Amendment W50SLF24R0003 0004.pdf

PDF 1 MB Posted

Attached to
CORROSION CONTROL FACILITY B3407, HIANG, JBPHH, HI
Solicitation number
W50SLF24R0003
Issued by

About this file

This document is an amendment to a Request for Proposal (RFP) for the construction of a Corrosion Control Facility at Joint Base Pearl Harbor-Hickam, Hawaii. The purpose of the amendment is to incorporate an addendum, geotechnical report, and answers to questions related to the project drawings and specifications. The RFP offer due date remains September 3, 2024 at 4:30 pm HST. The solicitation is set aside for small businesses under NAICS code 236220 with a size standard of $45 million. The project includes repairs and renovations to an existing 2-bay maintenance hangar to accommodate the F-22 aircraft, such as upgrades to power, HVAC, fire suppression, plumbing, and electrical systems. The work also includes roof replacement, exterior and interior renovations, concrete and asphalt paving, and seismic upgrades. The contract duration is 550 calendar days after notice to proceed. The solicitation includes four government options for additional work.

View the file

Other files

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

KNMD 202094

AMENDMENT OF SOLICITATION/MODIFICATION OF CONTRACT

Except as provided herein, all terms and conditions of the document referenced in Item 9A or 10A, as heretofore changed, remains unchanged and in full force and effect.

15A. NAME AND TITLE OF SIGNER (Type or print)

30-105-04EXCEPTION TO SF 30

APPROVED BY OIRM 11-84

STANDARD FORM 30 (Rev. 10-83) Prescribed by GSA

FAR (48 CFR) 53.243

The purpose of this amendment of solicitation is to:

1. Incorporate Addendum No. 03 dated 26-Aug-2024.

2. Incorporate Attachment 10 - Geotechnical report, dated 26-Oct-2024.

3. Incorporate Questions and Answ ers related to the Project Draw ings and Specifications.

The RFP offer due date remains 03-Sep-2024, 4:30pm HST.

See summary of changes. All other terms and conditions remain the same.

1. CONTRACT ID CODE PAGE OF PAGES

1 24

16A. NAME AND TITLE OF CONTRACTING OFFICER (Type or print)

16C. DATE SIGNED

BY 27-Aug-2024

16B. UNITED STATES OF AMERICA15C. DATE SIGNED15B. CONTRACTOR/OFFEROR

(Signature of Contracting Officer)(Signature of person authorized to sign)

8. NAME AND ADDRESS OF CONTRACTOR (No., Street , County, State and Zip Code) X W50SLF24R0003

X 9B. DATED (SEE ITEM 11)

01-Aug-2024

10B. DATED (SEE ITEM 13)

9A. AMENDMENT OF SOLICITATION NO.

11. THIS ITEM ONLY APPLIES TO AMENDMENTS OF SOLICITATIONS

X The above numbered solicitation is amended as set forth in Item 14. The hour and date specified for receipt of Offer is extended, X is not extended.

Offer must acknowledge receipt of this amendment prior to the hour and date specified in the solicitation or as amended by one of the following methods:

(a) By completing Items 8 and 15, and returning 1 copies of the amendment; (b) By acknowledging receipt of this amendment on each copy of the offer submitted;

or (c) By separate letter or telegram which includes a reference to the solicitation and amendment numbers. FAILURE OF YOUR ACKNOWLEDGMENT TO BE RECEIVED AT THE PLACE DESIGNATED FOR THE RECEIPT OF OFFERS PRIOR TO THE HOUR AND DATE SPECIFIED MAY RESULT IN

REJECTION OF YOUR OFFER. If by virtue of this amendment you desire to change an offer already submitted, such change may be made by telegram or letter, provided each telegram or letter makes reference to the solicitation and this amendment, and is received prior to the opening hour and date specified.

12. ACCOUNTING AND APPROPRIATION DATA (If required)

13. THIS ITEM APPLIES ONLY TO MODIFICATIONS OF CONTRACTS/ORDERS.

IT MODIFIES THE CONTRACT/ORDER NO. AS DESCRIBED IN ITEM 14.

A. THIS CHANGE ORDER IS ISSUED PURSUANT TO: (Specify authority) THE CHANGES SET FORTH IN ITEM 14 ARE MADE IN THE

CONTRACT ORDER NO. IN ITEM 10A.

B. THE ABOVE NUMBERED CONTRACT/ORDER IS MODIFIED TO REFLECT THE ADMINISTRATIVE CHANGES (such as changes in paying office, appropriation date, etc.) SET FORTH IN ITEM 14, PURSUANT TO THE AUTHORITY OF FAR 43.103(B).

C. THIS SUPPLEMENTAL AGREEMENT IS ENTERED INTO PURSUANT TO AUTHORITY OF:

D. OTHER (Specify type of modification and authority)

E. IMPORTANT: Contractor is not, is required to sign this document and return copies to the issuing office.

14. DESCRIPTION OF AMENDMENT/MODIFICATION (Organized by UCF section headings, including solicitation/contract subject matter where feasible.)

10A. MOD. OF CONTRACT/ORDER NO.

2. AMENDMENT/MODIFICATION NO. 5. PROJECT NO.(If applicable)

6. ISSUED BY

3. EFFECTIVE DATE

27-Aug-2024

CODE

USPFO HI 154 MSC

360 MALAMA BAY DRIVE

JBPHH HI 96853-5517

W50SLF 7. ADMINISTERED BY (If other than item 6)

4. REQUISITION/PURCHASE REQ. NO.

CODE

See Item 6

FACILITY CODECODE

EMAIL:TEL:

W50SLF24R0003

SECTION SF 30 BLOCK 14 CONTINUATION PAGE

SUMMARY OF CHANGES

SECTION 00 10 00 - SOLICITATION

The following have been modified:

00 10 00

SECTION 00 10 00 SOLICITATION CONTRACT FORM

Detailed Offer Spreadsheet must coincide with the work identified in SOW, Contract drawings and specifications for PROJECT NO. KNMD202094 CORROSION CONTROL B3407. Prices must include all applicable sales tax, overhead and profit. CLIN 0001 is a total of subCLINS 0001AC through 0001AO.

