Amendment_7_attachment_9_Cedar_Grove_Primary__WWTP-Questions_and_Answers_FINAL_0007.docx
DOCX document 26 KB Posted
- Attached to
- SEKI REHAB CEDAR GROVE PRIMARY WWTP
- Solicitation number
- 140P8524R0007
About this file
This document appears to be a set of Questions and Answers related to a federal contract opportunity for the rehabilitation of the Cedar Grove Primary Wastewater Treatment Plant in Kings Canyon National Park.
The key details are:
- The contract opportunity is set-aside for Small Businesses, with a NAICS code of 236220 and a size standard of $45.0 million.
- The construction magnitude is between $1,000,000 to $5,000,000.
- Proposals are due by 12:00 PM PST on May 13, 2024, and must be submitted via email.
- The contract includes requirements for temporary bypass systems, dewatering pumps, effluent filters, odor control systems, and other components of the wastewater treatment plant.
- The performance period is targeted to be completed by October 31, 2024, with some flexibility on the timing due to environmental constraints.
- The National Park Service is the contracting agency for this opportunity.
View the file
Other files
Show all 31
On GovTribe
Work with this file
- Download the original file
- Contacts named in this file
- Similar government files
- Ask GovTribe AI about this file
Text version
Question 1:
REFERENCE: SF 1442 Section 13, Bid due date and time of 05/13/2024 at 12:00 PST.
QUESTION: Can the bid date be extended by 2 weeks? To provide the NPS the most fair and reasonable price possible, Contractor request that NPS extend the bid date by 2 weeks to May 27, 2024 at 12:00 PST. This give us more time to get the best pricing from subcontractors and suppliers.
Answer 1:
Yes, If this fits within the contracting deadline for FY24.
Question 2:
REFERENCE: SF1442 52.211-10 specifies that the performance period must conclude by no later than October 31, 2024, with the anticipated Notice to Proceed (NTP) set for June 3, 2024. The project includes several components with lengthy lead times, including electronic ultrasonic level sensors, access hatches, a carbon odor management system, dewatering pumps with controls, a mag-meter flowmeter, the main electrical disconnect, electrical and monitoring systems, and generator systems. Preparing, submitting, and reviewing submittals for these items must occur before the equipment can be released. Most of these components require lead times of 8 to 10 weeks, while the generator could take as long as 36 weeks after release. These timelines may exceed the specified performance period.
Please confirm that project completion is set at 31 October 2024 and cannot be extended into the 2025 open park access period?
Answer 2:
Yes. The construction can extend into 2025; however, the Park will not maintain winter access (snow removal) through the winter months. Additionally, the project is located in modeled nesting habitat for the California spotted owl and denning habitat for the endangered fisher. Any construction activities that would create noise disturbance above existing sound levels should therefore be planned between July 9, 2024 and March 1, 2025 or after July 9, 2025. If construction anticipated to result in noise disturbance above existing sound levels remain after October 2024, and is proposed to occur between March 1, 2025 and July 9, 2025 the contractor must notify the NPS as soon as possible and a minimum of six months in advance to obtain clearance. The performance period will be no more than 120 days outside of excusable delays such as those mentioned above.
Question 3:
Award Period Item 13.d of Solicitation allows 60 calendar days for acceptance of offer. That means potentially not beginning work or material procurement until 07/13/24. We are concerned that doesn't leave enough time to complete the project by 10/31/24 as required. Will the NPS shorten the acceptance period to 15 days so that we have time to perform work prior to the Peak Visitor Season?
Answer 3:
The acceptance period will not be shortened due to evaluations and internal contract review timelines in accordance with NPS policy.
Question 4:
Peak Visitor Season Work Constraints Drawing C1.0 states that work shall not be done during peak visitor season. The peak visitor season is defined as one week before July 4th to one week after Labor Day (06/27/24 to 09/09/24).
We understand this note to mean that our temporary bypass system must be operational by 06/27/24. If our understanding is not correct, please clarify.
Answer 4:
The Cedar Grove area will not be fully operational this summer; however, the bypass will need to be installed prior to demoing the components as required in the contract documents.
Question 5:
Septic Tank Interior Cleaning The project drawings and specifications state to clean the interior of the existing septic tank. We assume this means to pressure wash the interior as needed, prior to performing work inside. We also assume that NPS will de-sludge and drain the tank prior to our contract beginning. If our understanding is incorrect, please clarify.
Answer 5:
The Contractor will be responsible for sludge removal.
Question 6:
Concrete Spall Repair at Septic Tank The contract documents do not confirm the amount of spalled concrete that requires repair at the exterior of the existing septic tank. Are we to assume the entire above grade exterior requires repair? Please confirm required quantity.
