FA2823-15-R-4020_Consolidated_Q_ _A_090815.pdf

PDF 116 KB Posted

Attached to
Repair HVAC & Interior Bldg. 3017
Solicitation number
FA2823-15-R-4020
Issued by

About this file

Questions and Answers

View the file

Other files

Show all 18

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

FA2823-15-R-4020 FTFA 13-9005 Repair HVAC & Interior Bldg. 3017 Questions and Answers 8 September 2015

1. Solicitation page 48 of 62, section 3.ii. states "Text shall be written in full text." Does this mean that acronyms are not to be used or does this have something to do with font types?

ANSWER: Acronyms are NOT to be used.

2. Sheet AD101 Keynote 26 states to remove planters while Sheet A101 Keynote 1 states that “existing planters to remain”. Please clarify. ANSWER: Existing planters to be removed.

Delete Keynote #1 on A101.

3. Is there an existing Roofing contract that carries warranty on roof or can new roofing company be sourced for those repairs? ANSWER: The roof is not under warranty. A new company can be sourced for any roof work.

4. Can the existing raceways for electrical be utilized (i.e., conduit/rigid conduit)?

ANSWER: Comply with plans and specifications.

5. All lighting is suspended by emergency chains for fire code and held up by ceiling grid. When new grid goes in, will each fixture need to be supported independently for current code?

ANSWER: Comply with plans and specifications.

6. The prints indicate “to field verify before fabrication”, with reference to the Structural supporting steel columns. Will the Contractor need to provide their own fabrication schematics, or are the current prints provided by Government based on exact figures and suitable for fabrication purposes?

ANSWER: Steel shop (fabrication) drawings are required. Contractor to field verify existing conditions and dimensions prior to preparation of drawings and fabrication. Info provided on drawings is not suitable for fabrication purposes.

7. Will Government provide a specific list of non-demo items prior to Notice of Commencement;

to include HVAC items that are currently in working order?

ANSWER: No.

8. Will the Government provide for the removal of all décor, memorabilia, furnishings, AV Equipment, and kitchen equipment to include all stand up coolers and freezers (i.e. the non- Demo items)? ANSWER: Government will not remove décor, memorabilia, furnishings, AV Equipment, and kitchen equipment to include all stand up coolers and freezers (i.e. the non- Demo items), the Contractor will carefully remove, protect and/or store décor, memorabilia, furnishings, AV Equipment, and kitchen equipment to include all stand up coolers and freezers (i.e. the non-Demo items).

9. Will the Government be providing storage for the non-Demo items removed before the Notice of Commencement? ANSWER: No, Government will not provide storage for non-Demo items. Contractor will remove, protect and store non-Demo items.

10. Section 230923 “BACnet Direct Digital Control Systems for HVAC” of the Project Specifications for Building 3017 calls for the work to be performed directly by Systems Specialists, Inc. as a direct first tier subcontractor to the General Contractor. Please clarify. Does Eglin have a base selected DDC Controls contractor? ANSWER: No. The controls are open. Must be Bacnet/MSTP on Niagara AX framework version 3.64 or later.

11. There is a mold survey report in the back of the specifications from PSI. This report says to re-mediate the mold, but there is no mention of the mold remediation in the demolition plans.

Please include this work in our scope of work on the plans. ANSWER: The mold that was found in the facility is less than 10 sq.ft. per location. Therefore, an abatement of the mold areas will not be necessary. Demo as required per plans and specifications.

12. Ad-101 Notes #9 of the plan states to “Remove and store existing flat panel TV for reinstallation. (See electrical documents)” In our site visit investigation, we discovered that there were additional flat panel TV’s (4) in Dining Area 106 and 107. (See attached AD-101 Note #9 with mark ups.) Q. Will the government require the Contractor to remove and store existing flat panel TV (4) for reinstallation? ANSWER: Government will not remove décor, memorabilia, furnishings, AV Equipment, and kitchen equipment to include all stand up coolers and freezers (i.e. the non-Demo items), the Contractor will carefully remove, protect and/or store décor, memorabilia, furnishings, AV Equipment, and kitchen equipment to include all stand up coolers and freezers (i.e. the non-Demo items).

13. Ad-101 Note #13 of the plan states to “Remove existing 10’w X 5’H surface mounted decorative wood shutters in their entirety.” In our site visit investigation, we discovered that there are (4) additional 36’x5’ surface mounted decorative wood shutters on the server wall partition. Q. Will the government require the Contractor to remove (4) additional 36’x5’ surface mounted decorative wood shutters on the server wall partition? ANSWER: Yes, AD- 101 Note #13 and A-101 Note #6 shall apply to all decorative wood shutters.