CLIN DESCRIPTION QTY UNIT TOTAL PRICE

0001 F-22 ALTER CORROSION CNTL B3407 1 JOB

0001AC

REPAIR DRAINS AND OIL WATER SEPARATOR

(522)

1 JOB

0001AD REPAIR VENTALATION (522) 1 JOB

0001AE UTILITIES, INTERIOR PIPING (522) 1 JOB

0001AF REPAIR ELECTRICAL (522) 1 JOB

0001AG SEISMIC REPAIRS (522) 1 JOB

0001AH

REPAIR FLOOR F-22 CONFIG/GROUNDING

(524)

1 JOB

0001AI REPAIR ROOF (524) 1 JOB

0001AJ REPAIR HANGAR DOORS TO F-22 (522) 1 JOB

CLIN DESCRIPTION QTY UNIT TOTAL PRICE

0001AK REPAIR EXTERIOR (524) 1 JOB

0001AL

REPAIR HANGAR DOOR CONRETE PAVED

AREA (522)

1 JOB

0001AM

REPAIR RESTROOMS/SHOWER/LOCKER AREA

(522)

1 JOB

0001AN REPAIR FALL RESTRAINT SYSTEM (524) 1 JOB

0001AO

ENERGY MEASURES AND SUSTAINABILITY

(524)

1 JOB

0002 OPTION-01: KALWALL (524) 1 JOB

0003 OPTION-02: PAVING (522) 1 JOB

0004 OPTION-03: 5-COAT EPOXY (524) 1 JOB

0005 OPTION-04: ENTRY LOGO (524) 1 JOB

TOTAL

TABLE OF CONTENTS

SOLICITATION, OFFER, AND AWARD SF 1442 and SF 1442 BACK

SECTION 00 10 00 – PRICING SCHEDULE, NOTES

SECTION 00 21 00 – INSTRUCTIONS, CONDITIONS AND NOTICES TO OFFERORS

SECTION 00 21 16 – SUBMISSION REQUIREMENTS AND INSTRUCTIONS

SECTION 00 22 16 – PROPOSAL EVALUATION AND BASIS FOR AWARD

SECTION 00 45 00 – REPRESENTATIONS & CERTIFICATIONS

SECTION 00 70 00 – CONTRACT CLAUSES

SECTION 00 73 00 – WAGE DETERMINATION

SECTION 01 00 00 – GENERAL REQUIREMENTS

ATTACHMENT 1 – STATEMENT OF WORK, dated 16-Apr-2024 ATTACHMENT 2 – PLANS Project No. KNDMD202094, dated 1-Aug-2024 ATTACHMENT 3 – SPECIFICATIONS VOL 1 Project No. KNMD202094, dated 1-Aug-2024 ATTACHMENT 4 – SPECIFICATIONS VOL 2 Project No. KNMD202094, dated 1-Aug-2024, Addendum No. 01 dated 7-Aug-2024.

ATTACHMENT 5 – JBPHH/JB2 FORM 0-180

ATTACHMENT 6 – SECNAV 5512 BASE ACCESS FORM

ATTACHMENT 7 – Addendum No. 2 dated 20-Aug-2024.

ATTACHMENT 8 – GEOTECHNICAL REPORT, dated 6-Oct-2010 ATTACHMENT 9 – Addendum No. 3 dated 26-Aug-2024.

ATTACHMENT 10 – GEOTECHNICAL REPORT, dated 26-Aug-2024

EXHIBIT A - Performance Relevancy Questionnaire EXHIBIT B - Subcontractor Information and Consent Form EXHIBIT C - Reference Questionnaire package EXHIBIT D - Letter of Commitment of Key Subcontractor and/or Key Personnel

SECTION 00 10 00 NOTES

1. Instructions for the preparation of proposals are located in Sections 00 21 00, 00 21 16 and 00 22 16.

2. Offeror’s attention is invited to the insurance requirement contained in this solicitation (FAR Clause 52.228-5 Insurance – Work on a Government Installation). Certification of the required coverage for the prime contractor shall be furnished prior to beginning work on this contract, and the Contracting Officer may request evidence of the required insurance at any time during the life the contract.

3. Reference DFARS Provision 252.236-7008, Contract Prices – Bidding Schedules. The term “Bidding Schedule” shall also be construed to mean “Offer Schedule” or “Schedule”. The terms “bid” and “offer”, and “bidder” and “offeror” shall be construed as having the same meaning in this solicitation and resulting contract.

4. Line items 0002 through 0005 are Option Line Items. See FAR provision 52.217-5 Evaluation of Options, and FAR clause 52.217-7. Option lines items are shown in plans and specifications as ABIs. Line item 0002, Option 1 is ABI 1. Line item 0003, Option 2 is ABI 2. Line item 0004, Option 3 is ABI 3. Line item 0005, Option 4 is ABI 4.

OPTION LINE ITEMS

ABI #1 – KALWALL

Base bid: 2-inch Pre-Fabricated Insulated Metal Wall Panels.

OLI: Install New Translucent Fiberglass Wall Panels.

ABI #2 - PAVING

Base bid: Other than asphalt paving for site civil utility work, no other repairs to existing asphalt paving.

OLI: Replace with New Approximately 776 SY Asphalt Pavement.

ABI #3 – 5-COAT EPOXY

Base bid: Fuel-Resistant Flooring 3-Coat System on Hangar Bay 1 and 2 concrete floor.

OLI: Install FRRF 5-Coat System.

ABI #4 – ENTRY LOGO

Base bid: No Entry Logo.

OLI: Furnish and Install Building F-22 Entry Logo Signage.

END OF SECTION 00 10 00

SECTION 00 70 00 - CONDITIONS OF THE CONTRACT

252.236-7001 CONTRACT DRAWINGS AND SPECIFICATIONS (AUG 2000)

(a) The Government will provide to the Contractor, without charge, one set of contract drawings and specifications, except publications incorporated into the technical provisions by reference, in electronic or paper media as chosen by the Contracting Officer.

