W50S98-21-B-0002 Amendment 2.pdf

PDF 216 KB Posted

Attached to
Building 402 Renovation Federal contract opportunity
Solicitation number
W50S98-21-B-0002
Issued by
Department of the Army Tennessee Army National Guard

About this file

This document package includes a solicitation and federal contract opportunity related to the renovation of Building 402 at McGhee Tyson Air National Guard Base in Tennessee.

The solicitation requests bids for a firm fixed price construction contract to renovate approximately 25,000 square feet of an existing classroom facility. Scope of work includes repair and replacement of interior walls, ceilings, windows, doors, mechanical and electrical systems. Construction must comply with UFC high performance building standards. The pre-bid conference was held on June 18, 2021 and the response due date was extended to July 21, 2021. The award will be made to the responsible bidder offering the most advantageous price. This opportunity is set aside exclusively for small businesses with a size standard of $39.5 million in average annual receipts. Liquidated damages are $458.72 per calendar day for delays in completion beyond the 365 day period.

The solicitation provides contact information, instructions for questions, and plans and specifications through the Contract Opportunities system on SAM.gov. Bidders must register with SAM.gov to access documents.

View the file

Other files for this federal contract opportunity

Other files attached to Building 402 Renovation, newest first.
File Type Posted
W50S98-21-B-0002 Bld. 402 - Abstract 1419.pdf PDF
W50S98-21-B-0002 Amendment 3.pdf PDF
Revised Drawings A16 and A33 (7.16.21).pdf PDF
Amendment 1 W50S98-21-B-0002.pdf PDF
Preproposal minutes W50S98-21-B-0002.pdf PDF
Pre-Bid Slides B402.pptx PPTX presentation
Sign in sheet 18 June 2021.pdf PDF
PSXE142002-B3-RESUBMISSION-DRAWINGS(F).pdf PDF
PSXE142002-B3-SPECS VOL-2.pdf PDF
PSXE142002-B3-SPECS VOL-1.pdf PDF
W50S98-21-B-0002 Solicitation.pdf PDF
Show all 11

On GovTribe

Work with this file on GovTribe

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

AMENDMENT OF SOLICITATION/MODIFICATION OF CONTRACT

Except as provided herein, all terms and conditions of the document referenced in Item 9A or 10A, as heretofore changed, remains unchanged and in full force and effect.

15A. NAME AND TITLE OF SIGNER (Type or print)

30-105-04EXCEPTION TO SF 30

APPROVED BY OIRM 11-84

STANDARD FORM 30 (Rev. 10-83) Prescribed by GSA

FAR (48 CFR) 53.243

REASON FOR AMENDMENT: TO INCORPORATE QUESTIONS AND ANSWERS 3-63 AND EXTEND BID DATE

1. Questions and Answ ers 3-64 are hereby incorporated in to this solicitation.

2. Bid due date is hereby extended until 21 July 2021 at 2:00 PM EST.

3. Please address all further communications to Lisa.Fingland@us.af.mil

1. CONTRACT ID CODE PAGE OF PAGES

J 1 12

16A. NAME AND TITLE OF CONTRACTING OFFICER (Type or print)

16C. DATE SIGNED

BY 14-Jul-2021

16B. UNITED STATES OF AMERICA15C. DATE SIGNED15B. CONTRACTOR/OFFEROR

(Signature of Contracting Officer)(Signature of person authorized to sign)

8. NAME AND ADDRESS OF CONTRACTOR (No., Street, County, State and Zip Code) X W50S9821B0002

X 9B. DATED (SEE ITEM 11)

09-Jun-2021

10B. DATED (SEE ITEM 13)

9A. AMENDMENT OF SOLICITATION NO.

11. THIS ITEM ONLY APPLIES TO AMENDMENTS OF SOLICITATIONS

X The above numbered solicitation is amended as set forth in Item 14. The hour and date specified for receipt of Offer X is extended, is not extended.

Offer must acknowledge receipt of this amendment prior to the hour and date specified in the solicitation or as amended by one of the following methods:

(a) By completing Items 8 and 15, and returning 1 copies of the amendment; (b) By acknowledging receipt of this amendment on each copy of the offer submitted;

or (c) By separate letter or telegram which includes a reference to the solicitation and amendment numbers. FAILURE OF YOUR ACKNOWLEDGMENT TO BE RECEIVED AT THE PLACE DESIGNATED FOR THE RECEIPT OF OFFERS PRIOR TO THE HOUR AND DATE SPECIFIED MAY RESULT IN

REJECTION OF YOUR OFFER. If by virtue of this amendment you desire to change an offer already submitted, such change may be made by telegram or letter, provided each telegram or letter makes reference to the solicitation and this amendment, and is received prior to the opening hour and date specified.

