Furnished Information?

Answer: The draft GTA is included in the IFB as Attachment 0008 and is required for samples.

However, Section C.3 states the GTA “shall be folded into a size that is able to fit comfortably into a pocket”. As the draft GTA is not formatted for folding, including it unfolded in the bid samples is acceptable.

9 April

1. Reference MIL-DTL-32707A, TABLE VI, Dimension A: Back of Hand Width (Type I) – Please reference below table and pattern piece dimensions. The widest part of the back of hand pattern exceeds the PD requirements for Dimension A (the pattern measurements do not include seam allowance). Please advise on how we should adjust either the pattern pieces or PD requirement to align with each other. This affects all sizes.

Answer: CAD measurements and finished dimensions are misaligned due to expected loss and makeup in production. Finished dimensions as outlined are what is expected using the pattern provided. Pattern should not be adjusted. If samples yield larger dimensions, table may be adjusted as needed in future.

2. Reference MIL-DTL-32709A, TABLE VI, Dimension D: Wrist Width, Relaxed – Please reference below table and pattern piece dimensions. The total of all the pattern dimensions yields a width measurement that exceeds the PD requirement for wrist width. Please advise on how we should adjust either the pattern pieces or PD requirement to align with each other. This affects all sizes.

Answer: CAD measurements and finished dimensions are misaligned due to expected loss and makeup in production. Finished dimensions as outlined are what is expected using the pattern provided. Pattern should not be adjusted. If samples yield larger dimensions, table may be adjusted as needed in future.

8 April

1. Reference MIL-DTL-32708A, TABLE VII, Dimension C: Wrist Cuff Width – Please reference below table and pattern piece screen shots. The total of all the pattern dimensions yields a half measurement that exceeds the PD requirement for cuff width. Please advise on how we should adjust either the pattern pieces or PD requirement to align with each other. This affects all sizes.

Answer: CAD measurements and finished dimensions are misaligned due to expected loss and makeup in production. Finished dimensions as outlined are what is expected using the pattern provided and accounts for insulation layer take up, and sewing etc. Pattern should not be adjusted.

If samples yield larger dimensions, table may be adjusted as needed in future.

2. Reference MIL-DTL-32707A, Table II, Patern parts, Types I and II – Please reference below picture. The patern size for Lining Material - Back of Hand and Shell Material - Back of Hand has a discrepancy in size (Type I only) by approximately ½”. The resultant hem is not aligned and has a wrinkle/crease installed a�er closing. Please advise if patern file will be adjusted, or if the Seam defect will be waived.

Answer: Patern will not be adjusted for either glove type. Ripstop ease was decided based on internal sample assessment and is different between type I and II. Comment is noted and based on photo provided, seam appearance will not be an issue.

2 April

1. Can you let us know the es�mated breakdown between Type I and Type II mitens? The seam tape is a considerable cost on this project and will definitely affect pricing depending on the breakdown of Type I (with seam tape) and Type II (without seam tape) orders.

Answer: MIL-DTL-32707A covers both the Extreme Cold Weather (ECW) Full Mitten Shell and ECW Trigger Finger Mitten Shell. Type I is the Full Mitten Shell, and Type II is the Trigger Finger Mitten Shell. Both are required. Per multiple sections of the IFB, the CWGS Complete Kit includes the ECW Full Mitten Shells, ECW Trigger Finger Mitten Shells, ECW Trigger Finger Mitten Liners, and Intermediate Cold Weather Gloves. These must all be priced as part of the kit and individually as outlined in the CLIN structure.

2. MIL-DTL-32707A states:

3.5.15 Seam tape (type I only). The full mitten shell shall be seam taped, providing complete water proofing. All seams and stitch lines shall be seam sealed on the inside seams; seam tape shall be centered over the stitch lines. Attachment point tabs shall be created by folding the seam seal tape on itself. The cut length shall be 3 inches to form a 3/4-inch self-faced tab with a 3/4-inch length of single-layer seam seal tape on each side to affix to the specified locations. The mitten shall have a minimum of three attachment point tabs located at the tip of the thumb, the top of the mitten section, and the pinky side of the mitten section.

Please note that in the same spec, 3.4.2 - Type II, trigger finger mitten shell, it states: ...The mitten shell has an elasticized inner wrist...

When the elastic is sewn to the inner part of the wrist, it creates holes in the outside of the glove.

When you seam-tape these holes shut on the inside, the seam tape removes the elastic's ability to stretch. So you can either have a glove that's fully seam taped with no elasticity, or a glove that's not fully seam taped with an elastic wrist.

Please let me know what the government is looking for with respect to the seam taping requirement on this one.

