About this file

This document contains questions and answers regarding a solicitation for passenger terminal security and baggage screening services at Ramstein Air Base in Germany. The solicitation seeks these services for the period of October 1, 2020 through September 30, 2021, with options to extend through September 30, 2025. Key requirements include screening passengers and baggage in accordance with TSA, Air Mobility Command, and German Aviation Security Act regulations. Offerors must also provide trained personnel who can regularly lift up to 70 pounds and occasionally lift up to 100 pounds from the floor to waist height. The solicitation instructs offerors to determine how to meet all training, certification, drug testing, and background check requirements in compliance with applicable German laws and directives.

View the file

Other files

File Type Posted
Pre-Proposal Slides PAX.ppt PPT presentation
Attendance Sheet Preprop 26Jun20.pdf PDF
Atch 4 Performance Management Plan.pdf PDF
Atch 1 Pricing Schedule.pdf PDF
Atch 5 PPQ.pdf PDF
Questions and Answers.pdf PDF
Atch 3 Applicable Clauses_Provisions.pdf PDF
Combined Synopsis-Solicitation.pdf PDF
Atch 2 PWS 20May20.pdf PDF

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

Questions and Answers II

FA561320R0002

1. Q: The employees should be trained according to the Para 5 LuSiG. How or who will do the testing or certification?

A: It is the offeror’s responsibility to determine how or who will do testing or certification.

2. Q: Is the training according to §5 LuSiG a “guideline” or is the expected to be executed as per in the legislation?

a) Under the §5 LuSiG it is required that an employee be trained a minimum of 288 hours for initial training.

b) There should be a Re-current training of 40 hours per employee per year.

c) 20 hours of the re-current has to be conducted through the use of a certified CBT software.

d) Does the vendor have to acquire its own CBT software?

A: Paragraph 1.1., Overview of Services, of the PWS states that “services shall be provided in accordance with (IAW) Transportation Security Administration (TSA) regulations, Air Mobility Command’s directives and policies as well as German Aviation Security Act (Luftsicherheitsgesetz - LuftSiG) and other directives and laws as identified in paragraph 8. to the extent they apply to the performance of this requirement”. It is the offeror’s responsibility to interpret applicable directives, regulations and laws in regard to training of personnel. Yes to d).

3. Q: Is there a mandatory certification required to allow trainers to teach the Para 5 courses?

A: It is the offeror’s responsibility to interpret applicable directives, regulations and laws governing the training of personnel for this type of service.

4. Q: How long does the background check normally take (on average) to be processed?

A: The background check usually takes 14 days, but could take up to 3 months.

5. Q: Is a TUPE intended if the present vendor is not successful in the contract awarding (contractor explained TUPE as: “Transfer of Undertaking for the Protection of Employees”. In German it is the called paragraph 613a.)?

A: In accordance with Addendum to FAR 52.212-1, Instructions to Offerors – Commercial Items, paragraph (m) it is the offeror’s responsibility to determine if Section 613A BGB applies and propose accordingly.

6. Q: If yes, Can you supply us with any existing Bargaining Agreements?

A: This information is not available.

7. Q: The Para 5 requires a background, medical and competency check after 3 years in accordance with the state guidelines. Is this also the case with this contract?

A: It is the offeror’s responsibility to interpret applicable directives, regulations and laws.

8. Q: We understand that a fix price is required, but we cannot control or foresee tariff increases. Can the increases (or part of them) be forwarded and re-charged?

….A.: See question 23. of the Questions and Answers document posted with the solicitation. In case of drastic changes the contractor may request an equitable adjustment in accordance with clause 252.243-7002.

9. Q: Is there a minimum manning requirement for all positions?

A. It is the offeror’s responsibility to determine the number of required employees.

10. Q.: Which X-Ray machines are being used?

A.: Reply: This information is not available.

11. Q: Do you use body scanners or walk-through metal detectors?

A.: Government provided equipment is identified in paragraph 6.1. of the PWS.

12. Q. Are ETD Units in use. If yes, which make?

A. No.

13. Q: Apart from the screening technology like scanners and x-ray units, is there any other customer supplied products which the vendor is obliged to use? (Electronic Time System, Guard Control / Patrol Systems, CCTV etc.?

A: No.

14. Q: Reference PWS paragraph 4.7 Drug Testing - Can the test subjects submit a urine sample at a company site? The samples would then be brought to a laboratory and examined there. If this is not possible, the employees would have to go to the practice individually, which add costs.

A: Paragraph 4.7. does not specify any particular procedure.

15. Q: Reference PWS paragraph 4.7 Drug testing please clarify which drug test should be carried out.

There are two variants available.

a. One test identifies the types of illegal narcotic used,

b. Only one test whether drugs have been used (no detailed examination)

Is a drug test which gives a less detailed examination, without the type of illegal narcotic sufficient?

A: Only one test whether drugs have been used is sufficient.

