Question and Answers for FA8132-21-Q-0009 12 Feb 21.pdf

PDF 597 KB Posted

Attached to
Next Generation Serialization Part Marking Support
Solicitation number
FA813221Q0009
Issued by

About this file

This document contains questions and answers regarding Solicitation Number FA813221Q0009 for Next Generation Serialization part-marking support services. The solicitation seeks a contractor to provide hardware support, equipment maintenance, and training for NGS marking activities at three Air Logistics Centers and alternative locations. Services include on-site support, maintenance, and troubleshooting for NGS marking equipment at primary locations; equipment accountability; assisting the OEM software team; and first-tier helpdesk support. The contractor must also conduct unscheduled maintenance at primary locations and provide an enterprise training package. One annual program review meeting will be held in-person at one CONUS location. Offerors are requested to quote fully-burdened labor rates for teardown, evaluation, and shipping of equipment for OEM maintenance. The period of performance is from April 1, 2021 to March 31, 2022.

View the file

Other files

Show all 13

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

1. Question – Is this a follow-on requirement?

Answer – Two contracts currently exist to support NGS part-marking activities across all locations listed in this requirement. One of the current contracts is for hardware support services (among other things) in support of NGS activities at Hill AFB (solicitation reference #

FA8224-19-Q-A023), and could be considered the logical predecessor to this requirement, specifically. The other is a sole source contract for licenses in support of the NGS program’s software platform (solicitation reference # FA8132-19-Q-1234) across all applicable locations within the enterprise.

NGS will continue to be supported by two distinct contracts. This requirement and solicitation will result in one of those two. The other will be the successor to the sole source contract mentioned above. The sole source solicitation has not yet been posted, but will be posted under solicitation # FA8132-21-Q-0010 (also see related Sources Sought Synopsis # FA8132-20-Q-

0033).

2. Question – Does the scope of this RFQ assume continuing all the current support activities being accomplished at each ALC (much of which is not discussed in the PWS, e.g., maintenance of databases)?

Answer – To an extent, we have good practices that are not fully utilized across all ALCs, with

NGS the IUID requirement of keeping registry information will no longer be required.

In other words, yes, it does assume current support activities will be accomplished at each ALC

(which will be represented by the sole source requirement that will soon be solicited under

FA8132-21-Q-0010), however, certain activities in support of the NGS (IUID) program will no longer be required, like stated above.

3. Question – Will this effort be used to standardize sustainment processes across the ALCs, or will each ALC continue to have unique and differing support processes?

Answer – This effort will standardize the ALCs best practices with contractor input, AFSC OPR will have final say on all standardization processes.

4. Question – Is each Primary location expecting a constant, on-site presence by the contractor?

The PWS is not specific enough to know the requirement. One clarification that would help is providing the definition of "initiate" in context of PWS Paragraph 4.1: "initiate support and/or arrive on site at the equipment location, as required, within two (2) business hours."

Answer –There is no requirement to have a constant, on-site presence by the contractor. It is up to the contractor to determine how to best meet the requirements of the PWS.

This paragraph has been revised to clarify the expectation concerning response time:

FROM: “When notified of system or equipment malfunction (via email, phone, or in person), the contractor shall initiate support and/or arrive on site at the equipment location, as required[,]…”

TO: “When notified of a system or equipment malfunction (via email, phone, or in person), the contractor shall evaluate the system or equipment malfunction, as required[,]…”

The actual intent is that the malfunction needs to be evaluated, and that there could be different methods of performing that evaluation. Some maintenance can be evaluated and subsequently accomplished over the phone (by troubleshooting the issue with the end user), or it may require an in-person evaluation to determine how the maintenance should be performed.

5. Question – The PWS Paragraph 4.1.2, Subtask I(b), Hardware Maintenance and Trouble

Shooting requires the contractor to provide hardware maintenance. This implies that the equipment owning organization at each location will provide all parts and materials needed to maintain and repair all equipment. Does this include supplies as well (for exampIe, materials used for Preventative Maintenance (PM) or daily/weekly/monthly maintenance tasks)?