Answer: During the manufacturing process the elastic simply needs to be stretched when applying the seam sealing tape. 100+ samples have been manufactured and field trialed using this method successfully.

28 March

1. L.1.1. The government anticipates this Invitation for Bids (IFB) will result in the award of up to two, five-year firm fixed price indefinite-delivery, indefinite-quantity (IDIQ) contracts for the production of an estimated 194,000 CWGS with an award ceiling of $99 million.

We read "194,000 CGWS" as 194,000 complete kits. Can the Government confirm whether or not this is referring to kits, and if not, can the government provide an estimated breakdown of the 194,000 kits vs the individual components being requested?

Answer: Yes, the estimate of 194,000 is for complete kits, although individual items will also likely be procured as needed.

2. Reference MIL-DTL-32707A, 3.5.7 Elas�c: please provide measurements or reference for exact placement of elas�c and stretch s�tch.

Answer: This is a mis-reference. 3.5.7 is for the buckle.

3. Reference MIL-DTL-32079A, 3.5.5 Elas�c: please provide measurements or reference for exact placement of elas�c and stretch s�tch.

Answer: Elastic measurement reference Table 7, finished dimensions, see measurement D for wrist width relaxed to determine proper cut length of elastic (length should allow for cinching).

Pattern notches on cuff palm nylon piece (which joins to palm leather) indicate placement of elastic, which runs seam to seam.

4. Reference MIL-DTL-32707A, 3.5.8 Adjustable lanyard: please provide cut and/or finished length. If possible, please also advise on knot posi�on if a specified placement is required.

Answer: Regarding the adjustable lanyard finished length, no, it is not defined in the spec.

Figures 1 & 3 can be used as a guide. The adjustable lanyard is atached to the hem, it is sewn into the pinky side inside lining seam. It is not detachable and is used to secure the mitens to the wrist when not in use. No knot posi�on is specified however vendors can use a knot or cord lock stop a�er the cord lock at the end of the lanyard. Refence figures 1 and 3.

5. Reference MIL-DTL-32707A, 3.5.11, Cord lock: please provide cut and/or finished length and placement of nylon tape atachment piece rela�ve to botom hem.

Answer: There is no specified cut length. Length needs to be sufficient to secure the cord lock.

Reference figures 1 and 3 for approximate placement.

6. Reference MIL-DTL-32079A, 3.5.12, Cord lock: please provide cut and/or finished length and

Answer: There is no specified cut length. Length needs to be sufficient to secure the cord lock.

Reference figures 1 and 3 for approximate placement.

7. Reference MIL-DTL-32707A, 3.5.13, Clasp: please provide cut and/or finished length and

Answer: There is no specified cut length. Length needs to be sufficient to secure the clasp.

Reference figures 1, 2 and 3 for approximate placement.

8. Reference MIL-DTL-32079A, 3.5.14, Clasp: please provide cut and/or finished length and

Answer: There is no specified cut length. Length needs to be sufficient to secure the clasp.

Reference figures 1, 2 and 3 for approximate placement.

27 March

1. Does the Army have some sort of size/demand tariff with expected percentages of each size / CLIN being ordered? I don't see anything in the solicitation. We're running some preliminary costing models right now and demand tariffs at this quantity make a massive difference in pricing.

Answer: Below is a generic/notional tariff for gloves. Vendors should understand that the Government may choose to order completely different tariffs at any point during performance of the contract. They should make their best effort to average the costs for their bids.

XS 5%

S 12%

M 35%

L 33%

XL 15%

2. Reference all MIL-DTL, 3.5.1 Basic Shell Material: the material is delayed and s�ll has not been received. We respec�ully request a 30-day extension to the proposal due date to account for material delays and PDM produc�on.

Answer: Vendors who cannot get the required materials must find alternate but like materials for production of PDMs and submit them to the KO for approval. An extension will not be granted as this is an urgent requirement for the Army.

26 March

1. Regards to Production Readiness Review, if the production facility is at overseas, would the PRR take place at such production facilities? If not, how does a virtual PRR take place in this case?

Answer: Production facility must be within the United States. The requirement for the CWGS shall be Berry Amendment compliant. Please reference M.3.2.1.2. and C.7.5 of the IFB.

2. As per 52.225-18 PLACE OF MANUFACTURE (AUG 2018), contractors need to disclose where is the place of the Manufacturer. Is the place of manufacture considered as a determining factor of a winning bid? Does this IFB require or favor Domestic end products over Foreign-end products? Made in USA v.s. Non-Made in USA?

Answer: The CWGS and all components must be manufactured and have a Place of Performance within the United States to meet Berry Amendment compliance. Please reference M.3.2.1.2. and C.7.5 of the IFB.

