Jodi_Barker_WRP_Site_Showing_Question_and_Answers.pdf

PDF 33 KB Posted

Attached to
Wetland Reserve Hydrology Restoration -Gibson County, TN - NRCS
Solicitation number
AG-4741-S-15-0004
Issued by

About this file

Amendment 2 Responses to questions

View the file

Other files

File Type Posted
Abstract_AG-4741-S-15-0004.pdf PDF
RevisedCspec06_Jodi_Barker_WRP_05012015.pdf PDF
Amendment3_4_29_2015.pdf PDF
SF_24-98.pdf PDF
Amendment3Cspec06_Jodi_Barker_WRP_04292015.pdf PDF
Amendment3_ResponsesBarker.pdf PDF
Jodi_Barker_North_Site_Showing_Signup_sheets.pdf PDF
Amendment2RevisedBidSchedule4_29_2015.xlsx XLSX spreadsheet
Amendment2_drawingJodi_Barker_WRE_Sheet_9_of_12.pdf PDF
Amendment2Barker4_29_2015.pdf PDF
Amendment2Jodi_Barker_WRE_Sheet_12_of_14.pdf PDF
Amendment1_4_28_2015.pdf PDF
Pages_fromDrawings5-6.pdf PDF
Pages_from_Pages_from_Drawings4.pdf PDF
Pages17from_drawings.pdf PDF
Pages_from_Drawings7-9.pdf PDF
Page2from_Drawings.pdf PDF
Pages_from_Drawings_21-24.pdf PDF
Pages_drawingsPages26.pdf PDF
Pages_from_Pagesfrom_DrawingsPages_27-29.pdf PDF
Page12of12.pdf PDF
Pagesfrom_drawingsPages_25.pdf PDF
Page2from_Drawings.pdf PDF
Pages_from_Drawings3.pdf PDF
Pages_fromDrawings18-20.pdf PDF
Pages_16_from_drawings.pdf PDF
Pages_from_Drawings10-12.pdf PDF
Pages_from_Drawings13-15.pdf PDF
Covers_Signed_DrawingSet_AllFields_JodiBarkerWRP_03102015.pdf PDF
Pages_from_Drawings3.pdf PDF
TN124Wage_Rates.txt TXT text file
CombinedSpecs_JodiBarker_03092015.pdf PDF
Page1Drawings.pdf PDF
FY15BarkerSolicitation.pdf PDF
Show all 34

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

Jodi Barker WRP Site Showing Notes/Questions Solicitation #AG-4741-S-15-0004 Site Showing held on April 8, 2015

Will Pinson stated that any technical question shall be directed to COR Jeremy Ruffell.

Contracting questions should be directed to Nancy Harris.

Q: Bid Schedule missing Item #30.

A: New Bid Schedule will be uploaded in the Amendment.

Q: Page 12 of 14 Levee lowering of field #4 elevations on the profile is incorrect.

A: New page 12 of 14 will be uploaded in the Amendment.

Q: Page 9 of 12-note regarding rock riprap placed on WCS outlets for Fields 8 and 6 is incorrect.

A: New page 9 of 12 will be uploaded in the Amendment.

Q: What happens if pipes and other appurtenances are encountered during levee lowering, etc.

A: If they are encountered higher than the final grades shown on the drawings they shall be removed and disposed of at the contractor’s expense. Otherwise, they can be covered up with COR approval.

Q: Once existing borrow ditch is drained in front of existing levee for Dike #2 and Dike #3, how much material should be removed before earthfill is placed?

A: According to Construction Specification 21 – Excavation, Section 10. Items of work and construction details, Section (k). “The core trench shall be excavated to the dimensions specified in the drawings. Core trench shall be approved by COR prior to placement of any earthfill material.”

Q: When existing levee is lower to grade for new dike construction, should existing levee for new dike be undercut 0.5’ for placement of topsoil?

A: No. The topsoil between top of bank of borrow ditch and front toe of new dike shall be spread until topsoil is exhausted.

Q: Should trees on levee lowering on east side of Field 4 be burned?

A: Yes. According to Construction Specification 2 – Clearing and Grubbing, “Section 5, Disposal, cleared and grubbed material shall be disposed of by burning.”

Q: If no material is left to build Field 4 habitat mounds, will the habitat mounds be built?

A: If no material is left to build Field 4 habitat mounds, the habitat mounds will not be built.

Natural Resources Conservation Service - Jackson Area Office

235 Oil Well Road, Jackson, Tennessee 38305 Voice (731) 668-0700 Fax (855) 584-5848

An Equal Opportunity Provider and Employer

Q: What will happen to the grub material on the east levee along Field 2 where the auxiliary spillway is to be built?

A: According to Construction Specification 2 – Clearing and Grubbing, Section 7. Items of work and construction details, Section (a).Line item 3, “Disposal, cleared and grubbed material shall be disposed of by burning. All excavation and earthfill related to disposal of all debris remaining after the fire has been extinguished shall be considered incidental to and subsidiary to clearing and grubbing.”

Q: Who will approve the trees to be cleared and grubbed if they are larger than 4” in diameter?

A: The area biologist will visit the site. The area biologist will determine if the Indiana bat habitat is present in the areas of concern. Trees will be mark that can be removed.

No other unmarked trees shall be removed.

Q: Does the surveyor need to get a cross section on the levee lowering once the levee lowering is completed?

A: Yes. According to Construction Specification 7 – Construction Surveys, Section 9.