12. ACCOUNTING AND APPROPRIATION DATA (If required)

13. THIS ITEM APPLIES ONLY TO MODIFICATIONS OF CONTRACTS/ORDERS.

IT MODIFIES THE CONTRACT/ORDER NO. AS DESCRIBED IN ITEM 14.

A. THIS CHANGE ORDER IS ISSUED PURSUANT TO: (Specify authority) THE CHANGES SET FORTH IN ITEM 14 ARE MADE IN THE

CONTRACT ORDER NO. IN ITEM 10A.

B. THE ABOVE NUMBERED CONTRACT/ORDER IS MODIFIED TO REFLECT THE ADMINISTRATIVE CHANGES (such as changes in paying office, appropriation date, etc.) SET FORTH IN ITEM 14, PURSUANT TO THE AUTHORITY OF FAR 43.103(B).

C. THIS SUPPLEMENTAL AGREEMENT IS ENTERED INTO PURSUANT TO AUTHORITY OF:

D. OTHER (Specify type of modification and authority)

E. IMPORTANT: Contractor is not, is required to sign this document and return copies to the issuing office.

14. DESCRIPTION OF AMENDMENT/MODIFICATION (Organized by UCF section headings, including solicitation/contract subject matter where feasible.)

10A. MOD. OF CONTRACT/ORDER NO.

2. AMENDMENT/MODIFICATION NO. 5. PROJECT NO.(If applicable)

6. ISSUED BY

3. EFFECTIVE DATE

14-Jul-2021

CODE

USPFO TN 134 MISSION SUPPORT CONTRACTING

123 BRISCOE DRIVE

MCGHEE TYSON ANG BASE TN 37777-6227

W50S98 7. ADMINISTERED BY (If other than item 6)

4. REQUISITION/PURCHASE REQ. NO.

CODE

See Item 6

FACILITY CODECODE

EMAIL:TEL:

W50S9821B0002

SECTION SF 30 BLOCK 14 CONTINUATION PAGE

SUMMARY OF CHANGES

SECTION 00 10 00 - SOLICITATION

The required response date/time has changed from 16-Jul-2021 02:00 PM to 21-Jul-2021 02:00 PM.

SECTION 00 21 13 - INSTRUCTIONS TO BIDDERS

The following have been modified:

SECTION 00100 NOTES

SECTION 00100 INSTRUCTIONS, CONDITIONS, AND NOTICES TO OFFERORS

1. Description of the Project: The renovation of an existing classroom facility consisting of approximately 25,000 SF. The project includes but is not limited to the repair of: interior walls, ceilings, interior structural system support upgrade, windows, interior and exterior doors, exterior utilities, electrical, lighting, HVAC and controls, mechanical, plumbing, sound attenuation, and internal and durable surfaces; roof replacement and upgrades as necessary; paint, floor coverings, millwork, and caulk. All necessary exterior building waterproofing, utilities, new access pavements, repair of site access pavements, site improvements, fire protection and detection systems. Repair existing elevator cab with new finishes, doors, and upgrade all related support / controls as well as shaft equipment.

This project requires construction compliance in accordance with UFC 1-200-02, High Performance and Sustainable Building (HPSB).

2. Instructions to Bidders:

2.1. You are invited to submit a bid in response to our Invitation for Bids (IFB) entitled) W950S98-21-B-0002 titled Repair Building 402 PSXE142002 at McGhee Tyson ANG Base, TN.

2.2. As a result of this solicitation, the Government intends to award a Firm Fixed Price (FFP) contract resulting from this solicitation to the responsible bidder whose bid, conforming to the invitation for bids, will be most advantageous to the Government, considering only price.

2.3. This solicitation is set-aside 100% for small businesses.

3. Reserved

4. NOTICE OF PRE-BID CONFERENCE AND SITE VISIT:

4.1. A pre-bid conference will be conducted on 18 June 2021, 2:00 PM EST for the purposes of briefing on the bid requirements and answering questions regarding this solicitation. This conference will be held at the 134th Civil Engineering, Building 320 Post Avenue located on McGhee Tyson ANG Base, Louisville, TN. Interested Contractors are highly encouraged to attend the pre-bid conference. The site visit will be held following the conference.