Answer 6:
No. Contractor is to excavate along the exterior of the tank for preparation and repairs. Assume approx. 650 SF of repairs to tank exterior spalling concrete.
Question 7:
Temporary Sewer Bypass System Section 33 33 33-3.3.B requires that "bypass personnel shall be housed no further than a 12-minue drive time to bypass".
Section 01 11 00-1.4.E states that "The establishment of a camp within the park will not be permitted".
It appears that we cannot comply with all of the requirements in the specifications. Please clarify.
Answer 7:
The adjacent forest service allows camping. Additionally, the park may be able to make reasonable accommodations for a construction camp. A proposal must be submitted for the park for approval. There is also a reservable house in Cedar Grove (3 Bedrooms) that will cost $1,079.40 monthly.
Question 8:
Construction Water Please confirm water is available onsite for construction use.
Answer 8:
Yes. Water will be available. The contractor must provide a meter and record of calibration for billing.
Question 9:
Section 46 53 00 - Biological Treatment System The project drawings do not include reference to the Section 46 53 00 - Biological Treatment System. It appears that this equipment is not part of the Primary Treatment System or the scope of the project. Please clarify.
Answer 9:
This section has been revised for the Primary Water Treatment Plant components.
Question 10:
In the Non-price Proposal, can CPARS reviews on prior projects be submitted in Lieu of or with Past Performance Questionnaire’s in our proposal package?
Answer 10:
Yes.
Question 11:
Request for information regarding the Open Channel Electric Grinder in spec 46 24 33:
The power characteristics is call out to be 460V/3Ph/60H in the spec (46 24 33 2.3.B.5). The line diagrams do not show the Grinder/Comminutor just a Submersible Pump Grinder. Both line diagrams show a supply 240V and either 1-phase or 2-phase. Could you confirm the voltage/phase/frequency?
Answer 11:
It appears that the specification 46 24 33 “Open Channel Electric Grinder” is not tailored sufficiently to reflect site conditions or the drawings. The project drawings you sent are correct. The new submersible pump grinder at the Cedar Grove headworks will be no larger than 2 hp (30 gpm), with a 30A/2P disconnect. Since the submersible pump grinder is being fed from a single phase, 240V panel, it will likewise need to be single phase, 240V and not 480V. Please make sure that a two-pole circuit breaker is included in the new main panel for the grinder.
Specification and line diagram to be updated to include Grinder/Comminutor operating at 240V and either 1-phase or 2-phase.
Question 12:
On Drawing Sheet E1.3, Note #13 it states “stub out conduit in direction of planned antenna installation to the nearest fence line. Follow the road as far as practicable. Cap ends of conduit for future use.” Can you please advise on the distance for this conduit as this note doesn’t provide much detail?
Answer 12:
Assume 200 LF of conduit.
Question 13:
Per spec section 09 96 56 1.1 Scope B.1. states: Waterproof corrosion and abrasion-resistant coating for interior surfaces of manholes and wet wells where required by notes on drawings and interior surfaces of water-containing or water-conveying basins, control boxes, or channel ways, as depicted and noted on drawings. However, we are unable to find any notes on drawings requiring these coatings. Is it the intent of the project to apply coatings per 09 96 56 anywhere on this project?
Answer 13:
The contract documents have been revised.
Primary treatment tank, headworks and manhole to receive coatings under
| 33 01 30.63 | Polyurea Interior Coating | 8 |
| 33 01 30.82 | Epoxy Interior Coating - Field Applied | 7 |
Keynotes added to applicable sheets.
Specification section 09 96 56 does not apply to this project and will be removed.
Question14:
REFERENCE: Per spec section 09 97 00.10 1.1 Summary B lists: 1. Pre-Cast Concrete Vaults 2. Manholes 3. Screening Vault – Lodgepole. Lodgepole screen vault is not in this project.
Can we get a list of sewer structures requiring concrete lining per 3.6 A.?
Can products per 09 96 56 be used in lieu of this system?
Answer 14:
Answer to Question 14: See Response to Question 13.
Question 15:
Ductile Iron Piping Coating Sec. 33 31 13-2.1.A notes ductile iron piping as cement mortar lined with exterior bituminous coating.
Note 10 on Drawing C1.7 states “8” epoxy coated ductile iron pipe…” Please clarify the required lining and coating for the new 8” ductile iron piping downstream of the headworks Answer 15:
Contract Documents have been revised. Specification 33 31 13 to include this material.
Question 16:
Passive Odor Control System Note 11 on Drawing C1.7 states "Install New Passive Odor Control System at Vent Pipe".
The drawings or specifications do not provide any additional information regarding Passive Odor Control System. Please clarify.
