Sol_140P4323Q0007_Amd_0005.pdf
PDF 125 KB Posted
- Attached to
- JOFL TREE REMOVAL, LAND CLEARING AND MOWI
- Solicitation number
- 140P4323Q0007
View the file
Other files
Show all 19
On GovTribe
Work with this file
- Download the original file
- Contacts named in this file
- Similar government files
- Ask GovTribe AI about this file
Text version
(x)
140P4323Q0007 x x
1 copies of the amendment; (b) By acknowledging receipt of this amendment on each copy of the offer submitted ; or (c) By separate letter or electronic communication which includes a reference to the solicitation and amendment numbers. FAILURE OF YOUR ACKNOWLEDGEMENT TO BE
RECEIVED AT THE PLACE DESIGNATED FOR THE RECEIPT OF OFFERS PRIOR TO THE HOUR AND DATE SPECIFIED MAY RESULT IN REJECTION OF YOUR
OFFER. If by virtue of this amendment you desire to change an offer already submitted , such change may be made by letter or electronic communication, provided each letter or electronic communication makes reference to the solicitation and this amendment, and is received prior to the opening hour and date specified.
x
Boston MA 02129-4543
PNN
Building I-1 Charlestown Navy Yard Boston National Historical Park
NPS, NER - NE MABO
01/27/20230005
13. THIS ITEM ONLY APPLIES TO MODIFICATION OF CONTRACTS/ORDERS. IT MODIFIES THE CONTRACT/ORDER NO. AS DESCRIBED IN ITEM 14.
12. ACCOUNTING AND APPROPRIATION DATA (If required) is not extended.is extended, Items 8 and 15, and returning
Offers must acknowledge receipt of this amendment prior to the hour and date specified in the solicitation or as amended , by one of the following methods: (a) By completing
The above numbered solicitation is amended as set forth in Item 14. The hour and date specified for receipt of Offers
11. THIS ITEM ONLY APPLIES TO AMENDMENTS OF SOLICITATIONS
FACILITY CODE CODE
10B. DATED (SEE ITEM 13)
10A. MODIFICATION OF CONTRACT/ORDER NO.
9B. DATED (SEE ITEM 11)
9A. AMENDMENT OF SOLICITATION NO.
CODE
8. NAME AND ADDRESS OF CONTRACTOR (No., street, county, State and ZIP Code)
7. ADMINISTERED BY (If other than Item 6)CODE 6. ISSUED BY
PAGE OF PAGES
4. REQUISITION/PURCHASE REQ. NO.3. EFFECTIVE DATE2. AMENDMENT/MODIFICATION NO. 5. PROJECT NO. (If applicable)
1. CONTRACT ID CODE
AMENDMENT OF SOLICITATION/MODIFICATION OF CONTRACT
01/27/2023
CHECK ONE A. THIS CHANGE ORDER IS ISSUED PURSUANT TO: (Specify authority) THE CHANGES SET FORTH IN ITEM 14 ARE MADE IN THE CONTRACT
B. THE ABOVE NUMBERED CONTRACT/ORDER IS MODIFIED TO REFLECT THE ADMINISTRATIVE CHANGES (such as changes in paying office, C. THIS SUPPLEMENTAL AGREEMENT IS ENTERED INTO PURSUANT TO AUTHORITY OF:
D. OTHER (Specify type of modification and authority) appropriation data, etc.) SET FORTH IN ITEM 14, PURSUANT TO THE AUTHORITY OF FAR 43.103(b).
E. IMPORTANT: Contractor is not is required to sign this document and return __________________ copies to the issuing office.
ORDER NO. IN ITEM 10A.
14. DESCRIPTION OF AMENDMENT/MODIFICATION (Organized by UCF section headings, including solicitation/contract subject matter where feasible.)
JOFL Landscaping Services
A. This Amendment Number 0005 is issued to provide responses to Request for Information
0002.