4.2. Due to security conditions, all offerors must register to attend this conference and site visit. Email the following information for all attendees to Lisa Fingland at the following addresses: lisa.fingland@us.af.mil

Visitor’s Name Drivers License Number and State of Issue

4.3. This information must be provided in advance, 3 business days prior to the meeting, in order to ensure access to the military base and conference site and ensure adequate seating for the conference attendees. Even if you have access to the base you must register to ensure adequate seating. The furnishing of the above information is voluntary; however, your failure to furnish all or part of the requested information may result in the Government’s denial of your access to the pre-proposal conference. This information will be provided to the Base Security Forces who will authorize your entrance to the site.

4.4. Visitors must pick up their passes at the Installation’s Main Entry Gate prior to arrival. You will be required to present the following information upon arrival: (1) Vehicle Registration, (2) Valid Drivers License, (3) Proof of Insurance for Vehicle, (4) Safety Inspection and Car Rental agreement if applicable. Any of the above information furnished by you is protected under the Privacy Act and shall not be released unless permitted by law and/or you have consented to such.

4.5. Information provided at this conference or site visit shall not qualify the terms and conditions of the solicitation and specifications. Terms of the solicitation and specifications remain unchanged unless the solicitation is amended in writing. If an amendment is issued, normal procedures relating to the acknowledgment and receipt of solicitation amendments shall apply.

4.6. A record of the conference shall be made and furnished to all prospective bidders via posting at SAM.gov.

The record will include minutes of the meeting, including questions (on a non-attribution basis) and answers.

5. FORMAL COMMUNICATION, OFFEROR EXPLANATIONS:

5.1. Submit all questions in the format shown below by email to the contracting office at the addresses show below. Do NOT contact AE or Engineering personnel directly. Doing so will only delay your answer. All questions must come through the Contracting Office.

Subject Line: Reference No. SOLICITATION W50S98-21-B-0002 Email: lisa.fingland@us.af.mil

PRE-BID INQUIRY FORMAT

Date of Bid Inquiry: _______________

From: ______________________________ Company Name: ________________________________

Address:_____________________________________________________________________________

Phone Number: _____________________________ Fax Number:______________________________

Email address: ________________________________________________________________________

Bid Inquiry: (Please clearly state your question) (If sent via an attachment word docs are preferred to facilitate posting of answers to the master Q&A document.)

5.2. Any explanation desired by an offeror regarding the meaning or interpretation of the solicitation, or proposals, drawings, specifications, etc. must be requested in writing and with sufficient time allowed for a reply to reach bidders before the submission of their bid.

5.3. All questions and requests for information (RFI) must be received NOT LATER THAN the fifth working day prior to bid opening. OFFERORS ARE STRONGLY ENCOURAGED TO SUBMIT QUESTIONS EARLY IN

THIS PROCESS.

5.4. Any changes to the drawings, specifications, etc. will be issued in the form of an amendment. However, any answers that clarify or provide an interpretation to the drawings, specifications, etc. will NOT be posted via amendment but rather as a response to the RFI on SAM.gov at SAM.gov.

5.5. Receipt by the offeror must be acknowledged in the space provided on the SF 1442 or by returning a signed copy of the amendment by the time set for receipt of bids.

5.6. For security reasons, all technical and engineering data related to this solicitation will be distributed using the Contract Opportunities (SAM.gov) system. Plans and specifications are locked on SAM.gov and require Contractors to request explicit access from the Contracting Officer OR export controlled access through DLA. See complete instructions on SAM.gov. SAM.gov is a web-based dissemination tool designed to safeguard acquisition-related information for all Federal agencies. Interested bidders/offerors must register with SAM.gov before accessing the system.

5.6.1. Amendments, if/when issued will be posted toSAM.gov for electronic downloading. This will normally be the only method of distributing amendments prior to closing; therefore, it is the offerors responsibility to check the website periodically for any amendments to the solicitation. Websites are occasionally inaccessible due to various reasons.