(b) The Contractor shall--

(1) Check all drawings furnished immediately upon receipt;

(2) Compare all drawings and verify the figures before laying out the work;

(3) Promptly notify the Contracting Officer of any discrepancies;

(4) Be responsible for any errors that might have been avoided by complying with this paragraph (b); and

(5) Reproduce and print contract drawings and specifications as needed.

(c) In general--

(1) Large-scale drawings shall govern small-scale drawings; and

(2) The Contractor shall follow figures marked on drawings in preference to scale measurements.

(d) Omissions from the drawings or specifications or the misdescription of details of work that are manifestly necessary to carry out the intent of the drawings and specifications, or that are customarily performed, shall not relieve the Contractor from performing such omitted or misdescribed details of the work. The Contractor shall perform such details as if fully and correctly set forth and described in the drawings and specifications.

(e) The work shall conform to the specifications and the contract drawings identified on the following index of drawings:

PLANS Project No. KNDMD202094, dated 1-Aug-2024 SPECIFICATIONS VOL 1 Project No. KNMD202094, dated 1-Aug-2024 SPECIFICATIONS VOL 2 Project No. KNMD202094, dated 1-Aug-2024, Addendum No. 01 dated 7-Aug-2024.

ADDENDUM NO. 02 dated 20-Aug-2024 ADDENDUM NO. 03 dated 26-Aug-2024

(End of clause)

SECTION 00 73 00 - SUPPLEMENTARY CONDITIONS

The following have been added by full text:

ADDENDUM NO. 03

ADDENDUM NO. 03

Date: 26 August 2024

Subject: KNMD202094: F-22 Right Size: Corrosion Control B3407, HI/ANG, Hickam AFB, Honolulu, HI

FSB Project No.: FSB2021-555-00

NOTE: This Addendum forms a part of the Contract Documents and modifies the Original Documents dated 1 August 2024. Acknowledge receipt of this Addendum in the space provided on the Bid Form.

Failure to do so may subject the Bidder to disqualification.

ATTACHMENTS

Items in this addendum take precedence over the original bid documents. Items not specifically revised remain in effect. This addendum consists of (1) pages and the following attachments:

Specifications:

N/A

Drawings:

PD102 – FIRST FLOOR PLUMBING DEMOLITION PLAN

MODIFICATIONS TO THE DRAWINGS

ITEM 01.3-1 Refer to attached Sheet PD102 – FIRST FLOOR PLUMBING DEMOLITION PLAN, dated 26 August 2024:

Sheet PD102 is hereby revised and re-issued in its entirety to include removal of existing water fountain.

Replace Sheet PD102 dated 1 August 2024 with attached revised Sheet PD102 dated 26 August 2024.

Q & A - PROJECT DWGS & SPECS

KNMD 202094 Corrosion Control B3407, JBPHH-HI

QUESTIONS & ANSWERS FOR:

SOLICITATION W50SLF-24-R-0003

In relation to the Solicitation RFP

Dated 13-Aug-2024

1. Spec Section 21 13 13 Wet Pipe Sprinkler Systems, Fire Protection is missing in Volume 2

ANSWER: Addendum No. 01 issued to incorporate Specifications Section 21 13 13 Wet Pipe Sprinkler Systems.

For Questions 2 through 6 below:

Detail B3 on M-801 specifies the fuel vapor sensor to connect to the BMS. The BMS is supposed to alarm with the sensor is above setpoint and open the outside air damper and energize emergency exhaust fans.

Then, all exhaust emergency fans shall ramp up to full airflow capacity.

2. What manufacturer or local vendor installed/maintains the existing BMS (IE is it a Trane controls system, an Automated Logic system by Island Controls, a Delta system by American Controls, etc.)

ANSWER: There is an existing controller managing the main air handling unit, AHU-1 (E), that serves the current office space, it is believed to be Trane, contractor to verify. The design intent was to connect to this existing controller and updating programing to accept the fuel vapor sensor input and the emergency exhaust fan output.

3. Can it be assumed that this detail applies to each bay individually -- in other words, if one fuel sensor in the wash rack area trips, do the fans in the fuel maintenance/corrosion control bay need to ramp up, or do only the fans in the wash rack need to ramp up?

ANSWER: Only the fans in the bay that has the sensor detect high levels of fuel vapor in the air needs to turn on. If the wash rack sensor trips, then only the exhaust fans serving that bay needs to turn on.

4. Are all fans emergency exhaust fans? If not, please identify which fans are emergency and which are not. Please provide controls sequences for exhaust fans that are not emergency use.

ANSWER: All roof mounted exhaust fans in both hangars are emergency exhaust fans. EF-21 and EF-20 for the wash rack hangar. EF-7 and EF-6 for fuel maintenance hangar.

5. Do the emergency fans require VFDs to soft start or ramp up to full speed? Or is it the intent to use motor starters to achieve the ramp up? Is there a condition where the fans don't need to run at full speed?

If VFD's are required, please provide a specification for the VFD, bypass, and enclosure.

ANSWER: While fans are energized, where in normal operation or emergency operation, they are to run at full speed. Motor starters are needed, but no VFDs are required.

6. Most fans appear to have a wall switch connected to them. Is the switch a simple On/Off switch? If the switch is in the "off" position, and the fuel sensor trips, we assume the intent is for the BMS to override the switch in the "off" position and ramp up the fan. Please confirm.

ANSWER: Correct. Normal control for the fan operation will be through manual on/off wall mounted switches as shown. Design intent is for the fuel sensor to be able to override the wall switch to turn on the fans.

7. Ref Spec 01 14 00 Paragraph 1.3.3. Notes that KTR shall be working in an extg. building which is occupied. Do not enter the buildings without prior approval of the KO. Please advise if the building will be active and in-use by the occupants during construction.