Answer 16:
Drawing updated to include make and model using the passive odor control component Wolverine Brand MT-50 sewage vent odor filter.
Question 17:
Asphalt Thickness Sheet C1.5 calls out 4" AC and 8" Base, the asphalt detail on D1.1 shows different cross section thicknesses. Please clarify the required thicknesses for the asphalt cross section.
Answer 17:
Use detail on sheet 28 detail D1.1 as cross section.
Question 18:
Vaporizer Specification Specification Section 23 11 26 does not include specific model number, Maximum Demand BTUs or required gas delivery pressure for the replacement Vaporizer. Please provide this information.
Answer 18:
Specific make and model number, Maximum Demand BTUs (from generator data) and required gas delivery pressure added to specification.
Question 19:
Dewatering Pump and Chamber Note 6 on Drawing C1.7 calls for a "New Dewatering Pump". Detail D on the same sheet shows the pump and chamber. No specifications are provided for this pump and no details are provided for the chamber.
Answer 19:
Contract Documents updated to specify Orenco dewatering pump in the primary system. Details will be provided for the chamber.
Question 20:
Effluent Filters Note 1 on Drawing C1.7 calls for a "New Effluent Filters". No specifications are provided for these filters and no details are provided.
Answer 20:
Filter specification provided.
Question 21:
Vaporizer Concrete Pad Note 18 on Drawing C1.5 calls for a new vaporizer. Does the new vaporizer require it's own concrete pad or is the intent for it to sit on the same new concrete pad as the propane tank? Please clarify.
Answer 21:
Revised to one pad see updated drawings.
Question 22:
Concrete Spall Repair at Septic Tank We interpret the response to our previous question regarding spalled concrete repair to require repairs to 650 SF of above grade (only) concrete at the septic tank exterior. We plan to excavate a nominal depth (6" +/-) along the perimeter of the tank as needed to repair and finish concrete down to grade level. If our interpretation is incorrect please clarify.
Answer 22:
See response to Question 5. Interpretation is correct.
Question 23:
Channel Electric Grinder 46 24 33 The existing 30A service and 2 Hp motor is inadequate for this application.
A 5 Hp grinder motor is recommended, but they may be able to get by with 3 Hp with the understanding they can expect more jams and grinder reversals on larger solids.
There are 2 options:
1. Upgrade to 35A so JWC can provide a 240V/1ph/60Hz, 3 Hp motor, or
2. Upgrade to 40A so JWC can provide a VFD for 3-phase power conversion along with a 3 Hp motor.
Answer 23:
This component is designed to process flows as great as 550-gpm. Eight amps is needed to operate a 2 Hp motor at 240V. Please explain why the manufacturer specs this component but is deemed inadequate.
In-line Model Flow Rate*
- gpm
Pipeline Size - inches Pressure Drop - psi A - 2 hp
| 10000-0806-DI |
| 550 |
| 6 |
| 1.33 |
| 33-7/16 |
Question 24:
Sheet G1.5 shows installation 2 hp grinder pump and 85gpm 5 hp effluent pump for temporary bypassing. Is there any additional information available on make/model/specs for the pump requirements. Does spec section 33.33.33 apply to operation of these temporary wet well and treatment tank pumps.
Answer 24:
This component is temporary and part of a means and method operation by the contractor. A standard temporary bypass grinder pump will work. Spec section 33.33.33 is a performance-based specification that does apply to operation of these temporary wet well and treatment tank pumps. Many contractors have tanks and pumps they frequently use for these purposes and the specifications provide the contractor with the criteria.
Question 25:
Plans call for removal and salvage of existing steel skid with odor control equipment. Separate plan sheets call for replacement of existing odor control equipment. Could NPS verify the intent is to replace existing with new odor control system and provide specification and detail on new odor control system.
Answer 25:
Yes, original plan by the Park was to keep and refurbish but later stages of project it was decided to remove completely and use a passive filter as noted in question #16.
Question 26:
Plans call for replacement of existing dewatering pumps in existing septic tank. Could they provide the pump make/model/specifications for this?
Answer 26:
There is only one dewatering pump. Contract Documents updated to specify Orenco dewatering pump in the primary system.
Question 27:
Are there any specifications or details for the temporary 4,500-gallon primary treatment tank?
Answer 27:
The temporary 4,500-gallon tank is not a primary treatment tank. It is a pre-treatment tank in the sense that it operates as an equalization tank / holding tank prior to pumping effluent up to the secondary system for treatment, hence pre-treatment. Since this component is temporary the Contractor can apply a means and method operation that satisfies the performance-based specification for the bypass flow. A standard poly tank will work.
File details come from the government source that posted it. Updated .