FA441722R0001 - Q-As 1-79 CE-CONS Responses.pdf
PDF 133 KB Posted
- Solicitation number
- FA441722R0001
About this file
This document contains questions and answers related to a solicitation for interior and exterior alterations to Building 90322 at an Air Force base. Work includes modifying existing dormitory space to accommodate new offices, including new partitions, lighting, HVAC and electrical work. An antenna support tower must also be designed and constructed. Bidders had questions about materials, schedules, fire protection, mechanical and electrical systems, security requirements, and tower design standards. The government provided clarification on these topics as well as site logistics, coordination needs, and submittal requirements and timelines. The performance period is 244 days from notice to proceed with liquidated damages for delays.
View the file
Other files
On GovTribe
Work with this file
- Download the original file
- Contacts named in this file
- Similar government files
- Ask GovTribe AI about this file
Text version
SOLICITATION NO. FA441722R0001
PROJECT NO. Alter Interior & Exterior, 492 SOW, Bldg 90322 CP1028223, FY22
QUESTIONS – ANSWERS – 1 through 79
Question 1: Wood door wood species - Section 08 14 00 Wood doors 2.2.1.1 calls for birch doors while section 08 34 73 Sound Control Doors, 2.2.2 calls for white oak. Please confirm we are to provide the two different wood sepsis for the doors or clarify the door species.
Answer 1: Birch species is acceptable and can be used for both doors.
Question 2: Section L 4.1.2: Evaluators are only allowed to use the Attachment 4, Past Performance Questionnaire provided with this solicitation. Due to the overburden of work for many of the Government’s Contracting Officers, will the Government waive the following requirement and allow our project Contract Officers to submit previously completed PPQs directly to you?
Answer 2: Altered or substituted questionnaires developed by the customer or by the offeror will not be evaluated. If a CPARs is available for the project, a PPQ is not required as the CPARs will take precedence.
Question 3: Section L 4.0: Is there a limit on how many project references a bidder can provide with in the 20-pages allowed?
Answer 3: No more than 20.
Question 4: Is the electrical floor outlet in room 104 existing or is this a new floor outlet?
Answer 4: This is a new floor outlet, per sheet E-103.
Question 5: Is a comm outlet required in the mech room?
Answer 5: No comm. outlet is required in the mech room, but the Contractor shall verify with the Intrusion Alarm System and Access Control System manufactures for requirements for junction boxes, conduit, and outlets/receptacles, etc. for the relevant systems within the mech. room and other spaces.
Question 6: It appears the existing sanitary line is at or very close to the proposed new antenna tower. Due to the anticipation of requiring deep foundations for the tower, should or could the tower be moved say 6’ further North? If so, should the concrete pad be poured over the existing SS line?
Answer 6: Tower and its foundation location are to be determined by the licensed engineer, within the general area noted. The Contractor is to verify any existing utility lines in the area and protect them.
Question 7: What is the depth of the existing sanitary sewer line?
Answer 7: 3’-0” deep.
Question 8: Are there other utilities within the vicinity of the tower area?
Answer 8: The Contractor is to verify the sanitary line location and any other existing utility lines in the vicinity and protect them.
Question 9: If we were to re-route the SS line, could clean-outs be used at the bends, or would manholes be required?
Answer 9: Cleanouts would be suitable.
Question 10: Door 105 appears to be a door w a sidelight and is shown to be removed and replaced w/ CMU to infill the remaining opening. This is the only area for masonry work on the project and will be costly to get this done due to the minimum scope of masonry work required on the project. Could this door be put back w/ a sidelight and a panel in lieu of the glass to achieve the intent?
Answer 10: This issue was discussed during the design phase, and it was decided that due to the location of the door, fire rated glazing or panel would have had to be provided. Therefore, it was decided to use masonry infill to avoid the fire rated glazing expense.
Question 11: Can we still use the same PPQs that we submitted in the September, 2021 proposal submission?