B. Request for Information 0002:
QUESTION 1: WHEN ARE QUESTIONS DUE, BY THE COMBINED SYNOPSIS / SOLICITATION IT IS STATED
"ANY QUESTIONS REGARDING THIS SOLICITATION WILL BE SUBMITTED IN WRITING TO THE CONTRACT
SPECIALIST, JANICE BOSCOE, AT JANICE_BOSCOE@CONTRACTOR.NPS.GOV. QUESTIONS SHOULD BE
Continued ...
16A. NAME AND TITLE OF CONTRACTING OFFICER (Type or print)15A. NAME AND TITLE OF SIGNER (Type or print)
15C. DATE SIGNED 16B. UNITED STATES OF AMERICA 15B. CONTRACTOR/OFFEROR 16C. DATE SIGNED
(Signature of person authorized to sign) (Signature of Contracting Officer)
Janice Haener
STANDARD FORM 30 (REV. 11/2016)
Prescribed by GSA FAR (48 CFR) 53.243
Previous edition unusable
Except as provided herein, all terms and conditions of the document referenced in Item 9 A or 10A, as heretofore changed, remains unchanged and in full force and effect .
ITEM NO. SUPPLIES/SERVICES QUANTITY UNIT UNIT PRICE AMOUNT
NAME OF OFFEROR OR CONTRACTOR
2 11
CONTINUATION SHEET
REFERENCE NO. OF DOCUMENT BEING CONTINUED PAGE OF
(A) (B) (C) (D) (E) (F)
140P4323Q0007/0005
SUBMITTED NO LATER THAN FIVE BUSINESS DAYS PRIOR
TO THE OFFER DUE DATE. BY THIS DEFINITION THE
DATE FOR QUESTIONS IS IN FLUX. IT IS BELEIVED
THAT THIS DATE IS NOW FEBRUARY 24TH 2023. IS THIS
DATE CORRECT??
ANSWER 1: Yes, questions are due by COB
February 24, 2023, since proposals are due by
March 01, 2023.
QUESTION 2: IN REGARDS TO QUESTIONS SUBMITTED
ONSITE WE WERE TOLD TO SUBMIT QUESTIONS TO THE
CONTRACTING OFFICERS REPRESENTATIVE (COR) AT
JEROME_KIRKLAND@NPS.GOV. IS THIS IN ADDITION TO
JANICE BOSCOE OR INSTEAD OF?
ANSWER 2: As stated in the Solicitation, questions are to be directed to Janice Boscoe.
You may copy Jerome Kirkland to speed up the response process.
QUESTION 3: IN THE COMBINED SYNOPSIS/
SOLICITATION THE PERIOD OF PERFORMANCE IS LISTED
AS MARCH 01, 2023 THRU FEBRUARY 29, 2024, IN THE
STATEMENT OF WORK IT IS LISTED ON PAGE 11 AS
BEING "THE PERIOD WILL START ON THE DAY OF
DELIVERY ORDER AWARD AND CONTINUE THOUGH NOVEMBER
23RD 2023. BASE BID SHOULD BE COMPLETED BY APRIL
30' 2023, THIS WILL ALLOW FOR THE CONTRACTOR TO
TAKE ADVANTAGE OF OPTIMAL WEATHER CONDITIONS (DRY
OR FROZEN). BID OPTION TASKS 1 WILL TAKE PLACE IN
2023 BETWEEN 05-01-2023 AND 11-30-23023 (EXACT
DATES FOR OPTION 1 TASK TO BE PERFORMED WILL BE
AGREED UPON BY THE PARK COR AND CONTRACTOR AFTER
AWARD) NO WORK WILL BE CONDUCTED ON MAY 31ST
2023. THIS PRESENTS A CONFLICT AS TO THE ACTUAL
PERIOD OF PERFORMANCE. CAN YOU PLEASE CLARIFY THE
PERIOD OF PERFORMANCE. AS ON PAGE 4 UNDER CLIN
0020 BID OPTION 1- LAKEBED MOWING ii LIMITATIONS
(A) IT STATES " THE CONTRACTOR SHALL CONFINE HIS
OPERATIONS TO DAYLIGHT HOURS AND NO WORK WILL BE
PERFORMED ON SATURDAY, SUNDAY OR ON FEDERAL
HOLIDATS. THE TREE WORK PROTION OF THE CONTRACT
WILL NOT BE PERFORMED BETWEEN MARCH 15 AND AUGUST
15. ( THIS PARAGRAPH CONTRIDICTS OTHER PARAGRAGHS
AS WELL AS HAS NO BEARING ON THE SECTION IN WHICH
IT IS IN. CAN WE PLEASE HAVE CLARITY TO THE
PERIOD OF PERFORMAANCE
Continued ...