16. Q: Assuming the answer to the question above is “a” and the test has to identify the type of illegal narcotic used, can the government provide the types of narcotics that must be tested as a minimum?

A: See reply to question 15.

17. Q: In reference to PWS paragraph 4.6 Medical/Physical Requirements – employees “shall be able to regularly lift 70 lbs from the floor to the waist height. Occasionally they will be required to lift 100 lbs.”

According to the German Trade Association (“Verwaltungs-Berufsgenosenschaft”), occasionally is defined as at most twice an hour and up to 4 steps. Can you please explain what is meant by “regularly” and “occasionally” in the PWS?

A: These terms do not have set numbers associated with them. Generally, most baggage is at or under the 70lbs weight limit. Although very few bags will weigh 100lbs, this statement is included to note the possibility. Overall, most of the baggage lifting is completed by military personnel.

18. Q: How will contract employees gain access to Ramstein AFB at contract start? Will a new contractor be provided with sufficient time to apply for and receive Installation Passes for employees not currently employed there?

A. The Contractor will work with the 86Security Forces Squadron (S5) to complete USAFE Form 79 for all employees requiring base access. This process takes 10 days to three weeks, depending on the workload at the 86th Security Forces Squadron.

19. Q: Are the training requirements listed in PWS paragraph 2.2.3 the only training requirements or are they in addition to the training requirements of the German Aviation Security Act (Luftsicherheitsgesetz - LuftSiG)?

A: Paragraph 1.1., Overview of Services, of the PWS states that “services shall be provided in accordance with (IAW) Transportation Security Administration (TSA) regulations, Air Mobility Command’s directives and policies as well as German Aviation Security Act (Luftsicherheitsgesetz - LuftSiG) and other directives and laws as identified in paragraph 8. to the extent they apply to the performance of this requirement”. It is the offeror’s responsibility to interpret applicable directives, regulations and laws in regard to training of personnel.

20. Q: Are security contractor personnel employed at the PAX Terminal required to attend the Chamber of Commerce Basic Security Officer Course (IHK §34a, GewO)?

A: It is the offeror’s responsibility to interpret applicable directives, regulations and laws.

21. Q: In reference to PWC 1.1 OVERVIEW OF SERVICES - does the LuftSiG apply or is this merely a recommendation?

A: Paragraph 1.1., Overview of Services, of the PWS states that “services shall be provided in accordance with (IAW) Transportation Security Administration (TSA) regulations, Air Mobility Command’s directives and policies as well as German Aviation Security Act (Luftsicherheitsgesetz - LuftSiG) and other directives and laws as identified in paragraph 8. to the extent they apply to the performance of this requirement”.

22. Q: If the German Aviation Security Act (LuftSiG) is applicable, what exact qualification is required for our personnel? Passenger and baggage screening in Germany is regulated by §5 LuftSiG. The German Federal Police grant private security companies the right to perform the tasks described in §5. Therefore, in accordance with §5 LuftSiG the contractor’s personnel must take part in training and pass an examination administered the German Federal Police. Does this apply to our personnel as well?

A: It is the offeror’s responsibility to interpret applicable directives, regulations and laws.

23. Q: If the German Aviation Security Act (LuftSiG) is applicable, is it correct that a background check (Zuverlaessigkeitspruefung) according to LuftSiG §7 is required?

A: It is the offeror’s responsibility to interpret applicable directives, regulations and laws.

24. Q: If the LuftSiG applies, we are obliged to take over the current security personnel. Can you provide relevant information such a date of entry, number of employees and salary structure?

A: This information is not available.

25. Q: Reference PWS C-2.1.7 Security Services subparagraph: Contractor shall respond immediately (within maximum 2 minutes) to security alarm activations by contacting PAX management, to determine unauthorized access to areas. The contractor shall determine authorized/unauthorized access by verifying the Entry Authorization Listing (EAL). The contractor shall respond to any unannounced alarms.

Question: Will the Government provide detail as to how the Contractor shall monitor any potential threat after the security alarm has been activated or who else should be notified?

A: Yes, the government will assist when determining response actions to alarms or unusual events. For the most part when a security threat happens, Security Forces is called and Security Contractors notify Terminal Management who assist in determining the next actions.

26. Q: Reference PWS 4.11, Place of Performance/Hours of Work :

The terminal security services are to be performed at the 721st APS, Passenger Terminal, Ramstein Air Base, Germany and shall extend to a distance of 25 meters around building 3333. The distance outside the Passenger Terminal is known as the stand-off distance…..

Question: Does the distance of 25 meters around building 3333 include the aircraft servicing area (e.g.

catering, fuel, waste removal and aircraft maintenance vehicles/personnel)?

A: No this 25 Meter distance does not extend to the flight line. Contractors when outside the back of the building must remain on the sidewalk. Contractors are not authorized on the flight line.

File details come from the government source that posted it. Updated .