Custodial_Questions_ _Answers.pdf
PDF 396 KB Posted
- Attached to
- Custodial Services
- Solicitation number
- FA4621-17-R-0001
About this file
Questions Answers
View the file
Other files
Show all 16
On GovTribe
Work with this file
- Download the original file
- Contacts named in this file
- Similar government files
- Ask GovTribe AI about this file
Text version
DEPARTMENT OF THE AIR FORCE
22D CONTRACTING SQUADRON (AMC)
McCONNELL AIR FORCE BASE, KANSAS 67221
UNRIVALED GLOBAL REACH FOR AMERICA…ALWAYS!
16 Nov 16
MEMORANDUM FOR RECORD
SUBJECT: Questions from Custodial Pre-Proposal & Site Visit
1. Question: Will the Government please provide the number/quantity of current “Centralized
Locations” for collection of trash?
Answer: Trash collection from other than restrooms is only in Level 1 Prestige and Level 4
Special Requirements. Due to being smaller in size, not all locations will have a centralized location for trash collection. Trash collection locations are indicated on floorplan maps that will be provided to the successful contractor. Below is an estimate of all centralized locations at Level
1 facilities:
Bldg 1: No centralized location for trash collection
Bldg 169: One centralized location for trash collection
Bldg 412: Approximately five centralized location for trash collection
Bldg 424: One centralized location for trash collection
Bldg 510: Two centralized location for trash collection
Bldg 732: One centralized location for trash collection
Bldg 840: No centralized location for trash collection
Bldg 951: No centralized location for trash collection
Bldg 1112: No centralized location for trash collection
Bldg 1170: No centralized location for trash collection
Bldg 1186: No centralized location for trash collection
Bldg 1220: No centralized location for trash collection
2. Question: Will the Government please provide the number/quantity of drinking fountains requiring cleaning services?
Answer: Below is an estimate of all water fountains located on McConnell AFB:
Building Building Identification Water fountains
1 HQ GROUP/WING O-6 Suites* 1ST AND 2ND FLOOR 2
9 CE and DRMO 1
10 HANGAR 1
51 FIRE STATION II 1
61 W. Gate Commercial Inspection* 1
63 W. Gate ID Check Canopy & Gatehouse* 1
169 VISITORS CENTER EAST GATE* (Waiting Area) 1
172 E. Gate ID Check Canopy and Gatehouse* 1
248 Clinic Addition 0
Child Development Center - Admin areas (partial Level 4)
338 FSS Offices and PlayGroup - Admin areas (partial Level 4) 1
412 Entire facility 28
415 Honor Guard* 1
424 Skills Development Center* 1
510 Chapel 3
515 Data Automation* 1
520 Base Theatre 1
522 Information Management* 2
524 Information Management* 0
642 22nd and 931st Civil Engineer Sq 2
643 CE Readiness 2
670 Utilities Shop 0
683 CES - Readiness 1
684 EOD* 1
691 Facilities Maintenance 2
692 Heavy Equipment Shop (CE) 1
695 Civil Engineers 1
697 CE GOCESS 1
699 Electrical Support Shop 1
706 Transportation 2
710 Trans. Orderly Room 2
714 Special Purpose Vehicle Shop 3
732 FSS 2
739 Communications 1
750 Finance** 1
795 Base Personnel Building (Swing Space) 1
810 Law Center* 1
840 Squad Ops (DDRP Restrooms Only) 4
850 931st Squadron Operations* (Partial Level 1) 4
852 Field Training Detachment 1
938 Power Production 1
948 Engineering 1
951 Vet Clinic (Waiting Area) 1
952 Liquid Fuels Maintenance 1
955 Liquid Fuels 2
968 Fuels Bulk Storage 1
969 Fuels West Hydrants 1
AMC—UNRIVALED GLOBAL REACH FOR AMERICA…ALWAYS!