14. AD-101 Note #26 of the plan states to “Remove existing planter in its entirety.” and A-101

Note #1 Existing planter to remain. Q. Will the government require the Contractor to remove or leave the existing planter Room 105? ANSWER: Existing planters to be removed. Delete Keynote #1 on A101.

15. AD-101 Note #18 of the plan states “Remove existing gutter and downspout system in its entirety from high entrance roof, three sides, protect existing roof fascia and soffit from damage during the extent of work” A-101 Notes #11 of the plan states “Provide new pre-finished metal gutter and downspout system to match existing size, profile, metal type and gauge and color at high entrance roof.”

We have marked up A-103 Roof Plan to identify the complete gutters and downspouts locations on the sides of the building section. (See attached) Q. Will the government require the Contractor to install new gutter and downspouts on both sides of the building section?

ANSWER: Comply with plans and specifications. Remove exisiting gutter and downspout system in it’s entirety from high entrance roof and replace to match.

16. AD-101 Note #24 of the plan states to “Remove existing shrubs in their entirety entire length of north elevation up to the existing sidewalk.”The government did not provided direction to the Contractor on A-101 for any restoration of the area. Q. Will the government provide the

Contractor with direction as to the restoration after the removal of the existing shrubs and the distance of the distance from the building to the end of the bed?

ANSWER: Repair by laying grass sod. Water as required for grass to establish.

17. A-101 Note #3 of the plan states “New ceramic floor tile” for Covered Entry #131 and 132 (See finish schedule and specifications) Plan AD-101 does not provide direction for the Contractor to “Remove the existing ceramic tile”. Q. Will the government require the Contractor to remove the existing ceramic tile for Covered Entry #131 and 132 or will the existing ceramic tile to remain? ANSWER: Comply with plans and specifications. See AD-101/floor demo

18. A-101 Note #3 of the plan states “New ceramic floor tile” for Vestibule #129 and #130 (See finish schedule and specifications) Plan AD-101 does not provide direction for the Contractor to “Remove the existing ceramic tile”. Q. Will the government require the Contractor to remove the existing ceramic tile for Vestibule #129 and #130 or will the existing ceramic tile to remain? ANSWER: Comply with plans and specifications. See AD-101/floor demo

19. A-101 Note #5 of the plan requires the Contractor to remove and install new mold resistant gypsum board. Also the plan shows in Room Prep Area 110 the symbol “CG” for installing new corner guards located on six (6) corners. Q. Will the government clarify if the Contractor is only to provide and install six (6) new corner guards? ANSWER: Comply with plans and specifications.

20. A-101 Note #13 of the plan states “New location for downspout, downspout shall not discharge inside mechanical yard. Provide new precast concrete splash block.” Q. Will the government provide the Contractor with the new downspout locations outside the mechanical yard? ANSWER: Yes, government will provide location of new concrete splash block right outside of mechanical chiller yard.

21. A-102 Note 5 of the plan states “New Closed-cell, 2-component, quick-cure polyurethane spray foam from top of existing exterior CMU wall to bottom of existing metal roof deck, full width of wall continuous filling all voids and gaps. Foam shall be insulation by DOW Chemical Company, DOW building solutions 200 Larkin Center, 1605 Joseph Drive, Midland MI. 48674 (1-800-232-2436) or approved equivalent.

A-102 Note 5 indicates that contractor is to install the DOW spray foam at the top of all masonry cavities as shown on Detail 1/A102/A102.

Q. Will the government require the Contractor to install both the “New Closed-Cell Spray Foam Insulation” under Keynote #1 and #2 and the DOW spray foam in Keynote #5 or just the “New Closed-Cell Spray Foam Insulation” under Keynote #1 and #2? ANSWER: Keynote #5 is the product used as a basis of design for the type of spray foam required at locations specified in keynotes #1, #2.

22. Q. If the government requires the Contractor to install the DOW spray foam in Keynote #5, with the hard ceiling in the Lobby 100, will the government require the Contractor to open up the hard ceiling and install the DOW spray foam in Keynote #5? ANSWER: Where acoustical ceiling tile is present, the plans state to install from the inside of the building.

Where hard ceiling are present, and not direction is given regarding the method of installation, the government will allow the contractor to install the spray foam in a manner easiest for them, provided they repair any damage to match exisiting.

23. P-101 Note #1 of the plan states “Saw cut existing floor as required for new piping patch to match existing surface.”Q. Will the government require the Contractor to install “Termite Treatment” prior to the installation of the new concrete? ANSWER: No.