NSN 7540-01-152-8067 OPTIONAL FORM 336 (4-86)
Sponsored by GSA
FAR (48 CFR) 53.110
3 11
CONTINUATION SHEET
REFERENCE NO. OF DOCUMENT BEING CONTINUED PAGE OF
(A) (B) (C) (D) (E) (F)
140P4323Q0007/0005
ANSWER 3: Contradictions were as a result of the scope being written for a previous year then modified for current year. This project was intended to be a 2-year project with base bid
(tree removal) scheduled for the first year and a total of 4 mowing's within the 2 years, 2 mowing's in 2023 and 2 in 2024 (once in Spring, once in Fall).
The correct dates are as follows:
Base bid (tree removal)- between date of award and November 30, 2023. As we have had a wet and warm winter, base can be performed in Fall.
Option 1 (mowing's)- between date of award and
November 30, 2024. The restriction of no work between March 15th to August 15th was based on need for dry ground. No work allowed Month of
May, other dates between March 15th and August
15th are based on ground conditions, with COR approval.
QUESTION 4: THE BASE BID CLIN0010 APPLIES TO
426,072.5 SQUARE FEET AS IT IS REPRESENTED IN THE
MAP IN WHICH IS PROVIDED. THAT IS 9.78 ACRES. AT
THE PRE-BID MEETING IT WAS STATED THAT THE
SECTION NORTH OF LAKE ROAD OF 84,112.9 SQUARE
FEET WAS ALREADY DONE AND NOT REQUIRED. CAN YOU
CONFIRM THE SQAURE FOOTAGE OF THE MAP, AS WELL AS
THAT ALL 6 SECTIONS OF THE MAP NEED TO BE
COMPLETED IN CLIN 0010?
ANSWER 4: Attachment 2 (gray shaded map) was meant for tree removal. Attachment 4 (yellow and green shaded) was meant for mowing. Both only as max area limits, not actual work. Actual work based on need and accessibility within areas.
Working on changing triangle north of Lake Rd as an option if funding allows. See # 3 on mark up.
QUESTION 5: DURING THE PRE-BID MEETING
REFERENCE WAS MADE TO THE "ISLAND" CREATED
BETWEEN THE WETLANDS AND THE RAILROAD TRACKS ON
THE NORTH SIDE OF THE PARK. THERE WERE TREES THAT
WERE TO BE DETERMINED IF THEY NEEDED TO BE
REMOVED OR JUST CUT AND LAID. THEY ARE NOT
REPRESENTED IN THE MAP IN WHICH WAS RECEIVED AS
STANDING TREES MARKED FOR REMOVAL. CAN YOU
Continued ...
NSN 7540-01-152-8067 OPTIONAL FORM 336 (4-86)
4 11
CONTINUATION SHEET
REFERENCE NO. OF DOCUMENT BEING CONTINUED PAGE OF
(A) (B) (C) (D) (E) (F)
140P4323Q0007/0005
CONFIRM A. IS THAT AREA INCLUDED, B. WHAT ARE THE
INTENTIONS FOR THAT AREA, 2. AS ACCESS IS LIMITED
ARE WE TO PROVIDE AN OPTION TO REMOVE THOSE TREES
FROM THE AREA?
