QA Set RDU HVAC and Fire Alarm 9 Jan 23.pdf

PDF 222 KB Posted

Attached to
RDU HVAC and Fire Alarm Replacement requirement located in Raleigh, NC.
Solicitation number
697DCK-23-R-00048
Issued by

About this file

This document contains questions and answers related to the federal solicitation for HVAC and fire alarm replacement services at Raleigh-Durham International Airport in Raleigh, North Carolina. The solicitation will replace HVAC and fire alarm systems at the airport and includes responses to contractor questions on topics like temporary HVAC and heating requirements, storage areas, asbestos testing, crane permits, work schedules and phasing, commissioning and training. Pricing should be provided for samples in excess of those identified in plans and an allowance can be included for any needed abatement work. The federal Department of Transportation Federal Aviation Administration Southwestern Region is the contracting agency.

View the file

Other files

Show all 17

On GovTribe

Work with this file

  • Download the original file
  • Contacts named in this file
  • Similar government files
  • Ask GovTribe AI about this file

Text version

Questions and Answers

RDU HVAC and Fire Alarm

697DCK-22-R-00048

9 January 2023

QUESTION# 1: Temporary A/C & Heat will be needed in areas taken offline.

- What type of temporary cooling and heating will be utilized?

- Are spot coolers sufficient?

ANSWER#1: It is up to the contractor as to the means of temporary HVAC. We have utilized spot coolers in the past as well. The temporary HVAC will need to run 48 hours prior to removing any HVAC equipment to insure compliance with the required temperatures.

QUESTION # 2: Is the contractor required to replace the HVAC controls in the ATCT?

ANSWER#2: Yes, those identified during the site visit.

QUESTION # 3: Will the FAA allow areas within the office spaces to be sectioned off, with occupants temporarily relocated to Contractor provided fully equipped office trailers, to be located in the rear parking lot?

ANSWER#3: Assume work on base building and tracon will have to occur during a night shift and the admin areas will have to be operational each morning. Assume only a few rooms can be worked on each night for scheduling purposes. For the purposes of the bid, the areas worked on need to be made available the next morning and be cleaned.

Some of the furniture in the common areas such as conference rooms, etc. can be relocated to a conex storage, but assume desks inside offices will have to remain and made available each morning.

QUESTION # 4: Will the FAA consider consolidating some personnel inside TRACON and sectioning off the vacated area for construction? Contractor can build temporary walls with sound batting to enclose the construction area to minimize risk of noise and dust contamination.

ANSWER#4: Work inside the TRACON will require temporary walls, and sound batting as part of a mitigation strategy to reduce the risk of impacting AT operations. AT may be able to consolidate, but that is not yet confirmed. At this time, please assume that work inside the TRACON has to occur during hours of minimal traffic or personnel inside TRACON which is from midnight to 5 am. Area has to be cleaned and made available by 5 am.

QUESTION # 5: We will need storage containers for FAA furnishings and for new materials and equipment. Can we place the containers in the rear lot?

ANSWER#5: Yes. Per conversations with the facility, the rear lot is available.

QUESTION # 6: As there is a possibility of ACM and/or lead as stated on drawing H001, should we include unit pricing for testing, abatement, and 3rd party air monitoring?

ANSWER#6: Yes. Please assume some testing will be required. Provide a price per sample needed and any samples that are needed and not identified in the current plans can be addressed with the pre negotiated pricing.

QUESTION # 7: The FAA informed us that any crane over 25-feet in height will require a permit.

What is the procedure for applying for the crane permit?

ANSWER#7: Use this link: Obstruction Evaluation / Airport Airspace Analysis (OE/AAA) (faa.gov)

- What forms will be required?

ANSWER#7Crane equipment information such as boom reach, etc.

- Please confirm the 45-day lead time for crane permit.

ANSWER#7Yes, this is a minimum.

QUESTION # 8: Where boxes are removed from finished and patched wall surfaces, does the FAA require corner to corner painting after the area is patched?

ANSWER#8: Yes.

QUESTION # 9: Where patching is required for removed boxes or devices on walls covered in wallpaper, will a cover plate suffice, or will contractor need to match and patch the wallpaper?

ANSWER#9: Cover plate of a color similar to the wallpaper will work.

QUESTION # 10: Can the new Fire Alarm conduits/cable be run, and devices replaced beyond designated construction areas if not disruptive to administrative operations?

ANSWER#10: Yes.

QUESTION # 11: Please confirm, will new HVAC equipment require commissioning and training of local facility personnel?

ANSWER#11: Yes, both. Please refer to Specification 23 08 00.

QUESTION # 12: Can the contractor place portable sanitary facilities in the rear parking lot?

ANSWER#12: Yes.

https://oeaaa.faa.gov/oeaaa/external/portal.jsp

QUESTION # 13: Due to the scope of this project and amount of new information obtained at the site visit, a bid extension of one month is requested. Please advise if the bid extension is permissible.

ANSWER#13: See amendment 2 for proposal extension date.

QUESTION # 14: Please clarify the work schedule, will we be able to phase the work and close areas of the base building?

ANSWER#14: Assume work on base building and tracon will have to ocurr during a night shift and the admin areas will have to be operational each morning. Assume only a few rooms can be worked on each night for scheduling purposes. For the purposes of the bid, the areas worked on need to be made available the next morning and be cleaned.

