CWGS IFB Questions_Answers through 28 March.docx

DOCX document 733 KB Posted

Attached to
Cold Weather Glove System (CWGS) Invitation for Bid
Solicitation number
W911QY-24-B-0001
Issued by

About this file

The document provided is a set of Questions and Answers related to an Invitation for Bids (IFB) for the production of up to 194,000 Cold Weather Glove Systems (CWGS) under contract W911QY-24-B-0001. The IFB anticipates awarding up to two, five-year firm fixed price indefinite-delivery, indefinite-quantity (IDIQ) contracts with a total award ceiling of $99 million. Key details include:

The CWGS consists of four components in various sizes, which will be delivered either as complete kits or as individual components. The specifications reference MIL-DTL-32707A and MIL-DTL-32079A. Questions address details such as elastic placement, adjustable lanyard length, cord lock and clasp requirements, as well as the need for domestic manufacturing and Berry Amendment compliance. The government provided a notional size/demand tariff, but noted the actual order quantities may vary. Vendors are instructed to find alternate materials if the required shell material is delayed, as no bid extensions will be granted.

View the file

Other files

File Type Posted
Attachment 0009 - CWGS IFB Questions_Answers through 30 April.pdf PDF
B08 - W911QY-24-B-0001 Amendment 0002 (Amendment Copy).pdf PDF
B08 - W911QY-24-B-0001 Amendment 0002 (Conformed Copy).pdf PDF
CWGS IFB Questions_Answers through 30 April.pdf PDF
CWGS IFB Questions_Answers through 26 April.docx DOCX document
CWGS IFB Questions_Answers through 24 April.docx DOCX document
CWGS IFB Questions_Answers through 22 April.docx DOCX document
CWGS IFB Questions_Answers through 18 April.docx DOCX document
B08 - W911QY-24-B-0001 Amendment 0001 (Conformed Copy).pdf PDF
B08 - W911QY-24-B-0001 Amendment 0001 (Amendment Copy).pdf PDF
CWGS IFB Questions_Answers through 15 April.docx DOCX document
CWGS IFB Questions_Answers through 9 April.docx DOCX document
CWGS IFB Questions_Answers through 2 April.docx DOCX document
CWGS IFB Questions_Answers through 27 March.docx DOCX document
CWGS IFB Questions_Answers through 26 March.docx DOCX document
Reference 0001.jpg JPG image
CWGS IFB Questions_Answers through 20 March.docx DOCX document
CWGS IFB Questions_Answers through 14 March.docx DOCX document
CWGS IFB Questions_Answers through 13 March.docx DOCX document
CWGS IFB Questions_Answers through 7 March.docx DOCX document
Attachment 0003 - MIL-DTL-32708A MittLiner 01.30.24.pdf PDF
Attachment 0004 - MIL-DTL-32709A ICWG 01.30.24.pdf PDF
Attachment 0002 - MIL-DTL-32707A MittShells 01.30.24.pdf PDF
Attachment 0005 - Shipping Instructions Rev 15 Dated 8 June 2022.pdf PDF
Attachment 0001 - MIL-DTL-32075A Label for Clothing Equipage and Tentage.pdf PDF
Attachment 0006 - Production Readiness Review Template.docx DOCX document
Attachment 0007 - Pricing Schedule.xlsx XLSX spreadsheet
Attachment 0003 - MIL-DTL-32708A MittLiner 01.30.24.pdf PDF
Attachment 0002 - MIL-DTL-32707A MittShells 01.30.24.pdf PDF
Attachment 0008 CWGS GTA Draft - 31 Oct 23.pdf PDF
B08 - W911QY-24-B-0001 CWGS IFB Final.pdf PDF
Attachment 0004 - MIL-DTL-32709A ICWG 01.30.24.pdf PDF
Show all 32

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

CWGS IFB W911QY-24-B-0001 Questions and Answers 28 March

1. L.1.1. The government anticipates this Invitation for Bids (IFB) will result in the award of up to two, five-year firm fixed price indefinite-delivery, indefinite-quantity (IDIQ) contracts for the production of an estimated 194,000 CWGS with an award ceiling of $99 million.

We read "194,000 CGWS" as 194,000 complete kits. Can the Government confirm whether or not this is referring to kits, and if not, can the government provide an estimated breakdown of the 194,000 kits vs the individual components being requested?

Answer: Yes, the estimate of 194,000 is for complete kits, although individual items will also likely be procured as needed.