6. BID REPOSITORY AND BID OPENING:

6.1. A bid repository is provided for hand carried bids and is located at 134ARW Contracting, building 123, McGhee Tyson ANG Base, Louisville, TN 37777. Hand carried bids must be deposited in the repository prior to the time established for opening of bids. Bidders are cautioned that they will be required to sign-in and obtain a visitor’s pass to enter the facility and should allow time to accomplish this. See instructions for obtain access to the base in the Site Visit instruction. Follow the same instruction for obtaining entry to hand carry bid. Late receipt of bids due to entry delays may not be deemed excusable and the Contracting Officer may declare the bid “late” in accordance with FAR 14.304.

6.2. The bid opening will occur at the time and date specified in Block 13 of the SF1442 McGhee Tyson ANG Base, Contracting Office, Building 123 at McGhee Tyson ANG Base, TN 37777. All interested offerors and their major subcontractors are encouraged to attend the bid opening.

7. WAGE DETERMINATION:

7.1. Construction Wage Rates are applicable to this project are General Decision Number TN20210077, Building, dated 01/01/2021 as shown in Section 00 72 00.

8. BID PREPARATION EXPENSES AND PRE-CONTRACT COSTS: This IFB does not commit the Government to pay costs incurred in preparation and submission of bids or for other costs incurred prior to award of a formal contract.

9. CLAUSES:

9.1. Clauses and provisions from the Federal Acquisition Regulation (FAR) and supplements thereto are incorporated in this document by reference and in full text. Those incorporated by reference have the same force and effect as if they were given in full text.

10. DISPOSITION OF UNSUCCESSFUL BIDS:

In compliance with FAR Subpart 4.8, the Government will retain one copy of all unsuccessful bids including the bid bond.

11. OFFERORS QUALIFICATIONS:

To establish its responsibility, the apparent low bidder may be requested by the Government prior to award, to submit a statement regarding his previous experience in performing comparable work, his business and technical organization, financial and bonding resources and plant available to be used in performing the work. This action may be requested to determine if the contractor is responsible.

12. Reserved.

13. Brand Name Requirements:

13.1 Monaco Fire Alarm and Mass Notification System

132.2 Schneider Electric Energy Management Control System

SECTION 01 00 00 - GENERAL REQUIREMENTS

The following have been modified:

CONFORMED RFI/AMENDMENTS

CONFORMED RFI/AMENDMENTS

Amendment 0001

1. Questions 1 and 2 are hereby incorporated in to this solicitation.

2. To add that the drivers license state of issue is required when requesting access to base.

Amendment 0001 Questions Question 1: Due to the fact that this solicitation requires us to “hold” our pricing for 90 calendar days for acceptance and given the recent uncertainty in materials and labor costs; would the government consider including the FAR Clause 52.216-4, Economic Price Adjustment for Labor and Material in this solicitation?

Answer 1: This clause will not be incorporated into the solicitation.

Question 2: Is hand deliver the only way to submit this proposal? Would be possible to allow EMAIL or MAIL as options so GCs out of state do not have to travel just to submit the proposal?

Answer 2: Email will not be acceptable due to the fact it is a sealed bid; however, mail is allowed. If you plan to mail your bid it is your responsibility to ensure it arrives before the bid opening time and to email me at lisa.fingland@us.af.mil to let me know a mailed bid is expected.

Amendment 0002

1. Questions and Answers 3-64 are hereby incorporated in to this solicitation.

2. Bid due date is hereby extended until 21 July 2021 at 2:00 PM EST

3. Please address all further communications to Lisa.Fingland@us.af.mil Amendment 0002 Questions Question 3: Specification Section 232113 – Hydronic Piping Part 3.1/B Piping Applications Specification states: Hot-water heating piping, aboveground, NPS 2-1/2 and larger, shall be the following: Type L, drawn-temper copper tubing, wrought-copper fittings, and brazed joints. Use the fewest possible joints. Is this the specification required or is this a misprint? Is this not to be carbon steel piping 2-1/2 and larger? If not is carbon steel acceptable?

Answer 3: Copper piping is required. Carbon steel is not acceptable.

Question 4: Specification Section 232113 – Hydronic Piping Part 3.1/D Piping Applications Specification states: Chilled-water piping, aboveground, NPS 2 and smaller, shall be the following: Type L, drawn-temper copper tubing, wrought-copper fittings, and brazed joints. Is this the specification required or is this a misprint? Is this not to be carbon steel piping 2-1/2 and larger? If not is carbon steel acceptable?

Answer 4: Copper piping is required. Carbon steel is not acceptable.

