Attchmt 15 Additional Q and A_004.pdf
PDF 142 KB Posted
- Attached to
- Rehabilitate Wastewater System, LEWI
- Solicitation number
- 140P8320R0005
About this file
This document contains questions and answers related to a solicitation for rehabilitating the wastewater system at Lewis & Clark National Historical Park in Astoria, Oregon. The solicitation seeks a contractor to construct a new 5,000 gallon per day wastewater collection, treatment, and disposal system to serve the Fort Clatsop Visitor Center and Administration Building. Key details include that the project site is located at Fort Clatsop Visitor Center within Lewis & Clark National Historical Site, a site visit will be held on August 11, 2020, the solicitation is available on beta.SAM.gov, Davis-Bacon wage rates apply, the project must be completed within 9.5 months of award, and the contract value is estimated between $500,000 to $1 million. The National Park Service is the contracting agency, and the opportunity is set aside for small businesses.
View the file
Other files
Show all 19
On GovTribe
Work with this file
- Download the original file
- Contacts named in this file
- Similar government files
- Ask GovTribe AI about this file
Text version
Solicitation no. 140P8320R0005, Amendment 004, Attachment 15 (9/4/20)
Rehabilitation Wastewater System, LEWI
10. Section 01 11 40. 1.2 A. 3. Contractor shall appoint archaeological monitor during all ground disturbing activities in archaeological sensitive areas.
QUESTION: Is this stating the contractor is to select and hire an archaeologist for inspection during excavation activities?
ANSWER: NPS will provide an Archaeologist for the monitoring.
11. The T800-24-30, 500 gallon Orenco Tank is no longer manufactured. It can be found on page C10, Item 0/C03 Admin Pump System Block. A good substitution for this tank would be a PVC or fiberglass basin. The basin should be somewhere between 36 & 48 inches in diameter depending upon how many gallons they want per foot.
QUESTION: We also need to know how tall the basin needs to be so the duplex pump system can be designed and quoted for the correct sized vault, as it extends from tank bottom to surface elevation. Do you want to call out a specific tank as a alternate or would you like to deal with this tank call out in the submittal process with the selected contractor?
ANSWER: T800-24-30, 500 gallon Orenco replacement or equivalent DEQ approved tank will be sufficient. The existing tank stays. The spec is there if was determined to be in poor condition. Sheet C-10 lists all components or ”Approved equal”
12. Section 01 27 00. 3.1 F. 1. Connections to existing septic system.
QUESTION: Is the administration building tank being replaced with new 500 gallon tank, or an additional tank being installed down stream of existing tank in place?
ANSWER: The existing tank has been inspected is in good condition to be used.
13. Section 01 35 13.22-2. 2.1 A. Daily work schedule required for all work occurring within archeologically sensitive areas.
QUESTION: What areas have been identified at this time?
ANSWER: All areas that require ground disturbance will be monitored.
14. Refer back to Amendment 001, Attachment 10-Q and Q, go to Question 3’s answer stating “Contractor can haul and pile all vegetation and plant materials (including woody debris, soft plants, top soils, slash, and trees) within LEWI at the designated area pointed out during the site visit.”
FOLLOW-UP QUESTION: Will the contractor be allowed to leave all material hauled to this location even if material is excess and not needed for backfill or restoration efforts? Please clarify if excess spoils and debris can be left on site on
“Burn Road” or if they are to be hauled off and disposed of at a permitted disposal site.
ANSWER: Materials that can remain permanently on the burn road include trees/ roots, woody debris, organic soils and backfill material need for the project. All excess mineral soil and spoils will be hauled off to a location and piled in sequence at a permitted disposal site.
15. Section 01 57 23. 1.1. A & B. NPDES permit. Initial estimates of the projects land disturbance indicate a disturbance of less than one acre.
QUESTION: Does this include anticipated soil stockpile area on staging road?
That section applies to the construction disturbance. The stockpile area is on a road bed asphalt and these material not used in the project will be utilized within in the park at a later time. Will National Parks apply and pay for ODEQ permit if required?
ANSWER: The Park has the DEQ permit File # 111613.
16. Section 22 05 05. 1.3 B. Obtain permits and inspections and pay fees required by national, state and local authorities.
QUESTION: Will there be permits required by Clatsop County for plumbing on
National Parks property? NPS has required DEQ permits. No plumbing permits required and electrical not need on federal site. Work needs to be performed by licensed contractors. ODEQ or Clatsop County permit fees for wastewater system installation?
ANSWER: None. This system is permitted and monitored by ODEQ. NPS generally pull the electrical permits as best practice.
17. Section 26 00 10. 1.16. A. Pay for Electrical permits.
QUESTION: What permits will be required? Is there a fee schedule available if it is to be the responsibility of the Contractor?
ANSWER: Electrical permits will be required for the electrical contractor/subcontractor. The electrical contractor/subcontractor will be responsible for pulling those permits.
18. Section 33 34 13. 2.3. B. Geotextile specified for backfill separation.
QUESTION: Is there a location called out on the plans or in the details for installation of separation fabric?
19. DEQ Letter, Item 9. Inspection required prior to backfill.
QUESTION: What portion of the system requires DEQ inspection prior to backfill?
ANSWER: “Prior is commencing operation and/or backfilling of the system, the permittee must notify DEQ or Agent, in writing has been completed, so DEQ or
Agent may conduct a final inspection.” NPS will work closely with the prime contractor to schedule these inspections. NPS will notify DEQ in writing and coordinate these inspections with all parties.
20. DEQ Letter, Item 13. Land Use Compatibility Statement and Building Permit required.
QUESTION: Who is applying and paying for these?
ANSWER: The NPS has these permits and the contractor is required to follow the requirements for installation, inspection and startup procedures.
File details come from the government source that posted it. Updated .