B09(a_1)_-_Amend_01_-_Questions_Answers_0001.pdf
PDF 141 KB Posted
- Attached to
- Veterinarian Services - Greater Washington D. C. Federal contract opportunity
- Solicitation number
- 140P2125Q0054
About this file
This document is an Amendment 01 containing responses to questions for Solicitation 140P2125Q0054 for Veterinarian Support Services for the United States Park Police (USPP) Mounted Unit. The amendment provides detailed information about the 14 horses in the unit, including their breeds, ages, medical histories, and specific care requirements. Horses range from newly purchased to long-term donations, with varying medical needs such as metabolic disorders, osteoarthritis, lameness, and eye conditions.
The document reveals key operational details about veterinary services, including the current incumbent (Deepwood Veterinary Clinic), existing contract number (140P3019C0030), and coordination procedures. Notable requirements include electronic medical record submission, spring and fall vaccination schedules, coordination with a USPPVet Liaison officer, and flexible emergency response protocols that may involve telephonic triage. The solicitation is a small business set-aside for veterinarian services in the Greater Washington D.C. Metropolitan Area, with an anticipated firm-fixed price contract including four option years.
View the file
Other files for this federal contract opportunity
| File | Type | Posted |
|---|---|---|
| Sol_140P2125Q0054_Amd_0002.pdf | ||
| B09_-_Amend_02_Attachment_5_-_Exhibit_A_-__Pricing_Schedule_0002.xlsx | XLSX spreadsheet | |
| B09(a_2)_-_Amend_01_Attach_1_SOW_Veterinary_Services_0001.pdf | ||
| Sol_140P2125Q0054_Amd_0001.pdf | ||
| B08(a_6)_-_Attachment_5_-_Exhibit_A_-__Pricing_Schedule.xlsx | XLSX spreadsheet | |
| B08(a_1)_-_Combo_140P2125Q0054_Vet_Svcs.pdf | ||
| B08(a_2)_-_Attachment_1_-_SOW_Veterinary_Services.pdf | ||
| B08(a_3)_-_Attachment_2_-_Addendum_1_-_Offer_Submission_Requirements.pdf | ||
| B08(a_5)_-_Attachment_4_-_Submittal_1_-_Upload_with_IPP_Invoice.xlsx | XLSX spreadsheet | |
| Sol_140P2125Q0054.pdf | ||
| B08(a_4)_-_Attachment_3_-_WD_2015-4281_REV_33.pdf |
Show all 11
On GovTribe
Work with this file on GovTribe
- Download the original file
- Contacts named in this file
- Similar government files
- Ask GovTribe AI about this file
Text version
140P2125Q0054 Veterinarian Support Services
Amendment 01
Responses to Questions Received During Open Question Period
1. Can you provide a basic profile of the horses in the USPP Mounted Unit (e.g., breeds, ages, medical history, or any special care needs)?
Answer:
Blackhawk Friesian-Andalusian, Black, Gelding, 15.3 hh, Foaled 2020, purchased 12/10/2024 In training evaluation period Meds: none Cash Thoroughbred, Bay, Gelding, 16.2 hh, Foaled 2017, purchased 11/19/2024 In training evaluation period Meds: none Guinness Shire, Dark Bay, Gelding, 17.1 hh, Foaled 2009, donated 3/23/2014 Meds: none Mo Quarter Horse, Bay, Gelding, 16.0 hh, Foaled 2005, donated 5/22/2014 on an off laminitis/founder history, No hay, no treats, soaked alfalfa cubes instead of hay Meds: none Hock osteoarthritis, hock injections (last 6/24) Ritter Hanoverian, Bay, Gelding, 16.1 hh, Foaled 2006, donated 9/26/2017 Meds: Metformin prior to grain, ¼ pill previcox pm, hydroxyzine twice daily Ritter has metabolic disorder and hock osteoarthritis (hocks almost all fused), eats alfalfa cubes soaked with no-sugar beat pulp (no hay, no treats) Tarentino “Tino” Quarter Horse, Bay Roan, Gelding, 16.2 hh, Foaled 2001, donated 8/13/2017 Meds: ¼ previcox for osteoarthritis, on and off lameness right front due to coffin bone loss/ tendon contact w/ rough surface of right navicular bone, special shoeing by farrier Tedi Percheron/Quarter Horse, Bay, Gelding, 17 hh, Foaled 2002, donated 2/14/2010 Meds: none Hock osteoarthritis, hock injections (last 6/2024) Yarborough “Yaro”
Friesian, Black, Gelding, 17.2 hh, Foaled 2011, donated 12/18/2024 by US Army Caisson Platoon In Training evaluation period Meds: none Dresdon Canadian Thoroughbred, Bay, Gelding, 17.2 hh, foaled 2006, donated 11/20/2019 Dresden has a history of ulcers (and very low BCS), and neck stiffness, and has recently been lame left front due to tendon strain, and right front from hoof crack, Vet took radiographs and consulted with Farrier about hoof angles.