ANSWER 5: The area in question, as well as an area north of it, (See #4 on mark up) are isolated and therefore not in Scope of Work.
QUESTION 6: ON THE MAP LABELED LANDSCAPE
MANAGEMENT ZONES THERE ARE A TOTAL OF 7 AREAS IN
WHICH ARE LOCATED WITHOUT ACCESS EXCEPT THRU THE
WETLANDS AREAS. ARE THESE AREAS TO BE TREATED
DIFFERENT, CAN WE PROVIDE A PLAN TO ENTER THEM
WHILE CROSSING THE WETLANDS, OR OTHER ENTRY
POINTS.
ANSWER 6: Any area that cannot be reached without going through a wetland for the purpose of mowing. Any such area, and the wetlands themselves, that have trees marked for felling are to be accessed by foot and trees felled and left lying where felled.
QUESTION 7: DURING THE PRE-BID MEETING
REFERENCE WAS MADE TO THE ACCESS ROAD LOCATED AT
THE ENTRANCE TO THE PARK ON THE SOUTHERN MOST
END. ON THE MAP IT SHOWS THAT THERE IS AN ACCESS
ROAD (AND THIS IN CONFRIMED ONSITE) THAT ENTERS
THROUGH THE GAURDRAIL APPROXIMATELY 300 FEET FROM
THE SOUTH ABUTMENT. WILL THIS ACCESS BE AVAILABLE
FOR OUR USAGE AS THE ARE CLOSEST TO THE ABUTMENT
IS INACCESSABLE FROM THE SOUTHERN ENTRY ROADWAY
DUE TO WEATHER CONDITIONS
ANSWER 7: This access point is a guardrail held in place with 4 bolts. It can be removed for access and is the only way to reach some areas.
While removed some form of temporary restriction is needed to prevent the public from trying to access the trail.
QUESTION 8: DURING THE PRE-BID MEETING
REFERENCE WAS MADE TO THE RAILIROAD ACCESS
ROADWAY TO ENTER ON THE EASTERN SIDE OF THE RIVER
WEST OF THE RAILROAD. WE WANT TO CONFRIM THAT WHO
WILL BE RESPONSIBLE FOR COORDINATING THE ACCESS
Continued ...
NSN 7540-01-152-8067 OPTIONAL FORM 336 (4-86)
5 11
CONTINUATION SHEET
REFERENCE NO. OF DOCUMENT BEING CONTINUED PAGE OF
(A) (B) (C) (D) (E) (F)
140P4323Q0007/0005
ON THIS ROADWAY WITH THE RAILROAD.
ANSWER 8: COR will be using existing relationship to gain and coordinate access.
QUESTION 9: DURING THE PRE-BID MEETING IT WAS
STATED THAT THE EXISTING STUMPS NEEDED TO BE CUT
TO A HEIGHT OF 2" IN THE SOW IT STATES " HEIGHT
OF CUT FOR ALL VEGETATION WILL BE FLUSH TO THE
GROUND TO BE DETERMINED BY COR" CAN WE CONFIRM IS
IT 2" OR FLUSH.
ANSWER 9: The height is to allow future mowing in mowable areas and limiting viability in non-mowed areas. Stumps are to be cut flush with the where possible but no taller than 2 in.
QUESTION 10: THE SOW STATES IN CLIN 0010 ii (4)
CONTRACTOR SHALL NOT OPERATE MACHINERY IN WET
AREA WHERE A DEPRESSION FROM A WHEEL COULD BE
MORE THAN 1" ... CURRENTLY IF YOU WALK IN 100
PERCENT OF THE LAKEBED YOU WILL LEAVE AN
INPRESSION OF 1" OR GREATER. HOW DOES THIS EFFECT
THE PERIOD OF PERFORMANCE KNWOING THAT IN
FEBRUARY THAT IT IS TOO WET TO WALK EVEN IN THE
"NON-WETLANDS"
ANSWER 10: Period of performance was intended to be far ranging enough to allow the contractor and COR to adjust the date of the actual work based on dry enough conditions. In areas that may not dry out enough, a direction of approach or use of mats, are to be used to prevent rutting.