ANSWER: As a Pre-Construction submittal prior to Notice To Proceed (NTP), the contractor is required to submit a Project Baseline Schedule per project specification. Once onsite construction starts, per approved scheduled by the Govt, occupant use of B3407 will be limited. The intent is to not have occupant use of B3407 interrupt the construction schedule and the contractor’s efficient use of hangar space, thereby avoiding the requirement for the contractor to phase construction execution around occupant use of the facility.

8. Furthermore, AD101 Note 9 notes for KTR to verify if equipment is not being used. Please advise if any Mechanical systems will be in use during construction.

ANSWER: There are no mechanical systems planned on being used during construction.

The existing condensing units ACCU-1 (E) and ODU are to be moved to the plan south side of the fire panel room 125, see MH100. The existing concrete pad for both units is to be demolished and repaired to be level ground. New concrete pads are to be poured and placed for the new locations of the existing condensing units.

9. Ref Spec 08 34 16. Spec notes that the Corrosion Control Hangar Doors are a delegated-design item.

Please advise if there are any approved providers. Please furnish the contact information for the adjacent F-22 building’s hangar doors.

ANSWER: The specification is written as an open-source performance standard. Manufacturers are to refer to qualifications for requirements. The AE has previously coordinated with the following companies for similar hangar door products; Industrial Door Contractors, Inc., Hangar Door Solutions LLC, Assa Abloy, and Fleming Steel Doors. This list of companies does not limit any other approved manufacturers from bidding that was not specifically mentioned.

Dated 14-Aug-2024

10. During the pre-bid walk, it was noted that the Men’s RR includes two shower stalls. One is shown on plan, ref A3/AD101. Please advise if there are any more discrepancies between the Restrooms per Plan versus existing. KTR did not enter the Women’s RR.

ANSWER: Demo plans should have shown both showers to demolish in the Men’s Restroom. The Women’s restroom shower is also to be demolished.

11. Spec 05 50 13 Part 2 Paragraph 2.8 and 3.8 reference Roof Hatch. Plans do not appear to indicate a new roof hatch, ref AE103. Please advise.

ANSWER: There is not a roof hatch in the project. The reference to a roof hatch in the specification can be removed.

12. We saw air barrier in the specification 07 27 19.01 but not in the plans. Please advise if air barrier is required.

ANSWER: This is a roof underlayment protective membrane that goes between the standing seam and the cover board. Please see wall section details accordingly, such as B2/AE501.

Dated 22-Aug-2024

13. On C-100 it appears that the S4 and S3 pipe from the existing sump pump and controls is shown existing to remain, on C-101 the S4 and S3 pipe is bolded out from the masonry wall to the new sump pump and existing manhole respectively. Is the existing S4 and S3 pipe in this area to be demolished and reinstalled new?

ANSWER: The existing sewer pipes between the sump pump MH and the storage tank structure, and from the structure to the existing sewer MH shall be removed. New pipes shall be installed as shown on C-101.

14. On C-101 there is a new concrete slab extension where the proposed oil water separator will be set. Detail A1 on C-500 appears to be the detail showing the proposed work. Please confirm the contractor will excavate footprint for proposed slab and reuse the existing subgrade material as base.

ANSWER: Confirmed, Detail A1 shows the concrete slab extension for the oil-water separator. New slab extension shall be constructed over 6-in thick aggregate base course over compacted subgrade. The contractor shall excavate as required to install the new concrete and base.

15. The plans do not show a construction boundary or fencing/environmental protection. Both spec sections 01 50 00 and 01 57 19 speak to a fencing/dust screen/bio sock/equipment clean out area. With the proximity to the active jets, we would assume that these protections would need to be in place. Also, without a designated site area, we are unable to assess if we need to file for an NPDES permit or develop a SWPPP. Please advise.

ANSWER: Fencing/dust screen are required. Locations shall be as directed by the Contracting Officer.

Contractor shall assume that the entire perimeter of the site, including the hangar and ancillary buildings, all excavated or disturbed areas as shown on the Plans, and the Contractor’s staging area, will require dust screen. Erosion and sediment control (biosocks) are required as directed by the Contracting Officer to prevent sediment from excavated areas and material stockpiles from leaving the project site or entering storm drains.

The disturbed area as shown on the Plans is less than 1-acre, and a NPDES permit is not required. Per Hawaii Department of Health, building interiors and asphalt milling areas are not considered disturbed areas for NPDES permitting.

16. The SOW indicates that the contractor personnel shall be licensed by the state of Hawaii and will need to provide a copy of said license to the CO at time of contract start. Some of the scope items on the plans will require contractors from the mainland. Can you please advise if this will be allowed?

ANSWER: Prime Contractor shall be licensed by the State of Hawaii. This requirement is not meant to extend to the prime’s subcontractor, suppliers, or vendor as the Govt contract is with the Prime Contractor only. Prime Contractor is responsible to ensure quality, safety, qualifications, and workmanship is in accordance with contract documents at no additional cost to the Govt.

17. How thick is the existing slab on grade within the hangar building? For example, the existing prep room and paint room where we are removing the slab for the grated containment area.

ANSWER: The original contract documents indicate the hangar bay concrete slabs to be 9” thick. All other slabs on grade are indicated to be 4” thick concrete. Note that in the existing Prep Room and Paint Room, the original documents indicate an 18” wide by 12” thick tie beam on Grid 6 that is integral with the slab. The tie beam in this area is to be cut and removed with the slab as required. These measurements will need to be verified in the field.

18. On drawing SF101 detail B1, please provide a detail of how the HSS8x2x1/4 beam is attached to the existing concrete wall at gridlines 1 and 10.

ANSWER: Existing W12x14 sloped steel roof beams on Grids 1 and 10 are to remain and the new HSS8x2x1/4 purlins are to bear on these beams. The sloped roof beams are shown in Elevation View C1/SF201. Weld as indicated in Detail A1/SF201.

19. On detail C2 on SF202, they call the new HSS cross beam a HSS 6x5x5/16, on detail C4 they call that same cross beam a HSS 6x3x5/16. which is the correct size?