24. Q. If termite treatment is required; will the government provide the Contractor with a termite treatment specification for bidding purposes? ANSWER: N/A

25. Q. Will the government require the Contractor to provide a “Warranty Certificate” for the plumbing trench? ANSWER: Covered in contractor’s workmanship warranty. Refer to contract documents.

26. Q. Will the government require the Contractor to install #4 dowels @2’ O.C. and wire mesh prior to the installation of the new concrete? ANSWER: Yes.

27. Q. Will the government clarify if all existing equipment housekeeping concrete pads are of adequate size for the new HVAC equipment? ANSWER: Contractor shall coordinate the size of the concrete pad with the size of the equipment they submit and purchase.

28. Q. Will the government provide the Contractor with the approximate size and thickness of the new “Inline Pump” shown on M-502 of the plans? ANSWER: Comply with plans and specifications. See M-501/601.

29. M-102-Note 2 of the plans states to “Demolish chilled water pump complete including piping and controls.” ANSWER: Comply with plans and specifications. See M-501/502.

30. M-102-Note 2 of the plans states to “Demolish hot water pump complete including piping and controls.” Q. Will the government require the Contractor to demolish the existing chilled water and hot water pump housekeeping pad? ANSWER: Comply with plans and specifications. See M-501/502.

31. After a site investigation of the mechanical room, it was discovered that the boiler frame is 48” wide and the clear door access is 34-3/4”. Even if you cut the boiler in half, it will not fit through the door opening. Q. Will the government require the Contractor to cut up the boiler in pieces to remove or to remove the existing door/frame including the masonry opening?

ANSWER: The government will leave it up to the contractor how to remove/demo existing equipment. Coordinate size of new boiler with door opening and frame.

32. Section 23-05-93 Test and Balance for HVAC Par 1.2.c states “DALT: Duct air leakage test” as one of the definitions in the specifications. Q. We are requesting clarification, will the government require “DALT: Duct air leakage test” for the existing ductwork system for bidding purposes? ANSWER: No.

33. Will the government require the Contractor to perform a “Pre-Test and Balance” on the existing HVAC system prior to the contractor beginning work for bidding purposes?

34. Section 01-11-00-1.6 Salvage Material and equipment states “Contractor shall be responsible for storage and protection of salvaged materials and equipment until disposition by the Contracting Officer.” The government has specified specific equipment on the plans to store and reinstall existing AED unit, flat TV, quarry tile base in Prep Area 110, service line equipment, ceiling tile for installing spray insulation and exterior soffit. Q. Will the government require the Contractor to salvage, store and reinstall any other equipment or materials not listed above for bidding purposes? ANSWER: Comply with plans and

35. Section 01-14-00-1.2.4 Occupied and Existing Building of the specification states “The existing buildings and their contents shall be kept secure at all times. Provide temporary closures as required to maintain security as directed by the Contracting Officer.” Solicitation, Offer and Award ON-BASE PERFORMANCE (c) If a building remains occupied throughout construction, special provisions apply as follows: THERE WILL BE NO BUILDING OCCUPANTS PRESENT DURING THE CONSTRUCTION.Q. Please provide clarification, will the building be occupied or unoccupied during construction? ANSWER: Unoccupied.

36. In Section 01-45-35-1.5 Special Inspector of the specification states “The Special Inspector is a person employed by the Contractor and approved by the government as being qualified by knowledge and experience to perform the Special Inspection for the category of work being constructed.” Q. Please provide clarification, does the government intend for the Contractor to provide a full time Quality Control Manager as the Special Inspector or?

37. Q. Will the government require the Contractor to provide an independent firm qualified with certifications for foundations, reinforcing steel, structural concrete and structural Steel? ANSWER: No, but qualified testing lab is required for material testing.

38. Q. Will the government allow the Contractor to set up an office trailer and storage container in the back parking lot of the dining hall? ANSWER: Yes.

39. Q. Will the government require the Contractor in install a 6’ chain link fence around the parking lot laydown area? ANSWER: The government will allow the contractor to protect their construction laydown site and equipment.

40. Q. With the Contractor needing water and power service to the office trailer, will the government provide the Contractor with the distance they intend for the office trailer to be set from the building? ANSWER: See answer to question regarding office trailer in back parking lot.

41. Will the government require the Contractor to provide and install a project site sign?

ANSWER: Yes, comply with plans and specs.

42. Section 01-35-26-1.9 requires the Contractor provide and install a “Display of safety information bulletin board”. Q. Will the government require the Contractor to provide and install a separate “Safety Is a Job Requirement Board” numbers showing lost accident days?

ANSWER: Yes, comply with plans and specs.

