QUESTIONS AND ANSWERS as of 25 Aug 2020.pdf
PDF 189 KB Posted
- Attached to
- Airfield Management Services
- Solicitation number
- W50S8520R0005
About this file
This document contains questions and answers related to solicitation number W50S85-20-R-0005 for airfield management services at Selfridge Air National Guard Base in Michigan. The solicitation requests proposals from service-disabled veteran-owned small businesses to provide non-personal services including airfield operations, facilities management, maintenance, access control, flight planning, services, emergency response, and other functions. The contract period is one base year starting December 2020 with four optional one-year extensions through November 2025. The solicitation was issued electronically on the SAM.gov website. Questions were accepted until August 27, 2020, with responses provided to clarify requirements. Incumbent employee start dates from 1999 to 2019 were also included to help estimate staffing needs.
View the file
Other files
Show all 19
On GovTribe
Work with this file
- Download the original file
- Contacts named in this file
- Similar government files
- Ask GovTribe AI about this file
Text version
QUESTIONS AND ANSWERS RELATED TO:
W50S85-20-R-0005
Airfield Management Services – Selfridge ANGB, MI as of 25 Aug 2020 at 3:00 PM EST
Dated: 12 Aug 2020
The Question & Answer document with vendor inquiries will be updated and posted periodically on beta.sam.gov where the solicitation and attachments are found.
Q1. The Historical/Estimated Workload Data in Technical Exhibit 3 does not provide average level of effort data (total hours) or labor categories. Will that information be provided?
A1. The Historical/Estimated Workload Data is provided in the units identified in Technical Exhibit 3 for historical background only. It is not a guarantee of workload quantities and is not maintained in hours. The estimates projected for the annual workload for functions identified in the PWS. The estimates are only estimates and reasonable deviations over or under, may occur. Consider PWS paragraph 5.1.2 when contemplating pricing in terms or labor category and hours. “In accordance with AFI 13- 204V3 a minimum of two (2) flight service section personnel shall be on duty during Airfield Management Operations operating hours.” SPECIAL NOTE: AFI 13-204V3 was Superseded by AFMAN 13-204V1 through AFMAN 13-204V2 on July 22, 2020.
Please see AFMAN 13-204V1 Chapter 7 paragraph 7.1.1 - Contracts must require personnel to already meet the minimum training and qualification requirements for each AM duty position outlined in AFMAN 13-204, Volume 2, Chapter 2.
UPDATED***Previous labor categories have included Air Traffic Control Specialist, Station (HFO) estimated 6.22 full time equivalents however the government does not determine the labor categories or the labor mix. The labor category/categories is/are determined by the contractor.***
NOTE: On July 22nd Reference AFI 13-204V1 through AFI 13-204V3 was rescinded and replaced by Air Force Manuals – AFMAN 13-204V1 – AFMAN 13-204V2. The government is still reviewing the new AFMAN’s to see if any other changes are applicable. An amendment to the solicitation will be executed to incorporate this and/or any other relavent changes found as a result of the removal of AFI 13-204V1 through AFI 13-204V3.
Q2. Due to the continuing covid-19 pandemic and the handling issues involved, will the Government reconsider the requirement for submitting hard copies for all proposal volumes and change to an electronic submission process?
A2. Historicaly, evaluators work efficiently with paper copies for ease of making notes and mark-ups. The government does not intend to change to an electronic submission process for this solicitation.
Q3. Ref. Instructions to Offerors, Paragraph E.c.ii – The second sentence in this paragraph states that SBA “approval documentation is required to be submitted for teaming arrangements”. It is our understanding that for Prime/Sub teaming arrangements between two small companies there is no requirement for SBA approval. Please clarify.
A3. A teaming agreement does not need to be approved by the SBA for (2) Small Businesses. A teaming agreement would typically be required for (1) Small Business and (1) Large Business arrangement.
Q4. Ref. Instructions to Offerors, Paragraph C – The bullet list states that elaborate “bindings” are not required.
(a) Does the Government not want the three parts of the proposal to be submitted in 3-ring binders?
A (a) A 3-ring binder should contain all three parts – Technical, Price Proposal and Past Performance in a single binder. Please submit an original copy (binder) plus two additional printed copies (binders).
(b) If offerors are to submit their proposals in binders, does the Government want three separate binders or can offerors submit their proposal in one binder (in the specified number of copies), properly tabbed and indexed?
A (b). Three separate copies (binders) each containing identical sets of all three parts – Technical, Price Proposal and Past Performance - properly tabbed and indexed.
Q5. Ref. Instructions to Offerors, Paragraph C – The bullet list states that offerors are to submit “an electronic copy of all proposal parts on a Compact Disk (CD)”. Does the Government want one CD with all proposal parts on it – or three separate CDs, one for each part?
A5. One CD with all the parts - Technical, Price Proposal and Past Performance.
Q6. The USAF (AF e-pubs site) Instructions, which govern AFM (AFI13-204V1,2,3), do not exist anymore. They are now AFMAN 13-204 (V1,2,3). This change occurred 21 July, 2020. We wanted bring this to your attention and highlight this recent change for your Solicitation, “Airfield Operations and Management Services at SANGB, MI” in case you would like to make any corrections to the PWS.