3. G-3. PAST PERFORMANCE POINT OF CONTACT (POC): When should the contractor participate in the online evaluations, before or after the bid open?

Answer: Section G Past Performance evaluations will occur during the lifecycle of the awarded IDIQ contract(s) in response to this solicitation.

22 March

1. This is MIL-DTL-32707A. See figure 3 below:

Now, please read the below descrip�on:

3.5.14 Nylon tape. Nylon tape shall be used to secure the cord lock (see 3.5. 11 and figures 1 and J ) to the pinky side outer seam of the cuff. The tape shall be nylon, 3/8 or 5/16 inch in width, and conform to type III of MIL-DTL-5038

Based on the wording above, the nylon tape securing the cord lock should be lowered onto the cuff/hem underneath the s�tch line. NOT where is it located in figure 3, which is above the s�tch line. Please confirm where you intend the nylon tape that affixes the barrel lock to the glove to go.

Answer: The construc�on is correct as described and drawn. Nylon tape is secured above the cuff/hem s�tchline. I atached a photo for reference. (See Reference 0001).

2. MIL-DTL-32707A, part 3.5.8 – Adjustable Lanyard does not define a finished length. Can you please confirm that a length is not required, and if a length is required, could you tell us what you want the length to be?

Addi�onally, is the adjustable lanyard a single component, or loop, that goes around the wrist, or is it a piece that is detachable from the hem?

Answer: Regarding the adjustable lanyard finished length, no, it is not defined in the spec.

Figures 1 & 3 can be used as a guide. The adjustable lanyard is atached to the hem, it is sewn into the pinky side inside lining seam. It is not detachable and is used to secure the mitens to the wrist when not in use.

20 March

1. After reviewing the IFB, we wanted to gain clarity on the below- 52.246-11 Higher-Level Contract Quality Requirement (Dec 2014)

(a) The Contractor shall comply with the higher-level quality standard(s) listed below.

ISO 9001:2015 or equivalent

Our understanding is that the Contractor must comply with the standards of ISO 9001:2015 not that they necessarily need the certification, correct? If they do need the certification, do they need it at time they submit their response, or if they are in the process and will have in time for award, would that meet the requirement?

Answer: A third-party certification is not required. The Contractor will need to provide documented evidence that they have a Quality Management System in use at the company that conforms to the ISO 9001-2015 standard. A quality management system (QMS) is defined as a formalized system that documents processes, procedures, and responsibilities for achieving quality policies and objectives. The QMS should define the Responsibilities of Management;

Management of Resources and an organization’s work environment; Product realization, including the steps from design to delivery; Measurement, analysis, and improvement of the QMS through activities like internal audits and corrective and preventive action. QMS coordinates and directs an organization’s activities to meet customer and regulatory requirements and improve its effectiveness and efficiency on a continuous basis.

Quality management systems should address an organization’s needs; however, the elements all systems have in common include and may not be limited to:

• The organization’s quality policy and quality objectives

• Quality manual

• Procedures, instructions, and records

• Data management

• Internal processes

• Customer Satisfaction from product quality

• Improvement opportunities

• Quality analysis

14 March

1. Follow-up ques�on: You wrote on March 7th:

Answer: There is a leather pinky gusset which is seamed along the side of the ring finger. Due to the visual angle of the drawn figure (below), it is not pictured.

Can the government confirm that this is ALSO a single needle tops�tch?

Answer: It is also a single needle tops�tch for the s�tch within the green circle.

13 March

1. Do you by chance have the ability to send the patterns in a DXF or DXFMA format?

Answer: Pattern files for CWGS will only be provided in Gerber AccuMark format. Please refer to Section L.2.1.1. of the solicitation: “Government patterns will be provided in electronic format in a recent Gerber AccuMark version. For contractors without access to compatible AccuMark CAD and/or plotting capabilities it is recommended to utilize a 2nd party Pattern Service for pattern conversion and/or plotting.”

2. (Grammatical edit to answer of previous question on March 6th) - Can the government please read the bolded statements below pulled from the solicitation and clarify exactly how they would like everything to be packaged?

D.1 PACKAGING AND MARKING

Contractor shall package the CWGS as complete kits. A CWGS kit shall contain one pair (a pair consists of one left and one right component) of each of the four CWGS components of matching sizes. The CWGS kits shall be packaged in clear plastic bags.

The plastic bags shall have a white sticker label stating the item nomenclature (“Cold Weather Glove System”), contract number, Delivery Order number, and the CWGS kit Management Control Number (MCN) in human readable and barcode formats. Each CWGS kit shall include a Graphic Training Aid (GTA) as outlined in the Statement of Work

(SOW).