Question 5: Drawing M16/detail 7. Are coil kits with the multi-purpose valves acceptable for connections to fan coil units or do these need to be hard piped in with unions?

Answer 5: Coil kits for the fan coil units are acceptable as long as they comply with the piping details, e.g. types of valves, quantities of valves, locations of valves, bypass valve, etc.

Question 6: Drawing P8 fixture schedule does not provide model numbers for any of the fixtures as a basis of design nor does the specification. Will this be provided, or will we need to just base this off specification descriptions? Also, none of the plumbing fixtures are labeled with a fixture symbol can these be added.

Answer 6: See specification 224218 Plumbing Fixtures for acceptable manufacturers Question 7: Do the refrigerators need to be equipped with an ice maker box? If so, please specify model to be use.

Answer 7: Provide equipment as specified on drawing A25 or updated/replacement model.

Question 8: The existing Computer Room, Classroom 114 & Classroom 121 appear to have a raised computer room floor. I do not see it noted to be removed on sheet A1. Please confirm that this raised flooring is to be included in the selective demolition Answer 8: See note 31 on drawing A1 Question 9: Please define the limits of construction, approved lay down areas and contractor parking for this project.

Answer 9: This information is on the cover page of the drawings. If an additional or alternate location is needed/wanted it must be coordinated and approved through the COR.

Question 10: Is a specification available for the gutters and downspouts shown on sheets A18, A19 and A33? I have not been able to locate one.

Answer 10: Specification 074113.16 Standing-Seam Metal Roof Panels Question 11: Sheet C3 - what is the distinction between shaded and non-shaded areas of sidewalk?

Answer 11: Non-shaded areas are existing to remain.

Question 12: Trenching for site utilities will intersect existing shrubs and tree roots in several locations. What are the requirements for trees and shrubs that conflict with the work?

Answer 12: Existing vegetation is to be removed and saved replanted after work is completed.

Question 13: Can you get some clarification on the following issues in specification # 064113:

1). Item 1.4B.6 calls for AWI Certification Program requirement. Is this really required? Is experience substitutable?

2). Item 2.3E.6&7 calls for the cabinet veneers to be Blueprint matched with book,running,and sequenced matching. Is such a high grade finish required/wanted?

Answer 13: 1)Provide AWI Certification 2)Provide specified cabinet veneers Question 14: Can the interiors of the cabinets be white melamine?

Answer 14: No, Wood per specification.

Question 15: Are Material Substitution Request being considered for the Fluid Applied Resinous Floor? (See Attached) Answer 15: Substitution shall meet specification.

Question 16: Is there a specific teaching station? Are we providing it?

Answer 16: See A25 sheet for Teaching Station specification Question 17: Who is providing the media box?

Answer 17: Contactor shall provide per spec 275123.50 Question 18: Do they really need DVI? This is pretty much a dead in the video world Answer 18: YES DVI is required and still used on base Question 19: USB and HDMI can not be installed at the distances they show without active extenders? Should we include?

Answer 19: Yes, they should be included if required to make the system complete and usable.

Question 20: In regards to the cable tray installation, the placement shown on drawings E16 and E17 could be a lot better if it was allowed to be placed in the corridors. Is this something that can be changed if we win the opportunity? Also, do we need to include the cable tray in our quote or will this be in the Electricians scope?

Answer 20: Cable Tray is placed based on Mechanical ductwork placement. Any rearrangement shall be cooridate with Mechanical ductwork. Cable tray is part of the project scope.

Question 21: Are there any specs or information available about the NIPR antenna system? I’d like to know what type of cabling it requires. I’m planning to include it as part of the low voltage cabling quote.

Answer 21: It is assumed the question is referring to wireless NIPR access points. If so the access points require CAT6 connection back to comm room.

Question 22: All 23 series Questions are from Section 142423 –

1. -1 1.1 2. a. This is a Turn Key project followed by comments in b.-f. Considering the balance of specifications, is it safe to say that we are only responsible for the direct elevator portion of the proposal?

2. -13 1.5 A. Work By Elevator Included in the Base Bid 1., 2., 3., 4., 5., a. -d., j., l., n., o., p., q., - In reference to question above, should this not be Work Not Include or Work by Others since it involves other trades?

3. -17 Auxiliary Systems - Again, in regards to the above, A. Alarm systems, belongs in Electrical / Fire Alarms.

4. 18, 2.1, 12 GFCI should be by others.