QUESTION 11: THE SOW STATES IN CLIN 0010 ii (6)
BRUSH/ WOOD/ DEBRIS WILL BE REMOVED AND DESPOSED
OF OFFSITE IN A LEGAL MANNER. DURING THE PRE-BID
MEETING IT WAS STATED THAT PART OF THE SCOPE WAS
TO REMOVE THE EXISTING BRUSHPILES. IS THIS MAKING
REFERENCE TO THOSE PILES. ALSO CAN WE CONFIRM
THAT THOSE PILES ARE INCLUDED IN THE SCOPE TO BE
REMOVED.
ANSWER 11: Yes, those piles are what was referenced and are in the scope. As the scope was written by someone off site, and far less trees exist than expected. All old brush removal, new
Continued ...
NSN 7540-01-152-8067 OPTIONAL FORM 336 (4-86)
6 11
CONTINUATION SHEET
REFERENCE NO. OF DOCUMENT BEING CONTINUED PAGE OF
(A) (B) (C) (D) (E) (F)
140P4323Q0007/0005 brush removal, and trees felled, can be chipped and broadcast within mowable areas as long as enough bare ground for grass growth remains and no area has more than 2" of chips at the deepest.
No chips will be broadcast into streams, wetlands or on abutments.
QUESTION 12: THE SOW IN CLIN 0010 ii (11d) THAT
ALL EFFORTS WILL BE MADE BY THE CONTRACTOR TO
PREVENT EROSION FROM OCCURING AS A RESULT OF
VEGATATION MANAGEMENT ACTIVITIES. 2 QUESTIONS. 1.
DOES THE NPS CURRENTLY HAVE AN EROSION CONTROL
PLAN IN PLACE, AND IF SO CAN WE SEE IT. 2. IS THE
CONTRACTOR REQUIRED TO FILE AN EROSION CONTROL
PLAN WITH PRIOR TO COMMENCEMENT WITH ANY AGENCY
OTHER THAN THE NPS.
ANSWER 12: As all work is limited to non-soil disturbance (flush to ground plus 2 inches) no wide area erosion control is needed. The only erosion control is for limited areas disturbed by contractors work where and when needed.
QUESTION 13: THE SOW IN CLIN 0010 ii (12b)
STATES THAT STUMPS WILL BE IMMEDIATELY TREATED
AFTER CUTTING WITH AN APPROVED HERBICIDE TO AVOID
RESPROUTING. 1. DOES THE HERBICIDE HAVE TO BE
PRE-APPROVED BY THE NPS OR IS THERE A LIST OF
APPROVED HERBICIDES, 2. AS THE AREA TO BE TREATED
IS WITHIN 100 FEET OF BOTH A WATERWAY AND A
WETLAND IS THERE ANY ADDIITONAL REQUIREMENTS FROM
THE NPS OVER THE "LABEL IS THE LAW" 3. IS IT
ACCEPTABLE TO USE A BROADCAST SPRAY ON THE AREAS
TO BE TREATED AS IT IS NOT FORBIDDEN BY THE SCOPE
OF WORK. DURING THE PRE-BID MEETING WE WERE LED
TO BELEIVE THAT IT MUST BE A STUMP CUT METHOD.
ANSWER 13: No broadcast spraying is allowed under general federal requirements. However, spot treatment can be done with a single nozzle, man carried, pump sprayer. The selected herbicide must be pre-approved by the Park, unless listed in the Scope of Work, and is to be applied to the stumps after cutting.
QUESTION 14: IS THERE AN ESTIMATE OF THE AREAS
THAT WILL NEED RESEEDED DUE TO THE BRUSH PILES
Continued ...