Or do we need to provide new based on release of the new amendment?
Answer 11: New PPQs are required. If a CPARs is available for the project a PPQ is not required as the CPARs will take precedence.
Question 12: Can we use PPQs from previous submitted proposals?
Answer 12: New PPQs are required. If a CPARs is available for the project a PPQ is not required as the CPAR will take precedence.
Question 13: Clarify if CPARs need to be added into the proposal or sent to the government using the PPQ form as the cover page?
Answer 13: Add CPARS information to proposals
Question 14: Is the site visit mandatory?
Answer 14: Attendance is not mandatory but is encouraged to protect your interest. Review clauses 52.236-2 and 52.236-3 and what the impact of not attending might be.
Question 15: Can the Site Superintendent serve also as the Quality Control Manager and Site Safety Officer?
Answer 15: Yes.
Question 16: Is there a limit on the number of pages if we use Primavera P6 or Microsoft Project for the schedule?
Answer 16: Volume I – Technical Proposal has a 20 Page Limit
Question 17: We have an “Interim” CPARS Rating available that we would like to submit as reference on one of our past performances in lieu of the PPQ. Since interim isn’t mentioned in the paragraph 4.1.3, are Interim CPARS evaluations acceptable?
Answer 17: Interim CPARS evaluations are acceptable.
Question 18: Can the tower be relocated nearby on the site to save the two trees?
Answer 18: The location of the tower, and its foundation, are to be located within the general area as indicated.
This location, design, and engineering of the tower are to be determined by the licensed engineer.
18.a. Are the two trees to be relocated?
Answer 18.a To be removed, if necessary, as determined by the licensed engineer.
18.b. Are the two trees to be removed?
Answer 18. B: To be removed, if necessary, as determined by the licensed engineer
Question 19: Can Superintendent act as QC or SSHO or both?
Answer 19: Yes.
Question 20: Please provide information/specifications on the anticipated (immediate and future) tower loading?
Answer 20: The contractor is responsible to provide a complete antenna tower package including design, engineering and build out. The tower design must be sign/sealed by licensed professional engineer. Please also see Spec. Sec. Appendix B, Appendix C, and sheets S-001, and A-003.
Question 21: Please confirm that Telecommunication Industry Association specification TIA-222-H is applicable and governs the design standard for the tower that is part of this scope of work?
Answer 21: See Answer #20.
Question 22: In reference to; Section L 5.4 Complete representations and certifications in Sections K. Does the Government want the representations and certifications in Section I completed and submitted as an entire section or should only the pages with necessary fill-ins be submitted in Section I along with the entire Section K?
Answer 22: Submit only the pages with necessary fill-ins. If representations and Certifications are completed in sam.gov website, no need to resubmit.
Question 23: Where is an approved place to laydown material and stage equipment if need be?
Answer 23: This area will be located once the contract is awarded and mobilization is starting.
Question 24: What is the approved path of travel for material deliveries and distribution?
Answer 24: This will be determined once the contract is awarded and mobilization is starting.
Question 25: Where can we conduct onsite meetings?
Answer 25: There are several areas within the project perimeter that can be used for on-site meetings. This will be discussed more once the contract is awarded, and mobilization is starting.
Question 26: Where is the approved location for placing dumpsters?
Answer 26: This area will be located once the contract is awarded and mobilization is starting.
Question 27: Do we need to worry about noise/disturbing employees?
Answer 27: The occupants of the adjacent areas of the building are aware that this construction project will be started soon. The contractor should take care to notify the Contracting Office, CE and the building occupants before unusual or exceptional loud or disruptive activities begin. Utility shutoffs to the building -see Answer #29.
Question 28: Will we need to use construction cores during construction?
Answer 28: Construction cores for locks and door hardware will be required. The contractor is to coordinate permanent cores installation with the Contracting Office, CE, and the Base Locksmith.
Question 29: What are the Major System Shut Down procedures for this facility?