5. -19, 2.1, 27. Pit ladder should be by others

6. -23, G. Elevator Contractor is only responsible for wiring from elevator to machine room, all devices, connections, and readers by others?

7. -24, .2.1 G Same as above for CCTV?

8. -25, 2.1 9/10 By others, installation of devices by others?

9. -31, 2.4 Machine Room Equipment - D. Does the existing pipe from the new machine to the jack (in the pit) need to be replaced? It would be unusual to do so.

10. -40, 2.8 Car Equipment, H. Car Door Hangers and Tracks. It is unusual to replace this if it works with new operator.

11. -42, 2.9 Finish A. 3. b. Delete as there is no bronze.

12. -45, 2.10 Signals B., C. D., D - Appears to be a duplicate.

13. -45, 2.10 Signals C. D., Cutting of walls for new boxes to be by others. The box at the first floor will be approximately 24" tall by 3" wide. The hoistway Access Switches boxes will be approximately 4” x 4”.

14. -53, 3.5 Demonstration B., Acceptance Testing – In regards to the acceptance testing and because the State of Tennessee will not inspect this property, will the Owner provide the 3rd party inspector?

Answer 22:

1. Elevator contractor will coordinate all work by others with the General contractor.

2. Section 1.5 A is work to be included in the base bid by the awarded contractor, the intent of the specification is TurnKey. 1.5 B is to be provided by the owner.

3. Auxiliary System is responsibility of the awarded contractor. The fire alarm system will need to be updated to comply with local code.

4. Contractor to ensure machine room and pit have GFCI to comply with local code

5. Contractor to ensure pit ladder complies with local code.

6. Correct

7. Elevator contractor to provide provisions for CCTV and card readers. Devices such card readers or CCTV to be provide by the owner, elevator contractor to provide wiring.

8. By elevator contractor

9. Yes the current set up does not have a shut off in the pit and one would need to be added and the new pipe will need to be modified in the machine room as well for the new pumping unit.

10. Tracks and hangers can be refurbished if set up with new operator can work with the existing conditions.

11. Yes it can be deleted

12. Option to reuse existing back boxes or provide new. Elevator contractor to determine.

13. Elevator contractor to determine components used and communicate with GC for location and size

14. Tennessee elevator inspector does perform inspections on base.

Question 23: 14243-1, 1.1 a. 2., Calls out the elevator as a 2500# car. Actual capacity is 4000#.

Answer 23: Elevator is 4000lbs.

Question 24: 14243-4, 1.1 D. 1. d., Does not list the year for the Code and as the State does not inspect here. Assuming 2016?

Answer 24: 2016 is correct. Elevator contractor to provide all code related items to be under the current code. The state does inspect here.

Question 25: Sheet T3, General Note 32 directs us to maintain watertight integrity of the building at all times. Due to the required demo of the existing roof system and the complexity of the new roof over frame system, a temporary waterproof membrane over the existing metal roof deck will need to be employed. Would it be acceptable to leave this membrane in place after the new roof system is installed?

Answer 25: This can be submitted once the project is awarded and credits can be negotiated.

Question 26: Sheet C1, Demo Notes 5, 6 & 14 direct us to remove grass and topsoil to accommodate hardscaping. Sheet C3 does not show hardscaping in most of these areas. Please clarify the intent.

Answer 26: C3 does indicate hardscaping areas as “stone hardscaping” All of those areas from the building to the sidewalks shall receive hardscaping.

Question 27: The hardscapes is specified on the drawings to be 12” of washed river slicks.

However there is a dimension of 18” beside detail 4/C4. Which is correct?

Answer 27: 12” washed river slicks are the correct dimension.

Question 28: If we excavate 12” down at trees and shrubs we will kill them. Should we excavate less and mound the river slicks up around the trees?

Answer 28: Trees are expected to be maintained. Mounding to the base of the tree is acceptable.

Question 29: Clarify the level, the standoff, and charge weight for the windows/glazing blast requirements. Are they in compliance with the revised DoD 4-010-01 2018 revision? Or the more stringent prior version?

Answer 29: Provide the product specified in the plans and specifications. The project was designed to meet applicable UFC 4-010-01 standards in place at that time.

Question 30: Section 14 24 23, 2.4. Machine Room Equipment, D: Does the existing pipe from the new machine to the jack (in the pit) need to be replaced? It would be unusual to do so.