NSN 7540-01-152-8067 OPTIONAL FORM 336 (4-86)
7 11
CONTINUATION SHEET
REFERENCE NO. OF DOCUMENT BEING CONTINUED PAGE OF
(A) (B) (C) (D) (E) (F)
140P4323Q0007/0005
LEFT BY PREVIOUS CONTRACTORS (THIS IS DEPENDENT
ON THE SOW INCLUDING THE REMOVAL OF THAT MATERIAL)
ANSWER 14: Reseeding is only to be done where bare ground is exposed by removing large piles from previous contractors (see "chipping question" on markup) or current contractor disturbs the ground. As seen during the site visit there are at least 2 areas of piled logs/brush, all other areas are as/if needed.
QUESTION 15: IN THS SECTION LABELED SEEDBED
PREPARATION IT IS STATED TO REMOVE COMPETING
VEGETATION AND DEBRIS LARGER THAN 1/2" IS IT
ACCEPTABLE TO USE A LANDSCAPE RAKE AND ENGAGE THE
GROUND IN THOSE AREAS TO ENSURE THE PROPER
APPLICATION? WHAT IS THE ACCEPTABLE DEPTH THAT IS
PERMITTED?
ANSWER 15: Only surface disturbance where no soil is removed is allowed.
QUESTION 16: IN THE PRE-BID MEETING THE NUMBER
OF CUTTINGS AS WELL AS THE TIME BETWEEN THEM WAS
AS CLEAR AS MUD. CAN YOU PLEASE STATE HOW MANY
MOWINGS ARE REQUIRED AND AT WHAT FREQUENCY. IE
HOW MANY IN THE TOTAL PERIOD OF PERFORMANCE? HOW
MANY PER YEAR?
ANSWER 16: There are 4 mowing's in total. 2 in 2023 and 2 in 2024. Each year has one in
Spring and one in Fall, exact date based on ground conditions/weather as determined by contractor and COR.
QUESTION 17: IT IS STATED THAT THE GRASS IS TO
BE MOWED TO 6" TO 8" IN HEIGHT. IS THIS THE
CORRECT HEIGHT THAT IS REQUIRED. IT SEEMS A BIT
HIGH FOR WHAT WE WERE TOLD AT THE PRE-BID MEETING.
ANSWER 17: Mowing is to be "no taller than
6-8 inch" based on ground coutures. It also should not scalp the ground.
QUESTION 18: IN CLIN 0020(i (4)) IT STATES THAT
REPROUTING STUMPS AND INVASIVE PLANTS NOT
Continued ...
NSN 7540-01-152-8067 OPTIONAL FORM 336 (4-86)
8 11
CONTINUATION SHEET
REFERENCE NO. OF DOCUMENT BEING CONTINUED PAGE OF
(A) (B) (C) (D) (E) (F)
140P4323Q0007/0005
CONTROLLED BY MOWING WILL BE IDENTIFIED BY THE
CONTRACTOR OR COR AND CONTROLLED BY THE
CONTRACTOR WITH AN NPS APPROVED HERBICIDE.
1.SHOULD THIS BE UNDER THE CLIN 0010 AS WELL AS
THE MAJORITY OF THE REGROUTH WILL BE ON THAT
AREA. 2. ARE WE SUPPOSED TO USED HERBICIDE TO
CONTROL THE GRASS FOR THE CUTTINGS? 3. ONCE AGAIN
IS THERE AN NPS APPROVED LIST?
ANSWER 18: No pre-approved list. Submit requested herbicide for approval. This is under the option for mowing as the base bid is complete after initial cutting and removal/chipping.
Herbicide is to control trees and brush, not the grass.
QUESTION 19: DO THE LIMITATIONS LISTED APPLY TO
CLIN 0010 AS WELL. CURRENTLY THEY ARE LISTED ONLY
TO CLIN 0020 AND THEY SEEM TO FIT BETTER TO CLIN
0010.
ANSWER 19: Limitations were meant for both.