A6. See A1 NOTE.
Q7. We noted Union presence at SANGB. Is there a CBA in place for this contract? If so, can you release it via BetaSam or email it to me?
A7. There will be no Collective Bargining Agreements associated with this work.
Q8. Do you have a final due date for questions to be submitted for the solicitation?
A8. At this time, the due date for questions is 27 August, 3:00 PM EST.
Anything after that might not be answered timely.
Dated: 15 Aug 20
Q9. In lieu of Past Performance Questionnaires can the offeror submit CPARS?
A9. Past Performance Questionnaires are desired. CPARS will be used in addition to the submitted Past Performance Questionnaires.
Q10. Solicitation: Proposal Instructions: Will the Government confirm whether a Cover Page, Table of Contents, and Glossary are excluded from page count in all Parts (I, II, and III)?
A10. The Cover Page, Table of Contents, and Glossary are excluded from page count in all Parts
Q11. Solicitation: Proposal Instructions: There is no mention of an Executive Summary/Letter or Commitment in the solicitation. Can the government confirm if an Executive Summary/Letter of Commitment will be excluded from the page count?
A11. An Executive Summary/Letter of Commitment is not required or desired and would be included in the page count.
Q12. Solicitation: Proposal Instructions, Technical Volume: Would the government consider altering the total page count of the Technical Volume to 30 pages in order to provide comprehensive plans with sufficient detail.
A12. No. Page limitations are intended to keep the evaluation team efficient with sufficient space for vendors to provide the required documentation.
Q13. Solicitation, Page 4, Item NO 0003: Holiday: For this CLIN, the quanity is 10 and the unit is hours. Can the government confirm is the unit should be days and not hours?
A13. The unit is hours.
Q14. Part III - Past Performance. Reference to an Attachment 1 (letters, metrics, customer surveys, independent surveys, etc.): Can the government clarify the reference to Attachment 1? Do we understand that any of the items referenced should be included in Part III, along with citation information? Or, should this be included in a separate attachment?
A14. The Word document uploaded to beta.sam as “Attachment 1” / Past Performance Reference Package should be utilized to gather letters, metrics, customer surveys, etc. that are required of Part III in addition to any other relative language not to exceed the 15 page limitation.
Q15. PWS 1.4.4 Place and Performance of Services: …"The contractor shall arrive in sufficient time, before published airfield opening time, to complete the facility opening procedure." …: Can the government please provide required time or estimated time to complete the facility opening procedures?
A15. The facility opening procedures take approximately 30 minutes.
Q16. PWS 1.4.5.8 Classified Information references “A DD254 will be completed and attached with the solicitation.”: The solicitation does not include instructions for inclusion of the DD254. Will the Government clarify how and when the DD254 should be provided to the Government?
A16. A DD254 was prepared in association with the subject solicitation. It is intended to give potential vendors the knowledge that this is a classified contract and the knowledge that they will be able to get a facility clearance. After award, the government processes another DD254 which links the DSS with the contract awardee and the new contract number. The contractor does not fill out a DD254 to submit with their proposal. The DD254 is posted on beta.sam.gov with the solicitation documents.
Q17. PWS 1.4.9 Contract Manager (CM): The PWS does not provide the qualifications/experience requirements for a Contract Manager or the Alternate Contract Manager. Can the government provide the qualifications/experience requirements for Contract Manager and the Alternate Contract Manager?
A17. Contract Manager and the Alternate Contract Manager should, at a minimum, the same qualifications as the NCOIC, Airfield Management Operations (NAMO) Role and NCOIC, Airfield Management Training (NAMT) Role as described in AFMAN 13-204V2, Paragraph 2.5 and 2.6.
Q18. PWS 1.4.9 Contract Manager (CM): Does the government require the CM and ACM to be dedicated positions or can they be additional duties of flight service personnel?
A18. These positions are normally additional duties of Flight Service Specialist.
Q19. PWS 1.5.2 Driver's Training and Testing: Does the Government require the VCO to be a dedicated position or can it be an additional duty of flight service personnel?
A19. Historically, this is an additonal duty of a Flight Service Specialist.
Q20. PWS 4.11 Personal Protective Equipment (ear plugs, reflective belt): What is required to meet standards?
A20. Refer to the Code of Federal Regulations (CFR) and OSHA.
Q21. 5.1. Contractor Staff Requirements. …"The Government shall provide an Airfield Manager (AFM), who is required for the overall functioning of Airfield Management, and when necessary a Deputy Airfield Manager (DAFM).": We understand contract employees will work with the Government Airfield Manager and the Government Deputy Airfield Manager. Will the contractor be required to fill in for these roles?
A21. No.
Q22. PWS 5.2.1 "Contractor shall appoint a Primary and an Alternate to manage Airfield Management’s internal program.": Can this requirement be met with the VCO, CM, ACM or any flight service section personnel? Additionally, can the government confirm these are duties of the VCO?