ANSWER: The correct size is HSS6x3x5/16 for the new cross beam in Detail C2/SF202.

20. On detail D4 on SF401, they call out the L angle for the connection from the W16 to the W12 beam. What are the bolt details for this connection?

ANSWER: The 3” legs of the connecting angles shall bolt to the web of the relocated W12 beam with ¾” galvanized A325-N bolts. The 4” legs of the connecting angles bolt to the new W16 beam web. Provide

(2) ¾” galvanized A325-N bolts in horizontal short-slotted holes that are centered horizontally in the 4” legs.

21. On SF901 general note 2 indicates to clean and repaint all exposed steel. Please confirm this is only where the individual repairs are happening as shown in the details on this page and not the entire facility.

ANSWER: For Extent of all paint refer to IN001 Room Finish Schedule and Legend.

22. On S-002, detail C2, C3 & B2, is the contractor to assume that the angle 2x2x16 ga x 1'4" attached w/

(2) # 12 screws into the new HSS12x6x3/16 beam and existing 8" cold formed joists will be typical at each of the joist sections as shown on C3. Can ANG also confirm the quantity of joists connections there will be in total for the HSS12x6x3/16 beam connection?

ANSWER: Provide (2) angle 2x2x16 ga at each pair of existing cold-formed joists. The original contract documents indicate the existing joist spacing to be 24” on center. Assume 10 locations for the work shown in Detail C2/S-002.

23. Can ANG please describe the areas of the building that will be occupied? A. Will these areas require temp power? Temp water? B. Will temporary restrooms be required for the ANG staff? C. Will temporary storage be required for ANG FF&E? and if so what FF&E is required to be salvaged and stored during construction (other than the appliances noted on the plans)?

ANSWER: Equipment storage rooms would be occupied until the end-users can fully vacate. Temp water and power will not be needed. Temp restrooms will not be needed. No FF&E will be provided by the Govt other than those noted in the plans.

24. On IN101 the mechanical room 121 is hashed which means existing to remain and that no floor finishes are required. However, Keynote 9 on AD101 indicates the removal of the mechanical pads and to confirm locations and dimension and repair for new finishes. Can you please describe what is required for patching/finishes once the mechanical pads have been removed?

ANSWER: Mech 121 and Fire/Elec 120 to receive CONC1 floor finish. Refer to Spec Section 02 41 00 Demolition 3.1.7 Concrete and 3.1.14 Patching for patching/finishing requirements.

25. Please see attached marked up photo for the large louvers that are slated for removal and possible salvaging of existing z-girts for reinstallation. Can you confirm that our annotations are correct, and if not please provide clarifications.

ANSWER: Refer to reissued Sheet SF201 for clarification of louver framing demolition and new girt framing at the hangar walls along Grid A.

26. Can you please confirm what items are to be costed in the 0001AO "Energy Measures & Sustainability" line item on the bid schedule?

ANSWER: New light fixtures.

27. Specification section 01 57 19 speaks to an MS4 permit (sub sec. 1.2.10) to obtain an NPDES permit (sub sec 1.2.11 & 3.2.1)

Statement:

MS4 permit is for discharge to a municipal sanitary sewer system and does not require an NPDES. NPDES discharges to U.S. waters and does not require an MS4 permit.

Question:

Which permit will be required for this project? Note: This project at present does not meet minimum requirement to have to file for an NPDES.

ANSWER: A NPDES permit is not required based on the disturbed area shown on the Plans.

28. Plan pages C-100 & C-101 show “bore” locations.

Question:

Does ANG have access to the results/geotechnical reports associated with these locations?

ANSWER: Reference geotechnical report prepared by Geolabs, Inc. dated October 6, 2010. See attached.

29. Plan pages call for no specific environmental protection. Specification section 01 57 19 – 1.4 Environmental Protection Requirements is very vague.

Question:

Should general BMP’s following normal regulations be followed? Are there any protections needed for adjacent aircraft, materials, or personnel?

ANSWER: Contractor shall install BMPs following typical Hawaii Department of Health regulations to prevent sediment from storm water runoff from leaving the project site. Fencing/dust screen are required to protect surrounding buildings and aircraft. Locations shall be as directed by the Contracting Officer.

Contractor shall assume that the entire perimeter of the site, including the hangar and ancillary buildings, all excavated or disturbed areas as shown on the Plans, and the Contractor’s staging area, will require dust screen.

30. Can you please confirm where our crane can and cannot be located during construction?

ANSWER: Crane location dependent on type of crane, FAA permit approval, and lift plan approval.

31. KN14 on AE101 states that the contractor is to inspect the condition of the existing wall and determine suitability for fire partition rating. Patch and repair any damaged areas of wall, fill existing penetrations, and repair to conditions necessary to meet the expected rating of the wall. Some of these areas we were not allowed to go on the site visit. Can we get pictures of these partitions to get an idea of the repairs necessary? Also, can you confirm that the repairs are minor patch and repair? Example: old penetration holes that need to be patched, gouges in the wall, etc.

ANSWER: Pictures are not to be made available without permission from the base. Current understanding is that these walls will require minimal repair, possibly to include re-caulking at head of wall, and some patching of existing penetrations. There may be some light cracking or missing portions of tile to be repaired in extreme cases.

32. On AE110 detail A1, the keynote one states the electrical will show the locations, but I could not find them, can you please let me know where the grounding receptacle striping locations are shown on the plans?

ANSWER: Grounding locations are existing to be re-used, and are to be verified on location. Base to locate and coordinate at existing locations.

33. On Keynote 1 on AE151, it states that the existing building structural frame is to be painted. Can you please confirm if all exposed steel is to be painted (for example: monorail frame and supports, exposed purlins/girts/new HSS beams/C-Channel/Fall Restraint System/Etc.)?

ANSWER: The purpose for the note is to call out the existing building structure. Any exposed existing structure in the hangar bays or other occupied areas are to be painted. Any new and exposed structure in occupied areas are also to be painted, per schedule.