2. Reference MIL-DTL-32707A, 3.5.7 Elastic: please provide measurements or reference for exact placement of elastic and stretch stitch.

Answer: This is a mis-reference. 3.5.7 is for the buckle.

3. Reference MIL-DTL-32079A, 3.5.5 Elastic: please provide measurements or reference for exact placement of elastic and stretch stitch.

Answer: Elastic measurement reference Table 7, finished dimensions, see measurement D for wrist width relaxed to determine proper cut length of elastic (length should allow for cinching). Pattern notches on cuff palm nylon piece (which joins to palm leather) indicate placement of elastic, which runs seam to seam.

4. Reference MIL-DTL-32707A, 3.5.8 Adjustable lanyard: please provide cut and/or finished length. If possible, please also advise on knot position if a specified placement is required.

Answer: Regarding the adjustable lanyard finished length, no, it is not defined in the spec. Figures 1 & 3 can be used as a guide. The adjustable lanyard is attached to the hem, it is sewn into the pinky side inside lining seam. It is not detachable and is used to secure the mittens to the wrist when not in use. No knot position is specified however vendors can use a knot or cord lock stop after the cord lock at the end of the lanyard. Refence figures 1 and 3.

5. Reference MIL-DTL-32707A, 3.5.11, Cord lock: please provide cut and/or finished length and placement of nylon tape attachment piece relative to bottom hem.

Answer: There is no specified cut length. Length needs to be sufficient to secure the cord lock. Reference figures 1 and 3 for approximate placement.

6. Reference MIL-DTL-32079A, 3.5.12, Cord lock: please provide cut and/or finished length and placement of nylon tape attachment piece relative to bottom hem.

Answer: There is no specified cut length. Length needs to be sufficient to secure the cord lock. Reference figures 1 and 3 for approximate placement.

7. Reference MIL-DTL-32707A, 3.5.13, Clasp: please provide cut and/or finished length and placement of nylon tape attachment piece relative to bottom hem.

Answer: There is no specified cut length. Length needs to be sufficient to secure the clasp. Reference figures 1, 2 and 3 for approximate placement.

8. Reference MIL-DTL-32079A, 3.5.14, Clasp: please provide cut and/or finished length and placement of nylon tape attachment piece relative to bottom hem.

Answer: There is no specified cut length. Length needs to be sufficient to secure the clasp. Reference figures 1, 2 and 3 for approximate placement.

27 March

1. Does the Army have some sort of size/demand tariff with expected percentages of each size / CLIN being ordered? I don't see anything in the solicitation. We're running some preliminary costing models right now and demand tariffs at this quantity make a massive difference in pricing.

Answer: Below is a generic/notional tariff for gloves. Vendors should understand that the Government may choose to order completely different tariffs at any point during performance of the contract. They should make their best effort to average the costs for their bids.

XS
5%
S
12%
M
35%
L
33%
XL
15%

2. Reference all MIL-DTL, 3.5.1 Basic Shell Material: the material is delayed and still has not been received. We respectfully request a 30-day extension to the proposal due date to account for material delays and PDM production.

Answer: Vendors who cannot get the required materials must find alternate but like materials for production of PDMs and submit them to the KO for approval. An extension will not be granted as this is an urgent requirement for the Army.

26 March

1. Regards to Production Readiness Review, if the production facility is at overseas, would the PRR take place at such production facilities? If not, how does a virtual PRR take place in this case?

Answer: Production facility must be within the United States. The requirement for the CWGS shall be Berry Amendment compliant. Please reference M.3.2.1.2. and C.7.5 of the IFB.

2. As per 52.225-18 PLACE OF MANUFACTURE (AUG 2018), contractors need to disclose where is the place of the Manufacturer. Is the place of manufacture considered as a determining factor of a winning bid? Does this IFB require or favor Domestic end products over Foreign-end products? Made in USA v.s. Non-Made in USA?

Answer: The CWGS and all components must be manufactured and have a Place of Performance within the United States to meet Berry Amendment compliance. Please reference M.3.2.1.2. and C.7.5 of the IFB.

3. G-3. PAST PERFORMANCE POINT OF CONTACT (POC): When should the contractor participate in the online evaluations, before or after the bid open?

Answer: Section G Past Performance evaluations will occur during the lifecycle of the awarded IDIQ contract(s) in response to this solicitation.