Items of work and construction details, Section (a). Line item 7, “Records, the contractor shall supply all supporting documentation for the final computation of quantities. These items include computer files, notes, and calculations. These items shall be submitted as final report to COR. Two full size 22” x 34” hard copies shall be provided. The drawings shall provide the as-built locations and elevation of all constructed structures, appurtenances, pipes, chute, features, slopes, etc. with 1 foot contours along with appropriate notes, elevations, and labels. Electronic raw survey data shall also be provided in .TXT, .CSV or other approved format.”

Q: Does the contractor supply as-built drawings or just survey data?

A: Both. According to Construction Specification 7 – Construction Surveys, Section 9.

Items of work and construction details, Section (a). Line item 7, “Records, the contractor shall supply all supporting documentation for the final computation of quantities. These items include computer files, notes, and calculations. These items shall be submitted as final report to COR. Two full size 22” x 34” hard copies shall be provided. The drawings shall provide the as-built locations and elevation of all constructed structures, appurtenances, pipes, chute, features, slopes, etc. with 1 foot contours along with appropriate notes, elevations, and labels. Electronic raw survey data shall also be provided in .TXT, .CSV or other approved format.”

Q: What bid bonding form should be used for this project?

A: SF_24-98 form should be used for this project.

Q: Why do contractors have to show proof of prior experience?

A: To make sure the contractor has the equipment and the capability to perform the work in the amount of time provided.

Q: What is deemed as suitable “Class C” fill material?

A: According to Construction Specification 23 – Earthfill, Section 10. Items of work and construction details, Section (b). Line item 2, “ In Section 2, Material, the earthfill material shall consist of silts (ML), Silty clays (ML-CL), and clay (CL) available from the designated excavations as shown in the drawings or staked in the field. Suitability of excavated materials for use as fill material will be determined by COR or his/her representative. The best available materials shall be used for earthfill and earth backfill.

Contractor shall remove all woody materials larger than one (1) inch in diameter from earthfill materials.”

Q: Do excavation estimates allow for swelling or shrinkage?

A: No. Excavation estimates are based on excavating the levee lowering to the final grade elevations in the drawings. Levee lowering is bid by the linear foot.

Q: How will pipeline easement effect what work can or can’t be done over pipeline?

A: Where pipe crosses beneath the existing levee in the southwestern corner of Field 6, no work will be performed in this area if the pipeline owner requires the pipe to be manually uncovered and visually located by hand (without the use of a hydraulic excavator). If the pipeline owner will allow excavation with a hydraulic excavator, work will be performed as shown on the plans. Where the pipeline easement’s western boundary may touch the existing dike that is to be lowered on the western side of Field 6, the pipeline in the field will have to be manually located by use of a post hole digger or other approved method by the pipeline owner before excavation can begin. According to the pipeline owner, earthfill over the pipeline easement will not be a problem. Whenever work is being performed around the pipeline, an inspector for the pipeline company must be present. Crossing the

Q: Does final grade have to be uniform, IE within hundredths?

A: According to Construction Specification 23 – Earthfill, Section 10. Items of work and construction details, Section (a). Line item 1, “Finishes surfaces shall be within 0.1 feet of design elevations.”

Q: How do we dispose of material grubbed from levees?

A: According to Construction Specification 2 – Clearing and Grubbing, Section 7. Items of work and construction details, Section (a).Line item 3, “Disposal, cleared and grubbed material shall be disposed of by burning. All excavation and earthfill related to disposal of all debris remaining after the fire has been extinguished shall be considered incidental to and subsidiary to clearing and grubbing.” All debris remaining after burning shall be buried.

Q: How much do we de-water and grub in ditches?

A: According to Construction Specification 11 – Removal of Water, Section 8. Items of work and construction details, Section (a). Line item 2, “In Section 3, Dewatering the Construction Site, Dewatering of any existing pool areas and borrow ditches shall be completed prior to clearing and grubbing. During core trench excavation, any ground water that may seep in the excavated area shall be removed prior to the placement of any earthfill. The COR, or his/her representative shall approve the dewatering progress prior to placing any earthfill.”

Q: Does the surveyor have to be registered?

A: According to Construction Specification 7 – Construction Surveys, Section 9. Items of work and construction details, Section (a). Line item 2, “Surveys may be performed by: (a) a licensed engineer or; (b) a licensed land surveyor or; (c) an employee of the Contractor who has appropriate surveying knowledge and experience to perform the specified surveys. Prior to the start of construction operations the Contractor shall furish in writing to the Contracting Officer, for approval, the name(s) and qualifications of the person(s) he proposes to perform the surveys.”

Fields 8-10-14-16

Q: How much water do we have to pump out of the shallow water excavation areas?

A: As much as possible and seed along the edges.

Q: In the area where there are ruts, how do we smooth site?

A: Disk or do-all to create seed bed.

Q: Do we kill the vegetation on the levee before we replant?

A: No. According to Construction Specification 6 – Seeding, Sprigging, and Mulching, Section 7. Items of work and construction details, Section (g). Line item 3, “Smoothing of all irregularities shall be conducted on the existing dike structure in Field 10 and Field 14-16 and on the existing auxiliary spillway in Field 10. If soil material is needed to establish the desired grades, the locations for borrow material shall be excavated at the location shown on the drawings and as specified in Construction Specification 21, Excavation or staked in the field by the COR.”

Dike Repair Field #10

Q: Where will we borrow the soil for the repair?

A: According to Construction Specification 21 – Excavation, Section 10. Items of work and construction details, Section (h). Line item 1, “This item consists of the excavation required to construct the shallow excavations within Field 10 as needed for borrow material for repairing the damaged dike at the location indicated on the construction drawings, or otherwise staked in the field by the COR, or his/her representative. Shallow excavation areas shall be a minimum of 50 foot setback from any dike.”

File details come from the government source that posted it. Updated .