Consolidated_List_of_Questions_14_July_2016.pdf
PDF 74 KB Posted
- Attached to
- Joint Base Charleston Custodial Service
- Solicitation number
- FA4418-16-R-0007
About this file
Site Visit Questions and Response Site Visit Attendees
View the file
Other files
Show all 20
On GovTribe
Work with this file
- Download the original file
- Contacts named in this file
- Similar government files
- Ask GovTribe AI about this file
Text version
Consolidated List of Questions/Answers from Pre-Proposal Meeting-Site Visit
Joint Base Charleston Custodial Services
29 June 2016
1. Question: Would you please provide the types of cleaning supplies that are required?
Answer: Per the PWS Paragraph 1. Description of Services; “The contractor shall provide all management, tools, equipment, and labor necessary to ensure custodial services are performed at Joint Base Charleston, in a manner that will maintain a satisfactory condition and present a clean, neat, and professional appearance.”
The Government does not state what type of cleaning products or supplies the contractor is required to obtain/purchase/maintain to complete the full scope of the cleaning requirements of the PWS. The Government does provide Environmental requirements which must be followed on Joint Base Charleston. Please see the following:
PWS Section 4.7 Cleaning Products PWS Section 4.7.1 Hazardous Material Identification and Handling PWS Section 4.7.2 Hazardous Spill Response PWS Section 4.7.3 Hazardous Material Management
See the RFP:
DFARS Clause 252.223-7006 Prohibition on Storage, Treatment, and Disposal of Toxic or Hazardous Materials (by reference) FAR Clause 52.223-3 Hazardous Material Identification and Material Safety Data (by full text) AFFARS Clause 5352.223-9000 Elimination of Use of Class I Ozone Depleting Substances
**This list may not be complete as to all the environmental references included in the PWS and RFP**
2. Question: Would you please provide the monthly usage of the cleaning supplies?
Answer: Cleaning supplies are provided by the contractor and are not reported to the 628th Contracting office.
Our office does not have historical data on the consumption of cleaning supplies.
3. Question: Would you please provide the types of equipment that are required?
Answer: Per the PWS Paragraph 1. Description of Services; “The contractor shall provide all management, tools, equipment, and labor necessary to ensure custodial services are performed at Joint Base Charleston, in a manner that will maintain a satisfactory condition and present a clean, neat, and professional appearance.”
Per the PWS Paragraphs 1.5.1- 1.5.1.2- Contractor Provided Equipment and Supplies.
The Government does not state what type/how much equipment and/or how many vehicles a contractor will need or a contractor will need to complete the requirements identified in the PWS. Each contractor must use his/her experience and knowledge in the industry to determine the necessary equipment to successfully meet the requirements identified in the PWS.
4. Question: Is there a designated space provided to store the required equipment?
Answer: Per the PWS, Section 3. Government Furnished Property and Services
PWS 3.1.1. Janitorial Closets.
5. Question: Is there a designated office space provided to manage the project?
Answer: PWS 3.1. Government Furnished Facilities
6. Question: Is there a Rapid Gate requirement?
Answer: See the RFP: AFFARS Clause 5352.242-9000 CONTRACTOR ACCESS TO AIR FORCE
INSTALLATIONS
7. Question: Would you please send us the Appendix C: Floor Plan package?
Answer: All facility SF (Restroom, Hard floor, Carpet) is provided in Appendix B of the PWS. Appendix C of the PWS will be provided to contract awardee.
Appendix C of the PWS will be updated to read: Appendix C Floor Plans (stand -alone package attached) provide at time of contract award.
8. Question: Can you provide an approximate total of staff at each building to estimate the amount of consumables needed.
Answer: The estimated facility occupancy of each facility is not known or tracked by 628 CONS or 628 CES.
The contractor will have to use his/her knowledge in the industry to determine the usage of supplies necessary to meet the requirements of the contract.
9. Question: Can you provide an approximate square footage amount of VCT tile floors at each building to estimate the stripping and waxing cost.
Answer: The SF of hard floors to include restroom SF is provided in Appendix B of the PWS. All hard surface floors require floor care service. The majority of hard surface floors are VCT and a smaller percentage may be concrete, ceramic tile, hardwood, etc. Applicable hard surface floor care services shall be performed as appropriate based on industry standards and manufacturer's recommendations in accordance with specific floor type.
10. Question: Refer to SF 1449, Continuation Sheet (CLINs); a Fund Type for ASLAC does not exist while the Fund Type, ASLAC is shown in the Excel Pricing Worksheet at, TAB 1 Levels 1 & 2. Please clarify if ASLAC should be priced at the SF 1449 Continuation Sheet?
Answer: TAB 4 (bottom left) the total of O&M and ASLAC are combined into one total to be entered on the RFP. See notes on Tab 4 next to the Base Year Total where it identifies the ASLAC and O&M funding are combined to be entered on the RFP (Proposal).
11. Question: Please provide maps of JB Charleston – Naval Station buildings requiring services on contract?
Answer: All facility SF (Restroom, Hard floor, Carpet) is provided in Appendix B of the PWS. Maps will be provided to the awardee. The distance between the Air Base and Weapons Station is approximately 10-12 miles.