Per IN001 General Notes: K. All exposed vertical steel framing (including columns, brace framing, etc.)

shall receive semigloss paint to match adjacent wall, UNO.; L. Where exposed structure ceilings are scheduled to receive paint, the exposed ceiling and all structural elements shall be painted with the scheduled paint color.

34. On detail B1 “Partition Types” on A-0002, it is stating the need for a UL Joint assembly with a HW-D- 0039 Head Condition with steel angle supports to the deck. The three areas where M8 is shown on AE101 are openings that used to be doors or pairs of doors, and the infill will not go to the deck. Can you confirm where the condition shown on the detail B1 on A-0002 would be applicable?

ANSWER: The three locations shown for the use of wall type M8 are correct. The term ‘to deck’ may be replaced with the term ‘to underside of existing block’.

35. On detail B1 on A-002, are the I & F partitions supposed to have unfaced acoustical batts?

ANSWER: Wall types I and F on detail B1, sheet A-002, do not require acoustical batts. The note may be removed.

36. On spec section 11 94 00 Roof Top Fall Protection Anchors, subsection 2.2.2 states the posts shall be attached by means of toggle bolts to the structural steel deck, under subsection 3.2 letter b. it states that the roof anchors must be installed by welding to the roof structure as indicated on the drawings. On detail B3 on AE502, it suggests that the roof top anchors are bolted to the seam on the standing seam roof panels via screw clamps. Prime Contractor is currently working with Sub-Contractor to figure out how this system will be attached so that it is safe and reliant. We will have follow-up questions for this installation, but can the architect direct us on which method of installation is preferred? I would imagine that attaching the anchors to the standing seam would help retain the roof warranty whereas if you weld or start poking holes through the roof with a sub framing attachment, it will probably void the roof warranty, but it will be up to Sub-Contractor to decide if they are comfortable with the how the system is attached if they are going to take liability along with the installer of the system.

ANSWER: The fall-protection anchors are to be attached to the standing seam. Detail B3/AE502 is shown correctly.

37. On detail B3 on AE502, the plans indicate a safety cable attached to the roof top anchors. Please see attached annotated drawing. Can you please confirm that the this is the layout that the ANG wants for the cable?

ANSWER: The provided drawing appears to match the Roof Plan per sheet AE103. ANG has approved of the plans.

38. On AE401, the urinal partition is not listed as an item for the contractor to procure and install. I could not find it in the spec manual either. Is this by others?

ANSWER: Urinal Partitions are by contractor. Refer to Spec 10 21 13 Toilet Compartments 2.3.2 Urinal Screens.

39. On sheet IN0001 under wall finishes “MLP1” states that there is a metal liner panel on the North, South, East & West walls of the Fuel Maintenance/Corrosion Control Hangar and the Wash Bay Hangar, but no details show a liner panel or a wainscot liner panel. Can you please let us know if there is a full height liner panel required in these rooms? We have seen the single liner on the interior side of the hangar door, but no where else. Please advise

ANSWER: There are no liner panels on the interior of the hangar bays except on the interior side of the new hangar doors.

40. On IN0001 there is a material called out under “Misc” called “Railing Paint”. Can you please tell us where the railing is that requires PT9 paint?

ANSWER: Paint the Access Ladder in the Janitors Closet PT9.

41. On IF101 general note G, it states that the contractor is responsible for coordination of final locations for power and data for the furniture, equipment, and furniture systems with vendor. Can you please verify that the electrical and communications drawings contain all of the infrastructure necessary for the above furniture/equipment/furniture systems and we are only required to move said infrastructure to the vendors required location?

ANSWER: Drawings EP101 and ET101 show new power and data infrastructure required for new furniture power and data drop locations. All other existing receptacles and data drops are to remain unless noted on ED101. Contractor to coordinate with base & FF&E consultant for final arrangement.

42. Per spec section 11 94 00, sub section 2.1.3 Trolley, can you please confirm that the 3M DBI-SALA Trolley is acceptable?, and can you confirm if ANG would prefer the 2103147 (Stainless Steel) or 2103143 (Galvanized Steel)? If this trolley is not acceptable, can ANG provide a make and model that is acceptable with the understanding that a product of equal standards can be procured?

ANSWER: Stainless steel 3M DBI-SALA Trolley is acceptable. Stainless steel or Galvanized steel are both acceptable by the AE if they meet the requirements.

43. Please advise if ASTM D1557 can be utilized in-lieu ASTM D4253/D4254 to determine the density of the structural fill.

ANSWER: The Modified Proctor test (ASTM D1557) in lieu of ASTM D4253 is acceptable for determining the maximum density of soil.

44. Please advise if temporary electrical and water sources will be available for construction site and field offices.

ANSWER: Refer to Solicitation RFP Section 00 21 00, Paragraph 10. INFORMATION REGARDING

AVAILABILITY OF UTILITY SERVICES.

45. Will the foam recovered from the existing suppression system be off hauled as hazardous? Can the ANG describe how we are supposed to dispose of the foam recovered from the existing suppression system?

ANSWER: Contractor to test, containerize foam, and stockpile at site. Govt to haul off and dispose.

46. On FA100, general note 4, it states that all existing and new FA conduit shall be painted red or marked with red bands every 20 feet. Can you confirm if the existing FA conduit does not meet these criteria currently?

ANSWER: The current FA conduit does not have red paint or red bands at 20’ intervals and this will need to be added.

47. On Sheet SF101, please confirm the rigid steel frame along GLs 5 and 6 are existing.

ANSWER: The rigid steel frames along Grids 5 and 6 are existing that are to remain.

48. Due to the project’s proximity to the airfield, please advise if a crane will be allowed on the jobsite.

ANSWER: Crane is allowed. Crane location dependent on type of crane, FAA permit approval, and lift plan approval.

49. On Sheets SF901 and SF902, General Notes No. 3 states to assume a bid quantity of 24 individual anchors for the work shown in Details A1, A4, C1, and C4/SF901 and A1 and A4/SF902. Please advise if this bid quantity of 24 is the total quantity expected during the whole project; or if this bid quantity is the expected quantity for each detail.