22 March

1. This is MIL-DTL-32707A. See figure 3 below:

Now, please read the below description:

3.5.14 Nylon tape. Nylon tape shall be used to secure the cord lock (see 3.5. 11 and figures 1 and J ) to the pinky side outer seam of the cuff. The tape shall be nylon, 3/8 or 5/16 inch in width, and conform to type III of MIL-DTL-5038

Based on the wording above, the nylon tape securing the cord lock should be lowered onto the cuff/hem underneath the stitch line. NOT where is it located in figure 3, which is above the stitch line. Please confirm where you intend the nylon tape that affixes the barrel lock to the glove to go.

Answer: The construction is correct as described and drawn. Nylon tape is secured above the cuff/hem stitchline. I attached a photo for reference. (See Reference 0001).

2. MIL-DTL-32707A, part 3.5.8 – Adjustable Lanyard does not define a finished length. Can you please confirm that a length is not required, and if a length is required, could you tell us what you want the length to be?

Additionally, is the adjustable lanyard a single component, or loop, that goes around the wrist, or is it a piece that is detachable from the hem?

Answer: Regarding the adjustable lanyard finished length, no, it is not defined in the spec. Figures 1 & 3 can be used as a guide. The adjustable lanyard is attached to the hem, it is sewn into the pinky side inside lining seam. It is not detachable and is used to secure the mittens to the wrist when not in use.

20 March

1. After reviewing the IFB, we wanted to gain clarity on the below- 52.246-11 Higher-Level Contract Quality Requirement (Dec 2014)

(a) The Contractor shall comply with the higher-level quality standard(s) listed below.

ISO 9001:2015 or equivalent

Our understanding is that the Contractor must comply with the standards of ISO 9001:2015 not that they necessarily need the certification, correct? If they do need the certification, do they need it at time they submit their response, or if they are in the process and will have in time for award, would that meet the requirement?

Answer: A third-party certification is not required. The Contractor will need to provide documented evidence that they have a Quality Management System in use at the company that conforms to the ISO 9001-2015 standard. A quality management system (QMS) is defined as a formalized system that documents processes, procedures, and responsibilities for achieving quality policies and objectives. The QMS should define the Responsibilities of Management; Management of Resources and an organization’s work environment; Product realization, including the steps from design to delivery; Measurement, analysis, and improvement of the QMS through activities like internal audits and corrective and preventive action. QMS coordinates and directs an organization’s activities to meet customer and regulatory requirements and improve its effectiveness and efficiency on a continuous basis.

Quality management systems should address an organization’s needs; however, the elements all systems have in common include and may not be limited to:

•The organization’s quality policy and quality objectives
•Quality manual
•Procedures, instructions, and records
•Data management
•Internal processes
•Customer Satisfaction from product quality
•Improvement opportunities
•Quality analysis

14 March

1. Follow-up question: You wrote on March 7th:

Answer: There is a leather pinky gusset which is seamed along the side of the ring finger. Due to the visual angle of the drawn figure (below), it is not pictured.

Can the government confirm that this is ALSO a single needle topstitch?

Answer: It is also a single needle topstitch for the stitch within the green circle.

13 March

1. Do you by chance have the ability to send the patterns in a DXF or DXFMA format?

Answer: Pattern files for CWGS will only be provided in Gerber AccuMark format. Please refer to Section L.2.1.1. of the solicitation: “Government patterns will be provided in electronic format in a recent Gerber AccuMark version. For contractors without access to compatible AccuMark CAD and/or plotting capabilities it is recommended to utilize a 2nd party Pattern Service for pattern conversion and/or plotting.”

2. (Grammatical edit to answer of previous question on March 6th) - Can the government please read the bolded statements below pulled from the solicitation and clarify exactly how they would like everything to be packaged?

D.1 PACKAGING AND MARKING

Contractor shall package the CWGS as complete kits. A CWGS kit shall contain one pair (a pair consists of one left and one right component) of each of the four CWGS components of matching sizes. The CWGS kits shall be packaged in clear plastic bags.

The plastic bags shall have a white sticker label stating the item nomenclature (“Cold Weather Glove System”), contract number, Delivery Order number, and the CWGS kit Management Control Number (MCN) in human readable and barcode formats. Each CWGS kit shall include a Graphic Training Aid (GTA) as outlined in the Statement of Work (SOW).

Once bagged, the CWGS kits shall be packaged in accordance with the Attachment 0005 – Shipping Instructions) included in Section J.