12. Question: Currently there are two separate CBAs in place; will the Government identify what buildings are covered under the ITPEU and AFGE LOCAL 1869?
Answer: The ITPEU covers employees working and hired to work at JB CHS- Weapons Station. The AFGE Local 1869 covers employees working and hired to work at JB CHS- Air Force Base.
13. Question: During the site visit, one of the buildings contained 9x9 VCT tiles which appeared to contain Asbestos. Will the Government identify where Asbestos tile floor exist throughout buildings requiring services?
Answer: No. The floor care services do not vary for asbestos and non-asbestos. If the contract employee damages floor tiles during servicing, or notices damaged floor tiles, they should stop work, isolate/barricade the area, and contact the COR/Contracting Officer to arrange for the area to be evaluated for asbestos, and action if necessary, by the 628th CES asbestos resources.
14. Question: Will the Government provide quantities and volumes of paper product, liners and soap products?
Answer: Paper products and soap supplies are provided by the contractor and are not reported to the 628th Contracting office. Our office does not have historical data on the consumption of these supplies.
15. Question: Will the Government provide seniority list of active employees, in order to estimate expected vacation?
Answer: FAR 22.1020 -- Seniority Lists If a contract is performed at a Federal facility where employees may be hired/retained by a succeeding contractor, the incumbent prime contractor is required to furnish a certified list of all service employees on the contractor’s or subcontractor’s payroll during the last month of the contract, together with anniversary dates of employment, to the contracting officer no later than 10 days before contract completion. (See paragraph (n) of the clause at 52.222-41, (Service Contract Labor Standards.) At the commencement of the succeeding contract, the contracting officer shall provide a copy of the list to the successor contractor for determining employee eligibility for vacation or other fringe benefits which are based upon length of service, including service with predecessor contractors if such benefit is required by an applicable wage determination.
16. Question: Will the Government allow the contractor to install on site a washer and dry for laundering of mops and cloths?
Answer: Yes, however all installation costs/materials/labor to include any water lines, electrical outlets, (additional/internal to facility only) will be the full responsibility of the contractor, and must be approved by 628 CES prior to installation.
17. Question: What is the breakdown for the male/female ratio in the joint base gym?
Answer: Identified in the Appendix of the PWS there are several Fitness Centers located throughout JB CHS. Male to Female ratio is not tracked/recorded by fitness center personnel at these facilities.
18. Question: What is the procedure for reporting accidents and incidents? (I.e. onsite medical and/or offsite medical)?
Answer: See paragraphs 3.6 and 4.21 of the PWS. More detailed information is provided to the awardee during the pre-performance conference.
19. Question: Can we bring in different types of dispensers to save cost and waste on paper towels use with NO expected cost to the government?
Answer: You must have permission from the 628th Civil Engineering Squadron PRIOR to installing any equipment or making changes to real property; however the installation of soap dispensers, paper towel dispensers, etc. has been accomplished by building occupants and/or previous contractors.
http://farsite.hill.af.mil/reghtml/regs/far2afmcfars/fardfars/far/52_220.htm#P665_111234
20. Question: Who is the current Incumbent?
Answer: East West, Inc. Falls Church, VA
21. Question: Is there a facility/office set aside for the contractor on site to include storage for chemicals, equipment, and supplies?
Answer: See the PWS paragraph 3.1 Government Furnished Facilities and 3.1.1. Janitorial Closets
22. Question: What are the authorized slots identified for management you will allow/pay? (i.e. safety, quality control, and working supervisor)?
Answer: See PWS Paragraph 1. Description of Services. The Contractor shall provide all management, tools, equipment, and labor necessary to ensure custodial services are performed at Joint Base Charleston, in a manner that will maintain a satisfactory facility condition and present a clean, neat and professional appearance.
23. Question: What is the allotted vacation time and anniversary Dates for all employees?
Answer: Refer to the Answer for question #15.
24. Question: Does the contract require the use of eco-friendly “green” chemicals and supplies?
Answer: See PWS Paragraph 4.7.1. Hazardous Material Identification and Handling. This may not be all inclusive. An Environment briefing will also be provided to the awardee during the pre-performance briefing.
Also see FAR Clause 52.208-9 on page 30 of the RFP.
25. Question: How many janitorial closets are located on the two joint base installations?
Answer: Unknown- most facilities provide a storage closet for the custodial contractor; however this is not a requirement for the facility owner. Some facilities provide more than one closet, for example one closet per floor if the building has multiple floors.
26. Question: What is estimated value of the contract?
Answer: The Government does not provide the Independent Government Estimate or the Estimated Contract Value.
27. Question: Will the government provide office space at both joint base installations?
Answer: See the PWS paragraph 3.1 Government Furnished Facilities
28. Question: How employees are currently working on the current joint base janitorial contract?
Answer: The Government does not provide the number of employees working on service contracts; this is considered part of a contractors “Business Model” and cannot be provided under FOIA.