ANSWER: The bid quantity of 24 is the expected total combined number of threaded anchors requiring repair as indicated in Details A1, A4, C1 and C4/SF901 and Details A1 and A4/SF902 (sheet keynotes 1 and 2).

50. On Sheets SF901 and SF902, General Notes No. 4 states to assume a bid quantity of 4 cross bracing connections for the work shown in Details C1 and C4 /SF902. Please advise if this bid quantity of 4 is the total quantity expected during the whole project; or if this bid quantity is the expected quantity for each detail.

ANSWER: General Note 4 applies only to Details C1 and C4/SF902. The bid quantity of 4 is the expected total combined number of bracing connections requiring repair as indicated in Details C1 and

C4/SF902.

Dated 27-Aug-2024

51. Paragraph 36 of RFP Section 01 00 00 notes “Site Superintendent: The Contractor’s Site Superintendent shall have: (1) a minimum of 5 years of experience working on projects similar in size and scope to the solicited project, or (2) 10 years of experience as a Site Superintendent working in general construction areas that included extensive interactions with the Government.” However, referring to Paragraph 1.7.1 of Project Specifications Section 01 30 00, it states “Provide project superintendent with a minimum of 10 years experience in construction with at least 5 of those years as a superintendent on projects similar in size and complexity. The individual must be familiar with the requirements of EM 385-1- 1 and have experience in the areas of hazard identification and safety compliance. The individual must be capable of interpreting a critical path schedule and construction drawings. The qualification requirements for the alternate superintendent are the same as for the project superintendent.” Please clarify the position requirements that Offerors must adhere to.

ANSWER: Follow requirements per project specification.

52. Paragraph 36 of RFP Section 01 00 00 notes “Quality Control Manager: The QC Manager must be a graduate engineer, graduate architect, or a graduate of construction management, with a minimum of 5 years of construction experience OR a construction person with a minimum of 10 years of experience working on projects similar in size and scope to the solicited project.” However, referring to Paragraph

1.5.1.2 of Project Specifications Section 01 45 00, it states “The QC Manager must be an individual with a minimum of 5 years combined experience in the following positions: Project Superintendent, QC Manager, Project Manager, Project Engineer or Construction Manager on similar size and type construction Contracts which included the major trades that are part of this Contract. The individual must have at least 2 years experience as a QC Manager. The individual must be familiar with the requirements of EM 385-1-1 and have experience in the areas of hazard identification, safety compliance, and sustainability.” Please clarify the position requirements that Offerors must adhere to.

ANSWER: Follow requirements per project specification.

53. Referring to Paragraph 1.6.1.1.1 Additional Site Safety and Health Officer (SSHO) Requirements and Duties of Project Specifications Section 01 35 26, it is stated that “The SSHO may also serve as the Quality Control Manager. The SSHO may not serve as the Superintendent.” This is supported by Paragraph 1.5.1.1 of Project Specifications Section 01 45 00 that states “Provide a QC Manager at the work site to implement and manage the QC program, and to serve as the Site Safety and Health Officer (SSHO) as detailed in Section 01 35 26 GOVERNMENTAL SAFETY REQUIREMENTS.” Therefore, please confirm that Offerors may provide an individual to serve as both the SSHO and QC Manager, so as long as they meet the qualifications of both positions.

ANSWER: QC Manager may serve as an alternate SSHO during times of minimal work. The SSHO may not serve as an alternate QC Manager.

54. Please provide details showing what profile is to be used for the insulated metal wall panels.

ANSWER: The insulated metal wall panels are to have a flat profile. See Centria FWDS series for an example.

55. Hanger Door Details: Specification 08 34 16 mentions “tracks” and “wheels” in numerous places as well as electric motor 2.1.13. Plan page EP-101 note 18 shows an installation of 600v 30a disconnect for hanger door panel which is further verified in the line drawings on page EP-600. I have been unable to find any motor or track requirements in the drawings. Please advise.

ANSWER: The hangar doors are a delegated design. The size and location of the motors, wheels, and possible tracks are currently unknown.

56. Overhead Doors: Overhead door specifications 08 33 23 2.1 call for electric motor. Plans show no detail for a motor nor do the Electrical plans call for any wiring to support the motors. Are electric motors required for the doors?

ANSWER: The two new overhead doors 118C and 122E should have an integral electric motor option.

57. Spec Section 07 42 13, Paragraph 1.8 Warranty requires a 20 Year NDL Warranty for insulated Metal siding panels is not typical and may not be available from any manufacturers. Will the Government accept the manufacturers best available warranty for the materials in lieu of the 20-year NDL?

ANSWER: The Insulated Metal Wall Panel the base recommended to use as basis of design comes with a standard 20-year warranty against air and water intrusion.

58. Spec Section 07 42 13, Paragraph 2.2.1 Aluminum Sheet. Will the Government accept galvalume coated steel sheet metal insulated panels in lieu of aluminum if they are equal in quality and the best available warranty is provided?

ANSWER: Only the base COR can approve of a substitution request.

59. Spec Section 07 42 13, paragraph 2.2.2.5 Color. Will the Government accept the closest manufacturer standard color to Centria colors proposed in the finish schedule if the exact color noted is not available?

ANSWER: Only the base COR can approve of a color change. Colors were selected based on the standard color palette for the base exterior finishes.

60. 07 61 15.00 20, paragraph 2.1.1, will the Government accept galvalume coated sheet steel roofing in lieu of aluminum as long as the warranty and quality are equal or better than what is specified? Factory finish requirements appear to be a special order Coastal Finish that could be applied to galvalume sheet steel to meet requirements.

ANSWER: Only the base COR can approve of this substitution request. The base was very specific about what roof material they wanted.

61. 07 61 15.00 20, paragraph 2.1.1.4, Color – will the roofing color be selected from the manufacturer’s standard color that is closest match to the Centria color specified on the finish schedule?