QUESTION 20: WHAT TRAININGS IF ANY ARE REQUIRED
SPECIFIC TO THE NPS FOR THIS PROJECT. ARE THERE
ANY OPSEC OR OTHER TRAININGS THAT ARE REQUIRED?
OR THIS A GENERAL STATEMENT?
ANSWER 20: No NPS specific training. Only that training that is required by Federal, State and Local regulations for things such as herbicide application and equipment operation.
QUESTION 21: ARE EMPLOYEES ACTUALLY REQUIRED TO
HAVE A PATCH WITH THEIR NAMETAG ON AT ALL TIMES?
THIS IS LISTED IN (d (I)6a.
ANSWER 21: Patches with name tags are not required, just something or some form of dress/uniform that separates you from the general public.
QUESTION 22: DURING THE PRE-BID MEETING IT WAS
STATED THAT THERE WAS AN AREA BY THE MAINTAINANCE
BUILDING FOR USAGE AS A LAYDOWN AND STORAGE AREA.
I WANT TO CONFIRM THAT IT IS THE INTENT OF THE
Continued ...
NSN 7540-01-152-8067 OPTIONAL FORM 336 (4-86)
9 11
CONTINUATION SHEET
REFERENCE NO. OF DOCUMENT BEING CONTINUED PAGE OF
(A) (B) (C) (D) (E) (F)
140P4323Q0007/0005
NPS TO ALLOW THIS AREA TO BE USED?
ANSWER 22: Yes, there is an area in the gated maintenance area where equipment may be staged.
No equipment or trailers are to be staged in public parking areas.
QUESTION 23: RESTROOM FACILITES ARE AVAILABLE
ON THE SOUTHERN ABUTMENT IF WE BRING IN
ADDITIONAL FACILITIES DUE TO OUR NEEDS IS THERE
AN AREA ON THE NORTHERN ABUTMENT IN WHICH IS
AVAILABLE FOR THEIR SAFE STORAGE.
ANSWER 23: Rest room at south abutment is for visitors use. Contractor is required to supply port-a-lets for their employees. These need to be locked or not in publicly accessible areas when the contractor is not on site.
QUESTION 24: IS THERE ANY SIGNAGE AVAILABLE
FROM THE NPS IN THE EVENT THAT AREAS NEED TO BE
CLOSED (WITH PRIOR PERMISSION FOR SAFETY REASONS)
IF SO ARE THOSE SIGNS AVAILABLE TO THE CONTRACTOR
OR ARE WE TO SUPPLY OUR OWN?
ANSWER 24: Contractor is to supply signage.
NPS may add additional signage under special conditions.
QUESTION 25: ON PAGE 10 IT MAKES REFERENCE TO
CALLING DIG SAFELY NEW YORK. IT IS ASSUMED THAT
THERE WILL BE NO GROUND ENGAGEING IN THIS PROJECT
(AS DIRECTED AT THE PRE-BID) HOWEVER I AM SURE IT
WOULD BE A DECENT IDEA TO ENSURE THAT PA ONE CALL
IS CALLED PRIOR TO WORK. IS THERE ARE REASON FOR
US TO CALL NEW YORK?
ANSWER 25: New York reference was in error.
Contacting PA One Call is to ensure there are no unseen lines that equipment must not cross over without special precautions.
QUESTION 26: AT THE PRE-BID MEETING THERE WERE
TREES ON THE DOWNSTREAM SIDE OF THE ABUTMENTS
THAT WERE SAID TO HAVE TO BE REMOVED. WE WERE
TOLD THAT THEY JUST HAD TO BE MOVED TO THE BOTTOM
Continued ...
NSN 7540-01-152-8067 OPTIONAL FORM 336 (4-86)
10 11
CONTINUATION SHEET
REFERENCE NO. OF DOCUMENT BEING CONTINUED PAGE OF
(A) (B) (C) (D) (E) (F)
140P4323Q0007/0005
OF THE RIP-RAP. CAN YOU CONFIRM THAT TREES
DROPPED OR PREVIOUSLY DROPPED ONTO THE ABUTMENTS
CAN BE LEFT AT THE BASE OF THE ABUTMENTS OR DO
THEY NEED TO BE REMOVED COMPLETELY FROM THE
PROPERY?