Answer 29: Please see spec sec 01 14 00. Notice should be given 7 days beforehand for shutdowns affecting one building and two weeks for shutdowns affecting more than one building. As always, coordinate with the Contracting Office, and CE.
Question 30: Who all do we need to contact for shutdowns?
Answer 30: Coordinate with the Contracting Office, and CE.
Question 31: Where are the existing shut off valves located?
Answer 31: Please contact Contracting Office and CE before the shutdown to locate.
Question 32: What is the Protocol for adding new data/IT internal and external?
Answer 32: Please contact Contracting Office and CE to coordinate.
Question 33: The exterior area, where the tower will be located, has some trees nearby. Will these trees be removed? If so at who's cost?
Answer 33: These trees are to be removed, if necessary, as determined by the licensed engineer, and the cost should be included in the contractor’s proposal.
Question 34: The ceiling height in the existing hallway shows 10'. Field adjustments will be necessary for the finish of the act ceiling height due to the existing ceiling not being 10'.
Answer 34: The final height AFF of the ACT should be as high as possible, taking into account ductwork, piping and conduit and other items installed above the ACT.
Question 35: Has the concrete ceiling above the existing act ceiling been tested for lead?
Answer 35: Lead is not suspected in the concrete decks above the ACT.
Question 36: Has the buildings pipe wrap in this area been tested for asbestos?
Answer 36: The building’s pipe wrap has been ACM remediated and replaced with new wrap in previous years.
The only known ACM is in the floor tile and mastic as identified on sheet G-003 and spec. sec. 02 82 00 and Appendix A, and the contractor should plan for its abatement.
Question 37: Exterior door 105 is shown to be an STC 50 door. Was told by one source this door cannot be STC 50 and a hurricane rated door. What rating is required for door 105?
Answer 37: Please provide for Door #105 per details on sheet A-601, and spec secs. 08 11 13, 08 34 73, and 08 71 00, as appropriate.
Question 38: Drawing Sheet, A-601, Door Schedule lists doors 101B as a STC50 HM frame with a wood door.
The opening is also called to have a 60-minute fire rating. There is no known STC50 wood door assemblies that meet the 60-minute fire rating. Please provide Basis of Design or will a HM door and frame be approved?
Answer 38: Ambico (www.ambico.com) makes one, Kreigerproducts.com also has one.
Question 39: Drawing Sheet, A-601, Door Schedule lists door 103 as a STC50 HM frame and 1-3/4” thick wood door. Will a 2-1/4” thick wood door be allowed?
Answer 39: Yes. See Answer #38.
Question 40: Drawing Sheet, A-601, Hardware Set 4 lists an “Armed Exit Device.” Does “Armed” indicate an alarmed exit device?
Answer 40: Yes.
Question 41: Specification section 08.11.13 part 2.1 calls for HM frames to be welded. HM frames currently have a 10–12-week lead time. Can KD HM frames be furnished on none rated openings, so not to delay the metal framing and drywall on the project?
Answer 41: Welded frames are the base standard.
Question 42: Is Room 101, Radio & Equip. Lab subject to ICD-ICS 705 standards?
Answer 42: Requirements for NCSC IC Tech Spec – for ICD/ICS 705 are not found within this project. Please see DODM 5200.01 Volume 3, DOD Information Security Manual: Protection of Classified Information or spec. section 01 42 00 for referenced standards.
Question 43: If Room 101 is subjected to ICD-ICS 705 standards, Drawing Sheet A-601 Hardware Schedule calls for door 101B to be equipped with a type 1, F01, E01 Von Duprin (Rim Exit Device, Exit Only). This device would not meet ICD-ICS 705 requirements for an emergency exit door. If this room and door are subject to ICD-ICS-705 requirements should a FF-L-2890 Type X device be used?