Meds: Dresden is on Equioxx for cervical pain, and has been seen by chiropractor (Dr Mende Wolf Creek) Dresden eats alfalfa grass (does not like timothy hay) is on purina ultium, and take supplement ultimate finish, to keep his body condition good.
Sibbell Belgian, Silver Bay, Mare, 17 hh, foaled 2011, purchased 7/1/2022 Meds: none Cleo Belgian, Flaxen Chestnut Roan, Mare, 17 hh, foaled 2008, donated 10/2020 Meds: none Delilah Percheron Thoroughbred cross, Grey, Mare, 18hh, foaled 2005 donated 4/14/2011 Meds: ¼ pill of previcox in pm for osteoarthritis interference with rears scraping inside of fetlocks, no rear shoes, wears booties to protect fetlocks.
Funston Mustang, Chestnut, Gelding, 15.3 hh, foaled 2010, purchased 8/10/2022 faint extra heartbeat noted 2024 vet health check Meds: none on and off lameness left front, special shoeing w farrier Maverick Quarter Horse, Chestnut, Gelding, 15.0 hh, foaled 2007, purchased 8/15/2022 Colic incident March 2023 taken to Woodside Equine clinic, full recovery Meds: none on and off lameness right front, special shoeing w farrier Cayson Percheron Thoroughbred cross, Black, Gelding, 16.1 hh, foaled 2008, donated 5/3/16 Cayson gets hydroxyzine meds twice daily Cayson has a history of uveitis in right eye since 2015, and is currently blind in right eye and it is smaller than normal, monitor eye for pressure or size changes, last eye exam 2023 by VetVision of VA No meds needed, uses a fly mask in turnout
Hock osteoarthritis and receives hock injections (last 6/2024)
2. Has the USPP worked with a dedicated equine veterinarian in the past? If so, are records or a summary of past services available for review?
Answer: USPP works with Deepwood Veterinary hospital, has had referrals to Equine specialists for eyes (Vet Vision of VA), internal medicine (Equine Internal Medicine Dr Polkes), and chiropractic care (Wolf Creek Equine Clinic Dr Mende), and emergency services at Woodside Equine clinic at Ashland, VA. Medical records will be available to review after award.
3. Will we receive access to prior medical records (e.g., Coggins tests, vaccination schedules), or should we plan to start with new baseline evaluations?
Answer: Prior medical records will be transferred after award.
4. Could you share examples of specialized or advanced procedures that required outside veterinary expertise in the past 1–2 years?
Answer: Internist for Dresden, Chief (now retired) due to BCS, ulcers Eye exam for Cayson uveitis right eye Chiropractic care for various horses
5. How frequently have horses required hospitalization or extended overnight care in recent years?
Answer: Past few years have had some colic episodes that resolved in house with care by officers. In past have had colic episodes that required hospitalization (1 in past two years).
6. How is coordination with the USPP's contracted farrier currently managed? Would the veterinarian be expected to initiate contact?
Answer: USPP Officers contact the farrier directly and notify veterinarian when coordination for a horse is needed. The USPP has a Horse Mounted Officer on the unit designated as the Farrier/Vet liaison contact but in emergency situations officers can contact them directly with supervisor permission. Contact is managed through email, phone calls, and texts.
7. Who is the official first point of contact for emergency care requests — the COR, an officer on site, or another party?
Answer: First official point of contact for emergency care is the officer on site, who also will notify the USPP Vet Liaison officer and supervisor.
8. What are the procedures and requirements for gaining secure access to the stables and surrounding federal grounds for mobile unit visits?
Answer: Officer on scene will provide access
9. Will there be a set vaccination/wellness schedule provided, or is the contractor expected to propose one for approval?
Answer: We have spring and fall shots, teeth are evaluated at vaccine visits and then teeth float scheduled from that initial check. Schedule is coordinated with USPP Vet Liaison officer based on unit's work schedule load.
10. Is there a required format or system for submitting equine medical records, or is the contractor's own format acceptable if submitted electronically?
Answer: The Contractor’s own format is acceptable. Records shall be submitted electronically.
11. In emergency care situations, is physical presence required within the 1-hour response window, or is telephonic triage sufficient in certain cases?
Answer: In most cases a telephonic triage is sufficient, and with vet instructions officers can stabilize and monitor and update vet (if colic is caught early or signs of laminitis), but it depends on the emergency care situation for the 1 hour response window (i.e. casting, broken bone, lacerations that need stiches etc.)
12. For barn/stable supply reimbursements, is there a preferred vendor list or price threshold for commonly requested medical items?
Answer: Government Purchase Cards are limited to a total surcharge rate of 4% and surcharges must be documented as separate line items. The SOW has been updated at paragraph 5.4.3 to clarify requirements.
13. Is there an incumbent for this project?
Answer: Deepwood Veterinary Clinic
14. If there is an incumbent, what is the contract number?
Answer: 140P3019C0030
File details come from the government source that posted it. Updated .