43. Will the government require the Contractor to provide a backflow preventer for the water to the office trailer? ANSWER: If water is being fed from a supply that is not currently protect from backflow, then a backflow preventer will be required.

44. The contractor is required to install new condensing unit housekeeping pads shown on A-101.

Q. Will the government require the Contractor to install new expansion joint between the building and the concrete pad? ANSWER: Comply with plans and specifications.

45. Will the government provide the Contractor with the square footage of spray foam insulation they intend for the Contractor to install for bidding purposes? ANSWER: Comply with plans and specifications.

46. S-103 Note #3 of the plan states for”Unistrut members, Fasteners and all accessories shall receive “Unistrut’s Perma-Green finish.” Q. Will the government require the Contractor to apply a finish coat to match the roof and/or a darker color on the walkway and rails to match the roof? ANSWER: See S-103, Note #4.

47. The government has provided the Contractor Appendix “A” Mold Survey Report. Q.Will the government require the Contractor to perform any of the recommendations specified in the Mold Survey Report other than the HVAC and duct cleaning for bidding purposes? ANSWER:

No, see answer regarding mold abatement not being necessary.

48. AD-101 Note 21 of the plan states “Temporarily disconnect, remove and store existing serving line equipment in order to accommodate floor tile DEMO and new work protect from damage during extent of work. (Typical)” After a review of the plumbing plans, there are no mentions of possible plumbing. Q. Will the government clarify if there are any locations for water or condensate drain piping to remove and/or to install new? ANSWER: Comply with plans and

49. AD-101 Note #14 of the plans state “Remove existing quarry tile base and cut out all damaged/deteriorated gypsum board at base of wall. Store quarry tile base for reinstallation” The government is requiring the Contractor to remove and install new gypsum board on both sides of the columns and reinstall the existing quarry tile base. Q. Will the government require the Contractor or government to remove the existing coolers passing thru walls from Prep Area 110 and the serving lanes? ANSWER: Comply with plans and specifications. See AD-101, Note #21.

50. The liquid desiccant dehumidification system is specialized. It is our understanding that the primary liquid desiccant manufacturer -meeting the Buy American Act-may be going out of business. Therefore, obtaining a unit with all the accessories and warranties could prove to be difficult. These systems can also have substantial costs. Can a traditional enthalpy wheel unit be substituted in place of the liquid desiccant units? ANSWER: Comply with plans and

51. Serving Line Ceiling

AD-102 Note#3 of the plan states “Existing gyp board ceiling to Remain” A-102 Ceiling Legend states “Existing Ceiling” A-301 Detail 3/A401/A301 Serving Line Section states “Remove existing gyp board ceiling” and shows to raise the ceiling to 10’-0” plus to install “New suspended acoustical ceiling” I-102 of the Finish Schedule states the new “Ceiling height at 10’-0” Q. Will the government require the Contractor to remove and replace the existing gyp board ceiling or to remove the existing gyp board ceiling and replace with new suspended acoustical ceiling? ANSWER: Comply with plans and specifications. See A-102 for reflected ceiling plan and new work.

52. Ceramic Tile AD-101 Note #22 states “Remove existing ceramic wall tile in its entirety, all walls of Serving Area” A-301 Detail 3/A401/A301 Serving Line Section states to install “New ceramic wall tile on existing wall full height. See Finish Schedule” I-102 of the Finish Schedule specifies for the Contractor to apply paint on all walls. Q. Will the government require the Contractor to remove and replace the existing gyp board and ceramic wall tile or to remove the existing gyp board, finish and apply new paint as shown on the finish schedule? ANSWER: The South wall of Rm 108, and the West wall of Rm 109 shall be painted. Sheet A-301 is correct where in states for ceramic tile to be installed on North wall of Rm 108 and East wall of Rm 109. The government is verifying with the A&E firm as to what type and color for this particular tile. For bidding purposes, this ceramic tile will be very similar to the floor tile being installed in entry.

53. Blocking

Blocking is required to reinstall the existing Flat TV’s and for the new wall cap on the new Serving Line walls.

Q. Will the government require the Contractor to install new wood blocking in any other location of the project? ANSWER: Comply with plans and specifications.

54. Fire protection The government has provided the Contractor with specification Section 21-13-13.00-10 Wet Pipe Sprinkler System and no plans for work with the sprinkler system. Q. Will the government provide the Contractor with direction as to the work intended for this project and provide the Contractor with a plan for bidding purposes? ANSWER: M-101/Note 10. The plans call to demolish and cap the existing sprinklers above the ceiling for the serving line hoods. Hydrostatic testing will be required.

File details come from the government source that posted it. Updated .