ANSWER: Only the base COR can approve of a color change. Colors were selected based on the standard color palette for the base exterior finishes.

62. Plan AE501, Detail B2: Detail shows 8” of rigid insulation over metal deck with protection board as substrate to the metal roofing. The clips for the roofing will need to have 10” or longer screws to attach through the insulation to the metal deck. Can the thickness of rigid insulation be reduced by installing batt insulation within the purlin cavity?

ANSWER: The use of batt insulation between purlins reduces the effectiveness of the roof by creating a thermal bridge. Due to strict ASHRAE requirements on this building, the insulation must be kept over the metal girts so that a proper thermal break is maintained.

63. On PD102 keynote 1, the note indicates that we are to demolish piping back to mains and cap from the existing fixtures/associated piping. Can you confirm that the underfloor demo shown on PD101 will contain all areas of piping that will be removed back to the mains? If not, can you please indicate where other areas of piping demo are required back to the mains?

ANSWER: Locations for below slab piping removal are identified on PD101 per keynote 2 and shown on the drawing with associated symbol. Keynote 1 on PD102 is for above slab piping removal only. PD102 drawing have been updated per Addendum 03 to include existing water fountain removal.

64. Per MH100 general note A, it states to paint all exposed duct work. Can you confirm that all piping and equipment that is exposed in the ceiling shall be painted to match adjacent wall color with the exception of the fire sprinkler piping above ceilings/unfinished spaces/Fire Protection Room which can be red or red bans every 20’?

ANSWER: All exposed interior ductwork shall be painted to match existing color. This is not to be done in the two hangars and not to any piece of equipment. Only exposed ductwork within the building and not the hangars shall be painted.

65. Please confirm the large equipment, computers, and assorted FF&E (like desks, tables, chairs, etc.)

will be removed from the work areas by ANG, or will the contractor have to work around any equipment that will remain? We understand the appliances that we are required to remove and salvage for reuse.

ANSWER: Confirming large equipment, computers, and assorted FF&E (like desks, tables, chairs, etc.)

will be removed from the work areas by HIANG prior to the contractor starting work in the area. The intent is to avoid production and schedule impacts to the contractor scope of work on this contract

66. On EL101 general note A, it states that the contractor was to visit the site and field verify ALL electrical and telecommunications systems associated with the scope prior to bid. We were not granted access to the telecommunications equipment and electrical room. Can you please send photos of these systems?

ANSWER: Access was provided to during the site visit to all contractors. For those contractors that left the site visit early, the Govt is willing to do another site visit no later than Thurs, 29 Aug.

67. On EG301, keynote 1 indicates three areas as shown in exhibit A. Exhibit B below shows the air terminals with E-1, R-1, S-1, S-2 being the only 24” air terminals possible. Exhibit C shows all the locations of the air terminals, and none of them line up with the keynote 1 on EG301.

Is this keynote an error? If not, what is being shown on EG301?

Exhibit A

Exhibit B

Exhibit C

ANSWER: Keynote 1on Sheet EG301 is indicating lightning protection air terminals (Lightning Rods) as reflected on EG500 Detail C4.

68. We are requesting the approval of Surtreat TPS II and XII for spalling issue and corrosion control, can we use the Surtreat Solution product line?

See attached specs, reports, and info on these products and the product line. Refer to the 7 attachments with names prepended with "FHS" In addition, A. Can we use PolyLEVEL to fill the cavities under the concrete? See 3 additional attached supporting docs. Please remove the FHS Repel WB TDS.pdf from the supporting docs.

B. Can we use Sikaflex, a joint sealant, to repair cracks? See attached supporting docs.

ANSWER: The proposed products are acceptable structurally. It will be the responsibility of the contractor to ensure that this product does not void any of the warranty with all flooring products utilized on this project. Contractor must coordinate with manufacturers to ensure product compatibility, such as but not limited to, adhesion, grouting, epoxy, etc. and submit all final documentation to government for final approval as a substitution request.

69. Is there a hazardous material survey that has been completed? As an example, section 02 82 00 subsection 1.3.1.1 Wallboard/Joint Compound states that samples were tested and results were attached, but I cannot find the report. Please advise.

ANSWER: A recent hazardous material survey has not been completed for this project. All material expected to be disturbed with the existing facility of B3407 of this contract are deemed non-hazardous.

As of the contract scope of work per specification section 04 57 19 – ENVIRONMENTAL CONTROLS, the Contractor’s Environmental Protection Plan shall include sampling and analysis used for waste determination and classifications. These will be required prior to any standard disposal facilities allowing waste disposal.

70. Where is the existing underground oil/water separator located that needs to be removed? This is the described in 02 65 00 in the specifications manual.

ANSWER: The existing underground OWS and associated items are shown on Sheet C-100 and identified by the hatched area on the parking lot side of the hangar, adjacent to existing sump box 1.

Record drawings indicate only a general location and do not include any information on the capacity or dimensions of the existing OWS.

71. It has come to our attention that Centria no longer makes aluminum insulated panels. Aluminum is not available in the market anymore. The largest insulated panel suppliers are Centria, Metalspan & Kingspan. Kingspan in our opinion is the top in the industry both from a quality, cost and warranty standpoint especially if we package the roof with the siding, I think we can achieve a warranty fairly close to the one described in the spec manual. We also have concerns about the 4 layers of rigid insulation over the admin space. We feel that this will be a difficult installation and will ultimately give you issues over time. The Kingseam roof is a great product and can easily meet the R-Value you are trying to achieve. Please see attached substitution request and let us know if you need any more information to make an informed selection.

ANSWER: Kingspan or Metalspan panels are an acceptable alternative to the Centria panels that were used as the basis of design. Similar thickness and R-value will be required. Submit color samples for selection so that the desired color can be approximated to the Centria panels.

UFC 3-110-03 does not allow the use of insulated metal roof panels beyond the length of 25’-0”.

Therefore, we cannot design the roof to use the insulated metal panels because we will exceed the maximum length allowed.

(End of Summary of Changes)

File details come from the government source that posted it. Updated .