971 Fuels East Hydrants 1
976 CE Utilities 0
1092 Flight Simulator 1 1
1094 Flight Simulator 2 2
1096 90-Day Accumulation Fac. 1
1099 PMEL 1
1107 Hangar 4
1108 Hangar- Restrooms only* 1
1112 Base Operations (VIP areas)* 0
1115 Security Forces 2
1120 Audio Visual 2
1127 Special Operations Air Refueling Office 2
1128 Comm Squadron TDC Flight* 2
1131 San Sewage Disposal for ACFT 0
1166 Hangar 1
1169 Maintenance Building 4
1170 O-6 Offices 2
1171 AGE/Storage Facility 1
1176 Hangar 0
1183 Squadron Operations 1 3
1185 Squadron Operations 3 6
1186 Pax Terminal 4
1200 Fire Department 4
1218 Ops Group 4
1219 Alert Facility 0
1220 Mobility Center** (Partial Level 1) 5
1222 Comm/LRS 1
1225 Maintenance Facility 1
1270 Hydrant Fuels 1
1310 Shower House 1
1330 Dog Kennel 0
1349 Recreational Issue* 0
1375 Maintenance Facility 3
1396 Maintenance Facility 2
1419 Maintenance Facility 0
1541 Combat Arms 1
2087 Housing Gate Guard Shack * 1
2800 Youth Center - Admin areas (partial Level 4) 2
2804 School Age Program - Admin areas (partial Level 4) 3
Total 86 169
3. Question: PWS Paragraph 1.1.5. seems to indicate that the customers can place the trash at any location in a hallway and mark as trash and the contractor is required to collect it.
Would the Government please clarify whether all trash will be placed at a designated
Central Location in properly tied plastic liners?
Answer: Government personnel shall place trash in tied up plastic bags, or other appropriate containers labeled as “trash” in hallways, or designated facility centralized locations. The contractor shall collect and dispose of all trash from these locations. The contractor is not responsible for replacement of plastic trash bags. See Appendix A, Custodial Standards for clarification of requirement.
4. Question: Are dispensers installed for all toilet tissue, hand towels, hand soap, and seat covers? Is the Custodial Contractor responsible for providing and/or repairing restroom supply dispensers?
Answer: Seat covers are not required. This is a performance based contract. PWS
Paragraph 1.4.5.15. states the contractor shall ensure restrooms are stocked sufficiently so any provided supplies including toilet tissue, paper towels, and hand soap do not run out.
5. Question: Are Periodic On-Demand Cleaning Services related to only Cleaning Carpet, Stripping and Waxing Floors, and scrubbing floors to be paid for using the Per Square Foot Price in Line
Items such as Line Item 05, 06, and 07?
Answer: Periodic On-Demand Cleaning Services are related to Floor Buffing, Floor
Maintenance/Stripping, and Carpet Shampooing. This item is paid for on a Price Per
Square Foot basis, requested by work orders via the COR, and are associated with Line
Items 05, 06, 07, 14, 15, & 16 in the Price Schedule.
6. Question: Which specific Custodial Service Tasks will be required from 1000 – 1400 for the School Age Program?
Answer: Upon further review, the AFI referenced in the PWS Paragraph 1.4.1.2. has been updated to AFI 34-144. The PWS has been revised in Amendment #3 to reflect this change.
This AFI can be located at the following link:
http://static.e-publishing.af.mil/production/1/af_a1/publication/afi34-
144/afi34-144.pdf
An example of some of the services The School Age Program (2804) would require between 1000 - 1400 is personnel for floor cleaning after morning meals, trash collection, and restroom cleaning.
7. Question: Will the Government provide Land Line Phone and Internet Services to the
Contractor?
Answer: No, these services will not be provided by the Government to the Contractor. A full list of Government Furnished Property & Services can be located in PWS Section 3.
8. Question: If a facility is open six or seven days per week, is the contractor required to perform services on Weekends and Holidays?