The individual component pairs shall be packaged in clear plastic bags. The plastic bags shall have a white sticker label stating the component nomenclature, contract number, Delivery Order number, and appropriate National Stock Number (NSN) in human readable and barcode formats. Only Intermediate Cold Weather Glove pairs shall be packaged with a GTA as outlined in section C.3 of this SOW.

Once bagged, the individual component pairs shall be packaged in accordance with the Shipping Instructions included in Section J.

All kits and components must include labeling in accordance with labeling instructions provided in Section J. Individual components do not need to be bagged separately within a kit It says that individual components do not need to be bagged separately at the end, but above that, it says that each bag has to have the NSN and other info on the outside of the bag. In that case, that would suggest that in order to adequately label everything, each part of the CGWS DOES need to be bagged separately inside one large bag that also has a label indicating CGWS Kit.

Answer: The gloves will be required to be delivered in two possible configurations: 1. Complete Kits or 2. Individual Components. This is outlined in the CLIN structure. When delivered as Complete Kits, the individual components do not have to be individually bagged. Instead, all the components are packaged in one large kit bag that includes the four unbagged components. When delivered as Individual Components, then each pair must be packaged in a bag.

11 March

1. Can you confirm that patterns are available on DIBBs?

Answer: They are not available on DIBBs. Pattern requests shall follow the procedures listed in Section L.2.1.1. of the IFB.

7 March

1. The stitch circled in RED appears to be a single-needle topstitch, but is not referenced anywhere in the specification MIL-DTL-32709A. Can your team confirm that this is supposed to be a single needle topstitch, double needle topstitch, or clean finish?

Answer: This should be a single needle topstitch

2. Look at the green circle. The pattern file shows a seam here. Can you confirm whether or not there should be a seam here? Can you also confirm the date of the most recent pattern file (and send to me if possible)?

Answer: There is a leather pinky gusset which is seamed along the side of the ring finger. Due to the visual angle of the drawn figure (below), it is not pictured.

6 March 1 Is the Government able to update the specifications in a way that allows us to copy and paste text? It appears that the text in all three specs for the CGWS is rasterized as outlined paths instead of text that you can highlight. This makes it extremely challenging to navigate the document as we cannot use the Find feature to search for keywords.

Answer: Vendors can use the text recognition function in PDF in order to make the files searchable. Additionally, vendors can choose to use PDF to convert the files to Word format if they wish to copy/add text as they work on their proposals. We put two identical files for Attachments 0002, 0003 and 0004 are posted on SAM. One larger file has already gone through text recognition.

2 Can the government please read the bolded statements below pulled from the solicitation and clarify exactly how they would like everything to be packaged?

D.1 PACKAGING AND MARKING

Contractor shall package the CWGS as complete kits. A CWGS kit shall contain one pair (a pair consists of one left and one right component) of each of the four CWGS components of matching sizes. The CWGS kits shall be packaged in clear plastic bags.

The plastic bags shall have a white sticker label stating the item nomenclature (“Cold Weather Glove System”), contract number, Delivery Order number, and the CWGS kit Management Control Number (MCN) in human readable and barcode formats. Each CWGS kit shall include a Graphic Training Aid (GTA) as outlined in the Statement of Work (SOW).

Once bagged, the CWGS kits shall be packaged in accordance with the Attachment 0005 – Shipping Instructions) included in Section J.

The individual component pairs shall be packaged in clear plastic bags. The plastic bags shall have a white sticker label stating the component nomenclature, contract number, Delivery Order number, and appropriate National Stock Number (NSN) in human readable and barcode formats. Only Intermediate Cold Weather Glove pairs shall be packaged with a GTA as outlined in section C.3 of this SOW.

Once bagged, the individual component pairs shall be packaged in accordance with the Shipping Instructions included in Section J.

All kits and components must include labeling in accordance with labeling instructions provided in Section J. Individual components do not need to be bagged separately within a kit It says that individual components do not need to be bagged separately at the end, but above that, it says that each bag has to have the NSN and other info on the outside of the bag. In that case, that would suggest that in order to adequately label everything, each part of the CGWS DOES need to be bagged separately inside one large bag that also has a label indicating CGWS Kit.

Answer: The gloves will be delivered to be delivered in two possible configurations: 1. Complete Kits or 2. Individual Components. This is outlined in the CLIN structure. When delivered as Complete Kits, the individual components do not have to be individually bagged. Instead, all the components are packaged in one large kit bag that includes the four unbagged components. When delivered as Individual Components, then each pair must be packaged in a bag.

image1.png image2.png

File details come from the government source that posted it. Updated .