Answer – Yes, the owning MX shops will be required to purchase parts for repair and supplies for PMs.

6. Question – Reference PWS Paragraph 4.1: Does the 2-hour to "initiate" a support response time at Primary Locations take into account the current (and foreseeable) COVID health concerns and restrictions that have shown to add varying amounts of response time and difficulty to work, travel, and access a Base?

Answer – The support response time does not specifically take COVID into account, however, PWS Paragraph 4.1 has been revised

FROM: “Report times for Alternative locations may be extended by Contractor request and COR approval.”

TO: “Report times may be extended by contractor request and COR approval, on a case-by-case basis.”

The intent of this revision is to allow for flexibility and account for extenuating circumstances, like the COVID-19 pandemic.

7. Question – There is no CLIN for Travel. Travel is required by PWS Paragraph 6.4. Typically, the

USAF separates travel costs out for accountability and pre-approval reasons. In addition, there is usually a requirement to travel (airline, hotel, MI&E) at JTR rates. What is AFSC's expectations for expending travel costs? As the exact number of trips is not specified in the PWS, it is difficult to price travel under this fixed price quote arrangement. Recommend a Travel CLIN structure to be cost reimbursable at JTR rates, then the number of meetings does not have to be specified in the PWS either.

Answer – There will be no CLIN for Travel and will not be priced separately. We will only have one scheduled face-to-face meeting per year at one of the following locations: Wright-Patterson

AFB, Hill AFB, Robins AFB or Tinker AFB. Determination for which location each year will be at the CORs discretion. As far as we know we have not had to travel to a secondary location for any repairs and only the initial setup of the equipment. PMs for alternative sites will be the responsibility of the owning MX shop.

8. Question – Marking Robots 1, 2, and 3 at OC-ALC have not been operational for a number of years. As these machines are included in the equipment list, is the overhaul/refurbishment and re-activation of these machines at a future date included in the scope of this effort?

Answer – The robots will not be brought back to operational status and will only be used as spare parts once completely cannibalized then the owning MX shop will demil (DRMO) at their discretion.

9. Question – Attachment 4, Paragraph 2.1.5, Total Evaluated Price (TEP), states that the only evaluation factor is price (TEP), but Attachment 3 (Tailored Instructions, Paragraph (b), Submission of quotations) states that a "technical description" will also be evaluated. Please clarify how the "technical description" will be used in the source selection process.

Answer – We are only requesting a “technical description” to evaluate the quote’s compliance with the terms and conditions of the requirement. In other words, the technical description will not be independently evaluated for its own sufficiency, rather, it’s merely to ensure that each contractor that quotes understands the requirement, and that the Government has sufficiently communicated its requirement.

10. Question – Reference PWS Paragraph 5.2, SS 14: Please define "divert" in context of contractor personnel assigned to the project. Some key personnel may not be proposed as full time for this contract to lower the cost to the USAF. If this is a contractor's #1 priority to take care of at any time and nothing interferes or interrupts the work on this effort, does this qualify and being not

"diverted"?

Answer – PWS paragraph 5.2: SS 14, and paragraph 6.5 have been revised to remove the following sentence:

“Key Personnel are defined as those individuals who are so essential to the work being performed that the Contractor shall not divert them to other projects or replace them without receiving prior approval from the Contracting Officer.”

11. Question – Please define the requirement to attend all meetings at any location "as required."

How many per year and at which locations? It is difficult to price appropriately as a fixed price quote if the number, length, and locations are not defined in the PWS. Reference PWS

Paragraph 4.1.4, Subtask I(d), Status of the NGS Program Meetings: Please define the word

"attend" in context of project meetings. May all meetings be accomplished via virtual methods to support the current and foreseeable COVID health concerns and restrictions? If in-person attendance is required, then travel may be necessary, further justifying the need for a Travel

CLIN mentioned in question 3 above and more specificity of the number of meetings at each location each year.