Answer 43: Requirements for NCSC IC Tech Spec – for ICD/ICS 705 are not found within this project. Please
Question 44: Is Room Office 105 subject to ICD-ICS 705 standards Answer 44: Requirements for NCSC IC Tech Spec – for ICD/ICS 705 are not found within this project, but some components (i.e. some wall types) do meet this standard. Please see DODM 5200.01 Volume 3, DOD Information Security Manual: Protection of Classified Information or spec. section 01 42 00 for referenced standards.
Question 45: If Room Office 105 is subjected to ICD-ICS 705 standards, Drawing Sheet A-601 Hardware Schedule calls for door 105 to be equipped with a type 1, F01, E01 Von Duprin (Rim Exit Device, Exit Only).
This device would not meet ICD-ICS 705 requirements for an emergency exit door. If this room and door are subject to ICD-ICS-705 requirements, should a FF-L-2890 Type X device be used?
Answer 45: Requirements for NCSC IC Tech Spec – for ICD/ICS 705 are not found within this project. Please
Question 46: Are As-Builts available to be provided?
Answer 46: As-builts from previous timeframes may or may not be available to prospective bidders.
Prospective bidders should proceed as if they are not available during the bid process, and reminded that As- Builts of this project will be required once the project is completed.
Question 47: Drawing Sheet, A-601, Door Schedule lists door 103 to have a FF-L-2890 complaint lockset. This device is typically used in conjunction with Electronic Access Control Systems. There are no indications in the drawings of an EACS. Please clarify.
Answer 47: The design phase concluded that “access control can be a 5-button cipher lock or an electronic access device. If it is an electronic access device, the user is responsible for costs of buying, maintaining and updating as needed.” The hardware set calls out the components and conduit required can be seen on E-104.
Question 48: Regarding the tower: Please provide information and specifications on immediate and future loading requirements Answer 48: The contractor is responsible to provide a complete antenna tower package including design, engineering and build out. The tower design must be sign/sealed by licensed professional engineer. Please also
Question 49: Regarding the tower: Please confirm that Telecommunication industry Association specification TIA-222-H is applicable and governs the design standards for the tower.
Answer 49: The licensed professional engineer that signs and stamps the drawings is responsible for verifying if TIA-222-H is applicable and governs the design standards for the tower. Please also see Spec. Sec. Appendix B, Appendix C, and sheets S-001, and A-003.
Question 50: Regarding Fire Protection: Please clarify note 12 sheet FP101 it’s reference to fire watch is only for when the complete system is down for over 60 hours.
Answer 50: Contractor shall provide fire watch if any part of the building sprinkler system is not active.
Coordinate fire watch with base CE to determine building occupancy and fire watch required.
Question 51: Regarding Mechanical: On sheets M101 and M201 the drawings indicate that the existing abandoned chiller is connected. When it is not, it is disconnected and abandoned. Is it the intent to reconnect and use the existing abandoned chiller? And if so, has the abandoned chiller been serviced or checked for proper operation?
Answer 51: The existing abandoned chiller is to remain as-is. It is labeled on the drawings as abandoned. The intent is to use chilled water from the existing chiller plant on base that serves multiple buildings. The building is currently running off of this base chiller plant/piping. The piping is already in place and needs to be demolished back to the points indicated on the drawings and installed new to the points indicated on the drawings.
Question 52: Regarding Electrical: Sheet E-001 detail # 2 show dielectric connections. please confirm this is only new runs and not to retrofit existing penetrations.
Answer 52: New runs only.
Question 53: Regarding Fire Protection: Will it be allowable to isolate the sprinkler piping in the area of work from the rest of the system during demo and construction or does the existing piping have to stay active until the new piping is installed and tested?
Answer 53: Contractor shall provide fire watch if any part of the building sprinkler system is not active.
Coordinate fire watch with base CE to determine building occupancy and fire watch required.
Question 54: Regarding Fire Protection: Will as-builts of the existing sprinkler system be provided. Not just a one-line demo sheet.