29. Question: What shifts do the employees currently work? (for example: 12 hours, 10 hrs. 8 hrs.)
Answer: Unknown- this is a service based contract where the Government monitors contract performance; the government does not monitor contract employees, schedules, etc. See PWS paragraph 1. (second paragraph)
NON-PERSONAL SERVICES AND/OR INHERENTLY GOVERNMENTAL SERVICES.
30. Question: What is the number employees required to work on weekends and holidays?
Answer: See PWS paragraph 4.3.2 (Hours of Operation) and paragraph 4.4 Federal Holidays and answer above.
31. Question: Will the current employees working on the contract maintain their DOD badges for the start of new contract?
Answer: All contractor badges expire at the end of the contract option. See AFFARS Clause 5352.223-9001 Contractor Access to Air Force Installations (Pages 79-80 of the RFP)
32. Question: Can contract use electronic time clocks for both location to monitor employee sign in and sign out of work locations?
Answer: The Government does not monitor how the contractor tracks employee schedules, clock-in/clock-out, etc.
33. Question: Will the contractor be given the ability to receive internet (online) services? If so, will extra security measures (and costs that go with them) apply? Can we get the amount of those costs?
Answer: See PWS paragraph 3.3. It will be up to the contractor to arrange internet services and pay for any installation, monthly internet services, repairs, and any other related costs. Internet Services provided to the contractor are NOT on the Government network.
34. Question: All breakrooms and some bathrooms were using brown multi-fold towels in baskets. Can the contractor install dispensers for roll towels in the bathrooms and kitchens/breakrooms?
Answer: You must have permission from the 628th Civil Engineering Squadron PRIOR to installing any equipment or making changes to real property; however the installation of soap dispensers, paper towel dispensers, etc. has been accomplished by building occupants and/or previous contractors.
35. Question: The PWS 1.4.1 Child Development Center and Youth Center states that these buildings must be kept in accordance with AF134-248. The site visit revealed that these standards are not being met.
Regulations for any child care facilities are to the level of hospital clean. Will contractor be inspected at that level? If not how will the contractor meet the government specs i.e. (not get tagged if/or fined the defects)? Will the contractor be given the storage space on site and availability of time to bring these buildings back to standards? The above reference has a contractor employee in the building for a day cleaning. Will this contract expect the contractor to have personnel on site during the day as a “day porter” or for specific tasks? Will the contractor be expected to clean the toys? Just how in depth will the contractor expected to get?
Answer: All the requirements are identified in the PWS, (also see Appendix Level 4 Special Requirements) to include the performance objectives (see paragraph 2 Service Summary). The contractor is NOT expected/required to clean toys, etc. If a facility is not up to standard when a contractor starts performance, this will be noted by the COR and Contracting Office and the awardee will be provided time (agreement between contractor, COR, and Contracting) to bring the facility back up to standard.
36. Question: 3.1 Government Furnished Facilities. This states that only 923 sq. ft. of space for office and storage. Just to clarify, are we to gather that any other space will come from the contractor in the form of an office or storage trailer?
Answer: See PWS paragraph 3.1.1. Janitorial Closets. The contractor may provide his/her own storage facility/trailer at the lay down site located at the Naval Weapons Station.
37. Question: Are there any special requirements for having vehicles on the bases?
Answer: See PWS Paragraphs 1.5.1. Contractor- Furnished Equipment Vehicles, 1.5.1.1. Operating Conditions of Contractor Vehicles and Equipment. and 1.5.1.2. Contractor Vehicle and Equipment Quantities.
38. Question: Are there charging stations for the utilization of electric vehicles?
Answer: No, JB CHS does not currently have charging stations for electric vehicles.
39. Question: Will contractor have access to the facility network?
Answer: Contractor will be responsible for his/her own internet service, network, etc. The contractor/contractor employees will not have access to the JB CHS network/ will not be issued CAC cards.
40. Question: Can you please detail the evaluation criteria and process of the proposals?
Answer: See RFP Pages 17-24.
Addendum to FAR 52.212-1 Instructions, Conditions, and Notices to Offerors
52.212-1 INSTRUCTIONS TO OFFERORS - - COMMERCIAL ITEMS
Addendum to FAR 52.212-2- Evaluation Factors for Award
52.212-2 EVALUATION - - COMMERCIAL ITEMS
41. Question: Refer to FAR 52.212-4 on page 24 of solicitation concerning Business License Tax. When calling tax offices for North Charleston and Goose Creek, both entities are not answering calls.
Considering the importance of obtaining correct tax information, will the Government provide the most current tax information for both North Charleston and Goose Creek?
Answer: Goose Creek, SC Office may be reached at 843-797-6220 Ext 1112 or www.cityofgoosecreek.com
The North Charleston, SC Office may be reach at 843-740-2634 or 2632 or www.northcharleston.org http://www.cityofgoosecreek.com/ http://www.northcharleston.org/
| Answer: FAR 22.1020 -- Seniority Lists |
| If a contract is performed at a Federal facility where employees may be hired/retained by a succeeding contractor, the incumbent prime contractor is required to furnish a certified list of all service employees on the contractor’s or subcontractor’s p... |
File details come from the government source that posted it. Updated .