Answer – We will only have one face-to-face meeting a year, all other meetings will be held via

MS Teams or call-in.

12. Question – Reference PWS Paragraph 4.4, Task 4, Training Support, Deliverable A003

(Assessment of Training Materials On-Hand): Will the Government provide all current Training

Materials and the latest baseline assessment at contract award?

Answer – No, the contractor will have to make an assessment of what training materials are available to them then provide/create any missing user and administration training into one

Enterprise Training Package that will then be owned by the Government.

13. Question – Reference Solicitation, Section 2 -supplies/services and Price, CLINs 0002, 1002, 2002, 3002, 4002 and 5002, "Teardown, Evaluation and Shipping Costs for OEM Maintenance."

Shipping costs for OEM maintenance should be classified as ODCs, not Non-Personal Services.

There needs to be an ODC CLIN for this. Recommend the ODC CLIN structure to be cost reimbursable.

Answer – This CLIN will include all costs necessary to perform Task 4.2. Please see the revisions made to the CSS document. Rather than the contractor pricing the entire CLIN, it is requested that each quote include the fully-burdened labor rate for the work to be performed in accordance with this section. When this requirement is awarded, it will be initially funded with an estimated amount based on a Government estimate. Each time this process is required, it must be pre-approved by the CO. Once the work is complete, the contractor will invoice against the CLIN.

PWS Paragraph 4.2 has been revised to include the following statement:

“Once the Contractor and/or the Original Equipment Manufacturer (OEM) helpdesk has made a determination that a piece of marking equipment requires OEM maintenance, the Contractor must make a recommendation whether to have the OEM conduct repair actions at the Government facility or return the part/equipment to the factory and notify the Functional Representative and COR of the required maintenance. The contractor must then provide a quote for the cost of performing the teardown, evaluation, and shipping. The Government will then evaluate and price the quote for performing this work.

Upon approval by the COR and CO…”

14. Question – Is a government or personal passport required for contractor travel to Alternate locations (Kadena AFB - Depot Maintenance; 525th Electronics Maintenance Squadron)

Answer – There is no specific passport requirement.

15. Question – Table in Para 5 Quality Assurance and Quality Control - Given the Performance

Threshold being 100% Compliance using a Method of Surveillance that is 100% Surveillance, how can a contractor earn anything more than a “satisfactory” CPAR rating under this contract?

Answer – The items in the Service Summary are “must-have” items, and the level of quality/delivery of these Service Summary items will be assessed globally among relevant CPARS categories. The 100% compliance level does not necessarily relate to a specific performance rating.

16. Question – Para 6.4 – Travel. “The Contractor shall provide receipts upon completion of travel to the COR.” The para does not state that the contractor will be reimbursed once the receipts are provided to the COR. Will reimbursement be based on the JTR?

Answer – This statement has been removed from the PWS, as it is expected for travel to be quoted as a part of the bottom-line price. Only one trip per year is expected to one of the primary locations for the purposes of program status review.

17. Question – Please be advised that there is a “typo mistake” regarding the Pricing submission form’s Pricing Summary page. The Basic Year period of performance date is shown as “01 April

2022 – 31 March 2023”. In order to match the correct period of performance it should read “01

April 2021 – 31 March 2022”.

Answer – This has been corrected.

18. Question – We have heard that one or both of the Revolution marking machines listed at

Lackland AFB may not have been active for several years. Are there active machines at Lackland

AFB and if there are, what is an average marking label production quantity for each machine per period of time (monthly/Quarterly/Yearly) that data is available for? Also, if there are marking machines that are not / have not been active, is it the intent of this solicitation for the contractor to return those machines to operation?

Answer – If the machines are not active because they are broke (excluding robots at Tinker) and can’t be repaired under the requirements listed in the PWS then they need to be sent to the

OEM for repair at the CORs direction (OME repair process is stated in PWS) . PMs and RMs for alternate locations are handled by the owning shop so I don’t see the need to provide label production information, it would take a few days to get that info and we don’t have the time.