Answer: If a facility is open six or seven days per week the contractor is indeed required to perform services on the weekends if it is called for in PWS Appendix A. For example, the Fitness Center is open seven days per week and according to Appendix A requires cleaning on a daily basis. PWS Section 4.3. provides a breakdown of all facility hours on
McConnell AFB and further details regarding the hour of Special Cleaning Requirements facilities can be found in PWS Section 1.4. No services will be required on Federal
Holidays, a list of Federal Holidays can be found in PWS section 4.4.
9. Question: Does the Contractor collect and remove any trash in Level 2 Basic Facility
Cleaning?
Answer: Trash collection for Level 2 Basic Facility Cleaning is only required in restrooms. A breakdown of what is required in Level 2 Basic services can be found in
PWS Appendix A: Custodial Standards.
10. Question: Is there a page limitation for Volume III Past Performance?
Answer: No, there is no page limit for Volume III Past Performance.
11. Question: Who is the current contractor?
Answer: The incumbent contractor is Allied National Services & they are eligible to participate in this solicitation.
12. Question: What is the total contract Price?
Answer: The total cost of the current contract is $2,652,025.90. However, the scope of the new requirement has changed and is not the same as the current contract.
13. Question: What is the contract term?
Answer: The term of the contract is 1 Feb 2017 – 30 September 2021.
14. Question: What is the monthly price?
Answer: The current monthly price of the current contract is $39,485.19. However, the scope of the new requirement has changed and is not the same as the current contract.
15. Question: Is the scope of work the same as the current contract?
Answer: No, the following main changes in scope have occurred:
The restroom cleaning services for level one prestige services has been increased from two to three times per week.
Floor cleaning and vacuuming once every two weeks has been added to level two basic services.
Periodic cleaning services has been shifted to an as-need basis that will be requested by the COR via Work Orders as opposed to being completed on a monthly (floor buffing) or annual (floor stripping/carpet shampooing) basis.
16. Question: Is this contract under union? If it is, please provide a copy of the current CBA.
Answer: This contract is not currently under union; there is no Collective Bargaining
Agreement.
17. Question: Page 47 of the solicitation, under Part I-Technical Evaluation, besides the
Mission-Essential Contractor Service Plan, is there any technical writing that the government requires? Such as staffing plan, company history, training plan, list of supply and equipment, etc..?
Answer: The only technical factor to be evaluated is the Mission-Essential Contractor
Service Plan; instructions can be found in DFARS Provision 252.237-7024. There are no other technical requirements.
18. Question: How many buildings are on this contract?
Answer: 89, all are listed in the PWS.
19. Question: Can Proposals be sent by FedEx?
Answer: Yes, any standard mail carrier may be used. Proposals cannot be submitted via email or fax. Instructions on proposal submittal can be located in the 52.212-1 Addendum Proposal
Preparation Instructions in the RFP.
20. Question: Do we have to buy everything from Ability one?
Answer: No, only those items that the Government consumes, the list is found in the PWS
Paragraph 1.5.2.
21. Question: Does the current contract option year price ($512,179.78) include any necessary wage adjustments?
Answer: Yes
22. Question: Do MSDS forms need to be provided at every location and vehicle or does just one copy need to be sent to CES?
Answer: As stated in PWS Paragraph 4.6.1. all materials/chemicals brought onto McConnell
ABF for the purposes of cleaning/sanitizing must be processed through 22nd Civil Engineering
Installation Management Flight, Hazard Material Program. The contractor shall identify these materials and products on the Contractors HazMat Submission Form. Safety Data Sheets (SDS) are required as specified in the latest version of Federal Standard No. 313 (including revisions adopted during the term of the contract) for any other material designated by a government technical representative as potentially hazardous and requiring safety controls. Further guidance can be found in FAR Clause 52.223-3.
23. Question: Are window cleaning services required?
Answer: Window cleaning is required for level 4 cleaning only, it is not required for level 1 & 2.
A breakdown of all cleaning requirements for level 4 services can be located in the PWS.