Answer 30: See previous response #23.9 Question 31: Section 14 24 23, 2.8. Car Equipment, H: Please clarify, if we have to replace car door hangers and tracks. It is unusual to replace this, if it will work with a new operator.

Answer 31: See previous response #23.10 Question 32: Section 14 24 23, 2.9 Finish A, 3.b. Please delete as there is no bronze.

Answer 32: See previous response #23.11 Question 33: Specification Section 232113 – Hydronic Piping Part 3.1/B Piping Applications

Specification states: Hot-water heating piping, aboveground, NPS 2-1/2 and larger, shall be the following:

Type L, drawn-temper copper tubing, wrought-copper fittings, and brazed joints. Use the fewest possible joints.

Is this the specification required or is this a misprint? Is this not to be carbon steel piping 2-1/2 and larger? If not is carbon steel acceptable?

Answer 33: See previous response #3.

Question 34: Specification Section 232113 – Hydronic Piping Part 3.1/D Piping Applications

• Specification states: Chilled-water piping, aboveground, NPS 2 and smaller, shall be the following:

Type L, drawn-temper copper tubing, wrought-copper fittings, and brazed joints.

Is this the specification required or is this a misprint? Is this not to be carbon steel piping 2-1/2 and larger? If not is carbon steel acceptable?

Answer 34: See previous response #3.

Question 35: Drawing M16/detail 7. Are coil kits with the multi-purpose valves acceptable for connections to fan coil units or do these need to be hard piped in with unions?

Answer 35: See previous response #5.

Question 36: Drawing P8 fixture schedule does not provide model numbers for any of the fixtures as a basis of design nor does the specification. Will this be provided, or will we need to just base this off specification descriptions? Also, none of the plumbing fixtures are labeled with a fixture symbol can these be added.

Answer 36: See previous response #6.

Question 37: Do the refrigerators need to be equipped with an ice maker box? If so, please specify model to be use.

Answer 37: See previous response #7.

Question 38: In reading through the Waste Management specifications, the project requires a minimum of 75% by weight of all construction debris to be recycled and diverted from landfills.

In the Knoxville Geographical area, waste management companies have stopped offering landfill diversion services. Certain materials such as metal can be recycled, but general construction debris typically can no longer be separated or sent to recycling centers in the area, which have stopped accepting separated debris.

Answer 38: See Answer 39 Question 39: Can this requirement be amended so that all materials that are possible to be recycled will be handled as such, and the remaining materials can be disposed of in the only available manner, even if it means that the 75% goal is not achievable?

Answer 39: The government acknowledges the change in waste management availability within the local area. The contractor should aim to meet the percent tonnage with concrete, metal, carpet, ceiling tile and any other items still accepted.

Question 40: Electrical: On the second floor will fire rated poke-through floor boxes be acceptable? If so, can we get a basis of design?

Answer 40: Contractor to submit products that meet the specifications for review.

Question 41: Specification Section 232113 – Hydronic Piping Part 3.1/B Piping Applications :

• Specification states: Hot-water heating piping, aboveground, NPS 2-1/2 and larger, shall be the following:

Type L, drawn-temper copper tubing, wrought-copper fittings, and brazed joints. Use the fewest possible joints.

Is this the specification required or is this a misprint? Is this not to be carbon steel piping 2-1/2 and larger? If not is carbon steel acceptable?

Answer 41: See previous response #3.

Question 42: Please confirm that the liquidated damages are $458.72 each calendar day.

Answer 42: $458.72 is correct Question 43: Will the entire building be vacant for the duration of construction? Please confirm that no phasing is required.

Answer 43: Yes and yes.

Question 44: Please confirm Monaco as the Fire Alarm Vendor. Please provide contact information.

Answer 44: Confirmed for fire alarm and mass notification system– Contact information must be obtained by the Contractor.

Question 45: Please provide BMS Control vendor contact information if applicable Answer 45: BMS control vendor is Schneider Electric USA, Inc. Contact information must be obtained by the Contractor.

Question 46: Can a chute be utilized for demo out a 2nd story window?

Answer 46: Means and methods are the contractor’s responsibility.

Question 47: Please provide a designated lay down area for dumpster and crane use.

Answer 47: This information is on the cover page of the drawings. If an additional or alternate location is needed/wanted it must be coordinated and approved through the COR after award.

Question 48: Can the parking lot on POST AVE be utilized for /designated for the duration of construction on this project?