Once bagged, the CWGS kits shall be packaged in accordance with the Attachment 0005 – Shipping Instructions) included in Section J.

The individual component pairs shall be packaged in clear plastic bags. The plastic bags shall have a white sticker label stating the component nomenclature, contract number, Delivery Order number, and appropriate National Stock Number (NSN) in human readable and barcode formats. Only Intermediate Cold Weather Glove pairs shall be packaged with a GTA as outlined in section C.3 of this SOW.

Once bagged, the individual component pairs shall be packaged in accordance with the Shipping Instructions included in Section J.

All kits and components must include labeling in accordance with labeling instructions provided in Section J. Individual components do not need to be bagged separately within a kit

It says that individual components do not need to be bagged separately at the end, but above that, it says that each bag has to have the NSN and other info on the outside of the bag. In that case, that would suggest that in order to adequately label everything, each part of the CGWS DOES need to be bagged separately inside one large bag that also has a label indicating CGWS Kit.

Answer: The gloves will be required to be delivered in two possible configurations: 1. Complete Kits or 2. Individual Components. This is outlined in the CLIN structure. When delivered as Complete Kits, the individual components do not have to be individually bagged. Instead, all the components are packaged in one large kit bag that includes the four unbagged components. When delivered as Individual Components, then each pair must be packaged in a bag.

11 March

1. Can you confirm that patterns are available on DIBBs?

Answer: They are not available on DIBBs. Pattern requests shall follow the procedures listed in Section L.2.1.1. of the IFB.

7 March

1. The stitch circled in RED appears to be a single-needle topstitch, but is not referenced anywhere in the specification MIL-DTL-32709A. Can your team confirm that this is supposed to be a single needle topstitch, double needle topstitch, or clean finish?

Answer: This should be a single needle topstitch

2. Look at the green circle. The pattern file shows a seam here. Can you confirm whether or not there should be a seam here? Can you also confirm the date of the most recent pattern file (and send to me if possible)?

Answer: There is a leather pinky gusset which is seamed along the side of the ring finger. Due to the visual angle of the drawn figure (below), it is not pictured.

6 March

1 Is the Government able to update the specifications in a way that allows us to copy and paste text? It appears that the text in all three specs for the CGWS is rasterized as outlined paths instead of text that you can highlight. This makes it extremely challenging to navigate the document as we cannot use the Find feature to search for keywords.

Answer: Vendors can use the text recognition function in PDF in order to make the files searchable. Additionally, vendors can choose to use PDF to convert the files to Word format if they wish to copy/add text as they work on their proposals. We put two identical files for Attachments 0002, 0003 and 0004 are posted on SAM. One larger file has already gone through text recognition.

2 Can the government please read the bolded statements below pulled from the solicitation and clarify exactly how they would like everything to be packaged?

D.1 PACKAGING AND MARKING

Contractor shall package the CWGS as complete kits. A CWGS kit shall contain one pair (a pair consists of one left and one right component) of each of the four CWGS components of matching sizes. The CWGS kits shall be packaged in clear plastic bags.

The plastic bags shall have a white sticker label stating the item nomenclature (“Cold Weather Glove System”), contract number, Delivery Order number, and the CWGS kit Management Control Number (MCN) in human readable and barcode formats. Each CWGS kit shall include a Graphic Training Aid (GTA) as outlined in the Statement of Work

(SOW).

Once bagged, the CWGS kits shall be packaged in accordance with the Attachment 0005 – Shipping Instructions) included in Section J.

The individual component pairs shall be packaged in clear plastic bags. The plastic bags shall have a white sticker label stating the component nomenclature, contract number, Delivery Order number, and appropriate National Stock Number (NSN) in human readable and barcode formats. Only Intermediate Cold Weather Glove pairs shall be packaged with a GTA as outlined in section C.3 of this SOW.

Once bagged, the individual component pairs shall be packaged in accordance with the Shipping Instructions included in Section J.

All kits and components must include labeling in accordance with labeling instructions provided in Section J. Individual components do not need to be bagged separately within a kit

It says that individual components do not need to be bagged separately at the end, but above that, it says that each bag has to have the NSN and other info on the outside of the bag. In that case, that would suggest that in order to adequately label everything, each part of the CGWS DOES need to be bagged separately inside one large bag that also has a label indicating CGWS Kit.

Answer: The gloves will be delivered to be delivered in two possible configurations: 1. Complete Kits or 2. Individual Components. This is outlined in the CLIN structure. When delivered as Complete Kits, the individual components do not have to be individually bagged. Instead, all the components are packaged in one large kit bag that includes the four unbagged components. When delivered as Individual Components, then each pair must be packaged in a bag.

File details come from the government source that posted it. Updated .