A22. Yes, it can be met by any Flight Service Specialist. No, these are not direct VCO duties. These are outlined in the Airfield Driving Instrucion AFI 13-213 paragraph 2.11.
Q23. PWS Technical Exhibit 4, Shared Equipment Listing: Can the Government confirm all Shared Equipment Items in Exhibit 4 are GFE? If not all GFE, can the Government provide a list of all required CFE?
A23. None of the items in Technical Exhibit 4 are GFE. All Equipment is Furnished and Shared with Military counterparts.
Q24. Wage Determination WD 15-4867, Rev 14 was provided with this solicitation. Can the government identify the Occupation Codes and Job Titles that are applicable to this contract?
A24. The government does not determine the labor categories or the labor mix.
See A1. “Previous labor categories….”.
Dated: 19 Aug 20
Q25. Can the government provide the average Contract Start dates for incumbent employees so offerors can estimate hours needed for work hour coverage when employees are on vacation?
A25. Service Employee Anniversary Dates
Employee 1 - 10/01/1999 Employee 4 – 06/01/2007 Employee 7 – 11/02/2017 Employee 2 – 10/01/1999 Employee 5 – 09/03/2013 Employee 8 – 06/02/2019 Employee 3 - 02/20/2002 Employee 6 – 12/18/2014 Employee 9 – 10/05/2019
Q26. The PWS (5.1.4) states that resumes and any additional documentation for key personnel proposed to fill the Contract Manager and Assistant Contract Manager positions shall be provided to the KO. It is unclear if the resumes are to be included in the proposal submission. Will the Government please clarify when the resumes are to be provided to the KO?
A26. Resumes are not required to be included in the proposal submission.
Resumes are required to be provided to the Contracting Officer and approved IAW AFM 13-204V2 2.8.1.2.1 prior to the employee starting on site. All Contract Managers and Alternate must meet the minimum experience IAW AFM 13-204V2
2.8.1.2.1. See Amendment 0001 and updated PWS dated 19 Aug 2020.
Q27. Reference the solicitation, page 21, C. Part III – Past Performance Information, 1.
Quality and Satisfaction Rating for Contracts completed in the past three years. It is unclear what the Government is actually asking for in this section. If offerors do not have any letters, metrics, customer surveys, independent survey etc. would the only information in Part III of the Technical Volume be the responses to the bulleted items in (2.) for the referenced contracts? Attachment 1, Past Performance Packages have been submitted to our customers.
A27. Part III i, 1 is requesting you provide references to supplement Attachment
1. Specifically, a description/summary of past contracts that you have requested a Questionnaire from.
Q28. Q: Section L, c. Part III – Past Performance Information, states a three (3) year recency that conflicts with Section M, d. Past Performance that states a five (5) year recency. Can the government clarify the correct recency requirement for past performance?
A28. There is no Section L or M in this solicitation. See Solicitation Part III for past performance recency information.
Dated: 23 Aug 20
Q29. Conformed Solicitation, CLIN XXX2 and XXX3: Would we be correct in assuming Option Years 1-4 CLIN quantities are the same as the Base Year quantities (i.e.
utilize 19 hours for CLIN XXX2 and 10 hours for CLIN XXX3 for all years)?
A29. Yes.
Q30. Volume II: Price Proposal; TEP: Can the government confirm the six month extension of services should NOT be calculated as part of the TEP.
A30. See Amendment 0002. The TEP will include the price of a six month extension of services IAW FAR 52.212-1 Addendum. It will be the sum of Price Exhibit A.
Q31. PWS 1.4.3.4 "In the event of a "call-out" of contractor personnel, the Government shall pay a minimum of two hours of the applicable rate unless the call-out hours extend into Normal hours of operation…": Should bidders bill against the overtime CLIN to support this PWS reference?
A31. Yes.
Dated: 25 Aug 20
Q32. Reference RFP, Instructions to Offerors, Specific Instructions, Paragraph b. iii: The paragraph states “The Total Evaluated Price (TEP) will be the sum of Price Exhibit A.” We could not find Exhibit A. If the TEP is to be submitted via Exhibit A, please provide.
A32. Price Exhibit A can be found on beta.sam.gov with the other solicitation documents.
Q33. Reference RFP SF 1449 Continuation Sheet: CLINs 0002 and 0003 have the quantity and unit of each associated with them, however the CLINs in the option years do not. Please confirm that the same quantity and unit is the same for the option years.
A33. Price Exhibit A identifies the quantities and unit for the Base Period and for each subsequent Option Year and including the 6-month Option To Extend Services. For purposes of vendors pricing the same quanties per unit, Exhibit A indicates the option years should be quoted at 20 hours of Overtime and 10 hours of Holiday per each option year beyond the base
– Option Years One through Four.
Q34. Reference RFP SF 1449 Continuation Sheet: CLINs 1001, 2001, 3001, and 4001 do not have a quantity associated. Please confirm that the quantity is 12 months.
A34. The quantity is 12 months as indicated in by the dates shown in the CLIN description and in Price Exhibit A.
File details come from the government source that posted it. Updated .