Answer 48: If additional or alternate location is needed/wanted it must be coordinated and approved through the COR after award. The contractor would be responsible for repairing any damage to existing infrastructure upon project completion.

Question 49: What is the anticipated start and finish date of project.

Answer 49: This job is a 365 day project. The start and finish date will depend on when the contract is awarded and notice to proceed given.

Question 50: Please confirm that there is no asbestos abatement or hazardous material to be removed/abated.

Answer 50: Per the Base CE, the existing building has no asbestos containing building materials (ACM) or lead based paint (LBP).

Question 51: Drawing A8 appears to show a wall type for room 128, but there is not a Wall Type called out. Please clarify which wall type should be used for this room.

Answer 51: Wall Type 2 without reveal and impact GWB.

Question 52: We have had several subcontractors ask if we can get the bid date moved by a week as they are having issues getting material pricing from their vendors.

Answer 52: Bid date has been moved to 21 July 2021 Question 53: Detail 6/A23 shows all thread and a steel plate to support a TV bracket provided by others. I have not been able to locate any ceiling mounted TVs. Where does this detail apply?

Answer 53: Room 125 only.

Question 54: Drawing E19 Fiber Detail, fiber specified is "50 MICRON/125 OM1". However, 50 Micron fiber is either OM3 or OM4. OM1 fiber is 62.5. Which fiber is needed?

Answer 54: 50 Micron OM4 fiber needs to be used.

Question 55: Drawing E19 Fiber Detail, fiber to be installed from Telecom Room 122 to Room

224. Room 224 is a classroom. Is this correct?

Answer 55: No, Room 204 is the correct room not 224.

Question 56: 19" Network Rack in Room #B-5. Where is Room #B-5? Demo drawing E08 shows room #B-5 in same room as Telecom Room #204 on drawing E15.

Answer 56: B-5 is an old room designation. This is the present room designation. Room # 204 is the new designation for the old B-5.

Question 57: How many racks needed in Telecom Room 122 and 204?

Answer 57: Telecom Room 122? One. Telecom Room 204? One.

Question 58: What type racks needed in Telecom Room's 122 & 204; 2-post or 4-post?

Answer 58: 2 Post racks to be used in all Comm Rooms Question 59: Are racks 19" width or 23" width?

Answer 59: Room 122 and 204 need 19” two post racks.

Question 60: Do you want us to provide the media boxes (symbols on prints: TVMB, STVMB, SMB) or are they in Shoffner's scope? If Boe-Tel is to provide, is there a specification/part number for the box?

Answer 60: Subcontractors shall be directed by the General contractor on who is responsible for providing the media boxes. The detail is provided on sheet E19, which specifies media box requirements.

Question 61: Riser diagram #E18 shows CCTV cabling terminating in Comm Room #111. Room #111 is an 'Instructor Office.' Please confirm this is where CCTV cabling rack is to be installed.

Answer 61: In instructor’s Office (Rm #111).

Question 62: What type of rack is needed in Comm Room #111? 2-post, 4-post, wall-mount?

Answer 62: There is a network rack detail on sheet E19. Use what is specified.

Question 63: New electrical service - The plans show the new secondary being routed underground, rising up the wall and then continuing above ceiling to the electrical room. These conductors are unprotected which, typically, preclude them from being routed inside the building. Under normal circumstances they would need to terminate in an overcurrent protective device prior to entering the building. Can we confirm that this is not necessary?

Answer 63: 4- 3-1/2” conduits shall be run above the ceiling. Each shall have 4-350 KCML cables. This can be considered a judgement call based on the AHJ. However, the NEC does require, under certain circumstances, a disconnecting means on the outside of a building.

Contractor shall provide for in his/her bid a service entrance rated, 1200 amp, fused disconnect switch (fused at 1200 amps) (NEMA 3R) to be mounted on the outside of the building at the point of service conduit entrance to the building.

Question 64: For the fiber backbone cabling, what type of fiber and strand count are they requesting? The project specs list about every fiber cable that is currently manufactured. It isn’t really clear on the requested product for that particular portion of the project.

Answer 64: No additional outside plant fiber is required. If referencing inside plant fiber, fiber is in place between room 122 and 204. Note #9 on sheet E7 notes this fiber is to be protected during construction. AV is noted otherwise. Classrooms etc. have CAT6 as noted (Notes 2,3, and

4) on the drawings sheet E7.

(End of Summary of Changes)

File details come from the government source that posted it. Updated .