-----------------------------------------------Added on 12 February 2021------------------------------------------------------

19. Question – As this solicitation is for a Services contract, will the awardee of this support contract be excluded from the follow-on Sole Source OEM contract to prevent a Conflict of Interest in accordance with FAR 9.504?

Answer – This solicitation does not prevent any offerors from any other contract opportunities.

See answers to question 20 below for further details.

20. Question (a) – We believe the current IUID Cart Maintenance contract (solicitation FA8132-19-

Q-1234) contains tasks that may conflict with this NGS solicitation. Included are:

Hours for on-site OEM Maintenance

Answer – There will be no OEM maintenance for Monode carts in this requirement. Prospective contractors will only be providing a fully-burdened labor rate for CLIN 0003 (Task 3), which will then be multiplied against the Government’s estimate of labor hours for this task per year.

Up to 3 training sessions at each location

Answer – All training for the NGS program are only covered by this requirement. There is no training on any other requirement.

Bimonthly backup of all marking data on each Monode Marking Carts

Answer – All bimonthly backup of marking data on Monode Marking Carts is only covered by this requirement. There is no bimonthly backup of marking data on any other requirement.

Question (b) – Please confirm that the envisioned new sole source contract will be de-conflicted with tasks in the current NGS solicitation. If some tasks are duplicated, the contractor holding the sole source contract could have an unfair price advantage for the current solicitation by reducing price for tasks that are covered on the other contract.

Answer – There are no other duplicative tasks between this requirement and any other NGS requirement.

21. Question – The PWS states that the NGS marking and peripheral equipment must be maintained per the OEM maintenance schedule (PWS paragraph 4.1.2). As there are daily, weekly, and monthly Preventative Maintenance requirements, per OEM specifications, on most of the listed equipment doesn't this demand that an on-site Support contractor be present at each of the three ALCs?

Answer – The government cannot dictate that offerors must have on-site personnel.

Contractors must make that decision based on the requirements in the PWS and how they would be able to meet the requirements in the PWS.

22. Question – There is a potential conflict between the answer to question #2 that assumes current support activities will be accomplished at each ALC and the PWS which requires the contractor to perform PMs IAW OEM specifications. To the best of our knowledge, routine PMs are currently performed by users/owning organization and/or local Government Plant Services organizations, not by contractors. Requiring the contractor to perform daily, weekly, monthly, quarterly and annual PMs in place of the user/owning organization and/or local Government

Plant Services organizations will significantly increase the proposed price for the current solicitation. Would the Government consider maintaining current support activities, thereby removing the requirement for the Contractor to perform PMs?

Answer – This requirement includes PM performed by the contractor at each primary location as stated in the PWS.

Additional Notes and Revisions

1. Combined Synopsis and Solicitation (CSS):

a) The following statement has been added to page 2 of the CSS, as it was inadvertently left out of the original posting:

“NOTE: the TEP will differ from the actual award amount as CLIN X002 will be awarded with a fixed amount of money. The amount will be based on past usage history of this service CLIN type.”

b) CLIN X002 in the CLIN structure tables (pages 6-11) of the CSS has been modified to clarify that the Government is requesting contractors to quote a fully-burdened labor rate each year for these CLINs, rather than a quote for the CLIN in its entirety. This is due to the note mentioned above, and in response to question 13. In addition, the following statement has been added to the CLIN X002 description:

In accordance with DFARS Clause 252.217-7028, the Contractor shall provide over and above (O&A) labor and materials for work within scope for the teardown, evaluation, and shipping of components or parts, in support of required OEM maintenance.