24. Question: Do all employees have to be under SCA to include Project Managers?
Answer: The applicability of the Service Contract Act requirements can be located in FAR
Clause 52.222-41, Service Contract Labor Standards. Any questions can be refered to the
Department of Labor Wage/Hour Administration.
25. Question: How do you determine how much vacation time an employee is supposed to receive under the Wage Determination?
Answer: To determine how many weeks, you must look at the employee’s anniversary date for work on the contract. This includes any work performed with previous employer for the contract.
A guide to how much vacation is earned for time in service is located in Attachment #4, DOL
Wage Determination 15-5341 Rev. 2. Any questions can be refered to the Department of Labor
Wage/Hour Administration.
26. Question: How do we determine an employee’s anniversary date for working on a contract?
Answer: As stated in FAR Clause 52.222-41 the incumbent contractor will provide a seniority list to the Contracting Officer prior to the completion of the current contract. The seniority list will contain certified list of the names of all service employees on the Contractor’s or subcontractor’s payroll during the last month of contract performance. Such list shall also contain anniversary dates of employment on the contract either with the current or predecessor
Contractors of each such service employee. The Contracting Officer shall turn over such list to the successor Contractor at the commencement of the succeeding contract.
27. Question: Is a DD254 required for this contract?
Answer: No, DD254’s are not required for this contract.
28. Question: When is the due date for Past Performance Questionnaires?
Answer: PPQ’s are due by proposal due date.
29. Question: Currently contractor takes all cleaning supplies with them. If we decide to store chemicals in closets, is a MSDS necessary at each closet?
Answer: Please see question #22.
30. Question: Can you utilize your project manager as one of your janitors?
Answer: The applicability of the Service Contract Act requirements can be located in FAR
Clause 52.222-41, Service Contract Labor Standards. Any questions can be refered to the
Department of Labor Wage/Hour Administration.
31. Question: Can the current contractor pull out all dispensers and then the new contractor be required to install all new ones?
Answer: No, the current dispensers are the property of the Government. This is a performance based contract. PWS Paragraph 1.4.5.15. states the contractor shall ensure restrooms are stocked sufficiently so any provided supplies including toilet tissue, paper towels, and hand soap do not run out.
32. Question: Is there a reasonable minimum square footage for periodic cleaning?
Answer: No, there will be no identified minimum square footage for periodic cleaning other than what is identified under FAR Clause 52.216-19 Order Limitations.
33. Question: If Carpet cleaning is on demand, can the customer demand it every night or any time they want to?
Answer: All requests are vetted through the COR, who will issue work orders only as needed, based on valid requirements, available funds, and the process identified in the solicitation. See
PWS Section 1.3.
34. Question: Do you have a reference to what needs to be in a Mission Essential Plan for Technical
Evaluation?
Answer: A breakdown of what is required in a Mission Essential Plan can be found in the RFP in
DFARS Provision 252.237-7024.
35. Question: Is there an extension on the current contract? If so, are those 3 months included in the contract price given?
Answer: There is currently a three month extension for the 4th option year of the current contract.
The price without the extension is $472,694.57, the price with the extension is $591,150.14.
36. Question: Is there any Bio-waste on this contract?
Answer: No, Bio-waste is not handled in this contract.
37. Question: Is there a minimum amount of employees per shift?
Answer: No, this is a performance-based contract and therefore it is the contractor’s responsibility to decide how many employees are needed to accomplish the work required.
38. Question: Are there any restrictions on chemicals that can be used in the CDC or child areas?
Answer: Yes, details regarding chemical requirements in the CDC and child areas can be located in PWS Section 1.4.5. More details regarding chemical requirements can be found in PWS
Section 4.6. through 4.10.
39. Question: Are janitors required to report any maintenance issues? Such as overflowing toilet, broken equipment, etc.
Answer: No, they are not required to report maintenance issues, but all that is required for reporting is contacting the COR and letting them know.
