Atch_8_-_Questions_&_Answers.pdf

PDF 160 KB Posted

Attached to
Repair Airfield Concrete and Asphalt (Taxiway A and Alert Fighter Area)
Solicitation number
FA4664-17-B-0003
Issued by

About this file

Questions and Answers

View the file

Other files

Show all 16

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

Attachment 8 to

FA4664-17-B-0003

(Amendment 0001, 8 September 2017)

Repair Airfield Concrete & Asphalt (Taxiway A & Alert Fighter Area)

Questions and Answers (08 September 2017)

1. QUESTION: The Davis-Bacon Wage Decision listed in Attachment 1 for Power

Equipment Operator (ENGI 0012-003) expired on 7/1/2017. Please revise to most current wage rate decision so that Non-Union Companies are paying the same wage rates as Union

Companies.

ANSWER: Department of Labor updates the wage decision and posts them at the Wage Decision on Line website (https://www.wdol.gov). At the time of solicitation issuance the wage decision dated 08/04/2017 was current. The website has since been updated and revised wage decision dated

09/08/2017 is incorporated into solicitation with amendment 0001.

2. QUESTION: The Davis-Bacon Wage Decision listed in Attachment 1 for Laborer (LAB

01184-02 and -03) expired on 7/1/2017 and 7/3/2017 respectively. Please revise rates to the most current wage rate so that Non-Union Companies are paying the same wage rate as Union

Companies.

ANSWER: Same as answer 1.

3. QUESTION: S.O.W Section 2.11.1 -Airfield Driving: What amount of time should the contractor/subcontractor allow for Drivers Training and Certification? Are there any initial costs associated to Drivers Training?

ANSWER: Airfield Drivers Training require approximately 6 hours per driver. There is no cost for the training.

4. QUESTION: S.O.W Section 2.6 - States that "Phasing" will be required on Taxiway A

Area, but no Phasing Plan is included in the Bid Documents. Please clarify.

ANSWER: Government will not provide phasing plan. Contractor to plan on two phases for

Taxiway A.

https://www.wdol.gov/

5. QUESTION: S.O.W Section 3.2.1.5 -Airfield Markings (Taxiway A) This section is vague and ambiguous. Please provide a detailed Airfield Markings Plan for the Taxiway and

Alert Area on this project.

ANSWER: Paragraph 3.2.1.5 applies to Taxiway A and striping in this area is limited to markings that are damaged while performing joint seal removal. No airfield marking plan will be provided for Alert Area as markings are to match existing.

6. QUESTION: S.O.W Section 3.2.1.8.2 -Disposal of Waste Water and Removed Joint

Materials: What specific hazardous materials is the contractor to test for?

ANSWER: Testing of the joint seal is not required. SOW updated to remove this section.

7. QUESTION: Is existing joint sealant to be considered non-hazardous solid waste for bidding purposes.

ANSWER: Yes.

8. QUESTION: In Attachment 4 - Section 32 01 29.61 (Partial Depth Patching in Rigid

Paving) Subsection 3.1 states to "use approved proprietary products for repair." Does the owner have a pre-approved list of proprietary materials to choose from?

ANSWER: The Government does not have a list of pre-approved materials. The selected materials must meet the specification.

9. QUESTION: On Taxiway A, is the joint inside of the restricted “Red Line” area to be removed and replaced? If so, will we need special clearance for that area?

ANSWER: Yes joint is to be replaced. A free zone will be created. This will allow the contractor to access the joint without additional clearances.

10. QUESTION: How many phases are required for Taxiway A?

ANSWER: See answer to question #4.

11. QUESTION: Will phasing be required in the Alert Facility?

ANSWER: No phasing required.

12. QUESTION: Is Fighter Alert Area a "Restricted" Area? If yes then who will be escorting the contractors employees?

ANSWER: Yes. Government will provide escorts.

13. QUESTION: Is the Taxiway "A" outside PCC/PCC longitudinal joint to be re-sealed.

ANSWER: The outside joint nearest Red Line shall be re-sealed.

14. QUESTION: Is the transition joint between Taxiway "A" Mainline, Taxiway "C" and Taxiway "A South" to be re-sealed?

ANSWER: No.

15. QUESTION: At the Alert Facility Electric Gate which leads onto the active airfield, there are many loop detector wires joint sealed in to the asphalt pavement. Most of the sawcut loop detector wires are approx. 3/8" wide and in relatively good shape, but there are a few 1-112" wide by 4" deep open runs which have no asphalt or joint seal in them.

Please provide a detail to repair this situation.

ANSWER: The ground loops are not in operation and may be filled/patched and covered with the micro-surfacing.

16. QUESTION: There are many existing concrete cracks in Taxiway "A" which have been routed and crack sealed at this time, and the sealant is in good shape. Are these previously sealed cracks to be resealed? I would suggest not re-sealing them, as the bid quantity for concrete crack repair seems to be extremely under estimated.

ANSWER: Existing crack seal that is pliable, well bonded to the crack edges, and not showing signs of splitting, vegetation growth, retention of incompressible materials may be left as is.

17. QUESTION: S.O.W. Section 3.2.1.5 states that if airfield markings are damaged or removed, they are to be replaced. Please provide a per S.F. Bid Item for Taxiway "A" to accommodate for airfield marking on the Taxiway.

ANSWER: Taxiway A airfield marking are incidental, limited to markings damaged while performing joint seal removal. All cost for performance of statement of work are to be included in exhibit A whether or not specifically broken out in exhibit.

18. QUESTION: Will any hazardous waste disposal i.e.: existing joint sealant be considered a change order condition?

ANSWER: See answer to question #s 6 and 7.

19. QUESTION: S.O.W. 3.2.2.1 Airfield Markings, the quantities outlined in this Section do not match the bid quantities. Please clarify.

ANSWER: Exhibit A – Bid Schedule corrected to read 5170 SF.

20. QUESTION: Do all subcontractors have to be Small Business Certified?

21. QUESTION: What types of Small Business Certifications will be accepted by the

Government i.e.: GSA, Caltrans, etc.?

ANSWER: Certification at provision 52.219-1 Small Business Program Representations, at the

System for Award Management (SAM) website, will be accepted.

22. QUESTION: What are the liquidated damages for this project?

ANSWER: Liquidated damages do no apply.

23. QUESTION: Would you like us to include proof (i.e. small business certification) or any other certifications in this packet? If so, what section would you like us to include it in?

ANSWER: No. Contractors shall certify their business size at provision 52.219-1 Small

Business Program Representations, at the System for Award Management (SAM) website.

24. QUESTION: Can we use a generic form provided by our bonding company for the bid guarantee or is there a specific template we should use?

ANSWER: No. Standard Form 24 bid bond is required.

25. QUESTION: Is there a past performance questionnaire requirement?

26. QUESTION: Could we please request the sign in sheet at the site visit?

ANSWER: Sign in sheet was posted at www.fbo.gov with the meeting notes.

27. QUESTION: If there is a plan holder’s list, could we please request that as well?

http://www.fbo.gov/

File details come from the government source that posted it. Updated .