Answer 54: As-builts for the existing sprinkler system may not be readily available. Contractor is to provide design and shop drawings for fire protections system stamped and signed by QFPE. Please see FP-101, FP-201 and spec. section 21 13 13.00 10 for more information.
Question 55: Need clarification on how many antenna mounts to furnish, and how many antennas and lines that will need to be installed.
Answer 55: The users will furnish and install antennas. Please also see Spec. Sec. Appendix B, Appendix C, and sheets S-001, and A-003.
Question 56: Is lighting on the tower is required since its 66ft.
Answer 56: The licensed professional engineer that signs and stamps the drawings is responsible for verifying if lighting is necessary for the tower.
Question 57: Note 2 on G003 states to shut down electrical & HVAC systems, but only to provide temporary power & lights. Is there to be no provisions for temporary HVAC?
Answer 57: Temporary HVAC is not required.
Question 58: We cannot find any instructions for temporary systems on mechanical or electrical drawings.
Please provide instructions.
Answer 58:. No temporary HVAC. The existing portion of the facility outside of the renovation area must remain operational during construction , Service shall be maintained to the main distribution panel MA. Contractor is responsible for temp. construction power and lighting to support construction operations.
Question 59: The Memorandum for Record is different than the solicitation. Is there now a requirement to include a Management Plan and Qualification? If so, what will the page limit for Volume I be?
Answer 59: No requirement for a Management Plan or Qualifications. Volume I - Technical Section, provide a Project Schedule and a Narrative to support the schedule. Volume I, Technical Proposal has a 20 page limit
Question 60: This solicitation references 244 performance days after the issuance of the NTP. Additionally, there are daily liquidated damages for work extending beyond the 244-day contract allocation. In light of the current economic climate and supply chain issues affecting virtually all sectors of our economy. Will there be any flexibility afforded the awardee on liquidated damage charges if documented supply chain factors should cause project delays?
Answer 60: FAR Clause 52.249-10 is incorporated in this solicitation if delay in completing the work arises from unforeseeable causes beyond the control and without the fault or negligence of the Contractor.
Question 61: Is there and circumstance that would prevent the Tower and Interior Improvement work from being performed simultaneously?
Answer 61: The contractor is responsible for providing an engineered and stamped design for the tower before work on the tower can begin. Depending on the contractor’s construction schedule and capabilities, this work may be performed simultaneously with the interior renovations, but it is not a requirement.
Question 62: Are there any materials specified in the government’s design documents that will require special consideration or accommodations when passing the base commercial security check point?
Answer 62: All materials must be submitted for approval before ordering and must be delivered per the Base and Security checks and standards. If there are any questions about a specific material, please contact the Contracting Officer before material submission is made.
Question 63: The current deck height in the corridor is approx. 115 ½". Please confirm new ceiling heights are adequate enough to accommodate new overhead utilities.
Answer 63: The final height AFF of the ACT should be as high as possible, taking into account ductwork, piping and conduit and other items installed above the ACT.
Question 64: Opening 105 threshold is not flush with the slab of the stairwell. There is roughly a difference of 6". Please advise how to accommodate for this elevation change when constructing the new handicap ramp?
Will the guard rails extend to exterior wall?
Answer 64: Existing Door (that becomes Door #105with the new work) and the concrete at its exterior are to be demoed per Sheet A-101. The new work is detailed on Sheet A-601, Detail 1/A601 and 2/A-601.Guardrails shall be manufactured and installed per Spec. Sect. 05 52 00.
Question 65: Can there be an access allowance made for Prime Contractors to bring subcontractors on site to review the current building conditions Answer 65: No additional Site Visits will be scheduled.
Question 66: Based on the SOW for interior and exterior work specified, current. We would like to respectfully request an extension of the bid submission deadline date.
Answer 66: At this time, bid submission date shall remain the same. Monitor sam.gov for any updates or changes.