40. Question: Verify in PWS 1.4.5.1 on that the Quart versus Gallon is correct for cleaning solutions.
Answer: Yes, the formulas listed are correct. For disinfecting solution the formula is ¼ cup bleach to one gallon water (or on tablespoon bleach to 1 quart water for a smaller batch). For sanitizing solution the formula is 1 tablespoon bleach to one gallon of water.
41. Question: Does Ability one have a physical place where the contractor can buy items?
Answer: Yes, there is a store located on base.
42. Question: If the contractor finds lost items, who do they contact?
Answer: The contractor can contact the COR.
43. Question: Are there restrictions on areas the contractor can go on weekends?
Answer: Contractors will not be restricted from facilities on weekends if they are scheduled/require cleaning.
44. Question: Are changing lightbulbs a part of this contract?
Answer: No.
45. Question: Will the contractor be required to move furniture?
Answer: Details pertaining to what furniture must be moved by the contractor during On-
Demand Cleaning can be found in PWS Paragraph 1.3.2. and 1.4.5.10.
46. Question: Is there ever going to be an opportunity where customers want things cleaned at night?
Answer: Yes, the on-demand cleaning will have to be done in the night or late night shift as details in PWS Paragraph 4.3.2. The Special Requirements Facilities also require cleaning either before or after hours, a description of each facility’s requirements can be located in PWS Section
1.4.
47. Question: Are there any laundry services required in this contract?
48. Question: Does the contractor need to provide throw or entry mats?
Answer: No, facilities provide their own throw/entry mats.
49. Question: Will each location provide their own trash cans?
50. Question: Does the contractor need to pick up recycling?
Answer: No, there is a separate contract regarding recycling.
51. Question: Does the contractor have to sort through the trash they pick up for recycling?
52. Question: Does the Contractor have to provide hand sanitizer at any location?
Answer: No, hand sanitizer is not required to be provided in this contract. Details regarding contractor-provided supplies can be found in PWS Section 1.5.
53. Question: Do the janitor’s closets have locks?
Answer: Some facilities may have locks on their janitor’s closets, particularly facilities with children. The current contractor carries all equipment with them.
54. Question: Can the contractor lock the closets at their own expense?
55. Question: Can the contractor provide file cabinets that lock to store items?
Answer: Yes.
56. Question: Does the contractor need to provide their own transportation to the bases? Are golf carts acceptable transportation.
Answer: Yes. Any transportation that meets the requirements of the installation are acceptable, golf carts included.
57. Question: Is the current janitorial staff for the CDC vetted and qualified?
58. Question: For the CDC & Youth areas, are the toys picked up before floors get cleaned, etc?
Answer: Yes, the contractor is not required to pick up toys.
59. Question: Are throw rugs in the CDC included as part of the needed carpet cleaning?
Answer: No, the contractor is not responsible for the cleaning of throw rugs.
60. Question: Does the contractor need to clean the toilets and sinks located in the CDC?
Answer: The contractor must clean all toilets and sinks not located within the kitchen. The facility contains 71 sink and 28 toilets.
61. Question: Does the contractor clean anything in the CDC kitchen?
Answer: No
62. Question: How does the Executive Order Minimum Wage Rate effect this wage rates of this contract?
Answer: As described in FAR Clause 52.222-55 the Administrator of the Department of Labor's
Wage and Hour Division (the Administrator) will publish annual determinations in the Federal
Register no later than 90 days before the effective date of the new E.O. minimum wage rate. If an option is exercised in this contract an updated wage determination will be attached. As stated in
FAR Clause 52.222-43 the Contractor shall notify the Contracting Officer of any increase claimed under this clause within 30 days after receiving a new wage determination. At which point a price adjustment will be implemented to account for this increase in wage costs.
63. Question: Do we have to offer current employees the right of first refusal?
Answer: Yes, further details and guidance on the retention of current employees can be found in
Solicitation Clause 52.222-17, Nondisplacement of Qualified Workers.
File details come from the government source that posted it. Updated .