Labor Rate: $ _____________ per hour

ESTIMATED AMOUNT OF 40 HOURS PER YEAR

The following statement has been added to “Unit Price” and “Total Price” blocks for CLIN X002:

DO NOT PRICE THIS CLIN; PLEASE ADD YOUR FULLY-BURDENED LABOR RATE

-----------------------------------------------Added on 12 February 2021------------------------------------------------------

2. Performance Work Statement (PWS):

a) Removed the following paragraph from Section 4 Description of Services:

When necessary, and as determined by COR and Government Functional, qualified and trained contract personnel will travel to Lackland AFB to support the AF Gunsmith Shop and Crypto facility, and Kadena AFB in support of NGS marking activities.

b) Revised Section 4.1, Task 1 – On-Site Part-Marking Support:

FROM

The Contractor shall provide support for all NGS part marking equipment at the Air Logistics

Complexes, to include the satellite depots. Subtasks to include: onsite part marking hardware support, equipment maintenance, equipment and hardware accountability, assist OEM software team with software and systems support (including software updates and patches), equipment and process training, as well as first tier help desk support. Support personnel must be certified when appropriate.

TO

The Contractor shall provide support for all NGS part marking equipment at the primary and alternative locations, with the exceptions listed below in Subtask 4.1.2. Subtasks to include:

onsite part marking hardware support, equipment maintenance, equipment and hardware accountability, assist OEM software team with software and systems support (including software updates and patches), equipment and process training, as well as first tier help desk support. Support personnel must be certified when appropriate.

c) Revised Section 4.1, Task 1 – On-Site Part-Marking Support:

When notified of a system or equipment malfunction (via email, phone, or in person), the contractor shall evaluate the system or equipment malfunction, as required, within two (2) business hours for Primary CONUS locations, five (5) business days for Alternative

CONUS locations or fifteen (15) business days for Alternative OCONUS locations. Report times for Alternative locations may be extended by Contractor request and COR approval.

TO

When notified of a system or equipment malfunction via email, phone, or in person, the contractor shall evaluate the system or equipment malfunction via email, phone, or in person within two (2) business hours for the primary locations, five (5) business days for Alternative

CONUS locations or fifteen (15) business days for Alternative OCONUS locations. Report times for Alternative locations may be extended by Contractor request and COR approval.

d) Revised the following paragraph in Section 4.1.2., Subtask 1(b) – Hardware Maintenance and

Troubleshooting:

The Contractor shall perform unscheduled Remedial Maintenance (RM) on NGS marking and peripheral equipment at each Government installation.

The Contractor shall perform unscheduled Remedial Maintenance (RM) on NGS marking and peripheral equipment at each primary Government installation only.

e) Revised the following paragraph in Section 4.4, Task 4 – Training Support:

Formal, informal, and on-the-job training, which shall cover activities required for the creation and/or association of a UII to an asset from each user group, equipment operator (government employee) proficiency, and the use of any and all systems and applications used for NGS marking at the ALCs, Lackland AFB Gunsmith Shop, Vandenberg AFB and Kadena AB.

Formal, informal, and on-the-job training, which shall cover activities required for the creation and/or association of a UII to an asset from each user group, equipment operator (government employee) proficiency, and the use of any and all systems and applications used for NGS marking at the primary locations, as necessary. All training requirements for the alternative locations will be performed through applications like Microsoft Teams, or by phone.

f) Revised Section 6.4, Travel:

The Contractor shall be required to undertake CONUS and OCONUS travel to support this requirement normally as requested by the COR. Trips shall be coordinated and approved. Brief trip reports summarizing the purpose and results of each trip will be required in accordance with

HQ AFMC management policy. Travel is anticipated to the following locations (the Contractor should note that other travel to additional CONUS locations may also be required):

a. Ogden Air Logistics Complex, Hill AFB, UT

b. Oklahoma City Air Logistics Complex, Tinker AFB, OK

c. Warner Robins Air Logistics Complex, Robins AFB, GA

d. Lackland AFB, TX

e. Depot maintenance at Kadena AFB, Japan

f. Vandenberg AFB, CA

TO

Only one travel event is anticipated per year for a Program Management Review at any CONUS location, at the COR’s discretion.

File details come from the government source that posted it. Updated .