Question 67: Specification section 01 57 19 paragraph 3.2.1.1 details a Stormwater Pollution Prevention Plan (SWPPP) to be submitted by the contractor. Given that the scope of work is largely interior, and exterior work is less than 1 acre of disturbance, please confirm that a SWPPP and NPDES permitting is not required for this project.
Answer 67: Yes, that is correct.
Question 68: Please confirm that the Site Superintendent may fulfill the duties of the Environmental Manager for this project.
Answer 68: Yes.
Question 69: Specification 02 82 00 states that a Private Qualified Person (PQP) must prepare the Asbestos Hazard Abatement Plan. Please confirm that the asbestos abatement contractor may act as the PCP to prepare the Asbestos Hazard Abatement Plan.
Answer 69: Yes, if they meet the qualifications.
Question 70: Drawing A-003 General Notes describes an interim and final submittal for the tower design. Please indicate desired percentage complete for the interim design submittal.
Answer 70: Desired interim design percentages: 65% and 100%.
Question 71: The approximate location of the tower is an existing exercise location with pull-up bars and gravel. During the site visit, it was discussed that this area would be demolished by the government. Please confirm that the government will be responsible for removing the exercise equipment and gravel in preparation for tower installation.
Answer 71: The contractor will be responsible for demo of existing exercise equipment as well as any modification of existing foundation materials in the area. See Sheet A-003.
Question 72: The approximate location of the tower is near existing trees. Please confirm that the contractor will NOT be required to remove or trim trees under this project.
Answer 72: The location of the tower, and its foundation, are to be located within the general area as indicated.
This location, design, and engineering of the tower are to be determined by the licensed engineer, who will also determine if the two trees to be relocated or removed. The contractor is to factor this possible cost into their bid.
Question 73: Please confirm that all antennas listed in Appendix C of the specifications are government furnished government installed (GFGI).
Answer 73: Yes. All antennas listed in Appendix C of the specifications are government furnished government installed (GFGI).
Question 74: Please provide information/specifications on the anticipated (immediate and future) tower loading.
Answer 74: The contractor is responsible to provide a complete antenna tower package including design, engineering and build out. The tower design must be sign/sealed by licensed professional engineer. Please also
Question 75: Please confirm that Telecommunication Industry Association specification TIA-222-H is applicable and governs the design standard for the tower that is part of this scope of work.
Answer 75: See Answer #20.
Question 76: Please confirm that the standard government review time of 15 days per Section H of the solicitation applies to the tower and concrete foundation submittals.
Answer 76: Yes.
Question 77: Specification section 32 31 13.53 paragraph 1.3.2 details Fence Installation Drawings. Please confirm that the Drawings may consist of a redlined earth view of Building 90322 to indicate location of fence, gates and corners. Drawings will be submitted alongside manufacturer’s instructions/data.
Answer 77: Per Spec. Sec. 01 33 00 para. 1.1.1 Definitions: SD-02 Shop Drawings: Drawings, diagrams and schedules specifically prepared to illustrate some portion of the work. Diagrams and instructions from a manufacturer or fabricator for use in producing the product and as aids to the Contractor for integrating the product or system into the project.
Drawings prepared by or for the Contractor to show how multiple systems and interdisciplinary work will be coordinated.
Question 78: Will the construction of the tower require an FAA permit or any coordination with the FAA? If yes, please advise who is responsible for the permit and coordination with FAA.
Answer 78: No FAA permit or coordination with the FAA is anticipated, but if it is required, the contractor shall be responsible and coordinate this effort. See also Answer #20.
Question 79: In a case where an “Owners Representative/Prime” is designated and functioning solely as a project administrator for said owner and not as a functioning trade “Prime” with their own resources performing alterations. May we utilize our experience performing under said Owners Representative/Prime as our respondents on our PPQ submissions?
Answer 79: Past Performance Questionnaires will not be accepted from Prime Contractors, Subcontractors, or Manufacturers.
File details come from the government source that posted it. Updated .