Some of the furniture in the common areas such as conference rooms, etc. can be relocated to a conex storage, but assume desks inside offices will have to remain and made available each morning.

QUESTION # 15: Should we include an allowance for abatement several areas are identified as potential hot areas that will be encountered. Please clarify.

ANSWER#15: As stated in another question, provide price per samples in excess of those identified in the plans. You can also include an allowance for abatement if needed.

QUESTION # 16: The roof is out of warranty, can you provide any direction on who the manufacturer is and what system was used so we can line up those repairs.

ANSWER#16: Roof warranty is not available. Roof System is a modified bitumen. Repairs to roof have to be completed by a roofing company that can accomplish repairs compatible with existing system. Low VOC or Non VOC adhesives and products are to be used for roof repairs to avoid the risk of affecting AT operations with odor intrusion into the building.

QUESTION # 17: Please confirm if a crane permit is required and who will be responsible for getting it.

ANSWER#17: A permit will be needed if the crane boom you plan to use to lift equipment to the building exceeds 25 ft in height. Submitting a crane permit is responsibility of the contractor using the following website: Obstruction Evaluation / Airport Airspace Analysis (OE/AAA) (faa.gov)

QUESTION # 18: Please confirm that all paint touchup is to be done corner to corner.

ANSWER#18: Yes.

QUESTION # 19: In areas where devices are removed and there is existing wall covering that cover plates will be acceptable instead of full patches.

ANSWER#19: Where wallpaper is in the walls, cover plates of similar tone to the wall paper is acceptable.

QUESTION # 20: Please confirm that the Fire Alarm work can run independent of the HVAC work and won’t be limited to the HVAC phasing areas as discussed during the prebid.

ANSWER#20: Yes, it can run independently as long as the coordination of work is done properly.

QUESTION # 21: Please confirm that the new fire alarm will be required to be fully operational prior to demolishing the existing system.

ANSWER#21: Yes, fire alarm has to be fully operational. Refer to specification 28 31 00 page 4, Part 1.4 Working Conditions.

QUESTION # 22: Would the FAA consider extending the bid date a week to incorporate the responses?

ANSWER#22: See amendment 2 for proposal extension date.

QUESTION # 23: Specification 23 09 xx appears to be an outdated LON specification that the FAA no longer uses – please confirm with the FAA they intended to use this specification or if the latest DDC specification will be issued as an addendum.

ANSWER#23: SEE ATTACHED REVISED SPEC 23 09 23.

QUESTION # 24: To confirm we will be given the lower parking area and 3-4 against the building as lay down area.

ANSWER#24: Yes, the facility will allow laydown at the lower parking area identified during the prebid walkthrough.

QUESTION # 25: The electrical plans do not indicate any breaker replacements to accommodate the new HVAC equipment. Are there any new breakers required to replace existing breakers?

ANSWER#25: The new HVAC equipment connected to the main switchgears is intended to reuse and reconnect to existing breakers or fuses. For branch breakers in panels

N122 and NPB, new breakers shall be provided in accordance with panel board schedules on drawing E500. Panel NP-AHU-1 is a completely new panel board and shall be provided as a complete assembly with the required breakers as indicated on drawings.

QUESTION # 26: Is surface mounting devices on sheetrock walls permitted?

ANSWER#26: Please see different areas in Spec Section 28 31 00 where it states surface mounting is allowed. See below:

Section 2.11 Audible/Visible Notification Appliances, A.1: Provide flush-mounted UL-listed notification appliances consisting of a fire alarm speaker "public mode" with an integral strobe, unless otherwise indicated on the drawings.

Section 2.13 Electromagnetic Door Hold-Open Devices, C: Unit must be capable of being either surface, flush, semi-flush, or floor mounted as required.

Section 3.2.C.2.a on manual fire alarm boxes: Surface-mounted manual fire alarm boxes must be installed on concrete/masonry walls. Flush mounted manual fire alarm boxes must be installed on gypsum board, paneling and other walls with void spaces.

Section 3.2.C.3.b on smoke detectors: Area smoke detectors must be mounted on the ceiling of finished areas, on the underside of the floor structure above or on the underside of beams in unfinished areas as permitted by NFPA 72 and as indicated on the drawings.

Section 3.2.C.5.a on heat detectors: Detectors must be flush mounted in areas with finished ceilings and surface mounted in other areas.

Section 2.12.S Painting/Identification, 2: All surface-mounted device backbox covers must be of metal construction, painted "fire engine red", designed and sized to accommodate the device(s) mounted on them.

Section 2.15.D on Isolation Modules: The isolator module must mount in a standard 4-inch deep electrical box or in a surface-mounted backbox.

QUESTION # 27: Does the lightning protection work require a UL certification?

ANSWER#27: FAA does not require to have a UL certification for the lightning protection system. Some ATC facilities keep a UL Master Label certification of their system, but that’s an individual decision of each site. In those occasions we can accommodated the request to have a Letter of Findings when we do modifications to the existing system, in order for them to maintain the certification, but this is not the case for RDU. We are modifying a small portion of the system and the work shall be accomplished in accordance with contract drawings and specifications, and following the FAA standard

019F. UL certification will not be required for RDU.

File details come from the government source that posted it. Updated .