ANSWER 26: These trees have been determined to be outside the scope of work and left where they lay. See #2 on mark up.
QUESTION 27: IS THE CONTRACTOR PREMITTED TO
UTILIZE ATV'S AND UTV'S ON THE PROPERTY FOR THIS
PROJECT. PROVIDED SAID VEHICLES ARE PROPERLY
LICENSE IN THE COMMONWEALTH OF PENNSYLVANIA AND
OPERATED BY TRAINED PERSONNEL ONLY?
ANSWER 27: ATV's and UTV's are to be operated in the work areas only, as needed, and not on any roadways.
QUESTION 28: WHILE WORKING ON THE NORTH
ABUTMENT IT WILL BE REQUIRED TO ENTER THE RAIL
ROAD RIGHT OF WAY IN ORDER TO CUT THE EXISTING
TREES THAT ARE THERE. DOES THE NPS HAVE A CONTACT
THAT IT CAN MAKE AVAILABLE FOR THE RAILIROAD TO
OBTAIN PERMISSION AS WELL AS WHAT IT IS THE NPS
SOP FOR THAT ACCESS.
ANSWER 28: COR will handle Rail Road right of way.
QUESTION 29: STANDING TREES ONSITE THERE WAS
SOME STANDING TREES MARKED FOR REMOVAL IN THE
WETLANDS. WE WANT TO CONFIRM THAT THOSE TREES IN
THE WETLANDS AREA ARE CUT AND DROP NO TREATMENT
OR REMOVAL IS REQUIRED?
ANSWER 29: Correct. Trees in wetlands do not receive treatment and are to be cut and left laying, not removed.
QUESTION 30: STANDING TREES ONSITE THERE WAS
SOME STANDING TREES MARKED FOR REMOVAL IN
WATERWAY PROTECTED ZONE (35 FEET FROM THE RIVER)
WE WANT TO CONFIRM THAT THOSE TREES IN THE
WETLANDS AREA ARE CUT AND DROP NO TREATMENT OR
Continued ...
NSN 7540-01-152-8067 OPTIONAL FORM 336 (4-86)
11 11
CONTINUATION SHEET
REFERENCE NO. OF DOCUMENT BEING CONTINUED PAGE OF
(A) (B) (C) (D) (E) (F)
140P4323Q0007/0005
REMOVAL IS REQUIRED? WOULD IT NOT BE A BETTER
COURSE OF ACTION TO REMOVE THESE TREES AS TO
ENSURE THEY DO NOT END UP ADRIFT IN THE RIVER
DURING A FLOOD EVENT?
ANSWER 30: Trees along river are to be cut and left laying but not in the river.
QUESTION 31: IN THE STATEMENT OF WORK IT SHOWS
A TABLE FOR PROGRESS PAYMENETS IT IS A BIT
CONFUSING FOR THE CLIN0020 AS IT STATES 10% OF
THE TOTAL AFTER EACH MOWING FOR 80% WOULD IT NOT
BE MORE APPROPROIATE TO DO THE 4 FOUR CUTTINGS AT
25% PER CUTTING ONCE COMPLETED?
ANSWER 31: This was originally written for 8 mowing's (option 1) and base bid, with 10% for each mowing and 20% for base bid. New schedule should be 20% per each mowing and 20% for base bid.
C. There are no other changes as a result of this Amendment.
Period of Performance: 03/27/2023 to 02/29/2024
COR: Mr. Jerome Kirkland
EMAIL: Jerome_Kirkland@nps.gov
PHONE: 724-322-4221
NSN 7540-01-152-8067 OPTIONAL FORM 336 (4-86)
File details come from the government source that posted it. Updated .